Zasto Bosnjaci nemaju nacionalni program

Skijaš

#26 Re: Zasto Bosnjaci nemaju nacionalni program

Post by Skijaš »

hAZNADAR wrote:Pa smo pored tragikomedije gdje jedini u Evropi ne zelimo nacionalni program, usput i jedini narod u svijetu koji ima dva nacionalona imena bosansko i bosnjacko i to po principu podjele na ljevicu ili desnicu, vjernik ili ateista,....
Ja sam Bosanac samo regionalno, po etničkoj pripadnosti sam Hrvat. Odnosno, pripadnik sam globalne hrvatske nacije koju se može naći u Vojvodini, Torontu, Istri i Posavini, ali i bosanskohercegovačke koja nadilazi etničke podjele a koja je definisana državljanstvom BiH.

Što se tiče onih koji se izjašnjavaju kao etnički Bosanci, ne znam zašto je to tvoj problem i zašto to tebi smeta ? Ne možeš ti ljudima određivati kako treba da se etnički izjašnjavaju. Otkud pravo Bošnjacima da Bosancima sole pamet ? I naravno, isto važi za one koji se izjašnjavaju kao Bosanci očekujući i od drugih da se tako izjasne.
Hajvan

#27 Re: Zasto Bosnjaci nemaju nacionalni program

Post by Hajvan »

moj program- deantagonizacija naziva države i nacije.
da li je to moguce s etnickom skupinama koje nose imena susjednih nacija????????

pa oni antagoniziraju
Skijaš

#28 Re: Zasto Bosnjaci nemaju nacionalni program

Post by Skijaš »

Hajvan wrote:moj program- deantagonizacija naziva države i nacije.
da li je to moguce s etnickom skupinama koje nose imena susjednih nacija????????

pa oni antagoniziraju
:-D što to niste rekli u Mrkonjić Gradu ? BiH je i hrvatska zemlja, kao i srpska, kao i bošnjačka. Čitava BiH. To što ti misliš da u samo jednoj državi neki narod može biti autohton, to je tvoj problem.
Hajvan

#29 Re: Zasto Bosnjaci nemaju nacionalni program

Post by Hajvan »

Skijaš wrote:

pa oni antagoniziraju
:-D što to niste rekli u Mrkonjić Gradu ? BiH je i hrvatska zemlja, kao i srpska, kao i bošnjačka. Čitava BiH. To što ti misliš da u samo jednoj državi neki narod može biti autohton, to je tvoj problem.
ne može samo bosna biti i, i ,i -a da to hrvatska i srbija ne budu!

ovo oko prolema koje imputiraš mi- to nije moj problem ;)
ja nemam problema te vrste, niti sam šovinist, niti zagovaram konačna riješenja
ne projiciraj svoju vlastitu netolerantnost na mene, OK!
i šta što nismo rekli u mrkonjic gradu…
ko mi- oni što nisu priznati, nisu imali svoje baklje, nisu imali prisutp dogovoru o nazivu jezika (a najstariji rjecnik imaju)…

i da te pitam kao pripadnika "globalne hrvatske nacije" (citiram te) - Kako gledaš na ukidanje KONSTITUTIVNOSTI Srba u Hrvatskoj?

EDIT:

Zapravo, ne treba mi odgovor..jebo ovu temu ovaj forum
Skijaš

#30 Re: Zasto Bosnjaci nemaju nacionalni program

Post by Skijaš »

Hajvan wrote:
Skijaš wrote:

pa oni antagoniziraju
Može i biće. Hrvati BiH nisu dijaspora Hrvatske, domovina Hrvata Bosne i Hercegovine je Bosna i Hercegovina. Ne može status Hrvata u BiH biti vezan za status Srba ili Bošnjaka u nekoj drugoj zemlji.
i da te pitam kao pripadnika "globalne hrvatske nacije" (citiram te) - Kako gledaš na ukidanje KONSTITUTIVNOSTI Srba u Hrvatskoj?
To je bila greška. Da Srbi nisu prihvatili bratstvo i jedinstvo nego (kao što bi većina drugih naroda nakon NDH) Dražine rojaliste, danas Hrvatska ne bi ni postojala, Odnosno postojala bi, na trećini današnje teritorije.
Basvod

