Islam - može li ovako?

Rasprave o vjerskim temama.
ragib

Post by ragib »

Za ateiste Bog ne postoji.Kada umru nece se sjecati nicega bas kao ni prije rodjenja."Ugasit ce se kao i svjeca kada joj dodje vakat"
---------------------------------------------------------------------------------
Koliko ja znam BinArebi(bio je sektas) ima dosta stvari sto se suprostavljaju Kur'anu. Po Kur'anu nevjernici bit ce baceni u vatru. Znaci da BinArebi grijesi. Kao recimo ko ne vjeruje da postoje meleki,dzini, Sejtani suprostavlja se Kur'anu i tako izlazi iz vjere, jer se u Kur'anu jasno kaze da postoji duhovni svijet.

Onaj ko je najbolje tumacio Kur'an to je Muhamed.s.a.v.s.
Wesele uzmi Buharijinu(8 knjiga) i Muslimovu zbirku hadisa to procitaj to su rijeci Poslanika.s.a.v.s,
Prije par godina mi nismo imali prevedene ove zbirke ali hvala Bogu sada je dostupna i na nas jezik.
http://islam.dzemat.org/modules.php?nam ... es&secid=8

kaze Muhamed.s.a.vs
Svaki Musliman koji bude slijedio Kur'an i moj Sunnet nece zalutati.
Bas sam neki dan gledao kviz i bilo je jedno pitanje sta Je Sunnet, ovaj nas Bosnjak nije znao, dok ovaj ne-musliman pogodi.
Zalosno. Ovaj bosnjo koji bi trebao slijediti kao musliman sunnet ne zna sta je to.

Yusuf el-Qaradawi je trenutno po mnogima jedan od boljih umjerenih ucenjaka, i ima dosta njegovih knjiga prevedenih na nas jezik.
A Allah.dz.s najbolje zna

Da nam Allah.dz.s podari sve najbolje na ovome i buducem svijetu, i da nam oprosti nase grijehe.
Last edited by ragib on 23/04/2004 15:19, edited 1 time in total.
DonDavudes

Post by DonDavudes »

Da nam Allah.dz.s podari sve najbolje na ovome i buducem svijetu, i da nam oprosti nase grijehe.
-----------
Amin :D
weasel

Post by weasel »

Derviski red je blizak Ibn Arabijevom ucenju...

Toliko od mene sto se tice religije ipak ja nisam ekspert za to...

Smib evo Ragiba pa ga priupitaj...
ragib

Post by ragib »

Derviski red je blizak Ibn Arabijevom ucenju
------------------------------------------------------
koliko ja znam dervisi imaju nekih stvari sto su nove u vjeri.
DonDavudes

Post by DonDavudes »

a sta je to, majke ti, "novo" u vijeri.

nemoj samo toliko biti uskogrudan i reći mi da su tevhidi i mevludi haram.

sta hoću da kažem,, grozim se radikalnih likova koji Kur"an i sunnet uzimaju bez razmisljanja (bukvalno) ne dozvoljavajuci nikakvo drugacije (sire ) tumacenje ajeta i hadisa

jer ako bi bukvalno uzimali Kur"an sva alkoholna pica osim vina bila bi dozvoljena :-)
igla

Post by igla »

1.vjeru i politiku treba striktno odvojiti, sto kod nas nije slucaj
2.svakom je od boga dat razum i sloboda odlucivanja stoga nicije nije da nekoga tjera u vjeru a i to je protivno osnovama islama
3.nije na ljudima da odluciju jeli neko dobar musliman ili ne, mozemo lagati druge ili sebe ali Boga ne
4.po meni islam se mora modrenizovati, ne u fundamentalnim stvarima vec u onim svakodnevnim. nauka, i znanje treba da se inkorporisu u razumjevanje islama a ne da se gleda na svjet iz ugla ljudi koji su zivjeli 1500 godina prije nas.
cinjenica je da je Zan Zak kKusto pronasao u 20 vijeku ono sto je bilo zapisano u Kur"an-u prije vise od 1500 godina, tj da na odredjenim mestima u moru dvije morske struje slatke i slane vode teku jedna pored druge a ne mjesaju se!
Kur"an je po meni zapis za proslost i buducnost koji samo treba citati otvorena srca i u njemu naci uputstva kako zivjeti zivot u skladu sa univerzumom, a uz malo i nimalo problema u zivotu.
DonDavudes

Post by DonDavudes »

Kur"an je po meni zapis za proslost i buducnost koji samo treba citati otvorena srca i u njemu naci uputstva kako zivjeti zivot u skladu sa univerzumom, a uz malo i nimalo problema u zivotu.

