Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u BiH

fatamorgana

#26 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by fatamorgana »

Hajvan wrote:šta god ko hoće, ja znam što neću.
tema- dođe mi da vrisnem- sline krive i što postoje… :D
Ma pravo kino ...
vonSchtigliz

#27 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by vonSchtigliz »

simsir44 wrote:Dok ima bosnjaka u BiH svi scenariji su moguci. Tesko je zivjeti sa bosnjacima koji stotinama godina kasne za drugim narodima Evrope! :D
Ko te tjera da živiš sa Bošnjacima kad možeš da odeš ili se ubiješ i ostaviš i njih i BiH na miru . Za svako zaostajanje Bošnjaka krivi su upravo drugi narod da ih ne nabrajam jer su željeli i još uvjek žaele da nas porobe i unište na sve moguče načine . Srbi još žive u vremenu boja na Kosovu i kako izgleda tako če ostati u narednih 500 godina . Što se tiče tvoje konstatacije * dok god ima Bošnjaka u BiH svi scenariji su mogući * mala ispravka svi osim jednog a to je suživot na ovo malom prostoru BiH zahvaljujuči tebi .
vivaldi

#28 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by vivaldi »

stup metropola wrote:najmogucniji razvoj politicke situacije u bih je da se nista, ama bas nista nece promijenit
:thumbup:
Helikopter

#29 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by Helikopter »

Sto ljudi kazu: ljudska pamet je ogranicena a ljudske gluposti su neogranicene :shock:
fatamorgana

#30 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by fatamorgana »

Helikopter wrote:Sto ljudi kazu: ljudska pamet je ogranicena a ljudske gluposti su neogranicene :shock:
A ima i ona: Ljudi su čovjekolika bića!
Lug

#31 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by Lug »

cyprus wrote:Raspada neće biti, radikalizacije neće biti... Blažih sranja hoće, a ovakvu situaciju ćemo gurat još najmanje 2-3 decenije... A do tad, ko živ, ko mrtav...
moras priznati, rano je za takvu dalekovidnu prognozu.
vivaldi

#32 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by vivaldi »

Lug wrote:
cyprus wrote:Raspada neće biti, radikalizacije neće biti... Blažih sranja hoće, a ovakvu situaciju ćemo gurat još najmanje 2-3 decenije... A do tad, ko živ, ko mrtav...
moras priznati, rano je za takvu dalekovidnu prognozu.
od dejtona se govori "ne moze ovako dugo..."

skoro 20 ljeta prodje od tada...
Helikopter

#33 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by Helikopter »

fatamorgana wrote:Ništa se neće promijeniti dok se nešto ne promijeni
:D Ko ovo rece? nista nije gotovo dok sve ne bude gotovo.
vonSchtigliz

#34 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by vonSchtigliz »

Mister Yes wrote:
Skijaš wrote: Kada je svijet nametnuo embargo na uvoz oružja golorukim braniteljima BiH, oni su saveznike našli među radikalnim islamistima iz Afrike i Azije. A kada su neki od likova iz tog miljea zarobljene pripadnike VRS-a žive rezali motornim pilama, to je bio poraz ne samo Sarajeva, nego i svih onih koji su vjerovali da bi nametanje rezervata Bošnjacima moglo proći bez trajne destabilizacije. Danas je situacija još komplikovanija jer pacijenti koji izađu na ulicu s automatskom puškom i pucaju po američkoj ambasadi krcatoj marincima, ili odu u Siriju s nadom da će poginuti, imaju bošnjačka imena i prezimena. I ako se Bošnjaci ponovo osjete napuštenim od svijeta, ako na primjer Brisel zatraži da se Bošnjaci dobrovoljno ograniče na teritoriju koju su im namjenili velikosrpski i velikohrvatski igrači, sigurno je da će ti fundamentalistički elementi naći dodatne sljedbenike. Danas je to još lakše nego prije 20 godina.
Podjela zemlje na 3 dijela ne znači nužno radikalizaciju Bošnjaka. Ali ako nakon te podjele usljedi zatvaranje granica od strane susjeda onda bi to zaista značilo radikalizaciju Bošnjaka. Uvijek se i radilo o tome (opkoljenosti) a ne o količini teritorije jer i 33% BiH je sasvim dovoljno Bošnjacima ako nisu opkoljeni. Dovoljno da ne odu u radikalizaciju ali naravno ne dovoljno velikobošnjačkim elementima koji se nadaju da demografijom poklope 100% BiH.

Nesumljivo je taj strah o kojem ti pišeš bio glavni motiv zašto je MZ prije dvadeset godina insistirala na ovakvoj državi. Međutim čini mi se da su sada stvari drugačije. Po svoj prilici su odlučili da nas sve ubace u EU a onda im više nije potrebna jedinstvena BiH kao garancija protiv radikalizacije Bošnjaka. Sada će tu ulogu preuzeti EU. Jer zaista je teško zamisliti radikalizaciju Bošnjaka ako se zemlja podjeli na 3 dijela ali sva 3 budu u EU.

