UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

jefferson

#26 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by jefferson »

Trebas ti jaro moj izracunati koliko bi ti tu ustedio!
To mi nekako dodje kao da umjesto Michelin Pilot Super Sport guma, na to auto stavis Sava Intensa jer jbg, guma je guma.
citro

#27 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by citro »

drndalo wrote:Ne pricajte poluistine, ako proizvodjac cija oprema se ugradjuje ima u ponudi isparivac kapaciteta za taj motor, te se mape ubrizgavanja urade kako treba, u 99% slucajeva nema potrebe da kompjter vraca sa plina na benzin, bez obzira dal je turbo ili ne... Problemi nastaju kada zbog 50 EUR nize cijene ljudi stave isparivac koji je fabrika propisala (kako koja) za 130 ili 150 kW, a preko toga treba veci i skuplji isparivac... Preporuka je i kod motora sa 120kW ici na isparivac za >130kW jer si tada siguran da nije poddimenzioniran.
Apsolutno !

Moj dorat za svaki dan se zavrti na plin do 6500 o/min pun gas, bez problema.
Ovdje raja zive u vremenu kada se plin pretakao iz kuhinjskih boca u aute.
jefferson

#28 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by jefferson »

citro wrote:
drndalo wrote:Ne pricajte poluistine, ako proizvodjac cija oprema se ugradjuje ima u ponudi isparivac kapaciteta za taj motor, te se mape ubrizgavanja urade kako treba, u 99% slucajeva nema potrebe da kompjter vraca sa plina na benzin, bez obzira dal je turbo ili ne... Problemi nastaju kada zbog 50 EUR nize cijene ljudi stave isparivac koji je fabrika propisala (kako koja) za 130 ili 150 kW, a preko toga treba veci i skuplji isparivac... Preporuka je i kod motora sa 120kW ici na isparivac za >130kW jer si tada siguran da nije poddimenzioniran.
Apsolutno !

Moj dorat za svaki dan se zavrti na plin do 6500 o/min pun gas, bez problema.
Ovdje raja zive u vremenu kada se plin pretakao iz kuhinjskih boca u aute.
Apsolutno se slazem s ovim sto je drndalo napisao.
Ipak, treba vidjeti kako bi taj motor, (tj. izduvni ventili), koji je vec naspanovan, podnio 100c toplije ispusne plinove, te kako bi ulje reagovalo na plin, s obzirom da je direktno ubrizgavanje.
Pri izradi ovog motora inzinjeri su mozda mislili o plinskoj instalaciji, ali samo mozda, s obzirom na namjenu auta.
Nije to bas tako jednostavno. Kada se direktno ubrizgavanje pojavilo ogromni problemi su se javili sa podmazivanjem i karbonskim spojevima na izduvnim ventilima, posebno kod turbo motora.
prsan

#29 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by prsan »

eto,ovaj majstor kaze da moze radit kako treba.

a ovi sto kazu da nemoze radit dobro vjerovatno nisu nikad ni vozili auto na plin.

samo ugradi kvalitetan sistem i to je to.
direstraits0078

#30 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by direstraits0078 »

jefferson wrote:

Ipak, treba vidjeti kako bi taj motor, (tj. izduvni ventili), koji je vec naspanovan, podnio 100c toplije ispusne plinove, te kako bi ulje reagovalo na plin, s obzirom da je direktno ubrizgavanje.
Pri izradi ovog motora inzinjeri su mozda mislili o plinskoj instalaciji, ali samo mozda, s obzirom na namjenu auta.
Nije to bas tako jednostavno. Kada se direktno ubrizgavanje pojavilo ogromni problemi su se javili sa podmazivanjem i karbonskim spojevima na izduvnim ventilima, posebno kod turbo motora.
Ne radi se o motoru s direktnim ubrizgavanjem.
prsan

#31 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by prsan »

kolko sam ja vidio ovo nije direktno ubrizgavanje.

mada ih ima u tom godistu
direstraits0078

#32 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Nema ih s direktnim ubrizgavanjem ovog godišta. Bar ne kod Renaulta, u 2.0T.
drndalo

#33 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by drndalo »

Ja sam isto posao od toga da nije direktno ubrizgavanje i rad sa osiromasenim smjesama... S tim se ne bih igrao dok pola Italije to ne ugradi na bar 5 godina... :lol:
prsan

#34 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by prsan »

ima rjesenje i za direktno ubrizgavanje.

tecno ubrizgavanje plina,holandjani su to prvi napravili.a imaju i poljaci svojih sistema.
jefferson

#35 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by jefferson »

direstraits0078 wrote:
jefferson wrote:

Ne radi se o motoru s direktnim ubrizgavanjem.
Svasta. Onda je to vec jednostavnija prica.
jefferson

#36 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by jefferson »

prsan wrote:ima rjesenje i za direktno ubrizgavanje.

tecno ubrizgavanje plina,holandjani su to prvi napravili.a imaju i poljaci svojih sistema.
Ja se slazem sa drndalom, dok pola italije ne ugradi u direktno ubrizgavanje ja to ne bi dirao.
Direktno ubrigzavanje, pogotovo tecnog plina, nosi sa sobom nepoznanice kada je u pitanju karbonizacija ventila kao i trajanje ulja.
prsan

