Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#26 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by mali_milojica »

U potpunosti bih se slozio sa condyjem.
Vozio sam i 3.0 quatrro tiptronic i 2.7 manuelni i samo pogon naprijed.
Vise mi se svidio 3.0 ali iskljucivo zbog pogona i mjenjaca,ne motora. Razlika je svakako u nekih 30-40 konja,ali ne tolika da bi rekao :shock:
Ako mozes naci 2.7 sa quatrro i tiptronic to bi bila dobitna kombinacija. Mada bih trazio i A4 B8.
condy

#27 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by condy »

mali_milojica wrote:U potpunosti bih se slozio sa condyjem.
Vise mi se svidio 3.0 ali iskljucivo zbog pogona i mjenjaca,ne motora. Razlika je svakako u nekih 30-40 konja,ali ne tolika da bi rekao :shock:
Ako mozes naci 2.7 sa quatrro i tiptronic to bi bila dobitna kombinacija. Mada bih trazio i A4 B8.
To je to, definitivno najbolja kombinacija. :thumbup:

Prednji pogon kod V6 motora u odnosu na zadnji pogon, osjetno manje pruža mogućnosti sa upravljivosti vozilom.
mbenz

#28 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by mbenz »

http://suchen.mobile.de/auto-inserat/au ... =Limousine

evo ti ga druze , na bus i za njemacku :o
citro

#29 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by citro »

condy wrote:Svako ko je vozio taj automobil reće da je sjajno i pouzdano vozilo. Onaj ko nije imao nekog doticaja sa tim autom, krene sa filozofijom samo 3.0 tdi i ništa drugo. To su gluposti i dječački snovi jer ti ljudi ništa o tom vozilu ne znaju osim da ima neki moćni motor 3.0 tdi.
Ja imam iskustva sa tim vozilom i motorom 2.7 tdi od 132kw. Vozilo je po gabaritima veliko i teško, što se osjeti na našoj bosanskoj cesti. Nije baš za naše ceste i umara ga voziti na našoj cesti. Za naše ceste je najbolji izbor a4, ali otom potom. Masa vozila se posebno osjeti na losim cestama pa on trazi veću paznju na cesti od manjih vozila( dugačak, širok i težak, tri stvari po kojima se razlikuje od većine ). Po gradu je priča za sebe, parking je poprilično tezak za njega. Motor 2.7 tdi kod mene ide bez problema 230km/h pa mi nije jasno kako to nekom za bh. uvjete nije dovoljno :? Na otvorenoj potrosnja ide ispod 6 litara po gradu tesko ispod 9 litara. Motor ubrzava silovito, u svakoj brzini i bez ikakvih problema se prelaze druga vozila. Preticanja su totalno uvjerljiva.

Mjenjač manuleni od 6 brzina je najlosija komponenta tog vozila. Brz je ali i grub, u prvom potežak, nije sinhronizovan i trazi često šaltanje. Znači, taj mjenjač je loš, i to će svako reći ko je vozio manuelni u tim v6 motorima. Znači, samo tiptronic i ništa drugo. Tiptronic je savršen, perfektan za to vozilo. Drugo auto je sa tim mjenjačem. Volan je servotronic i trazi navikavanje, vrlo lagan, precizan ali ne nudi puno toga povratno sa ceste. Treba traziti verziju sa displejima u boji i navigacijom jer su puno atraktivniji.
Servis je redovan godišnji u ovlaštenom servisu, i auto radi bez ikakvih problema. .

