_BataZiv_0809 wrote:Alfons Kauders wrote:
pa i ja sam pravnik, i ja imam zamjerke na stosta, ali ne smatram da je rat neka alternativa... leshinari na FPNu mozda tako misle, ali ja jok...
izborni legitimitet mora postojati - i naravno da velike stranke imaju bazu uhljebljenih kadrova, ali to se nece promijeniti na ovaj nacin... osim ako ne pobijemo par stotina hiljada ljudi (bice da je to nekome u cilju)... izborne prevare? ima kupovine glasova, ima budala u CIKu, ali koliko ja znam svi izbori kod nas dobiju dobre ocjene medjunarodnih posmatraca - tj. te prevare ne mijenjaju rezultate u znacajnom obimu...
krivicno pravo ima klasni karakter? molim te da elaboriras - jer ja ne vidim kako ima "klasni" karakter... silovanje je silovanje, ubistvo je ubistvo, terorizam je terorizam... ili mozda smatras da jedna "klasa" (u ovom slucaju propali stranacki igraci, NVO ublehe, dezurni revolucionari i ostali nerealizirani luzeri) ima pravo da svoje ciljeve ostvaruju ubijajuci politicke protivnike... ne politicare - vec one koji se ne slazu s njima... jer politicare je moguce mijenjati, i mijenja ih narod, na izborima
ako zagovaras sistem u kojem pristalice jedne politike do svojih ciljeva dolaze oruzanom pobunom, suspenzijom demokratskog procesa, terorom i ubijanjem onih koji se s njima ne slazu, onda bi se moglo reci da si fulo fakultet
Ja se nadam diskusiji u dobronamjernom maniru i bez tendencioznog izvlacenja rijeci iz konteksta.
Prije svega rat ne smatram dobrom opcijom, nikad, ni pod koju cijenu, ni u kojim okolnostima. To je valjda jasno, a ako nije evo da potcrtam. Pobunu protiv nepravedne, korumpirane i zle vlasti smatram obavezom svakog misleceg covjeka. Pobuna ne mora nuzno biti oruzana, ona ima vise oblika.
tako je, i ja se bunim protiv iste te vlasti godinama, i sta cemo sad?
Poenta price je da je postojeci sistem los i da ga je potrebno mijenjati. A koliko znam na izborima se mijenjaju politicari (ako se uopce mijenjaju), a ne politicki sistem. To sto ga oni, sukladno svojim interesima, mogu nekad odluciti promijeniti, to je druga stvar. To je i osnovna slabost parlamentarne demokratije. To otudjenje poslanika od svoje izborne baze, bez mogucnosti da ih se kazni (nepostojanje imperativnog mandata) do slijedecih izbora. A 4 godine duge i preduge. Ne zagovaram suspenziju demokratskog procesa nego njegovu modifikaciju uvodjenjem instituta imperativnog mandata, obaveznosti glasanja uz prijetnju novcanom kaznom, kao i principe direktne demokratije (referedndum, plebscit, narodne incijative).
dakle ti bi mijenjao demokratski sistem... na nacin da se... dobije sta? imamo izbore, imamo milion stranaka, nevladinih organizacija, udruzenja gradjana, internet, slobodu medija, slobodu udruzivanja... i to opet nije dovoljno... vec treba uciniti sta? raspisivati referendume za svaki amandman?
Sto se tice nasih izbora, ko god je radio na istima ispricat ce ti pricu o precrtavanju glasackih listica, ponekad cak i nosenja istih kucama, kupljenim glasovima i mnogim marifetlucima. Medjunarodni posmatraci su mi posebna enigma. Nisu npr. imali prigovora na izbore u kojima je Janukovic pobijedio, da bi kasnije ministri vanjskih poslova njihovih drzava njega zvali diktatorom. Ili silna frka oko izbora u Rusiji, ako se sjecas, a sve regularno. A frke nema kada George W. Bush postane predsjednik usprkos manjem broju glasova od Al Gorea i to odlukom Vrhovnog suda. Dakle malo smo selektivni
ovo nije argument
Naravno da krivicno pravo ima klasni karakter. Tako smatraju mnogo veci pravni autoriteti od nas dvojice (npr. Petrovic, Jovasevic itd...). Silovanje je silovanje i isto je u svakoj drzavi? Kako je onda moguce da u nekim drzavama nije moguce krivicno djelo silovanja, ako je zrtva muskarac? Kako je moguce stupiti u brak sa maloljetnicom, a da to nije pedofilija i silovanje, kao u Indiji ili nekim arapskim drzavama?
Ubistvo nije isto ni unutar jednog pravnog sistema (ima razlicite oblike ispoljavanja), a kamoli na medjunarodnom planu. Zašto američki vojnici ne odgovaraju za ubistva u Iraku? Zbog čega su smislili pravni termin "enemy combatants" da izbjegnu Zenevske konvencije?
Terorizam? Mislis da je ista definicija terorizma u Palestini i Norveskoj?
jesmo li mi u indiji, iraku, norveskoj ili bih? ne ide to tako kolega, ne ide
Krivicno pravo stiti drzavu i sistem. Drzava je izraz volje vladajuce klase kojem je dozvoljen monopol nad "legitimnom" fizickom prisilom zarad ocuvanja. Trebala bi da pociva na drustvenom ugovoru, no cini mi se da ova nasa pociva na jednom lihvarskom? Eh sta cemo onda? Je li ga treba mijenjati ili se "hrabro"pod njega zaklanjati pod plastom legitimiteta?
"vladajuca klasa" u demokratskom sistemu je narod... kada drzava koristi silu, to cini na osnovu legitimiteta koji crpi iz tog istog naroda... necemo se tako igrat, izmisljati klasne podjele koje ne postoje, pricati da se krivicni zakon primjenjuje selektivno, da se vara na izborima i da je neka imaginarna klasa obespravljena na osnovu pausalnih i subjektivnih ocjena
cinjenice kolega, cinjenice
vlast u demokratskom sistemu se mijenja demokratskim procesom i nikako drugacije... to sto u ovoj zemlji ima dosta onih koji su jedva cekali da 7.2. padne mrtva glava, od revolucionara, preko novinara, do politicara i neprijatelja drzave iz reda sva tri naroda, me nimalo ne zanima... sto se tice nasilja - prema takvim ga opravdavam... s teroristima nema i ne smije biti pregovora... a u slucaju pokusaja nasilnog preuzimanja vlasti od strane naoruzanih i organizovanih terorista (bez obzira na ideologiju) duznost je svakog gradjanina da se brani
mozda neko konta da je dovoljno skupiti par desetina budala da krenu pucati po narodu kako bi im se ispunile politicke ambicije, ali gle cuda - i narod ima cime pucati na njih... pobili bi ih za dan... svako ko zagovara nasilno rusenje demokratski izabrane vlasti i ubijanje politickih neistomisljenika je jebeni terorista i tacka