Ukraden Renault Megane II sedan

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

direstraits0078

#26 Re: Ukraden Renault Megane II sedan

Post by direstraits0078 »

zmajadaH wrote:
dabarizmabra wrote:...

Inace se Renaulti na karticu dosta cesto kradu, izgleda su kriminalci nabavili neki software.
Bunjo junior je prodavao kodove od kartica za megan.Čuo sam neku priču da je to na sudu.
Možda je i to jedan od razloga što je izgubio koncesiju za renault čija je prodaja išla sasvim dobro.
I sad će da hadžija opet.Ima na raspolaganju tojotu i škodu :roll:

To veze s vezom nema. Ne radi se ni o kakvim kodovima koje ti drzis u steku pa prodajes. Radi se o softwareskom i hardwareskom alatu koji se kupuje na crnom trzistu (put otprilike ide ovako: Rusija, Bugarska, Srbija, RS, Sarajevo), i policija Kantona Sarajevo i RS-a, i SIPA i FUP su imali postupanja vezano za to. Bunjo s tim nema apsolutno nikakve veze. A prica ima koliko hoces, jedna od tih je da je izgubio koncesiju za Renault, sto takodje nije tacno. Jos uvijek je ovlasteni diler i serviser Renault vozila za BiH, sto se moze provjeriti na sluzbenim stranicama Renaulta za BiH.
Nabucco

#27 Re: Ukraden Renault Megane II sedan

Post by Nabucco »

zmajadaH wrote:
Nabucco wrote:
zmajadaH wrote:
Bunjo junior je prodavao kodove od kartica za megan.Čuo sam neku priču da je to na sudu.
Možda je i to jedan od razloga što je izgubio koncesiju za renault čija je prodaja išla sasvim dobro.

To je bilo prije 6-7 godina, nije on puno stete napravio. Ovdasnji lopovi iznajmljuju opremu iz Srbije i RS-a. Jednostavno, Laptop+softver+OBD jeck i to je to. Par klikova i gotovo. :(

Edit: Zbog toga je pojava da u Sarajevu za noc nestane 2-3 Megana, Jer je skupa ta zajebancija, pa se odma odradi par komada da bi se bilo u plusu :-D
Hajde reci da si pogriješio za ovo boldovano. :shock:
Kako reći da nije puno štete napravio kada je ukradeno bilo minimum 20 megana ....Tačan broj se nije ni saznao.

20 je nista naspram broja megana II-III ( Clia sa karticom)koji su maznuti u zadnjih 3-4 godine.
direstraits0078

#28 Re: Ukraden Renault Megane II sedan

U svakom slucaju, nemojte povezivati Bunju ili bilo kojeg ovlastenog dilera s kradjom vozila. Znaju veoma dobro organi reda ko su narucioci i izvrsioci. Radi se uvijek manje-vise o istoj skupini.
plucna mahramica

#29 Re: Ukraden Renault Megane II sedan

Post by plucna mahramica »

Ma bunjo morao da rijesi neke dugove pa prodao par kartica, sta fali.
direstraits0078

#30 Re: Ukraden Renault Megane II sedan

Ocito da pojma o tim poslovima nemate, pa zato valjda i lupate gluposti. :-)

Kartice ovlasteni servisi ne mogu nabavljati i drzati na stanju.
zmajadaH

#31 Re: Ukraden Renault Megane II sedan

Post by zmajadaH »

direstraits0078 wrote:
zmajadaH wrote:

To veze s vezom nema. Ne radi se ni o kakvim kodovima koje ti drzis u steku pa prodajes. Radi se o softwareskom i hardwareskom alatu koji se kupuje na crnom trzistu (put otprilike ide ovako: Rusija, Bugarska, Srbija, RS, Sarajevo), i policija Kantona Sarajevo i RS-a, i SIPA i FUP su imali postupanja vezano za to. Bunjo s tim nema apsolutno nikakve veze. A prica ima koliko hoces, jedna od tih je da je izgubio koncesiju za Renault, sto takodje nije tacno. Jos uvijek je ovlasteni diler i serviser Renault vozila za BiH, sto se moze provjeriti na sluzbenim stranicama Renaulta za BiH.
Nek si nas prosvijetlio.Baš ti hvala.Posebno što si meni objasnio kako i sa čime se to radi.
Vidiš, ja sam mislo da je to na šemu ''kao kupiš kod od prodavca i onda samo ukucaš u konzOOlu i to radi i ukrradeš aVto renault''.
Kao na primjer :
Adapter OBD sa jedne strane - DIP prekidaci sa druge i bianco kartica.
Upisati VIN*
Izgenerisati sifru* za DIP prekidace na OBD adapteru.
Ode bibi, na žalost :sad: majku im lopovsku

* VIN i sifra, to se nađe samo tako na netu ili neko ''dojavi'' (zaključite sami)
Ali sad kada si mi ti objasnio da to nije tako, lakše mi je....