Prilikom izbora treba traziti najočuvaniji primjerak, jer su to limuzine koje se vani gaze i puno prelaze. Manje je opterećena ona sa V6 motorom zbog snage motora ali ako je u dobrom stanju i a6 sa 2.0 tdi motorom, nećeš se pokajati.
Možda i ostali imaju nekog iskustva i ne govore napamet. Razlika u snazi je oko 45 KS (2.7 ima 180 KS a 3.0 ima 225 KS) što je vrlo očigledno i osjetno u kombinaciji sa quatro pogonom.
3.0 TDI quatro je sigurno ponajbolji model Audijevih limuzina iz tih godina i zato ga i preferiram u odnosu na 2.7 TDI.
Ako čovjek zaista ima želju za A6, a tako se izjasnio na početku, i može to sebi da priušti zašto da ne.
To je samo dobronamjeran savjet i ništa više. Šta bih ja uradio za te novce to je moja stvar.
I da, nipošto ne uzimati neke kokuznije pakete opreme jer je razlika u sjedištima dosta velika. Kod ovih kokuznijih sjedišta su fuj, leđa zabole.
Audi6

#30 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by Audi6 »

I zvuci fino (Y)
Audi6

#31 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by Audi6 »

mbenz wrote:http://suchen.mobile.de/auto-inserat/au ... =Limousine

evo ti ga druze , na bus i za njemacku :o
Fina cijena,ali imam osjecaj da je iz*eban. hvala na trudu :)
condy

#32 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by condy »

citro wrote:
Možda i ostali imaju nekog iskustva i ne govore napamet. Razlika u snazi je oko 45 KS (2.7 ima 180 KS a 3.0 ima 225 KS) što je vrlo očigledno i osjetno u kombinaciji sa quatro pogonom.
3.0 TDI quatro je sigurno ponajbolji model Audijevih limuzina iz tih godina i zato ga i preferiram u odnosu na 2.7 TDI.
Ako čovjek zaista ima želju za A6, a tako se izjasnio na početku, i može to sebi da priušti zašto da ne.
To je samo dobronamjeran savjet i ništa više. Šta bih ja uradio za te novce to je moja stvar.
I da, nipošto ne uzimati neke kokuznije pakete opreme jer je razlika u sjedištima dosta velika. Kod ovih kokuznijih sjedišta su fuj, leđa zabole.
Slažem se sa tobom u potpunosti, taj motor nudi defitivno veći ugođaj, najviše zbog pogona na sve točkove :)
Dobronamjerni savjeti su ok, da čovjek ne luta i da zna šta kupuje.
sve na kvadrat

#33 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by sve na kvadrat »

condy wrote:
citro wrote:
Slažem se sa tobom u potpunosti, taj motor nudi defitivno veći ugođaj, najviše zbog pogona na sve točkove :)
Dobronamjerni savjeti su ok, da čovjek ne luta i da zna šta kupuje.
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/au ... =Limousine svemirac..:)
relax11

#34 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by relax11 »

Pazi ovo, manja je potrosnja u 3.0, nego 2.7 motora.
Audi6

#35 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by Audi6 »

relax11 wrote:Pazi ovo, manja je potrosnja u 3.0, nego 2.7 motora.
Po meni je nemoguce prije svega ako se uzme 3.0 quattro + tiptronic protiv 2.7 manuelca,mislim da 3.0 trosi i par l vise bas zbog quattro pogona i mjenjaca.
Audi6

#36 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by Audi6 »

Ajde jos neko strucno misljenje neka kaze :D
almir90

#37 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by almir90 »

Za taj 2.0 TDI se većinom loše piše, od odlaska uljne pumpe koja prouzrokuje niz drugih skupih kvarova, turba itd.

Ja sam od rođaka probao takav A6, 3.0 TDI, prednji pogon, manuelni mjenjač, možda će zvučati čudno, no to je auto prejako za naših puteva, meni je je svidio, mada mislim da je prejak, jer nema se gdje vozati, jer su nam ograničenja oko 70 na većini puteva, i samim time plaćaš skupu registraciju, i održavanje, a nemaš gdje kod nas iskoristiti potencijal, to razum govori. Al' ako imaš želju i mogućnost, što da ne, nije život 100 godina.

