Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbor

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
zlokruhovic

#26 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by zlokruhovic »

ultima_palabra wrote:Ono što je meni bizarno jeste da ljudi prema pojavnom obliku sude nečiju vjeru... sve se nekako svelo na formu, daleko od suštine.

Recimo, dosta ljudi će otpisati nekoga kao vjernika kad ga vide sa pivom ili da voda neku nepokrivenu djevu pod rukom. S druge strane, neće dovesti u pitanje vjerovanje nekoga ko je ukrao par miliona, uzima mito, namješta poslove, potkupljuje činovnike, ne plaća/maltretira radnike itd... čak štaviše, ako je dotični redovan u džamiji, iz vjerničke familije, bio na hadždžu, nosi kakvu bradicu ili neku kapicu koja se veže za muslimane na ovim prostorima... još će ga hvaliti, "šuti, naš je, kakav je god" :D A zamislite da uporedite grijehe jednog i drugog prema Kur'anu i hadisima...

I to nije specifično samo za muslimane, nego i za druge religije.
Izvini al' mogu da te nešto pitam?? , ti govoriš kao da je nekad bilo bolje i da ranije forma nije bila bitna već predan verski život.

Forma je uvek bila osnova i najvažnije u svim religijama, međutim ljudi vole kao i o svojoj mladisti govorit da je nekad bilo bolje.
Međutim nije bilo bolje , bilo je gore.

A sad pitanje:

Jel ti znaš u muslimanskoj tradiciji ovde ili bilo gde drugo da je u sećanju muslimana ostao čovek koji kršio formu a bio predan veri i samo zbog toga poštovan??
Primera radi jel imaju bosanski muslimani sećanje na jako dobrog muslimana a koji je nosio cilindar na glavi i evropsko odelo u 19.veku??
Ja mislim da nema , mada je moguće da postoje danas neki čisto da bi opravdali svoje kršenje forme.
Mđutim u ono vreme mogao je taj muslmanda moli 100 dnevno i da živi život sa svim mogućim moralnim islamskim aspektima potpuno , al' čim je stavio cilindar na glavu sva njegova predanosdt veri za okolinu pada u vodu.

Forma je prvenstveno obeležje svake religije a ostalo je manje bitno , jer samo cirkusom i predstavom možeš privući ljude svojoj ideologiji , a ti ljudi su uglavnom neobrazovani i imaju instikt stada.
nemezis

#27 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by nemezis »

nasa wrote:Ma nije ni blizu :D
Predanost tradiciji, obicajima pri religijskoj praksi nema nikakve veze s promisljanjem religijskih propisa vec prije odsustvom istog.
Ako neko pije alkohol i ide na džumu, posti a poslije Bajrama se napije, šta je to nego tradicija? Svi mi to vidimo oko sebe samo neki neće da priznaju.
nasa

#28 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by nasa »

To nije predanost tradiciji vec porocima, konzumiranje alkohola nije nikako iskljuciva tradicija odredjenog naroda vec je prisutno u svim....
Problem konzumiranja alkohola od strane pojedinca koji iskazuje pripadnost religiji koja to zabranjuje je ocita kontradiktornost sto dalje dovodi I do formiranja odredjenog misljenje o takvom pojedincu.Prepostavljam da je I on\ona svjestan toga ...tako da nema se tu sta priznati,eventualno na sastanku lijecenih alkoholicara ali moze se pokajati... ;-)
zlokruhovic

#29 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by zlokruhovic »

Šta li tek misle o pripadnicima drugih vera i ateistima koji piju alkohol neću nida pomislim.
nasa

#30 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by nasa »

Nista.Nema kontradiktornosti s onim sto iskazuju kao svoja uvjerenja.Eto da ne pomisljas uprazno....

Ali slozices se da nikad nije lijepo vidjeti covjeka u alkoholiziranom stanju.
ultima_palabra

#31 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by ultima_palabra »

zlokruhovic wrote:
Izvini al' mogu da te nešto pitam?? , ti govoriš kao da je nekad bilo bolje i da ranije forma nije bila bitna već predan verski život.

