Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
John_

#26 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by John_ »

ja koliko znam do cetvrtog koljena je zabranjeno,a koje ste vi koljeno ne bih mogao reci
nemezis

#27 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by nemezis »

Joe McCarthy wrote:
nemezis wrote:
kingofsnake wrote: Po Islamu, a ni po medicinskim mjerilima, nije pametno, s obzirom da imate istog, ne tako davnog, predaka.
Gdje se kaže po islamu da nije pametno?
Zar ti treba neki arap reći da je pogrešno da ziguš svoju rodicu? Samo pogledaj broj genetičkih poremećaja po Arapskom (i generalno Islamskom) svijetu koji variraju od fizičkih deformacija do mentalne retardacije.
Obrati pažnju! Pitao sam gdje se po islamu kaže da nije pametno. I molio bih te da koristiš pristojnije izraze! Nisam ti ja kafanski jaran!
pussysmoke

#28 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by pussysmoke »

@staxx

Image
zanimljiv

#29 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by zanimljiv »

Dozvoljeno je jer ste četvrto koljeno :thumbup:

Brat i sestra-prvo koljeno (zajednički roditelji)
djeca od strica/tetke-drugo koljeno (zajednički djed/baka)
unuci od brata i sestre, dva brata...treće koljeno (zajednički pradjed/prabaka)
praunuci od brata i sestre (zajednički čukundjed/čukunbaka)-četvrto koljeno

Islam kaže da, ako i doktor kaže da (a hoće 99%) onda je sve ok.
nemezis

#30 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by nemezis »

zanimljiv wrote:Dozvoljeno je jer ste četvrto koljeno :thumbup:

Brat i sestra-prvo koljeno (zajednički roditelji)
djeca od strica/tetke-drugo koljeno (zajednički djed/baka)
unuci od brata i sestre, dva brata...treće koljeno (zajednički pradjed/prabaka)
praunuci od brata i sestre (zajednički čukundjed/čukunbaka)-četvrto koljeno

Islam kaže da, ako i doktor kaže da (a hoće 99%) onda je sve ok.
Brat i sestra su drugo koljeno. U Kuranu je tačno pobrojano ko je zabranjen za brak. Ne pominje se nigdje koljeno.
Čudna sorta

#31 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by Čudna sorta »

staxx wrote:Ljudi molim vas da mi pomognete...
Dakle zabavljam se sa djevojkom koja mi se jako, jako svidjela vec neko vrijeme... da bi sinoc nadosli na to da su njena mama i moja mama neki rod! Dakle u pitanju je sljedece: Moj dedo i njen dedo su od dvojice brace djeca... mene zanima koje je to koljeno, da li je to po vjeri dozvoljena veza, i da li je moralno? sjeban sam citav dan zbog toga i ja i ona... ja se ne razumijem bas u ta koljena i sta je ok sta ne, pa pomozite...
Pametnije bi bilo da se raspitaš da li je "dozvoljeno" sa medicinske strane. Nedavno sam čula za slučaj gdje su se dvoje, baš četvrto koljeno, vjenčali, i od troje djece dvoje je bolesno... meni je to toliko neodgovorno i sebično da nemam riječi. Ne znam gdje je pamet ovakvim ljudima, zaista...
staradis

#32 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by staradis »

Nidje veze
pussysmoke

#33 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by pussysmoke »

Eurosa wrote:Sta cetvrto,peto....halooo dovoljno vam je da znate da ste rod, a jeste,i tu vise nema nikakvih dilema.Nazalost,to su sve roditelji krivi, cuj da se ne znaju djeca ciji su pradjedovi braca. :shock:
Napokon neko normalan. Garant su svi što brane ovu incest koaliciju također djeca incesta. Samo se vi maštrafite, nema veze što su pradjedovi braća. Ko zna, možda će se tvoji praunuci bubati sa praunucima tvoga brata ili sestre. Samo jaši svi su naši!
Towelie

#34 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by Towelie »

Eurosa wrote:Sta cetvrto,peto....halooo dovoljno vam je da znate da ste rod, a jeste,i tu vise nema nikakvih dilema.Nazalost,to su sve roditelji krivi, cuj da se ne znaju djeca ciji su pradjedovi braca. :shock:
Nista cudno, veruj. To dosta govori o odrzavanju rodbinskih veza kod nas.
BarbaDue

