Eh, moze se i ovako eci, zeludac. Ali ipak volim to nazvati svojim imenom: biti nimalo empatican prema svojoj vrsti, imati taj predatorski dio mozga razvijeniji od prosjeka. Mozda kad si u takvom polozaju te osobine se prirodnim procesom razviju... Ne znam da li se moze bilo kako opravdati, ali svijet i ljudska narav je to.Kastanienallee wrote:U nasim prilikama nije nemoguce ali treba imati zeludac za to. I za brojne uposlenike kojima ces gaziti dostojanstvo, narusavati osnovna ljudska prava, gledati ih npr. kako lagano podsticu razvoj raznih tumora iznad tvojih otrovnih para jer je tebi skupo da im kupis zastitnu opremu ili da uopste kupis kvalitetnu zastitu na masinama koje koristis. Mogucnosti da se uspara na ljudima koji rade za tebe je bezbroj. Kao i na materijalu koji koristis u proizvodnji proizvoda ili neke usluge krajnjem kupcu. Treba imati zeludac i za uvezivanje sa svim slojevima ljigavih u tom citavom lancu...ko ce ti progurati neki propis da te oslobodi nekih dadzbina, ko ce ti pretuci/zastrasiti robove/ko ce ti davati placene nagrade za biznismena godine/decenije/vijeka, ko ce o tebi napraviti reportazu ili dio reportaze u nekim Alhemijama gdje ce te predstavljati kao uspjesnog poduzetnika iako radnicima ne placas doprinose (valjda jesi uspjesan)...
Neka magicna operacija stomaka i moze sve.
U BiH živi čak 90 multimilionera
-
prometheus
#26 Re: U BiH živi čak 90 multimilionera
-
Cavina
#27 Re: U BiH živi čak 90 multimilionera
pa ko je dozvolio kupovinu za certifikatepici wrote:MašHala...ima se može se...ko kaže da smo "sirotinja"...pošteno zaradjeno od privatizacija...sve po zakonu na certifikate...da je pravde pa poništit sve privatizacije pogotovo ove su certifikatima...koja je to pljaČka.
prakitčki nije tu ništa nelegalno
a posebno treba objesiti retarde koje su te certifikate i smislili
- malawi
#28 Re: U BiH živi čak 90 multimilionera
Nista bez lijepih dama: Diana Sanela Jenkins.
Pa Hastor - ASA, itd...
Pa Hastor - ASA, itd...
-
burger_pasa
#29 Re: U BiH živi čak 90 multimilionera
Na prvom mjestu je milijarder Radoncic, na drugom milijarder Keljemendi, pa onda dolaze ovi multimilioneri... Dodik, Covic itd...
- malawi
#30 Re: U BiH živi čak 90 multimilionera
Lijepo je covjek rekao
-
Alkos
#31 Re: U BiH živi čak 90 multimilionera
Samo nešto ne kontam, jesu ovo su oni koji pare čuvaju u BH bankama ili??!
- malawi
#32 Re: U BiH živi čak 90 multimilionera
Prema metodologiji rada Wealth-X, svaki pojedinac čije bogatstvo prelazi 30 miliona dolara spada u kategoriju multimilionera. Zamisli koliko je jos onih do 30 miliona DOLARA + oni sto svu lovu ne drze u banci.Alkos wrote:Samo nešto ne kontam, jesu ovo su oni koji pare čuvaju u BH bankama ili??!
