Skijaš wrote:hAZNADAR wrote:Pa smo pored tragikomedije gdje jedini u Evropi ne zelimo nacionalni program, usput i jedini narod u svijetu koji ima dva nacionalona imena bosansko i bosnjacko i to po principu podjele na ljevicu ili desnicu, vjernik ili ateista,....
Ja sam Bosanac samo regionalno, po etničkoj pripadnosti sam Hrvat. Odnosno, pripadnik sam globalne hrvatske nacije koju se može naći u Vojvodini, Torontu, Istri i Posavini, ali i bosanskohercegovačke koja nadilazi etničke podjele a koja je definisana državljanstvom BiH.
Što se tiče onih koji se izjašnjavaju kao etnički Bosanci, ne znam zašto je to tvoj problem i zašto to tebi smeta ? Ne možeš ti ljudima određivati kako treba da se etnički izjašnjavaju. Otkud pravo Bošnjacima da Bosancima sole pamet ? I naravno, isto važi za one koji se izjašnjavaju kao Bosanci očekujući i od drugih da se tako izjasne.
Ovo je debata, rasprava gdje argumentujes svoje stavove a ne soljenje pameti. Ja uvazavam i tolerisem tvoje misljenje i pored razlika. Znaci - nemas potrebe vristati moderatorima o fasizmu i isposlovati moje banovanje kao onomad, a isto tako nemas potrebe niti razloga ovo dozivljavati kao soljenje pameti.
Nemam nista protiv bosanskohercegovacke nacije - ali posto je to u 99% slucajeva samo drugacije imenovana bosnjacka nacija - ne vidim razloga daljim podjelama.
Samo bosnjastvo nije nikada bilo samo rezervisano za muslimane, nije nikada nosilo samo jedan etnicki predznak, i samo je imenom nastalo upravo od imena Bosna. Bosnjastvo nije isto kao i srpstvo, hrvatstvo, jer nema nikakvog bosnjackog plemena koje je doslo iza Karpata, nema bosnjackog nacionalromantizma i eksplicitno samo jedne vjere u definiciji.
Bosnjastvo je od samog pocetka starih Bosnjana znacilo pripadnost ovoj drzavi i kulturi, bilo miks razlicitih vjera i etnosa,.. pa ako su franjevci bili jedni od najvecih Bosnjaka, ne vidim problem danas da se odbacuje od nemuslimana.
Lakse je danas preuzeti monopol nad bosnjastvom i definisanjem bosnjastva polupismenoj SDA eliti i nametnuti se kao jaci tumac toga - negoli bjezati u bosanskohercegovinstvo, bosanstvo ili kako vec. Kakve veze ima sto neke hodze, veliki muslimani, turkofili,.. eksponiraju islam u bosnjastvu,.. opet velika vecina Bosnjaka itekako postuje i dalje i Kulina, i Tvrtka, i Bogumile i bosancicu(verzija cirilice), i ljiljane i Ivana Jukica,... nasu tradicionalnu raznolikost. Kada covjek vidi intelektualnu snagu onih kojima je vjera jedini identitet,.. i cinjenicu da Bosnjastvo nije jos jasno definisano - pa puno je lakse svoj kosmopolitizam tumaciti i staviti u okvir bosnjastva negoli bjezati u neko drugo ime poput bosanskog koje uvijek nosi kontraverze.
Bosnjastvo je sasvim dovoljan okvir za sve kosmpolite, ateiste, nemuslimane, muslimane, krscane, hriscane, agnostike, urbane i neurbane, pismene i nepismene,.... treba to samo prihvatiti i definisati danas kada je to moguce.
Postujem i dalje tvoj izbor i tvoje bosansko tumacenje identiteta - ali moras priznati da to ne postoji ni pravno, ni tradicionalno, ni historijski, ni zakonski, ni kao dio kulturne bastine. To je samo dokaz da mnogi ljevicari jednostavno nemaju tolerancije za drugu krajnost u korpusu i do te mjere ne mogu prihvatiti raznolikost da izmisljaju novo nacionalno ime da bi se ogradili od sunarodnjaka. I paradoks gdje upravo oni koji se najvise kite tolerancijom i demokratijom ne mogu prihvatiti da su ista nacija i sa papcima.
Dzaba spominjanje Mrkonjic grada i zadnjih 100 god. kada nije bilo dovoljno intelektualne elite koja bi definisala bosnjastvo i kada nije ni mogla doci do izrazaja u kampanji srpstva i hrvatstva. Bosnjacki nacionalni program, cilj, platforma, identitet, standard,.. se danas oblikuje i otvoreno je za sve - pa Bujrum ko hoce. Neki su odlucili da preuzmu primat i ne dozvole da to tumace i definisu oni kojima je Turska majka, datiraju historiju od osmanskih osloboditelja, fatmir jugend, gramzivi i korumpirani politicari, razmazena urbana elita, a jos manje oni koji sanjaju pripajanje susjednim maticama. Pa ti izvoli ako hoces - ili se uopce nemoj ni javljati na ovu temu i budi tamo neki Bosanac, Marsovac,.. a pusti nas budale.