Gužva u Sarajevu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

kloniran

#26 Re: Gužva u Sarajevu

Post by kloniran »

citro wrote:
_mufljuz_ wrote:
jedna tamo wrote:Evo otvaram temu povodom gužve automobila u Sarajevu ....ako ima već spojite teme...
prvo me zanima ima li neko rješenje za ove gužve u sarajevu? ima li neki dobar saobraćajni inženjer da ovo riješi?
svaki dan vozim na relaciji ilidža-sarajevo i nemoguće je proći normalno od semafora do semafora, znači milion auta i još milion nesposobnih vozača.....
gorivo ide samo tako na semaforima, nervoza, ljudi namjerno sporo voze...... dok prije 5 godina kad sam i počela voziti auto nije bilo upola ovako gužva da bukvalno u svako doba je čep....znači ne postoji ono ujutro ili popodne jer ja imam specifično radno vrijeme od pola 1 pa nadalje i vjerujte kad god krenem gužva je i navečer i u 3 popodne bilo u grad bilo iz grada....

ja neznam koliko je pametno al mi smo zatrpani autima, mislim da je moguće rješenje da se puste samo glavne ulice bez semafora,znači da auta ne staju već stalno idu osim na 3 presjecišta i da se naprave kao na stupu pokretne stepenice da pješaci idu ispod, da auta ne staju radi pješaka, a da se grad prepolovi na 3 dijela recimo nedžarići, otoka i pofalići za raskrsnice i tako isto napraviti sa strane trole i tamo kod avazovog tornja....

mojne glumit gospodu i problem je rijesen....
kupi sebi skuter
i bice ti dosta za pola godine, potrosi pola galona, registracija 100 maraka, a letis ko baja pored tih umisljenih 8supaka sto su si kupili auta svi redom da glume nesto :mrgreen:

a inace bi efektivno rjesenje bila viseca nadzemna zeljeznica koja bi sve to lijepo preskakala :D
ali sta to interesuje vlast koja se ugradjuje u benzinske poreze da bi si obezbjedila plate i ciji je interes da ti potrosis sve vise goriva :mrgreen:
Prakticno, ali samo u teoriji. Ovo govorim jer i sam imam skuter, nabavljen dijelom iz istih razloga a dijelom i zbog meraka. Kako se grad naselio raznim krkanima koji su se jos malo i razmnozili saobracajna nekultura u Sarajevu neprestalno dozivljava svoj vrhunac, bez naznaka da ce ikada prestati. Nema puno gradova na civiliziranom svijetu gdje ljudi ginu u automobilskim nesrecama kao ovdje. Zamisli kakav je rizik onda voziti skuter. Nisam jednom dozivio da me sa autima bukvalno pokusavaju prepasti nasrcuci na mene, a da me 50% vozaca i ne primjecuje to je vec posebna prica, iako uvijek imam upaljena svjetla itd.
Krkanska prestrojavanja bez zmigavaca, uvaljivanja, nagla kocenja bez vidljivog razloga, podj...vanja manje iskusnih vozacica a posebno onih mladjih, ismijavanje i smetanje vozaca pocetnika sa istaknutim znakom P samo su jedan manji dio repertoara umjetnickog performansa kvazinabildanih kretencica kockastih glava sa fake pozlacenim lancima oko zadriglih vratova.
Kraja tome nema, a izbor nacina rjesavanja ovog problema se opasno suzava samo na podjelu batina na ulici. Cini mi se da ce skoro tako i poceti.
Eko policija pise kazne za parkiranje jednog tocka na trulu travu, a frajer prodje kroz crveno, usmrti zenu koja je mlada majka dvoje djece i onda ga puste na slobodu.
Pa sta ti mislis izigravati sa skuterom, majke ti ?
Ovdje ti trebaju borbena kola, ni obicno kvalitetno auto vise nije dovoljno kada ti se drogirani krelac zabije sa 100 na sat u gepek na semaforu. I njega su stipu na slobodu, no sikiriki.
druze generalises malo previse, nista nisu bolji ni domicilni krkani od novonaseljenih, ako krenemo prebirati po crnoj hronici i porjeklu krkana onda ces se mozda zapitati ko su veci krkani.
Krkan je krkan odakle god da je, nemoj misliti da branim onakve majmune, sto se mene tice trebalo ga je istu noc objesiti za semafor kao primjer svim ostalim debilima za volanom.
a za sve ostalo si u pravu, sto jace auto a mlađi balavac za volanom to veci majmun na cesti. milion puta sam morao da bjezim iz trake zbog takvih idiota, a grad ima 3 trake, van grada je duplo gora situacija, gdje papanluk i krkanluk maksimalno dolaze do izrazaja.
a i idiota sa skuterima ima poprilicno iako se svakom maknem u stranu kad ga vidim u retrovizoru da moze proci, al opet mi se dosta puta desilo da levat uleti metar ispred auta bez ikakve signalizacije da ce skrenuti i krene kociti. pa jebote uljeces automobilu a ne kartonskoj kutiji i kad ih neko pokupi onda krivo auto a ne maloumnik sto sa skutercicom radi slalome po gradu
a ponajveci krkani i papci su taksiste imam izuzetaka al sve manje i manje
kloniran

