Nedime, pretjeruješ i to opasno. Možda ti auto nije ispravno? Pa preticao sam sa mnogo sporijim autima šlepere i ostale, još u doba kada nismo imali ni milimetar autoputa Sarajevo-Zenica....i vidi me, živ, zdrav, pišem po forumuNediM17 wrote:Nisam se ja rodio u Common Rail turbo masini, nego sam proveo sigurno vise godina u benzincima nego sto ti imas vozacku, a mozda i godina starosti, i znam dobro kako se pretice sa benzinjarom, pogotovo atmosferskom, jer turbaci hoce potegnuti dobro vec iz 2k rpm.direstraits0078 wrote:Izmedju sjedista se nalazi rucica mjenjaca, stavis je u polozaj koji je oznacen brojem 3 I stisnes krajnju desnu papucicu u pod. Nakon nekoliko sekundi si pretekao slepera I debelo si u prekrsaju ako navuces do 6k rpm.NediM17 wrote: Ma ne ide sa mjesta 1.6 8v u Sandero Stepway-u, mogu misliti tek kakva je situacija sa tim 1.2 u Loganu MCV.![]()
Probati preteci sleper koji se krece 70km/h sa navedenim Sanderom je skoro pa ravno samoubistvu, osim ako nije u pitanju autoput, ili neka cesta sa tri trake.
Kada bih kupovao taj auto, definitivno bi to bio 1.5 dCi, nije ni on pretjerano snazan, ali ima momenta.
Jednostavno, taj auto ne ide sa mjesta, i svaki pokusaj preticanja pri tim brzinama, pogotovo slepera ili autobusa je veoma rizican, skoro ravan samoubistvu.
Dacia Logan
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
530i
#26 Re: Dacia Logan
- Ringhio
#27 Re: Dacia Logan
Jbg ja sam se nagledao dvicina i kecina kako preticu, ne mogu biti bolje od Logana da ga yebes.
Napravite na svakoj temi nauku od preticanja, konja, obrtnih momenata i atmosverskih pritisaka, aerodinamike, guma i zavjetrine.
Sto bi bio problem preteci s Loganom, pa nisu taljige.
Pristojno auto, u svakom slucaju bolje od polovnog, ti razradis, ti vozis, ti odrzavas. Svako kupuje auto za svoje pare, spram svojih potreba, zelja i cejfova. Loganu nista ne fali.
Ja sam razmatrao stepway-a i dustera kad sam gledao sebi drugo auto, izabrao sam nesto sasvim deseto, zbog nekih drugih stvari koje sad nisu bitne.
Dacia ce kroz 10-15 godina imati automobile koji su po 40-50 000 novi, isto kao sto sad imaju Hyundai, Kia, Seat, Skoda, a sve se to pljuvalo na pocetku. I jos pride i dan danas se voze na cestama ti stariji modeli, felicije, accenti, toledo/ibica, ima ih na pasja preskakala i auta se dokazala kao pouzdana kroz vrijeme. Za svo vrijeme koliko se prodaje Dacia ja nisam ni od koga cuo da se pozalio, da je oljagao ili ispljuvao auto, vlasnika sto znam, voze, redovno odrzavaju, sipaju gorivo i to je to.
Napravite na svakoj temi nauku od preticanja, konja, obrtnih momenata i atmosverskih pritisaka, aerodinamike, guma i zavjetrine.
Pristojno auto, u svakom slucaju bolje od polovnog, ti razradis, ti vozis, ti odrzavas. Svako kupuje auto za svoje pare, spram svojih potreba, zelja i cejfova. Loganu nista ne fali.
Ja sam razmatrao stepway-a i dustera kad sam gledao sebi drugo auto, izabrao sam nesto sasvim deseto, zbog nekih drugih stvari koje sad nisu bitne.
