SAH

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Harrys

Post by Harrys »

Kareem Abdul-Jabbar wrote::D:D haha, hvala druze, nije neka utjeha, ali ne zalim se :D:D

ma, nema rejtinga-davno sam ja to batalio - pred kraj osnovne :(-otisao za loptom :D

na faxu bilo cugera do iznemoglosti :D i par takmicenja i to je to....
Joj,pa isti smo.I mene je lopta i curice :D udaljile od saha iako sam dosta obecavao.Neki, koje sam tukao na pionirskim takmicenjima,kasnije su postali prvaci BiH.
Znas li da je i Fisher dolazio u Sarajevo,vise puta. :D
Last edited by Harrys on 03/04/2005 13:55, edited 2 times in total.
Fair Life

Post by Fair Life »

Harrys wrote:Znas li da je i Fisher dolazio u Sarajevo,vise puta. :D
Hahaha...
Dovodio ga Dimitrije Bjelica.

Bio je Bobi i u Ljubiji !! Hehehe... Kad je dobio napad slijepog crijeva nije se dao operisati, jer je smatrao da u njegovom slijepom crijevu lezi tajna njegovog sahovskog uspjeha. U bolnickom krevetu ga je brijao rahmetli Fahro Suvalic (vjecni banjalucki MK) po profesiji brico, ali i vrstan sahista. Fahro ga je pobijedio dvije ili tri partije na drvenoj ploci koju je nabrzinu poredao na Bobijevom krevetu. Godinama smo se smijali uramljenom priznanju sa Bobijevim potpisom da je tog i tog datuma izgubio od Fahre Suvalica.

Da ti je samo znati kakav je dobar grah znao Fahro napraviti... Inace, zvali smo ga Shtroco. Mozda se neko od Banjalucana sjeti nenadmasnog brice, sahiste, cugatora i zajebanta Shtroce.

Zahvalan sam mu za svaku minutu provedenu s njime u drustvu. Znali smo danima biti zajedno i nocima... tako sto bi mladjeg poslali po cigarete i sudzuk... Cuger... kontra-rekontra-subkontra...
Lijepo se moglo "nauzimati" love ko je znao sa tri minuta fore. Uh... Igrali smo sa po minutom za svakog igraca do pada zastavice... takozvani A-tempo. Malo nas je u to doba uspjevalo protivnika matirati u vremenu od jedne minute... povuci i do 80 poteza.

Upoznao sam ga u domu JNA na jednom turniru, mislim da je to bio vikend turnir za 22. decembar Dan JNA, prije vise od 30 godina... Zatim zajedno u Nikici Pavlicu...

Kao da sada slusam podjebavanja izmedju Shtroce i profesora Zeljkovica...

Kaze njemu Zeljkovic: "Bolan Shtroco ne huli na boha !!"
Zox

Post by Zox »

Kareem Abdul-Jabbar wrote:
Zox wrote:Devedeset prve sam u Teslicu bio na republickom takmicenju za pionire :D
U istom hotelu sahisti i kosarkasi. Pogodite koji su popili batine?
:lol: :lol: joj, i ja sam bio na tome, al' "malo" prije tebe :D (neke godine) u Neumu :D, pa je bilo i onih za malo stariju djecu (u Travniku bi jedne godine :roll: )
:D sad kad malo razmislim, pa ja imam zabiljezene poraze :D:D od Karpova, Gligorica, Nikolica, Ljubojevica i jos nekih velikih velemajstora (sramota, al' se ne mogu sjetiti ko je sve dolazio da igra one simultanke dok smo bili djeca :(:( - mislim da je i Kasparov dolazio :roll: .... ), mislim da je bio cak i koji pushteni remi :oops: :)....

eh, eh-sjecam se ovoga sa sjetom :) :D, kao i sexa uostalom :lol::lol:
A Kurajica, malo pred rat, kad je obarao Ginisov rekord?
Najljepse sarajevsko proljece vjerovatno ikad.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

