Putovanje u Jordan

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

exliberal-ex

#26 Re: Putovanje u Jordan

Post by exliberal-ex »

Oirbaf wrote:
exliberal-ex wrote:bio sam tamo ako ti treba kakvih savjeta samo reci, spavao u Aqabi, uzeo taxi do wadi rum, tamo spavao sa beduinima, slijedeci dan Petra pa nazad..vrijedi obici ako mozes...ako ti treba savjet za beduine javi se na pp da ti preporucim gdje da ides., kupao sam se u mrtvom moru ali na jevrejskoj strani...ko sto rekose usla mi kap vode u oko mislio sam da cu oslijepit...u sustini Jordan je skup ali su gospoda u odnosu na Arape.
Imam namjeru obici koliko mi vrijeme i lova dozvole!Smjestaj je u hotelu u Aqabi pa odatle planiramo ici na izlete.Agencija trazi za izlet u petru 120eura, na Mrtvo more 120eura, u Wadi Rum poludnevni izlet 70eura. Posto je to stvarno guljenje odlucismo da se angazujemo da pronadjemo neku povoljniju varijantu.
Nasli smo nekog Muhameda jordanaca koji nam nudi 3 izleta (jos Jerash i Madaba pored gore nabrojanog) za 340JD(bez ulaznica). Sta mislis jel to realna cijena?
Ja sam bio sa beduinom Saleh mu je ime I kod njega sam spavao a onda sam isao do Petre na jednodnevni izlet...to je bilo negdje oko 300 plus sto sam platio ulaz u petru.( ovo ukljucuje taxi do wadi rum iz Aqabe, vodica I spavanje sa beduinima, taxi do Petre I nazad) Naravno on mi je rekao da kad me budu pitali na prodaji karata da li spavam u petri ili ne da kazem da spavam. U tom slucajuje ulaz ja mislim u pola jeftinije ali ipak oko 70 ili 90 JD...
Spavao sam u Movenpick u Aqabi I mogu ti preporucit hotel , obavezno uplati dorucak. Ako budes isao tamo ni slucajno nemoj da preskocis restoran uz plazu gdje serviraju ribu pecenu u kori od soli...nesto nevjerovatno. :)

Ako si dobar sa engleskim potrazi tudor in Jordan blog I on ce ti dati cjene kod saleha...ako ne javi mi pa cu provjerit za tebe
Zao mi je sto nisam isao u Amman, ali to je za neki drugi put...u svakom slucaju vrijedno je odlaska..
Ako se odlucis da predjes u Izrael onda ti je najlakse to uradit u Aqabi, samo budi spreman da pjesacis posto nema drumskog saobracaja izmedju granicnih prelaza...znaci pokupi sve svoje stvari I pjeske jedno 400 metara :)
U izraelu mozes da rentas auto nema problema ali zapamti da izraelski GPS neprepoznaje arapske teritorije pa mozes da se zajebes lako ( ja sam otisao u kibuc na vrlo blizu sirijsko/lebanonosko/izraelske granice, tj 45 km od Damaska umjesto na Massadu na mrtvom moru :-) )
newphoenix

#27 Re: Putovanje u Jordan

Post by newphoenix »

Naocare su jeftine (medicinske i suncane).
Naroda nosnja za zene vrijedi pogledati.
I naravno sta sam najvise zapamtio kolace

Image
exliberal-ex

#28 Re: Putovanje u Jordan

Post by exliberal-ex »

Ako budes isao u Jordan I ako zelis da posjetis Wadi Rum I Petru kontaktiraj Saleha ili Tudor Lomas

http://wadirumtours.com/wadi-rum-tours- ... 0dJzRsU85s
Galamdzija

#29 Re: Putovanje u Jordan

Post by Galamdzija »

Kontaktirao kolegu koji je ronio pa mi rece da smo mi imali "reduced prices" ulaz u Petru. Necete vjerovati al' on rece da smo platili 11JD po osobi umjesto 21JD plus po $20 za vodica kojeg smo posebno platili. Rece mi da smo imali nekog domaceg kao stelu koji nam je sredio da ne platimo skuplje. Ima i odrezak od ulaznice pa ako koga bas zanima stavicu ovdje.

