Biti parking papak ili ne?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
citroen xm
#26 Re: Biti parking papak ili ne?
Ne, ti si normala lik za razliku od ovih novopečenih kredit bogataša koji ne mogu ni zaspati od straha za auto.
- pink floydd
#27 Re: Biti parking papak ili ne?
insomnia78 wrote:Al zato si poletio staviti dvjesto slika parking papaka
Kad ono cvrc, gospodin na dva mjesta parkira
To sam htio i ja da napišem. Rugala se tava loncu ...
Ja parkiram đe i kako god mogu, makar bilo i zabranjeno, u svojoj maloj mahali imam štelu u policiji i boli me q
Last edited by pink floydd on 11/05/2014 01:04, edited 1 time in total.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#28 Re: Biti parking papak ili ne?
Moje auto nije golf 2, ali i da jeste kakve veze ima? Ja parkiram UREDNO sa obje strane linija na svom parking mjestu, te me ošteti papak koji se uparkra do mene pri ulazu ili izlazu. Hajd' jednom, dvaput, ili tri puta, ali svako malo? To je malo previše!!!
Uvijek sam maksimalno korektan, ali nimalo nije fino vidjeti da ono što ti čuvaš, drugi ne!
Kao što sam i naveli, otvorih temu jer sam vidio svojim ocima kako ljudi bahato izlaze iz auta na način da udare u susjedno, ili da pri parkingu zakače drugo auto iako su imali dovoljno prostora.
Moj drug parkira na dva mjesta i nikada mu auto nije ogrebano. Meni je to papanski način, ali ima efekta.
Uvijek sam maksimalno korektan, ali nimalo nije fino vidjeti da ono što ti čuvaš, drugi ne!
Kao što sam i naveli, otvorih temu jer sam vidio svojim ocima kako ljudi bahato izlaze iz auta na način da udare u susjedno, ili da pri parkingu zakače drugo auto iako su imali dovoljno prostora.
Moj drug parkira na dva mjesta i nikada mu auto nije ogrebano. Meni je to papanski način, ali ima efekta.
- punta
#29 Re: Biti parking papak ili ne?
nadam se da cete vi koji uzimate po jedno mjesto imat sto vise stete na autima da vas sto vise izlupaju
pa sta je to neka nema veze
nije auto vas kupio vec vi njega
dajte gdje parkirate da i ja dođem i malo iskuckam naci cu staro auto neko
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#30 Re: Biti parking papak ili ne?
Samo bih da napomenem da to nije mala steta
Vozim auto iz 2005 godine, pa je normalno da ima packica i ostecenja, ali ono sto naprave na parkingu je zaista vidljivo. Zakacili me napred i nazad, te kod desnih vrata. Prednja i zadnja karambolka po 150KM, dok za vrata trazi 80KM. Znaci ja trebam sada platiti 380KM za stetu nacinjenu od drugih. Problem je sto za par mjeseci treba opet isto 
- punta
#31 Re: Biti parking papak ili ne?
vise puta na forumu ste pominjali neko vam ogrebo auto
ili ona tema ljudi koji grebu auto kljucem
kakva je razlika između onog koji grebe auto kljucem i onog koji prilikom parkiranja nepaznjom ogrebe auto a ta nepaznja je namjerna
da zali on bi pazio ali posto ne zeli znaci radi namjerno kao i onaj sa kljucem i kako napravit razliku
za one sa kljucem govorite polomio bi mu ruku itd itd itd
ili ona tema ljudi koji grebu auto kljucem
kakva je razlika između onog koji grebe auto kljucem i onog koji prilikom parkiranja nepaznjom ogrebe auto a ta nepaznja je namjerna
da zali on bi pazio ali posto ne zeli znaci radi namjerno kao i onaj sa kljucem i kako napravit razliku
za one sa kljucem govorite polomio bi mu ruku itd itd itd
-
citroen xm
#32 Re: Odg: Biti parking papak ili ne?
