Dnevna ili kratka svjetla

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Qler

#26 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by Qler »

Haj sto izmislja dress code, i pokusava opravdati izmjene zobsa sad kad je kupio novo auto, a nista mu nije smetalo dok nije ni znao za dnevna svijetla, ali sto ne zna odvojiti iza znakova interpunkcije, to je cudo...
car1389

#27 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by car1389 »

Qler wrote:Haj sto izmislja dress code, i pokusava opravdati izmjene zobsa sad kad je kupio novo auto, a nista mu nije smetalo dok nije ni znao za dnevna svijetla, ali sto ne zna odvojiti iza znakova interpunkcije, to je cudo...
Kao sto je neko rekao u prethodnim postovima ne mislim ja na redovne saobracajne kontrole nego na iskakanja sa trotoara,ali to sada vise nije ni vazno kada mislite da tako treba.I zasto da odvajam da mi mozda neko nece dati keca na pismenom.I sada mi recite da je normalno da zakon jos uvijek ne poznaje dnevna svijetla,to je tebala dopuna cim su se pojavila.I ako mislis da sam se hvalio novim autom nisi u pravu,samo sam za one koji znaju o cemu pricam htio da pokazem gdje se svijetla nalaze
saiks

#28 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by saiks »

mirzet87sa wrote:
car1389 wrote: Ne pokusavam ja nista,samo nije normalno da te moze zaustaviti ko hoce i kad hoce.Po pravilu mjesto bi trebalo da bude obezbijedjeno cunjevima i policajac posebno obucen,ali ne ovde svako radi kako hoce.Gdje god sam putovao u normalnom svijetu je tako samo ovde nije.
Putujem godisnje par puta na relaciji bih - hrv - slo - austria - njemacka - danska - svedska i nigdje nisam vidio da su policajci posebno obuceni, tj. to sto ti trazis.. a pogotovo ne da je mjesto gdje ce te zaustaviti obiljezeno.. pa nisi rock zvijezda jebo te
Na mjestu gdje policija kontrolise saobracaj,trebaju biti cunjevi,evo bas sinoc prolazim kraj patrole i imaju cunjevi,a mislis da su ih postavili tek tako?
Qler

#29 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by Qler »

Hajde, kad malo odrastete onda cete skontati sto se brukate na temi. I usput, ne pises zbog profesorice, nego zbog sebe i svoje pismenosti. Ako ti ne smeta sto izgledas nepismen i neuk, onda nista...

Dnevna svijetla su najmanji problem koliko propusta ima, a ako zakon kaze da palis kratka, nemas se sta praviti pametan i ti prepravljati zakone nego suti i postuj. Ili placaj kazne ako i je mrsko upaliti svijetla...
car1389

#30 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by car1389 »

Qler wrote:Hajde, kad malo odrastete onda cete skontati sto se brukate na temi. I usput, ne pises zbog profesorice, nego zbog sebe i svoje pismenosti. Ako ti ne smeta sto izgledas nepismen i neuk, onda nista...

Dnevna svijetla su najmanji problem koliko propusta ima, a ako zakon kaze da palis kratka, nemas se sta praviti pametan i ti prepravljati zakone nego suti i postuj. Ili placaj kazne ako i je mrsko upaliti svijetla...
Vi apsolutno ne znate o cemu pricate.Samo mi recite da je normalno da jos zakon ne poznaje dnevna svijetla.Normalan svijet ih gasi potpuno jer su veci troskovi nego koristi.Nije meni tesko da upalim svijetla i ono sto sam trazio ovom temom sam i dobio odgovor,ali sam takodje otkrio neke stvari koje su me iznenadile.I nema potrebe da me ucis pravila,ja ih veoma dobro znam ali necu da ih postujem:-D.Hvala onim ljudima koji su shvatili o cemu sam pisao,a vi ostali ne znam sta da vam kazem
condy

#31 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by condy »

Zakonodavac kod nas koristi pogrešnu formulaciju jer kratka svjetla nigdje se ne koriste istovremeno kao i dnevna svjetla.
Međutim, tipično za nas, niko se nije potrudio od tih super plaćenih foteljaša da nešto istraži, već je prepisivao i pogrešno prevodio tuđe propise a kad prepisuješ onda stvari ne možeš razumjeti.

