BiH ukida nultu carinsku stopu za SiCG i Hrvatsku

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

-=DoMaGoJ=-

Post by -=DoMaGoJ=- »

Ugovor o luci Ploče nije ratificirao Sabor.
king_sa

#27 Tako i treba !

Post by king_sa »

Naravno da je ugovor svetinja, ali se ovdje moramo voditi cinjenicama da je Hrvatska sama vec odavno prekrsila ugovor o slobodnoj trgovini sprecavajuci raznoraznim birokratskim smicalicama nase izvoznike da bilo sta uvezu u susjednu nam prijateljsku zemlju, mogli smo se proslih godina naslusati i nagledati bezbroj primjera nasih privrednika i njihovih apela da drzava uradi nesto po tom pitanju i zastiti ih. Ako ugovor o slobodnoj trgovini znaci to sto znaci i ako su slovenci, hrvati i srbijanci mogli slobodno setakati i ulaziti sa svojim krcatim sleperima po BiH bez ikakvih birokratskih smicalica osim samo dokaza o kojoj se robi radi i njenom porijeklu, ne bi li se to isto trebalo odnositi i na nasu robu koja se toboze trebala slobodno izvoziti u doticne zemlje. Tako nije bilo, istina je drugacija nasi dragi susjedi su sa svijim carinskim i inspekcijskim organima kao vukovi docekivali nase izvoznike na granici i uz raznorazne zahtjeve i trazenje nekakvog brda papira dozvola i ko zna sta jos ne nalazili izgovore kako bi kamione ili vratili ili sto vise zadrzali na granici dok artikli ne bi propali. Jos jedno pitanje u kojem ste procentu i da li je iko od vas vidio bosanske artikle u hrvatskoj, sloveniji, i SCG. Ja jesam vidio i ima ih al u omjeru jednog shoping centra od prosjecnih 20000 artikala mozete na prste ruke izbrojati bosanske artikle, a gle cuda u nasim marketima svaki drugi proizvod je iz gore navedenih zemalja. Jeste li ikada mogli igdje u Hrvatskoj naruciti sarajevsko pivo, mozda ga ima al ja jos nisam bio te srece da ga nadjem u nekom meniju ili cjenovniku nekog kafica da bi ga nasao u polici nekog marketa mislim da bi to bila nemoguca misija. Stoga me cudi ta Hrvatska zacudjenost o jednostranom krsenju ugovora (ja bih prije rekao samo odgovorom na vec ranije jednostrano diskriminirajuce ponasanje gore navedenih prema bh proizvodima). SCG je doduse dozvoljavala nesmetan uvoz al samo jednoj strani RS-u dok je za vecinu artikala iz FBiH izuzev nekih takodje pravila raznorazne smicalice sto je opet diskriminacija. Ovaj potez toplo pozdravljam i trebalo je dosta vremena da bosanci shvate i skupe hrabrosti da kazu Eh sad je stvarno dosta. Neka sada nase komsije sjednu i dobro razmisle sta im je ciniti al im je bolje da pronadju modus i natjeraju svoje trgovce da na svoje police izlazu i bosanske proizvode a svoje sluzbenike da ne opstruiraju uvoz istih. Kad budem vidio da u RH mogu kad dodjem u kafanu naruciti neko od bh piva i kupiti drinu u trafici i milkos mlijeko onda cu smatrati da se ugovor o slobodnoj trgovini provodi na obostrano zadovoljstvo. Mi necemo imati nikakve stete od ovih mjera jer ionako nismo skoro nista izvozili u RH i SCG naspram koliko su oni uvozili u BiH, ali njihove privrede sigurno hoce osjetiti negativan efekat, zato se i jeste digla prasina oko svega, citajuci u njihovim medijima, gdje oni naravno ne spominju gore navedene cinjenice koje im ne idu u prilog, nego samo to da smo mi toboze prekrsili sporazum. E dosta je vise bogacenja na racun nase grbace. Zaradite kod nas al pustite i nas da zaradimo kod vas=reciprocitet.
kekec

Post by kekec »

