Auto-klima: servis i održavanje
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Solid
#26 Re: Auto-klima: servis i održavanje
Nigdje toliko stručnjaka kao u uvali mog djetinjstva.
Eto, čuo si razna misljenja pa izvoli.
lp
Eto, čuo si razna misljenja pa izvoli.
lp
- Gentleman
#27 Re: Auto-klima: servis i održavanje
Da ne otvaram novu temu, samo da pitam, zna li neko dobrog majstora za klimu u Sarajevu?
Imam Citroena C5 2003 2.0 HDI, i proslog ljeta me je klima grijala a ove zime grijala malo manje
Imam Citroena C5 2003 2.0 HDI, i proslog ljeta me je klima grijala a ove zime grijala malo manje
-
goran16v
#28 Re: Auto-klima: servis i održavanje
Hah nemas nekog izbora, Klima Centar Butmir.Gentleman wrote:Da ne otvaram novu temu, samo da pitam, zna li neko dobrog majstora za klimu u Sarajevu?
- sorcerer
#29 Re: Auto-klima: servis i održavanje
u zatvorenom sistemu kao sto je klima u automobilu ,ne moze biti vlage ni prljavstine .kad se naspe freon sistem se vakuumira jer drugacije ne moze da radi....a valjda znate nesto o vakuumu pa mislim da nije potrebno dalje objasnjavati...
-
ado-šampion
#30 Re: Auto-klima: servis i održavanje
Evo ljudi su ti napisali dosta iskustava, savjeta... Ja cu ti napisati svoje licno.Mudonja+ wrote:ali se postavlja logičko pitanje: kada uraditi nešto na klimi? kako znati ? kad crkne kompresor ?
dakle, možda je bolje preventivno uraditi neke stvari da već ne bi bilo kasno, kad popravak kompresora bude koštao više nego 20 pregleda po 50 KM
dakle, ti tvrdiš da klima ne gubi plin nikako, da ne treba provjeravat i eventualno dopunjavat ? do kada ? kad uopšte skužit da nešto nije uredu ? kad prestane da hladi ikako ?
Kod mene je auto '97. godiste, kod mene od 2002, imao sam problem s klimom koji me pravo ispeglao, ispalo je da jedna metalna cijev iza prednjeg branika pusta, zavarena, napunjen sistem i vozi dalje. To je bilo prije nekih 5 godina, evo i dan-danas klima radi kao prvog dana kad sam sjeo u auto.
Kompresor ti nece crknuti, neko te ocigledno isprepadao. Naime, kompresor se uopste ne pali ako nemas dovoljno plina u sistemu.
Kada uraditi nesto na klimi? Kad ti prestane hladiti.
Dopunjavati nikako i ni do kada. Ako trebas dopunjavati nesto nije uredu, imas neku poroznu gumenu cijev ili propusnu metalnu cijev, ili slab dihtung.
Kako skontati sta je? Jedan nacin je: Odes u Klima centar (ili negdje drugo), das 80 KM da ti napune sistem i naspu onu zelenu tecnost i vozis jedno mjesec dana, preko ljeta obavezno. Nakon toga, odes da vide je li se pokazalo gdje pusta. Oni to poprave, naplate popravak a punjenje si vec platio kad su ti nasuli tu famoznu zelenu tecnost, tako da sad samo dopune koliko fali, ali to je dzaba. I to je to.
-
goran16v
#31 Re: Auto-klima: servis i održavanje
Koliko znam nemoguce je kontrolisati kolicinu plina u sistemu kao sto se moze procitati. Moguce je samo izvuci komplet plin, izmjeriti izvadjenu kolicinu i na osnovu propisane kolicine vidjeti da li je bilo manjka (i to pod uslovom da je neko prije toga u sistem ubacio propisanu kolicinu), odnodno promjeniti gas u sistemu - sto vec nije kontrola.
Tacno je da se kompresor nece upaliti ako nema dovoljno plina u sistemu, ali je moguce da ce stradati ako se ne pali redovno, odnosno sa dovoljnom kolicinom plina u sistemu.