#31 Re: Zasto Bosnjaci nemaju nacionalni program

Post by Basvod »

Nacionalni program se ne pise.
Nacionalni program se osjeca.
Ako ga ne osjecas onda nisi pripadnik nacije nego kosmopolita.
Havatar

#32 Re: Zasto Bosnjaci nemaju nacionalni program

Post by Havatar »

Hajvan wrote:
Skijaš wrote:

pa oni antagoniziraju

ovo oko prolema koje imputiraš mi- to nije moj problem ;)
ja nemam problema te vrste, niti sam šovinist, niti zagovaram konačna riješenja
ne projiciraj svoju vlastitu netolerantnost na mene, OK!
i šta što nismo rekli u mrkonjic gradu…
ko mi- oni što nisu priznati, nisu imali svoje baklje, nisu imali prisutp dogovoru o nazivu jezika (a najstariji rjecnik imaju)…

EDIT:

Zapravo, ne treba mi odgovor..jebo ovu temu ovaj forum
:thumbup:
escobar__

#33 Re: Zasto Bosnjaci nemaju nacionalni program

Post by escobar__ »

Hajvan wrote:ne može samo bosna biti i, i ,i -a da to hrvatska i srbija ne budu!
:thumbup:
hAZNADAR

#34 Re: Zasto Bosnjaci nemaju nacionalni program

Post by hAZNADAR »

Basvod wrote:Nacionalni program se ne pise.
Nacionalni program se osjeca.
Ako ga ne osjecas onda nisi pripadnik nacije nego kosmopolita.
Naprotiv, nacionalni program se uci od malena u drustvu koje ima tradiciju toga i to se uci od skole pa nadalje. Nacionalne programe su pisali, dopunjavali, utvrdjivali,... generacijama - intelektualci, velikani,... i tako je u sve i jednoj evropskoj naciji. Pa je lako osjecati to kada si naucio odmalena. Isto kao sto osjecas merak kada cujes sevdah - nije ti to u genetici - vec si to slusao od malena i naucio da volis.

Neke nacije kao njemacka su imale i svoje faze u nacionalnom programu gdje su isli u krajnosti pa to poslije odbacivali i mijenjali vrijednosti. Cijela Evropa danas je sastavljena od nacija sa svojim programima, ciljevima, vrijednostima,... koje su kao po dogovoru otvorenog, miroljubivog, tolerantnog,.....karaktera - posebno utvrdjenog na antifasistickoj tradiciji poslije WWII - pa ne vidim problem da se bosnjacki nacionalni program prilagodi tim standardima.

Dakle - stvar je danas kod bosnjacke elite i vodecih intelektualaca da se to konacno definise i oblikuje,.. pa je poslije kada se to nauci - lako osjecati. A ta elita svakako nije krajnost poput lijevih kosmopolita i a'la fatmir desnicara i bar se to moze isfiltrirati.
Basvod

#35 Re: Zasto Bosnjaci nemaju nacionalni program

Post by Basvod »

Ma mogu intelektualci pisati sta hoce ali ako odredjena nacija to ne prihvata... dzaba. Bice otpadnici u naciji.
Nacija dise, osjeca, osluskujes svoje okruzenje i formiras odredjeno grubo misljenje i karakter grupe ljudi sa kojom se identifikujes.
Politicari i intelektualci mogu naciju malo oblikovati, usmjeriti i homogenizirati al do odredjene granice. Ako predju granicu postace neprihvatljivi naciji kojoj pripadaju.
Nikakav nacionalni program ne bi mogao promjeniti trenutno generalno misljenje Bosnjaka. Na to mogu uticati samo dogadjaji.
hAZNADAR

#36 Re: Zasto Bosnjaci nemaju nacionalni program

Post by hAZNADAR »

Skijaš wrote:
hAZNADAR wrote:Pa smo pored tragikomedije gdje jedini u Evropi ne zelimo nacionalni program, usput i jedini narod u svijetu koji ima dva nacionalona imena bosansko i bosnjacko i to po principu podjele na ljevicu ili desnicu, vjernik ili ateista,....
Ja sam Bosanac samo regionalno, po etničkoj pripadnosti sam Hrvat. Odnosno, pripadnik sam globalne hrvatske nacije koju se može naći u Vojvodini, Torontu, Istri i Posavini, ali i bosanskohercegovačke koja nadilazi etničke podjele a koja je definisana državljanstvom BiH.

