l33t wrote:Friki onda podijeli sa nama
normalno apsurdno je negirati sve, ali skeptican treba biti, ispitivati i razumijevati pojave pa tako i ove novonastale
mnogi su zaradili puno online, da li je to sreca, piramidalni sistem ili njihovo znanje,,, puno je tu faktora
Ma nije problem podijelit.

Pisao sam vec o tome ovdje, ne znam da li na ovoj ili slicnoj temi doduse. Radi se o content writingu, tj. izradi sadrzaja za web stranice, sto su vecinom SEO orijentisani clanci.
Evo, da se citiram s druge teme.
FreakyStyley wrote:Ko dobro zna engleski postoji odlicna stranica iwriter tacka com.

Na freelance principu, samo sto odmah mozete dobiti posao, tj. biti placeni cim/ukoliko vam objave clanak. Dakle, svodi se na pisanje clanaka koje "poslodavci" zatraze i moze se casha uzet' samo, kao i u svakom internet poslu, treba puno rada i strpljenja.
To je samo jedna od mnogih freelance stranica koje sve otprilike slicno funkcionisu. Na pocetku radite za ne bas velike pare, sto vise radite bolji ste, vise vam se radova prhvata, raste vam rejting itd.... sto sve vodi do toga da vas postepeno vise placaju. Naravno, uslov je savrseno poznavanje engleskog jezika.
Evo i link za inace odlicnu i korisnu temu slicnu ovoj:
http://www.klix.ba/forum/posao-na-inter ... &start=100
Dakle, po meni se itekako moze zaradit para na netu, ako se posjeduje odredjeno znanje, uz poznavanje jezika naravno (mada sto se nekih stvari tice nije ni potrebno poznavati engleski na nekom bas zavidnom nivou). Npr. sto se ovoga sto ja radim tice, dakle content i article writing, ima ljudi koji zaradjuju 50-300 dolara po jednom clanku od 500 rijeci. Naravno, ja sam jos uvijek jako daleko od toga. S druge strane za web designere, programere itd. itd. ima uvijek pun qrac posla.
Sto se tice piramidalnih sema, klikanja, referala, upolada, sve je to mukotrpan, fakitcki fizicki, rad koji donosi puno manje para, a ne donosi ni savladavanje neke korisne vjestine (tipa web design, content writing i mali milion slicnih stvari).
OK su recimo ovi mikroposlovi tipa testiranja aplikacija za android, pisanja postova po forumima i sl. Nisam nesto u to upucen, ali vjerujem da moze biti jedan fin dodatan izvor prihoda, bas je ovaj forumas Picajzla o tome napisao post.