Dacia ce kroz 10-15 godina imati automobile koji su po 40-50 000 novi, isto kao sto sad imaju Hyundai, Kia, Seat, Skoda, a sve se to pljuvalo na pocetku. I jos pride i dan danas se voze na cestama ti stariji modeli, felicije, accenti, toledo/ibica, ima ih na pasja preskakala i auta se dokazala kao pouzdana kroz vrijeme. Za svo vrijeme koliko se prodaje Dacia ja nisam ni od koga cuo da se pozalio, da je oljagao ili ispljuvao auto, vlasnika sto znam, voze, redovno odrzavaju, sipaju gorivo i to je to.
-
goran16v
#28 Re: Dacia Logan
Nisu taljige, ali ne mozes zanemariti razvoj tehnologije, donedavno si sa 75-100 KS inekih 150 Nm imao vise nego dovoljno snage, nisi imao problema sa preticanje, ali danas kad je savremeni TD posao standard s tom snagom ne mozes da se nosis da dostavim vozilima, kombijima itd... Nije nikakva teorija, vozima Focusa od 82 KS i tacno znam kako to izgleda.Ringhio wrote:Jbg ja sam se nagledao dvicina i kecina kako preticu, ne mogu biti bolje od Logana da ga yebes.
-
direstraits0078
#29 Re: Dacia Logan
O kojem standardu se radi? Kg/ks, ks/kg, DIN, ISO, nešto slično?
- Ringhio
#30 Re: Dacia Logan
Gorane,
Da budemo realni ovo sto ima sad je sasvim dovoljno, vozim ja sad auto od 130 konja pa se ne trkam s kombijima i dostavnjacima, on vozi 80 ja vozim 80, ne rade mi kompleksi da moram biti prvi u koloni, niti imam zelje da suicidno " gonim kolko more ". Vozio sam prije toga atmosverskog benzinca s nekih 90 konja, 97 godiste, sasvim dovoljno i pristojno auto, nikad nisam imao problem s preticanjem bilo cega. Kad je slepercina, kolona, cekam svoj red da dodjem iza onog sto pravi kolonu, kad vidim da imam prostora u manju i lagano. Da se ne lazemo tako vozim i sa ovim, mnogo jacim, brzim, sigurnijim i novijim autom. Ja ne srkletim u prometu, pustim sebi finu muziku, zavalim se i caos.
Dacia ce lagano prelaziti sve ono sto je " sporo " u prometu s tim konjima, to je neko moje misljenje. Pretice se se ono sto tusi u prometu i vozi nekih 10-20 pa i 30 km/h ispod ogranicenja. Dostavnjaci nece predstavljati problem jer su svi napucani s snaznim motorima i ljudi koji rade u dostavi ih tjeraju kao djavo maglu. T2 se moze uzeti i biciklom. Logan ce posluziti svojoj svrsi, moci ce se preticati pri normalnim brzinama, pri nenormalnim nema ni potrebe, covjek uzima za porodicu i normalnu " porodicnu " voznju.
Da budemo realni ovo sto ima sad je sasvim dovoljno, vozim ja sad auto od 130 konja pa se ne trkam s kombijima i dostavnjacima, on vozi 80 ja vozim 80, ne rade mi kompleksi da moram biti prvi u koloni, niti imam zelje da suicidno " gonim kolko more ". Vozio sam prije toga atmosverskog benzinca s nekih 90 konja, 97 godiste, sasvim dovoljno i pristojno auto, nikad nisam imao problem s preticanjem bilo cega. Kad je slepercina, kolona, cekam svoj red da dodjem iza onog sto pravi kolonu, kad vidim da imam prostora u manju i lagano. Da se ne lazemo tako vozim i sa ovim, mnogo jacim, brzim, sigurnijim i novijim autom. Ja ne srkletim u prometu, pustim sebi finu muziku, zavalim se i caos.
