DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
rekla-kazala
#26 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Što se kočnica tiče onaj ko nije vozio neko novije auto sa dobrim kočnicama ne zna šta su dobre kočnice.
Kadet E ili golf 2 sa tromblom su auta bez kočnica u odnosu na npr. zafiru koju vozim i koja je duplo teža od njih.
Jedno vrijeme sam vozio i mercedesa A klasu 2002. godište uporedo sa zafirom pa kad promjenim i sjednem u zafiru na prvom raskršću se ukopam.
Vezano za DPF mislim da bi svim vozačima koji ga imaju na autu trebalo dati upustvo za vožnju jer smo najčešće sami krivi što se DPF začepi.
Evo ovdje lijepo objašnjeno pa koga zanima.
http://www.autodata.hr/index.php?option ... Itemid=137
Kadet E ili golf 2 sa tromblom su auta bez kočnica u odnosu na npr. zafiru koju vozim i koja je duplo teža od njih.
Jedno vrijeme sam vozio i mercedesa A klasu 2002. godište uporedo sa zafirom pa kad promjenim i sjednem u zafiru na prvom raskršću se ukopam.
Vezano za DPF mislim da bi svim vozačima koji ga imaju na autu trebalo dati upustvo za vožnju jer smo najčešće sami krivi što se DPF začepi.
Evo ovdje lijepo objašnjeno pa koga zanima.
http://www.autodata.hr/index.php?option ... Itemid=137
- sorcerer
#27 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
ni kadet e ni golf 2 sa tromblom nema abs u odnosu na zafiru i a klasu i to je primarni razlog skracenog zaustavnog puta...rekla-kazala wrote:Što se kočnica tiče onaj ko nije vozio neko novije auto sa dobrim kočnicama ne zna šta su dobre kočnice.
-
rekla-kazala
#28 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Mislim da se ne radi samo o ABS-u nego o samim kočnicama, veličini diska, kvalitetu kočnica, pritisku,... imao sam i novog golfa V ali kočnice kod zafire koja je 300 kg teža od golfa su za klasu bolje.
- sorcerer
#29 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
sistem je isti od pamtivjeka,pedalom guras klip u gl kocinom,koji kroz cijev gurne ulje i gurne klip u kocionim klijestima koji gurne plocicu na disk.novi auti uglavnom svi imaju vece diskove koji su samoventilirajuci .sto veci disk prije ce blokirati tocak i onda se produzava zaustavni put....bez abs-a ti ne vrijede puno veci diskovi....rekla-kazala wrote:Mislim da se ne radi samo o ABS-u nego o samim kočnicama, veličini diska, kvalitetu kočnica, pritisku,... imao sam i novog golfa V ali kočnice kod zafire koja je 300 kg teža od golfa su za klasu bolje.
-
ado-šampion
#30 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Ovo jednostavo nije tacno. Moje auto '97. godiste je svjetlostna godina razlike sto se tice kocnica u odnosu na Golf II i Kadetta, nema to veze s ABS-om, jednostavno kocnice su jace i bolje, ne trebas vise od jednom malo jace prikociti sa 60-70 na sat pa da ti to bude jasno. ABS se kod tih kocenja ni ne aktivira uvijek ako je cesta suha i ravna, jos je u odnosu na neka druga (mahom novija) auta koje sam vozio ABS pravo osjetljiv.sorcerer wrote:ni kadet e ni golf 2 sa tromblom nema abs u odnosu na zafiru i a klasu i to je primarni razlog skracenog zaustavnog puta...rekla-kazala wrote:Što se kočnica tiče onaj ko nije vozio neko novije auto sa dobrim kočnicama ne zna šta su dobre kočnice.
Isto tako, recimo Passat 2008. u odnosu na moje auto, isto svjetlosna godina ispred sto se tice kocnica.
Slozio bih se da je ABS jako doprinio boljem razvoju kocnica, jer je on bio dobra osnova za napredak kocionih sistema, ali primarni razlog su kocnice a ABS je samo slag na tortu.