Ja sam protivnik korištenja svjetala po danju, bilo dnevnih bilo kratkih, i mislim da rješenje koje imaju u Hrvatskoj, je najbolje i za nas. Vozilo jeste uočljivije sa svjetlima, ali ne mislim da dnevna svjetla imaju neki značaj efekat za sigurnost u saobraćaju. Bilo bi dobro, ako neko zna ili ima neku stručnu analizu, opravdanosti korištenja dnevnih svjetala jer ne vidim nikakav poseban smisao za njih, u našoj zemlji. U nekim drugim klimatskim uvjetima oni jesu opravdani, ali ovdje mislim da nema nikakvog razloga za njih.
car1389

#32 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by car1389 »

condy wrote:Zakonodavac kod nas koristi pogrešnu formulaciju jer kratka svjetla nigdje se ne koriste istovremeno kao i dnevna svjetla.
Međutim, tipično za nas, niko se nije potrudio od tih super plaćenih foteljaša da nešto istraži, već je prepisivao i pogrešno prevodio tuđe propise a kad prepisuješ onda stvari ne možeš razumjeti.

Ja sam protivnik korištenja svjetala po danju, bilo dnevnih bilo kratkih, i mislim da rješenje koje imaju u Hrvatskoj, je najbolje i za nas. Vozilo jeste uočljivije sa svjetlima, ali ne mislim da dnevna svjetla imaju neki značaj efekat za sigurnost u saobraćaju. Bilo bi dobro, ako neko zna ili ima neku stručnu analizu, opravdanosti korištenja dnevnih svjetala jer ne vidim nikakav poseban smisao za njih, u našoj zemlji. U nekim drugim klimatskim uvjetima oni jesu opravdani, ali ovdje mislim da nema nikakvog razloga za njih.
Evo neko ko razumije o cemu pricam
mayab

#33 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by mayab »

car1389 wrote:
condy wrote:Zakonodavac kod nas koristi pogrešnu formulaciju jer kratka svjetla nigdje se ne koriste istovremeno kao i dnevna svjetla.

Evo neko ko razumije o cemu pricam
Znaškako kažu - neka upaljena svjetla spasu samo jedan život, sve negativno sto nose pada u vodu!
mufa1

#34 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by mufa1 »

Qler wrote:Hajde, kad malo odrastete onda cete skontati sto se brukate na temi. I usput, ne pises zbog profesorice, nego zbog sebe i svoje pismenosti. Ako ti ne smeta sto izgledas nepismen i neuk, onda nista...

Ja da sam na tvom mjestu, ne bi se javio na forum bar jedno 2-3 godine.
Qler

#35 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by Qler »

A izvini, sto?

Sent from my Lumia 920 using Tapatalk
daxon

#36 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by daxon »

condy wrote: Bilo bi dobro, ako neko zna ili ima neku stručnu analizu, opravdanosti korištenja dnevnih svjetala jer ne vidim nikakav poseban smisao za njih, u našoj zemlji.
Upaljena kratka svijetla, ili dnevna svijetla je jedan od najboljih poteza za bezbjednost saobraćaja. Ko to iz ličnog iskustva ne vidi, tome ne pomažu nikakve stručne analize, kojih je na hiljade napravljeno.

Inače, i prije zakona o obaveznim svijetlima po danu, ja sam vozio sa upaljenim svjetlima. Jedan od osnovnih principa za sigurnu vožnju je vidjeti i što lakše biti viđen, a kako kažu, slika govori više od hiljadu riječi, pa evo jedne:
Image
Image
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#37 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by Romeo 80 »

Po meni je obaveza paljenja svjetala po danu čista budalaština. Argument da se automobil bolje vidi mi ne pije vode, jer onaj ko ne vidi u normalnim uslovima automobil (nevažno jesu li svjetla upaljena ili ne) ne bi ni trebao sjedati za volan, a u situacijama smanjene vidljivosti se svjatla svakako moraju paliti.
S druge strane, već je u nekim zemljama ta obaveza ukinuta, jer se u praksi došlo do zaključka da ne postoji nikakva korelacija između obaveze paljenja svjetala danju i broja udesa u određenom vremenskom periodu (Austrija i Hrvatska npr.) Samo se bespotrebno povećava zagađenje vazduha.
Qler