Inace, dug i zamoran je put od glavnog grada do Petre i Aqabe a do Mrtvog mora je brzinski uz zaustavljanje i slikanje na tacci na "nivou mora".
Oirbaf

#30 Re: Putovanje u Jordan

Post by Oirbaf »

exliberal-ex wrote:Ako budes isao u Jordan I ako zelis da posjetis Wadi Rum I Petru kontaktiraj Saleha ili Tudor Lomas

Super, probacu ga kontaktirati, izgleda neki super lik!
Oirbaf

#31 Re: Putovanje u Jordan

Post by Oirbaf »

Galamdzija wrote:Kontaktirao kolegu koji je ronio pa mi rece da smo mi imali "reduced prices" ulaz u Petru. Necete vjerovati al' on rece da smo platili 11JD po osobi umjesto 21JD plus po $20 za vodica kojeg smo posebno platili. Rece mi da smo imali nekog domaceg kao stelu koji nam je sredio da ne platimo skuplje. Ima i odrezak od ulaznice pa ako koga bas zanima stavicu ovdje.

Inace, dug i zamoran je put od glavnog grada do Petre i Aqabe a do Mrtvog mora je brzinski uz zaustavljanje i slikanje na tacci na "nivou mora".
Ti si sudeci po cijeni bio ljeti, kada je cijena (tako kazu)niza. sad je za strance izgleda 50JD, a za njih 1JD.A onda dodatno za vodica, konje, magarce i ostalu zivinu!
Galamdzija

#32 Re: Putovanje u Jordan

Post by Galamdzija »

Image

Polovina Maja i ljetna temperatura.
Oirbaf

#33 Re: Putovanje u Jordan

Post by Oirbaf »

Galamdzija wrote:Image

Imao si srece pa si bio prije desetak godina i jos jedna pride! Sad je karta znatno skuplja. Da je makar dobiti tu redukciju!
Znaci i u maju su temperature visoke, posto mi idemo 03.05.!
Oirbaf

#34 Re: Putovanje u Jordan

Post by Oirbaf »

Oirbaf wrote:
exliberal-ex wrote:Ako budes isao u Jordan I ako zelis da posjetis Wadi Rum I Petru kontaktiraj Saleha ili Tudor Lomas

Super, probacu ga kontaktirati, izgleda neki super lik!
Da, kod Saleha postoji i konkretni cijenovnik sto je dobro da znas na cemu si! Da je jos samo pronaci jos dvoje(posto je nas dvoje)pa da podijelimo troskove!
exliberal-ex

#35 Re: Putovanje u Jordan

Post by exliberal-ex »

http://youtu.be/vAarE3LnoiQ

evo snimak iz wadi rum, na 2 min je mjesto gdje se radi sand boarding....ah tu sam ko profesinalac poletio ko soko sivi.... glavom naprijed :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
nakupio se prasine sav bio pokriven sa njom...I tako spavaj pa sutra u petru, kad sam se vratio u aqabu kad sam otisao pod tus...blato sa mene silazi, pola sata sam se prao jedva istjerao pjesak iz kose....ali me ta prasina spasila jer nisam izgorio , to sam kasnije video kako objasnjavaju ljudima da pokriju lice sa finom prasinom da neizgore :thumbup:
newphoenix

#36 Re: Putovanje u Jordan

Post by newphoenix »

prirodni aqua park

melb26sa

#37 Re: Putovanje u Jordan

Post by melb26sa »

Ako cete do Mt. Nebo to je 1JD ulaz - vodic ti tu ne treba, pogledati krst, crkvu izvana (trenutno radovi) i mozaik koji je vani u posebno ogradjenoj prostoriji. Otvoreno od 8 ujutro, mi smo bili oko 10 i vec guzva ali ne previse.

Par minuta voznje od Mt. Nebo prema Madabi ima kuca za koju ne zna previse ljudi (tu turisticki bus ne moze priviriti, samo mala auta) gdje je porodica krenula praviti kucu i zapalili vatru na predivnom mozaiku. Kasnije su se premjestili i imaju kucu u blizini a kad ko naidje pokazu im mozaik (mi platili po 1JD). Izacete malo sa glavnog puta da bi dosli do te kuce.