A mogao sam ti i jednostavno napisati ne seri.

Braniš neobranjivo, postali smo društvo u kojem se vrše malverzacije sasvim normalno.
Te iste malverzacije se kriju i zataškavaju.
Jesu li isto tako iz ase procurile krucijalne informacije a i sredstva za krađu vozila pa iz je policija ufatila.
Zataškano, o tome se i nepriča više.
Isti slučaj bio i sa renolom.
Opet zataškano.
I onda dođe neko poput tebe pa lupeta sa kojekavim izjavama i opravdanjima za malverzante.
direstraits0078

#32 Re: Ukraden Renault Megane II sedan

Da si ustao s tih jaja na kojima sjedis (ili na cemu vec sjedis) i prosetao iz zmajevog gnijezda pa eventualno sjeo na vlastita, i zagrijao stolicu, mozda bi znao slijedece:

VIN se iscita prilikom prvog povezivanja na OBD s dijagnostickim alatom Clip, operacija ne traje ni sekundu. Isto kao sto iscitas EPROM kad dekodiras telefon. Funkcionalan Clip (klon ili original) mozes pronaci na e-bayu, a ostatak ide kanalima koje sam vec napisao. Osim Clipa ti je potrebno jos HW-a i SW-a da bi iscitao i upisao kod na praznu/blank karticu.

P.S. Ne mlati gluposti, sjedi na vlastita jaja umjesto da sjedis u gnijezdu na tudjim jajima i pratecoj opremi.

Takvi kao ti s nedostatkom sivog materijala na gornjem spratu i sire price i baljezgaju kako su ovlasteni u talu, dok ekipa odradjuje vozila. A nemaju pojma ko je ko u citavoj prici.
zmajadaH

#33 Re: Ukraden Renault Megane II sedan

Post by zmajadaH »

direstraits0078 wrote:Da si ustao s tih jaja na kojima sjedis (ili na cemu vec sjedis) i prosetao iz zmajevog gnijezda pa eventualno sjeo na vlastita, i zagrijao stolicu, mozda bi znao slijedece:

VIN se iscita prilikom prvog povezivanja na OBD s dijagnostickim alatom Clip, operacija ne traje ni sekundu. Isto kao sto iscitas EPROM kad dekodiras telefon. Funkcionalan Clip (klon ili original) mozes pronaci na e-bayu, a ostatak ide kanalima koje sam vec napisao. Osim Clipa ti je potrebno jos HW-a i SW-a da bi iscitao i upisao kod na praznu/blank karticu.

P.S. Ne mlati gluposti, sjedi na vlastita jaja umjesto da sjedis u gnijezdu na tudjim jajima i pratecoj opremi.

Takvi kao ti s nedostatkom sivog materijala na gornjem spratu i sire price i baljezgaju kako su ovlasteni u talu, dok ekipa odradjuje vozila. A nemaju pojma ko je ko u citavoj prici.

Koji si ti pacijent, preformulisao si moj post i još se pokušavaš praviti pametan :roll: :zoka: hajde ti :run:

Izvinjavam se za OT pokretaču teme .
direstraits0078

#34 Re: Ukraden Renault Megane II sedan

Pacijent je onaj ko siri neosnovane price i glasine, jer ne poznaje stvarno stanje stvari. Ajde se sada vrati na jaja i prateci mobilijar. :izet:
530i

#35 Re: Ukraden Renault Megane II sedan

Post by 530i »

Za broj šasije ne treba nikakvo povezivanje, dovoljno ga je pročitati sa auta...
direstraits0078

#36 Re: Ukraden Renault Megane II sedan

To stoji, ali ima ljudi pa ga sakrivaju na raznorazne nacine, kao da to ima nekog utjecaja ako se lik koji se razumije u svoj posao nameracio na tvoj automobil.
dabarizmabra

#37 Re: Ukraden Renault Megane II sedan

Post by dabarizmabra »

Nabucco wrote:o je bilo prije 6-7 godina, nije on puno stete napravio. Ovdasnji lopovi iznajmljuju opremu iz Srbije i RS-a. Jednostavno, Laptop+softver+OBD jeck i to je to. Par klikova i gotovo.
Ne slazem se sa ovim stavom, da je puno bitno koliku je stetu napravio...da je tebi nestalo auto, rikao bi ti kao Damjanov Zelenko :D

Dva su para rukava:

-da li je bilo zolupotrebe kapaciteta i ovlasti ovlastenog zastupnika- jeste.
To je tako ozbiljan prekrsaj, da se to desilo negdje vani, ne bi potomak te osobe do treceg koljena, vise bio zastupnik ni za Pretis lonce...