Meni je super sto se na nekim autima klima pali automatski kad se ventilacija okrene na sofersajbu (bar je slucaj kod Climatronica i manuelne klime na Focusu Mk2) i na taj nacin se zimi i kad je vlaga klima povremeno koristi tokom cijele godine.
Tacno je da se kompresor nece upaliti ako nema dovoljno plina u sistemu, ali je moguce da ce stradati ako se ne pali redovno, odnosno sa dovoljnom kolicinom plina u sistemu.
Meni je super sto se na nekim autima klima pali automatski kad se ventilacija okrene na sofersajbu (bar je slucaj kod Climatronica i manuelne klime na Focusu Mk2) i na taj nacin se zimi i kad je vlaga klima povremeno koristi tokom cijele godine.
- saiks
#32 Re: Auto-klima: servis i održavanje
Meni je kompresor otisao na vw iz 2006 godine,800 i nesto km platio novi. Kazu ovi u servisu,da kod ovog mog auta,kompreso se pali cim auto upalis,e sad koliko tu ima istine
-
Solid
#33 Re: Auto-klima: servis i održavanje
I kočioni sistem je zatvoren sistem pa se opet mora mijenjati kočiono ulje svake dvije godine.sorcerer wrote:u zatvorenom sistemu kao sto je klima u automobilu ,ne moze biti vlage ni prljavstine .kad se naspe freon sistem se vakuumira jer drugacije ne moze da radi....a valjda znate nesto o vakuumu pa mislim da nije potrebno dalje objasnjavati...
Zar ne?
-
530i
#34 Re: Auto-klima: servis i održavanje
Nit je ulje, nit se mora svake druge godine...ali nebitno...kod klime je pravilo dok radi korektno ne diraj ništa, osim filtera kabine...kad negdje zapne onda majstorima. Obično se auto razbije u sudaru pa strade i instalacija klime (između svih ostalih stvari)...
-
Solid
#35 Re: Auto-klima: servis i održavanje
evo ga vozač BMWa koji sve zna.530i wrote:Nit je ulje, nit se mora svake druge godine...ali nebitno...kod klime je pravilo dok radi korektno ne diraj ništa, osim filtera kabine...kad negdje zapne onda majstorima. Obično se auto razbije u sudaru pa strade i instalacija klime (između svih ostalih stvari)...
- sorcerer
#37 Re: Auto-klima: servis i održavanje
ko ti je to rekao?po kom se to zakonu mora mijenjati? kocioni sistem nije zatvoren jer imas plasticnu posudicu na cilindru sa plasticnim poklopcem i nepouzdanom gumicom. ulje je higroskopno ,svaki put kad otvoris poklopac na posudici ono primi odredjenu kolicinu vlage .otvaras li kad posudicu sa freonom na klimi? ne, jer je nema...ne lupetaj gluposti svakakve molim te.....Solid wrote:I kočioni sistem je zatvoren sistem pa se opet mora mijenjati kočiono ulje svake dvije godine.sorcerer wrote:u zatvorenom sistemu kao sto je klima u automobilu ,ne moze biti vlage ni prljavstine .kad se naspe freon sistem se vakuumira jer drugacije ne moze da radi....a valjda znate nesto o vakuumu pa mislim da nije potrebno dalje objasnjavati...
Zar ne?
-
preludezalude
#38 Re: Auto-klima: servis i održavanje
Gas kojim je ispunjen sistem ne sadrzi ulje. Ulje se puni iz posebne posude, ali automatski u sklopu same zamjene. Kod nekih starih aparata za dopunu klima sistema, ulje dosipas rucno aktivirajuci cesmicu na aparatu i gledas na posudu koliko si dosuo ulja.goran16v wrote:Sto se odrzavanja klime tice interesantno je da ni u jednom planu odrzavanja vozila neces naci nista o odrzavanju klima uredjaja. Vozis auto u ovl. servis, sve rade po planu odrzavanja, a odrzavanje klime, osim filtera kabine i mikroremenja koji pogone kompresor, nije predvidjeno, a recimo ulje u kocnicama mijenjaju svako 2 god.preludezalude wrote:I kad kompresor zariba ili ventili u njemu onda se pitas sta mu je bilo i kako je to moguce, a ulje u sistemu nikada nije zamijenjeno i kompletan sistem nikad nije ociscen od vlage, oneciscenja...