Po povratku na glavni put prva od mozaickih fabrika je od Jordan River Foundation (kraljica Ranija fondacija). Imaju i prodajni salon na aerodromu i na jos par mjesta u Ammanu. Prvo pokazu kako se pravi mozaik, proces mozda kojih 5-6 minuta a onda vas uvedu u izlozbeno prodajni salon. Mozaik od sitnijeg kamenja je skuplji od onog pravljenog od vecih kamencica. JRF pomaze obuku i zaposljavanje hendikepiranih osoba. U JRF ne placate porez i sto god kupite ako zelite salju vam postom besplatno - nisam isprobala i ne znam kako dolazi. Pored mozaika ima jos grncarije, nakita, cilima, predivnog namjestaja sa abalone (mother of pearl) inlayom, raznih bakrenih i srebrenih starih posuda, sablji i nozeva ne samo iz Jordana vec i ostalih bliskoistocnih zemalja. Tu su i standardni suveniri, majice, magneti...

Madaba - busevi obicno parkiraju iza Haret Jdoudna restorana pa tu bude rucak a onda samo izadjes na ulicu i lijevo pravac ni 200 metara nize je grcka ortodoksna crkva sa mozaik kartom (s desne strane). Ulaz 1 JD. Ulicu prije s desne strane je ulica sa raznim suvenirima, cilimima, mozaicima. Na vise mjesta mozete naci stand sa svjeze cijedjenim sokom - narandza 1 JD, nar 2 JD.
GaRGa

#38 Re: Putovanje u Jordan

Post by GaRGa »

taj mozaik na podu stare ortodoxne crkve je mapa svijeta, tadasnja :)
Oirbaf

#39 Re: Putovanje u Jordan

Post by Oirbaf »

newphoenix wrote:prirodni aqua park

Gdje je ovo?
Oirbaf

#40 Re: Putovanje u Jordan

Post by Oirbaf »

GaRGa wrote:taj mozaik na podu stare ortodoxne crkve je mapa svijeta, tadasnja :)
To je znaci vrijedno za pogledati!?
Oirbaf

#41 Re: Putovanje u Jordan

Post by Oirbaf »

melb26sa wrote:Ako cete do Mt. Nebo to je 1JD ulaz - vodic ti tu ne treba, pogledati krst, crkvu izvana (trenutno radovi) i mozaik koji je vani u posebno ogradjenoj prostoriji. Otvoreno od 8 ujutro, mi smo bili oko 10 i vec guzva ali ne previse.

Par minuta voznje od Mt. Nebo prema Madabi ima kuca za koju ne zna previse ljudi (tu turisticki bus ne moze priviriti, samo mala auta) gdje je porodica krenula praviti kucu i zapalili vatru na predivnom mozaiku. Kasnije su se premjestili i imaju kucu u blizini a kad ko naidje pokazu im mozaik (mi platili po 1JD). Izacete malo sa glavnog puta da bi dosli do te kuce.

Po povratku na glavni put prva od mozaickih fabrika je od Jordan River Foundation (kraljica Ranija fondacija). Imaju i prodajni salon na aerodromu i na jos par mjesta u Ammanu. Prvo pokazu kako se pravi mozaik, proces mozda kojih 5-6 minuta a onda vas uvedu u izlozbeno prodajni salon. Mozaik od sitnijeg kamenja je skuplji od onog pravljenog od vecih kamencica. JRF pomaze obuku i zaposljavanje hendikepiranih osoba. U JRF ne placate porez i sto god kupite ako zelite salju vam postom besplatno - nisam isprobala i ne znam kako dolazi. Pored mozaika ima jos grncarije, nakita, cilima, predivnog namjestaja sa abalone (mother of pearl) inlayom, raznih bakrenih i srebrenih starih posuda, sablji i nozeva ne samo iz Jordana vec i ostalih bliskoistocnih zemalja. Tu su i standardni suveniri, majice, magneti...