#27 Re: Gužva u Sarajevu

Post by kloniran »

daxon wrote:
respo s onog svijeta wrote:
daxon wrote:Za sada, u poređenju sa drugim metropolama još je i dobro.
Međutim, proporcionalno sa neupitnim rastom stanovništva u Sarajevu, povećavati će se i broj automobila, nije teško pretpostaviti do čega će to dovesti.
Dakle, potrebno je već danas planirati i raditi na tome da se izbjegne ono što slijedi za nekih desetak godina, a to je potpuno začepljenje glavne sarajevske saobraćajnice (ZoB, tj. BMS), žile kucavice ovoga grada.

Uz već postojeće projekte, kroz glavu mi prolazi misao da se tramvaj na relacij Ilidža Marijin Dvor smjesti pod zemlju, znači, neka vrsta podzemne, time bi se na površini dobile još minimalno dvije saobraćajne trake. Koliko bi te dvije trake značile, možemo vidjeti po tome šta se desi kada se iz nekog razloga blokira samo jedna od već postojećih saobraćajnih traka, naime, tada nastane potpuno začepljenje i kilometarska kolona.
Ja recimo nisam da se napravi jos jedna traka mozda jedino za hitnu i buseve al za auta jok
Hajde mi objasni, zašto bi iko bio protiv još jedne ili dvije saobraćajne trake? Kako to dodatne saobraćajne trake, koje obezbjeđuju dodatnu propusnost saobraćajnice mogu biti višak?
Dakle, ja govorim o budućem vremenu o kojem već danas treba misliti i raditi planove, danas je u Sarajevu preko 120K registriranih automobila, za deset godina biti će ih 200K plus gostujući, zamisli ako se ništa ne uradi, ako se ne poveća propusnost već postojećih i ne izgrade nove saobraćajnice..., znači zna se, slijedi nam totalni kolaps i zakrčenje.
to ti moze rijesiti samo sjeverna i juzna longitudinala, za nove trake na postojecoj cesti ilidza bascarsija jednostavno nema mjesta
citro