Zox wrote::D Istina, a oni koji kazu da dobro igraju su obicno paceri.
Ali ja sam FAKAT ispao iz forme :)
nisam talentovan za šah... kao i za sve ostalo... :( ali nadoknađujem to radom i trudom kao i čitanjem knjiga o šahu i studiranjem otvaranja... imam rating na jahuu 1550 što je otprilike isti broj pobjeda i poraza :D:D:D
slabo...

elem ne vjerujem da si ispao iz forme.. to je kao bicikl... jednom znaš uvijek znaš
Fair Life

Post by Fair Life »

I te kako se ispane iz "forme"... ako redovno ne radis update znanja i ne potvdjujes ga na turnirima. Razlika izmedju igre saha na Yahoo i takmicenja na zivim turnirima ili odigravanje meceva je ogromna.

Na Yahoo je kao igra sa Chess kompjuterom... a zivi protivnik gdje je tempo igre 2 sata za prvih 40 poteza... gdje jedan drugome gledate u oci...

Cestitam na ratingu. 1550 je OK... mada to nije isto kao rating dobijen u 'zivoj areni'.

"Uvijek sam sazaljevao covjeka koji nije naucio sah da igra... bas kao sto bih sazaljevao covjeka kojem je ljubav ostala nepoznata, jer sah kao ljubav ili kao muzika ima moc da covjeka ucini sretnim."___Siegbert Tarrasch

Neke zanimljivosti vezane za sah mozete procitati ovdje.
[b][size=134]Rekli su o sahu...[/size][/b] wrote:Pocetna pozicija je odlucujuca iznudica. – Jon Speelman

Nemoguce ja da neko sacuva vjestinu kao dragi kamen u vitrini. – Adolf Anderssen (na svoju slabiju igru poslije duzeg perioda neigranja)

Sve forsirane varijante otvaranja su u korist bijelog! – Lav Polugaevski

Svaki pokusaj da se pobjedi crnim figurama zahtjeva odredjen stepen rizika. – Larry Evans

Pokazite mi tri varijante iz teorije otvaranja i ja cu dokazati da su dvije od njih pogresne. – Emanuel Lasker

Novi potez? Danas neko tesko moze dokazati da je odigrao novi potez, jer ce prije ili kasnije neko doci i pokazati da je taj potez odigrao deceniju prije na nekom turniru C kategorije ili ga odigrao u nekoj kafanskoj partiji. Ali, mnogi potezi koji su odlicni su skroz zaboravljeni. – Aleksandar Aljehin

U sredisnjici se ustvari igra pravi sah, sah sa svim mogucnostima, napadom, odbranama, zrtvama i slicno. – Eugene Znosko-Borovsky

Polovina varijanti koje racunamo tokom turnirske partije su potpuno suvisne. Nazalost, niko ne zna unapred koja je to polovina. – Jan Timman

Prije tridest godina (ovo je receno 1942. godine), Teichmann je rekao da je 99% saha taktika. Usprkos ogromnom razvoju sahovske teorije od tada, to je smanjeno samo za nekoliko procenata. – Reuben Fine

Svaki sahista u osjecaju odusevljena kada predje vremensku kontrolu, posljednji potez lako moze da napravi gresku. Usudio bih se reci da se najvise gresaka napravi upravo tada. – Yasser Seirawan

U sahu, ako ga igraju majstori, sreca je prakticno iskljucena. – Emanuel Lasker

Kad igras Spansku partiju, to je kao kad muzes kravu. – David Bronstein

Kakav bi izgledao sah bez glupih gresaka? – Kurt Richter

Postojanje saha dokazuje da je pravljenje gresaka obavezno. – Savielly Tartakower.