Koliko je meni poznat princip rada, mozda grijesim, ne postoji izmjena ulja u kompresoru ili sistemu. Gas kojim je ispunjen sistem u sebi sadrzi ulje i dok ima gasa ima i ulja. Odrzavanje klima uredjaja se prakticno svodi na to da se klima uredjaj povremeno i redovno pali tokom cijele godine kako bi gas i ulje procirkulisali sistemom (da ne zariba kompresor), da se periodicno provjeri kolicina gasa u sistemu (detektuju curenja) i da se dezinfikuje i ocisti sistem koji je odvojen od sistema u kojem cirkulise gas.
Iz licnog iskustva vec 15-ak god privatno vozim aute kupljene nove i to u rasponu od 3 do 10 god starosti. Ni na jednom od tih auta, a bilo ih je 5, klima nikad nije dirana i ni na jednom autu se klima nikad nije pokrvarila. Sa sluzbenim autima slicna uskustva osim ako nije bilo zahvata na autu zbog kojih je sistem bio ispraznjen (uglavnom sudari).
-
preludezalude
#39 Re: Auto-klima: servis i održavanje
Klima ne moze raditi ako je vakum u sistemu. Da bi klima radila sistem mora biti pod nekim pritiskom. Vakumiranje je proces koji se radi prije punjenja klime, tj vakumiranjem izvlacis citav stari sadrzaj iz sistema i provjerava se da li pusta gdje klima.sorcerer wrote:u zatvorenom sistemu kao sto je klima u automobilu ,ne moze biti vlage ni prljavstine .kad se naspe freon sistem se vakuumira jer drugacije ne moze da radi....a valjda znate nesto o vakuumu pa mislim da nije potrebno dalje objasnjavati...
Sto se tice prljavstine, ti kao iskusni majstor bi trebao znati sta se desava kod sistema koji imaju pomicnih dijelova. Kompresor je motor u malom.
- sorcerer
#40 Re: Auto-klima: servis i održavanje
znam ja kako radi sve to sto si naveo ,ali ti ne znas izgleda,nisi nikad punio klimu pa lupetas gluposti .
klima u autu se puni i radi na istom principu kao i klima u stanu,kao i frizider....samo sto frizider i klima u stanu imaju elektricne kompresore,a u autu je mehanicki kompresor...pitaj malo nekoga ko puni klime nek ti objasni ako meni ne vjerujes...
klima u autu se puni i radi na istom principu kao i klima u stanu,kao i frizider....samo sto frizider i klima u stanu imaju elektricne kompresore,a u autu je mehanicki kompresor...pitaj malo nekoga ko puni klime nek ti objasni ako meni ne vjerujes...
-
goran16v
#41 Re: Auto-klima: servis i održavanje
Zato sto u sistem ide tacna kolicina plina i zato sto ne znas koliko plina vec ima u sistemu, ne postoji dopunjavanje, postoji sam izmjena prilikom koje moze mozes izmjeriti koliko je plina izvuceno i uporediti sa propisanim kolicinom i vidjeti koliko je failo i to sve pod uslovom da je nemo nekad nasuo pripisanu kolicinu.Mudonja+ wrote:pa zar samim dopunjavanjem neće "otkriti" koliko je falilogoran16v wrote:Koliko znam nemoguce je kontrolisati kolicinu plina u sistemu kao sto se moze procitati. Moguce je samo izvuci komplet plin, izmjeriti izvadjenu kolicinu i na osnovu propisane kolicine vidjeti da li je bilo manjka (i to pod uslovom da je neko prije toga u sistem ubacio propisanu kolicinu)
ako je na primjer dopunio 150 grama do full sistema, onda je logično falilo 150 grama
-
goran16v
#42 Re: Auto-klima: servis i održavanje
Mozda, ne znam toliko tehnickih detalja, ali u svakom slucaju ne mijenja ono sto sam ja napisao. Ne postoji izmjena ulja, postoji izmjena plina i ulja istovremeno i dok ima plina ima i ulja i ako ne fali plina nema potrebe ista dirati niti proizvodjaci ista slicno propisuju.preludezalude wrote:]
Gas kojim je ispunjen sistem ne sadrzi ulje. Ulje se puni iz posebne posude, ali automatski u sklopu same zamjene. Kod nekih starih aparata za dopunu klima sistema, ulje dosipas rucno aktivirajuci cesmicu na aparatu i gledas na posudu koliko si dosuo ulja.