Dakle, to je vrlo ozbiljan kriminal, kad neko zloupotrijebi povjrene resurse, tako da je besmisleno pricati kako nije veliku stetu napravio.

Da su nestala 2 auta a ne 22, to je opasan kriminal i zasluzuje svaku kaznu i osudu.

Drugi par rukava sa organizirani lopovi, njima je "posao" da kradu i od njih se povjerenje i postenje ni ne ocekuje.
direstraits0078

#38 Re: Ukraden Renault Megane II sedan

Ocito ovdje neko ima namjeru da po svaku cijenu uplete Bunju u mutne poslove. :-) Medjutim, to jednostavno nije istina, niti ima bilo kakvog uporista. Bunjo niti je imao veze s kradjama Renault automobila u Kantonu Sarajevo niti bilo gdje u BiH (pa ni u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Bugarskoj), niti su istrazne radnje ikada isle u tom smjeru. Ta prica koju je neko pustio iz izvora bliskih ili ovima koji su se bavili kradjama ili ovima koji imaju direktne koristi od pokusaja da ocrne Bunju (citaj: GumaM, ASA), ne pije vode. Ono sto su sigurnosne agencije poduzimale (ako nemate pristupa tim informacijama, imate dosta toga u sredstvima javnog informisanja, Avaz, Klix itd.) se odnosilo na grupe iz RS, i grupe iz Zapadne Hercegovine, kao i HNK. Kasnije je tu doslo jos par kokosara iz KS, ali to je vec drugi par rukava, kako neko rece.

Uglavnom, Bunjo nema veze s kradjama Renault vozila, a ni s kradjama npr. vozila VAG koncerna. Krivce trazite uglavnom u RS i dijelu Federacije koji je pod kontrolom hrvatskih kriminalnih skupina.
punta

#39 Re: Ukraden Renault Megane II sedan

Post by punta »

gdje su ga pronasli
johntra

#40 Re: Ukraden Renault Megane II sedan

Post by johntra »

@direstraits...razumijem tvoje branjenje svega što ima veze sa Renault logom, ali i pomoć koju mnogima pružaš, ali sad malo pretjeruješ...dakle, javna je tajna, a to je namjerno zataškano, upravo radi toga da Bunjo ne bi imao problema, da je njegov brat pokušao da hajruje na tim karticama, odnosno ne na karticama, nego šiframa tih kartica, koje je prodao tim svim kokošarima i hašišarima koje navodiš gore...tako je za jednu noć planulo 30 ili više komada Renault modela, ne znam tačno, od kojih je većina kasnije i pronađena, jer se valjda tom šifrom auto samo jednom moglo pokrenuti...drugi put ne, pa su mnoge nalazili pored ceste u raznim dijelovima BiH, pošto nisu imali goriva i o tome se ovdje pisalo nekoliko godina ranije...naravno, sad me možeš pokušati ispraviti da to nije moguće, ali se desilo, a momak sa nekoliko postova iznad je opisao proceduru...i da naglasim, Bunjo to nije znao i ovaj je njemu sve odradio iza leđa...inače, do te noći, krađa Renault modela kod nas je bila jedan model u jedno pola godine...

dalje, ovdje niko ne dovodi u pitanje Bunju, nego njegovog brata, kojeg mnogi ovdje znaju i bolje od mene, a koji je klasični kriminalac i prevarant...odmah nakon te epizode, bio je učesnik još jedne, kada je na silu, ali baš tako, htio da preuzme gospodaranje Autocommerce dilerskim mjestom i automobilima na Pofalićima, jer je to njegov prostor...ljudi htjeli da odu od njega, jer su valjda našli novi prostor, a on ih jedan dan sve otjerao i zabranio im da dolaze, a ostala sva auta u salonu...pa je tada Srećko (tadašnji direktor AC) u pomoć morao zvati Ambasadu Hrvatske, da bi kasnije FUP došao sa specijalcima i izvukao im auta...zamalo diplomatski skandal...ljudi se kasnije skrivali po Sarajevu, iz straha od osvete..kad sam im išao u posjetu, morao sam znati mnoge lozinke da im otvore vrata ureda u Hrasnom... :mrgreen:

inače, Bunjo je htio da halali rad sa Renaultom skroz i da radi samo sa Škodom i Toyotom, ali su mu upravo neki ljudi iz Toyote rekli da mu to nije pametno, jer mu Renault i dalje donosi dosta profita, kako kroz servis, tako kroz prodaju...
direstraits0078