Dacia ce lagano prelaziti sve ono sto je " sporo " u prometu s tim konjima, to je neko moje misljenje. Pretice se se ono sto tusi u prometu i vozi nekih 10-20 pa i 30 km/h ispod ogranicenja. Dostavnjaci nece predstavljati problem jer su svi napucani s snaznim motorima i ljudi koji rade u dostavi ih tjeraju kao djavo maglu. T2 se moze uzeti i biciklom. Logan ce posluziti svojoj svrsi, moci ce se preticati pri normalnim brzinama, pri nenormalnim nema ni potrebe, covjek uzima za porodicu i normalnu " porodicnu " voznju.
-
citroen xm
#31 Re: Dacia Logan
I dalje stojim iza stava da su od masovne pojave savremenih TD motora ljudi zaboravili koristiti mjenjač. Zabode ga u četvrtu i ne šalta, turbina popravlja greške.
Ovaj Logan 1.2 jeste slab, nije za žustru vožnju, ali smatram da ljude kojima je on interesantan i ne zanima pretjerano preticanje. A ako se neko baš toliko vuče, može ga i ovaj Logan preteći. One koji voze po ograničenju, uz granicu, nema potrebe ni preticati.
Ovaj Logan 1.2 jeste slab, nije za žustru vožnju, ali smatram da ljude kojima je on interesantan i ne zanima pretjerano preticanje. A ako se neko baš toliko vuče, može ga i ovaj Logan preteći. One koji voze po ograničenju, uz granicu, nema potrebe ni preticati.
-
zrakomlat
#32 Re: Dacia Logan
Ovo je tačno sigurno. Moj prijatelj je 4 godine vozio Clio 1.2 s plinom, službeni, komercijalu radio. Sve što je bilo sporo, i što guši vožnju bez problema je prestizao, vozio sam se često s njim. One što gone 80-100, nije ni pokušavao, jednostavno, nije imao potrebu voziti brže od toga.citroen xm wrote:I dalje stojim iza stava da su od masovne pojave savremenih TD motora ljudi zaboravili koristiti mjenjač. Zabode ga u četvrtu i ne šalta, turbina popravlja greške.
-
530i
#33 Re: Dacia Logan
Nije da se ne može prestizati, kao što to Nedim tvrdi sa njegovim Stepway 1.6, nego je puno lakše voziti jače auto, sa većim momentom. 1.2 16v ima 75ks i 107Nm na 4250 obrtaja...dodajte na to plin, plus težinu plinske instalacije, plus karavan za koji se pretpostavlja da se kupuje jer ćeš nešto voziti u tom gepeku...i dobijete auto koje vas nervira. Kao što je neko napisao dCi je puno (ali puno) bolji izbor u tom slučaju, samo su pojedinci ovdje zaljubljeni u plin jer naspu 10 maraka plina i može im bit preko sedmice...
-
NediM17
#34 Re: Dacia Logan
@direstraits0078
Ti meni drzis predavanja kako treba preticati sa benzincem, ja ti fino kazem da imam veliko iskustvo i da itekako znam kako se benzin vozi, prema tome nikakve gluposti ne pisem. Nije problem preticati sa bilo kakvim autom, moze se preticati i sa Alfom 2.4 JTDm a i sa Corsom 1.0 sa 65ks, samo da bi preticao sa Corsom moras biti dovoljno lud, ili imati vrhunske uslove za preticanje.
@530i
Vjeruj mi prijatelju da ne pretjerujem, a auto je ispravan 100%.
@Ringhio
Rekoh vec ranije, moze se preticati sa svakim autom, samo moras biti dovoljno lud.
Naravno da je pristojno auto i da je bolje od polovnog, to se svakako slazem, uvijek sam za novu DACIU ispred bilo kakavog polovnjaka, pa taman to bio i premium Audi, BMW, Merc.
Ti meni drzis predavanja kako treba preticati sa benzincem, ja ti fino kazem da imam veliko iskustvo i da itekako znam kako se benzin vozi, prema tome nikakve gluposti ne pisem. Nije problem preticati sa bilo kakvim autom, moze se preticati i sa Alfom 2.4 JTDm a i sa Corsom 1.0 sa 65ks, samo da bi preticao sa Corsom moras biti dovoljno lud, ili imati vrhunske uslove za preticanje.