#35 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by BarbaDue »

stvarno što kaže eurosa dovoljno bi mi bilo da znam da smo rod.
pa jebt ne znam kakva ljubav da je u pitanju ne bih mogao da ženim rodicu :-)
ne mogu da vjerujem da još imaš dilemu!?

p.s. ja se lično ne bih raspitivao ni za svjetovno ni za božije.
NIN

#36 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by NIN »

Sto je par srodno blizi utom imaju vise identicnih recesivnih gena sto za posljedicu moze imati mnoge genetsko-nasljedne anomalije. Ne mora znaciti da ce se desiti nesto ali, ipak, velike su sanse. S druge strane, hotimicno zasnivanje bracnih zajednica izmedju srodnika je uglavnom uslovljeno ekonomskim razlozima u nekim plemickim i klanskim drustvima - imetak ostaje u familiji.
demimonde

#37 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by demimonde »

Po Islamu je dozvoljena ženidba od prvog koljena pa nadalje. Dakle, prvi rođaci i sve dalje od toga je halal. :D To proizlazi iz dva najvažnija islamska izvora: Kur'ana i Sunneta. Kur'an zabranjuje ženidbu između tih i tih (i nigdje ne spominje rođake i po kojem koljenu - dakle, prešutno odobrava), a Sunnet oprimjeruje da je to dopušteno: dvije od mnogih Poslanikovih žena su mu bile prve rodice, a vlastitu kćer Fatimu je udao za Aliju koji mu je bio nećak- dakle, opet prvi rođaci.

Nedavno je čovjek ovdje bio haman dešifrovao cijeli Mendeljejev periodni sustav hemijskih elemenata iz jedne sure, pronašao spomen televizije, space-shuttlea, hromosoma, elektrona i ultraljubičastih zraka, sve iz te iste knjige koja ne zna da uzastopnim priženjivanjem rođaka dolazi do ozbiljnih poremećaja i urođenih defekata, što se vidi na primjeru zemalja Arapskog poluostrva. Bujrum vam :D :D :D
sinuhe

#38 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by sinuhe »

Ima tih veza i kod nas po manjim mjestima. Mozda ne bas izmedju prvih rodjaka...
Kod Arapa je to svakodnevnica a do skoro i kod Jevreja. Arapi valjda znaju jel' po zakonu ili ne. Na Zapadu nema tih zabrana ali ne znam koliko se praktikuje.
Towelie

#39 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by Towelie »

Ono jeste po zakonu u smislu da je serijatski dozvoljeno, ali nije nikako preporucljivo zbog vec spominjanih razloga.
Elims

#40 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by Elims »

Ne postoji niti jedan racionalni moralni razlog protiv veza između krvnih srodnika.Dva glavna razloga kod ljudi su:
1.jer se njima lično ne sviđa,gadi i smatraju takve veze odbojnim
2.jer njihova religija to nameće i protivi se takvim odnosima

Niti jedan od ta dva razloga nije validan i ne može se smatrati relevantnim.
Jedini razlog protiv je onaj zdravstveni,ali prvo se treba utvrditi da li par uopće želi imati djecu,a iako želi postoje medicinske metode kojima se može utvrditi još prije prakticiranja sex-a,hoće li potomci imati određene zdravstvene posljedice.

Na kraju dana,čitava naša ljudska civilizacija je opstala i temelji se na incestu.Od egipatske kulture i civilizacije,gdje je faraon za ženu uzimao svoju sestru kako bi se sačuvala čistoća krvne loze.Pa onda preko Inka,gdje je isti slučaj kao i kod egipćana.Pa onda imamo nešto modernije društvo i kulturu Hasburške Monarhije,gdje su monarsi i vladari za svoje žene uzimali svoje rodice,koje su isključivo bile prvo koljeno,radi istih razloga kao i ovi prije nabrojani,a i radi novca i imovine.

Tako da ako je valjalo njima,valjaće i tebi. :D
demimonde

#41 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by demimonde »

Elims wrote:Ne postoji niti jedan racionalni moralni razlog protiv veza između krvnih srodnika.Dva glavna razloga kod ljudi su:
1.jer se njima lično ne sviđa,gadi i smatraju takve veze odbojnim
2.jer njihova religija to nameće i protivi se takvim odnosima

Niti jedan od ta dva razloga nije validan i ne može se smatrati relevantnim.
Jedini razlog protiv je onaj zdravstveni,ali prvo se treba utvrditi da li par uopće želi imati djecu,a iako želi postoje medicinske metode kojima se može utvrditi još prije prakticiranja sex-a,hoće li potomci imati određene zdravstvene posljedice.