#28 Re: Gužva u Sarajevu

Post by citro »

kloniran wrote:
citro wrote:
Prakticno, ali samo u teoriji. Ovo govorim jer i sam imam skuter, nabavljen dijelom iz istih razloga a dijelom i zbog meraka. Kako se grad naselio raznim krkanima koji su se jos malo i razmnozili saobracajna nekultura u Sarajevu neprestalno dozivljava svoj vrhunac, bez naznaka da ce ikada prestati. Nema puno gradova na civiliziranom svijetu gdje ljudi ginu u automobilskim nesrecama kao ovdje. Zamisli kakav je rizik onda voziti skuter. Nisam jednom dozivio da me sa autima bukvalno pokusavaju prepasti nasrcuci na mene, a da me 50% vozaca i ne primjecuje to je vec posebna prica, iako uvijek imam upaljena svjetla itd.
Krkanska prestrojavanja bez zmigavaca, uvaljivanja, nagla kocenja bez vidljivog razloga, podj...vanja manje iskusnih vozacica a posebno onih mladjih, ismijavanje i smetanje vozaca pocetnika sa istaknutim znakom P samo su jedan manji dio repertoara umjetnickog performansa kvazinabildanih kretencica kockastih glava sa fake pozlacenim lancima oko zadriglih vratova.
Kraja tome nema, a izbor nacina rjesavanja ovog problema se opasno suzava samo na podjelu batina na ulici. Cini mi se da ce skoro tako i poceti.
Eko policija pise kazne za parkiranje jednog tocka na trulu travu, a frajer prodje kroz crveno, usmrti zenu koja je mlada majka dvoje djece i onda ga puste na slobodu.
Ovdje ti trebaju borbena kola, ni obicno kvalitetno auto vise nije dovoljno kada ti se drogirani krelac zabije sa 100 na sat u gepek na semaforu. I njega su stipu na slobodu, no sikiriki.
druze generalises malo previse, nista nisu bolji ni domicilni krkani od novonaseljenih, ako krenemo prebirati po crnoj hronici i porjeklu krkana onda ces se mozda zapitati ko su veci krkani.
Krkan je krkan odakle god da je, nemoj misliti da branim onakve majmune, sto se mene tice trebalo ga je istu noc objesiti za semafor kao primjer svim ostalim debilima za volanom.
a za sve ostalo si u pravu, sto jace auto a mlađi balavac za volanom to veci majmun na cesti. milion puta sam morao da bjezim iz trake zbog takvih idiota, a grad ima 3 trake, van grada je duplo gora situacija, gdje papanluk i krkanluk maksimalno dolaze do izrazaja.
a i idiota sa skuterima ima poprilicno iako se svakom maknem u stranu kad ga vidim u retrovizoru da moze proci, al opet mi se dosta puta desilo da levat uleti metar ispred auta bez ikakve signalizacije da ce skrenuti i krene kociti. pa jebote uljeces automobilu a ne kartonskoj kutiji i kad ih neko pokupi onda krivo auto a ne maloumnik sto sa skutercicom radi slalome po gradu
Sve si u pravu, ali to naselio ili nenaselio zapravo nije ni bitno. Rekao si jednu istinu koje mozda nisi ni svjestan, a to je da nema vecih papaka od prigradskih papaka. E to su ti ovi sto su svjeze razmnozeni.
No ovdje zaista moram stati, jer cu pokrenuti lavinu a to ne zelim.
Pa se nekada opet cujemo ..... profesore :)
kloniran

#29 Re: Gužva u Sarajevu

Post by kloniran »

citro wrote:
kloniran wrote:
citro wrote:
Sve si u pravu, ali to naselio ili nenaselio zapravo nije ni bitno. Rekao si jednu istinu koje mozda nisi ni svjestan, a to je da nema vecih papaka od prigradskih papaka. E to su ti ovi sto su svjeze razmnozeni.
No ovdje zaista moram stati, jer cu pokrenuti lavinu a to ne zelim.
Pa se nekada opet cujemo ..... profesore :)
ma nema tu nikakve lavine, van grada je dosta izrazenije jer imaju vise prostora za djelovanje, al opet ne volim to generalisanje jer sam i sam nazovi dosljo jer sam rođen van sarajeva. u zadnjih 10 godina sam imao slovom i brojem jednu kaznu i to za parkiranje, tj. nasao se na pogresnom mjestu u pogresno vrijeme jer tu svi parkiraju od kraja rata, i 5 minuta parkiranja me kostalo 40 maraka, a imao sam 3 udesa i u sva tri su me pokupili krkani rođene sarajlije koji su mislili da je cesta samo njihova, al opet to nije razlog da krenemo generalizovati jer je to cista slucajnost. Ima nas "sa strane" koji sigurno vise volimo i postujemo ovaj grad nego vecina ovih sto im je mjesto rođenja Jezero, i koji se dice tom titulom ;-)