Mislim da si u pravu "King_sa". Dosta je bilo. Za okolinu smo izgleda "bosanski medjedi" sa kojima se moze vjecno zajjjebavati. Oni razvijaju svoju privredu tako sto nama prodaju svoje proizvode i otvaraju svoje trgovacke centre. Na taj nacin sticu profit, a nama nista. E vrijeme je da im se pokazu zubi. Hoce li nastaviti izvoziti u BiH, onda ce i platiti.
Puni efekat ce nasa vlada (bez obzira kakva je i ko je u njoj) postici, ako novac od carina, na odgovarajuci nacin, usmjeri nasem proizvodjacu, u cilju razvijanja i usavrsavanja nase proizvodnje.
Nemam nista protiv zajednickog ulaganja kapitala u proizvodnju, ali nije u redu da oni nama izvoze gotov, finalni proizvod, kojeg i mi bez problema mozemo proizvoditi i proizvodimo. Barem piva, mlijeka, mesa i sl. i mi imamo.
Ploce. Ho´s dat Ploce, neces! OK idemo u Bar i Ulcinj. Brzo ce Crna Gora odleprsati iz "narucja" starijeg brata, a mi trebamo na vrijeme uhvatiti mjesto u tim lukama, jer oko Ploca i naseg izlaza na more ce biti pizdarija, kao sto ih imaju Slovenci i Hrvati medjusobno.
Agadafi

Post by Agadafi »

Hendrix wrote:A znate zašto smo mi donji uvijek?
Uzmimo za primjer tipičnog bosanskog papka koji pije pivu subotom u kafani ili ti kafiću ili ti bašti ljetnoj i koji neće uzeti Sarajevsku pivu ili bilo koju našu jer mu "Ožujsko bolje leži..." ili mu možda "Laško ima bolji okus...".Kada sam malo ko konobar radio milion puta sam htio tacnu od glavu da im razvalim kada mi idiot uzme raspravljat kako naša piva ne valja a hrvatska je bolja,a nakon 3 komada ne zna ni šta pije.Ovaj primjer važi i za sve ostale proizvode.
Ovo je 100% istina. Nas narod pije i jede ztrane proizvode samo sto su strani i sto mozda imaju ljepsi izgled. Mi bi trebali da jedemo i pijemo nase samo zato sto je nase. Ne razumim kako ljudi jade nema posla, a vamo pije i jede hrvatske produkte. Nasa vlada je dosta kriva ali i mi kao narod smo 50% krivi.

Kupujmo domace :D
zagrepcanec

Post by zagrepcanec »

kekec wrote:Mislim da si u pravu "King_sa". Dosta je bilo. Za okolinu smo izgleda "bosanski medjedi" sa kojima se moze vjecno zajjjebavati. Oni razvijaju svoju privredu tako sto nama prodaju svoje proizvode i otvaraju svoje trgovacke centre. Na taj nacin sticu profit, a nama nista. E vrijeme je da im se pokazu zubi. Hoce li nastaviti izvoziti u BiH, onda ce i platiti.
Puni efekat ce nasa vlada (bez obzira kakva je i ko je u njoj) postici, ako novac od carina, na odgovarajuci nacin, usmjeri nasem proizvodjacu, u cilju razvijanja i usavrsavanja nase proizvodnje.
Nemam nista protiv zajednickog ulaganja kapitala u proizvodnju, ali nije u redu da oni nama izvoze gotov, finalni proizvod, kojeg i mi bez problema mozemo proizvoditi i proizvodimo. Barem piva, mlijeka, mesa i sl. i mi imamo.
Ploce. Ho´s dat Ploce, neces! OK idemo u Bar i Ulcinj. Brzo ce Crna Gora odleprsati iz "narucja" starijeg brata, a mi trebamo na vrijeme uhvatiti mjesto u tim lukama, jer oko Ploca i naseg izlaza na more ce biti pizdarija, kao sto ih imaju Slovenci i Hrvati medjusobno.
E moj kekec, velis da vam Hrvatska izvozi finalne proizvode koje vi mozete bez problema proizvesti? Pa kaj cekate onda s tom proizvodnjom? Budite i vi konkurentni, to jest imajte jeftine i kvalitetne finalne proizvode pa bu Hrvatska uvozila i vase proizvode, kaj ne? Barem je hrvatsko trziste otvoreno ak nikaj drugo.
S ovakvom gospodarskom politikom ne budete daleko dogurali, imat cete koristi na kratke staze, a na duze staze totalna pusiona.
I kaj naprimjer da vam Hrvatska sutra uzvrati istom mjerom koja vam je jedno od najvaznijih izvoznih trzista?