Na kraju dana,čitava naša ljudska civilizacija je opstala i temelji se na incestu.Od egipatske kulture i civilizacije,gdje je faraon za ženu uzimao svoju sestru kako bi se sačuvala čistoća krvne loze.Pa onda preko Inka,gdje je isti slučaj kao i kod egipćana.Pa onda imamo nešto modernije društvo i kulturu Hasburške Monarhije,gdje su monarsi i vladari za svoje žene uzimali svoje rodice,koje su isključivo bile prvo koljeno,radi istih razloga kao i ovi prije nabrojani,a i radi novca i imovine.

Tako da ako je valjalo njima,valjaće i tebi. :D
Znači, po tebi zdravstveni razlozi ne spadaju po "racionalno"? I ne vidim kakve veze ima incestuoznih praksa pojedinih dinastija sa činjenicom da danas postoji civilizacija. Jednako apsurdno kao da kažeš da smo opstali zahvaljujući žrtvovanjima ljudi ili spaljivanju vještica, samo zato što je to bila praksa nekih država, blagoslovljena od strane vladara, u nekim periodima historije. Ne vidim po čemu dugujem svoje postojanje niti pristup civilizacijskim blagodatima činjenici da je neki faraon tucao svoje sestru. :D A da je to valjalo, valjda bi te države i danas postojale. Ne bi nakaradni portreti bili jedino što je ostalo od njih. :D

Image

By the time of Charles's birth there had been many generations of inbreeding within the Spanish royal house; his physical and mental disabilities are widely attributed to this inbreeding. The practice of first-cousin and uncle-niece marriages was common among 17th-century European nobility, intended to preserve prosperous families' properties. Charles's own immediate pedigree was almost exclusively populated with close relative relationships: Charles's mother, Mariana of Austria, herself a Habsburg, was a niece of his father, Philip. Mariana was a daughter of Empress Maria Anna of Spain (1606–46) and Emperor Ferdinand III. Thus, Maria Anna was simultaneously his aunt and grandmother and Margaret of Austria, Maria Anna's mother, was both his grandmother and great-grandmother. The inbreeding was so widespread in his case that all of his eight great-grandparents were descendants of Joanna and Philip I of Castile. This inbreeding had given many in the family hereditary weaknesses. That Habsburg generation was more prone to still-births than were peasants in Spanish villages.[4]
Elims

#42 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by Elims »

demimonde wrote:
Znači, po tebi zdravstveni razlozi ne spadaju po "racionalno"? I ne vidim kakve veze ima incestuoznih praksa pojedinih dinastija sa činjenicom da danas postoji civilizacija. Jednako apsurdno kao da kažeš da smo opstali zahvaljujući žrtvovanjima ljudi ili spaljivanju vještica, samo zato što je to bila praksa nekih država, blagoslovljena od strane vladara, u nekim periodima historije. Ne vidim po čemu dugujem svoje postojanje niti pristup civilizacijskim blagodatima činjenici da je neki faraon tucao svoje sestru. :D A da je to valjalo, valjda bi te države i danas postojale. Ne bi nakaradni portreti bili jedino što je ostalo od njih. :D
Napisao sam "racionalni moralni" razlozi,a moralni razlozi su oni na temelju kojih se formiraju norme određenog društva.Zdravstveni razlozi su nešto drugo.Ima veze,jer je to bila jedna od značajki tih civilizacija,a te civilizacije i kulture su prethodile današnjoj civilizaciji i formirale je između ostalog.Dugujemo,kako da ne dugujemo,isto kao što dugujemo arenama i međusobnom ubijanju gladijatora.Ponovo kažem,sve što je se desilo prije,sve kulture,nacije,običaji,ljudi su formirali svijet ovakav kakav je danas,tako da ima itekako veze sa nama.Valjala je i rimska država pa nije opstala,civilizacije propadaju i rađaju se nove,ničija nije do zore gorila.Vrijeme je nemilosrdan faktor,za hiljadu godina tko zna kakva će biti slika svijeta.No to je neka druga tema,ono što je važno je to da su zdravstveni razlozi jedini koji nekoga mogu spriječiti da ima vezu sa svojim krvnim srodnikom(ukoliko naravno želi da ima djecu),sve ostalo je poptuno irelevantno i tekovina jednog brdskog,primitivnog načina razmišljanja.
Last edited by Elims on 12/04/2014 19:30, edited 1 time in total.
nemezis

#43 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by nemezis »