Forma je uvek bila osnova i najvažnije u svim religijama, međutim ljudi vole kao i o svojoj mladisti govorit da je nekad bilo bolje.
Međutim nije bilo bolje , bilo je gore.

A sad pitanje:

Jel ti znaš u muslimanskoj tradiciji ovde ili bilo gde drugo da je u sećanju muslimana ostao čovek koji kršio formu a bio predan veri i samo zbog toga poštovan??
Primera radi jel imaju bosanski muslimani sećanje na jako dobrog muslimana a koji je nosio cilindar na glavi i evropsko odelo u 19.veku??
Ja mislim da nema , mada je moguće da postoje danas neki čisto da bi opravdali svoje kršenje forme.
Mđutim u ono vreme mogao je taj muslmanda moli 100 dnevno i da živi život sa svim mogućim moralnim islamskim aspektima potpuno , al' čim je stavio cilindar na glavu sva njegova predanosdt veri za okolinu pada u vodu.

Forma je prvenstveno obeležje svake religije a ostalo je manje bitno , jer samo cirkusom i predstavom možeš privući ljude svojoj ideologiji , a ti ljudi su uglavnom neobrazovani i imaju instikt stada.
Pa manje-više si u pravu.
nasa wrote:To nije predanost tradiciji vec porocima, konzumiranje alkohola nije nikako iskljuciva tradicija odredjenog naroda vec je prisutno u svim....
Problem konzumiranja alkohola od strane pojedinca koji iskazuje pripadnost religiji koja to zabranjuje je ocita kontradiktornost sto dalje dovodi I do formiranja odredjenog misljenje o takvom pojedincu.Prepostavljam da je I on\ona svjestan toga ...tako da nema se tu sta priznati,eventualno na sastanku lijecenih alkoholicara ali moze se pokajati...
A kako se to isto mišljenje ne formira o kriminalcima, kabadahijama, zlostavljačima vlastitih porodica... da ne idemo sad u pedofiliju unutar crkava i vjerskih zajednica?

Moraš priznati da tu ima podebelog licemjerstva.
nasa

#32 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by nasa »

Slazem se, ali ono sto jeste tradicija kod nas je da su svinjetina I alcohol dva neoprostiva zla :D ...sve drugo lakse prodje...kod naroda....
mujke82

#33 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by mujke82 »

Ti sto tekfire muslimane radi velikih grijeha i sto se dizu protiv muslimanski vladara su haridjije, da me Allah sacuva njihova ucenja amin

Ko su haridžije?
Govornik: Sâlih bin Fauzân el-Fauzân
Predavanje: Ta’sîl-ul-Intimâ’ vel-Muvâtanah eš-Šer´ijja
Izvor: http://alfawzan.ws/allmohadrat?page=1

Pitanje:
Jedan brat pita o učenju haridžija. Ko je njihov vođa? Kad su se proširili? Da li se iko od halifa borio protiv njih?
Odgovor:
Haridžije su oni koji ostavljaju poslušnost muslimanskom vladaru. Oni postupaju neposlušno i ratuju protiv muslimana. Oni tekfire muslimane zbog velikih grijeha koji ne dostižu stepen mnogoboštva. Oni ih tekfire zbog njih.
Oni znači spajaju dva zločina; tekfîr zbog velikih grijeha koji ne dostižu stepen mnogoboštva i neposlušnost i razjedinjavanje.
Uz to oni rade i treći zločin; oni ubijaju muslimane. Vjerovjesnik, sallâllâhu ´alejhi ve sellem, je rekao:
“Oni ubijaju vjernike a ostavljaju mnogobošce.”
Oni uvijek rade istu stvar. Vidiš ih kako napadaju muslimane i muslimanske zajednice.
Prvi koji se borio protiv njih je bio vođa pravovjernih ´Alî bin Ebî Tâlib, radijallâhu ´anhu. Njega su nasljedile druge halife i vladari koji su se borili protiv njih. Vjerovjesnik, sallâllâhu ´alejhi ve sellem, je o njima rekao:
“Svaki put kada se jedna od njihovih generacija pojavi, biva odsječena.”
Slava i hvala pripadaju Allâhu. Allâh je olakšao nekima da ugase njihovo iskušenje.