Inace, Hrvatska ima problema s konkurentnosti na zapadno europskom trzistu, ali se ipak nekak guramo i borimo s njihovom konkurencijom cak i na domacem trzistu ukljucujuci i jak domaci uvozni lobij.
havetinja

Post by havetinja »

dragi moj zagi...

trk u prvi konzum pa uporedi cijene dorine , milke i riter-sporta, krasa i ferrera, pregledaj ima li koje druge kavice sem francka, miljecnih proizvoda sem dukata i vindije..pa nam se..zurno..:D...javi ... :oops:

p.s. ako se jos nisi adaptirao na eu norme, moguce da pusis..uporedi malo cijene hrvatskih i zapadnih duhanskih proizvoda..i ne..nemoj ici na buvljak :wink:

lijep pozdrav... 8-)
Last edited by havetinja on 11/03/2005 08:47, edited 1 time in total.
Prenj

Post by Prenj »

-=DoMaGoJ=- wrote:Ugovor o luci Ploče nije ratificirao Sabor.
Kao prvo, ugovor je potpisan. Ko god ga je potpisivao ispred Hrvatske mogao ga je progurati i kroz Sabor, da je bilo politicke volje.
A da ga je Sabor nekim slucajem i ratificirao, vec bi se nasla neka Mjesna zajednica u Plocama kojoj bi nesto zasmetalo.

A vezano za Ugovor o slobodnoj trgovini, Hrvatska je odredbe WTO-a na brojne nacin (izmedju ostalog i subvencioniranjem izvoznih proizvoda), sto je jedan od uslova ugovora.
Kako inace objasniti da je litar "Zvijezdinog" ulja u Sarajevu 1.30 KM (=1.30DM) a u Zagrebu 3?
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

zagrepcanec wrote: E moj kekec, velis da vam Hrvatska izvozi finalne proizvode koje vi mozete bez problema proizvesti? Pa kaj cekate onda s tom proizvodnjom? Budite i vi konkurentni, to jest imajte jeftine i kvalitetne finalne proizvode pa bu Hrvatska uvozila i vase proizvode, kaj ne? Barem je hrvatsko trziste otvoreno ak nikaj drugo. S ovakvom gospodarskom politikom ne budete daleko dogurali, imat cete koristi na kratke staze, a na duze staze totalna pusiona.
I kaj naprimjer da vam Hrvatska sutra uzvrati istom mjerom koja vam je jedno od najvaznijih izvoznih trzista?

Inace, Hrvatska ima problema s konkurentnosti na zapadno europskom trzistu, ali se ipak nekak guramo i borimo s njihovom konkurencijom cak i na domacem trzistu ukljucujuci i jak domaci uvozni lobij.
Znaš zagrepčanec, za tvoju informaciju, bosanci već imaju kvalitetnije i zdravije proizvode od vas, samo što je vaša ambalaža malo šarenija nego naša :) i jeftinija ali iz razloga što roba uvezena iz susjednih zemalja ne podliježe carinjenju, niti se na takvu robu primjenjuju iste porezne stope koje se primjenjuju na domaću robu (glupo, zar ne?) i naravno, vaša roba ima duži rok trajanja jer u njoj ima više aditiva čiji je loš uticaj na zdravlje neupitan. Na taj način ispada da je naša roba "nekvalitetna" i skupa u odnosu na vašu. Kužiš? Sada će situacija za zehricu biti drugačija :)

Veliš, šta će biti sa nama ako nam Hrvatska uzvrati istom mjerom!? Pa vidiš, probat ćemo da "preživimo" kupujući domaće proizvode. Na kraju krajeva, zar ova odluka Vijeća ministara nije rezultat vašeg bezobrazluka ili sam ja polupala lončiće!? :shock:

Samo ja imam kontra pitanje, šta će sada Hrvatska da uradi i koje joj tržište preostaje? Spominješ da imate malih problema sa konkurentnošću na "europskom tržištu", ali eto nekako se gura. Iskreno, nikada nisam vidjela niti jedan hrvatski proizvod na njemačkim policama. Jesam Argetu slovenačku i još par nekih sitnica, ali hrvatski proizvod nisam. Možda nisam dobro vidjela!? :shock: Probam ponovno, pa ti javim :wink:

Lijep pozdrav :)
njuskalo

Post by njuskalo »

Ma problem nasih zapadnih susjeda je genaralno jednostavan:
Ono sto je njihovo, to je samo njihovo, a u onom sto je bosansko treba trazit dio svog tala...
Primjer su nasa odmaralista na moru koja su napominjem gradjena nasim parama, listom se dokapitaliziraju tu je bolnica u Cavtatu, vila u Trstenom, itd, itd... sta ces, malo im more koje imaju pa da uzmu i ono malo sto pripada Bosni i Hercegovini! Tu naravno spadaju i Ploče koje je BiH izgradila.
A kad je u pitanju ono sto Bosna i Hercegovina ima - hidropotencijal, sume, rudna bogatstva onda je druga pjesma...
Prenj

Post by Prenj »

Evo kako to vidi "Slobodna Dalmacija"
Image
POSKUPLJUJU MLIJEKO I SIR IZ HRVATSKE
Do sada su hrvatski proizvođači u BiH izvozili po posebnim i povlaštenim uvjetima, pa su cijene mliječnih prerađevina u trgovinama u BiH bile i za nekoliko kuna niže od onih u Hrvatskoj

DOLJANI - Mlijeko i mliječne prerađevine te drugi prehrambeni proizvodi hrvatskih proizvođača uskoro poskupljuju u hercegovačkim dućanima. Posljedica je to odluke Vijeća ministara BiH, koji su obustavili primjenu dosadašnjega Ugovora o slobodnoj trgovini te na mlijeko i meso iz Hrvatske uveli carinu i poreze.
Naime, do sada su hrvatski proizvođači u BiH izvozili po posebnim i povlaštenim uvjetima, pa su cijene mliječnih prerađevina u trgovinama neposredno s S jedne od nedavnih blokada graničnih prijelaza na kojima su poljoprivrednici tražili zabranu uvoza iz Hrvatske
Naime, do sada su hrvatski proizvođači u BiH izvozili po posebnim i povlaštenim uvjetima, pa su cijene mliječnih prerađevina u trgovinama neposredno s druge strane granice bile i za nekoliko kuna niže od onih u Hrvatskoj

To je među ostalim privlačilo brojne Dalmatince u hercegovačke trgovačke centre, gdje se uglavnom kupovalo prehrambene proizvode i meso po znatno nižim cijenama.
Međutim, kako sada stvari stoje, ovakvu "shoppingu" je došao kraj budući da su kupci iz Dalmacije uglavnom birali i kupovali provjerene hrvatske proizvode na policama trgovina u BiH, inače zatrpanim prehrambenim proizvodima iz trećih zemalja, uglavnom sumnjive kvalitete i roka trajanja.
U hercegovačkim trgovačkim centrima, koje smo jučer posjetili ništa se nije bitno promijenilo s obzirom na novi uvozni režim hrvatskih proizvoda. Cijene mlijeka, jogurta, mesa i drugih prehrambeni proizvodi iz Hrvatske za sada su ostale iste. Trgovci se nadaju da je suspenzija sporazuma zapravo politički pritisak te da neće zaživjeti na terenu poglavito što je Ugovor o slobodnoj trgovini s Hrvatskoj dio međunarodnih obveza koje je Bosna i Hercegovina preuzela.
Unatoč tomu, BiH vlada već je mjesecima bila pod pritiskom tamošnjih poljoprivrednih proizvođača koji su tražeći uvođenje carina i zabranu uvoza nekih prehrambene proizvode iz Hrvatske od studenoga prošle godine čak tri puta blokirali međudržavne granične prijelaze.
Stanislav SOLDO
housewife