Tacno bi bilo dobro napraviti jednu dublju psihoanalizu stanja u sarajevu, jer godinama se za sve lose sto se desava u sarajevu pa cak i guzva u saobracaju okrivljuju došlji, a rođeni su olicenje svega pozitivnog :-)
citro

#30 Re: Gužva u Sarajevu

Post by citro »

kloniran wrote:

ma nema tu nikakve lavine, van grada je dosta izrazenije jer imaju vise prostora za djelovanje, al opet ne volim to generalisanje jer sam i sam nazovi dosljo jer sam rođen van sarajeva. u zadnjih 10 godina sam imao slovom i brojem jednu kaznu i to za parkiranje, tj. nasao se na pogresnom mjestu u pogresno vrijeme jer tu svi parkiraju od kraja rata, i 5 minuta parkiranja me kostalo 40 maraka, a imao sam 3 udesa i u sva tri su me pokupili krkani rođene sarajlije koji su mislili da je cesta samo njihova, al opet to nije razlog da krenemo generalizovati jer je to cista slucajnost. Ima nas "sa strane" koji sigurno vise volimo i postujemo ovaj grad nego vecina ovih sto im je mjesto rođenja Jezero, i koji se dice tom titulom ;-)

Tacno bi bilo dobro napraviti jednu dublju psihoanalizu stanja u sarajevu, jer godinama se za sve lose sto se desava u sarajevu pa cak i guzva u saobracaju okrivljuju došlji, a rođeni su olicenje svega pozitivnog :-)
Nisi ti dosljo zato sto nisi rodjen u Sa, nema to veze. Dosljo je onaj ciji mentalitet nije prilagodjen civilizacijskom ponasanju, a takvih na tone ima i "rodjenih". Ja se barem krecem svuda, i nemas pojma vjerovatno kakve kulturne i pametne raje ima u malim mjestima, kako to ovi moji sugradjani vole reci - iz provincije.
Sto se psihoanalize tice, jednostavno je. Dijagnoza je kolektivna psihoza uzrokovana sitnosopstvenickim mahalskim nacinom zivota u kojem se vidi zivot u susjedne tri ulice i to je sav svijet. Pri tome je jocker imati kakva privatluka ili biti politicki pogodan i zasluziti posao u stranacki podesenim drzavnim firmama tipa telecoma, elektroprivrede i slicno.Pa se onda moze raditi sta se hoce, a razmazeni sinovi voze bijesna auta i gaze raju po ulicama. Dohakace se i tome, siguran sam. Slijedi ovdje jedan fini dernek, sve navodi na to. Hebo nas, nema nas u cijeloj drzavi ni 4 miliona, nismo ni frtalj Istambula, ali smo podijeljeni na 4 miliona frakcija.
Ali ode ova tema niz Dalmatinsku, necemo vise o ovome.
Drago mi je da si komentarisao moju nenamjernu povrsnu kategorizaciju na pocetku cime si me zapravo ponukao da ovako otvoreno kazem sta mislim. Jeste da je malo mozda i nepopularno u danasnji vakat, ali je postenije nego se kreveljiti ovdje na forumu bezveze i praviti se neki mangup sveznalica.
kloniran

#31 Re: Gužva u Sarajevu

Post by kloniran »

citro wrote:
kloniran wrote:

Nisi ti dosljo zato sto nisi rodjen u Sa, nema to veze. Dosljo je onaj ciji mentalitet nije prilagodjen civilizacijskom ponasanju, a takvih na tone ima i "rodjenih". Ja se barem krecem svuda, i nemas pojma vjerovatno kakve kulturne i pametne raje ima u malim mjestima, kako to ovi moji sugradjani vole reci - iz provincije.
Sto se psihoanalize tice, jednostavno je. Dijagnoza je kolektivna psihoza uzrokovana sitnosopstvenickim mahalskim nacinom zivota u kojem se vidi zivot u susjedne tri ulice i to je sav svijet. Pri tome je jocker imati kakva privatluka ili biti politicki pogodan i zasluziti posao u stranacki podesenim drzavnim firmama tipa telecoma, elektroprivrede i slicno.Pa se onda moze raditi sta se hoce, a razmazeni sinovi voze bijesna auta i gaze raju po ulicama. Dohakace se i tome, siguran sam. Slijedi ovdje jedan fini dernek, sve navodi na to. Hebo nas, nema nas u cijeloj drzavi ni 4 miliona, nismo ni frtalj Istambula, ali smo podijeljeni na 4 miliona frakcija.
Ali ode ova tema niz Dalmatinsku, necemo vise o ovome.
Drago mi je da si komentarisao moju nenamjernu povrsnu kategorizaciju na pocetku cime si me zapravo ponukao da ovako otvoreno kazem sta mislim. Jeste da je malo mozda i nepopularno u danasnji vakat, ali je postenije nego se kreveljiti ovdje na forumu bezveze i praviti se neki mangup sveznalica.
:thumbup:
da ne oftopičimo

Što se tiče gužvi, to se nikad neće riješiti dok se ne nađe neko i jednom za svagda rijesi ovo sranje, uzme kredit i fino kaze građanima iduce dvije godine se strpite dok se ne urade longitudinale i transferzale. Ovako ovim kopkanjima i seruckanjima svakog ljeta necemo nista znacajno postici za sljedecih 50 godina :roll:
I jos, dok se ne uradi kompletna rekonstrukcija grasa zajedno sa uposlenicima guzve se nece smanjivati, naprotiv bice gore. Pola nas je primorano da vozimo automobil, a daleko lakse bi mi bilo ici grasom da je redovan i koliko toliko podnosljiv :roll:
respo s onog svijeta

#32 Re: Gužva u Sarajevu

Post by respo s onog svijeta »

daxon wrote:
respo s onog svijeta wrote:
daxon wrote:Za sada, u poređenju sa drugim metropolama još je i dobro.
Međutim, proporcionalno sa neupitnim rastom stanovništva u Sarajevu, povećavati će se i broj automobila, nije teško pretpostaviti do čega će to dovesti.
Dakle, potrebno je već danas planirati i raditi na tome da se izbjegne ono što slijedi za nekih desetak godina, a to je potpuno začepljenje glavne sarajevske saobraćajnice (ZoB, tj. BMS), žile kucavice ovoga grada.

Uz već postojeće projekte, kroz glavu mi prolazi misao da se tramvaj na relacij Ilidža Marijin Dvor smjesti pod zemlju, znači, neka vrsta podzemne, time bi se na površini dobile još minimalno dvije saobraćajne trake. Koliko bi te dvije trake značile, možemo vidjeti po tome šta se desi kada se iz nekog razloga blokira samo jedna od već postojećih saobraćajnih traka, naime, tada nastane potpuno začepljenje i kilometarska kolona.
Ja recimo nisam da se napravi jos jedna traka mozda jedino za hitnu i buseve al za auta jok
Hajde mi objasni, zašto bi iko bio protiv još jedne ili dvije saobraćajne trake? Kako to dodatne saobraćajne trake, koje obezbjeđuju dodatnu propusnost saobraćajnice mogu biti višak?
Dakle, ja govorim o budućem vremenu o kojem već danas treba misliti i raditi planove, danas je u Sarajevu preko 120K registriranih automobila, za deset godina biti će ih 200K plus gostujući, zamisli ako se ništa ne uradi, ako se ne poveća propusnost već postojećih i ne izgrade nove saobraćajnice..., znači zna se, slijedi nam totalni kolaps i zakrčenje.
Nije u pitanju visak i nije u pitanju to da li bi se povecala propusnost jer ti i dijete iz obdanista zna
Stvar je u tome da ne bude sve asfalt nego da se rijesi efikasno al da i trave ostane
Ti izgleda zagrizo za fahrinih 14 traka
E vidis nije sve u trakama
Zamisli kad neki uveca sarajevo na google earth
Znas sta bi kod tebe vidio? Dvije ceste sa milion traka od vjecnice do ilidze
bach

