Wiener Städtische osiguranje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Haris.ba

#26 Re: Wiener Städtische osiguranje

Post by Haris.ba »

Sjećam se jedno 5 ovakvih tema otkako sam forumaš. I sve se teme završe sa spoznajom da životno osiguranje nije štednja. Ali, da se prodaje kao štednja. Je li to prevara prodavača (ponuđača) teško je reći. Nebitno. Kome treba ta usluga, on će se osigurati. I biti zadovoljan. Kome treba štednja, na kraju priče će biti nezadovoljan.
Jer, dobijaš mogućnost neke usluge. I na kraju dobiješ pare koji si dao za mogućnost te usluge. Naravno, pojede to inflacija i dobit bude uglavnom mizerna. Ali, nakon koje usluge se vrati plaćanje za tu uslugu?

Ja nemam, niti sam imao, niti ću imati životno osiguranje. Ali, me nerviraju etiketiranja sa npr. "horor priča" nakon isteka perioda osiguranja. Bio osiguran, nije se ništa desilo, pare se vratile.
hadzinicasa

#27 Re: Wiener Städtische osiguranje

Post by hadzinicasa »

PM72 wrote:
hadzinicasa wrote:Po isteku prve police, vratili mi uplaceno + 4% i odmah zakljucila drugu policu, indeksiranu (da prati vrijednost novca, odnosno inflaciju).

Iz odredjenih razloga vazno mi je da imam zivotno osiguranje, a ne rentnu stednju. Pored toga, kamate na stednju su vrlo male, dok je poslovanje osiguravajucih drustava u Austriji regulirano zakonom kojim je utvrdjena stopa minimalne dobiti koju osiguravajuca kuca mora isplatiti.

Velike dobiti (iznad 4-5%, o vecim postocima necu ni da govorim), bez velikog rizika nema... ko god to misli je u zabludi. ili bi trebao pokusati mesetarenje po burzama, s vlastitim, zaradjenim parama... u mom slucaju....tenk ju bat nou tenk ju.
Moji poznanici su plaćali 10 godina i nakon isteka ,na jedvite jade,uplaćeno im je ono što su oni uplaćivali u iznosi 7200 + 37 KM a koliko znam matematiku,to je mnogo ,mnogo manje od vaših 4%.Radi se o Mekur osiguranju a ako neko ne vjeruje,neka mi se javi na PP pa ću mu poslati podatke.
Ja govorim konkretno o Wiener Städtische osiguranju. I moja prva polica je bila na 10 godina. Ova druga je na 25.
Pravi Valter

#28 Re: Wiener Städtische osiguranje

Post by Pravi Valter »

Haris.ba wrote:Sjećam se jedno 5 ovakvih tema otkako sam forumaš. I sve se teme završe sa spoznajom da životno osiguranje nije štednja. Ali, da se prodaje kao štednja. Je li to prevara prodavača (ponuđača) teško je reći. Nebitno. Kome treba ta usluga, on će se osigurati. I biti zadovoljan. Kome treba štednja, na kraju priče će biti nezadovoljan.
Jer, dobijaš mogućnost neke usluge. I na kraju dobiješ pare koji si dao za mogućnost te usluge. Naravno, pojede to inflacija i dobit bude uglavnom mizerna. Ali, nakon koje usluge se vrati plaćanje za tu uslugu?