Post by housewife »

A, meni je dobro bilo ovo:
Prošle godine (na Dnevniku gledam) konferencija za štampu Stranke za BiH! Priča Safet HAlilović sve u šesnaest, a ispred njega se sjaji nekoliko pakovanja Fructal sokova!!!!!!!!!!!!!!!!! STRANKA ZA BIH!!!!!!! :lol: :lol: :lol:
A, kad se Hrvatska već nekako probija na zapadnoevropskom tržištu, i kad ima jel, tu nekakvu strategiju, onda ne bi trebalo da se brine za ovaj potez bosanskih fukara, i za sirotinjsko tržište naše države??? :lol:
Prenj

Post by Prenj »

housewife wrote:A, meni je dobro bilo ovo:
Prošle godine (na Dnevniku gledam) konferencija za štampu Stranke za BiH! Priča Safet HAlilović sve u šesnaest, a ispred njega se sjaji nekoliko pakovanja Fructal sokova!!!!!!!!!!!!!!!!! STRANKA ZA BIH!!!!!!! :lol: :lol: :lol:
A, kad se Hrvatska već nekako probija na zapadnoevropskom tržištu, i kad ima jel, tu nekakvu strategiju, onda ne bi trebalo da se brine za ovaj potez bosanskih fukara, i za sirotinjsko tržište naše države??? :lol:
Zasto se cuditi, Stranka za BiH (za Vlast) ce se boriti da rasproda i zadnji komad zemlje Bosne. Tako nedavno Haris Silajdzic slaga i ne trepnuvsi: "Gradnjom hidroelektrana bice zaposleno 10,000 radnika".
"Gradnjom" hidroelektrana koje bi gradili stranci i koje bi prakticno pripale strancima nakon izgradnje (jer 30 godina koncesije na hidroelektranu u planinskom podrucju jeste vlasnistvo), dok bi kadrovi Stranke za BiH i sama stranka svoje posredovanje masno naplatili (vidi pod Enver Kreso i ostali).

Sto se tice jadnog stanja nase ekonomije citavih deset godina poslije rata, nije nama kriva ni Hrvatska, ni Slovenija, ni SiCG, vec iskljucivo NASI KORUMPIRANI POLITICARI.
RPM

Post by RPM »

zagrepcanec wrote:
E moj kekec, velis da vam Hrvatska izvozi finalne proizvode koje vi mozete bez problema proizvesti? Pa kaj cekate onda s tom proizvodnjom? Budite i vi konkurentni, to jest imajte jeftine i kvalitetne finalne proizvode pa bu Hrvatska uvozila i vase proizvode, kaj ne? Barem je hrvatsko trziste otvoreno ak nikaj drugo.
S ovakvom gospodarskom politikom ne budete daleko dogurali, imat cete koristi na kratke staze, a na duze staze totalna pusiona.

koga farbas majke ti ... :D ... pa iz Madjarske u Hrvatsku ne mozes uvesti ni pola kile mesa a kamo li sta drugo ... :lol: ... znaci Hrvatska je dala sebi za pravo da stiti svoju proizvodnju a to isto ne priznaje drugima, jel' ... :D ... btw sporazume o ukidanju carinskih davanja potpisuju zemlje sa priblizno istim odnosom uvoz/izvoz sto ovdje uopste nije slucaj.
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

Ovo se trebalo desiti 96 god , IMALI BOLJE MINERALNE VODICE OD TEŠANJSKE U SVIJETU ,PA KAJ SE PIJE U BIJELOJ KUĆICI ?
Probajte samo litricu te vode pronaći u cijeloj cro ,tko nađe dobiće bogatstvo .
Toni megle vlasnik meglea kad je vidio u nas u bih krajini da krave pasu i da se hrane sijenom čovjek je bio oduševljen , naši krajevi bez ikakve industrije i zagađenja i jedu sijeno .
Pa vidi kakvo je megle bihaćko mlijeko uporedi sa dukatom ,ali probajte naći samo litricu bihaćkog mlijeka u cro ,tko nađe slijedi nagrada ?
I krava muzara je konačno rekla ne ,začuđujuće i za nas same a kamoli ne za vas .
housewife