- sorcerer
#43 Re: Auto-klima: servis i održavanje
tacno je da nema dopunjavanja ,jer cim otvoris ventil ,sve izleti napolje posto je vakuumiran sistem...
-
romeomoraprezivjeti
#44 Re: Auto-klima: servis i održavanje
Pa dobro vise,je li treba to dopunjavati ili ne??????:-D B-)
poslano s moga Sonija Ze:-D
-
goran16v
#45 Re: Auto-klima: servis i održavanje
Pazi, cak i da postoji opcija da malo odrvnes cep i dolijes princip je koncipiran da bi to bi bilo isto kao doljevanje ulja u motor, a da nemas sipku za mjerenje. Znas samo koliko bi ulja trebalo biti, a pojma nemas koliko unutra ima ulja i koliko ulja treba da dolijes, a da bi znao da li motor trosi ulje bi morao biti 100% siguran da ga je neko prije tebe nalio na maximum.sorcerer wrote:tacno je da nema dopunjavanja ,jer cim otvoris ventil ,sve izleti napolje posto je vakuumiran sistem...
Last edited by goran16v on 11/03/2014 15:33, edited 1 time in total.
- sorcerer
#46 Re: Auto-klima: servis i održavanje
upravo tako 
-
goran16v
#47 Re: Auto-klima: servis i održavanje
romeomoraprezivjeti wrote:Pa dobro vise,je li treba to dopunjavati ili ne??????:-D B-)
Klima se ne dopunjava nego prazni i nanovo puni. Ako radi ne diraj, nema nekog "redovnog" odrzavanja, tako i proizvidjac predvidja, a ti sistem mozes prazniti i puniti svake godine ako hoces.
-
preludezalude
#48 Re: Auto-klima: servis i održavanje
Kompresor u frizideru i kompresor u automobilu ne koriste isto ulje. U frizideru nije predvidjena zamjena ulja. Opet kazem, da bi klima radila, sistem mora biti pod odredjenim pritiskom. Kad pritisak padne ispod odredjene razine postoje zastitni mehanizmi koji ne dozvoljavaju da se kompresor ukljuci. Kakav vakum ti spominjes?sorcerer wrote:znam ja kako radi sve to sto si naveo ,ali ti ne znas izgleda,nisi nikad punio klimu pa lupetas gluposti .
-
preludezalude
#49 Re: Auto-klima: servis i održavanje
Znas li ti sta je vakum? Ako je kako ti kazes sistem vakumiran, onda bi prilikom otvaranja ventila sistem usisavao u sebe.sorcerer wrote:tacno je da nema dopunjavanja ,jer cim otvoris ventil ,sve izleti napolje posto je vakuumiran sistem...
- sorcerer
#50 Re: Auto-klima: servis i održavanje
koje ulje koristi frizider? 0w30 full sintetiku?koji zastitni mehanizmi? senzor pritiska i cpu?jesi li ti prirodno talentovan ili si to postao tokom godina?
vakuum? jel se to jede?
pritisak? sta znaci kompresor u sistemu? ,nemam volje da objasnjavam talentovanima.....
guglaj ili pitaj nekoga ko se profesionalno bavi time ,mozda bude imao vremena za tebe ....
hint
pa pa
vakuum? jel se to jede?
pritisak? sta znaci kompresor u sistemu? ,nemam volje da objasnjavam talentovanima.....
guglaj ili pitaj nekoga ko se profesionalno bavi time ,mozda bude imao vremena za tebe ....
hint
pa pa