Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
- ExNihilo
#26 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
Kralju, ako ti imaš toliko ušteđevine da možeš živjeti godinama od iste (u bilo kojoj zemlji svijeta)...onda tebi nije u BiH tako loše 
-
rasuta_riza
#27 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
.
Last edited by rasuta_riza on 12/02/2014 21:11, edited 1 time in total.
- karanana
#28 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
evo editovo sam
Last edited by karanana on 12/02/2014 21:20, edited 1 time in total.
-
rasuta_riza
#29 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
Ali, šta se trznuli, nije riza nikakvo jaje u ovom fazonu tako da nema mjesta strahu i reperkusijama, drug Staljin bi bio ponosan na mene, inače njegova legendarna zapovijed 227. mi je tutnjala kroz glavu ovih dana 
-
rasuta_riza
#30 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
..
Last edited by rasuta_riza on 12/02/2014 21:54, edited 2 times in total.
- hatemondays
#31 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
Moj dragi programeru za tvoj info ja se namjeravam vratiti u Bosni u naredne 2 godine, za Australiju konkretno da se razjasnimo, zemlja poslije 20 godina rahatluka polako ulazi u zonu belaja,sve vise ljudi gubi posao,zavisimo puno od Kineza, a ko od njih zavisi nezavrsi na kraju dobro, uglavnom ocekuj u narednih 20 godina da ova zemlja bude kineska kolonija a valja djecu odgajati nije samo briga o svojoj guzari,znam da je dole pardon gore situacija sranje ali ako svi odemo onda je kraj, trebace nam mladi, pametni i sposobni ljudi, mi stariji cemo poguarti koliko mozemo ali bez vas ode sve u klinac.
- Sarayman
#32 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
Programer,
Pusti se savjeta "nemoj ići, trebamo zajedno graditi ovu zemlju..". Druže, bježi glavom bez obzira, ovdje nema hljeba zadugo. Ja imam 44 godine i napokon sam shvatio da je ovo seljačka teritorija uvijek bila i ostala (mislim i na okruženje a posebno na Bosnu). Nacionalizam, bijeda, korupcija, nepotizam, religija (ako nisi, nepodoban si), njagori seljakluk u Evropi više su nego dovoljni da se uhvatiš noge za sva vremena. Bio sam tu u ratu kao borac ARBiH, sada imam dobar posao kod stranaca i da mi nije ovog posla, vjeruj mi da bi i pored ovih godina opet bježao. Čekam godinama da se nešto promijeni, a godine prešle u decenije, 45-a mi godina, dokle više? Bježi brate, spašavaj se od ovog, idi bilo gdje u sređen i stabilan sistem. Gore pomenuti savjeti su odlični (USA, Australija, Kanada, Novi Zeland..). Idi i spašavaj sebe, a na prvom mjestu svoju djecu.

Pusti se savjeta "nemoj ići, trebamo zajedno graditi ovu zemlju..". Druže, bježi glavom bez obzira, ovdje nema hljeba zadugo. Ja imam 44 godine i napokon sam shvatio da je ovo seljačka teritorija uvijek bila i ostala (mislim i na okruženje a posebno na Bosnu). Nacionalizam, bijeda, korupcija, nepotizam, religija (ako nisi, nepodoban si), njagori seljakluk u Evropi više su nego dovoljni da se uhvatiš noge za sva vremena. Bio sam tu u ratu kao borac ARBiH, sada imam dobar posao kod stranaca i da mi nije ovog posla, vjeruj mi da bi i pored ovih godina opet bježao. Čekam godinama da se nešto promijeni, a godine prešle u decenije, 45-a mi godina, dokle više? Bježi brate, spašavaj se od ovog, idi bilo gdje u sređen i stabilan sistem. Gore pomenuti savjeti su odlični (USA, Australija, Kanada, Novi Zeland..). Idi i spašavaj sebe, a na prvom mjestu svoju djecu.