----------
BRAVO!
ragib

Post by ragib »

ljuljanje u zikru, koristenje igle, mole se na mezarima njihovih sejhova,
ima tih nekih stvari koji su u najmanju ruku sumljive, da li su bili u praksi Bozijeg poslanika.s.a.v.s ili nisu. Jer ima jedan hadis koji kaze, Ako uvedes neku novu stvar u vjeru nece ti biti priznata. Ako recimo farz podne namaza ima 4 rekeata ne mozes ti klanjati sest.
ragib

Post by ragib »

-----------------------------------------------------------------------
U vjeri nema nacionalizma to stoji, ali politikom se moraju vjerske zajednice baviti, pa uveli bi zakon kao i onaj u francuskoj da je recimo SDP na vlasti.

Kaze Reisulema Mustafa ef.Ceric

POLITIKA JE FARZ
St.Germain

#35 Reis Istočnjak i reis Zapadnjak

Post by St.Germain »

Svaka vještina treba imati granice, jer kad nije tako, postaje samoj sebi svrha: ono što u posljednje vrijeme na različitim mjestima i u raznim prilikama izjavljuje dr. Mustafa ef. Cerić ipak prevazilazi sve, pa i granice dobrog ukusa. S jedne strane pritisnut rigidnom "proarapskom" linijom u redovima Islamske zajednice koju predvodi Mustafa ef. Spahić, a s druge strane nagrađivan i od Zapada prepoznat kao prototip evropskog muslimana pričao je svakome ono što želi da čuje i izgubio se. No, evo nekih citata, da ne bude "da postoje neki što tvrde da ja pričam jedno ovdje, a drugo za strane medije". Dakle, prvo islam: "Islamski svijet je više pomogao Bosni nego što smo zaslužili"; "Zapad je kriv za dolazak mudžahedina u Bosnu"; "Najveći moderni islamski mislioci - Alija Izetbegović, Tariq Ramadan…" Onda SDA: "Ne mogu ocijeniti rad SDA jer sam se posvetio poslovima Islamske zajednice." I na kraju, jedna neodređena, u osnovi "voćarska": "Kupujmo domaće i time ćemo i strance uvjeriti da volimo svoju zemlju: jedemo strano otrovano voće, a naše zdravo nećemo."

Reis Zapadnjak je tako, "nadigravajući" reisa Istočnjaka, ispao groteskan poput Tuđmanovih kardinala u vrijeme kad je trebalo "dokazati" Evropi da je Hrvatska demokratska država, a ni po koju cijenu ne ispustiti vlast Crkve. Naša se stvarnost, dakle, ima s čim komparirati, samo što je taj mrak svugdje prošao. Osim kod nas.

BHDANI
sekiracija

Post by sekiracija »

koga voze nebuloze?
neka si ti ovo rekao reci cemo i mi dok odmislimo,tj dok se slegne :-D
St.Germain

Post by St.Germain »

imam vremena dont hepi bi vori
ragib

Post by ragib »

Dobar je reis, ako je sta pogrijesio nek mu Allah.dz.s oprosti. Svi mi grijesimo, samo sto neko jedva doceka kad reis ili neko drugi pogrijesi. DA to uvelica.
Kao sto je onaj primjer sa hodzom koji je ispustio vjetar na dzumi, i tako citavo selo pricalo o tome. Jadan Hodza se iselio iz tog sela u neko drugo. I nakon 12 godina se ponovo vratio u to selo da vidi jesu li ljudi zaboravili to. Vidio jednog malca pita ga sine dragi kad si ti rodjen: Kaze on rekla mi je mati da sam rodjen iste one godine kad je i hodza prno.:s
glasnost

Post by glasnost »

:lol:
Lloyd

Post by Lloyd »

Halo seronja, sta mi brises komentare koje se tebi ne svidjaju, a u vezi teme? Za ovo cu kontaktirati administratora ovog foruma. Ako on ovo odobrava ovo ce biti moj zadnji post na ovom forumu.
haris303

Post by haris303 »

A gdje to na planeti ima da je razdvojeno. U Vatikanu mozda? TelAvivu? Gdje?