Što se tiče onih koji se izjašnjavaju kao etnički Bosanci, ne znam zašto je to tvoj problem i zašto to tebi smeta ? Ne možeš ti ljudima određivati kako treba da se etnički izjašnjavaju. Otkud pravo Bošnjacima da Bosancima sole pamet ? I naravno, isto važi za one koji se izjašnjavaju kao Bosanci očekujući i od drugih da se tako izjasne.
Ovo je debata, rasprava gdje argumentujes svoje stavove a ne soljenje pameti. Ja uvazavam i tolerisem tvoje misljenje i pored razlika. Znaci - nemas potrebe vristati moderatorima o fasizmu i isposlovati moje banovanje kao onomad, a isto tako nemas potrebe niti razloga ovo dozivljavati kao soljenje pameti.
Nemam nista protiv bosanskohercegovacke nacije - ali posto je to u 99% slucajeva samo drugacije imenovana bosnjacka nacija - ne vidim razloga daljim podjelama.

Samo bosnjastvo nije nikada bilo samo rezervisano za muslimane, nije nikada nosilo samo jedan etnicki predznak, i samo je imenom nastalo upravo od imena Bosna. Bosnjastvo nije isto kao i srpstvo, hrvatstvo, jer nema nikakvog bosnjackog plemena koje je doslo iza Karpata, nema bosnjackog nacionalromantizma i eksplicitno samo jedne vjere u definiciji.
Bosnjastvo je od samog pocetka starih Bosnjana znacilo pripadnost ovoj drzavi i kulturi, bilo miks razlicitih vjera i etnosa,.. pa ako su franjevci bili jedni od najvecih Bosnjaka, ne vidim problem danas da se odbacuje od nemuslimana.

Lakse je danas preuzeti monopol nad bosnjastvom i definisanjem bosnjastva polupismenoj SDA eliti i nametnuti se kao jaci tumac toga - negoli bjezati u bosanskohercegovinstvo, bosanstvo ili kako vec. Kakve veze ima sto neke hodze, veliki muslimani, turkofili,.. eksponiraju islam u bosnjastvu,.. opet velika vecina Bosnjaka itekako postuje i dalje i Kulina, i Tvrtka, i Bogumile i bosancicu(verzija cirilice), i ljiljane i Ivana Jukica,... nasu tradicionalnu raznolikost. Kada covjek vidi intelektualnu snagu onih kojima je vjera jedini identitet,.. i cinjenicu da Bosnjastvo nije jos jasno definisano - pa puno je lakse svoj kosmopolitizam tumaciti i staviti u okvir bosnjastva negoli bjezati u neko drugo ime poput bosanskog koje uvijek nosi kontraverze.

Bosnjastvo je sasvim dovoljan okvir za sve kosmpolite, ateiste, nemuslimane, muslimane, krscane, hriscane, agnostike, urbane i neurbane, pismene i nepismene,.... treba to samo prihvatiti i definisati danas kada je to moguce.

Postujem i dalje tvoj izbor i tvoje bosansko tumacenje identiteta - ali moras priznati da to ne postoji ni pravno, ni tradicionalno, ni historijski, ni zakonski, ni kao dio kulturne bastine. To je samo dokaz da mnogi ljevicari jednostavno nemaju tolerancije za drugu krajnost u korpusu i do te mjere ne mogu prihvatiti raznolikost da izmisljaju novo nacionalno ime da bi se ogradili od sunarodnjaka. I paradoks gdje upravo oni koji se najvise kite tolerancijom i demokratijom ne mogu prihvatiti da su ista nacija i sa papcima.