- Sarayman
#33 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
Razmisli kolega, mislim da ti je bolje da se preimenuješ u Kwong Lee nego ovamo da preturaš po kontejnerima dok gledaš pripadnike SDA, SDP i ostalih stranaka u kućerinama na 3-4 sprata i novim autima..hatemondays wrote:Moj dragi programeru za tvoj info ja se namjeravam vratiti u Bosni u naredne 2 godine, za Australiju konkretno da se razjasnimo, zemlja poslije 20 godina rahatluka polako ulazi u zonu belaja,sve vise ljudi gubi posao,zavisimo puno od Kineza, a ko od njih zavisi nezavrsi na kraju dobro, uglavnom ocekuj u narednih 20 godina da ova zemlja bude kineska kolonija a valja djecu odgajati nije samo briga o svojoj guzari,znam da je dole pardon gore situacija sranje ali ako svi odemo onda je kraj, trebace nam mladi, pametni i sposobni ljudi, mi stariji cemo poguarti koliko mozemo ali bez vas ode sve u klinac.
- stakasa
#34 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
Zamisli sretnete se negdje na presjedanju i kafu popijetehatemondays wrote:Moj dragi programeru za tvoj info ja se namjeravam vratiti u Bosni u naredne 2 godine, za Australiju konkretno da se razjasnimo, zemlja poslije 20 godina rahatluka polako ulazi u zonu belaja,sve vise ljudi gubi posao,zavisimo puno od Kineza, a ko od njih zavisi nezavrsi na kraju dobro, uglavnom ocekuj u narednih 20 godina da ova zemlja bude kineska kolonija a valja djecu odgajati nije samo briga o svojoj guzari,znam da je dole pardon gore situacija sranje ali ako svi odemo onda je kraj, trebace nam mladi, pametni i sposobni ljudi, mi stariji cemo poguarti koliko mozemo ali bez vas ode sve u klinac.
- karanana
#35 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
Sarayman wrote:Razmisli kolega, mislim da ti je bolje da se preimenuješ u Kwong Lee nego ovamo da preturaš po kontejnerima dok gledaš pripadnike SDA, SDP i ostalih stranaka u kućerinama na 3-4 sprata i novim autima..hatemondays wrote:Moj dragi programeru za tvoj info ja se namjeravam vratiti u Bosni u naredne 2 godine, za Australiju konkretno da se razjasnimo, zemlja poslije 20 godina rahatluka polako ulazi u zonu belaja,sve vise ljudi gubi posao,zavisimo puno od Kineza, a ko od njih zavisi nezavrsi na kraju dobro, uglavnom ocekuj u narednih 20 godina da ova zemlja bude kineska kolonija a valja djecu odgajati nije samo briga o svojoj guzari,znam da je dole pardon gore situacija sranje ali ako svi odemo onda je kraj, trebace nam mladi, pametni i sposobni ljudi, mi stariji cemo poguarti koliko mozemo ali bez vas ode sve u klinac.
pa dobro, mozda je covjek uzeo tamo pare zadnjih 20-30 godina, mozda se namakla i kakva penzija ili nesto tako. sigurno ne dolazi da od nule pocinje ovdje.
mada bogami, ovdje nije neka sreca ni sa milionima. prije je to bilo tako....da je imati love u shteku, bosna super. ali ovo ovdje je sranje u svakom pogledu tako da ni milioni ne pomazu. znam hipte ljudi koji su se tako vratili iz amerike, australije, i vec su nazad u americi i australiji.