Ne osjećaj se sigurnim da nećeš odstupiti od istine
Ne osjećaj se sigurnim da nećeš odstupiti od istine

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:
www.putselefa.com audio

Čovjek ne smije biti prevaren svojom pravednošću i ustrajnošću. Ne treba se osjećati sigurnim da neće odstupiti od istine, jer koliko je samo vjernika, muslimânâ i učenjâkâ odstupilo od istine! Allâh جل وعلا je učinio da odstupe kada su se suprotstavili istini.

Čovjek se dakle ne treba osjećati sigurnim za sebe. Ne treba se hvaliti i o sebi govoriti: "Nikada! Ja sam vjernik i ja sam učenjak i ja sam... i ja sam...", nakon čega se osjeća sigurnim da neće odstupiti od istine, pa se krene miješati sa lošim ljudima, slušati ih i udubljivati se u smutnje - tvrdeći da posjeduje znanje i da je vjernik koji neće biti prevaren. Ne treba se osjećati sigurnim za sebe.

Srca robova se nalaze imeđu dva prsta Milostivog. On se ne smije osjećati sigurnim za sebe. al-Khalîl عليه السلام je rekao:

وَاجْنُبْنِي وَبَنِيَّ أَن نَّعْبُدَ الْأَصْنَامَرَبِّ إِنَّهُنَّ أَضْلَلْنَ كَثِيرًا مِّنَ النَّاسِ

"Sačuvaj i mene i sinove moje od toga da se klanjamo kumirima. Oni su, Gospodaru moj, mnoge ljude na stranputicu naveli." (14:35-36)

Čovjek se ne treba osjećati sigurnim od smutnje. Ne smije se osjećati sigurnim od lošega završetka, pa makar bio najpravedniji među ljudima. Ne smije se uvjeriti da će imati lijep završetak, pa makar bio najpravedniji među ljudima.

Sa druge strane ne smije gubiti nadu u Allâhovu milost, pa makar bio najgori nevjernik - jer mu se Allâh može smilovati pokajanjem, tako da umre na Islâmu i uđe u Džannah. Sve dok je živ, čovjeku se može desiti ovo i ono. Djela se cijene po njihovome završetku.
Kikibombona

#34 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by Kikibombona »

sarajevonekad wrote:Npr. nije mi jasno koja je svrha hidžaba ako će se osoba koja ga nosi šminkati, oblačiti helanke, glamurozne cipele sa visokim štiklama ili kožne čizme promiskuitetnog izgleda. Stoga se pitam da li u takvim slučajevima hidžab služi kao modni detalj, i ako da, da li je to onda kontradiktorno sa svim onim ljudskim vrlinama i imidžom koji bi muslimani trebali slijediti.
Zene imaju prirodnu potrebu da izgledom privlace paznju na sebe. Vjera tu potrebu pokusava sputati.

Pokrivene djevojke cesto izgledaju privlacno jer su zagonetne i izdvajaju se od vecini djevojaka koje vidis u javnosti. Pokrivenost moze jednako zaintrigirati mastu kao i razgolisenost. Naravno, ne mislim na zene koje su sasvim pokrivene.

Jedna poznanica je po mojim mjerilima predana vjernica. Maksimalno se pridrzava vjere, ne radi nista sto je u suprotnosti sa vjerskim obicajima. Kulturna, odmjerena, sa muskarcima uvijek na distanci. Ipak, svojim izgledom prvilaci mnoge muskarce, iako je samo lice otkriveno. Odjeva se moderno, lice je uvijek lijepo nasminkano. Odjeca nije uska, ali je dovoljno uz tijelo da se nazire gradja.