Jesi li ražmišljao o kombinaciji sa plinom? Gledam oglase neki dan na mobile.de, i švabe puno skuplja auta na plin vozaju, jedino je to kod nas "ako si hadžo, vozaj se na benzin".

Rođak nije imao problema sa svojim, sve je do auta, kasnije je kupio A8 sa 3.0 TDI motorom i izdavao se hrpu para na popravke, sve zavisi kako je prethodni vlasnik čuvao.
Audi6

#38 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by Audi6 »

almir90 wrote:Za taj 2.0 TDI se većinom loše piše, od odlaska uljne pumpe koja prouzrokuje niz drugih skupih kvarova, turba itd.

Ja sam od rođaka probao takav A6, 3.0 TDI, prednji pogon, manuelni mjenjač, možda će zvučati čudno, no to je auto prejako za naših puteva, meni je je svidio, mada mislim da je prejak, jer nema se gdje vozati, jer su nam ograničenja oko 70 na većini puteva, i samim time plaćaš skupu registraciju, i održavanje, a nemaš gdje kod nas iskoristiti potencijal, to razum govori. Al' ako imaš želju i mogućnost, što da ne, nije život 100 godina.

Jesi li ražmišljao o kombinaciji sa plinom? Gledam oglase neki dan na mobile.de, i švabe puno skuplja auta na plin vozaju, jedino je to kod nas "ako si hadžo, vozaj se na benzin".

Rođak nije imao problema sa svojim, sve je do auta, kasnije je kupio A8 sa 3.0 TDI motorom i izdavao se hrpu para na popravke, sve zavisi kako je prethodni vlasnik čuvao.
Hvala druze,i po meni sve to zavisi od auta do auta,isto sam cuo za 2.0 ima problema da im zna otic motor,uljna pumpa vecinom ode a to je skupo da se popravi,razni mehanicari su mi rekli da kupim 3.0 a neki da kupim 2.0. A sve su to nasi mehanicari koji samo znaju popravit auto staro 25 godina. Takodjer sam cuo da na 200 000 km kod automatskih mjenjaca treba mijenjat neko cudo koje kosta 1500-2000 eur. nekako mi najbolje zvuci 2.7 sa manuelnim mjenjacem.
condy

#39 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by condy »

Ako zelis manuelni mjenjač onda ti je bolja opcija audi a4 b8 2.0 tdi. Rekao sam već da manuelni mjenjač u audiju a6 nije najbolje rješenje. U V6 motoru on je veoma nezgodan zbog snage motora. Nije isto šaltati njega i nekog običnog tdi motora. On jeste teoretski pouzdaniji, ali on je prošlost. Tiptronic ne zahtjeva nikakva ulaganja osim što se redovno mora provjeriti razina ulja i sl. na servisima. On se mora prilikom kupovine stručno pregledati u ovlaštenom servisu i ako je sve ok, onda nema tu rizika.

Audi nije jeftin za održavanje bez obzira koji mu je mjenjač. Ako ga kupujes, moraš biti spreman i na skuplje održavanje. U te v6 tdi motore ide preko 8 litara ulja, skoro duplo više nego u većinu drugih vozila. Jednostavno sve je skuplje u odnosu na kompakt vozila.
animals

#40 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by animals »

Ja imam A4, 2,0, 136 ps..samo sipas i vozis,,nemam nikakvi problema sa njim..mislim da ti je to bolja opcija..
jefferson

#41 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by jefferson »

animals wrote:Ja imam A4, 2,0, 136 ps..samo sipas i vozis,,nemam nikakvi problema sa njim..mislim da ti je to bolja opcija..
Pa ako je A4 2.0 sipaj i vozi, sto ne bi bio i A6?
Covjek hoce A6 i nek tema ostane oko A6.
basicm

#42 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by basicm »