Dzaba spominjanje Mrkonjic grada i zadnjih 100 god. kada nije bilo dovoljno intelektualne elite koja bi definisala bosnjastvo i kada nije ni mogla doci do izrazaja u kampanji srpstva i hrvatstva. Bosnjacki nacionalni program, cilj, platforma, identitet, standard,.. se danas oblikuje i otvoreno je za sve - pa Bujrum ko hoce. Neki su odlucili da preuzmu primat i ne dozvole da to tumace i definisu oni kojima je Turska majka, datiraju historiju od osmanskih osloboditelja, fatmir jugend, gramzivi i korumpirani politicari, razmazena urbana elita, a jos manje oni koji sanjaju pripajanje susjednim maticama. Pa ti izvoli ako hoces - ili se uopce nemoj ni javljati na ovu temu i budi tamo neki Bosanac, Marsovac,.. a pusti nas budale.
Bodkin

#37 Re: Zasto Bosnjaci nemaju nacionalni program

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:
Ovo je debata, rasprava gdje argumentujes svoje stavove a ne soljenje pameti. Ja uvazavam i tolerisem tvoje misljenje i pored razlika. Znaci - nemas potrebe vristati moderatorima o fasizmu i isposlovati moje banovanje kao onomad, a isto tako nemas potrebe niti razloga ovo dozivljavati kao soljenje pameti.
Nemam nista protiv bosanskohercegovacke nacije - ali posto je to u 99% slucajeva samo drugacije imenovana bosnjacka nacija - ne vidim razloga daljim podjelama.

Samo bosnjastvo nije nikada bilo samo rezervisano za muslimane, nije nikada nosilo samo jedan etnicki predznak, i samo je imenom nastalo upravo od imena Bosna. Bosnjastvo nije isto kao i srpstvo, hrvatstvo, jer nema nikakvog bosnjackog plemena koje je doslo iza Karpata, nema bosnjackog nacionalromantizma i eksplicitno samo jedne vjere u definiciji.
Bosnjastvo je od samog pocetka starih Bosnjana znacilo pripadnost ovoj drzavi i kulturi, bilo miks razlicitih vjera i etnosa,.. pa ako su franjevci bili jedni od najvecih Bosnjaka, ne vidim problem danas da se odbacuje od nemuslimana.

Lakse je danas preuzeti monopol nad bosnjastvom i definisanjem bosnjastva polupismenoj SDA eliti i nametnuti se kao jaci tumac toga - negoli bjezati u bosanskohercegovinstvo, bosanstvo ili kako vec. Kakve veze ima sto neke hodze, veliki muslimani, turkofili,.. eksponiraju islam u bosnjastvu,.. opet velika vecina Bosnjaka itekako postuje i dalje i Kulina, i Tvrtka, i Bogumile i bosancicu(verzija cirilice), i ljiljane i Ivana Jukica,... nasu tradicionalnu raznolikost. Kada covjek vidi intelektualnu snagu onih kojima je vjera jedini identitet,.. i cinjenicu da Bosnjastvo nije jos jasno definisano - pa puno je lakse svoj kosmopolitizam tumaciti i staviti u okvir bosnjastva negoli bjezati u neko drugo ime poput bosanskog koje uvijek nosi kontraverze.

Bosnjastvo je sasvim dovoljan okvir za sve kosmpolite, ateiste, nemuslimane, muslimane, krscane, hriscane, agnostike, urbane i neurbane, pismene i nepismene,.... treba to samo prihvatiti i definisati danas kada je to moguce.

Postujem i dalje tvoj izbor i tvoje bosansko tumacenje identiteta - ali moras priznati da to ne postoji ni pravno, ni tradicionalno, ni historijski, ni zakonski, ni kao dio kulturne bastine. To je samo dokaz da mnogi ljevicari jednostavno nemaju tolerancije za drugu krajnost u korpusu i do te mjere ne mogu prihvatiti raznolikost da izmisljaju novo nacionalno ime da bi se ogradili od sunarodnjaka. I paradoks gdje upravo oni koji se najvise kite tolerancijom i demokratijom ne mogu prihvatiti da su ista nacija i sa papcima.