30.000.000,00 Dolara = 42.687.719,68 KM
- newlevel
#33 Re: AW: U BiH živi čak 90 multimilionera
Procitaj malo bolje moj post, i onda komentarisi. Eduakcije ti sinko fali, i to mnogo, dosta si povrsan, na tvoju zalost.fatality wrote:Ma sta zna levat koji po citav dan sjedi i ispija kafe. Kako mi ovo zivac izvuce, eto ako je 90% nase populacije oplemenjeno "levatizmom" odma misle da niko nista ne moze ostvarit. Za te je nezamislivo da postoje ljudi kojima kafa u strosi sa ajfonom i samsungom (i kljucevima neke ohrndale kante od auta) nije vrh svijeta. Ima ljudi koji svoj zivot ipak drugacije iskoristavaju i nemaju vremena da budu vidjeni sa tom skalamerijom na stolu.Bodkin wrote:smijesno je to. sasvim smo dovoljno trziste ako se bavis pravim stvarima. da ne kazem ako izvozisnewlevel wrote:Cisto sumnjam da je i jedan od njih, kako to jedan gospodin kaze:" Po zakonu" stekli !
Malo smo mi trziste da bi neko na legalan nacin milione I milione zaradio, a hvala bogu, znamo kakav nam je izvoz, i kakva nam je ekonomija.
Ja na dvoje sumnajm da su na toj listi. Ali zna narod kako su dosli do tog bogatstva, kruze price.
Sent from my Nokia 3310
Al ne, glavna je "lopov", "papak", sad bi ja njega prebio, bla bla bla, a sve ljubomora frca na sve strane
(Haj sad napadnite kako sam ja vakav, nakav ...)
sa fontela
Ja sam napisao "po zakonu" da su ljudi stekli tu lovu.
Evo primjer jedan,
Ima covjek oko 400 radnika, plata im je 300 maraka, ali preko banke im uplacuje minimalac, i kad im legne plata oni njemu sutradan vrate tu razliku. Jel tebi to ok ?! Lako je na tudjoj muci zaraditi.
Ne bi da ti nabrajam, znam za jos slucajeva.
Sent from my Nokia 3310
- cenecimoveocino
#34 Re: U BiH živi čak 90 multimilionera
Nesto nevidam cesto te silne lamburdzinije,ferarije,bentlye.
Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
-
Trebam te
#35 Re: U BiH živi čak 90 multimilionera
Bitno je koliko je politicara od njih?? recimo Omer Vatric, poslanik izaslanik a koristio nepovratne kredite od Serde
Sve po zakonu
Sve po zakonu
-
zippoo87
#36 Re: U BiH živi čak 90 multimilionera
moguce je milione i legalno zaraditi,nije to toliko puno novca,samo kako smo mi navikli na vrlo malo,to nam je onda "svemir" 
evo u mom gradu ja znam najmanje 3 milionera,od kojih je barem jedna multimilioner ,dvojica su sve reguralno stekli a treci (sirbegovic) mozda i nije bas sve legurale,jer on shuruje i sa politicarima
i svi su privrednici
a ima ih sigurno i vise u mom seheru ,milioneri su ali ne vjerujem da ih imaju puno,doduse ako se racunaju i nekretnine,onda jesu sigurno
evo u mom gradu ja znam najmanje 3 milionera,od kojih je barem jedna multimilioner ,dvojica su sve reguralno stekli a treci (sirbegovic) mozda i nije bas sve legurale,jer on shuruje i sa politicarima
i svi su privrednici
a ima ih sigurno i vise u mom seheru ,milioneri su ali ne vjerujem da ih imaju puno,doduse ako se racunaju i nekretnine,onda jesu sigurno
-
Cavina
#37 Re: U BiH živi čak 90 multimilionera
a koja su ta dva regularna Tita ti _
-
Cavina
#38 Re: U BiH živi čak 90 multimilionera
sličan i proširen tekst je objavio i klix:
http://www.klix.ba/vijesti/bih/u-bih-zi ... /140224055Ekonomski analitičar Igor Gavran je Nezavisnim kazao da ne bogaćenje pojedinaca tipično za države poput BiH, sa poludemokratskim i nedemokratskim sistemima.
Prema njegovim riječima, sve je više ekstremno bogatih i ekstremno siromašnih, a srednji sloj se gubi. "Vrlo je lako zaključiti da je jedan broj njih do tolikih sredstava mogao doći na nelegalan način", ističe Gavran.