#41 Re: Ukraden Renault Megane II sedan

Opet ponavljam jednu veoma jednostavnu stvar: tehnika i oprema kojom se sluze ovi sto otudjuju motorna vozila bilo koje marke zaobilazi ovlastene servise, njihove dijagnosticke uredjaje, opremu i alate i sve sto oni imaju na raspolaganju. Ovlasteni servisi nisu u mogucnosti da na takav nacin dolaze do "kodova", kartica itd. Zna se veoma dobro ko jeste i na koji nacin, ja ovdje ne mogu iznositi operativna saznanja agencija za provedbu zakona i citirati vjestacenja tehnicara MUP-a ili kopirati presude ljudima koji su u tom poslu, ali pametnom je dosta i ovo sto sam naveo. Dakle, naveo sam u prethodnim postovima o kome se radi, gdje operisu i kako dolaze do "alata".

Ja ne branim nikoga, ali mi nije jasno kako petljaju ovlasteni servis/zastupnika u pricu koja ni po cemu nema veze s bilo kojim ovlastenim servisom, ni Bunjom. Mozda je Bunjo nekome od ovih gore sto ga blate sjeo na zulj ili im naplatio nesto sto po njima nije trebalo biti naplaceno, ili naplatio vise nego sto su ocekivali, ali to nije razlog da se ponavlja jos uvijek jedna te ista prica kako je Bunjo prodao kartice i "kodove". To su price za malu djecu i naivne. Kojih btw. ovdje ocito ima poveci broj.
johntra

#42 Re: Ukraden Renault Megane II sedan

Post by johntra »

Prvo, pricamo o slucaju od prije nekoliko godina, kada Renault nikome nije bio zanimljiv za kradju, a lopovi i nisu ulagali u posebne softvere ili one priblizne kojima takva auta mogu pokrenuti....sada je drugacija situacija, Renaulta na svskom cosku,dijelovi su potrebni, doslo do povecane potraznje za njima i doslo je do drasticnog povecanja kradje ovih automobila....to sada rade ti sto ih ti opisujes i na nacin koji si opisao, dok je u ovom slucaju sve odradio Bunjin brat,...
Nisam ja naivan ne brini, meni ni iz dzepa, ni u dzep....samo ti malo nastupas sa visine sa pricom o tome kako ovlasteni servisi ne rade haman nista drugo osim promjene ulja, te da ne raspolazu sa informacijama, osim onih koje su vezane za gradaciju istog...pa sad ne znam ko ispada ovdje naivan....ili su ti mozda cudne stvari koje su nepojmljive za drzavu u kojoj trenutno zivis i koja ima uredjen sistem....
direstraits0078

#43 Re: Ukraden Renault Megane II sedan

Ne bih se slozio s tobom, a to baziram na provjerenim informacijama ljudi koji se profesionalno bave borbom protiv te vrste kriminala, a ne na rekla-kazala pricama.

Isto kao i u tvom slucaju, meni ni u dzep ni iz dzepa. Kradje se svugdje desavaju, nebitno na kojoj si geografskoj sirini ili duljini. Po broju rasvijetljenih slucajeva kradja vozila, Bosna i Hercegovina ne zaostaje za EU. Druga stvar je sto procesuiranje nakon rasvjetljavanja slucajeva ne ide uvijek onako kako bi zeljeli ljudi koji provode vrijeme privodeci kriminalce i dokumentujuci kradje.
Nabucco

#44 Re: Ukraden Renault Megane II sedan

Post by Nabucco »