#33 Re: Gužva u Sarajevu

Post by bach »

I da ima osam traka u jednom i osam traka u drugom pravcu, opet bi bilo isto...

Što je više cesta, više je i auta, stara kineska poslovica...

Image

Image
Frutek

#34 Re: Gužva u Sarajevu

Post by Frutek »

I u Tuzli je ista stvar, gužve su uzas. Uvijek sam volio auta, a zbog svakodnevnih guzvi mi se auto zgadilo. Po mom mišljenju, ima par faktora zašto se ovakve guzve dešavaju u drzavi gdje je 50% nezaposlenost a cijena registracije iznosi otprilike 70%-80% prosječne plate u BiH.

1. Nikakav pomak na infrastrukturi staroj 50 godina. Samo jedna cesta ima 2 trake u Tz. Sve ostalo, 1 traka uključujući ulaze/izlaze iz grada i sa sjeverne i juzne strane.
2. Užasno loše regulisana semaforna signalizacija. U velikoj većini slučajeva tokom dana stanem bukvalno na svakom semaforu, što znači svakih 150m kočnica, kvačilo, stop.
3. Unatoč stvarima iznesenim na početku posta, puno ljudi ima po dva auta, neki čak i tri. Makar ono drugo bilo Punto od 1500 km. Nevjerovatno, ali istinito.
4. Svijet je izgubio svaku naviku da ode i nešto obavi pješke bez obzira koliko je destinacija blizu. U prevodu; i da ode u granap 200m će sjesti u auto.
5. Idiotsko ograničenje od 50 kmh na jedinoj brzoj cesti (juzna magistrala), koja je nerijetko puna radara (jedini razlog tog ograničenja), pa svijet mora voziti sporije, ne stize na semafore, pravi se veća guzva i sporije se stiže na destinaciju.
6. I Tuzla i Sarajevo su centri svojih kantona. U Tz radi izuzetno puno naroda iz okolnih mjesta. Ujutru i poslijepodne bukvalno začepe ulaze u grad i nadodaju na ionako uzasnoj situaciji.
7. Isti razlog - studenti, masovni dolazak u grad tokom dana,mnogi busevima, ali svejedno, veća potraznja, više buseva angazovano za rad = veća guzva.
8. Kamioni u tranzitu direktno kroz grad. Ovo mi se posebno gadi.

Eto, moj mali doprinos ovoj temi. Nažalost, mislim da se neće još duuuuugo ništa riješit i da će bit samo gore i gore.
Laplace

#35 Re: Gužva u Sarajevu

Post by Laplace »

respo s onog svijeta wrote: Sto se tice tvog prozivanja da ne znas ko s kojeg nika pise procitaj razbistrit ce ti se

Fino ti pise respo ili si u klimaksu ili sto te ne zovem na kafu :-D
Ma, zna ona da si respo, samo joj nije jasno sa kojeg svijeta pišeš. Prvo si bio respo, pa uskrsno respo, pa sad respo s onog svijeta. Vjerovatno na to misli.
Enticer

#36 Re: Gužva u Sarajevu

Post by Enticer »

Jedino rjesenje za guzve su petlje, ali ne kao ona stupska petlja, ono je bas bezveze uradjeno. U Tripoliju su petlje daleko bolje uradjene, mada oni imaju sirinu, ali i pare :D