2.0 u tom autu je opterecen motor, i ne moze dugo trajati, sami navodite primjere.
2.7 je izvedenica iz 3.0, tako da je 3.0 original, i po meni najbolji izbor. Automatik obavezno, quattro jos obaveznije.
Prijatelj mi je imao 2.7, i nije bio nesto zadovoljan, nesto oko lanca se zezao. Uzme 3.0, i tek tad mu se vratio osmijeh na lice, iako je imao vise kilometara od prvog.
Nije mjerilo, ali je iskustvo.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Tuzla111

#43 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by Tuzla111 »

condy wrote:Svako ko je vozio taj automobil reće da je sjajno i pouzdano vozilo. Onaj ko nije imao nekog doticaja sa tim autom, krene sa filozofijom samo 3.0 tdi i ništa drugo. To su gluposti i dječački snovi jer ti ljudi ništa o tom vozilu ne znaju osim da ima neki moćni motor 3.0 tdi.

Ja imam iskustva sa tim vozilom i motorom 2.7 tdi od 132kw. Vozilo je po gabaritima veliko i teško, što se osjeti na našoj bosanskoj cesti. Nije baš za naše ceste i umara ga voziti na našoj cesti. Za naše ceste je najbolji izbor a4, ali otom potom. Masa vozila se posebno osjeti na losim cestama pa on trazi veću paznju na cesti od manjih vozila( dugačak, širok i težak, tri stvari po kojima se razlikuje od većine ). Po gradu je priča za sebe, parking je poprilično tezak za njega. Motor 2.7 tdi kod mene ide bez problema 230km/h pa mi nije jasno kako to nekom za bh. uvjete nije dovoljno :? Na otvorenoj potrosnja ide ispod 6 litara po gradu tesko ispod 9 litara. Motor ubrzava silovito, u svakoj brzini i bez ikakvih problema se prelaze druga vozila. Preticanja su totalno uvjerljiva.

Mjenjač manuleni od 6 brzina je najlosija komponenta tog vozila. Brz je ali i grub, u prvom potežak, nije sinhronizovan i trazi često šaltanje. Znači, taj mjenjač je loš, i to će svako reći ko je vozio manuelni u tim v6 motorima. Znači, samo tiptronic i ništa drugo. Tiptronic je savršen, perfektan za to vozilo. Drugo auto je sa tim mjenjačem. Volan je servotronic i trazi navikavanje, vrlo lagan, precizan ali ne nudi puno toga povratno sa ceste. Treba traziti verziju sa displejima u boji i navigacijom jer su puno atraktivniji.
Servis je redovan godišnji u ovlaštenom servisu, i auto radi bez ikakvih problema. .

Prilikom izbora treba traziti najočuvaniji primjerak, jer su to limuzine koje se vani gaze i puno prelaze. Manje je opterećena ona sa V6 motorom zbog snage motora ali ako je u dobrom stanju i a6 sa 2.0 tdi motorom, nećeš se pokajati.
sta ima tiptornic. O tome bi se bas dalo pricati a mozes malo uraditi research pa vidjeti da ti mjenjaci lagano ckavaju prije 200k km a o popravci tog mjenjaca ne treba rijeci trositi.
Tuzla111

#44 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by Tuzla111 »

Moj prijedlog posto se radi o Bosni i ima poprilicno dosta kisnih dana u godini a bogami i snijeg zna pasti, uzeo bi quattro pogon sa manuelnim mjenjacem a motor u toj situaciji moze i 2.7 i 3.0, nije velika razlika, ionako kupujes polovno pa ne mozes sve birati po zelji, koji je u boljem stanju tog i uzmi.
drndalo

#45 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by drndalo »

condy wrote:

Prednji pogon kod V6 motora u odnosu na zadnji pogon, osjetno manje pruža mogućnosti sa upravljivosti vozilom.
O kakvom zadnjem pogonu pricamo kad je Audi tema ?
condy

#46 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by condy »

drndalo wrote:
condy wrote:

O kakvom zadnjem pogonu pricamo kad je Audi tema ?
Okey ja sam skrenuo malo sa teme...