Strateske koncepcije poslije 1.d4 su bogatije. – Garry Kasparov

Kraljeva indijka je veci rizik za crnog nego kraljev gambit za bijelog. – David Bronstein

Nepovjerenje je najneophodnija karakteristika sahiste. – Siegbert Tarrasch

Forsirano, dakle ispravno. – Savielly Tartakower

Sahovski problemi su puni paradoksa i originalnih ideja. – Garry Kasparov

Svako ko placa clanarinu klubu trebao bi biti nagradjen titulom majstora. Inace, ja cu smatrati svakog protivnika majstorom dok mi ne dokaze suprotno. – Vasily Panov

Pogled na sahovsku olimpijadu me uvijek uzbudjuje. Svi ti ljudi iz raznih zemalja-neki iz veoma bogatih, neki iz komunisitickih, neki iz kapitalistickih- ali svi dijele zajednicko odusevljenje za sah. Na prvi pogled izgleda mi savrsen primjer kako svi ljudi na svijetu mogu da se takmice u prijateljstvu i miru. A zatim pocinje borba. – Garry Kasparov

Ne mozes igrati sah ako si osamucen lijekovima. – Anatolij Karpov

Kada je Spaski igrao uspjesno Tarasevu odbranu protiv Petrosjana, tresao sam glavom i nisam nista razumio, osim da Petrosjan gubi svoju titulu. – Bent Larsen

Sahovska kompozicija; najljepsi i najmisteriozniji aspekt sahovske umjetnosti. – Garry Kasparov

Uocavanje kombinacija se ispoljava jos u mladosti i djeca brzo primjecuju i izvode kombinacije. Ipak, pripremanje kombinacija je za njih mnogo teze.– Vladimir Zak

Dozvolicu protivniku da stvori pjesacki centar, a zatim cu ga napasti. – Siegbert Tarrasch

Stvaralacka strana saha nije vazna; cilj je kralj. – Paul Keres

Imam bijele figure; nisam napravio pogresku, dakle trebao bi imati prednost. – Max Euwe

Najteza stvar je dobiti dobijenu partiju. – Emanuel Lasker

Dokazano kao najbolje. – Bobby Fischer (na potez 1.e4)

Koji je cilj igranja gambita u otvaranju? Steci reputaciju energicnog igraca po cijenu gubitka partije.. – Siegbert Tarrasch

Postoji jedna prava greska u sahu - podcijeniti protivnika. – Savielly Tartakower

Najveca greska u sahu je precijeniti protivnika. – Siegbert Tarrasch

Cim pacer vidi sah on daje sah. – Bobby Fischer

Kada igrac odluci da promijeni otvaranje, to je znak da napreduje! – Viktor Korchnoj

Radije bih dao prst nego piona. – Reuben Fine

To je najbolji moguci odgovor na 1 e4. – Howard Staunton (u vezi poteza 1…c5)

Sah, kao i ljubav i muzika ima moc da covjeka napravi srecnim. – Siegbert Tarrasch

Poslije 1.e2-e4 bijeli je u velikim problemima! – Julius Breyer

Njegovih sest piona su bili razmjesteni kao brodovi Armade koji su trebali pokoriti Englesku; Gospodin Bog je pomogao i oni su uskoro svi bili izolovani. – Hans Kmoch

Sada imam i piona vise i kompenzaciju. – Roman Dzindzichashvili

Vracanje figura iz jurisa je signal da je inicijativa presla kod protivnika. – David Bronstein

Jedna od mojih omiljenih komentara je: Sve figure sudjeluju u napadu! – Bent Larsen

Ne igras na turnirima da slikas slike vec da osvajas poene! - C. J. S. Purdy

Strategija trazi razmisljanje, taktika zahtjeva posmatranje. - Max Euwe

Sah je 99 % taktika. – Richard Teichmann

Uvijek daj sah, mozda je mat. – Al Horowitz

Uzdrzavaj se od beskorisnih sahova. – Larry Evans

Zivot je previse kratak za sah. – Byron

Duga varijanta, pogresna varijanta. – Bent Larsen
Truba

Post by Truba »

Fair Life wrote: Na Yahoo je kao igra sa Chess kompjuterom... a zivi protivnik gdje je tempo igre 2 sata za prvih 40 poteza... gdje jedan drugome gledate u oci...