Sve mi se čini da se ide na podjelu zemlje koja bi onda tako podjeljena ušla u EU (sva tri dijela). A biće kako veliki žele. Uvijek bude.
Prestani govoritiu Bošnjačko ime da če Bošnjaci prstati na bili kakvu getoizaciju jer govoriš laži i gluposti i unosiš smutnju . Ako več hočeš da ponudiš nekome da živi i vlada na 33% teritorije otiđi u Srbiju i Hrvatsku pa to ponudi Srbima i Hrvatima . Te tvoje priče o getoizaciji Bošnjaka na 33% teritorije možda mogu proči kod SrBalija ali kod Bošnjaka ne piju vodu i mene kao Bošnjaka ne zanima kao ni EU , samo me zanima moj država BiH i ništa više .
Skijaš

#35 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by Skijaš »

vonSchtigliz wrote:
simsir44 wrote:Dok ima bosnjaka u BiH svi scenariji su moguci. Tesko je zivjeti sa bosnjacima koji stotinama godina kasne za drugim narodima Evrope! :D
Ko te tjera da živiš sa Bošnjacima kad možeš da odeš ili se ubiješ i ostaviš i njih i BiH na miru . Za svako zaostajanje Bošnjaka krivi su upravo drugi narod da ih ne nabrajam jer su željeli i još uvjek žaele da nas porobe i unište na sve moguče načine . Srbi još žive u vremenu boja na Kosovu i kako izgleda tako če ostati u narednih 500 godina . Što se tiče tvoje konstatacije * dok god ima Bošnjaka u BiH svi scenariji su mogući * mala ispravka svi osim jednog a to je suživot na ovo malom prostoru BiH zahvaljujuči tebi .
Vas ste dvojica tu negdje, u pet deka. Samo sa različitom nijansom iste zastave. Ti sa svojim odbacivanjem suživota, a on sa svojim komentarom o Bošnjacima.
Michio Kaku

#36 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by Michio Kaku »

Može se čak reći da smo ekonomski profitirali zbog dejtona jer smo dobili sadaku vizavi sjebanosti koju inače ne bismo dobili i bili bi smo u još goroj situaciji da smo "funkcionalna" zemlja.

I zaista, kada pogledate BDP BiH u periodu 1995 - 2008 vidjećete da je taj rast od preko 5% jedan od najvećih u Evropi (prosjek EU u tom periodu oko 1 do 1.5% ekonomskog rasta). Naravno, krenuli smo sa niskih grana zbog rata ali svejedno. Sa takvim nefunckionalnim sistemom, sa tako korumpiranom vlasti opet smo imali najveći ekonomski rast u Evropi.

Neka se Dejton ukine i neka zemlja profunkcionira pa da vidim te silne investitore u BiH :D Da vidim šta to mi ovde možemo da proizvedemo da je dovoljno jeftino da to možemo da prodamo a da je dovoljno skupo da radnik od toga može da živi.

Nikad se to neće desiti. do tada, imacemo posljedice kapitalizma a to su nacionalizam, fašizam, dejton i te pizdarije. ukinite dejton, izmislice se nesta novo što nas tobože sputava da bolje živimo.

Nema nema spasa dok u Svijetu ne ispliva neka alternativa kapitalizmu kao sistemu, ovo sve drugo je samo posljedica.
Hafis

#37 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by Hafis »

Skijaš wrote:Image
Drugi je aktivnije djelovanje međunarodne zajednice, a preko kancelarije OHR-a koja na raspolaganju ima sasvim dovoljno mehanizama za sankcionisanje destabilizirajućih elemenata. Međutim, da bi međunarodna zajednica djelovala, potrebno je ispuniti prvi uslov. Sarajevo mora prestati tretirati protivnike multietničkog koncepta kao partnere.
Eh. Pa tko onda ostaje ''Sarajevu'' kao partner za razgovor ??

Nego, kad smo već kod shema, i kad se igramo teoretičara, imam i ja jednu treću opciju, i to multietničku:

Image

I onda kažu hercegovci samo znaju švercati i pljačkati konvoje :)
Alfons Kauders

#38 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote: I onda kažu hercegovci samo znaju švercati i pljačkati konvoje :)
nije tacno

znate krasti i auta :D
Hafis

#39 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by Hafis »

Alfons Kauders wrote:
Hafis wrote: I onda kažu hercegovci samo znaju švercati i pljačkati konvoje :)
nije tacno
To jest, u svaku boju, samo ne prositi. Po broju prosjaka na broj stanovnika, stvarno smo bez premca u široj regiji.
Alfons Kauders

#40 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote:
nije tacno
To jest, u svaku boju, samo ne prositi. Po broju prosjaka na broj stanovnika, stvarno smo bez premca u široj regiji.
meni kad su mahnuli auto, prvo sam zvao muriju, a onda staru - :D da se raspita dole kod rodbine :D

a za prosjake... :D jebi ga, bilo bi ih i kod nas manje da smo potamanili sve rome u onom ratu, kao neki civilizirani mitteleuropljani u susjedstvu... :D
Hafis

#41 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by Hafis »