#38 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by Qler »

Ukinuto zbog dnevnih svijetala, koja rade ono zbog cega su u startu i uveli paljenje kratkih. Da te lakse vide. Ne da ti vidis. I ako ti fakat ne vidis prednosti svijetala, pogotovo na otvorenom, onda ne znam. Daleko je uocljivije auto sa upaljenim svijetlima nego bez. Sa vece udaljenosi ga vidis i pogotovo ako je neko sivo, pa ti se stopi sa asfaltom...
Romeo 80

#39 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by Romeo 80 »

Nije to baš tako. U nekim zemljama je ukinuta obaveza paljenja svjetala po danu, nebitno jesu li to ova pomodna, fensi šmensi daylight ili obična kratka svjetla.
Ja fakat ne vidim u praksi neku razliku, kao što sam siguran da se nije ni kod nas smanjio broj udesa kako je uvedena ta obaveza. Mislim, meni ne smeta upaliti svjetla. Ništa me ne košta, ali mislim da je bespotrebno i da je to jednostavno danas u trendu, ali bez realnih i opipljivih dokaza o stvarnim benefitima.
Better Man

#40 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by Better Man »

U Hrvatskoj je ukinuto korištenje svjetala po danu, ali ne tokom cijele godine, već proljeće-ljeto, dok jesen-zima su obavezna. Ne bih se složio da si sa svjetlima po danu uočljiviji. Šta ćemo kad je jako sunce i odbljesak istog, tad ti svjetla po danu nemaju nikakvu svrhu. Ako u večini evropskih zemalja nije obavezno paliti svjetla po danu, šta se mi pravimo pametni. Ja sam zato da se proljeće- ljeto ne moraju koristiti izuzev kad je loše vrijeme i smanjena vidljivost, dok jesen-zima da se koriste. Naši zakonodavci ili bolje rečeno oni koji donose zakone su ne pismeni i zaostali. Koliko ima godina kako su na automobilima uvedena dnevna ili led svjetla, već tada se trebao izmjeniti zakon, a ne da se maltretira poštene vozače zbog dnevnih svjetala.
Romeo 80

#41 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by Romeo 80 »

To upravo i ja govorim. Jednostvno, ne vidim nikakve benefite od kratkih svjetala po sunčanom vremenu, niti je evropska praksa po tom pitanju išta drugačija. Ljudi su čini mi se ideju o obaveznom paljenju kratkih svjetala danju prihvatili bez nekog razmišljanja i ponavljaju da je to pitanje bolje uočljivosti, ali praksa i statistike udesa govore drugu priču.
semirsar

#42 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by semirsar »

Nek' prica ko sta hoce, ali ja umalo na svojoj kozi ne osjetih sta znaci kad te neko na vrijeme ne uoci. Da nisam u zadnjem momentu upalio svjetla imao bih direktan sudar, jos u onom vaktu dok nije bilo obavezno paliti kratka. Od tada pa do dan danas drzim upaljena, a u medjuvremenu dodje i zakon o obaveznim kratkim svjetlima. Dakle, misljenja sam da su neka svjetla potrebna, da li kratka, dnevna ili oboja, bio suncan dan ili ne, nebitno.
daxon

#43 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by daxon »

Ovakva tema je već bila, ponovit ću što sam i tada napisao:

Ovdje nije u pitanju može li se vozilo bez svjetala po danu vidjeti ili ne, u pitanju je "tajming", odnosno, kada i koliko brzo ćemo uočiti vozilo, tj. moguću opasnost.
Vozila sa upaljenim svjetlima otkrivaju se mnogo ranije, naročito pri skretanju, u uslovima slabe svjetlosti poput šumskih puteva, dijelovima puta gdje su česte smjene osunčanog i zasjenčenog dijela puta, sunca koje je nisko na nebu, ili zakrčenih gradskih ulica za vrijeme špice.