Da li je uredno i lijepo oblacenje u suprotnosti sa vjerom?
Je li djevojka kriva zato sto izgleda lijepo i privlacno?

To je pitanje za vas vjernike.

S druge strane, primjetno je da se neke pokrivene djevojke svojski trude privuci paznju. Agresivno se nasminkaju i maksimalno utegnu. Ne vidim u takvom odjevanju sponu sa religijskim odredbama.
nemezis

#35 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by nemezis »

nasa wrote:To nije predanost tradiciji vec porocima, konzumiranje alkohola nije nikako iskljuciva tradicija odredjenog naroda vec je prisutno u svim....
Problem konzumiranja alkohola od strane pojedinca koji iskazuje pripadnost religiji koja to zabranjuje je ocita kontradiktornost sto dalje dovodi I do formiranja odredjenog misljenje o takvom pojedincu.Prepostavljam da je I on\ona svjestan toga ...tako da nema se tu sta priznati,eventualno na sastanku lijecenih alkoholicara ali moze se pokajati... ;-)
Nasa, o čemu pričaš? Kakva tradicija konzumiranje alkohola? Tradicija je odlazak na džumu i klanje kurbana.
nasa

#36 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by nasa »

Nije ni jedno ni drugo tradicija ....Ne tako davno kazu, mogli su izbrojati na prste broj prisutnih na dzumi
AleksoMKD

#37 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by AleksoMKD »

Kikibombona wrote:
Pokrivene djevojke cesto izgledaju privlacno jer su zagonetne i izdvajaju se od vecini djevojaka koje vidis u javnosti. Pokrivenost moze jednako zaintrigirati mastu kao i razgolisenost. Naravno, ne mislim na zene koje su sasvim pokrivene.

Jedna poznanica je po mojim mjerilima predana vjernica. Maksimalno se pridrzava vjere, ne radi nista sto je u suprotnosti sa vjerskim obicajima. Kulturna, odmjerena, sa muskarcima uvijek na distanci. Ipak, svojim izgledom prvilaci mnoge muskarce, iako je samo lice otkriveno. Odjeva se moderno, lice je uvijek lijepo nasminkano. Odjeca nije uska, ali je dovoljno uz tijelo da se nazire gradja.

S druge strane, primjetno je da se neke pokrivene djevojke svojski trude privuci paznju. Agresivno se nasminkaju i maksimalno utegnu. Ne vidim u takvom odjevanju sponu sa religijskim odredbama.
Meni je jako ljepo kako se mlade Iranke oblace, ne znam dali je po Islamskim pravilima ali bas je kul.

Image

Image

Image

Image

A?
Dali je ovo OK po islamskim pravilima?

nemezis wrote: Nasa, o čemu pričaš? Kakva tradicija konzumiranje alkohola? Tradicija je odlazak na džumu i klanje kurbana.
Cekaj malo, koliko znam vi imate starih narodnih pjesama gde se spominje rakija.
Zar to ne znaci da je tradicionalno bilo drmnut ponekad casicu?
nemezis

#38 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by nemezis »

AleksoMKD wrote:
Kikibombona wrote:

Meni je jako ljepo kako se mlade Iranke oblace, ne znam dali je po Islamskim pravilima ali bas je kul.

Image

Image

Image

Image

A?
Nije.
AleksoMKD wrote:
nemezis wrote: Nasa, o čemu pričaš? Kakva tradicija konzumiranje alkohola? Tradicija je odlazak na džumu i klanje kurbana.
Cekaj malo, koliko znam vi imate starih narodnih pjesama gde se spominje rakija.
Ja sam govorio da mnogi rade nešto što propisuje religija iz tradicije. Idu na džumu da vide i budu vidjeni (ovo ne mislim u nekom negativnom smislu). Kurban kolju jer je takav običaj.
Towelie

#39 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by Towelie »

A?
Ni blizu. Vidi se kosa, odeca je tesna i ocrtava konture tela. Nema ovo mnogo veze sa Islamom, ovo su Prada muslimanke.
Kikibombona

#40 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by Kikibombona »

nemezis wrote:Nije.
A kakvo jeste?
Samo ako je zena sasvim pokrivena?

