Univerziteti, legla idiota!
- kurty
- sheilak
#28 Re: Univerziteti, legla idiota!
ti idioti sto stjecu magisterije i doktorate kao na pokretnoj traci, su mozda uspjesniji od njega? financijski?Aurora Aeterna wrote:Dustaban, u tvom opsirnom "izlaganju" ima previse frustracije za jednog uspjesnog strucnjaka.
- damskot
#29 Re: Univerziteti, legla idiota!
Svaka mu je zlatna . (pokretacu teme) Zali boze sto zbog istih gledam kompletnu edukovanu BiH tako . Da generalizujem jer izvlacim matematicki racunicu .
- dustaban
#30 Re: Univerziteti, legla idiota!
Malo sam zaboravio na ovu temu, sad navratih i... imam sta vidjeti - sve ovo je biva moja frustracija!
Yes tako je, ne pada mi na pamet da se branim. Da sam se obazirao na ovakve komentare davno bih doktorirao.
Yes tako je, ne pada mi na pamet da se branim. Da sam se obazirao na ovakve komentare davno bih doktorirao.
- Kemo BA
#31 Re: Univerziteti, legla idiota!
Last edited by Kemo BA on 19/04/2014 20:04, edited 1 time in total.
- Kemo BA
#32 Re: Univerziteti, legla idiota!
dustaban wrote:Malo sam zaboravio na ovu temu, sad navratih i... imam sta vidjeti - sve ovo je biva moja frustracija!
- cyprus
#33 Re: Univerziteti, legla idiota!
Jel to ja trebam da se stidim što sam magistar? 
- Tesla10
#34 Re: Univerziteti, legla idiota!
Shame on youcyprus wrote:Jel to ja trebam da se stidim što sam magistar?
- cyprus
#35 Re: Univerziteti, legla idiota!
Znači zato niko neće da se druži sa mnomTesla10 wrote:Shame on youcyprus wrote:Jel to ja trebam da se stidim što sam magistar?.
- Kemo BA
#36 Re: Univerziteti, legla idiota!
cyprus wrote:Jel to ja trebam da se stidim što sam magistar?
Ako imaš zvanje ne znaci da imas i znanje. Znanje i strucnost se dokazuje ne samo diplomom. Ako si jedan od rijetkih koji posjeduju strucnost i znanje (ne samo zvanje) nema razloga da se stidis, Naprotiv, trebas biti ponosan i svaka cast.
Tesla10! Izvini nisam te prepoznao!
- Arsenal Royal
#37 Re: Univerziteti, legla idiota!
Magisterij nema nikakve veze sa količinom znanja.Znanje se stiče na VII stepenu ili ti I ciklusu.Nemaš nikakve velike fajde od magisterija u smislu da ćeš stići neki širok spektar vještina i znanja za jednu godinu.Osnovni cilj magisterija jeste da te preusmjeri u jedan uži dio neke naučne oblasti.Zbog toga se on nekad i zove "mala disertacija" po uzoru na doktorsku disertaciju.A način na koji te usmjerava je da napišeš magistarski rad kao dokaz da si kompetentan da napišeš neko znanstveno djelo iz tvoje struke/faha.Sa druge strane titulom magistra ti je omogućena prilika da napreduješ dalje i da se bolje afirmišeš u svojoj oblasti.
Ti sa druge strane si inžinjer dakle završio si neku visoku školu samim tim ne razumijem tvoju frustriranost.Na kraju krajeva titule a ni ocjene ne znače ništa.Ono što se cijeni je materija sa kojom barataš,dakle znanje.
Što se tiče naslova teme,on se slobodno može podvuć duplom crtom.Nikada se nije proizvodijo nekompetentniji i nesposobniji kadar nego danas.Primjetio sam da više rijetko ko upisuje neki faks zato što ga voli,već se sve svelo na neki prestiž,titulu i moć.Omladini je danas zadatak da upiše faks kao eto da bi imao diplomu zbog seljaka.Naši ljudi žive još u onom predratovskom uvjerenju da ako imaš faks automatski se uhljebis u nekoj drzavnoj instituciji,što je naravno sada jedna velika zabluda.Zbog toga je omladina demoralisana demotivisana završi faks eto nako da ima diplomu,očekuje da se uhljebi odma negdje u nekoj državnoj instituciji.Ako se nekim cudom uhljebi negdje nece da napreduje i ne zeli da se usavršava.Čast izuzetcima.Međutim ne krivim njih,kriva je država i čitav sistem obrazovanja.
Ti sa druge strane si inžinjer dakle završio si neku visoku školu samim tim ne razumijem tvoju frustriranost.Na kraju krajeva titule a ni ocjene ne znače ništa.Ono što se cijeni je materija sa kojom barataš,dakle znanje.