- Bakir1
#31 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
ma meni se cini da vi stalno dajete usporedbe sa autima koji nemaju ispravne kocnice, ili se vi niste nikada vozili i u tom omrazenom golfu 2 sa ispravnim i novim kocnicama ili generalno u bilo kojem autu sa ispravnim kocnicama.
jedino ako ste pogresno procjenili pa vam taj zaustavni put nije bio dovoljan, eh onda trebaju kocnice sa abs-om, cetveroklipnim klijestima i ogromnim diskovima. sto nas opet vraca na pocetak price o uvodjenju sigurnosnih elemenata u automobile
jedino ako ste pogresno procjenili pa vam taj zaustavni put nije bio dovoljan, eh onda trebaju kocnice sa abs-om, cetveroklipnim klijestima i ogromnim diskovima. sto nas opet vraca na pocetak price o uvodjenju sigurnosnih elemenata u automobile
- sorcerer
#32 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
tacno je sve sto sam napisao uzevsi u obzir zaustavljanje od 100-0.ado-šampion wrote: Ovo jednostavo nije tacno. Moje auto '97. godiste je svjetlostna godina razlike sto se tice kocnica u odnosu na Golf II i Kadetta, nema to veze s ABS-om, jednostavno kocnice su jace i bolje, ne trebas vise od jednom malo jace prikociti sa 60-70 na sat pa da ti to bude jasno. ABS se kod tih kocenja ni ne aktivira uvijek ako je cesta suha i ravna, jos je u odnosu na neka druga (mahom novija) auta koje sam vozio ABS pravo osjetljiv.
Isto tako, recimo Passat 2008. u odnosu na moje auto, isto svjetlosna godina ispred sto se tice kocnica.
Slozio bih se da je ABS jako doprinio boljem razvoju kocnica, jer je on bio dobra osnova za napredak kocionih sistema, ali primarni razlog su kocnice a ABS je samo slag na tortu.
veci diskovi i plocice mozes primjetiti recimo da auto bolje koci kad ne kocis naglo ,vec recimo vozis 120 i usporavas na 80 .
svako naglo kocenje bez abs-a =blokiranje tockova=produzavanje zaustavnog puta... sta je to sad materijal napredovao nesto ? oblik diskova je isti kao i prije i od istog materijala ,plocice takodjer.kociona klijesta takodjer...crijeva i cijevi takodjer...jacina kocione sile direktno zavisi od precnika klipa u gl.kocionom i broju klipova u kocionim klijestima.uz to mogu dodati i od velicine servo uredjaja,sto je veci manja sila nogom je potrebna da se pritisne pedala...ti si samo vozio ,a ja sam rastavio stotine kocionih sistema,pa mislim da vise znam od tebe po tom pitanju
- Haris.ba
#33 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Volim ovaj forum. Priča o fap filteru završila na kočnicama.
Napišite je li ko skidao, iskustva, cijenu. Pa ko nanijeti da skine, nek ima koristi od ovoga foruma.
Jer, fap filter osim ako neko je ekološki osvješten (a većina nas se ubi od ekologije), samo je trošak.
Kada se donese (a o tome se priča stalno - mada tiho) da će se registracija plaćati - ko manju euro normu više plati, fap će se isplatiti, i onda samo ako ta razlika na registraciji bude veća od servisiranja i popravke fap filtera.
Pa na to se nakaleme promjene, o kojima se isto stalno priča, o reformi autoosiguranja - pa će biti ko u Evropi, karikiram - bolje kočnice - manje osiguranje.
Tada ćemo pričati na forumu koje je auto najbolje uzeti za najmanju registraciju i premiju osiguranja. Do tada...
Napišite je li ko skidao, iskustva, cijenu. Pa ko nanijeti da skine, nek ima koristi od ovoga foruma.
Jer, fap filter osim ako neko je ekološki osvješten (a većina nas se ubi od ekologije), samo je trošak.
Kada se donese (a o tome se priča stalno - mada tiho) da će se registracija plaćati - ko manju euro normu više plati, fap će se isplatiti, i onda samo ako ta razlika na registraciji bude veća od servisiranja i popravke fap filtera.
Pa na to se nakaleme promjene, o kojima se isto stalno priča, o reformi autoosiguranja - pa će biti ko u Evropi, karikiram - bolje kočnice - manje osiguranje.
Tada ćemo pričati na forumu koje je auto najbolje uzeti za najmanju registraciju i premiju osiguranja. Do tada...
- sorcerer
#34 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
volim i ja ovaj forum ,svi pametniji od fabrike ...skinite i uljne i zracne filtere i filtere goriva ...to je sve bezveze stavljeno,samo da vam uzimaju pare ...trosak je mijenjat sve to...
NIJE AUTO ZA FUKARU.....
NIJE AUTO ZA FUKARU.....
-
zLatk0
#35 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
A Đe su gume, i one uticu na kocioni put, da se ne lazemo 
- sorcerer
#36 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
naravno da uticu ,ali nismo o njima pricali hahaha odosmo u offtopiczLatk0 wrote:A Đe su gume, i one uticu na kocioni put, da se ne lazemo
svakako u sarajevu 10% ljudi ima gume ,ostali voze na opancima.....