Madaba - busevi obicno parkiraju iza Haret Jdoudna restorana pa tu bude rucak a onda samo izadjes na ulicu i lijevo pravac ni 200 metara nize je grcka ortodoksna crkva sa mozaik kartom (s desne strane). Ulaz 1 JD. Ulicu prije s desne strane je ulica sa raznim suvenirima, cilimima, mozaicima. Na vise mjesta mozete naci stand sa svjeze cijedjenim sokom - narandza 1 JD, nar 2 JD.
Bas korisne informacije, hvala!
GaRGa

#42 Re: Putovanje u Jordan

Post by GaRGa »

Oirbaf wrote:
GaRGa wrote:taj mozaik na podu stare ortodoxne crkve je mapa svijeta, tadasnja :)
To je znaci vrijedno za pogledati!?

The map is famous because it is one of the oldest maps of Bible lands in the world. The Madaba map, is was clearly based upon the "Onomasticon" written by Eusebius in 325 AD, even though it differs at times from it.

http://www.bible.ca/archeology/bible-ar ... ba-map.htm
Curve

#43 Re: Putovanje u Jordan

Post by Curve »

Oirbaf wrote:

Imao si srece pa si bio prije desetak godina i jos jedna pride! Sad je karta znatno skuplja. Da je makar dobiti tu redukciju!
Malo sam citao komentare/pitanja pa da se ukljucim sa nekim generalnim postom.
U jordanu nikad nisu visoke temperature, 35 ljeti bude, u maju mozes ocekivat oko 28-30 stepeni, uglavnom moze se kupat ja sam tad odma na mrtvo more otisao brckat se.
Vidim neko spominje agenciju, znaci let ide za Aqabu gdje ce se i biti (crveno more). Iz Aqabe je sve blize, tako da Petra bude nekih 40ak min voznje, cijena im varira stalno spustaju-podizu, uglavnom orijentir neka bude 50dinara (dinar je malo jaci od eura) dok je npr ulaz za jordance 1Jd. Neko spominje da se uzme magarac, mislim da je to bacanje para, ili ako hoces uzmi ga u povratku bolje je, jer nakon citavog dana u Petri umires kad se vracas.

Izlet isto bude u wadi rum, sve zavisi sta izlet nudi ako je samo safari preko dana ok je al nis specijalno, ako se nudi nocenje tad je super, odvezu te daleko u pustinji gdje je beduinsko naselje tu sjedia uz vatru, trbusni ples bude, nargile itd. ;)

Za mrtvo more sad ne znam kako nude (ja sam sve ovo obilazio privatno, tetak mi Jordanac) ulaz na javnu plazu je 5-10jd za strance i tu je malo drugacije nes sto smo mi naucili arapi dodju tu ko na izlet obavezno rostilj, familija citava, pored javnw plaze imas hotele movenpick, marriott, holiday inn, tu je sve sredjeno bazeni, prilaz plazi, al u sve te hotele je ulaz 30-40jd sa ruckom.

amman je jedno 6h voznje od Aqabe, sad isplati li se ici do vas je, jer put je samo pravac i nema sta vidjet. Ako budete u ammanu onavezno produzit do Jerasha, pola sata voznje od ammana gde se nalaze ostaci grcko-rimski gradjevina.

Ako idete u jordan sami, od dokumetacije za vizu nije poreebno nista, vec na aerodromu kad se sleti uplati se 20jd i dobije se na mjesec dana.

Ovo vako malo ugrubo sve pisem jer sam preko moba, ako koga sta konkretno jos zanima nek upita
Pozz

Sent from my iPhone using Tapatalk
Oirbaf

#44 Re: Putovanje u Jordan

Post by Oirbaf »

Curve wrote:
Oirbaf wrote:

Malo sam citao komentare/pitanja pa da se ukljucim sa nekim generalnim postom.
U jordanu nikad nisu visoke temperature, 35 ljeti bude, u maju mozes ocekivat oko 28-30 stepeni, uglavnom moze se kupat ja sam tad odma na mrtvo more otisao brckat se.
Vidim neko spominje agenciju, znaci let ide za Aqabu gdje ce se i biti (crveno more). Iz Aqabe je sve blize, tako da Petra bude nekih 40ak min voznje, cijena im varira stalno spustaju-podizu, uglavnom orijentir neka bude 50dinara (dinar je malo jaci od eura) dok je npr ulaz za jordance 1Jd. Neko spominje da se uzme magarac, mislim da je to bacanje para, ili ako hoces uzmi ga u povratku bolje je, jer nakon citavog dana u Petri umires kad se vracas.