Što se tiče naslova teme,on se slobodno može podvuć duplom crtom.Nikada se nije proizvodijo nekompetentniji i nesposobniji kadar nego danas.Primjetio sam da više rijetko ko upisuje neki faks zato što ga voli,već se sve svelo na neki prestiž,titulu i moć.Omladini je danas zadatak da upiše faks kao eto da bi imao diplomu zbog seljaka.Naši ljudi žive još u onom predratovskom uvjerenju da ako imaš faks automatski se uhljebis u nekoj drzavnoj instituciji,što je naravno sada jedna velika zabluda.Zbog toga je omladina demoralisana demotivisana završi faks eto nako da ima diplomu,očekuje da se uhljebi odma negdje u nekoj državnoj instituciji.Ako se nekim cudom uhljebi negdje nece da napreduje i ne zeli da se usavršava.Čast izuzetcima.Međutim ne krivim njih,kriva je država i čitav sistem obrazovanja.
- cyprus
#38 Re: Univerziteti, legla idiota!
''Posjedovanje znanja'' je jedan prilično nedefinisan pojamKemo BA wrote:cyprus wrote:Jel to ja trebam da se stidim što sam magistar?
Ako imaš zvanje ne znaci da imas i znanje. Znanje i strucnost se dokazuje ne samo diplomom. Ako si jedan od rijetkih koji posjeduju strucnost i znanje (ne samo zvanje) nema razloga da se stidis, Naprotiv, trebas biti ponosan i svaka cast.
Tesla10! Izvini nisam te prepoznao!![]()
Još nešto... Mislim da mi i ne stojimo loše kada je u pitanju posjedovanje teoretskog znanja... Tu smo možda jači i od nekih ozbiljnijih država... Međutim, glavni problem bosanskohercegovačkog obrazovanja je odsustvo primjenjivog znanja...
- Kemo BA
#39 Re: Univerziteti, legla idiota!
Posjedovanje znanja ( to je pno što bi trebalo da stoji iza tvoje diplome nakon završenog fakulteta) je jasno definisan pojam a uz znanje treba jos da imas i strucnost a vremenom da oboje ( i znanje i strucnost) nadograđujes i stekneš potrebno iskustvo za određeno radno mjesto . Tek tada si kompletan i upotrebljiv kao magistar.cyprus wrote:''Posjedovanje znanja'' je jedan prilično nedefinisan pojamKemo BA wrote:cyprus wrote:Jel to ja trebam da se stidim što sam magistar?
Tesla10! Izvini nisam te prepoznao!![]()
Svi mi posjedujemo neka znanja, pa mislim da je pravo pitanje: koliko znanja ko posjeduje?
Još nešto... Mislim da mi i ne stojimo loše kada je u pitanju posjedovanje teoretskog znanja... Tu smo možda jači i od nekih ozbiljnijih država... Međutim, glavni problem bosanskohercegovačkog obrazovanja je odsustvo primjenjivog znanja...
- cyprus
#40 Re: Univerziteti, legla idiota!
Kompetencije koje bi se trebale stići diplomom jesu vrlo maglovita kategorija ili možda da kažem - skalarna... Teško mi je zamisliti da neko završi fakultet sa nultim nivoom stečene kompetencije iz neke oblasti, makar to bilo u Travniku... Ali se onda javlja pitanje: da li je nečije stečeno znanje/nivo kompetencije dovoljan za bavljenje nekim poslom? Na to pitanje inicijalno obično nije lako dati odgovor, ali ga daju kasniji rezultati...Kemo BA wrote:Posjedovanje znanja ( to je pno što bi trebalo da stoji iza tvoje diplome nakon završenog fakulteta) je jasno definisan pojam a uz znanje treba jos da imas i strucnost a vremenom da oboje ( i znanje i strucnost) nadograđujes i stekneš potrebno iskustvo za određeno radno mjesto . Tek tada si kompletan i upotrebljiv kao magistar.Sa samom diplomom ( a u vecini iza iste ne stoji znanje) nema sanse da das neki rezultat na tom istom radnom mjestu.
- Tesla10
#41 Re: Univerziteti, legla idiota!