Post by housewife »

Ma meni se najvise gade glupi Bosanci koji kraj Megle mlijeka uzimaju Alpsko, ili neznem nija koje uvozno. A Megle je cak najjeftinije!!!!!!
zenicka pavlaka je najbolja!!!!!!!!!!!!!!
novalic

Post by novalic »

RPM wrote:
zagrepcanec wrote:

koga farbas majke ti ... :D ... pa iz Madjarske u Hrvatsku ne mozes uvesti ni pola kile mesa a kamo li sta drugo ... :lol: ... znaci Hrvatska je dala sebi za pravo da stiti svoju proizvodnju a to isto ne priznaje drugima, jel' ... :D ... btw sporazume o ukidanju carinskih davanja potpisuju zemlje sa priblizno istim odnosom uvoz/izvoz sto ovdje uopste nije slucaj.
prvo i prvo, da uporedimo malo europske standarde.. recimo u svicu iz francuske, u francusku iz svice, iz spanije u francusku, iz portugla u spaniju, iz italije u svicu ili francusku.. itd.. itd... nema NEMA uvozenja robe bez carine.. i smatram da je to 100% normalno..
situacija cro-bih je potpuno normalna evolucija.. prema evropskim standardima.. i normalno je da i hrvatska napravi isti potez, da oporezuje svu robu uvezenu iz bih..

svima u svijetu to normalno, a cro i bih nije.. ne kontam zasto..
The_Fluid

Post by The_Fluid »

zagrepcanec wrote:
kekec wrote:Mislim da si u pravu "King_sa". Dosta je bilo. Za okolinu smo izgleda "bosanski medjedi" sa kojima se moze vjecno zajjjebavati. Oni razvijaju svoju privredu tako sto nama prodaju svoje proizvode i otvaraju svoje trgovacke centre. Na taj nacin sticu profit, a nama nista. E vrijeme je da im se pokazu zubi. Hoce li nastaviti izvoziti u BiH, onda ce i platiti.

Izdvajam:
"Barem je hrvatsko trziste otvoreno ak nikaj drugo. "

hahahahaha :lol: :lol: :lol: :lol:
Prenj

Post by Prenj »

novalic wrote: prvo i prvo, da uporedimo malo europske standarde.. recimo u svicu iz francuske, u francusku iz svice, iz spanije u francusku, iz portugla u spaniju, iz italije u svicu ili francusku.. itd.. itd... nema NEMA uvozenja robe bez carine.. i smatram da je to 100% normalno..
situacija cro-bih je potpuno normalna evolucija.. prema evropskim standardima.. i normalno je da i hrvatska napravi isti potez, da oporezuje svu robu uvezenu iz bih..

Greska, Portugal - Spanija, Italija - Francuska, nema carine, sve te zemlje su u EU.
privremeni

Post by privremeni »

Da vam pobrojim samo mljekare u Federaciji, bolje reci samo u bosnjackom dijelu :

1. Sarajevska mljekara
2.Prerada i promet mlijeka Tuzla
3.Megle Bihac
4.ZIM Zenica
5.Milc produkt Celic
6.Borgi IMP Vukovo-Tesanj
7.Vlasic_Milk Travnik
8.Milgor Gorazde
9. Saraj milc Maglaj
10. Inmer Gradacac
11.Milex-Yezerka Bos.Krupa
12.Euro-mlijeko Kljuc (za njih nisam siguran da li jos rade)
13. Capljanka Sanski Most
14. Konjic,
a tu je jos nekoliko koje se otvaraju, kao naprimjer na Ilidzi, a garant sam koju i preskocio.

