sha_ba wrote:
ne trebas ti meni crtat, nego izgleda ja tebi....
prica je bila sa pravne strane, niko nije pominjao moral, sta je ispravno a sta ne.... kontas sada??? ni jedan sud nece uzeti djecu od majke ako je ista bila nevjerna... jesam li sad jasnija bila?
o tome da li se slazem ili ne sa nekom stvarnom ili imaginarnom situacijom nigdje nisam pisala
Jel' ocekujes da ti kazem "da draga, u pravu si"? Tvoja tvrdnja u sprezi sa navedenom imaginarnom situacijom meni daje samo jedan zakljucak, onaj koji sam vec naveo i ja i dalje stojim iza toga. Doduse, treba umjeti prepoznati s kolikim sarkazmom sam to zakljucio, ali nejse.
Razdvajati pravdu od morala je, pa mogao bih reci, nemoralno. Pravda (i zakon) postoje da bi se osiguralo postivanje osnovnih moralnih nacela, te da bi kaznilo nepostivanje istih. Prema tome, zasto sud, na zahtjev oca, ne bi oduzeo starateljstvo nad djecom majci koja se pokazala nemoralnom? Kao takva ona sigurno nije uzoran roditelj i odgajatelj, zar ne?
Ranije sam nekome postavio pitanje pa probaj odgovoriti, da li bi pristala da se predbracnim ugovorom odreknes starateljstva nad djecom ako tvoj suprug u slucaju tvoje nevjere to zatrazi od tebe? Koje je tvoje misljenje, ima li uopste potrebe za tim, s obzirom da postoji Zakon o porodicnom pravu?