Nekada u saobraćaju sekunde odlučuju o životu ili smrti, dakle, vrlo je važno hoćemo li prije ili kasnije uočiti potencijalnu opasnost. Naime, ukoliko vozilo ima upaljena svjetla, ranije ga uočavamo, a samim time se skraćuje vrijeme reakcije i sprečava veliki broj nesreća.
Također, bolja i lakša je procjena udaljenosti od nadolazećeg vozila.
Još jedna u nizu prednosti vožnje sa upaljenim svjetlima po danu jeste ta, da se lakše razlikuju vozila u pokretu od onih parkiranih, što je posebno od značaja za djecu i starije ljude prilikom prelaska ulice u naseljenim mjestima...

U suštini stvar je prosta, vidjeti i biti viđen, tj. više svjetla, više vidljivosti , a samim time povećana bezbjednost i manje udesa.

Što se tiče prakse i statistike o kojoj Romeo govori, nikada nećemo znati do koje je nesreće došlo, ili koja bi bila izbjegnuta da su, odnosno, da nisu bila upaljena kratka ili dnevna svjetla. A statistika, statistika je u ovom slučaju, kao i inače, samo netačan zbir točnih podataka, dakle, otprilike: jedni jedu meso, jedni jedu kupus, a statistički svi jedu sarmu.

Propis o vožnji sa upaljenim dnevnim svjetlima je uglavnom ukinut zbog pomodne birokratske histerije o ispuštanju co2, međutim, istovremeno je uvedena obaveza proizvođačima novih vozila o ugradnji dnevnih svjetala. No, bilo kako bilo, ja više volim biti što lakše i što ranije uočljiv, nego što mi je stalo do beznačajne uštede goriva o kojoj blijede, katastrofične birokrate histerično govore.
Romeo 80

#44 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by Romeo 80 »

Ne smeta što su svjetla upaljena. Tu se slažemo u potpunosti, ali ja jednostavno ne vidim ikakvu konkretnu prednost u praksi. Sve to što si napisao znam i ja, ali praksa i teorija su sasvim različite stvari. Da paljenje svjetala ima ikakvog efekta u vidu bržeg uočavanja automobila statistički bi broj udesa bio manji (nebitno da li je riječ o sarmi ili begovoj čorbi).
Ne znam samo kako smo ranije vozili i preživjeli tolike decenije vožnje bez obaveze paljenja svjetala po danu.

Ovdje po nekim stavovima maltene ispada da je auto sa ugašenim svjetlima providan.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#45 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by bitanga_sa_otesa »

u potpunosti se slazem s romeo 80

slijepci i daltonisti ne bi trebali proci ljekarski pregled,tako da je i po meni paljenje svjetla po danu besmisleno .to je isto kao da bi u stanu palio svjetla po danu ,da bolje uocim luster.....
ElDzidziIbnDzo

#46 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by ElDzidziIbnDzo »

Ja cu iznijeti samo svoje zapažanje po pitanju upotrebe svjetala po danu. U Norveskoj je dozvoljeno po danu koristiti maglenke sa upaljenim pozicijama po danu.Po noci maglenke iskljucene,koriste se oborena svijetla.

Da je lakše uočljivo auto sa upaljenim maglenkama po danu-jeste. Da li je opravdana upotreba svijetala po danu...o tome se diskutuje :)

To što policija u BiH ne poznaje da pojedina auta u istom sklopu imaju dvije sijalice,jedna za maglenke druga za dnevna svijetla,to je njihov problem.

Tako da nemaš brige po tom pitanju :-D
daxon

#47 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by daxon »

Romeo 80 wrote:Ne znam samo kako smo ranije vozili i preživjeli tolike decenije vožnje bez obaveze paljenja svjetala po danu.
Romeo 80 wrote:Da paljenje svjetala ima ikakvog efekta u vidu bržeg uočavanja automobila statistički bi broj udesa bio manji
Isto kao da pitaš kako smo preživjeli bez servo volana, ABS-a, desnog retrovizora, halogenih sijalica i sl.
Naime, ja kada sam počinjao voziti, vozio sam fiću, imao je fantastičnih 25 KS, a ubrzanje od 0 do 100 km/h bilo je spektakularne 54 sec. 8-) , na cesti jedva da si susretao druga vozila, većina tih drugih vozila po performansama nisu se puno razlikovala od fiće, auta je bilo toliko malo da je parking prostora bilo na sve strane... A danas, danas u svakoj familiji maltene po dva auta, auta koja su puno startnija, brža i snažnija od nekadašnjih, pored toga, zakrčenje saobraćaja, žurba, stres, tempo života, životni problemi... sve je neuporedivo "gore" nego nekada, a po prirodi stvari taj se trend nastavlja, kako kod nas tako i u svijetu.

