I šta bi, nisu Bošnjaci Slaveni, jel tako ?!
slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle
- It_is_a_Leclerc
#26 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle
Evo, imamo i dežurne genetičare...
- cyprus
#27 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle
U startu da razjasnimo nešto: Slaveni su jezička skupina naroda... Slaven je svak kome je jedan od slavenskih jezika maternji... Genetički Slaveni ne postoje... Ne postoje ni slavenski geni, to je budalaština...Lug wrote:cuj, mi slaveni..![]()
jesu li Irci isto anglo-saxonci(Germani) kao i Englezi? Pricaju inglis i jedni i drugi? Haj procitaj kakvu knjigu pa ondaK se javi sa ovakvim glupostima, cuj, mi slaveni![]()
-
Lug
#28 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle
a ti mislis da jesu?It_is_a_Leclerc wrote:Evo, imamo i dežurne genetičare...
-
Lug
#29 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle
slazem se! a po cemu su englezi i njemci Germani?cyprus wrote:U startu da razjasnimo nešto: Slaveni su jezička skupina naroda... Slaven je svak kome je jedan od slavenskih jezika maternji... Genetički Slaveni ne postoje... Ne postoje ni slavenski geni, to je budalaština...Lug wrote:cuj, mi slaveni..![]()
jesu li Irci isto anglo-saxonci(Germani) kao i Englezi? Pricaju inglis i jedni i drugi? Haj procitaj kakvu knjigu pa ondaK se javi sa ovakvim glupostima, cuj, mi slaveni![]()
- sinuhe
#30 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle
Jesmo Slaveni mada su istocni i zapadni cesto ljepsi od juznih.
-
mali_balon
#31 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle
Da malo nacrtam
Na B/H/S jezicima slaven = slaven
Na slovenskom slaven = sloven
A neko ko zivi i Sloveniji i izjasanjava se kao pripadnik naroda koji zivi u Sloveniji taj ce se zvati Slovenac a ne sloven.
SLaveni su pleme koje je naselilo ova podrcuja i sad se to sve izmjesalo da se ne zna cija je u cijoj tako da se sad to ne isplati razglabati. Pa cak ni SANU nije htjela da ide tako daleko jer su znali da bi ga popusili.
A neko ko zivi i Sloveniji i izjasanjava se kao pripadnik naroda koji zivi u Sloveniji taj ce se zvati Slovenac a ne sloven.
SLaveni su pleme koje je naselilo ova podrcuja i sad se to sve izmjesalo da se ne zna cija je u cijoj tako da se sad to ne isplati razglabati. Pa cak ni SANU nije htjela da ide tako daleko jer su znali da bi ga popusili.
- cyprus
#32 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle
Po tome što govore germanske jezike...Lug wrote:slazem se! a po cemu su englezi i njemci Germani?cyprus wrote:U startu da razjasnimo nešto: Slaveni su jezička skupina naroda... Slaven je svak kome je jedan od slavenskih jezika maternji... Genetički Slaveni ne postoje... Ne postoje ni slavenski geni, to je budalaština...Lug wrote:cuj, mi slaveni..![]()
-
Lug
#33 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle
recimo, spanski jezik je mjesavina svih jezika naroda koji su naselili pirinejsko poluostrvo (Iberi, Kelti, Goti, Mauri..). gdje njih svrstati? nas bosanski jezik je takodjer mjesavina..
-
Lug
#34 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle
najveca glupost je odredjivati porijeklo jednog naroda na osnovu jezika..
-
Lug
#35 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle
gdje si taj podatak nasao..?mali_balon wrote:Da malo nacrtam
- cyprus
#36 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle
Španski jezik je romanski jezik... Bosanski jezik je slavenski jezik... Naravno da nijedan jezik nije imun na različite uticaje sa kojim dolazi u kontakt, ali se jasno zna u koju jezičku porodicu spada... Pa nećemo valjda sada voditi raspravu o tako jasnim stvarima...Lug wrote:recimo, spanski jezik je mjesavina svih jezika naroda koji su naselili pirinejsko poluostrvo (Iberi, Kelti, Goti, Mauri..). gdje njih svrstati? nas bosanski jezik je takodjer mjesavina..
-
edinhusic1979
#37 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle
auu kako bjeze svi od slovenizma nekog,sad ce ispasti da nam je jezik germanski a ne slovenski 
-
Lug
#38 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle
znaci li onda i da su Goti, koji zive u odredjenom broju u Spaniji i pricaju spanski, istog porijekla kao i ovi drugi..??!cyprus wrote:Španski jezik je romanski jezik... Bosanski jezik je slavenski jezik... Naravno da nijedan jezik nije imun na različite uticaje sa kojim dolazi u kontakt, ali se jasno zna u koju jezičku porodicu spada... Pa nećemo valjda sada voditi raspravu o tako jasnim stvarima...Lug wrote:recimo, spanski jezik je mjesavina svih jezika naroda koji su naselili pirinejsko poluostrvo (Iberi, Kelti, Goti, Mauri..). gdje njih svrstati? nas bosanski jezik je takodjer mjesavina..