#37 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by prsan »

direktno ubrizgavanje i plin su ispitana stvar.

vialle lpdi sistem ,imaju ga preko 5 godina,

pali na plin,ima snagu i potrosnju istu kao na benzin, nema potrebe za ugradnjom dozatora za zastitu ventila na bilo koji tip motora.

a ulje na svim vozilima koji imaju plin duze traje nego kad se vozi na benzin.

a imaju i sisteme za obicne mpi motore sa tecnim ubrizgavanjem plina.
dci driver

#38 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by dci driver »

Druže, ugrađuj plin ako će ti donijeti uštedu. Ovi kompleksaši što nikada nisu platili sami svoju stanarinu, ne da bože kupili stan, samo mogu ovdje da prosipaju gluposti tipa "smrtni grijeh" i slično nisu vrijedni pomena. Kad ti nakongodine dana ostane razlika od 1000km u džepu lijepo se osjeti. Na kraju, uvijek ćeš više dobiti novca za auto sa ugrašenim plinom.
Warashii

#39 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by Warashii »

dci driver wrote:Druže, ugrađuj plin ako će ti donijeti uštedu. Ovi kompleksaši što nikada nisu platili sami svoju stanarinu, ne da bože kupili stan, samo mogu ovdje da prosipaju gluposti tipa "smrtni grijeh" i slično nisu vrijedni pomena. Kad ti nakongodine dana ostane razlika od 1000km u džepu lijepo se osjeti. Na kraju, uvijek ćeš više dobiti novca za auto sa ugrašenim plinom.
Prvo procitaj pa onda nesto napisi. Kontas?
Smrtni grijeh jest i tako ce i biti svakom ko iole konta neke stvari .
Jbte pa nije to Peugeot 406 sa nekim klasicnim benzinskim motorom il neki drugi Renault nego RS jbmu .
Pa ja mislim da svabo koji je konstruisao motor pada na glavu kad vidi da u nekog AMG-a ugrade plin.
Jbte lik voza Hummer-a i ugradi plin u njeg, pa nemos vjerovat koje su to nebuloze, imas love za Hummer-a a dusa te boli stos potrosit 1000 il 2000 vise na gorivo, idi i upucaj se odma il kupi auto koje mozes da tankas .
Vozaju se M5, M6, Q7, razne sportske izvedbe BMW-ova i ugradi se plin :-) , koji kompleksas tek za to mora bit, furas se da fol imas love a povraca ti se kad vidis benzinsku pumpu :P .
Dakle ugradnja u neki, haj da kazem obicni automobil, je ok ali u sve drugo je smjesno.
Ako ko konta o cemu pisem :-) .
prsan

#40 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by prsan »

vidi se da nisi nikad vozio auto na plin pa tako pises.ugradnjom plina covjek ce sebi smanjit potrosnju(novcano) za 50 % a vozit se isto kao i na benzin.

da li bi ti pristo da ti neko ponudi opciju da platis 1000km ili 1500 km i da ce ti cijena benzina ili nafte zagarantirano biti 50 % niza?? uvjet je jedini da se moras odrec prostora gdje je rezervni tocak.

kod mene je sad cijena plina 1 km, da li bi volio da je cijena benzina ili nafte 1 km?

Realno gledajuci ko nebi to volio,pogotovo sa primanjima u bosni.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#41 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by mali_milojica »

Warashii wrote:
dci driver wrote:Druže, ugrađuj plin ako će ti donijeti uštedu. Ovi kompleksaši što nikada nisu platili sami svoju stanarinu, ne da bože kupili stan, samo mogu ovdje da prosipaju gluposti tipa "smrtni grijeh" i slično nisu vrijedni pomena. Kad ti nakongodine dana ostane razlika od 1000km u džepu lijepo se osjeti. Na kraju, uvijek ćeš više dobiti novca za auto sa ugrašenim plinom.
Prvo procitaj pa onda nesto napisi. Kontas?
Smrtni grijeh jest i tako ce i biti svakom ko iole konta neke stvari .
Jbte pa nije to Peugeot 406 sa nekim klasicnim benzinskim motorom il neki drugi Renault nego RS jbmu .
Pa ja mislim da svabo koji je konstruisao motor pada na glavu kad vidi da u nekog AMG-a ugrade plin.
Jbte lik voza Hummer-a i ugradi plin u njeg, pa nemos vjerovat koje su to nebuloze, imas love za Hummer-a a dusa te boli stos potrosit 1000 il 2000 vise na gorivo, idi i upucaj se odma il kupi auto koje mozes da tankas .
Vozaju se M5, M6, Q7, razne sportske izvedbe BMW-ova i ugradi se plin :-) , koji kompleksas tek za to mora bit, furas se da fol imas love a povraca ti se kad vidis benzinsku pumpu :P .
Dakle ugradnja u neki, haj da kazem obicni automobil, je ok ali u sve drugo je smjesno.
Ako ko konta o cemu pisem :-) .
Dobro,ako nije do para zasto onda ljudi vise kupuju BMW 530d nego 530i ili A6 3.0 TDI nego A6 3.2 benzin. Imas 100k KM za auto a gledas u 5 ili 10 KM potrosnje
Warashii

