Možda je ipak tako najbolje svako na svoju stranu.vijecenaroda wrote:Gradonačelnik Sarajeva o prijedlogu SDA i Stranke za BiH za sastav Gradskog vijeća
"Jednonacionalno Vijeće smrtni udarac za Sarajevo "
SARAJEVO - Na posljednjem izboru članova za Gradsko vijeće grada Sarajeva izabrana su 23 vijećnika: 19 Bošnjaka, tri Hrvata i jedan iz reda ostalih, koji se izjašnjava kao musliman.
"Dakle, Srba uopšte ne bi bilo u Gradskom vijeću. Ako ovo prođe onda niko nema pravo više da govori o multietičnosti Sarajeva", kazao je juče gradonačelnik Sarajeva Muhidin Hamamdžić.
Hamamdžić za posljednji izbor članova za Gradsko vijeće optužuje SDA i Stranku za BiH, ali priznaje i krivicu Gradske uprave što nije na vrijeme uskladila Statut grada sa ustavnim amandmanima o konstitutivnosti naroda u BiH.
"Gradski statut nije usklađen sa ustavnim amandmanima o konstitutivnosti naroda zato što Kanton Sarajevo nije imao taj zakon, a mi po zakonu uređujemo Gradski statut prema kantonalnom. Tek nedavno u Ustavu KS stavljeni su Srbi kao konstitutivan narod. Činjenica je da smo mi malo zakasnili da uskladimo svoj statut sa kantonalnim, ali u radu Gradske uprave, bez obzira na Statut, zastupljenost Srba nikad nije bio problem", dodao je Hamamdžić.
Povodom konstituisanja Gradskog vijeća grada Sarajeva u novom sazivu prve su se oglasile nevladine organizacije: Srpsko građansko vijeće, Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca i Hrvatsko narodno vijeće.
"Ako Gradsko vijeće grada Sarajeva bude jednonacionalno, hrvatski i srpski građani Sarajevo neće doživljavati kao svoj grad, što je pogubno za cijelu BiH", rekao je Ilija Šimić, član Upravnog odbora Hrvatskog narodnog vijeća.
Hamamdžić tvrdi da SDA i Stranka za BiH ne dozvoljavaju da sadašnje Gradsko vijeće usvoji Zakon o statutu.
"Oni predlažu da vlast preuzme novoizabrano vijeće, pa da onda oni izaberu nove članove Vijeća. To znači da bi imali četiri godine za donošenje odluke. Od ovih političkih stranaka ne očekujem ništa dobro. Napravljena je takva lakrdija da bi to bio smrtni udarac ideji o multietičnosti Sarajeva", istakao je Hamamdžić.
"Mi smo alarmirali na sve moguće adrese. Obavijestili smo međunarodnu zajednicu, OSCE, neke ambasade. Obavijestiti smo i Vijeće Evrope. Oni su iznenađeni ovim što se događa jer nikad u radu Gradske uprave Sarajeva nije bilo ovakvih problema", rekao je Hamamdžić.
A. ŠUŠNJAR
"Jednonacionalno Vijeće smrtni udarac za Sarajevo "
-
Nenadv24
#26 Re: "Jednonacionalno Vijeće smrtni udarac za Sarajevo &
- manijak1
Naravno da je najbolje ali kao da se ne razumijemo u vezi pravca i smjera - stranaMožda je ipak tako najbolje svako na svoju stranu.
-
Nenadv24
Mislio sam na Sarajevo gdje Srba gotovo i da nema pa ko bi ih onda predstavljao to je isto kao da tražim da me predstavlja neko moj u Mostaru gdje se Srbi mogu prebrojati na prste. Zato je najbolje da zaboravimo da na sve to. Podržavam ideju da u GV Sarajeva nema Srba. Ne treba ni da bude pa ima ih u Banja Luci. Barem povećajte broj fedralne braće Hrvata svega troje pa sramota.manijak1 wrote:Naravno da je najbolje ali kao da se ne razumijemo u vezi pravca i smjera - stranaMožda je ipak tako najbolje svako na svoju stranu.![]()
i rasporeda učesnika u toj fluktuaciji
do Tokia .
-
zlata
Meni ovo nije nimalo jasno?
Zasto Srbe ne moze zastupati musliman? Ovdje gdje sad zivim...mene ne zastupa Bosanac...i ne osjecam se ni malo ugrozena...zato sto nema Bosanaca u parlamentu!!!!
Pa nije Tito bio musliman...pa moj rahmetli did, pobozan musliman, nikad nije prest'o vikati: "neka nama Tite." Znao co'j'k da iako mu je predsjednik ateista, komunista, nedemokrata, nikad do tad nije bolje, nit' mirnije zivio.