Dzaba spominjanje Mrkonjic grada i zadnjih 100 god. kada nije bilo dovoljno intelektualne elite koja bi definisala bosnjastvo i kada nije ni mogla doci do izrazaja u kampanji srpstva i hrvatstva. Bosnjacki nacionalni program, cilj, platforma, identitet, standard,.. se danas oblikuje i otvoreno je za sve - pa Bujrum ko hoce. Neki su odlucili da preuzmu primat i ne dozvole da to tumace i definisu oni kojima je Turska majka, datiraju historiju od osmanskih osloboditelja, fatmir jugend, gramzivi i korumpirani politicari, razmazena urbana elita, a jos manje oni koji sanjaju pripajanje susjednim maticama. Pa ti izvoli ako hoces - ili se uopce nemoj ni javljati na ovu temu i budi tamo neki Bosanac, Marsovac,.. a pusti nas budale.
ovo nije tacno. vec drugi put pises i nisam mogao preskociti. bosnjacka i bosanskohercegovacka nacija nisu ni blizu isto. nemaju isti identitet, a ciljevi se samo poklapaju do odredjenog dijela
Basvod

#38 Re: Zasto Bosnjaci nemaju nacionalni program

Post by Basvod »

Navedi mi tri ideoloske razlike izmedju bosnjacke i bosanske nacije?
Nema. Razlika je samo u par slova.
Bodkin

#39 Re: Zasto Bosnjaci nemaju nacionalni program

Post by Bodkin »

prva i najveca je da bh nacija nije vezana za islam
Havatar

#40 Re: Zasto Bosnjaci nemaju nacionalni program

Post by Havatar »

Bodkin wrote:prva i najveca je da bh nacija nije vezana za islam
Ne da nije vezana nego bez islama ne bi ni postojala posto je njena glavna odlika antimuslimanstvo i to je bio glavni razlog mnogih da se izjasn kao Bosanci jer nece da budu dio iste nacije sa onima koji su muslimani.
Bodkin

#41 Re: Zasto Bosnjaci nemaju nacionalni program

Post by Bodkin »

Havatar wrote:
Bodkin wrote:prva i najveca je da bh nacija nije vezana za islam
Ne da nije vezana nego bez islama ne bi ni postojala posto je njena glavna odlika antimuslimanstvo i to je bio glavni razlog mnogih da se izjasn kao Bosanci jer nece da budu dio iste nacije sa onima koji su muslimani.
:-) :zid: jarane pa jel moguce da u svakom postu izvalis nesto?
RahatHurmašica

#42 Re: Zasto Bosnjaci nemaju nacionalni program

Post by RahatHurmašica »

možda da neko prenese neku fatmirovu izjavu zbog koje ga smatra luđakom, pa da ovdje prodiskutujemo je li istinita ili je zaista luđak.

Bujrum
hAZNADAR

#43 Re: Zasto Bosnjaci nemaju nacionalni program

Post by hAZNADAR »

toktok wrote:
Hajvan wrote:Fatmir je osoba koja počesto ima šovinističe ispade… meni težak za svarit…
a Bošnjak sam sa dna kace!
Veci cak i od Dodika kojeg navodno "musliman" Haznadar ne naziva ludjakom, dok Fatmira naziva redovno, veci od Pandurevicke koja takodjer za "Haznadare", nije ludjakinja, ali eto Fatmir jeste?

Fatmir jeste otvoreniji od nekih drugih Bosnjaka kad javno nastupa, medjutim retorika mu nije nista zesca od recimo 99,9999% retorike bosanskih Srba, da ne spominjem njihove nazovi politicare.

Ono, zamisljam Fatmira gdje zagovara bosnjacku nezavisnu drzavu na 50% BiH koja je genocidom ociscena od nebosnjaka? Halo, dobijemo s tim kakvu osobu? Dobijemo 99,99999% bosanskih Srba.

Medjutim njih niko ne proglasava ekstremno desnim niti ludjacima? :mrgreen:
:mrgreen:
Znaci ako kritikujes Fatmira automatski volis Dodika, volis ili opravdavas RS,...?
Tu se upravo vidi ludilo bosnjacke desnice gdje umislja da ima tapiju, monopol nad istinom i opstepoznatim cinjenicama. Ako nije ludilo - onda samo moze biti vrlo ogavna zloupotreba zajednicke nesrece svih Bosnjaka jer upotrebljavati bosnjacku golgotu kao oruzje protiv neistomisljenika moze samo onaj ko nema nikakvog respekta prema tome.

