slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle

It_is_a_Leclerc

#26 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle

Post by It_is_a_Leclerc »

Evo, imamo i dežurne genetičare...

I šta bi, nisu Bošnjaci Slaveni, jel tako ?! :lol:
cyprus

#27 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle

Post by cyprus »

Lug wrote:cuj, mi slaveni.. :lol:

jesu li Irci isto anglo-saxonci(Germani) kao i Englezi? Pricaju inglis i jedni i drugi? Haj procitaj kakvu knjigu pa ondaK se javi sa ovakvim glupostima, cuj, mi slaveni :lol:
U startu da razjasnimo nešto: Slaveni su jezička skupina naroda... Slaven je svak kome je jedan od slavenskih jezika maternji... Genetički Slaveni ne postoje... Ne postoje ni slavenski geni, to je budalaština...
Lug

#28 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle

Post by Lug »

It_is_a_Leclerc wrote:Evo, imamo i dežurne genetičare...

I šta bi, nisu Bošnjaci Slaveni, jel tako ?! :lol:
a ti mislis da jesu? :lol:
Lug

#29 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle

Post by Lug »

cyprus wrote:

jesu li Irci isto anglo-saxonci(Germani) kao i Englezi? Pricaju inglis i jedni i drugi? Haj procitaj kakvu knjigu pa ondaK se javi sa ovakvim glupostima, cuj, mi slaveni :lol:
U startu da razjasnimo nešto: Slaveni su jezička skupina naroda... Slaven je svak kome je jedan od slavenskih jezika maternji... Genetički Slaveni ne postoje... Ne postoje ni slavenski geni, to je budalaština...
slazem se! a po cemu su englezi i njemci Germani?
sinuhe

#30 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle

Post by sinuhe »

Jesmo Slaveni mada su istocni i zapadni cesto ljepsi od juznih.
mali_balon

#31 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle

Post by mali_balon »

Da malo nacrtam

Na B/H/S jezicima slaven = slaven
Na slovenskom slaven = sloven
A neko ko zivi i Sloveniji i izjasanjava se kao pripadnik naroda koji zivi u Sloveniji taj ce se zvati Slovenac a ne sloven.

SLaveni su pleme koje je naselilo ova podrcuja i sad se to sve izmjesalo da se ne zna cija je u cijoj tako da se sad to ne isplati razglabati. Pa cak ni SANU nije htjela da ide tako daleko jer su znali da bi ga popusili.
cyprus

#32 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle

Post by cyprus »

Lug wrote:
cyprus wrote:

slazem se! a po cemu su englezi i njemci Germani?
Po tome što govore germanske jezike...
Lug

#33 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle

Post by Lug »

recimo, spanski jezik je mjesavina svih jezika naroda koji su naselili pirinejsko poluostrvo (Iberi, Kelti, Goti, Mauri..). gdje njih svrstati? nas bosanski jezik je takodjer mjesavina..
Lug

#34 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle

Post by Lug »

najveca glupost je odredjivati porijeklo jednog naroda na osnovu jezika..
Lug

#35 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle

Post by Lug »

mali_balon wrote:Da malo nacrtam

Na B/H/S jezicima slaven = slaven
Na slovenskom slaven = sloven
A neko ko zivi i Sloveniji i izjasanjava se kao pripadnik naroda koji zivi u Sloveniji taj ce se zvati Slovenac a ne sloven.

SLaveni su pleme koje je naselilo ova podrcuja i sad se to sve izmjesalo da se ne zna cija je u cijoj tako da se sad to ne isplati razglabati. Pa cak ni SANU nije htjela da ide tako daleko jer su znali da bi ga popusili.
gdje si taj podatak nasao..?
cyprus

#36 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle

Post by cyprus »

Lug wrote:recimo, spanski jezik je mjesavina svih jezika naroda koji su naselili pirinejsko poluostrvo (Iberi, Kelti, Goti, Mauri..). gdje njih svrstati? nas bosanski jezik je takodjer mjesavina..
Španski jezik je romanski jezik... Bosanski jezik je slavenski jezik... Naravno da nijedan jezik nije imun na različite uticaje sa kojim dolazi u kontakt, ali se jasno zna u koju jezičku porodicu spada... Pa nećemo valjda sada voditi raspravu o tako jasnim stvarima...
edinhusic1979

#37 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle

Post by edinhusic1979 »

auu kako bjeze svi od slovenizma nekog,sad ce ispasti da nam je jezik germanski a ne slovenski :D
Lug