@530i
@Ringhio
Rekoh vec ranije, moze se preticati sa svakim autom, samo moras biti dovoljno lud.
Naravno da je pristojno auto i da je bolje od polovnog, to se svakako slazem, uvijek sam za novu DACIU ispred bilo kakavog polovnjaka, pa taman to bio i premium Audi, BMW, Merc.
- sparky
#35 Re: Dacia Logan
Opet se vratismo na ono od prije da je svaki auto koji nema minimalno 200ks nezatrpani sanduk pri preticanju. Normalno da je lakse sa vise snage, ali u nasoj drzavi nema ceste na kojoj 50+ks nije dovoljno za preticanje. Naravno, treba biti oprezniji i pripremiti vozilo, a nagledao sam se i bjesnih masina u kombinaciji sa neiskustvom koje usporavaju ili dovode druge u opasnost.
- _mufljuz_
#36 Re: Dacia Logan
i sta kazu struĆnjaci je l moRe Logan uz Ivan i Bradinu to je benchmark prosjecnog BH šumahera za voznju kojih ima iljade kao i forumskih ultrainzinjera i visokosituiranih mlatimudana koji ne zaradjuju ispod par iljada DEMova mjeseĆno
sve zaraDZeno inzinjerskim znanjem uhljebskih pozicija 
-
citro
#37 Re: Dacia Logan
Da budem iskren, a ne zeleci pri tome nikoga da omalovazavam niti provociram, uopste mi nije vise merak preticati nekoga sa jakom masinom. Svaki konj moze pritisnuti gas do poda , pri tome je pozeljno da uopste ne treba saltati nanize - TD prica, i eto garantovanog uspjeha. Merak mi je slabijim autom uzeti jace auto na cesti.
A sto se Dacie tice mislim da je to za nase uslove, kako ekonomske tako i cestovne, vise nego odlican auto. Pustimo nase malogradjansko kur...nje.
A ima i ona narodna - slabom i dlaka smeta.
A sto se Dacie tice mislim da je to za nase uslove, kako ekonomske tako i cestovne, vise nego odlican auto. Pustimo nase malogradjansko kur...nje.
A ima i ona narodna - slabom i dlaka smeta.
-
direstraits0078
#38 Re: Dacia Logan
Ti si jarane cisti samoubica preticati s tom Alfom 2.4 jtd. IzgiBuces nedje. Urazumi se. To ne ide s mjesta. Evo recimo uzmes slepera preticati na 65 km/h a on prazan. A naovarises na nekog 25-metarca. A ima 750 KS i preko 3.500 Nm. Ti das zmigavac a lola samo malo po gasu. 'Ta ces ti tu. Sofercina te otrese k'o slinu. I to i ne posegne za mjenjacem. Ja tu Alfu ne bi nikad smiJo vozit, evo noge mi se odsjeku kad je vidim u retrovizoru.NediM17 wrote:@direstraits0078
@530i
@Ringhio
Jah, zaboravih napisati, ne pisi gluposti, mislice ljudi da ako nemaju makar 200 KS po toni, nemaju sta na cesti traziti. Hocu da kazem, nije bitno koliko imas KS i Nm, bitno je da ih znas iskoristiti. Ja nekad preteknem viljuskarom dostavnjaka na parkingu. Ono kad sam bas raspolozen.
-
direstraits0078
#39 Re: Dacia Logan
Ringhio wrote:Gorane,
Za te dostavnjake, imas ih koji otresu i octavije ili passate sa 130-140 ks.
-
NediM17
#40 Re: Dacia Logan
Je li to u tebe ona Njegoseva: "Boj ne bije svijetlo oruzje, vec boj bije srce u junaka."direstraits0078 wrote: Ti si jarane cisti samoubica preticati s tom Alfom 2.4 jtd. IzgiBuces nedje. Urazumi se. To ne ide s mjesta. Evo recimo uzmes slepera preticati na 65 km/h a on prazan. A naovarises na nekog 25-metarca. A ima 750 KS i preko 3.500 Nm. Ti das zmigavac a lola samo malo po gasu. 'Ta ces ti tu. Sofercina te otrese k'o slinu. I to i ne posegne za mjenjacem. Ja tu Alfu ne bi nikad smiJo vozit, evo noge mi se odsjeku kad je vidim u retrovizoru.