A tebe ne dotiče što zbog tvog papanluka ne može pola ljudi da nađe mjesto? Pa nije ti ovo 1967-ma kada je svaki 20-ti čovjek imao auto pa si mogao da se širiš koliko hoćeš. Ali jok, najbitnije je da tebi auto staro 10 godina bude kao da si ga tek izvezao iz fabrike. Ok ja ne vozim tako vrijedno auto, ali i kada sam sam vozio parkirao sam isto. Nisu mi drage ogrebotine, ali mi je drago što se ne ponašam kao papak.punta wrote:nadam se da cete vi koji uzimate po jedno mjesto imat sto vise stete na autima da vas sto vise izlupaju
- un1ted
#33 Re: Biti parking papak ili ne?
Citroen. Hajde da napravimo skrivenu kameru ? Reci nam gdje pakriras, napravit cemo scenu da te par puta neko zakaci da vidis, a par puta da zateknes auto zakaceno. Volio bih vidjeti onda tvoj komentar 
Napisao sam da se i dalje ponasam prema pravilima, kako zakonskim, tako i moralnim, no ozbiljno razmisljam o zastiti svoje imovine. Auto sam platio svojim radom, auto popravim svojim radom. Nije mi svejedno kada se desi nesto a ne mora!
Napisao sam da se i dalje ponasam prema pravilima, kako zakonskim, tako i moralnim, no ozbiljno razmisljam o zastiti svoje imovine. Auto sam platio svojim radom, auto popravim svojim radom. Nije mi svejedno kada se desi nesto a ne mora!
- punta
#34 Re: Odg: Biti parking papak ili ne?
ja cu da se sirim nista i niko me ne moze zaustavit auto da je staro i 35 godina cuvacu gakao da je 2014 godiste a ako ga ja cuvam nedam da ga drugi unistavajucitroen xm wrote:A tebe ne dotiče što zbog tvog papanluka ne može pola ljudi da nađe mjesto? Pa nije ti ovo 1967-ma kada je svaki 20-ti čovjek imao auto pa si mogao da se širiš koliko hoćeš. Ali jok, najbitnije je da tebi auto staro 10 godina bude kao da si ga tek izvezao iz fabrike. Ok ja ne vozim tako vrijedno auto, ali i kada sam sam vozio parkirao sam isto. Nisu mi drage ogrebotine, ali mi je drago što se ne ponašam kao papak.punta wrote:nadam se da cete vi koji uzimate po jedno mjesto imat sto vise stete na autima da vas sto vise izlupaju
staro 10 godina ili 50 imam pravo da ofarbam auto to kosta 1200km i nedam da ga grebu
sto se tice ljudi moje komsije Sarajlije koje su tu oduvjek
oni imaju moj broj mobitela pa ako im treba mjesto prozovu ja se pomjerim nek se parkiraju
a za drugi doslje nije me briga nek ide malo dalje i parkira
a ti i dalje suti i trpi
nisu mu drage ogrebotine a nece da se ponasa kao papak
i koje ti je rijesenje
-
mefistofilis
#35 Re: Biti parking papak ili ne?
Pitaj insomniju kako ljudi parkiraju auta pa vidi sta ce ti reci
Sent from my Lumia 900 using Tapatalk
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#36 Re: Biti parking papak ili ne?
Mozda da ne povlaci rucnu, ili auto izbaci iz brzine..atorniji putnik wrote:Pitaj insomniju kako ljudi parkiraju auta pa vidi sta ce ti reci
- bach
#37 Re: Biti parking papak ili ne?
Nije uvijek do nas, odnosno vozača. Zvuči nevjerovatno ali...
NE MOGU NI VRATA OTVORITI
Parkirališta po JUS-u iz 70-ih,
kada su auti bili kraći i uži!?
Automobili su “narasli”, a parkirališta su prilagođena “fići” i “četvorci” '1970.-ih
Na pojedina osječka parkirališta možete parkirati samo dječje autiće - konstatacija je to koju često možete čuti na prenapučenim gradskim ulicama.