De ba ljudi smirite oko Bunje :D

Nije bilo Bunje JR u Srbiji, pa je za noc nestajalo po 20 Komdana. Na Renault Serbia forumu znam minimum 100 osoba koje su ostale bez auta. Od tih 100 znam samo 4 da su vracena(nisam 100% siguran, jer mozda ljudi nisu napisali da im je vozilo vraceno). U Srbiji su se prvenstveno krali zbog prebacivanja Britanaca.. Bilo bruka Megana sa desnim volanom, dosao zakon o zabrani, i tu nastala citava frka. Jednostavno su bili u istom sr*nju kao i mi. Znaju ljudi kuda auta idu, zna policija, ali niko nista nece da poduzme. Auta su zavrsavala oko Sandžaka, da bi nakon toga bila prebacivana za Montenegro, Albaniju (Neki tvrde da su i to Turske dolsa)- Mozda ih ima sada i po Bosni :roll: .Kod nas je problem iskljucivo zbog autodijelova. Sistem kartice kod Megana II i pojedinih Clia III je provaljen jos 2006-7 godine. Renault je priznao tu gresku, i nudili su naknadno ugrađivanje nekih zastia( NE u svim zemljama- Mislim da je od Ex-Yu drzava jedino Srbija imala tu opciju). Krađa se može sprijeciti za par markica, ima bruku nacina. Mislim da manje vise svi znate pa da ih ne pisem sada ( ako neko ne zna, mogu napisati nije problem). Ovo polemisanje oko Bunje je stvarno nepotrebno. Jer su to sve glasine... Renault ima "Plivajuci kod ( mislim da se tako zove :) ) , tj, kod se u svakom trenutku vremena mjenja i nemoguce je pokrenuti auto sa vec "gotovom" karticom, vec se ta kartica mora programirati u autu.
johntra

#45 Re: Ukraden Renault Megane II sedan

Post by johntra »

ne bih se baš složio da ne zaostaje za EU...prema broju stanovnika, prosjek je sigurno malo iznad...inače, nisu zaposlenici Bunje (u ovom slučaju brat), ni ASA, ni ostali, prvi i zadnji koji su pokleknuli na lakoj zaradi i ovdje nisu nikakve rekla-kazala priče, nego priče koje su istinite, ali radi renomea brzo zataškane...imaš slučaj BMW zaposlenika kod Tomića (lično ga znaju neki sa ovog foruma, uključujući i mene), koji je dobio nogu zbog krađe dva modela iz njihovog servisa...isto tako, jako teško bilo za dokazati, zato je jedino i dobio nogu, a Tomić priču zataškao, završivši usput posao sa vlasnicima otuđenih vozila...zato ti kažem da su neke stvari samo kod nas moguće...a takvu mogućnost nekad ostavljaju i sami pripadnici zakona, nažalost, od kojih ih mnogo zna biti u talu sa lopovima...ali eto, ako znaš ljude iznutra, onda sigurno i to znaš...
Nabucco

#46 Re: Ukraden Renault Megane II sedan

Post by Nabucco »

johntra wrote:ne bih se baš složio da ne zaostaje za EU...prema broju stanovnika, prosjek je sigurno malo iznad...inače, nisu zaposlenici Bunje (u ovom slučaju brat), ni ASA, ni ostali, prvi i zadnji koji su pokleknuli na lakoj zaradi i ovdje nisu nikakve rekla-kazala priče, nego priče koje su istinite, ali radi renomea brzo zataškane...imaš slučaj BMW zaposlenika kod Tomića (lično ga znaju neki sa ovog foruma, uključujući i mene), koji je dobio nogu zbog krađe dva modela iz njihovog servisa...isto tako, jako teško bilo za dokazati, zato je jedino i dobio nogu, a Tomić priču zataškao, završivši usput posao sa vlasnicima otuđenih vozila...zato ti kažem da su neke stvari samo kod nas moguće...a takvu mogućnost nekad ostavljaju i sami pripadnici zakona, nažalost, od kojih ih mnogo zna biti u talu sa lopovima...ali eto, ako znaš ljude iznutra, onda sigurno i to znaš...

Ma ovo se moze desiti u svakom servisu, auto praonici i slicno. Pogotovo kod starijih auta gdje se kljuc mogao izraditi na staromodni nacin(dovoljan samo otisak) . Nije tu neka fizika velika :D .. Isto do danas rade neki sverceri automobila tako sto ostave po jedan kljuc sebi, auto prodaju, i onda neofirno nakon pola godine maznu to isto auto :D
direstraits0078

#47 Re: Ukraden Renault Megane II sedan

Ponovo pišete napamet, vezano za krađe megana. Ali eto, vama na obraz.
Nabucco

#48 Re: Ukraden Renault Megane II sedan

Post by Nabucco »

direstraits0078 wrote:Ponovo pišete napamet, vezano za krađe megana. Ali eto, vama na obraz.
?
mobsterc

#49 Re: Ukraden Renault Megane II sedan

Post by mobsterc »

Ma da se ne bi niko sekirao, nemojte kupovati auta kod bunje i gotovo.
Nabucco

#50 Re: Ukraden Renault Megane II sedan

Post by Nabucco »

mobsterc wrote:Ma da se ne bi niko sekirao, nemojte kupovati auta kod bunje i gotovo.

Ma bilo gdje da uzmete auto- Pogotovo Megana II, odite u servis, prekodirajte kartice i rijesite problem.
Post Reply