Generalno mislim da kod audija pogon na samo prednje točkove i to kod 2.7 tdi motora, znači bez quattro pogona na sve točkove, pruza puno manje mogućnosti i ugođaja u vožnji. Svaki 3.0 tdi ima quattro pogon, što je i logično s obzirom na snagu te mašine i većinom je tiptronic prijenos, što je prava kombinacija. Po meni bi bilo logično i da svaki 2.7 tdi bude opremljen tim pogonom na sve točkove, jer mi ta mašina nije samo za prednjeg pogona odnosno ona meni uopće nije za prednjeg pogona. Znam da audi nema niti jedno vozilo na samo zadnjem pogonu ali zbog čega to :?
ado-šampion

#47 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by ado-šampion »

condy wrote:Znam da audi nema niti jedno vozilo na samo zadnjem pogonu ali zbog čega to :?
Zato sto se platforma s prednjim pogonom lakse iskoristi u drugim (manjim) modelima. To je osnova VW grupacije, "re-use". Druga stvar, lakse je prodati quattro kad je osnova prednji pogon. Ako bi recimo A6 i A8 imali zadnji pogon, pitanje kome bi prodali quattro verziju.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#48 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by mali_milojica »

Apsolutna je glupost ici na rucni mjenjac kod ovolikog motora i ovolikog obrtnog momenta. Jedno pogresno kretanje ili odvajanje kvacila,slobodno se mozes oprostiti sa lamelom. O zamajcu i da ne govorim. Lome ih auta sa 250 nm,mogu misliti sta mu radi ovaj od 500 nm.
SAMO automatica.
condy

#49 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by condy »

ado-šampion wrote:
condy wrote:Znam da audi nema niti jedno vozilo na samo zadnjem pogonu ali zbog čega to :?
Zato sto se platforma s prednjim pogonom lakse iskoristi u drugim (manjim) modelima. To je osnova VW grupacije, "re-use". Druga stvar, lakse je prodati quattro kad je osnova prednji pogon. Ako bi recimo A6 i A8 imali zadnji pogon, pitanje kome bi prodali quattro verziju.
Da, to je to. Negdje sam čitao ali nisam potpuno siguran, da je upravo iz tih razloga o kojima ti pises dosta slabo zastupljen kod bmw kupaca njegov xdrive pogon i da u suštini on ne nudi puno više od klasičnog zadnjeg bmw pogana. Ipak mislim da u nekoj skorijoj budućnosti taj pogon na sve četri točka će dolaziti standardno u svakoj limuzini i da će postati prošlost pogon na samo prednjim/zadnjim točkovima, barem kod tih vozila.
lavic

#50 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by lavic »

condy wrote:
ado-šampion wrote:
Da, to je to. Negdje sam čitao ali nisam potpuno siguran, da je upravo iz tih razloga o kojima ti pises dosta slabo zastupljen kod bmw kupaca njegov xdrive pogon i da u suštini on ne nudi puno više od klasičnog zadnjeg bmw pogana. Ipak mislim da u nekoj skorijoj budućnosti taj pogon na sve četri točka će dolaziti standardno u svakoj limuzini i da će postati prošlost pogon na samo prednjim/zadnjim točkovima, barem kod tih vozila.
Ovo sto si ti napisao nema nikave veze sa istinom. X drive je dosta zastupljen i trazen, posebno kad se radi o autima koje voze pripadnice ljepseg spola i kupaca koji kupuju svog prvog BMW pa ih je strah zadnjeg pogona.
Jos jedna stvar gdje grijesis je vozna dinamika, x drive puno vise pruza sigurnosti u odnosu na zadnji pogog, ali zato i kosta 5+ milja maraka, pa cak i vise ako vezes ga jaci motor koji se prodajeu paketu sa automatskim mjenjacem sto na kraju izadje +10000 KM u odnosu na standardno auto.
Post Reply