Potvrđuju to i brojni ožiljci na limariji, jer svako neoprezno otvaranje vrata ostavlja trag na susjednom automobilu. O spretnosti roditelja koji djecu trebaju smjestiti u sjedalicu na stražnjem sjedalu moglo bi se također dugo raspravljati, jer istovremeno drže dijete, namještaju pojaseve, nogom drže kolica i paze da drugo dijete ne istrči na ulicu. I sve to na tridesetak centimetara prostora.
Nekoliko je uzroka parkirališnih problema. Prvi je da automobili iz dana u dan “rastu” i da je svaka nova generacija za nekoliko centimetara veća od prethodne. Proizvođači to prije svega pravdaju potrebom za ugodnijom vožnjom i smještajem sigurnosnih i drugih elemenata koje automobili prije četrdesetak godina nisu imali. Tako su mnogi modeli narasli više od pola metra u duljinu i širinu i iz današnje pespektive čini se nevjerojatnim kako su četveročlane obitelji “fićom” putovale na godišnji odmor.
Drugi je problem standard koji propisuje veličinu parkirnih mjesta i koji je na snazi, vjerovali ili ne, još od početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća (JUS1). Prema njemu parkirno mjesto mora imati minimalno 2,30 metara širine i najmanje 4,60 metara dužine (ako “nos” automobila može ići preko rubnika), odnosno 4,80 metara (ako je ispred drugo parkirno mjesto). Građevinski pokušaji da se iz što manjeg gradilišta izvuče što više, rezultiraju parkirnim mjestima na kojima iz automobila možete jedino kroz krovni prozor (ako ga imate). Propisano je i da na 1.000 četvornih metara prodajnog prostora trgovački centri moraju osigurati 60 parkirnih mjesta, a uskoro će svaki stan u novogradnji morati imati najmanje jedno parkirno mjesto. Projektanti koji drže do sebe, kažu da projektiraju parkirališta dimenzija 2,5 puta 5 metara, ali nerijetko zbog toga dolaze u sukob s investitorima koji zahtijevaju veći broj manjih parkirnih mjesta. Zanimljivo je da, primjerice, Austrija nema propisano koliko će trgovački centar imati parkirališta, ali tržišna utakmica određuje pravila igre. Ako nema dovoljno parkirališta ili su premala, jednostavno ćete kupovati negdje drugdje. Kada u hrvatskim uvjetima velikom automobilu i malom parkiralištu dodate malo vozačke bahatosti i parkiranja do crte i(li) preko nje, parkiranje postaje prava noćna mora. Do donošenja novih standarda i nužnog povećanja parkirališnih mjesta, vozačima ostaje da paze gdje i kako parkiraju i pri tome vode računa i o potrebama drugih.
- topcam
#38 Re: Biti parking papak ili ne?
Malo offtopic, a mozda i nije. Sjedim sa jaranom i jedemo sendvice, parkirani kao
i svi prema trotuaru, aksam, kisa pada, prolom oblaka, zadnje lijevo mjesto gdje sam
stajao je bio kraj parkinga, pojeli mi i ja u rikverc i po gasu, mic i stade auto,
kontam u rupu kakvu uletio, neravna cesta na tom dijelu i ja po gasu (puni desno smotao)
nista, ja jos vise, i malo se iscupa, opet na gas, kad jaran, crce od smijeha,
ja i dalje po gasu-- stani imas auto pored,
ja se zjanio, otkud, izadem, kad zena iz auta, gledam kod mene nista nema, nikakve stete
kod nje vrata suvozaca, zadnja i nazad zguljena farba, udubljeno sve, kao da sam je frontalno udario,
a nisam, nego blago prislonio.
U prvom momentu, valjda sok nisam ni realizovao da je stala na mjestu zabrane, pa sam
dao svoje podatke i uzeo njene, jer kriv sam, po mom nacinu razmisljanja, mogu ja biti vozac koji se tu ne
bi nikada parkirao, ali trebao sam se voditi onom starom, "pazim ja na propise, ali paze li
drugi?" Iskreno, uopste nisam gledao lijevo od sebe, samo nazad i desno, odakle su dolazila
auta. Lijevo je dva metra od mene bio pjesacki sa semaforom, tako da nikako nisam
mogao nekog pjesaka ugroziti. (radius voznje u rikverc)
Zena se meni zahvalila i kaze, covjek mi je automehanicar, rece i gdje je, on to meni
stalno popravlja, nikakav problem. (Kako je to rekla, mislim da je cova cesto njeno auto imao na
bini).