-
ado-šampion
#37 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
I od velicine diskova, kvaliteta diskova i plocica, kvaliteta kocione tekucine... itd itd. Sve si u pravu sto se tice teorije, uglavnom vecinu toga i ja znam, a nisam rastavio ni jedne.sorcerer wrote: tacno je sve sto sam napisao uzevsi u obzir zaustavljanje od 100-0.
veci diskovi i plocice mozes primjetiti recimo da auto bolje koci kad ne kocis naglo ,vec recimo vozis 120 i usporavas na 80 .
svako naglo kocenje bez abs-a =blokiranje tockova=produzavanje zaustavnog puta... sta je to sad materijal napredovao nesto ? oblik diskova je isti kao i prije i od istog materijala ,plocice takodjer.kociona klijesta takodjer...crijeva i cijevi takodjer...jacina kocione sile direktno zavisi od precnika klipa u gl.kocionom i broju klipova u kocionim klijestima.uz to mogu dodati i od velicine servo uredjaja,sto je veci manja sila nogom je potrebna da se pritisne pedala...ti si samo vozio ,a ja sam rastavio stotine kocionih sistema,pa mislim da vise znam od tebe po tom pitanju
Ali mislim da je praksa u ovom slucaju bitnija od teorije.
Nisi u pravu kad kazes da svako naglo kocenje bez ABSa znaci blokiranje kocnica. Praksom mojom i vjerovatno jos hiljada vozaca dokazano, to nije tacno. Tvrdim to zato sto je na mom autu rana verzija ABSa, koje su puno osjetljivije i "grublje", tako svako aktiviranje ABSa popraceno divljackim podrhtavanjem papucice, sto kod novijih auta nije toliko uocljivo i dosta je blaze. Poenta prethodne recenice - ne mozes da ne osjetis kad se ABS aktivira. I vjeruj mi da se kod kocenja iz sve snage na suhoj cesti koja nije grbava, s nekih 70 km/h do stajanja i ne aktivira u dosta slucajeva, pusti da gume blago zaskripe, bas neki dan sam imao takvo kocenje i to sa zimskim gumama.
Mada to aktivira li se ABS ili ne nije ni bitno, kriticna podrucja nisu ni bitna za ovu pricu, cak i u normalnoj upotrebi, s modernijim autom se kasnije pocne kociti i generalno osjecaj sigurnosti je puno veci, to se ne moze opisati.
Ovo auto kad je kupljeno bilo je 5 godina staro, to je bilo 2002., ljudi se ibretili kakve kocnice ima, i "sta radi taj ABS", a nidje veze, ABS se ni ne aktivira. Fazon je sto su ljudi bili toliko ocarani ABSom (i sad su), da citav napredak kocionih sistema koji je u praski itekako evidentan pripisuju ABSu.
- sorcerer
#38 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
ako su kocnice bez abs-a ispravne ,pri naglom kocenju moraju blokirati prednji tockovi...
ako je abs ispravan ,nema kocionog traga ni skripe.......
po tvojoj teoriji svi bi trebali imati felge 22.5 '' i diskove 15''ispod njih ,abs nam ne treba ....
ako je abs ispravan ,nema kocionog traga ni skripe.......
po tvojoj teoriji svi bi trebali imati felge 22.5 '' i diskove 15''ispod njih ,abs nam ne treba ....
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#39 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Usrali ste i sefa i stanicu
- sorcerer
#40 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
i 100m pruge

-
direstraits0078
-
ado-šampion
#42 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Ne bih da idemo previse u off, tema je FAP filter... I opet se previse vodis teorijom. Kocnice su ispravne, prednje i zadnje plocice skoro nove (nemaju ni 2000 km), koc. tekucina promijenjena prije 3-4 mjeseca, tad uradjena i kontrola koc. sistema... ABS radi, na nasim bajnim cestama cim je malo mokro i hladno aktivira se non-stop... ABS sistem moze biti vise i manje osjetljiv, manje osjetljivi sistemi mogu dozvoliti blago blokiranje prije nego sto aktiviraju otpustanje kocnica, vise osjetljivi mogu otpustati kocenje kad blokiranje nije ni blizu, isto provjereno u praksi. Srce ABS sistema je kompjuter koji obradjuje informacija i informacija, tako da se to otpustanje kocnica ne desi "samo tako" i uvijek unutar nanosekunde tacno, ni jedan ABS sistem nije savrsen. Ali da ni ja ne idem u teoriju bespotrebno...sorcerer wrote:ako su kocnice bez abs-a ispravne ,pri naglom kocenju moraju blokirati prednji tockovi...
ako je abs ispravan ,nema kocionog traga ni skripe.......![]()
![]()
![]()
Nigdje nisam napisao da ABS ne treba, samo sam rekao da je ABS slag na tortu i da bez napretka koc. sistema ne bi lupam Golf 7 stao za 33 metra sa 100 km/h na sat taman da ima 4 ABSa
- johntra
#43 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Je li ti Ado ovako isto staviš, kad ti se istroši brisač?