Towelie wrote:Ono jeste po zakonu u smislu da je serijatski dozvoljeno, ali nije nikako preporucljivo zbog vec spominjanih razloga.
Kako bog dozvoli ako nije preporučljivo? Je li bog poručio da nije preporučljivo?
wiolet

#44 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by wiolet »

Pri pomisli na rodbinski brak, prevrće mi se želudac. :skoljka:
nemezis

#45 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by nemezis »

hot tequilla brown wrote:
cetvrto
prvo koljeno su braca i sestre pa onda ide redom njihova djeca drugo itd
a s tim da su njihove dede od 2 brata djeca koliko me sjecanje sluzi znaci da su dede drugo njihove majke ili ocevi trece i oni cetvrto
Brat i sestra su drugo koljeno a ne prvo. Koje koljeno ste po tvom sistemu ti i tvoja tetka?
klaki

#46 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by klaki »

staxx wrote:Ljudi molim vas da mi pomognete...
Dakle zabavljam se sa djevojkom koja mi se jako, jako svidjela vec neko vrijeme... da bi sinoc nadosli na to da su njena mama i moja mama neki rod! Dakle u pitanju je sljedece: Moj dedo i njen dedo su od dvojice brace djeca... mene zanima koje je to koljeno, da li je to po vjeri dozvoljena veza, i da li je moralno? sjeban sam citav dan zbog toga i ja i ona... ja se ne razumijem bas u ta koljena i sta je ok sta ne, pa pomozite...
Pravo ste bliska rodbina.

Evo bilo mi dosadno pa sam i nacrtao:

Image

Pa ti skontaj :)

Ja ne bi mogao biti u vezi sa takvom rodicom. To je meni licno previse blisko. Ustvari svaki rod kod kojeg mogu backtrace-at pretka mi je preblizu. Doduse danas je takvo drustvo pa su rodbinski odnosi cudni. Drago mi je da se sjecam pradeda i pranane sa nanine strane (od mame nana) i bilo je dosta puto neko porodicno okupljanje. To ti malo pojasni koliko si blizak sa nekim ljudima.
Last edited by klaki on 12/04/2014 20:35, edited 3 times in total.
_mufljuz_

#47 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by _mufljuz_ »

vala baš glupo pitanje - rod koji se spaja u lozi otprije nekih 100 i vise godina unazad - pa se hudnjak boji da ga umoci :mrgreen:
schnappi

#48 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by schnappi »

Po ovom crtezu ispada ovako:

Cukundedo-roditelj (ima dva sina)
Pradedo 1 i pradedo 2 su ta dva sina i oni nisu nikakvo koljeno nego braca
Dedo 1 i dedo 2 su od dva brata djeca i prvi rodjaci, amidjici, stricevici, i to je 1. koljeno
Roditel j1 i roditelj 2 su od stricevica djeca i onda 2.koljeno
Ti i ona ste 3.koljeno
auuuuuuu to je puno blizu...ovo je nekad bilo nezamislivo i pomisliti akamoli zeniti
NIN

#49 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by NIN »

nemezis wrote:Brat i sestra su drugo koljeno a ne prvo. Koje koljeno ste po tvom sistemu ti i tvoja tetka?
Apsolutno je nebitan naziv u kolokvijalnom smislu. Ono sto je bitno je shvatiti da brat i sestra ili dvojajcani blizanci, kao i roditelji i potomstvo imaju 50% identicnih gena (jednojajcani su genetski klonovi). Kako srodstvo odmice genetska jednoobraznost se smanjuje za polovinu, a time i mogucnost nasljedstva dva identicna recesivna gena.

Problem kod slicnosti genoma je to sto svako od nas nosi dvadesetak recesivnih, tj. pogubnih gena, a kad se u potomstvu nadju dva identicna recesivna gena u lancu, cija vjerovatnoca je visa ako je srodstvo blize, to za posljedicu ima anomaliju u odredjenom obliku, u zavisnosti od toga na sto gen ima uticaj (fenotip).

A kako napomenuh prije, hotimicno (namjerno) zasnivanje bracnih zajednica izmedju blizih rodjaka je zasnovano iskljucivo radi ekonomskih razloga u nekim drustvima pa stoga oni nisu tabu.
pussysmoke

#50 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by pussysmoke »

@klaki

Svaka čast druže, šta kaže evo da ti nacrtam i to u paint-u. Pa zar se u današnje vrijeme ljudima ove stvari moraju crtati.
Post Reply