Alfons Kauders wrote:
Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote:
nije tacno
meni kad su mahnuli auto, prvo sam zvao muriju, a onda staru - :D da se raspita dole kod rodbine :D

a za prosjake... :D jebi ga, bilo bi ih i kod nas manje da smo potamanili sve rome u onom ratu, kao neki civilizirani mitteleuropljani u susjedstvu... :D
Bogami u mene kada dođu prositi na vrata, najmanje je roma...pa ti gledaj.
A ima i Roma, samo nema više onih naših, predratnih iz Bišća polja. Sada vlada sezonski biznis, uvoz kombijem. Nego, kako sam upratio, interesantno je jedno - u zadnje vrijeme većinom operiraju iz Tuzlanske regije, ozbiljno. Nije zar kriza tolika gore?
madner

#42 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by madner »

Ma levati Tuzlaci, nisu haman nista cigana pobili kada je bilo vrijeme.
Alfons Kauders

#43 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote:
Hafis wrote: To jest, u svaku boju, samo ne prositi. Po broju prosjaka na broj stanovnika, stvarno smo bez premca u široj regiji.

Bogami u mene kada dođu prositi na vrata, najmanje je roma...pa ti gledaj.
A ima i Roma, samo nema više onih naših, predratnih iz Bišća polja. Sada vlada sezonski biznis, uvoz kombijem. Nego, kako sam upratio, interesantno je jedno - u zadnje vrijeme većinom operiraju iz Tuzlanske regije, ozbiljno. Nije zar kriza tolika gore?
tz je specificna jer je u ratu gore izbjeglo dosta romskog stanovnistva iz semberije i posavine... ukljucujuci dosta arlija, sto bi moglo objasniti zasto je "ponajmanje roma" - mnogi se uopste ne izjasnjavaju kao romi, nisu bas tamnoputi i govorom se ne razlikuju od ostatka lokalnog stanovnistva... drugi val je bio 99, kad je nato rokao srbiju... ali vecina se nije dugo zadrzala, ganjali su italiju... pametni ljudi...

popis ce pokazati da par opstina u tk ima najveci procenat roma u drzavi, ako su se izjasnili kao romi (prije svega zivinice)
jahh

#44 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by jahh »

Na kraju ce jos ovi sprski teroristi izjaviti da su bosnjaci harakiri pocinili u Srebrenici.
Hafis

#45 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by Hafis »

madner wrote:Ma levati Tuzlaci, nisu haman nista cigana pobili kada je bilo vrijeme.
U nas su se ispalili još u prvom mjesecu 1992. Čerga u Bišće polju samo jedan dan osvanula potpuno prazna.
ponovo su došli tek 1997., ali neki sasvim drugi...to se odmah vidilo po naglasku, a naročito po drugčijoj spiki kod prošnje.
Alfons Kauders

#46 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Ma levati Tuzlaci, nisu haman nista cigana pobili kada je bilo vrijeme.
tacno, bas smo budale multietniĆarske... dok su ih drugi proganjali i ubijali, mi nista... sram da nas bude :-)

ali zato je iz tuzle prvi romski premijer fbih, doktor nauka itd...
Hafis

#47 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by Hafis »

Alfons Kauders wrote:
tacno, bas smo budale multietniĆarske... dok su ih drugi proganjali i ubijali, mi nista... sram da nas bude :-)

ali zato je iz tuzle prvi romski premijer fbih, doktor nauka itd...
Tuzla je moj obećani grad 8-)
madner

#48 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by madner »

Hafis wrote:
U nas su se ispalili još u prvom mjesecu 1992. Čerga u Bišće polju samo jedan dan osvanula potpuno prazna.
ponovo su došli tek 1997., ali neki sasvim drugi...to se odmah vidilo po naglasku, a naročito po drugčijoj spiki kod prošnje.
Mislio sam na NDH, to je bio period kada se populacija roma drasticno smanjila na ovim prostorima.
Hafis

#49 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by Hafis »

Đe mi je onaj Skijaš da analizira onu moju teoriju što sam iznio gore?
U njega uvijek šeš ili beš, i to kako on postavi :)
Alfons Kauders

#50 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
kod nas se nisu bas ispalili, mozda cergarosi ali domace arlije nikad... u ratu ih je doslo dooosta, ukljucujuci nemali broj imucnih porodica iz bijeljine (bijeljina je bila poznata po velikoj zajednici, nije manjkalo dobrostojecih porodica, mahom trgovci - ne prosjaci)

nakon rata dolazi i sve vise roma iz sjeverne srbije... koji su fakat imali drugaciji naglasak i navike, ni blizu nasih roma... vrhunac je bio 99 i jos par godina poslije - ti iz srbije nisu bas bili popularni i brzo su produzili dalje, pogotovo radi jezika - ne samo da nisu pricali ijekavicu, vec mnogi nisu ni znali srpski

99te idem s drugom kroz grad i malac pridje da prosi....

drug kaze "jesil srbin?"

"nisam nisam oca mi"

"e ako nisi onda nema para"

"jesam jesam boga mi"

"dobro, kako se zoves?"

"Ramiz"
Post Reply