Tako i ovo trpanje Dodika, RS, agresije,.. u kontekst price o bosnjackom definiranju nacionalnih ciljeva. Ispada da samo Fatmir govori istinu o tome i da samo Fatmir jedini od svih Bosnjaka brani istinu o Bosnjacima i neprijateljima Bosnjaka. Pa kada pretjera u bilo cemu napr. kada Bosnjake figurativno opisuje kao beskicmkenjake siroke guze koji se dave krmetinom i rakijetinom da bi se usliftali Srbima, ne mogu zivjeti bez zvuka zvona sa crkve,... - i kada to kritikujes i takav rijecnik - odbrana je da automatski time dokazujes da si cetnik. :mrgreen:

Ne sudi se Fatmir samo na osnovu jedne izjave ili jednog citata - on je na osnovu cijelog svog opusa naznacen kao desnicar i kritikovan od velike vecine ostalih Bosnjaka. A njegova otvorenost je takodjer poznata - dok je pisao u Walteru imao je rubriku "Wonted" gdje je prozivao na vulgaran nacin mnoge Bosnjake. I jednom prilikom kada je prozvao bivseg reisa Cerica - tekst je brzopleto osvanuo samo na internetu, ali je Walter cijeli broj povukao iz stampe jer se malcice zaletio. Jedini novinar koji je povukao cijelo izdanje lista iz prodaje prije nego sto je prodaja pocela. Toliko o njegovoj neustrasivosti i otvorenosti. A lajati i biti vulgaran moze svaka budala danas - to bar nije mjerilo hrabrosti vec necega sto on nije naucio od roditelja pa samo moze uloviti u svoj fan klub takvog slicnog.

Ma ludilo bolan i nista drugo - jer nema sanse da razuvjerim da kritika Fatmiru ne znaci automatski da si cetnik. Ustvari kada bolje razmislim, mozda je pametno da kada kritikujem Fatmira da usput podsjetim da je Dodik gori, da je RS genocidna, da je nacizam los, da istospolni brakovi ne postoje, da je rasizam negativan, cetnici ne bas dobri momci,... da nebi slucajno automatski sta zakljucio. :mrgreen:

Bio sam u pravu i dalje tvrdim da nemas ni ti ni slicni fatmirovi sljedbenici uopce mentalni kapacitet da budete patrioti i da uopce pricate o bosnjackom nacionalnom programu. Mozes mi samo ovdje psovati mater kao u jednom prethodnom postu i ostale vulgarnosti. Hajde izvoli, mozes ti to i bolje, budi malo kreativniji neustrasivi branitelj bosnjastva od neprijatelja poput mene. :mrgreen:
RahatHurmašica

#44 Re: Zasto Bosnjaci nemaju nacionalni program

Post by RahatHurmašica »

onda ti neće biti teško da navedš tuce fatmirovih "luđačkih" izjava.

Još jednom bujrum
hAZNADAR

#45 Re: Zasto Bosnjaci nemaju nacionalni program

Post by hAZNADAR »

RahatHurmašica wrote:onda ti neće biti teško da navedš tuce fatmirovih "luđačkih" izjava.

Još jednom bujrum
Pa evo ti par ovdje:
http://www.radiosarajevo.ba/novost/81021

Nazalost nemam arhivu Waltera gdje je toga bilo jos, a mrsko mi je goglati o svim kritikama njegovoj retorici koje su izlazile u mnogim drugim nasim medijima, kao o bosnjackoj kulturi i merhametluku, mijesanim brakovima, cijelom bosnjackom politickom establismentu kao izdajnickom i spijunskom,... Stvar je u pretjerivanju u nekim stvarima.

Kao sto je jednom jedan vehabija koji je naznacio muziku kao haram sve kriticare toga naznacio kao neprijatelje islama i u rangu sa cetnicima. Sta imam takvom sta dokazivati i podastirati pisane argumente molim te? Ili oni sto bi klali sve Vlahe i kada spomenes da je to khm, khm, malo ekstremno - zakljuce da slavis pad Srebrenice i da opravdavas genocid. Sta argumentovati takvima?