Cestitam na ratingu. 1550 je OK... mada to nije isto kao rating dobijen u 'zivoj areni'.
ma ja znam u danu izgubiti i po 120 poena :( taj dan sam prozvao crni petak :( :( :(

ma 1550 je truba mislim... ništa posebno... ali možda bi bio bolji da igram partije od 2 sata :D:D:D
inače igram 2 minute partija + 3 sekunde povećanja
Zox

Post by Zox »

@komi, ja sam bio stigao do druge kategorije, sto mislim da je veca truba od tvojih poena.
Ako izucavas knjige saha, rado cu ti pruziti pristup mojoj maloj biblioteci kad se vratim u sarajevo. Mozda pronadjes nesto sto nemas.
Truba

Post by Truba »

evoh recimo

na starom ID-u sam za skoro dvije godine jednom nabio 1660 poena

međutim nedavno sam izgubio ogroman broj poena... sve zajedno 200 :( znate kada kola krenu nizbrdo...
i odlucio sam napraviti novi ID

i za 3 dana sam se priblizio na 1550 i tu zapeo kao pred Moskvom :D:D:D

izgleda da mi je to plafon :D:D:D

:roll:

a knjige :D:D:D koje su možda ih imam

bajd vej

imam jednu iz 1969 i postoji neki zadatak koji je tadašnji kompjuter rješio za 10 minuta... :D:D:D negdje 1997. ja taj zadatak zadao Pentiumu i on ga je riješio za 2 sekunde... :D:D:D
a često sam uspijevao izvući remi s mašinom :D:D:D 8)
Zox

Post by Zox »

Masina je predvidljiva, zato nije problem remizirati.
Najcudnija knjiga koju imam je ruski prirucnik o sicilijanskoj odbrani.
Ovo ostalo su sve prijeratne knjige, monografije velikana (cini mi se Aljehin, Kapablanka, Kasparov i jos neki), Umijece napada, pa onda neke zavrsnice i otvaranja, ma standardno.
A ispao sam iz forme jer vise ne razmisljam na taj nacin. Isto kao sto sam ispao iz forme za pisanje, za sviranje, za kosarku, sav sam se bacio u crtanje i sad mi je mozak nekako tako strukturiran, sta li...
Fair Life

Post by Fair Life »

Zox wrote:Masina je predvidljiva, zato nije problem remizirati..
Nije bas ! Probaj sa Mephisto Exlusive MMVI Chess comp. pa ces da vidis koliko si se prevario. Masina ima rating 2520. Imam je vec dvije godine i rijetki su momenti kad remiziram. O pobjedi da ne i govorim.

Prije sedam godina sam imao rating 2062 zaradjen igrajuci turnire...

Ovo ti je ispod ta masina. Jedva sam je pronasao na netu.

Image

Prethodno sam imao ovaj Mephisto Milano Pro i bio sam sa njim zadovoljniji... mobilniji je.
Image

Ako ikad bude kupovao onda je ovaj ispod moj prijedlog... Nije skuplji od pedesetak dolara, a priredice ti velike uzitke u momentima kad cekas na red kod doktora, u banci ... ili bilo gdje, cak i dok cekas na autobus gradskog prevoza. Jeftin je u odnosu na MMVI koji kosta oko 800 dolara... a praktican je samo za imati ga u kuci.

Image
Jaranuopancima

Post by Jaranuopancima »

Najbolji sam sahista na sarajevo forumu!
Fair Life

Post by Fair Life »

Jaranuopancima wrote:Najbolji sam sahista na sarajevo forumu!
Da nisi nekad igrao za Ugljevik?
Fair Life

Post by Fair Life »

Skljoco wrote:- Miskovicka :lol:
JK, Wolke, Ralf, Tietze, Schulze, Wolter, Klyszcz...
Last edited by Fair Life on 04/04/2005 09:56, edited 2 times in total.
Kareem Abdul-Jabbar

Post by Kareem Abdul-Jabbar »

Jaranuopancima wrote:Najbolji sam sahista na sarajevo forumu!
:D:D Pa, ako ti je sahovsko umijece obrnuto proporcionalno skromnosti :D-onda , gospodine Kasparov :D:D, velika mi je cast upoznati vas :D:D :lol: :)
Kareem Abdul-Jabbar

Fair Life wrote:Prije sedam godina sam imao rating 2062 zaradjen igrajuci turnire...
:):) o, cestitam!!! :) A koju titulu imas?
Fair Life

Post by Fair Life »

Kareme prestao sam ja to davno... jos prije rata, ali dolaskom u AU ukljucio sam se u jedan Chess club zbog potrebe za drustvom i za dvije godine nabijem 2062.