-
edinhusic1979
#39 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle
zivjela rusija,poljska,ceska,ukrajina,bjelorusija.srbija.slovenija,bih,hrvatska,makedonija,bugarska,crna gora,slovacka i td 
-
Lug
#40 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle
Znaci li i da su Skoti i Irci takodjer Germani..?
-
Hlapoje
#41 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle
Gde žive Goti?Lug wrote:
znaci li onda i da su Goti, koji zive u odredjenom broju u Spaniji i pricaju spanski, istog porijekla kao i ovi drugi..??!
- cyprus
#42 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle
Goti još postoje?Lug wrote:znaci li onda i da su Goti, koji zive u odredjenom broju u Spaniji i pricaju spanski, istog porijekla kao i ovi drugi..??!cyprus wrote:Španski jezik je romanski jezik... Bosanski jezik je slavenski jezik... Naravno da nijedan jezik nije imun na različite uticaje sa kojim dolazi u kontakt, ali se jasno zna u koju jezičku porodicu spada... Pa nećemo valjda sada voditi raspravu o tako jasnim stvarima...Lug wrote:recimo, spanski jezik je mjesavina svih jezika naroda koji su naselili pirinejsko poluostrvo (Iberi, Kelti, Goti, Mauri..). gdje njih svrstati? nas bosanski jezik je takodjer mjesavina..
I šta si se svezo porijekla... Ja ne pričam o porijeklu... Otiđi 200 koljena unazad i vjerovatno ćeš nać krvne veze sa većinom drugih Evropljana... Eto šta znači porijeklo
-
Lug
#43 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle
Ima ih svukuda..Hlapoje wrote:Gde žive Goti?Lug wrote:
znaci li onda i da su Goti, koji zive u odredjenom broju u Spaniji i pricaju spanski, istog porijekla kao i ovi drugi..??!
-
Hlapoje
#44 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle
Postoji irski jezik i škotski gelski jezik, koji ukazuju na kelstko poreklo voih naroda.Lug wrote:Znaci li i da su Skoti i Irci takodjer Germani..?
-
Hlapoje
#45 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle
Nisam čuo života mi...Lug wrote:Ima ih svukuda..Hlapoje wrote:Gde žive Goti?Lug wrote:
-
Lug
#46 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle
ne pricas ti, ali pricaju ovi drugi da smo Slaveni na osnovu jezila.. a otkud ti to da Goti ne postoje, iscezli..cccccc.. a ako smo svi tako izmjesani zasto su recimo Bugari onakvi, Grci takvi, Njemci ko Njemci itd..
-
Lug
#47 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle
mlad si i neiskusan..Hlapoje wrote:Nisam čuo života mi...
- cyprus
#48 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle
To je malo zamršenije pitanje... Irci, Škoti, Velšani, Bretonci i još neke minorne grupe se smatraju keltskim zato što postoje irski, škotsli, velški, bretonski itd. jezici, koji imaju zajedničko keltsko porijeklo... Naravno, većina pripadnika ovih naroda danas ne govori jezikom većine svojih predaka (asimilacija učinila svoje), ali je održala svijest o keltskom porijeklu (mada oni nisu ni izbliza jedini potomci kelta)... A za to su zaslužni upravo ovi jezici koje sam nabrojao...Lug wrote:Znaci li i da su Skoti i Irci takodjer Germani..?
-
Lug
#49 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle
to znam, zato sam i pitao @Cyprusa.. da li jezik odredjuje porijeklo kako doticni, a vidim ima vas puno, tvrde.. a on brani njihovu tezu...Hlapoje wrote:Postoji irski jezik i škotski gelski jezik, koji ukazuju na kelstko poreklo voih naroda.Lug wrote:Znaci li i da su Skoti i Irci takodjer Germani..?
-
Lug
#50 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle
sve mi je jasno, pa pitaj jednog onda Irca, da li je German, jer prica germanskim jezikom....pa ces cuti..cyprus wrote:To je malo zamršenije pitanje... Irci, Škoti, Velšani, Bretonci i još neke minorne grupe se smatraju keltskim zato što postoje irski, škotsli, velški, bretonski itd. jezici, koji imaju zajedničko keltsko porijeklo... Naravno, većina pripadnika ovih naroda danas ne govori jezikom većine svojih predaka (asimilacija učinila svoje), ali je održala svijest o keltskom porijeklu (mada oni nisu ni izbliza jedini potomci kelta)... A za to su zaslužni upravo ovi jezici koje sam nabrojao...Lug wrote:Znaci li i da su Skoti i Irci takodjer Germani..?