On izražava bojazan da je među 90 multimilionera u BiH najmanje onih koji se bave proizvodnjom i stvaranjem novih vrijednosti. Doktor ekonomije, Izudin Kešetović, smatra da najveće bogatsvo proističe iz utaje poreza, a slično misli i sociolog Esad Bajtal koji kaže da je u pitanju "kriminalizirana grupa".
Prema metodologiji rada Wealth-X, svaki pojedinac čije bogatstvo prelazi 30 miliona dolara spada u kategoriju multimilionera. To podrazumijeva gotovinu, nekretnine, umjetnine, avione, helikoptere i luksuzne automobile, ali i dionice. Zanimljivo je da je u BiH sa 2012. na 2013. godinu broj superbogataša porastao sa 65 na 85, a ukupna imovina sa osam na devet milijardi dolara.
U istom periodu stopa rasta broja superbogataša i njihovog kapitala bila je 30,2 posto, što je bilo daleko najviše u Evropi (druga najviša bila je u Luksemburgu, 9,4 posto).
Na ovaj način BiH je došla "na korak" do Srbije, koja u ovom momentu ima 100 superbogataša (29. mjesto u Evropi), dok je vodeća u regiji Hrvatska, sa 280 multimilionera, i zauzima 23. mjesto na Starom kontinentu.
Osim ove tri države niti jedna bivša jugoslovenska republika nema ovoliki broj superbogataša, čak ni razvijenija Slovenija, koja je godinama punopravna članica EU.
Zemlja s najviše multimilionera je Njemačka, na drugom mjestu je Velika Britanija, a treća Švicarska.
-
almir90
#39 Re: U BiH živi čak 90 multimilionera
Sreća pa me nisu imenom neveli.
Ako ćemo realno o bogaćenju, nema tu matematike, tu je najvažniji faktor "sreća", ako nemaš sreće u životu, čaba ti što si pametan. Eto ja znam par osoba koje su švercom zaradili dobre pare za naše uslove, isto tak znam par osoba koje su pametne i razumiju se u svašta, ali šta god da krenu privatno da rade, ne ide im. Čaba pamet, čaba sve, ako se nema sreće u životu.
Ako ćemo realno o bogaćenju, nema tu matematike, tu je najvažniji faktor "sreća", ako nemaš sreće u životu, čaba ti što si pametan. Eto ja znam par osoba koje su švercom zaradili dobre pare za naše uslove, isto tak znam par osoba koje su pametne i razumiju se u svašta, ali šta god da krenu privatno da rade, ne ide im. Čaba pamet, čaba sve, ako se nema sreće u životu.
-
Bodkin
#40 Re: U BiH živi čak 90 multimilionera
jos jednom, sirbegovic je u kurcu. ide covjek od banke do banke i dogovara odgode placanja, nove kredite i sta ce mu sve banka uzetizippoo87 wrote:moguce je milione i legalno zaraditi,nije to toliko puno novca,samo kako smo mi navikli na vrlo malo,to nam je onda "svemir"
i svi su privrednici
-
stup metropola
#41 Re: U BiH živi čak 90 multimilionera
kako ste samo ljubomorni, pa trebate biti sretni sto u nasoj zemlji ljudi koji lijepo zive i snasli su se hvala Allahu
-
hellue
#42 Re: U BiH živi čak 90 multimilionera
Kakve su ovo tupave teme, tipicno kmecanje i generalizacija svim ljudi koji su milioneri???malawi wrote:Ima raje sa velikom lovom. Neki rade i vidi se, a neki su upakovali u duseka na vrijeme.