Sto se tice Fatmira - nemam ni kopiju dijagnoze sa psihijatrijske observacije da je lud,.. ali mozemo sami zakljuciti da samo ludjak moze umisliti da jedini od svih Bosnjaka brani Bosnjastvo i istinu o bosnjackoj golgoti i da samo ludjak moze zakljuciti da samo cetnik ili neki drugi zadrti antibosnjak kritikuje Fatmira. Isto sto govori fatmir o genocidu, RS, Dodiku,... govore i svi ostali Bosnjaci - to su bar opstepoznate cinjenice. Ali se niko ne kiti imunitetom da ga nesmijes kritikovati inace si cetnik - to stvarno izlazi iz okvira svake normalne logike. Mogu danas kritikovati i Lagumdziju, Tihica, Radoncica, Cerica, Spahica, Filipovica, bilo kojeg novinara i publicistu,.. i ne moram u svakoj kritici usput podsjecati i sta mislim o RS, agresiji, genocidu,.... jer samo ludjak to moze zahtijevati da nebi sta automatski zakljucio.

A tebi Bujrum da nadjes po cemu sam ja antibosnjak iz ranijih pisanja. Pocni od stavova o agresiji, RS, itd. To je bar lakse ovdje na databazi iscackati negoli rat logike.

Poprilicno je zahebano voditi debatu protiv dvije krajnosti. Na jednoj principijelni multietnicari i ultraljevicari koji bosnjastvo tumace samo kao SDA clanstvo, a na drugoj ultradesnicare koji patriotizam mjere po ljubavi prema fatmiru u bas svemu sto on lane. Te dvije krajnosti jednostavno ne mogu biti dio definisanja bosnjackog nacionalnog programa. I to se ovdje nebrojeno puta pokazalo.
Skijaš

#46 Re: Zasto Bosnjaci nemaju nacionalni program

Post by Skijaš »

hAZNADAR wrote:
Skijaš wrote:

Ovo je debata, rasprava gdje argumentujes svoje stavove a ne soljenje pameti.
Ne možeš voditi debatu oko tuđeg identiteta, ako neko kaže da nije Bošnjak tvoje je da to poštuješ i ne problematizuješ. U protivnom, postaješ isti kao oni koji su osporavali identitet Bošnjaka. Šta da tebi neko kaže, a pod krinkom debate i dijaloga, da Bošnjaci nisu autohton narod nego Hrvati koji su prihvatili vjeru i identitet turskog okupatora ? Nema debate oko tuđeg entiteta i ako ti neko kaže da nije Bošnjak, onda nije Bošnjak, ako neko kaže da jeste Bošnjak, onda jeste Bošnjak. Nije to otvoreno za osporavanja.
Skijaš

#47 Re: Zasto Bosnjaci nemaju nacionalni program

Post by Skijaš »

toktok wrote:
Skijaš wrote:
Ne možeš voditi debatu oko tuđeg identiteta, ako neko kaže da nije Bošnjak tvoje je da to poštuješ i ne problematizuješ. U protivnom, postaješ isti kao oni koji su osporavali identitet Bošnjaka. Šta da tebi neko kaže, a pod krinkom debate i dijaloga, da Bošnjaci nisu autohton narod nego Hrvati koji su prihvatili vjeru i identitet turskog okupatora ? Nema debate oko tuđeg entiteta i ako ti neko kaže da nije Bošnjak, onda nije Bošnjak, ako neko kaže da jeste Bošnjak, onda jeste Bošnjak. Nije to otvoreno za osporavanja.
Ako cemo pravo, Hrvati i Srbi iz BiH se mogu koliko hoce osjecati Hrvatima i Srbima, zato i jesu priznati u BiH ustavu kao narodi
I to je to. To je politički okvir. A za te haplo grupe i međusobna osporavanja identiteta ima sasvim dovoljno internet ludnica, nema potrebe da se i ovaj podforum o politici pretvara u jednu od njih.
Medjutim pogledaj naslov teme, kakvo to ima veze s tobom navodnim Hrvatom?
Pa smeta mi političko organizovanje na plemenskom nivou, nekakve deklaracije i proglasi etničkih grupa ili onih koji kao predstavljaju te grupe, to je sve prevaziđeno. A to važi i za Hrvate, i za Bošnjake i za Srbe.
hAZNADAR

#48 Re: Zasto Bosnjaci nemaju nacionalni program

Post by hAZNADAR »

toktok wrote: A cuj nesto, sta su mnogi svjetski "zvanicnici" govorili o Srbima, ono Fatmirovo o Srbima je nista.

Recimo bivsi UNICEF ambasador, oskarovac, humanitarac i sta sve ne sir Peter Ustinov ih je proglasio dvodimenzionalnim bicima u zaostatku za ljudskom rasom itd itd, a bilo je tu jos i ostrijih izjava od nekih drugih, pa niko njih ne proglasi "ludjacima".