Ja nemam, niti sam imao, niti ću imati životno osiguranje. Ali, me nerviraju etiketiranja sa npr. "horor priča" nakon isteka perioda osiguranja. Bio osiguran, nije se ništa desilo, pare se vratile.
Ovo bi u biti trebao biti siže svake rasprave na ovu temu.
Prilikom zaključivanja police svakako da treba biti posebno oprezan, posebno u slučajevima, kako je neko naveo da će se dijete moći školovati na bjelosvjetskim univerzitetima od tih novaca. Ovo naravno ukoliko se zaključila polica na dijete.
Imam ovu vrstu, tačan naziv je, "penziona štednja sa životnim osiguranjem", indeksiranu kako bi se barem većim dijelom predupredili negativni efekti inflacije i ne nadam se da će po isteku perioda osiguranja izaći iz te priče kao bogat čovjek. Ona je tu za ne do Bog slučaj.
Neko je upitao šta se može sa tim novcima učiniti po isteku štednje. Koliko je meni poznato postoje tri opcije. Prva je da se sav novac podigne zajedno sa ostvarenom dobiti (kolika je tolika je). Druga da se uzme tzv vremenska ograničena renta, odnosno da sam osiguranik odredi koliki vremenski period želi da prima rentu svakog mjeseca (neznatno uvećanu shodno rezultatima poslovanja osiguravajuće kuće), ova renta je nasljedna. I treća je da se uzme doživotna renta, odnosno da se shodno pristupnoj dobi osiguranika ista dodijeli/podjeli do 72/74 godine života, zavisno od spola (žene žive duže). Ova renta je nenasljedna te se može uživati i kraće i duže od prejudiciranih godina.
gradTexo

#29 Re: Wiener Städtische osiguranje

Post by gradTexo »

Ovoje iskustvo moje prijateljice sa Wiener Städtische, lično sam vidio svu dokumentaciju, evo vam dole navedeni podaci pa sami zaključite o čemu se ovdje radi.

Wiener Städtische životno osiguranje zaključeno 2000. godine na 15 godina (osigurana suma 10.008 eura), dospijeće 2015.godina

Uplata godišnje premije 667,20 eura + 108,07 eur ( dodatna premija u slučaju smrti) = 775,27 eura / 1godinu

Nakon 15. godina plaćanja dobila tj. 2015 godine je dobila obavijest da će dobiti 11.749,00 eura.
Tu je uplaćeni iznos i udio u dobiti za 15. godina. Naravno to nije ni približno kako je obećano 2000.godine, a obećano je 70-100% dobiti.
Po pitanju udijela u dobit je dobila samo jednu pisanu obvijest i to 2003,god. Za ostale godine ništa.

Npr. konkretno za Uniqa i Triglav osiguranje znam da godišnje pisano obaviještavaju klijente koliki je udio u dobiti, za predhodnu godinu i kako su poslovali.
Na njeno traženje da joj se da na uvid udijel u dobiti po godinama, glatko su je odbili.
Mada je u ugovoru pisalo da imaš pravo da te upoznaju sa svim informacijama po pitanju knjiženje udjela u dobiti.

Malo sam se potrudio pa sam kontaktirao prijatelja koji je u tim "vodama". Kad sam ga upitao on se nasmijao i rekao da studenti u inostranstvu rade diplamske radove na temu prevare Osiguravajućih kuća - životna osiguranja. Uglavnom vertikala "prevare je kod svih manje više ista".

1. Agent uglavnom nije zaposlenik Osiguravajuće kuće , rade na procenat (5-10% od ukupne ugovorene sume)
2. Većina sama i vjeruje u ono što prenosi klijentu
3. Kada i spoznaju da je to sve što pričaju "magla" većina i dalje ostane u igri jer je motiv dobra zarada
4. Papir od ponude nije ovjeren, i uglavnom ga agent uzme sa sobom i vrati u centralu
5. Agent navodi klijenta da unese podatke o svome zdravlje na način da ih " uljepša ili prikrije nedostatke (kilaža, cigarete, bolesti u porodici i sl.)"
što znači da u slučaju smrti Osiguravajuća kuća može se opozvati na dokumentaciju da je klijent namjerno unijeo lažne podtke i time odbiti da plati odštetu
5. Ugovor se dobija poslije prve uplata i uglavno ne piše ono šta je rečeno,( i ono što piše bez pravnika nemožete ništa poduzeti)
6. Kada klijent i dočeka da me se isplati na scenu stupaju ponovo agenti sada uposlenici
7. Agenti dobijaju veći procenat ako manje isplate klijentu,
8. Ako je klijenat žilav vuku ga do pred sudsku tužbu onda se nadgode
9. Većina prihvati isplatu " daj makar motku od motuke", agent opet dobija određen procenat (5 - više %)

Da bi ovo izbjegli dugoročno se isplati jedino otvorena štednja kod jeden od komercijanih banaka, gdje su stvari jasno definisane , a štedni ulog do 50.000,00 KM osiguran.
Post Reply