Lijepo lice ce uvijek privlaciti muskarce.
fatamorgana

#41 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by fatamorgana »

AleksoMKD wrote:
Ima ona poznata bosanska narodna pjesma, pjeva naš Himzo!

"Vino piju nane age sarajlije"

[youtube]http://youtu.be/_tPSvEQ-EtU[/youtube]
mujke82

#42 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by mujke82 »

Šta podrazumijeva Hidžâb?
Autor: Šejh Bekr Abdullâh Ebû Zejd
Član stalne komisije za fetve
(Iz knjige: Čuvanje čednosti)

Vidjeli smo da hidžâb u opštem značenju naše tematike označava zastiranje.
U terminološkom značenju to znači zastiranje ženskog tijela i dodatnih ukrasa kao što su odjeća, nakit i drugo, od muškaraca koji su strani za ženu.
Proučavanjem dokaza iz Kur’ansko hadiskih tekstova može se reći da se hidžâb sastoji iz dva dijela:
Prvo: Zastiranje u smislu što dužeg boravka u kući, jer se na taj način zaklanja od pogleda muškaraca stranaca (koji joj nisu mahrem) i miješanja sa njima.
Drugo: Zastiranje odjećom ili hidžâbom koji se sastoji od džilbâba i himara koji se još naziva abaija i mesfe’a.
Otuda bi se odjevni hidžâb mogao definisati ovako:
Hidžâb je zastiranje cjelokupnog ženskog tijela uključujući lice, šake i stopala, zatim vanjske dodatne ukrase, kojim sprječava strane muškarce da vide nešto od njenog tijela.
Ovako definisan hidžâb realizuje se pomoću džilbâba i himara.
Himar je riječ koja u arapskom jeziku označava jedninu a množina bi glasila humur. Njegovo značenje se svodi na zastiranje i prekrivanje.
To je odjevni predmet kojim žena prekriva glavu, lice, vrat i izrez na košulji sa prednje strane. Svaka stvar koju prekriješ ili zastreš u stvari si je stavio pod himar.
U tom značenju se prenosi poznati hadis: ”Prekrijte posude” (hammiru anijetekum). Tj., prekrijte otvore ili ogrljake posuda.
U tom kontekstu Numejri u stihovima kaže:
”Od bogobojaznosti prekrivaše (jukhammirne) jagodice
prstiju, i iziđoše u noćnoj tami u šalove zavijene.”
Khimar arapi još nazivaju ”makne’a”, a množina te riječi je ”mekani’a”, od glagola ‘tekanne’a', što znači zastrijeti se.
Tako se prenosi u hadisu koji bilježi Imâm Ahmed u Musnedu, da je Poslanik, sallallâhu ‘alejhi ve selleme, kada bi klanjao dva rekata digao ruke tako da bi njima prekrio ( jukanni’u) lice i tako bi dovio.
Himar se još naziva i ‘en-nesif’. Nabiga u stihu kaže:
”Nesif joj spade a nije namjeravala,
zatim ga je dohvatila, a rukom drugom prekri lice.”
Arapi ga nazivaju još ‘el-gadafe’. Korijen ove riječi upućuje također na zastiranje i prekrivanje. Tako arapi kažu: ”Agdafet kana’aha”. Tj., prebacila je šal preko lica.
Način oblačenja himara
Žena ga stavi na glavu zatim spusti niz vrat pa ga onda omota oko njega kružeći tako oko lica a onda ostatak prebaci preko lica, prednjeg dijela vrata, i prsa. Na taj način se prekrije ono što se po običaju otkriva u kući.
Za ispravnost himara se još uslovljava da ne bude tanak i providan kako se ne bi vidjelo ono što je ispod njega od vrata, kose, lica i prsa.
Prenosi se od Ummi Alkame da je rekla:
”Vidjela sam Hafsu bint Abdurrahmân bint Ebî Bekr kada je ušla kod Âiše, radijallâhu ‘anha.
Na njoj je bio providan khimar ispod kojeg se vidjelo čelo. Âiša ga podera na njoj a zatim reče:
‘Zar ne znaš šta je Allâh, dželle šânuhu, objavio u suri Nur?”
Zatim je pozvala da joj se donese jedan himar pa ju je prekrila njime.” [1]
Druga vrsta odjeće koja ispunjava uslove hidžâba je ‘džilbâb’.
Množina bi bila ‘dželâbîb’. To je kompaktna jednodjelna odjeća kojom se žena pokriva od glave do pete i tako prekriva kompletno tijelo prekrivajući odjeću i ukrase.
Ovo se još naziva el-mulaetu, el-milhafetu, er-ridau, ed-disar, i el-kisa’.
To je dobro poznata abaija koju oblače žene na arapskom poluotoku.
Način oblačenja
Prvo se preko glave stavi himar koji pokriva lice zatim se na glavu stavlja abaija (džilbâb) koja se spusti niz čitavo tijelo te tako prekrije kompletno tijelo sa svim ukrasima uključujući i stopala.
Iz ovoga se može zaključiti kakva bi abaija trebalo da izgleda. Možemo reći da se za ispravnost abaije uslovljava da prekrije cijelo tijelo uključujući (unutrašnju) odjeću i nakit, i da bude od jakog i gustog materijala a ne od tankog i providnog.
Zatim da se oblači sa glave a ne sa ramena jer ako bi se oblačila sa ramena onda je to suprotno onome džilbâbu koji je Allâh, dželle šânuhu, propisao ženama vjernicama i jer takav džilbâb oslikava pojedine dijelove tijela i jer je se u tome nalazi sličnost sa muškim ogrtačima i njihovim abajama (koje počinju sa ramena).
Zatim ova abaja ne bi sama po sebi trebala biti ukrašena niti da joj se dodaju vidljivi ukrasi kao što su vezovi. Također ovakav džilbâb treba da prekriva od vrha glave pa sve do stopala.
Postoji vrsta odjeće koja se zove ”nisfu fedže”, a koja prekriva do koljena. To se ne može smatrati šerijatski validnim hidžâbom.
_______________________________________________________________________________________________
[1] Bilježi ga Ibn Sa’d i imâm Mâlik u Muvetti
nasa