Samo neka kod muslimana bude razdvojeno, kod drugih netreba,samo muslimanima nabiti da se bave folklor-islamom i pitanjima jel kacket na glavi u duhu islama ili ne, jel treba tespih nositi na retrovizoru ili ne. I obavezno ubaciti pricu o tolerantnom islamu (spominje li iko na kugli zemaljskoj tolerantno hriscantvo, tolerantnu zidovsku vjeru, ili se smatra da je to samo od sebe svugdje tolerantno) Zamisli to, ima Islam koji je radikalan, ratnicki, teroristicki, a ima i onaj lijepi, mehki, pamucni itd....
Ja znam samo za jedan, ko je u stanju da mi objasni za neki drugi ja ga pozivam da se poguramo sa argumentima (mail mi je u profilu)
Te filozofije su dovele dotle da je Sarajevo (taj ponizeni, satrani, razvaljeni grad, koji ipak najvise dobre volje pokazuje za suzivot, grad u kome nisu crkve razvaljivane) doveden na crnu teroristicku listu. Pa neka mi neki strucnjak kaze gdje su to teroristi u Sarajevu ugrozili zapadne interese? Neka jednom postena, fina, krscanski tolerantna Evropa zaista bude postena i kaze da nas ne zeli, jednostavno da nas nece, ni sa SDA, ni sa SDP, nece nas nikako, isto kao sto ni Turke nikada nece primiti u Evropske asocijacije bez obzira koliko se uvlacili u guzicu Evropi i koliko se udaljavali od islama.
A ragibe nece SDP zabraniti pokrivanje zena.Ne ide to tako. Nebi to ni Francuska uradila da nije vidjela da su to recimo Turci uradili prije 30 godina (zakonska zabrana nosenja marame na radnom mjestu, na ulici moze) i da neke Arapske zemlje nisu isto uvele zabranu da se pokrivene djevojke mogu upisivati na univerzitete. Dakle opet se vracamo na usrani i blesavi islamski svijet koji je corav i koji sam sebe ne cijeni (pa samim time nema ni ostatak svijeta obavezu da cijeni taj i takav islamski svijet)
A tebi cu smib da objasnim odnose u IVZ, ali to ce uzeti prostora kao i tvoj uvodni post (jer znam da te to interesuje, a vidim da te malo i pogreso shvacaju) , pa cu ti to poslati mailom cim uhvatim vremena.
Lloyd

Post by Lloyd »

moderator wrote:[email protected]

Ako on ovo odobrava ovo ce biti moj zadnji post na ovom forumu.

cudna jazuka...
Sto znaci da si vec obavijesten i slazes se s tim.

Da li ti je ovaj cudan jazuk?

Mrs u picku paterinu, vi ce te mene brisati.

Slobodno ovaj nick mozes ukinuti.
User: Lloyd
Password: -
Pooll

Post by Pooll »

Pa Lloyd sta je to bilo?

Sta si napisao pa su te obrisali'?

ako nisi vrijedjao, psovao, provocirao... :-?
glasnost

Post by glasnost »

Lloyd wrote:Halo seronja, sta mi brises komentare koje se tebi ne svidjaju, a u vezi teme? Za ovo cu kontaktirati administratora ovog foruma. Ako on ovo odobrava ovo ce biti moj zadnji post na ovom forumu.
Amin ! :oops:
St.Germain

Post by St.Germain »

Lloyd wrote:
moderator wrote:[email protected]

Ako on ovo odobrava ovo ce biti moj zadnji post na ovom forumu.

cudna jazuka...
Sto znaci da si vec obavijesten i slazes se s tim.

Da li ti je ovaj cudan jazuk?

Mrs u picku paterinu, vi ce te mene brisati.

Slobodno ovaj nick mozes ukinuti.
User: Lloyd
Password: -
a to ti nesto bolje od ostalih forumasa :?
Qwert

Post by Qwert »

Germa, da nisi malo pretjerao? :-?
St.Germain

Post by St.Germain »

Qwert, lik se smatra za nesto posebno. isto kao i jeko, kame, livada, etc... on se bogati nasao uvrijedjen jer je brisan i zbog tog moderatora salje u pizdu materinu.
Last edited by St.Germain on 23/04/2004 22:02, edited 1 time in total.
Qwert

Post by Qwert »

Svi mi imamo svoje bisere. Nekim slucajem sam procitao Lojdov komentar, i mislim da te uopste nije uvrijedio.

Eh kad bi imali svi ista misljenja, gdje bi nam kraj bio 8)

PS: Dobar fol ono moderator. :roll:
St.Germain

Post by St.Germain »

Qwert, mozda sam pogrijesio i preduhitrio u reakciji. priznajem :roll:

ali taj tip me mobuje otkako sam na forumu. pa ne mogu reagovat objektivno sve i da hocu
Qwert

Post by Qwert »

Nije moje da sudim, samo kazem.
Post Reply