- Sarayman
#36 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
A šta je s ostalim. Koliko čovjek vrijedi ovdje a koliko u Australiji? Kakvi su zakoni tamo a kakvi ovdje, uopćeno čitav sistem? Ovdje će možda imati 1000 nečega penziju, ali će se sa nostalgijom sjećati ne Bosne nego dobre stare, drage Australije. Poenta je da ovdje nema ugodnog života bez obzira na pare.karanana wrote:Sarayman wrote:Razmisli kolega, mislim da ti je bolje da se preimenuješ u Kwong Lee nego ovamo da preturaš po kontejnerima dok gledaš pripadnike SDA, SDP i ostalih stranaka u kućerinama na 3-4 sprata i novim autima..hatemondays wrote:Moj dragi programeru za tvoj info ja se namjeravam vratiti u Bosni u naredne 2 godine, za Australiju konkretno da se razjasnimo, zemlja poslije 20 godina rahatluka polako ulazi u zonu belaja,sve vise ljudi gubi posao,zavisimo puno od Kineza, a ko od njih zavisi nezavrsi na kraju dobro, uglavnom ocekuj u narednih 20 godina da ova zemlja bude kineska kolonija a valja djecu odgajati nije samo briga o svojoj guzari,znam da je dole pardon gore situacija sranje ali ako svi odemo onda je kraj, trebace nam mladi, pametni i sposobni ljudi, mi stariji cemo poguarti koliko mozemo ali bez vas ode sve u klinac.
pa dobro, mozda je covjek uzeo tamo pare zadnjih 20-30 godina, mozda se namakla i kakva penzija ili nesto tako. sigurno ne dolazi da od nule pocinje ovdje.
-
Tuzla111
#37 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
LOLrekla-kazala wrote:Da sam mlađi i ja bi sigurno isto razmišljao, ovako,... pomoći ću djeci da idu kada dođu do studija.
Želim samo da kažem da bježiš dalje od Europe jer je nacionalizam izražem i nije isključeno da se za 10 ili 20 godina pojavi neki novi hitler. Zato Kanada, USA, Australija ili Novi Zeland.
Sretno !
Def izbaci Ameriku sa ove liste.
Canada je raj.
Iako mislim da je nas narod malo zaludjen o odlasku u druge zemlje. Ja se vracam u Bosnu uskoro, kako god da je moje je dok u USA nemam nista koliko gdod da radim. Mogu uzivati koliko hoce ako hocu al sta kad se sve to zarsi, treba negdje i ostariti.
Zelim ti da uspijes u svojim namjerama i sretno.
Last edited by Tuzla111 on 12/02/2014 21:44, edited 1 time in total.
- Saian
#38 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
khm, khm, ja sam znao gastarbajtere iz Njemachke koji su se 40 godina vracali u naredne dvije, napravili i kuce, velike, udobne, na kraju im jako dobro posluzhile za tevhida povodom vlastitog preseljenja iz njemachke, dochim ne u tu kucuhatemondays wrote:ja se namjeravam vratiti u Bosni u naredne 2 godine,
- karanana
#39 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
hahaha, u pravu si. znam i ja mnoge koji se vec jedno 15ak godina vracaju.Saian wrote:khm, khm, ja sam znao gastarbajtere iz Njemachke koji su se 40 godina vracali u naredne dvije, napravili i kuce, velike, udobne, na kraju im jako dobro posluzhile za tevhida povodom vlastitog preseljenja iz njemachke, dochim ne u tu kucuhatemondays wrote:ja se namjeravam vratiti u Bosni u naredne 2 godine,
samo da zavrsi ovo, samo da zavrsi ono.....