#42 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by Warashii »

mali_milojica wrote: Dobro,ako nije do para zasto onda ljudi vise kupuju BMW 530d nego 530i ili A6 3.0 TDI nego A6 3.2 benzin. Imas 100k KM za auto a gledas u 5 ili 10 KM potrosnje
Koji ljudi? U BiH ili?
A de ti meni onda reci zasto kompanije prave takve agregate i ugradjuju ih? Cisto da bi ljudi mogli raditi zahvate instalacije plina po njima jel? Sto to sve ne izbace i ugradjuju samo dizel agregate i rokaju sve automobile odma sa fabrickom plinskom instalacijom?
sema911s

#43 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by sema911s »

kada pricte o ustedi na plinu uracunajte i cijenu ugradnje sistema,.,, tih 1500km,.,koliko kosta ugradnja,.,
tek kada mu od plina ostane razlika tih para pocinjes stedit,.,ako cemo matematicki,., a to je mnogo predjenih kilometara,.,
mali_milojica

#44 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by mali_milojica »

Warashii wrote:
mali_milojica wrote: Dobro,ako nije do para zasto onda ljudi vise kupuju BMW 530d nego 530i ili A6 3.0 TDI nego A6 3.2 benzin. Imas 100k KM za auto a gledas u 5 ili 10 KM potrosnje
Koji ljudi? U BiH ili?
A de ti meni onda reci zasto kompanije prave takve agregate i ugradjuju ih? Cisto da bi ljudi mogli raditi zahvate instalacije plina po njima jel? Sto to sve ne izbace i ugradjuju samo dizel agregate i rokaju sve automobile odma sa fabrickom plinskom instalacijom?
Nisi mi odgovorio na pitanje. BMW 5 ili A6 je prodavaniji sa dizel motorom nego sa benzincem. Zasto ih ljudi kupuju ako vec imaju 100 hiljada za auto,potrosnja im ne bi trebala biti problem,zar ne?
Kad vec pricas o fabrickoj ugradnji plina,je li ti poznajes rijec lobi?
@sema911s
Na konkretnom modelu bi se isplatio nakon godine dana ili otprilike 10k km.
Warashii

#45 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by Warashii »

mali_milojica wrote: Nisi mi odgovorio na pitanje. BMW 5 ili A6 je prodavaniji sa dizel motorom nego sa benzincem. Zasto ih ljudi kupuju ako vec imaju 100 hiljada za auto,potrosnja im ne bi trebala biti problem,zar ne?
Kad vec pricas o fabrickoj ugradnji plina,je li ti poznajes rijec lobi?
@sema911s
Na konkretnom modelu bi se isplatio nakon godine dana ili otprilike 10k km.
Nemam pojma koji je prodavaniji :-) niti u BiH niti u svijetu , mozda se radi cisto o motorima .
A ne rece ti meni zasto ih ugradjuju i dalje proizvode? I to lobi jel?
A bit ce da tebi lobi i nije bas najpoznatiji kad stvarno mislis da bi cijena plina ostala ovakva kakva je sada da se podje masovno ugradjivati u automobile .
I jos nesto ja nisam nigdje spomenuo da ne treba da se ustedi, ja sam prvi za to, ali da se u neke sportske modele ugradjuje plin mi je smjesno, prodaj i kupi sebi nekog dizelasa .
direstraits0078

#46 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Koje auto ti voziš, s kojim motorom?
mali_milojica

#47 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by mali_milojica »

O cijeni plina i sta bi bilo kad bi bilo se prica na drugim temama.
Jos uvijek cekam odgovor na moje pitanje,zasto je dizel auto od 100 000 necega prodavanije od istog benzin auta od 100 000 necega. Cijena goriva takvim hadzijama ne bi trebao biti problem,zar ne?
Warashii

#48 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by Warashii »

direstraits0078 wrote:Koje auto ti voziš, s kojim motorom?
Ako mene pitas vozim 1,9dci .
Jbte @mali_milojica pa jel citas ti? Rek`o sam ti vec da neam pojma :-) .
prsan

#49 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by prsan »

na cijenu ugradnje od 1500km odplatio bi sistem za nekih 15000 predjenih kilometara,a to predje svako za 1 godinu.

ja recimo prelazim 20000 km godisnje.

matematicaru izracunaj
direstraits0078

#50 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

A dizelaš, pa jasno. Imam i ja 2 komada dCi-ja, kupljeni iz razloga niske potrošnje. :-D Jer guraju nekih 50-60 k km godišnje. :-D
To o čemu ti pričaš je ok priča ako čovjek ima više vozila pa može da bira, možda je ovdje riječ o čovjeku koji ima samo jedno vozilo, pa hoće da se vozi jeftino na pritisak dugmeta. Kad hoće da ga stisne momački, uvijek može prebaciti na benzin. :thumbup:
Post Reply