Jah, zaboravih napisati, ne pisi gluposti, mislice ljudi da ako nemaju makar 200 KS po toni, nemaju sta na cesti traziti. Hocu da kazem, nije bitno koliko imas KS i Nm, bitno je da ih znas iskoristiti. Ja nekad preteknem viljuskarom dostavnjaka na parkingu. Ono kad sam bas raspolozen.
Nije bitno, al' u kurcu.
-
direstraits0078
#41 Re: Dacia Logan
Jednom mahnu, 'iljadu ih smahnu. Sabljo moja dimiskijo...
Ljudi, odvadite malo, auto ima dozvolu za preticanje, nema license to kill. To samo ove ljute masine s okolo 200 KS po toni.
Ljudi, odvadite malo, auto ima dozvolu za preticanje, nema license to kill. To samo ove ljute masine s okolo 200 KS po toni.
-
citroen xm
#42 Re: Dacia Logan
Koji vam je klinac, poredite babe i žabe. Naravno da je lakše preticati i brže izvesti taj manevar sa jačim motorom, zato valjda između ostalog i služi ta veća snaga. To je aksiom.
Bolje je da diskutujete o stilu vožnje i da li ovi sa jakim autima što stalno pretiču imaju stvarnu potrebu da pretiču. Ja mislim da u većini slučajeva ta potreba ne postoji.
Ako je ograničenje 80 km/h (a nema ga većeg sem na auto putu), a neko vozi 80-90, koji ću ga klinac ja prestizati? Zašto? Da ga preteknem čisto da sam ispred pa da vozim istom brzinom ili čak da ga davim sporijom vožnjom kao što mnogi čine(pretekne me sa boljim autom i onda počne otezati i uspori me)? Dakle ako neko vozi kako mu znak dozvoljava, nema potrebe da ga pretičem.
Ako je ograničenje 80 km/h, a neko oteže sa 60 km/h po tako dobrom putu, preteće ga vala i ta Dačija sa 1.2 motorom bez problema.
Jeste da nekada zna biti patnja(brdo+puno auto+klima), motor reži, vrti se u visokim obrtajima u nižem stepenu prenosa, ali opušteno. Što se smirenije vozi i živi bez puno stresova, ljepši je život.
Bolje je da diskutujete o stilu vožnje i da li ovi sa jakim autima što stalno pretiču imaju stvarnu potrebu da pretiču. Ja mislim da u većini slučajeva ta potreba ne postoji.
Ako je ograničenje 80 km/h (a nema ga većeg sem na auto putu), a neko vozi 80-90, koji ću ga klinac ja prestizati? Zašto? Da ga preteknem čisto da sam ispred pa da vozim istom brzinom ili čak da ga davim sporijom vožnjom kao što mnogi čine(pretekne me sa boljim autom i onda počne otezati i uspori me)? Dakle ako neko vozi kako mu znak dozvoljava, nema potrebe da ga pretičem.
Ako je ograničenje 80 km/h, a neko oteže sa 60 km/h po tako dobrom putu, preteće ga vala i ta Dačija sa 1.2 motorom bez problema.
Jeste da nekada zna biti patnja(brdo+puno auto+klima), motor reži, vrti se u visokim obrtajima u nižem stepenu prenosa, ali opušteno. Što se smirenije vozi i živi bez puno stresova, ljepši je život.
- sparky
#43 Re: Dacia Logan
Pametni ljudi kazu: selo na celo 
-
direstraits0078
#44 Re: Dacia Logan
Samo da potpisem ovo sve, ovjerim i protokolisem, uokvirim i okacim u garazu. Neka se nadje.citroen xm wrote:Koji vam je klinac, poredite babe i žabe. Naravno da je lakše preticati i brže izvesti taj manevar sa jačim motorom, zato valjda između ostalog i služi ta veća snaga. To je aksiom.