Sa danasnje tacke gledista, nosio bih dio stete, svakako ne svu, kako sam na prvu mislio.
ne znam kako je to zakonski regulisano, a hanuma se nije nikad javila.
Osim sto sam pokis´o ko mis nikakvu stetu nisam imao na autu kako sam sutradan po danu
mogao vidjeti.
----
Da me nisu, a jesu, cesto pojedini zakacili ili ogrebali cak i sa nemoguce strane, ne mogu tvrditi.
Zadnja scena kojoj sam prisustvovao je bila, dva para i jedni govore nije nista drugi insistiraju,
na izmjeni podataka, rezultat je bio, oni sto su insistirali, oni su bili ti koji su vratima udubili,
vrata ovih koji su stalno ponavljali "ma ne vidi se to", mogu reci da sam bio iznenadjen,
obicno je bas suprotno, ili prodje sa "nije niko vidio", ovi su cak cekali ispred radnje da ovi drugi izadju.
(mada sam na prvu, priznajem, skroz pogresno protumacio situaciju).
i svi prema trotuaru, aksam, kisa pada, prolom oblaka, zadnje lijevo mjesto gdje sam
stajao je bio kraj parkinga, pojeli mi i ja u rikverc i po gasu, mic i stade auto,
kontam u rupu kakvu uletio, neravna cesta na tom dijelu i ja po gasu (puni desno smotao)
nista, ja jos vise, i malo se iscupa, opet na gas, kad jaran, crce od smijeha,
ja i dalje po gasu-- stani imas auto pored,
ja se zjanio, otkud, izadem, kad zena iz auta, gledam kod mene nista nema, nikakve stete
kod nje vrata suvozaca, zadnja i nazad zguljena farba, udubljeno sve, kao da sam je frontalno udario,
a nisam, nego blago prislonio.
U prvom momentu, valjda sok nisam ni realizovao da je stala na mjestu zabrane, pa sam
dao svoje podatke i uzeo njene, jer kriv sam, po mom nacinu razmisljanja, mogu ja biti vozac koji se tu ne
bi nikada parkirao, ali trebao sam se voditi onom starom, "pazim ja na propise, ali paze li
drugi?" Iskreno, uopste nisam gledao lijevo od sebe, samo nazad i desno, odakle su dolazila
auta. Lijevo je dva metra od mene bio pjesacki sa semaforom, tako da nikako nisam
mogao nekog pjesaka ugroziti. (radius voznje u rikverc)
Zena se meni zahvalila i kaze, covjek mi je automehanicar, rece i gdje je, on to meni
stalno popravlja, nikakav problem. (Kako je to rekla, mislim da je cova cesto njeno auto imao na
bini).
Sa danasnje tacke gledista, nosio bih dio stete, svakako ne svu, kako sam na prvu mislio.
ne znam kako je to zakonski regulisano, a hanuma se nije nikad javila.
Osim sto sam pokis´o ko mis nikakvu stetu nisam imao na autu kako sam sutradan po danu
mogao vidjeti.
----
Da me nisu, a jesu, cesto pojedini zakacili ili ogrebali cak i sa nemoguce strane, ne mogu tvrditi.
Zadnja scena kojoj sam prisustvovao je bila, dva para i jedni govore nije nista drugi insistiraju,
na izmjeni podataka, rezultat je bio, oni sto su insistirali, oni su bili ti koji su vratima udubili,
vrata ovih koji su stalno ponavljali "ma ne vidi se to", mogu reci da sam bio iznenadjen,
obicno je bas suprotno, ili prodje sa "nije niko vidio", ovi su cak cekali ispred radnje da ovi drugi izadju.
(mada sam na prvu, priznajem, skroz pogresno protumacio situaciju).