-
ado-šampion
#44 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Pa ako je zajebancija dobra je, trebao si staviti smajli.johntra wrote:Je li ti Ado ovako isto staviš, kad ti se istroši brisač?
A ako je ironija, onda ne kontam s cim od prethodnog ima veze tacno...
- sorcerer
#45 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
mlad si...skontaces ..kao i mnogi na ovoj temi...
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#46 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
šta se to promjenilo u kočionom sistemu ?ado-šampion wrote: Nigdje nisam napisao da ABS ne treba, samo sam rekao da je ABS slag na tortu i da bez napretka koc. sistema ne bi lupam Golf 7 stao za 33 metra sa 100 km/h na sat taman da ima 4 ABSa
-
ado-šampion
#47 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Nista, apsolutno, samo ABS... Golf IV s ABSom 1997. staje za 40 metara sa 100 km/h, a Golf VII 2013. staje za 33 metra. Isto s ABSom... Tih 7 metara razlike doslo samo tako...mk ultra wrote:šta se to promjenilo u kočionom sistemu ?ado-šampion wrote: Nigdje nisam napisao da ABS ne treba, samo sam rekao da je ABS slag na tortu i da bez napretka koc. sistema ne bi lupam Golf 7 stao za 33 metra sa 100 km/h na sat taman da ima 4 ABSa
-
AdnanSA
#48 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Očekivao sam de će tema otići u smjeru zašto uopšte skidati DPF filter. Lakše je dati 3-4 hiljade maraka i staviti novi ili očistiti ga i prodati auto drugom kretenu ali da će završiti na kočnicama i ABS-u e to jednostavno nisam očekivao, međutim forumski strućnjaci pokazuju još jednom raskoš svog talenta u odlasku u off topic. Čestitam
-
ado-šampion
#49 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Pa zato sto na 101 temi koja ovdje ima o FAP filteru uvijek dodju oni koji pocnu prosipati svoju filozofiju kako je bolje uzeti auto generacije Golfa 3, nego auto generacije Golfa 6, pa skinuti FAP filter, jer FAP filter skida fukara.AdnanSA wrote:Očekivao sam de će tema otići u smjeru zašto uopšte skidati DPF filter. Lakše je dati 3-4 hiljade maraka i staviti novi ili očistiti ga i prodati auto drugom kretenu ali da će završiti na kočnicama i ABS-u e to jednostavno nisam očekivao, međutim forumski strućnjaci pokazuju još jednom raskoš svog talenta u odlasku u off topic. Čestitam
I NIKAD ne ponude ni jedan argument. Na argument da FAP filter sluzi samo i iskljucivo za ekologiju, koju nas tehnicki ne benda 5%, kao protuargument nude kako FAP filter skida fukara.
A fukara ne voza Golfove dvice i trice i auta te generacije... paradoks ovog foruma.
- Bakir1
#50 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
ja sam tebi ado postavio par pitanja kao argumente a ni na jedan nisi odgovorio, to si lagano eskivirao i sam si poceo pricu o kocnicama kao prednosti novijih auta nad starijim.
ponudjen je kompromis kroz kupovinu vozila bez dpf/fap filtera ili kupovinu benzinaca, to nije dovoljno, vazno je voziti novi auto a totalno nevazno je odrzavati isti.
dobro Vam je rekao covjek, izvadite i katalizatore, filtere ulja, zraka, goriva, pri tome pocupajte turbine i plivajuce zamajce zamjenite fiksnim setovima, jerbo to ne treba, sve je to zavjera za uzimanje para.
ponudjen je kompromis kroz kupovinu vozila bez dpf/fap filtera ili kupovinu benzinaca, to nije dovoljno, vazno je voziti novi auto a totalno nevazno je odrzavati isti.
dobro Vam je rekao covjek, izvadite i katalizatore, filtere ulja, zraka, goriva, pri tome pocupajte turbine i plivajuce zamajce zamjenite fiksnim setovima, jerbo to ne treba, sve je to zavjera za uzimanje para.