-
530i
#45 Re: Dacia Logan
citroen xm wrote:
Tako je, samo opušteno, živimo u Vojvodini, stalno je pohladno pa nam klima ne treba, a karavan vozamo prazan jer nam se može i hoće...i ide sasvim lijepo
-
citroen xm
#46 Re: Dacia Logan
U cijeloj BiH inače imaš 3 mjeseca temperatura za koje ti treba klima(9 mjeseci opušteno voziš bez klime) sa izuzetkom strogog juga Hercegovine gdje se taj period proširuje na 5 mjeseci. Ali nebitno sad to.
Ljudi većinu vremena provode u gradu i sa karavanom i sa limuzinom tako da je tu 1.2 motor sasvim dovoljan. Ono što provodiš godišnje na otvorenom putu možeš komotro opušteno pregurati sa tim 1.2.
U stvari, ne nagovaram ja ovde nikog ni na šta, samo se postavljam u ulogu kupca i ciljne kategorije brenda Dačija. A sad što bi rekli bujrum, ko može i voli ima auta i sa 5.0 motorima, e ti mogu i uz masnu banderu s 5 uključenih klima bez trunku muke.
Da se razumijemo i ja volim auto iz mog nika sa 3.0 V6 motorom i nekih 200 KS. Ali da bi to auto doveo u onakvo stanje kakvo želim(potpuno fabričko, puna obnova) treba da se stekne mnogo uslova zbog kojih sada ne smijem da se upuštam u to. Zato se "mučim" u BiH sa 1.6 motorom od čitavih 70 KS koje pokreće benzin.
Ljudi većinu vremena provode u gradu i sa karavanom i sa limuzinom tako da je tu 1.2 motor sasvim dovoljan. Ono što provodiš godišnje na otvorenom putu možeš komotro opušteno pregurati sa tim 1.2.
U stvari, ne nagovaram ja ovde nikog ni na šta, samo se postavljam u ulogu kupca i ciljne kategorije brenda Dačija. A sad što bi rekli bujrum, ko može i voli ima auta i sa 5.0 motorima, e ti mogu i uz masnu banderu s 5 uključenih klima bez trunku muke.
Da se razumijemo i ja volim auto iz mog nika sa 3.0 V6 motorom i nekih 200 KS. Ali da bi to auto doveo u onakvo stanje kakvo želim(potpuno fabričko, puna obnova) treba da se stekne mnogo uslova zbog kojih sada ne smijem da se upuštam u to. Zato se "mučim" u BiH sa 1.6 motorom od čitavih 70 KS koje pokreće benzin.
- sparky
#47 Re: Dacia Logan
Ja vozim karavana koji osim obavezne opreme u gepeku ima jos loptu i kisobran. Klimu palim rijetko (ovog ljeta pogotovo). Npr. Na putu od Srednjeg do Zivinica i u pola najtoplijeg ljeta klima nije potrebna. Tako je na vecini prevoja. Sve ostalo je relativno ravno i ispravno vozilo ne bi trebalo previse ni da osjeti klimu.530i wrote:citroen xm wrote:
Tako je, samo opušteno, živimo u Vojvodini, stalno je pohladno pa nam klima ne treba, a karavan vozamo prazan jer nam se može i hoće...i ide sasvim lijepo
Naravno, nismo svi isti.
- sparky
#49 Re: Dacia Logan
Sebastijane, ti se ne racunas. Vozac formule 1 moze preteci i sa pgl-om od 26ks. Prosjecnom BH vozacu je potrebno minimalno 199ks 
- Sodom1
#50 Re: Dacia Logan
Ovde ima problem ti krenes u preticanje a lola isto lagano daje gas(tu tipu ljudi ne kontam nikako). I sta ces ti sa nejackim autom? Kad imas jako auto pljunes ga u sekundi