Znaci, uopce nije bitno ko te zastupa. Vazno je STA zastupa.
Zasto Srbe ne moze zastupati musliman? Ovdje gdje sad zivim...mene ne zastupa Bosanac...i ne osjecam se ni malo ugrozena...zato sto nema Bosanaca u parlamentu!!!!
Pa nije Tito bio musliman...pa moj rahmetli did, pobozan musliman, nikad nije prest'o vikati: "neka nama Tite." Znao co'j'k da iako mu je predsjednik ateista, komunista, nedemokrata, nikad do tad nije bolje, nit' mirnije zivio.
- Vodenjak
Pa sama si dala odgovor Zlato! Vazno je STA zastupaju!zlata wrote:Meni ovo nije nimalo jasno?
A znaju svi STA zastupaju danasnji predstavnici i jednih i drugih i trecih ako dolaze iz "demokratskih" stranaka!
-
Cityy
A znaci, to je tozlata wrote:Meni ovo nije nimalo jasno?
Trebali mi u RS to isto uradimo, pa da izbacimo Bosnjake iz svih nivoa vlasti, pa da ih Srbi zastupaju, kao sto Srbe Bosnjaci zastupaju u Sarajevu i Federaciji
- Vodenjak
Cityy, i Zlata se zajebava...Cityy wrote:A znaci, to je tozlata wrote:Meni ovo nije nimalo jasno?
Znaci, uopce nije bitno ko te zastupa. Vazno je STA zastupa.Oni su izbacili Srbe iz gradskog vijeca Sarajeva, Kantona i svih ostalih nivoa vlasti, jer Bosnjaci bolje zastupaju Srbe od Srba
Pa sto odmah ne rekoste
Trebali mi u RS to isto uradimo, pa da izbacimo Bosnjake iz svih nivoa vlasti, pa da ih Srbi zastupaju, kao sto Srbe Bosnjaci zastupaju u Sarajevu i Federaciji
AKO si nov na Forumu, prije nego reagujes na neciji post, prelistaj malo njegove (njene) postove od ranije...
-
Cityy
A to, sto ste izbacili Srbe iz gradskog vijeca Sarajeva vise odgovora Srbima, koji zele podjelu BiH, jer im je to primjer, kako se prolazi u tzv.multietnickoj BiH i tim gradovima pod bosnjackom kontrolom i to im je razlog, da isto to pokusaju sa Bosnjacima u RS, da ih izbaci iz svih nivoa vlasti.
Samo sebi cinite stetu i svim onim koji zele ocuvati BiH. Tih 6 Srba, koji bi po ustavu trebali biti u tom gradskom vijecu, ionako bi imalo vise dekorativnu ulogu
Sami sebi cinite stetu i pomazete razbijanju i podjeli BiH.
Samo sebi cinite stetu i svim onim koji zele ocuvati BiH. Tih 6 Srba, koji bi po ustavu trebali biti u tom gradskom vijecu, ionako bi imalo vise dekorativnu ulogu
-
Cityy
Kad bude sljedeci popis stanovnistva, vidjece se da u Sarajevu ima samo par hiljada Srba...maksimalno 10 000. Da ih nema nijednog u vlasti u Sarajevu, iako su konstitutivni narod.
I kad se sve to vidi, zar nije to sto radi SDA najbolji put za podjelu BiH? Kako ce se objasniti svijetu, da se neko zalaze za multietnicku BiH a Srba nigdje nema...a ni Hrvata.
Kao sto rece Dodik, sad u Sarajevu ima vise KIneza nego Srba
Ovo sto radi SDA, odgovara onim Srbima koji zele podjelu BiH.
I kad se sve to vidi, zar nije to sto radi SDA najbolji put za podjelu BiH? Kako ce se objasniti svijetu, da se neko zalaze za multietnicku BiH a Srba nigdje nema...a ni Hrvata.
Kao sto rece Dodik, sad u Sarajevu ima vise KIneza nego Srba
Last edited by Cityy on 25/03/2005 08:59, edited 1 time in total.
- Vodenjak
Sve je to istina!Cityy wrote:Kad bude sljedeci popis stanovnistva, vidjece se da u Sarajevu ima samo par hiljada Srba...maksimalno 10 000. Da ih nema nijednog u vlasti u Sarajevu, iako su konstitutivni narod.
Kao sto reve Dodik, sad u Sarajevu ima vise KIneza nego Srba
I OPET ti kazem, prolistaj malo Forum i vidjeces koliko je ljudi, prije svega medju Bosnjacima i istinskim Bosancima koji to tako govore..
Onog sto nam nedostaje, ako cemo biti iskreni, je malo vise Srba i Hrvata koji ce reci koju o glupostima koji se rade na terenima gdje vladaju "oni drugi".
