On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
gustaVege

#26 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by gustaVege »

ladyblue18 wrote:Ja nisam to primijetila kod nas.
Inace totalna besmislica procjenjivati ljude na osnovu toga.

Mi smo drzava kakva jesmo, sa ekonomskim i socijalnim stanjem kakvo jes, i ludilo mi je ocekivati da se neko odvaja od roditelja jer se eto mora tako, a jedva se sastavlja kraj sa krajem.

Inace ja cijenim ljude koji su vezani za porodicu, i kojima je porodica vazna pa mi je jos vise ta prica besmislena.
:thumbup:
ho oponopono

#27 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by ho oponopono »

E moj Gospode kamo puste sreće da svi imaju tu mogućnost, ali šipak, ne ne smeta mi ni mene nema cuko za što capiti kome smeta neka drži razmak gušter od mene... 8-) džaba mu sve ako nije čovjek, nema tog kvadrata koji mu to može kompenzirati, hvala nebesima što nismo svi isti! :mrgreen:
mist

#28 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by mist »

Tamo gdje prestaje logika, počinje Bosna.

:-?
MedenoSrce

#29 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by MedenoSrce »

ne radi se o vlasnistvu nad stanom nego o samostalnom zivotu
gdje neko stekne naviku placati racune, prati svoj ves(pa ga nekad i zaboraviti u masini), skloniti svoje carapa, izribati toalet, ...
samostalan zivot je bitan za sviju. Imam druga koji je od 19g sam zivio, prvo u jednoj sobici i to nimalo lagodno ali je preuzeo odgovornost za sebe ne krijuci se ispod roditeljskih skuta
Objektivni navijac

#30 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Objektivni navijac »

madesa wrote:do 25 je prihvatljivo,zamisli covjeka 35 godina jede sa mamom i tatom i slusaju dnevnik,bolesno.jedino je prihvatljivo ako su fkt u teskoj situaciji pa se ne moze osamostaliti
:shock: :-) :shock: U kojoj zemlji ,u kojem gradu :? U BiH,Sarajevo. Ma nema sanse ,osim nekih 5 % stanovnistva a to su vec izuzeci.
Opet zavisi ,sta smatras pod osamostalio. Recimo,ovako na brzinu,najvise ljudi koje znam da su se 'osamostalili' su oni koji su podigli sprat na ocevoj,porodicnoj kuci. Ako podizanje 'svoga' sprata na porodicnoj kuci,spada pod osamostaljivanje,onda se i nadze poneki,bez toga slabo. Da do 35e skupis pare za stan,kucu u Sarajevu,ma nema sanse.
friskyoreo

#31 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by friskyoreo »

Vi kako pricate pomislio bih da zivimo u Svedskoj a ne u ovoj vukojebini... Naravno da nije normalno da neko zivi s roditeljima u nekoj zapadnoj zemlji gdje lako mozes naci posao samo ako zelis raditi... Cak i ako ne radis, drzava ti daje dovoljno da mozes iznajmiti stan i skrbiti o samom sebi...
Ovdje je to skoro pa nemoguce, cak i ako imas neki posao... Nije cijela BiH Sarajevo... Znate li vi kako je tesko naci posao u drugim gradovima, kolike su plate, iako su troskovi zivota svuda isti...
Preskacite one koji zivot trace po kladionici, kafama i bez ikakvih pokusaja da se zaposle, obezbijede sebi bilo kakvu samostalnost i nezavisnost od roditelja-cak i ako zive sa njima... Od tih nema nafake. :)
shiljak

#32 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by shiljak »

Ako nisi naučo da radiš svoj dio posla u kući, teško da ćeš ti sam naučit kasnije (sam od sebe) osim ako ne uzmeš sam stan pa ti samo dođe..

Neko ko je počeo živiti sam je već sve znao, a neko nije ništa.
Last edited by shiljak on 25/03/2014 16:42, edited 1 time in total.
dale cooper

#33 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by dale cooper »

MedenoSrce wrote:ne radi se o vlasnistvu nad stanom nego o samostalnom zivotu
gdje neko stekne naviku placati racune, prati svoj ves(pa ga nekad i zaboraviti u masini), skloniti svoje carapa, izribati toalet, ...
samostalan zivot je bitan za sviju. Imam druga koji je od 19g sam zivio, prvo u jednoj sobici i to nimalo lagodno ali je preuzeo odgovornost za sebe ne krijuci se ispod roditeljskih skuta
Očigledno da se to dvoje ovdje poistovjećuje.