1. Vlasnik Violete
2. Hifa grupacija - 5 brace svi milioneri
3. Vjerovatno ANS Drive - gazda
3. Mile![]()
4. Fahro
Eto 8 kom. Jos fali 80-tak
Kod nas raja konta da su to pare ukradene od socijalnih programa
-
Aspekt
#43 Re: U BiH živi čak 90 multimilionera
stup metropola wrote:kako ste samo ljubomorni, pa trebate biti sretni sto u nasoj zemlji ljudi koji lijepo zive i snasli su se hvala Allahu
p.s . snasli se velis
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#44 Re: U BiH živi čak 90 multimilionera
može se pošteno obogatiti
ali nemoguće je da su svi bogati pošteno došli do para
-
hellue
#45 Re: U BiH živi čak 90 multimilionera
Da ali to ovaj tekst ne ostavlja kao mogucnost nego tendeciozno ukazuje na lopovluk, izvor je agencija iz singapura...come onBlack swan wrote:može se pošteno obogatiti
-
prometheus
#46 Re: U BiH živi čak 90 multimilionera
Mozda je prije nekada moglo, ali danas nemoguce, danas se konkurise sa kinezima, i uglavnom sa jeftinom radnom snagom cijelog svijeta.Black swan wrote:može se pošteno obogatiti
Obogatiti se na cestit nacin, placajuci poreze, socijalno/penziono osiguranje, plate, i to sve na regularan nacin prema nalozenom standardu... Svugdje se negdje da nesto ogrebati, a da su tvoje pare, sto da ne? Pa to je osnovna aksioma uspjesnog preduzeca. Etika i ostale humane vrline ne ulaze u kalkulacije bilansa i profita.
-
Bodkin
#47 Re: U BiH živi čak 90 multimilionera
netacno. proizvesti ovdje u bih i prodati u evropi mozes uz ogromnu marzu. jeftina radna snaga i niske cijene transporta, a jos nemas carine na neke proizvode i sirovine. jos ako nadjes segment gdje mozes zaracunati poprilicnu dodanu vrijednost mozes postati milioner za 15-ak godina. naravno ne govorim o pravljenju nuklearnih reaktora ili vezica za pertleprometheus wrote:Mozda je prije nekada moglo, ali danas nemoguce, danas se konkurise sa kinezima, i uglavnom sa jeftinom radnom snagom cijelog svijeta.Black swan wrote:može se pošteno obogatiti
Obogatiti se na cestit nacin, placajuci poreze, socijalno/penziono osiguranje, plate, i to sve na regularan nacin prema nalozenom standardu... Svugdje se negdje da nesto ogrebati, a da su tvoje pare, sto da ne? Pa to je osnovna aksioma uspjesnog preduzeca. Etika i ostale humane vrline ne ulaze u kalkulacije bilansa i profita.
- Blek Stena
#48 Re: U BiH živi čak 90 multimilionera
imam 2 miliona km u banki, jesam li i ja kmultimilioner?
- Šveđanin
#49 Re: U BiH živi čak 90 multimilionera
U rodu mi je osoba koja u Bosni radi u onoj upravi za oporezivanje, jel se tako zove?
Bila je neka slična priča, i taj čovjek mi se u desnu ruku kune, kako u BIH postoji i određen broj onih koji su bogatstvo stekli na pošten način.. moralan? pitanje je.. zakonit način? da da. Kaže takvih je više nego što se misli. Bosna je siromašna država, pa narod sa prosječnim platama po automatizmu ubacuje među lopove svakoga ko ima para.
Ali eto, osoba koja se razumije u te stvari mi kaže kako ima legalnih milionera, tako da..
Bila je neka slična priča, i taj čovjek mi se u desnu ruku kune, kako u BIH postoji i određen broj onih koji su bogatstvo stekli na pošten način.. moralan? pitanje je.. zakonit način? da da. Kaže takvih je više nego što se misli. Bosna je siromašna država, pa narod sa prosječnim platama po automatizmu ubacuje među lopove svakoga ko ima para.
Ali eto, osoba koja se razumije u te stvari mi kaže kako ima legalnih milionera, tako da..
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#50 Re: U BiH živi čak 90 multimilionera
Edin Džeko...
, pošteno zaradio
.