Opet mi se pomjerila sfera interesovanja... a imam i precih obaveza, pa sam prestao. Mislim da necu vise nikad zaigrati za ekipu. Sad se igram sa Mephistom ili sa Chess master 8000 kod kuce na PC-ju.

Inace, vjeciti MK.
Kareem Abdul-Jabbar

Fair Life wrote:Kareme prestao sam ja to davno... jos prije rata, ali dolaskom u AU ukljucio sam se u jedan Chess club zbog potrebe za drustvom i za dvije godine nabijem 2062.

Opet mi se pomjerila sfera interesovanja... a imam i precih obaveza, pa sam prestao. Mislim da necu vise nikad zaigrati za ekipu. Sad se igram sa Mephistom ili sa Chess master 8000 kod kuce na PC-ju.

Inace, vjeciti MK.
:):) MK :):) Tacno je tu granica :):), onih koji imaju vremena da se ozbiljno pozabave :D i onih drugih :D:D:D

Koristim i ja Chess master doduse 7000-samo ja igram uvijek na pet minuta-nista ja njemu ne mogu :D:D
Sad se malo cugeram sa ovim sahom sto dodje uz Red Hat Linux - lijepo me sramota, al' me pobijedi (a los je pravo :D) :(:( :D:D
:D Malo je rec' da se ispalo :(....
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Ne znam ko je rekao, ali je dobra:

"Kad ti pacer pocne vuci jake poteze, sacekaj dok se malo pribere."
Truba

Post by Truba »

Zox wrote:Masina je predvidljiva, zato nije problem remizirati.
aha predvidljiva je da ćeš izgubiti ako ijednu greškicu napraviš :D:D:D

inače ako ti se otvaranje dobro poklopi... uspiješ se dobro obraniti, razmijeniti figure i ostati s dobrom pozicijom na kraju :D:D:D remi zagarantovan :D:D:D
Fair Life

Post by Fair Life »

Kareem Abdul-Jabbar wrote::):) MK :):) Tacno je tu granica :):), onih koji imaju vremena da se ozbiljno pozabave :D i onih drugih :D:D:D
Zivot je previse kratak za sah. (Byron)

Za vise covjek se mora previse toga odreci... Najbolje je presti "tanko a dugacko" i za svoju dusu...

Danas... ponekad, u slucaju da mogu autom za pola sata stici na mjesto odigravanja, ucestvujem na nekom brzopoteznom (u jednom danu) ili vikend turniru (subota, nedelja i nerado petak poslije podne) sa tempom od pola sata za cijelu partiju. Jednom u godini ili dvije... meni taman.
Kareem Abdul-Jabbar

:) dobro si ti-i uspijevas dati sebi malo oduska :):)

:) bogami, ja nisam pravo dugo :(... odem ponekad pogledat' koji turnir ako se potrefi i to je to :roll:

a pravo pozelio :):) :D... a pozelio sam, bogami, i kontre i rekontre :D:D...a i bele bi valjalo razbacit' :):) :-) :D

eh...eh.... :roll: :roll: :)
bug

Post by bug »

sta je bilo kareeme, jos samo to od gimnastike :D mozes podnijeti :D
Kareem Abdul-Jabbar

:D samo kvorum je problem naci :) :D
Kareem Abdul-Jabbar

bug wrote:sta je bilo kareeme, jos samo to od gimnastike :D mozes podnijeti :D
:P:P:P ma, ni to, moja ti :D, vidis da kukam k'o baba :D:D :lol:
bug