Ne zato sto mi to ne znamo vec da vidimo da li ONI to znaju!
-
zlata
Pa ne znam valla...Sve negdje do 70-ih godina...najvaznije face u mojoj carsiji su bili Srbi...ili ponekad muslimani ozenjeni Srpkinjama. I tako nam je bilo bolje, neg'sada.
Velika razlika...tad je Tito Cetnike drz'o "pod kontrolom". Meni nebi bilo nimalo mrsko zivit' u gradu gdje Srbi "vladaju". Pa nek'vladaju! ALI KAKO? KOJI SRBI? Oni sto ruse dzamije, odvode ljude u logore, ubijaju nevine? Dabome da takvi ne dolaze u obzir.
Kakva ti je korist...ako te zastupa "tvoj", a nemas posla, nemas novaca, nemas buducnost. I jos si k'o ptica u BiH kafezu. Ni pasos ti ne valja za nikud.
Valjda se nadas da ce te taj "tvoj" nahran'ti. Po ovim zadnjim iskustvima...treba svima biti jasno...da ce te najprije za*ebati, opljackati. I tebe, i drzavu.
Ako sve bude islo na "proporcijonalnu reprezentaciju"....kako ce sposobni ljudi ikad moci doci do izrazaja? Kako ce drustvo naprijed?
Ako u Saraj'vu ima vise Kineza neg'Srba, je'l' nije onda red da i oni imaju svoje zastupnike u vladi i drzavnim organima?
Velika razlika...tad je Tito Cetnike drz'o "pod kontrolom". Meni nebi bilo nimalo mrsko zivit' u gradu gdje Srbi "vladaju". Pa nek'vladaju! ALI KAKO? KOJI SRBI? Oni sto ruse dzamije, odvode ljude u logore, ubijaju nevine? Dabome da takvi ne dolaze u obzir.
Kakva ti je korist...ako te zastupa "tvoj", a nemas posla, nemas novaca, nemas buducnost. I jos si k'o ptica u BiH kafezu. Ni pasos ti ne valja za nikud.
Valjda se nadas da ce te taj "tvoj" nahran'ti. Po ovim zadnjim iskustvima...treba svima biti jasno...da ce te najprije za*ebati, opljackati. I tebe, i drzavu.
Ako sve bude islo na "proporcijonalnu reprezentaciju"....kako ce sposobni ljudi ikad moci doci do izrazaja? Kako ce drustvo naprijed?
Ako u Saraj'vu ima vise Kineza neg'Srba, je'l' nije onda red da i oni imaju svoje zastupnike u vladi i drzavnim organima?
- Fair Life
Na njega sam i mislio. I mislim da nije prolup'o. Prolupali su oni koji ne znaju sta govore... on (Nenad24) zna i te kako, sto ne znaci da sam se s njim slozio, cak naprotiv.kojsino wrote:Onaj gore citat se ne odnosi na gospodina Hamamdzica, nego na
gospodina Nenad v 24.
Fair Live, konstrukcija(trik) ti pogresna , zalosno !
- Fair Life
Istina ! I ne samo do '70-tih... Ali to je bilo jedno sasvim drugo vrijeme... sa ove distance davno proslo vrijeme, vec uveliko zaboravljeno.zlata wrote:Pa ne znam valla...Sve negdje do 70-ih godina...najvaznije face u mojoj carsiji su bili Srbi...ili ponekad muslimani ozenjeni Srpkinjama. I tako nam je bilo bolje, neg'sada.
- Vodenjak
PluskvamperfekAt!Fair Life wrote:Istina ! I ne samo do '70-tih... Ali to je bilo jedno sasvim drugo vrijeme... sa ove distance davno proslo vrijeme, vec uveliko zaboravljeno.zlata wrote:Pa ne znam valla...Sve negdje do 70-ih godina...najvaznije face u mojoj carsiji su bili Srbi...ili ponekad muslimani ozenjeni Srpkinjama. I tako nam je bilo bolje, neg'sada.
-
Cityy
Sve zavisi od toga, kako ce se izjasniti u vezi Tvrtka i BH istorijezlata wrote:
Ma jebe se Kinezima za vlast
-
zlata
Eh pa onda sam ja Kinezica. A "moji" svi, Krajiski Kinezi!Cityy wrote:Ma jebe se Kinezima za vlastzlata wrote:
Ako u Saraj'vu ima vise Kineza neg'Srba, je'l' nije onda red da i oni imaju svoje zastupnike u vladi i drzavnim organima?Ima ih u New Yorku koliko hoces, pa ne vidim da su na vlasti. Oni gledaju posao i ne diraju druge
A ako se vec kokaju, to je medjusobno