-
mefistofilis
#39 Re: Biti parking papak ili ne?
topcam wrote:Mozda da ne povlaci rucnu, ili auto izbaci iz brzine..atorniji putnik wrote:Pitaj insomniju kako ljudi parkiraju auta pa vidi sta ce ti reci
A zasto ne. Jos ljudi sto posto voze bolja auta
- topcam
#40 Re: Biti parking papak ili ne?
Poznat mi je nacin parkiranja u FR, i nisam jednom slican nastup vidio i drugdje.atorniji putnik wrote:topcam wrote:Mozda da ne povlaci rucnu, ili auto izbaci iz brzine..atorniji putnik wrote:Pitaj insomniju kako ljudi parkiraju auta pa vidi sta ce ti reci
A zasto ne. Jos ljudi sto posto voze bolja auta
Zadnji je bio cica sa mercedesom, malo onog ispred sebe gurno, malo onog iza, pa sve to
ponovio i ko svi sretni ukljucio se u saobracaj, sasvim nova mecka je bila.
- insomnia78
#41 Re: Biti parking papak ili ne?
Jebi ti to, opet meni u Austriji evropejci razbise retrovizor na parkingu 
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
- topcam
#42 Re: Biti parking papak ili ne?
Kako bas retrovizor.. cabrioinsomnia78 wrote:Jebi ti to, opet meni u Austriji evropejci razbise retrovizor na parkingu
- insomnia78
#43 Re: Biti parking papak ili ne?
Nemam pojma kako, bas retrovizor
Nije ba kabrio
A Francuzi su posebna prica
Neki dan kolega parkiro na parkingu, ono pola auta na cesti pola na trotoaru, iscrtan parking
Lola kreno s nečim i jedno pet auta u redu odero s jedne strane
Nije ba kabrio
Neki dan kolega parkiro na parkingu, ono pola auta na cesti pola na trotoaru, iscrtan parking
- topcam
#44 Re: Biti parking papak ili ne?
Buraz mi je super srecu imao, slicno bilo, ali ovaj put sprej (crveni) i sva auta s jedne straneinsomnia78 wrote:Nemam pojma kako, bas retrovizor
Nije ba kabrio
iscrtana, njegovo preskocili, "isti ton" crvene bio..
-
citroen xm
#45 Re: Biti parking papak ili ne?
Evo parkiram se normalno uvijek kada mogu, zadnjih 5 godina nisam primjetio ništa ozbiljno na autu.
Ja vas pitam ako se parkirate naopako jeste li sigurni da neće biti ogrebotina?
- insomnia78
#46 Re: Biti parking papak ili ne?
Hahahatopcam wrote:Buraz mi je super srecu imao, slicno bilo, ali ovaj put sprej (crveni) i sva auta s jedne straneinsomnia78 wrote:Nemam pojma kako, bas retrovizor
Nije ba kabrio
iscrtana, njegovo preskocili, "isti ton" crvene bio..
- insomnia78
#47 Re: Biti parking papak ili ne?
Ma ne, stoji to sve da imas masu ljudi, posebno zenacitroen xm wrote:Evo parkiram se normalno uvijek kada mogu, zadnjih 5 godina nisam primjetio ništa ozbiljno na autu.
Paralelno parkiranje je posebno kriticno
-
ado-šampion
#48 Re: Biti parking papak ili ne?
Po meni, ako je parking dovoljno sirok, ok je zauzeti dva mjesta, upravo zbog ovih stvari. Ja sam recimo jedno vrijeme parkirao u garazi u Bosmalu, poluprazna tad bila, uvijek na isto mjesto, imaju dva mjesta jedno do drugog i uvijek dodje neko ugura se tu pored mene, mislim WTF, citava garaza ti na raspolaganju, 600 mjesta, ti se uguravas pored mene.
I od tad sam parkirao po bijeloj liniji izmedju mjesta.
Opet, na manjim parkinzima/garazama, kakav god razlog bio zestoki je papanluk parkirati na dva mjesta. Dosta cesto se desi na parkinzima u BBI i u Evropi da lola dodje i zauzme dva mjesta, valjda konta dao je 2 marke za sat pa mu se moze.