Dakle, bez obzira na sve, statistički, broj saobraćajnih nesreća kako do sada tako i u budućnosti, može biti iz godine u godinu samo sve veći, nikako manji, bez obzira na sav napredak tehnologije i druga riješenja, taj trend će se nastaviti, broj udesa će biti sve veći.
Međutim, ono što ti pokušavam reći u vezi statistike je to, da nam ona ne može pokazati da li bi bez dnevnih svjetala ili drugih tehničkih riješenja bilo još i gore, ili bi bilo sve isto. Moje je mišljenje da bi bilo gore, puno gore, jednako kao što bi bilo gore da nije došlo do ABS-a i drugih riješenja, sva ta riješenja su spriječila bar jednu nesreću, niti jedno teh. riješenje nije doprinjelo novim nesrećama, već naprotiv.
ElDzidziIbnDzo wrote:To što policija u BiH ne poznaje da pojedina auta u istom sklopu imaju dvije sijalice,jedna za maglenke druga za dnevna svijetla,to je njihov problem.
Ne radi se o tome da policija ne prepoznaje dnevna svjetla, riječ je o tome da ih zakon ne prepoznaje, a zakon kaže da za vrijeme upravljanja mv po danu, moraju biti upaljena kratka svjetla. Dakle, u zakonu ne stoji mogućnost korištenja dnevnih svjetala, stoga, pojedini policajci tu činjenicu koriste, da ne kažem zloupotrebljavaju, za maltretiranje ljudi koji na svojim vozilima imaju fabrički ugrađena dnevna svjetla te ih naravno i koriste.
Inače, kao što se već ranije na ovoj temi moglo pročitati, u pripremi je izmjena i dopuna zakona koja će popuniti ovu rupu, gdje će u vezi ovoga člana stajati da moraju biti upaljena kratka ili tzv. dnevna svjetla.
drndalo

#48 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by drndalo »

Da, sa svjetlima se ranije uocava drugi auto, makar i 1 sec. ranije nekome moze spasiti glavu... Posebno na nasim cestama, sa malo dobrih oznacenih mjesta za prestizanje, i saobracajnom (ne)kulturom za ku*ca... Ko ne misli da ce npr. na Karauli malo ranije primjetiti auto s kontra strane, neka proba obratiti paznju, pa razmisliti.

Da, to je pokusaj popravljanja situacije na mjestu gdje se manje moze popraviti nego u (ne)kulturi, i infrastrukturi... ALi svi trazimo samo turbo-uspjehe, nista rada 5 godina da bi se nesto postiglo, svi bi sve za 100 KM i za 3 dana... I ja bih, ali sam dosad naucio da obicno ne moze...

Da, upaljena oborena svjetla povecavaju potrosnju, time i CO2, kao i svaku drugu emisiju gasova, u nasim uslovima imamo vise problema sa kancerogenim crnim/plavim dimovima iz umrlih ali nezagrnutih dizlo-va... Tako da je izum dnevnih LED svjetala zaista pokusaj "i vuk sit i sve ovce na broju" situacije.

Kao i sve ostalo parcijalno pokusavanje rjesenja dijela problema nikada ne rjesava komplet problem... Koji kod nas pocinje u kucama, raste u skoli, maturira u auto-skoli, a diplomira za volanom "bosnjackog sna", Golfa 2-4 D, bilo trenutno, bilo kao nedosanjanog sna. Kojeg ce se nekada ispuniti, makar i kada Golf 17 bude aktuelan...
lajk

#49 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by lajk »

Jel dopunjen ovaj zakon ?
mayab

#50 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by mayab »

Stvarno, zna li neko jel to ozvaniceno, pricalo se da se radi na tome, ali dokle se stiglo??
Post Reply