Image

Ovakva petlja ne pravi nikakvu guzvu, iz bilo kojeg smjera da ides u bilo koji smjer nemas nikakvih zastoja.
Ova petlja izgleda malo preglomazna, ali se moze manja napraviti isto funkcionalna.
I naravno potrebne su minimalno dvije trake u jednom smjeru. :mrgreen:
kloniran

#37 Re: Gužva u Sarajevu

Post by kloniran »

Enticer wrote:Jedino rjesenje za guzve su petlje, ali ne kao ona stupska petlja, ono je bas bezveze uradjeno. U Tripoliju su petlje daleko bolje uradjene, mada oni imaju sirinu, ali i pare :D

Image

Ovakva petlja ne pravi nikakvu guzvu, iz bilo kojeg smjera da ides u bilo koji smjer nemas nikakvih zastoja.
Ova petlja izgleda malo preglomazna, ali se moze manja napraviti isto funkcionalna.
I naravno potrebne su minimalno dvije trake u jednom smjeru. :mrgreen:
pa ovakva ce biti i stupska petlja kad se zavrsi :roll:
Enticer

#38 Re: Gužva u Sarajevu

Post by Enticer »

Pa ja nisam uopste u toku, evo vec godinu dana kako nisam bio u Bosni, ne znam ni da su poceli radovi :facepalm:
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#39 Re: Gužva u Sarajevu

Post by Matijevic_Vlado »

Enticer wrote:Pa ja nisam uopste u toku, evo vec godinu dana kako nisam bio u Bosni, ne znam ni da su poceli radovi :facepalm:
al zato imas sva rijesenja za nase probleme kao i ostatak nase lijepe dijaspore :mrgreen: :mrgreen:
mirzet87sa

#40 Re: Gužva u Sarajevu

Post by mirzet87sa »

Enticer wrote:Pa ja nisam uopste u toku, evo vec godinu dana kako nisam bio u Bosni, ne znam ni da su poceli radovi :facepalm:
davnih dana, rade se u 3 smjene
kloniran

#41 Re: Gužva u Sarajevu

Post by kloniran »

'zvolton vise info o stanju u rajvosa :D
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 42&page=76
Enticer

#42 Re: Gužva u Sarajevu

Post by Enticer »

Matijevic_Vlado wrote:
al zato imas sva rijesenja za nase probleme kao i ostatak nase lijepe dijaspore :mrgreen: :mrgreen:
Uvijek sam spreman idejno da pomognem :nargila:
fidoremilienko

#43 Re: Gužva u Sarajevu

Post by fidoremilienko »

Nema toga ko je uspio riješiti saobraćajne probleme/gužve. Takve zemlje niđe nema.
Enticer

#44 Re: Gužva u Sarajevu

Post by Enticer »

kloniran wrote:
'zvolton vise info o stanju u rajvosa :D
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 42&page=76
Zaista nejverovatno, za neprepoznati sta se izdesavalo zadnjih godinu dana. Od nostalgije sad necu moci zaspati... ali eto mene tamo za koji mjesec :bih: :bih:
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#45 Re: Gužva u Sarajevu

Post by Matijevic_Vlado »

Enticer wrote:
Matijevic_Vlado wrote:
Uvijek sam spreman idejno da pomognem :nargila:
e nek se nisi upalio :mrgreen: , prvi si koji nije :mrgreen:
bach

#46 Re: Gužva u Sarajevu

Post by bach »

fidoremilienko wrote:Nema toga ko je uspio riješiti saobraćajne probleme/gužve. Takve zemlje niđe nema.

Ima. Beč.

Javni prijevoz ima je najbolji na svijetu, brz je, čist, tačan i pristupačan. Godišnja karta za sve vidove prevoza košta 365 eura, otprilike kao u Sarajevu.

Na drugoj strani tamošnja država se svojski potrudila da vozačima zgadi život žestoko oporezujući sve što ima veze sa autima, od registracije, goriva , dijelova...Parking u centru Beča je ekstremno skup i po pet eura sat...