Ma malo se zezamcyprus wrote:Kompetencije koje bi se trebale stići diplomom jesu vrlo maglovita kategorija ili možda da kažem - skalarna... Teško mi je zamisliti da neko završi fakultet sa nultim nivoom stečene kompetencije iz neke oblasti, makar to bilo u Travniku... Ali se onda javlja pitanje: da li je nečije stečeno znanje/nivo kompetencije dovoljan za bavljenje nekim poslom? Na to pitanje inicijalno obično nije lako dati odgovor, ali ga daju kasniji rezultati...Kemo BA wrote:Posjedovanje znanja ( to je pno što bi trebalo da stoji iza tvoje diplome nakon završenog fakulteta) je jasno definisan pojam a uz znanje treba jos da imas i strucnost a vremenom da oboje ( i znanje i strucnost) nadograđujes i stekneš potrebno iskustvo za određeno radno mjesto . Tek tada si kompletan i upotrebljiv kao magistar.Sa samom diplomom ( a u vecini iza iste ne stoji znanje) nema sanse da das neki rezultat na tom istom radnom mjestu.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#42 Re: Univerziteti, legla idiota!
jesi li magistar ili mastercyprus wrote:Jel to ja trebam da se stidim što sam magistar?
- cyprus
#43 Re: Univerziteti, legla idiota!
Na diplomi piše magistar... To je bitnoBlack swan wrote:jesi li magistar ili mastercyprus wrote:Jel to ja trebam da se stidim što sam magistar?
![]()
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#44 Re: Univerziteti, legla idiota!
ne znam šta si magistrirao
ali se vrlo lako može ispitati
- cyprus
#45 Re: Univerziteti, legla idiota!
Ma zna se šta sam magistarao ili masteriraoBlack swan wrote:ne znam šta si magistrirao
- Tesla10
#46 Re: Univerziteti, legla idiota!
Cyprus je na PMF-u magistrirao, zar ne Cyprus
?
- cyprus
#47 Re: Univerziteti, legla idiota!
Sad ide ono: kako znaaaš???Tesla10 wrote:Cyprus je na PMF-u magistrirao, zar ne Cyprus?
- Tesla10
#48 Re: Univerziteti, legla idiota!
Ja sam dekan na tom fakultetu, a ovdje samo ložim rajucyprus wrote:Sad ide ono: kako znaaaš???Tesla10 wrote:Cyprus je na PMF-u magistrirao, zar ne Cyprus?
![]()
-
mefistofilis
#49 Re: Univerziteti, legla idiota!
ja diplomirao sa okruglo 7.1 i odgovorno tvrdim da imam vise (konkretnog) znanja od dosta ljudi koji imaju prosjek 9 i preko..direktni wrote: Glupa ti priča.
Nekada je na Univerzitetu u Sarajevu, bilo jedno od eliminatirnih pravila da postdiplomske studije može upisati osoba koja je na dodiplomskom studiju ostvarila prosjek ocjena 8 i više, a da bi se zaposlila na Univerzitetu kao asistent taj prosjek ocjena dodiplomskog studija je morao biti 8,5 i više. Danas su se svi kriteriji izgubili zarad sitnosopstveničkih interesa, tako da ima primjera gdje je neko magistrirao, a prosjek ocjena na dodiplomskom studiju 6,0.Ta osoba tokom svog studija nije mogla dobiti veću ocjenu od 6. Halo
![]()
![]()
. Magistrira i sutra se uvali na neki fakultet (obično isti na kojem je stekla to visoko zvanje) i za par godina "mukotrpnog rada i odricanja" postaje univerzitetski nastavnik
![]()
![]()
. Primjera gdje studentica studira po 20 i više godina, a onda se složi nekom profesoru i onda ide naglo završavanje fakulteta sve do sticanja doktorata, te uhljebljenja na neku nastavničku funkciju.
![]()
Kriteriji su se srozali, a srozali su ih rukovodeći kadrovi Univerziteta i njegovih članica - fakulteta. Šta se sve radi na privatnim fakultetima ne mogu ni zamisliti.
Imati pravu diplomu mr. ili dr. sa falsificiranim znanjem ili je negdje "kupiti" je postalo isto. I ove što se ne kupuju su kupljene.
Da me ko ne bi pogrešno shvatio na Univerzitetu i njenim članicama i dalje ima veliki broj vrijednih i poštenih pojedinaca.
fakultet upisao da naucim ono sto mi treba za posao, ostale predmete preko k...a polagao.
I ta znanja zbog kojih sam upisao fakultet sam samo naceo... sve u svemu, za 3 godine fakulteta koliko sam potrosio da bih dobio diplomu sam mogao nauciti 10 puta vise da sam se skoncentrisao i ucio kroz rad.
al jbg,bez diplome nece da te pogledaju...
- cyprus
#50 Re: Univerziteti, legla idiota!
Zato i pitamTesla10 wrote:Ja sam dekan na tom fakultetu, a ovdje samo ložim rajucyprus wrote:Sad ide ono: kako znaaaš???Tesla10 wrote:Cyprus je na PMF-u magistrirao, zar ne Cyprus?
![]()
![]()
. Ma znam zato što si na jednoj temi ti lično napisao da si magistrirao na PMF-u
. Nemoj se ništa brinuti, nisam špijun
.