Izlet isto bude u wadi rum, sve zavisi sta izlet nudi ako je samo safari preko dana ok je al nis specijalno, ako se nudi nocenje tad je super, odvezu te daleko u pustinji gdje je beduinsko naselje tu sjedia uz vatru, trbusni ples bude, nargile itd. ;)

Za mrtvo more sad ne znam kako nude (ja sam sve ovo obilazio privatno, tetak mi Jordanac) ulaz na javnu plazu je 5-10jd za strance i tu je malo drugacije nes sto smo mi naucili arapi dodju tu ko na izlet obavezno rostilj, familija citava, pored javnw plaze imas hotele movenpick, marriott, holiday inn, tu je sve sredjeno bazeni, prilaz plazi, al u sve te hotele je ulaz 30-40jd sa ruckom.

amman je jedno 6h voznje od Aqabe, sad isplati li se ici do vas je, jer put je samo pravac i nema sta vidjet. Ako budete u ammanu onavezno produzit do Jerasha, pola sata voznje od ammana gde se nalaze ostaci grcko-rimski gradjevina.

Ako idete u jordan sami, od dokumetacije za vizu nije poreebno nista, vec na aerodromu kad se sleti uplati se 20jd i dobije se na mjesec dana.

Ovo vako malo ugrubo sve pisem jer sam preko moba, ako koga sta konkretno jos zanima nek upita
Pozz

Svaka informacija je dobro dosla tako da ti se zahvaljujem.Lako je tebi kad ti je tatak Jordanac, jos samo ako je Mohamaad(svako drugo ime koje naletim u Joradnu je Mohamaad)
pozdrav
Curve

#45 Re: Putovanje u Jordan

Post by Curve »

Amman

Image

Image

Mrtvo more

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Petra

Image

Image

Image

Image
melb26sa

#46 Re: Putovanje u Jordan

Post by melb26sa »

Viza za Jordan je skocila sa 20 JD na 40 JD (oko 60 dolara) pocev od 1 aprila.

http://quitealone.com/2014/03/31/jordan ... -for-2014/
Oirbaf

#47 Re: Putovanje u Jordan

Post by Oirbaf »

melb26sa wrote:Viza za Jordan je skocila sa 20 JD na 40 JD (oko 60 dolara) pocev od 1 aprila.

Mashala!
Znas li sta je sa onim grupnim turistickim vizama koje se navodno ne placaju?
Oirbaf

#48 Re: Putovanje u Jordan

Post by Oirbaf »

Curve wrote:Amman

Image

Image

Mrtvo more

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Petra

Image

Image

Image

Image

Bas su ti super fotografije!Kad si bio u Jordanu?
Curve

#49 Re: Putovanje u Jordan

Post by Curve »

Hvala, idem svake godine (prosla me je masila) u posjetu svojima, jedino zavisi koliko ostanem tamo, nekad krace nekad duze

melb26sa

#50 Re: Putovanje u Jordan

Post by melb26sa »

Oirbaf wrote:
melb26sa wrote:Viza za Jordan je skocila sa 20 JD na 40 JD (oko 60 dolara) pocev od 1 aprila.

Mashala!
Znas li sta je sa onim grupnim turistickim vizama koje se navodno ne placaju?
Ne znam je li se sta promijenilo ali je bilo besplatne vize za grupe od 5 ili vise koji dolaze preko jordanskog tour operatera sa certificiranim vodicem i provedu bar dvije noci u Jordanu. (Groups of five persons or more arriving through a designated Jordanian tour operator with a government certified tour guide are exempt from all visa charges, provided the group arrives and departs together as well as stay a minimum of 2 nights in Jordan.)
Druga opcija - ulazak preko Aqabe (aerodrom, luka, granicni prelaz sa Izraelom ili Saudijskom Arabijom - isto besplatna viza.

Najbolje provjeri sa turistickom agencijom s kojom ides.
Post Reply