Toliko mljekara na nesto oko 40% povrsine zemlje. Koliko ih ima u Hercegovini, a da ne spominjem RS? Za ove pobrojane znam sigurno da ne rade punim kapacitetima? zasto? Nema stocnog fonda i muznih krava dovoljno u odnosu na proizv.kapacitete. Posljedica? Opet radi uvoz i mlijeko u prahu, ili mala ponuda na trzistu, prazan hod i skup finalni proizvod?
A negdje netko rece da uvozimo 70% mlijeka za nase potrebe,dok 30% podmirujemo iz vlastitih potreba?? :?
Nista mi nije jasno. Meni sve lici na jednu stihiju, bez drzavnog plana i strategije razvoja. I nemojmo se cuditi kad sutra propadnu. Tolike mljekare, bez razvoja stocarstva, ne moze odrzavati ni puna zabrana uvoza mlijeka i mlijecnih proizvoda od bilo kuda. A da se i upitam, kakvo mlijeko cemo izvoziti ako ga nemamo dovoljno ni za vlastite potrebe (barem je tako neko izjavio).
Prenj

Post by Prenj »

Sto opet potvrdjuje da je ovo problem koji su uzrokovali ne Hrvatska, Slovenija ili SiCG nego nasi politicari. :(

Jos ce puno vode i vremena proteci dok narod skonta da ovi gore (Vijece ministara, entitetske vlade, itd.) NISTA NE RADE. :x

Do tada .... :sad:
privremeni

Post by privremeni »

nazalost je tako Prenj. A da vidis kakva je tek situacija sa vodom koja zauzima na forumu nekoliko tema, a kojom bi napojili cijeli svijet ... :lol: :lol:
novalic

Post by novalic »

Prenj wrote:
novalic wrote: prvo i prvo, da uporedimo malo europske standarde.. recimo u svicu iz francuske, u francusku iz svice, iz spanije u francusku, iz portugla u spaniju, iz italije u svicu ili francusku.. itd.. itd... nema NEMA uvozenja robe bez carine.. i smatram da je to 100% normalno..

Greska, Portugal - Spanija, Italija - Francuska, nema carine, sve te zemlje su u EU.
nemas carine.. a kako onda objasnjavas interkomunitarno placanje TVA (ili poreza) ?
italija, kada izvozi u francusku, salje fakturu bez poreza.. poslije franuska pravi interkomunitarnu deklaraciju.. placa porez.. i salje facturu italiji.. koja placa svoj dio poreza...
priznajem da mi je to puno jednostavnije objasniti na francuskom.. jer s tim srecem.. prilicno pocesto.. i poznajem malo..

recimo, ja kada idem u milano po krpe i cipele.. u francuskoj ne placam carinu.. ako zivim u francuskoj.. ali ako francuska firma kupuje cipele u italijanskoj firmi.. naravno da placa...

sistem jeste pojednostavljen u evropskoj uniji.. ali reci da ne postoji carina.. nemas vise one zafrkancije ne granici, sto ne znaci da carina ne postoji
Prenj

Post by Prenj »

novalic wrote:
Prenj wrote:

nemas carine.. a kako onda objasnjavas interkomunitarno placanje TVA (ili poreza) ?
italija, kada izvozi u francusku, salje fakturu bez poreza.. poslije franuska pravi interkomunitarnu deklaraciju.. placa porez.. i salje facturu italiji.. koja placa svoj dio poreza...
priznajem da mi je to puno jednostavnije objasniti na francuskom.. jer s tim srecem.. prilicno pocesto.. i poznajem malo..

recimo, ja kada idem u milano po krpe i cipele.. u francuskoj ne placam carinu.. ako zivim u francuskoj.. ali ako francuska firma kupuje cipele u italijanskoj firmi.. naravno da placa...

sistem jeste pojednostavljen u evropskoj uniji.. ali reci da ne postoji carina.. nemas vise one zafrkancije ne granici, sto ne znaci da carina ne postoji
Carina i porez su razlicite kategorije.
Kako oni porez medjusobno dijele, prebijaju je posebna prica, ali unutar EU carine nema.

I nije mi jasno sto ne odes na neki francuski forum kada ti francuski bolje ide, sta ces na ovom bosanskom, primitivnom, siromasnom.
novalic

Post by novalic »

malo sutra.. nije ti to cacevina pa da nekoga saljes.. na neki drugi forum...
novalic

Post by novalic »

i jos nesto, nije bosanski ni siromasan ni primitivan, siromasan duhom i primitivan si ti..

uzdravlje...
Post Reply