- JThomas
#40 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
da glavnina ljudi, pa makar i onih najobrazovanijih može tek tako otići, teme ne bi ni bilo. svi zatvaraju ventile.rasuta_riza wrote:Ali, šta se trznuli, nije riza nikakvo jaje u ovom fazonu tako da nema mjesta strahu i reperkusijama, drug Staljin bi bio ponosan na mene, inače njegova legendarna zapovijed 227. mi je tutnjala kroz glavu ovih dana
- xima
#41 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
ja koliko vidim njega jebe rodbina i garant sarajevo(stresan grad za zivot--prljav,pun seljaka,nema vode ima vode,GRAs itd)
moj savjet prodaj sve preseli u manju sredinu tu kupi jurt napravi kucu i uzivaj radi nesto preko interneta iskljuci se od politike i eventualno ako imas para idi na SP u Brazilu

moj savjet prodaj sve preseli u manju sredinu tu kupi jurt napravi kucu i uzivaj radi nesto preko interneta iskljuci se od politike i eventualno ako imas para idi na SP u Brazilu
-
rasuta_riza
#42 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
Da, slažem se. Mada, ja sam svoje rekao a kolegi sretno u svakom slučaju, kao i svima nama.JThomas wrote:da glavnina ljudi, pa makar i onih najobrazovanijih može tek tako otići, teme ne bi ni bilo. svi zatvaraju ventile.rasuta_riza wrote:Ali, šta se trznuli, nije riza nikakvo jaje u ovom fazonu tako da nema mjesta strahu i reperkusijama, drug Staljin bi bio ponosan na mene, inače njegova legendarna zapovijed 227. mi je tutnjala kroz glavu ovih dana
- Kiki_Musampa
#43 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
1 (jedan) je život,bio sam glup misleći da država BiH ima veze sa životom.Moj savjet-BJEŽI!!!
- newlevel
#44 Re: AW: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
Sigurno da je bolje bjezati odavde. Ovdje nece ni za 50 godina biti iole normalan zivot, sto mora moja mladost propadat dok se ne napravi drzava kako treba ?!
Ovi sto su vani lako je tudjim kurcem po koprivama lupati, vi ste se natukli para, penzija je tu. Neka meni je drago da ima ljudi kojima je sve potaman, pa kazu jojj da mi je Bosne, ali sta ova omladina da radi/ceka, sta ?
U mene amidza, godinama govori vratit ce se iz Njemacke cim penziju dobije, evo vec par godina uziva u penziji, i kaze sta ce u Bosni, tamo mu djeca, unuchad, ne bi on mogao zivjeti u ovakvom drustvu, gdje bez korupcije i davanja mita ne mozes nista ostvariti.
Sent from my Nokia 3310
Ovi sto su vani lako je tudjim kurcem po koprivama lupati, vi ste se natukli para, penzija je tu. Neka meni je drago da ima ljudi kojima je sve potaman, pa kazu jojj da mi je Bosne, ali sta ova omladina da radi/ceka, sta ?
U mene amidza, godinama govori vratit ce se iz Njemacke cim penziju dobije, evo vec par godina uziva u penziji, i kaze sta ce u Bosni, tamo mu djeca, unuchad, ne bi on mogao zivjeti u ovakvom drustvu, gdje bez korupcije i davanja mita ne mozes nista ostvariti.
Sent from my Nokia 3310
-
rasuta_riza
#45 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
Hajde da malo relaksiramo temu;
Znate onaj vic kada je njemački biznismen došao kod nas tražeći kosti svoga oca koji je bio njemački vojnik/oficir u 2.svjetskom ratu i poginuo te sahranjen ovde.
Dakle, čovjek se raspitivao i dođe u neku našu selendru, načuo da bi ti moglo biti to.
Nabasa na Muju koji ispija kafu na topraku i duhani.
U priču, šta-kako, pita ga Mujo; kaže; bio onako plav, visok zgodan,a? Sjeća se ko mali, kaže bio fin dijelio djeci čokolade, kad je poginuo bila žalost i velika dženaza. Jbg, zaslužio.
Nijemac sav obradovan ga pita da li bi mogao pokazati grob i da mu pokupi kosti, platiće razumije se. Pita jel u redu 10 milja eura?
Mujo, ko lafo i jest i nije, al hajd ono može.
Zovne Sulju, kaže; lopate u šake i u onaj šljivik da otkopamo mezar - ništa ne pitaj.
Otkopaju oni, skupe kosti, dadnu Nijemcu ovaj zahvalan do zemlje, lovu iskešira.
Otiđe švabo, pita Suljo Muju, jel bolan što nam prodade daidžu Safeta?