Da ne govorim za parkinge ispred zgrada.
Meni isto jako smeta sto ne prodje 10 dana da me neko ne zaklopi vratima. Ljetos tako tek radio auto, skoro kompletnu limariju, izlazim iz haustora, kao lola s polom od 5 stoja, raspada se sav, gruh u vrata, zatvori i ode. Boli ga qrac, njemu se svakako auto raspada. Kad on ne moze pristiti bolje, ovaj sto je stao pored njega s iole boljim autom se sigurno nakrao da ga kupi.
Elem, da ne duzim, sitne ogrebotine na vratima se ne mogu izbjeci, ko ne moze s tim da se pomiri nek uzme garazu. Nije to samo bezobrazluk, u auta ulaze i djeca i tu se ne moze nista uraditi, mada je realno rijetkost, cesce je da su ljudi samo bezobrazni i da ih boli qrac ta tudju imovinu - na fazon ako ima za bolje od mene sigurno nije zaradio posteno. Parkirati na dva mjesta, na stranu sto je papanluk, isto ako je rizik da ti neko namjerno zapara kljucem ili probuzi gumu. Ja sam nekad u nedostatku mjesta na parkingu parkirao na trotoaru, koji je toliko velik da pored parkiranog auta ima sirine za jos jedno auto, da ne govorim za pjesaka, pa mi je neko probusio gumu.
Opet, na manjim parkinzima/garazama, kakav god razlog bio zestoki je papanluk parkirati na dva mjesta. Dosta cesto se desi na parkinzima u BBI i u Evropi da lola dodje i zauzme dva mjesta, valjda konta dao je 2 marke za sat pa mu se moze.
Meni isto jako smeta sto ne prodje 10 dana da me neko ne zaklopi vratima. Ljetos tako tek radio auto, skoro kompletnu limariju, izlazim iz haustora, kao lola s polom od 5 stoja, raspada se sav, gruh u vrata, zatvori i ode. Boli ga qrac, njemu se svakako auto raspada. Kad on ne moze pristiti bolje, ovaj sto je stao pored njega s iole boljim autom se sigurno nakrao da ga kupi.
Elem, da ne duzim, sitne ogrebotine na vratima se ne mogu izbjeci, ko ne moze s tim da se pomiri nek uzme garazu. Nije to samo bezobrazluk, u auta ulaze i djeca i tu se ne moze nista uraditi, mada je realno rijetkost, cesce je da su ljudi samo bezobrazni i da ih boli qrac ta tudju imovinu - na fazon ako ima za bolje od mene sigurno nije zaradio posteno. Parkirati na dva mjesta, na stranu sto je papanluk, isto ako je rizik da ti neko namjerno zapara kljucem ili probuzi gumu. Ja sam nekad u nedostatku mjesta na parkingu parkirao na trotoaru, koji je toliko velik da pored parkiranog auta ima sirine za jos jedno auto, da ne govorim za pjesaka, pa mi je neko probusio gumu.
-
rekla-kazala
#49 Re: Biti parking papak ili ne?
Jebeni parkinzi se prave kao da je još uvijek stojadin najširi automobil. Uz to ljudi voze krševe i zaboli ga da li će kad povuče vrata zaustaviti se na prvom zubu ili će se zaustaviti na vratima komšije.
Ja se trudim da parkiram samo na bočnim parkinzima.
Tu po pravilu i parkiraju bolji vozači ili bar da stanem među dva auta koja vrijede bar po 10.000 maraka.
Ja se trudim da parkiram samo na bočnim parkinzima.
Tu po pravilu i parkiraju bolji vozači ili bar da stanem među dva auta koja vrijede bar po 10.000 maraka.
-
citroen xm
#50 Re: Biti parking papak ili ne?
Apsolutno nema veze kakvo je auto, već kakav je vozaš. Ja vozim trenutno auto koje košta 2000 KM i nije krš, a i da jeste nikada nikoga ne bi mlatio vratima. Na to pazim.