Tako da se auto nikako ne isplati i gužAva nema...
Tahta

#47 Re: Gužva u Sarajevu

Post by Tahta »

Gužve u sarajevu se ne mogu riješiti sa ovom "Direkcijom za ceste kantona Sarajevo" na čelu sa višedecenijskim direktorom ADEM ZOLJ.Svaki projekat koji je vodio i vodi ide od 5 godina pa naviše a u pitanju su ceste od 500 do 700 metara, poslije rata sarajevo nije dobilo dva kilometra novih cesta , gospodin direktor daje u javnost nekakav plan do 2040 izgradnja cesta.Valjda planira biti direktor do 2040 g. koja god vlast bila direktor i njegovi preplaćeni uposlenici znaju svoje : nemaju pojma i ne rade ništa a plaćeni ko bogovi.
Izađe direktor na kantonalnu televizuju i kaže:
Izmještamo instalacije (na stupu pored wize ih izmješta 10 godina i još ih nije izmjestio.
Na fala bogu završenoj "Put života" pored autobuske stanice izmještao 5 godina.
A ovu longitudinalu od vrbanje do mojmila će izmještati do 2040 g. ako ko dočeka
drndalo

#48 Re: Gužva u Sarajevu

Post by drndalo »

bach wrote:
fidoremilienko wrote:Nema toga ko je uspio riješiti saobraćajne probleme/gužve. Takve zemlje niđe nema.

Ima. Beč.

Javni prijevoz ima je najbolji na svijetu, brz je, čist, tačan i pristupačan. Godišnja karta za sve vidove prevoza košta 365 eura, otprilike kao u Sarajevu.

Na drugoj strani tamošnja država se svojski potrudila da vozačima zgadi život žestoko oporezujući sve što ima veze sa autima, od registracije, goriva , dijelova...Parking u centru Beča je ekstremno skup i po pet eura sat...

Jok nema... Pa ima spica kada na autoputu kod IKEA-e ne mozes voziti nego 1-2-stani...
kloniran

#49 Re: Gužva u Sarajevu

Post by kloniran »

Tahta wrote:Gužve u sarajevu se ne mogu riješiti sa ovom "Direkcijom za ceste kantona Sarajevo" na čelu sa višedecenijskim direktorom ADEM ZOLJ.Svaki projekat koji je vodio i vodi ide od 5 godina pa naviše a u pitanju su ceste od 500 do 700 metara, poslije rata sarajevo nije dobilo dva kilometra novih cesta , gospodin direktor daje u javnost nekakav plan do 2040 izgradnja cesta.Valjda planira biti direktor do 2040 g. koja god vlast bila direktor i njegovi preplaćeni uposlenici znaju svoje : nemaju pojma i ne rade ništa a plaćeni ko bogovi.
Izađe direktor na kantonalnu televizuju i kaže:
Izmještamo instalacije (na stupu pored wize ih izmješta 10 godina i još ih nije izmjestio.
Na fala bogu završenoj "Put života" pored autobuske stanice izmještao 5 godina.
A ovu longitudinalu od vrbanje do mojmila će izmještati do 2040 g. ako ko dočeka
Jes izgrađeno 8 km, zapadni prilaz gradu :lol:

@bach kod nas je godisnja skuplja nego u Beču, dođe negdje oko 400€ :roll:
fidoremilienko

#50 Re: Gužva u Sarajevu

Post by fidoremilienko »

bach wrote:

Ima. Beč.

Mislio sam prije svega na male putničke automobile. Javni prevoz je nešto drugo, jer u njega ne ubrajamo samo cestovni saobraćaj. Konkretno odnosilo se na izgradnju novih saobraćajnica. ko je putovao vani zna o čemu govorim. Džaba broj novih traka i novih pravaca, opet je gužva. Tu nikakva regulacija ne pomaže.

Ali ima alternativa, biciklo/javni prevoz..
Post Reply