S obzirom da je Fatmir bio zrtva srpskog fasizma na ovaj ili onaj nacin, zasto recimo niko ne zamjeri Ustinovu, a zamjeri Fatmiru koji je cak i bio zrtva srpskog fasizma?
Justinov, Jacques Chirac, Holbrooke, Ante Starcevic, Pavelic, Thompson, ... neko izdvojenom izjavom a neko kontinuitetom sirenja mrznje,... u cemu je poenta vjecitog spominjanja Srba, genocidne, Dodika, Justinova,... na temi o bosnjackom nacionalnom programu? Jeli mi ovdje pricamo o Srbima ili o Bosnjastvu? Hajd mi ispricaj sta se to desilo u Srebrenici, izgleda da nisam dobro informisan.

To da postoje rane agresije, RS, cetnici,... kao nesto mnogo gore ne opravdava smece u sopstvenom dvoristu.

Fatmir je sa svojim opusom odavno poznat, poznata je i njegova cuvena otvorenost i iskrenost,... a sam broj sljedbenika njegovog lika vs kriticara dokazuje koliko je bitan na bosnjackoj sceni. Da nema fekalnu retoriku i sokirajuce izjave nebi se ni znalo toliko za njega. Ovako pozira kao najbolji primjer bosnjackog desnog radikalizma i iako to postujem kao njegov demokratski izbor i iako se slazem sa njime sa mnogo toga drugoga recenog - ne moze ni on ni slicni ni pomisliti da sudjeluju u stvaranju bosnjackog nacionalnog programa.

Zato sto su Bosnjaci ipak dio Evrope i dio evropske porodice nacija. Gdje svaka nacija ima svoj nacionalni program koji pociva na temeljima tolerancije, antifasizma, demokratije,.. i tu nema mjesta za ultraljevicare koji uopce i ne priznaju naciju kao identitet, i ultradesnicare a'la Fatmir sa svojim radikalizmom, ksenofobijom, generalizovanjem,... Oni su bezbeli dio nacije i imaju slobodu govora ali u definiranju zajednickih vrijednosti i ciljeva ne mogu sudjelovati zbog svog ekstremizma.

O da, nisam spomenuo strasnog Dodika,....nisam ni Justinova, Kim Jong Un-a, Jacka trbosjeka, Ratka Mladica,... Imas li jos koji primjer nekoga ko je gori od Fatmira a da ga slucajno nisam spomenuo? Pa da mi psujes mater antibosjacku ko jucer,.... bas me interesuje mozes li biti malo kreativniji u tome,.... nema potrebe da izigravamo finocu.
cyprus

#49 Re: Zasto Bosnjaci nemaju nacionalni program

Post by cyprus »

''Nacionalni programi'' su stvar XIX stoljeća... Tada se onih 2% pismenih moglo dogovorit o nekom tobožnjem programu okupljanja stada i prodavati ga nepismenoj masi... U savremenoj eri je to bojim se malo teže izvedivo...
Last edited by cyprus on 12/04/2014 15:32, edited 1 time in total.
Skijaš

#50 Re: Zasto Bosnjaci nemaju nacionalni program

Post by Skijaš »

toktok wrote:
Ne interesuje me priča o haplogrupama. U BiH žive Hrvati, Bošnjaci i Srbi kao konstitutivni narodi i ostali građani ove zemlje.
toktok wrote:
Skijaš wrote: Pa smeta mi političko organizovanje na plemenskom nivou, nekakve deklaracije i proglasi etničkih grupa ili onih koji kao predstavljaju te grupe, to je sve prevaziđeno. A to važi i za Hrvate, i za Bošnjake i za Srbe.
Pa sad ja ne vidim da se nesto pripadnici "globalnih Hrvata" bune kad Dragance pjeva pjesmice iz "stolnog" koji je bio 1991 vecinski bosnjacki. Mislim ne vidim da si ti rekao, pa cekaj malo Dragance, ima nas koje ti ne zastupas
Kako bi kad si se juče registrovao. Uspori malo, nije šećer u vodu.
Last edited by Skijaš on 12/04/2014 15:34, edited 1 time in total.
Locked