#43 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by nasa »

glede "zastiranja" lica ...nasla bih I ja tebi mujke prikladnih hadisa kako je izgledala odjeca ashaba ili samog Poslanika ali slabo brace vidjam u istoj.... ;-)
Towelie

#44 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by Towelie »

Hidžâb je zastiranje cjelokupnog ženskog tijela uključujući lice, šake i stopala, zatim vanjske dodatne ukrase, kojim sprječava strane muškarce da vide nešto od njenog tijela.
Oko ovoga postoji razilazenje i pokrivanje lica nije farz kao sto je pokrivanje ostatka tela pa se moze i izostaviti, a da je hidzab serijatski ispravan.
"A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi ista osim onoga sto je ionako spoljasnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muzevima svojim, ili ocevima svojim, ili ocevima muzeva svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muzeva svojih, ili braci svojoj ili sinovima brace svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muskarcima kojima nisu potrebne zene, ili djeci koja jos ne znaju koja su stidna mjesta zena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se cuo zveket nakita njihova koji pokrivaju. I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što zelite."
(Kur'an, 24:31)
Evo i tefsira da ne bude zabune
Allah Uzvišeni kaže: "i neka ne pokazuju ukrase svoje osim onoga što je ionako spoljašnje" po jednom mišljenju, da ne pokazuje ništa od ukrasa strancima, osim onoga što je nemoguće sakriti, kao ogrtač /mantil/ koji prekriva odjeću i najdonji dijelovi odjeće. Od Ibn-Abbasa se prenosi da je o riječima Uzvišenog: "i neka ne pokazuju ukrase svoje osim onoga što je ionako spoljašnje", rekao: "Njeno lice, šake i prsten." Slično se prenosi od Ibn-Omera, Ataa i drugih tabiina. Malik kaže da se: "osim onoga što je i onako spoljašnje" odnosi na prsten i halhale. Vjerovatno da je Ibn-Abbas i oni koji ga slijede u tome pod licem i šakama mislio na tumačenje onoga što je ionako spoljašnje. Ovo je poznato kod većine (džumhur)
Ovo je, na primer, ispravan hidzab:
Image
Last edited by Towelie on 21/02/2014 18:25, edited 1 time in total.
mujke82