Za osamostaljenje danas imaš dvije opcije, ili živjeti podstanarski ili se zavaliti u kredit. Treće nema.
Ustvari ima, ali to su tek pravi mamini i tatini sinovi i kćerke kojima roditelji mogu priuštiti da im
sve serviraju na tacni, ali njih je tek manji broj. Dakle ili ćeš plaćati neki manji stan jedno 400KM
mjesečno sa komunalijama, ili ćeš uzeti kredit pa kupiti stan/praviti kuću i čitav život ga plaćati.
Ova druga opcija je realna samo ako si taj kredit uzeo sa potencijalnim partnerom jer ga od
jedne plate teško možeš vraćati. Eh sad kad na to sve uzmete koja je prosječna plata u BiH onda
nije teško pretpostaviti zašto toliko ljudi od 30+ još uvijek žive sa roditeljima.
Alfa159

#35 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfa159 »

Ovaj "fenomen" je opce poznat zadnjih 30-40 god u Italiji
i baj d vej Italija je cvrsto prva po ovom "fenomenu"
e u italiji za takve (muski su u pitanju) imaju naziv, a on je MAMONI!!! :D
Nagradno pitanje za 1 000 000 Dolara, da li sam ja MAMON? :)
jefferson

#36 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by jefferson »

Objektivni navijac wrote:
madesa wrote:do 25 je prihvatljivo,zamisli covjeka 35 godina jede sa mamom i tatom i slusaju dnevnik,bolesno.jedino je prihvatljivo ako su fkt u teskoj situaciji pa se ne moze osamostaliti
:shock: :-) :shock: U kojoj zemlji ,u kojem gradu :? U BiH,Sarajevo. Ma nema sanse ,osim nekih 5 % stanovnistva a to su vec izuzeci.
Opet zavisi ,sta smatras pod osamostalio. Recimo,ovako na brzinu,najvise ljudi koje znam da su se 'osamostalili' su oni koji su podigli sprat na ocevoj,porodicnoj kuci. Ako podizanje 'svoga' sprata na porodicnoj kuci,spada pod osamostaljivanje,onda se i nadze poneki,bez toga slabo. Da do 35e skupis pare za stan,kucu u Sarajevu,ma nema sanse.
Pa moze rentat stan! Zar ne? Neko ko ima posao i moze to priustiti a jos zivi sa roditeljima, jbg, tu su roditelji krivi koliko je i on.
Ja razumijem nekoga ko zivi sa roditeljima do 25-26g, ono da s eustedi radi neke eventualne kupovine i sl.
Goran Milic je ovdje potpuno upravu. Cinjenica da neko zvi sa roditeljima sa 30g, ukopava ovo drustvo. Nema tu motiva da sebi napravi bolje. mama pere i kuha, cisti, on moze na posao pa kladionica i sto bi se nesto trudio.
swanfilter

#37 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by swanfilter »

friskyoreo wrote:Vi kako pricate pomislio bih da zivimo u Svedskoj a ne u ovoj vukojebini... Naravno da nije normalno da neko zivi s roditeljima u nekoj zapadnoj zemlji gdje lako mozes naci posao samo ako zelis raditi... Cak i ako ne radis, drzava ti daje dovoljno da mozes iznajmiti stan i skrbiti o samom sebi...
Ovdje je to skoro pa nemoguce, cak i ako imas neki posao... Nije cijela BiH Sarajevo... Znate li vi kako je tesko naci posao u drugim gradovima, kolike su plate, iako su troskovi zivota svuda isti...
Preskacite one koji zivot trace po kladionici, kafama i bez ikakvih pokusaja da se zaposle, obezbijede sebi bilo kakvu samostalnost i nezavisnost od roditelja-cak i ako zive sa njima... Od tih nema nafake. :)
Upravo tako. Ovdje palamude mlade fakultetlije, diplomanti i nes malo situirane raje. Prve dvije grupe se prave pametne na osnovu mamine i tatine debljine novcanika. Veoma mali broj samostalnih ljudi ...

I jos jedna stvar. Za Bosnju od kuce boljeg bivalnog objekta nema. A, kada se pravi, pravi se za dvije porodice. Nema kod nas svijesti o zivotu po zgradama, odakle, htio - ne htio, jednog dana moras ici, jer prostora za sviju nema ..
Last edited by swanfilter on 25/03/2014 16:44, edited 1 time in total.
shiljak

#38 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by shiljak »

BadCopy

#39 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by BadCopy »

Kad ti do tih godina nisi od sebe napravio covjeka neces ni kasnije

Od zla oca od gore matere
shiljak

#40 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by shiljak »

BadCopy wrote:Kad ti do tih godina nisi od sebe napravio covjeka neces ni kasnije

nije kriv što nije našao posao i zaradio novca.. osim ako je završio ekonomiju i slično.. tačno?
MedenoSrce

