Izvini al' mogu da te nešto pitam?? , ti govoriš kao da je nekad bilo bolje i da ranije forma nije bila bitna već predan verski život.ultima_palabra wrote:Ono što je meni bizarno jeste da ljudi prema pojavnom obliku sude nečiju vjeru... sve se nekako svelo na formu, daleko od suštine.
Recimo, dosta ljudi će otpisati nekoga kao vjernika kad ga vide sa pivom ili da voda neku nepokrivenu djevu pod rukom. S druge strane, neće dovesti u pitanje vjerovanje nekoga ko je ukrao par miliona, uzima mito, namješta poslove, potkupljuje činovnike, ne plaća/maltretira radnike itd... čak štaviše, ako je dotični redovan u džamiji, iz vjerničke familije, bio na hadždžu, nosi kakvu bradicu ili neku kapicu koja se veže za muslimane na ovim prostorima... još će ga hvaliti, "šuti, naš je, kakav je god"A zamislite da uporedite grijehe jednog i drugog prema Kur'anu i hadisima...
I to nije specifično samo za muslimane, nego i za druge religije.
Forma je uvek bila osnova i najvažnije u svim religijama, međutim ljudi vole kao i o svojoj mladisti govorit da je nekad bilo bolje.
Međutim nije bilo bolje , bilo je gore.
A sad pitanje:
Jel ti znaš u muslimanskoj tradiciji ovde ili bilo gde drugo da je u sećanju muslimana ostao čovek koji kršio formu a bio predan veri i samo zbog toga poštovan??
Primera radi jel imaju bosanski muslimani sećanje na jako dobrog muslimana a koji je nosio cilindar na glavi i evropsko odelo u 19.veku??
Ja mislim da nema , mada je moguće da postoje danas neki čisto da bi opravdali svoje kršenje forme.
Mđutim u ono vreme mogao je taj muslmanda moli 100 dnevno i da živi život sa svim mogućim moralnim islamskim aspektima potpuno , al' čim je stavio cilindar na glavu sva njegova predanosdt veri za okolinu pada u vodu.
Forma je prvenstveno obeležje svake religije a ostalo je manje bitno , jer samo cirkusom i predstavom možeš privući ljude svojoj ideologiji , a ti ljudi su uglavnom neobrazovani i imaju instikt stada.