#45 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by mujke82 »

nasa wrote:glede "zastiranja" lica ...nasla bih I ja tebi mujke prikladnih hadisa kako je izgledala odjeca ashaba ili samog Poslanika ali slabo brace vidjam u istoj.... ;-)
to si apsolutno upravu sto se tice neke brace, gledaju na zene a ne gledaju na sebe... gledaj bona sebe i popravljaj se pusti druge...

molim Allaha da i mene i tebe uputi na pravi pu amin
mujke82

#46 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by mujke82 »

Towelie wrote:
Oko ovoga postoji razilazenje i pokrivanje lica nije farz kao sto je pokrivanje ostatka tela pa se moze i izostaviti, a da je hidzab serijatski ispravan.
"A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi ista osim onoga sto je ionako spoljasnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muzevima svojim, ili ocevima svojim, ili ocevima muzeva svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muzeva svojih, ili braci svojoj ili sinovima brace svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muskarcima kojima nisu potrebne zene, ili djeci koja jos ne znaju koja su stidna mjesta zena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se cuo zveket nakita njihova koji pokrivaju. I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što zelite."
(Kur'an, 24:31)
Ovo je, na primer, ispravan hidzab:
Image
Kako je ovo ispravan hijab ako se vidi forma u zene?
fatamorgana

#47 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by fatamorgana »

nasa wrote:glede "zastiranja" lica ...nasla bih I ja tebi mujke prikladnih hadisa kako je izgledala odjeca ashaba ili samog Poslanika ali slabo brace vidjam u istoj.... ;-)
Meni ovo vanjsko oponašanje ashaba ili Poslanika izgleda stvarno naivno.
Zar nije važnije slijediti namjeru, duh, suštinu ponašanja?
Kako ide ona narodna: Odijelo ne čini čovjeka pa tako ni "vjerski"'način oblačenja ne garantuje da imamo upravo vjernika pred sobom.
nasa

#48 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by nasa »

mujke82 wrote:
to si apsolutno upravu sto se tice neke brace, gledaju na zene a ne gledaju na sebe... gledaj bona sebe i popravljaj se pusti druge...

molim Allaha da i mene i tebe uputi na pravi pu amin
Amin!

Osim ako nisi zena onda savjet primjeni na sebe jer ne vidim kako tvoje bavljenje propisima oko hidzaba se tice tebe :mrgreen:
Towelie

#49 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by Towelie »

Kako je ovo ispravan hijab ako se vidi forma u zene?
Kakva forma? Mozda si mislio na siluetu, ako je to u pitanju, onda se ne vidi.
fatamorgana

#50 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by fatamorgana »

Towelie wrote: Ovo je, na primer, ispravan hidzab:
Image
Ova žena lijepo i privlačno izgleda, što po svojoj ličnoj ljepoti što po svijetlim i živim bojama svoje odjeće. No onaj je i pored svog pokrivanja i dalje privlačna na lijep način kao žena.
Zar se to ne kosi sa svrhom samog pokrivanja da žena ne izgleda privlačno da bi se zaštitila od nasrtljivaca?

Diskretnu i ukusnu šminku koja je opet čini privlačnom neću pominjati.
Post Reply