Mujo- ko ga jebe vazda je govorio da mu se Njemačke dokopat!
Znate onaj vic kada je njemački biznismen došao kod nas tražeći kosti svoga oca koji je bio njemački vojnik/oficir u 2.svjetskom ratu i poginuo te sahranjen ovde.
Dakle, čovjek se raspitivao i dođe u neku našu selendru, načuo da bi ti moglo biti to.
Nabasa na Muju koji ispija kafu na topraku i duhani.
U priču, šta-kako, pita ga Mujo; kaže; bio onako plav, visok zgodan,a? Sjeća se ko mali, kaže bio fin dijelio djeci čokolade, kad je poginuo bila žalost i velika dženaza. Jbg, zaslužio.
Nijemac sav obradovan ga pita da li bi mogao pokazati grob i da mu pokupi kosti, platiće razumije se. Pita jel u redu 10 milja eura?
Mujo, ko lafo i jest i nije, al hajd ono može.
Zovne Sulju, kaže; lopate u šake i u onaj šljivik da otkopamo mezar - ništa ne pitaj.
Otkopaju oni, skupe kosti, dadnu Nijemcu ovaj zahvalan do zemlje, lovu iskešira.
Otiđe švabo, pita Suljo Muju, jel bolan što nam prodade daidžu Safeta?
Mujo- ko ga jebe vazda je govorio da mu se Njemačke dokopat!
Last edited by rasuta_riza on 12/02/2014 22:51, edited 1 time in total.
- uglavnomja
#46 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
hebomepatak, nevidim, nevidim, NEVIDIM...
bolan, kec kao kuca kod uciteljice
negacija se pise odvojeno.
i nemojte me peglati, nije tema pravopis ... jeste, uvijek je tema, narocito kad se neko hvali usspjehom, sposobnoscu, zaradjenim parama, dobrim poslom, a nepismen
bolan, kec kao kuca kod uciteljice
i nemojte me peglati, nije tema pravopis ... jeste, uvijek je tema, narocito kad se neko hvali usspjehom, sposobnoscu, zaradjenim parama, dobrim poslom, a nepismen
- hatemondays
#47 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
Sto se upaliste bezveze, evo par cinjenica za penziju ovdje da se nelazemo, u penziju sad se moze sa 65 kad ja budem isao u penziju vjerovatno ce biti 75, imas tzv. super kojeg nemozes dirati do 65, nemozes penziju dobivati van australije ako nisi zivio ovdje 35 godina, dakle nije ko u evropi sto si zaradio to i primas,penzija zdravo, cisto da programer zna, kuce su skupe, zivot sve skuplji i to te ceka programeru,nezivi se samo od plaza i lijepog veremen, za karananu znam mnoge ljude otisli odavde i samo se jedan par vratio doduse oni htjeli malo hljeba preko pogace i to je to, i na kraju rikverc, dalje programeru znas li da ti treba 10 milja dolara ako imas 4-clanu familiju ako zelis da vidis familiju u Bosni samo za avio karte, posao ces naci nije to problem ali ostalo treba da znas isto.Za ove sto dolaze iz Njemacke naravno da im se tesko odluciti vratiti u auto i crta nazad, meni treba najmanje 20 sati u zraku u jednom pravcu, prosto ti muka kad ides na odmor znas da si 2 dana u havi i tako godinama.Uglavnom javim se kad se rikvercujem necu kosti ovdje ostavljati,jebo ti sve kad ti ni na mezar nema ko doci.