#41 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by MedenoSrce »

Alfa159 wrote:Ovaj "fenomen" je opce poznat zadnjih 30-40 god u Italiji
i baj d vej Italija je cvrsto prva po ovom "fenomenu"
e u italiji za takve (muski su u pitanju) imaju naziv, a on je MAMONI!!! :D
Nagradno pitanje za 1 000 000 Dolara, da li sam ja MAMON? :)

jok, ti si LAFO MAMONE
jasko_ba

#42 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by jasko_ba »

ladyblue18 wrote:Ja nisam to primijetila kod nas.
Inace totalna besmislica procjenjivati ljude na osnovu toga.
Mi smo drzava kakva jesmo, sa ekonomskim i socijalnim stanjem kakvo jes, i ludilo mi je ocekivati da se neko odvaja od roditelja jer se eto mora tako, a jedva se sastavlja kraj sa krajem.
Inace ja cijenim ljude koji su vezani za porodicu, i kojima je porodica vazna pa mi je jos vise ta prica besmislena.
Covjek bi pomislio da on ili ona zaradjuju bar 1500 Km mjesecno, pa im je mrsko otici od roditelja? :roll:
Znam i previse osoba takvih, nema posla jednostavno. Svako bi normalan uzeo sebi stan na vrijeme ili pravio kucu da su uslovi povoljni. Ovako je najlakse naprdjivati ili sharevati ove idiotske kolumne
swanfilter

#43 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by swanfilter »

BadCopy wrote:Kad ti do tih godina nisi od sebe napravio covjeka neces ni kasnije

Totalno glupa izjava ...
friskyoreo

#44 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by friskyoreo »

jefferson wrote:
Pa moze rentat stan! Zar ne? Neko ko ima posao i moze to priustiti a jos zivi sa roditeljima, jbg, tu su roditelji krivi koliko je i on.
Ja razumijem nekoga ko zivi sa roditeljima do 25-26g, ono da s eustedi radi neke eventualne kupovine i sl.
Goran Milic je ovdje potpuno upravu. Cinjenica da neko zvi sa roditeljima sa 30g, ukopava ovo drustvo. Nema tu motiva da sebi napravi bolje. mama pere i kuha, cisti, on moze na posao pa kladionica i sto bi se nesto trudio.
Pa ajde ti sa 550 KM mjesecno rentaj stan, plati rezije, hrani se (kod kuce i na poslu), plati troskove prevoza (na posao)... Da ne nabrajam dalje...
gustaVege

#45 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by gustaVege »

MedenoSrce wrote:ne radi se o vlasnistvu nad stanom nego o samostalnom zivotu
Ako recimo neko crnči kod privatnika za 500 km treba da ode u podstanare a recimo ima roditelje koji su stekli kuću itd.
Treba sad da se pati i glumi samostalnost.Kome?Nekim curama koje kao to privlači više?I što sam steći stan,kuću...što to nebi zajedno,zajedničkim sredstvima?!
Last edited by gustaVege on 25/03/2014 16:54, edited 1 time in total.
Saian

#46 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Saian »

Alfa159 wrote: Nagradno pitanje za 1 000 000 Dolara, da li sam ja MAMON? :)
Lafo?
Image
dezurni_ucenik

#47 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by dezurni_ucenik »

Ovo je tuzno da ovako razmisljaju pojedinci,a na zalost ima ih dosta.Dovovoljno pogeldati cijene stanova na market.ba ,da je recimo cijena dvosobnog stana na Mojmilu 110.000 maraka i da shvatis koja je jebada kupiti stan danas.

I onda imamo ovakve kao bad copy ,lafo ako nisi napravio covjeka do tih godina neces nikada.Ne zivimo mi u Americi ,zivis u jednoj od najsiromasnijih zemalja na svijetu a to snobovsko razmisljanje ostavi za sebe.
gustaVege

#48 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by gustaVege »

Saian

#49 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Saian »

MedenoSrce wrote:

jok, ti si LAFO MAMONE

HA HAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA :D

ovo je kad ne chekam :D neg' odmah ljepim
gustaVege

#50 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by gustaVege »

friskyoreo wrote:Vi kako pricate pomislio bih da zivimo u Svedskoj a ne u ovoj vukojebini... Naravno da nije normalno da neko zivi s roditeljima u nekoj zapadnoj zemlji gdje lako mozes naci posao samo ako zelis raditi... Cak i ako ne radis, drzava ti daje dovoljno da mozes iznajmiti stan i skrbiti o samom sebi...
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Post Reply