#38 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle

Post by Lug »

cyprus wrote:
Lug wrote:recimo, spanski jezik je mjesavina svih jezika naroda koji su naselili pirinejsko poluostrvo (Iberi, Kelti, Goti, Mauri..). gdje njih svrstati? nas bosanski jezik je takodjer mjesavina..
Španski jezik je romanski jezik... Bosanski jezik je slavenski jezik... Naravno da nijedan jezik nije imun na različite uticaje sa kojim dolazi u kontakt, ali se jasno zna u koju jezičku porodicu spada... Pa nećemo valjda sada voditi raspravu o tako jasnim stvarima...
znaci li onda i da su Goti, koji zive u odredjenom broju u Spaniji i pricaju spanski, istog porijekla kao i ovi drugi..??!
edinhusic1979

#39 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle

Post by edinhusic1979 »

zivjela rusija,poljska,ceska,ukrajina,bjelorusija.srbija.slovenija,bih,hrvatska,makedonija,bugarska,crna gora,slovacka i td :D
Lug

#40 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle

Post by Lug »

Znaci li i da su Skoti i Irci takodjer Germani..?
Hlapoje

#41 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle

Post by Hlapoje »

Lug wrote:
znaci li onda i da su Goti, koji zive u odredjenom broju u Spaniji i pricaju spanski, istog porijekla kao i ovi drugi..??!
Gde žive Goti?
cyprus

#42 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle

Post by cyprus »

Lug wrote:
cyprus wrote:
Goti još postoje? :mrgreen: Ako je zaista tako, moram priznat da mi je to novo saznanje :mrgreen:

I šta si se svezo porijekla... Ja ne pričam o porijeklu... Otiđi 200 koljena unazad i vjerovatno ćeš nać krvne veze sa većinom drugih Evropljana... Eto šta znači porijeklo :oops:
Lug

#43 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle

Post by Lug »

Hlapoje wrote:
Lug wrote:
Gde žive Goti?
Ima ih svukuda..
Hlapoje

#44 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle

Post by Hlapoje »

Lug wrote:Znaci li i da su Skoti i Irci takodjer Germani..?
Postoji irski jezik i škotski gelski jezik, koji ukazuju na kelstko poreklo voih naroda.
Hlapoje

#45 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle

Post by Hlapoje »

Lug wrote:
Hlapoje wrote:
Lug wrote:
Gde žive Goti?
Ima ih svukuda..
Nisam čuo života mi... :roll:
Lug

#46 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle

Post by Lug »

ne pricas ti, ali pricaju ovi drugi da smo Slaveni na osnovu jezila.. a otkud ti to da Goti ne postoje, iscezli..cccccc.. a ako smo svi tako izmjesani zasto su recimo Bugari onakvi, Grci takvi, Njemci ko Njemci itd..
Lug

#47 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle

Post by Lug »

Hlapoje wrote:Nisam čuo života mi...
mlad si i neiskusan.. :D
cyprus

#48 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle

Post by cyprus »

To je malo zamršenije pitanje... Irci, Škoti, Velšani, Bretonci i još neke minorne grupe se smatraju keltskim zato što postoje irski, škotsli, velški, bretonski itd. jezici, koji imaju zajedničko keltsko porijeklo... Naravno, većina pripadnika ovih naroda danas ne govori jezikom većine svojih predaka (asimilacija učinila svoje), ali je održala svijest o keltskom porijeklu (mada oni nisu ni izbliza jedini potomci kelta)... A za to su zaslužni upravo ovi jezici koje sam nabrojao...
Lug

#49 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle

Post by Lug »

Hlapoje wrote:
Postoji irski jezik i škotski gelski jezik, koji ukazuju na kelstko poreklo voih naroda.
to znam, zato sam i pitao @Cyprusa.. da li jezik odredjuje porijeklo kako doticni, a vidim ima vas puno, tvrde.. a on brani njihovu tezu...
Lug

#50 Re: slovenske zemlje povrsinom drze trecinu zemaljske kugle

Post by Lug »

cyprus wrote:
To je malo zamršenije pitanje... Irci, Škoti, Velšani, Bretonci i još neke minorne grupe se smatraju keltskim zato što postoje irski, škotsli, velški, bretonski itd. jezici, koji imaju zajedničko keltsko porijeklo... Naravno, većina pripadnika ovih naroda danas ne govori jezikom većine svojih predaka (asimilacija učinila svoje), ali je održala svijest o keltskom porijeklu (mada oni nisu ni izbliza jedini potomci kelta)... A za to su zaslužni upravo ovi jezici koje sam nabrojao...
sve mi je jasno, pa pitaj jednog onda Irca, da li je German, jer prica germanskim jezikom....pa ces cuti.. :D
Post Reply