- hatemondays
#48 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
Ime se ne prodaje haveru kad to prodas onda si niko i nista.Sarayman wrote:Razmisli kolega, mislim da ti je bolje da se preimenuješ u Kwong Lee nego ovamo da preturaš po kontejnerima dok gledaš pripadnike SDA, SDP i ostalih stranaka u kućerinama na 3-4 sprata i novim autima..hatemondays wrote:Moj dragi programeru za tvoj info ja se namjeravam vratiti u Bosni u naredne 2 godine, za Australiju konkretno da se razjasnimo, zemlja poslije 20 godina rahatluka polako ulazi u zonu belaja,sve vise ljudi gubi posao,zavisimo puno od Kineza, a ko od njih zavisi nezavrsi na kraju dobro, uglavnom ocekuj u narednih 20 godina da ova zemlja bude kineska kolonija a valja djecu odgajati nije samo briga o svojoj guzari,znam da je dole pardon gore situacija sranje ali ako svi odemo onda je kraj, trebace nam mladi, pametni i sposobni ljudi, mi stariji cemo poguarti koliko mozemo ali bez vas ode sve u klinac.
- hatemondays
#49 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
Za djecu da dodam evo moj sin ide u skolu i doslo im da izaberu na koje casove religije hoce da idu, dijete zna da je musliman, ali nece da ide u skoli sa ostalom djecom na islam zato sto su ostali ni nalik njemu, pakistan, sudan i afganistan,sad ti kontaj dijete se boji da nebude sikanirano od ostale djece sto ide na islam a izgleda ko lokalac, cak i plave oke ima, dakle krijes od malih nogu ko si i sta si , nemas identitet a imas pare ma rahatluk pravi.Sarayman wrote:Programer,
Pusti se savjeta "nemoj ići, trebamo zajedno graditi ovu zemlju..". Druže, bježi glavom bez obzira, ovdje nema hljeba zadugo. Ja imam 44 godine i napokon sam shvatio da je ovo seljačka teritorija uvijek bila i ostala (mislim i na okruženje a posebno na Bosnu). Nacionalizam, bijeda, korupcija, nepotizam, religija (ako nisi, nepodoban si), njagori seljakluk u Evropi više su nego dovoljni da se uhvatiš noge za sva vremena. Bio sam tu u ratu kao borac ARBiH, sada imam dobar posao kod stranaca i da mi nije ovog posla, vjeruj mi da bi i pored ovih godina opet bježao. Čekam godinama da se nešto promijeni, a godine prešle u decenije, 45-a mi godina, dokle više? Bježi brate, spašavaj se od ovog, idi bilo gdje u sređen i stabilan sistem. Gore pomenuti savjeti su odlični (USA, Australija, Kanada, Novi Zeland..). Idi i spašavaj sebe, a na prvom mjestu svoju djecu.![]()
- i_ja_na_forumu
#50 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
ako si programer, kao sto ti je nick
onda se zafuraj u njemacku ili austriju..
za njemacku imas blue card, koja podrazumijeva da nadjes poslodavca koji ti garantuje minimalnu godisnju platuu od 40k eura ( cini mi se), za ostalo je lahko..
za austriju imas rot wiess rot cart gdje imas neki kalkulator koji ti racuna bodove koji se odnose na skolsku spremu, godine, iskustvo itd. ako predjes br. od 65 bodova ( mislim ) onda bi trebao bez problema dobiti tu kartu
s obzirom da idemo od pretpostavke da si programer imaj na umu da se u dosta firmi prica i na engleskom..
pogledaj na monster.de ili monster.at ukucaj jedan od programa s kojima radis pa vidi sta se nudi
za njemacku imas blue card, koja podrazumijeva da nadjes poslodavca koji ti garantuje minimalnu godisnju platuu od 40k eura ( cini mi se), za ostalo je lahko..
za austriju imas rot wiess rot cart gdje imas neki kalkulator koji ti racuna bodove koji se odnose na skolsku spremu, godine, iskustvo itd. ako predjes br. od 65 bodova ( mislim ) onda bi trebao bez problema dobiti tu kartu
s obzirom da idemo od pretpostavke da si programer imaj na umu da se u dosta firmi prica i na engleskom..
pogledaj na monster.de ili monster.at ukucaj jedan od programa s kojima radis pa vidi sta se nudi