SAOPSTENJE ZA JAVNOST CRNOGORSKOG ZENSKOG LOBIJA POVODOM OSMOG MARTA
Osmi mart je dan kada zene u cijelom svijetu cine svoju zensku obespravljenost vidljivom,kroz razne akcije koje afirmisu zenska ljudska prava.Solidarno zene grade zenske mreze sa zenama iz cijeloga svijeta,ne mireci se sa pasivnim posmatranjem nasilja I ratnog bezumlja.Nazalost, kod nas je I dalje osmi mart dobra prilika vecini muskaraca da se sjete da pored njih zive I rade njihove zene ,majke,sestre…svih 365 dana u godini.Svjesne smo da veliki broj zena samo taj jedan dan u godini "zavrijedi"paznju muskarca koji za nju postaje dan obecanja, nade, osmijeha za neko bolje sjutra.Koliko su ulice Podgorice svih ovih godina bile ogledalo primitivizma I kica suvisno je govoriti.Mi aktivistkinje CZL-a koje se svakodnevno susrijecemo sa zrtvama muskog nasilja ne prihvatamo jedan dan "ljubavi,iluzija I nade" .Zar ne bi trebalo da svi dani budu podjednako i ravnopravno muski I zenski?Pitamo "zasto ne postoji dan muskaraca"I odgovarano "zato sto su svi dani njihovo neprikosnoveno carstvo"Muskarci (ili bar velika vecina)su bezgranicni,oni su stvoreni za javnost,oni donose I primjenjuju zakone;oni ne razmisljaju koje je doba noci ili dana ako zele da izadju I pritom ne rizikuju da budu proglaseni nemoralnim I nepodobnim za vaspitanje djece ako se zateknu na neprikladno mjesto,sto se za zene ne moze reci.U trecem milenijumu zena je za vecinu muskaraca "dobra I pozeljna"ako razmislja I radi po muskim standardima I principima.Ako otvori oci,ako pocne da trazi svoja prava ,otvara se ponor I pitanja:ko je ona za sebe kada treba biti samo za druge? Pozeljno je I tako "prirodno" zivjeti samo za druge I njihove muske prohtijeve I ne znati ko si?Uostalom povodom "dana zena"muskarci ce nam reci ko smo I uz neizbjezno cvijece darivati mnogima od nas pregrst obecanja,nadanja,iluzija o boljem sjutra…A sjutra I prekosjutra…uobicajna kolotecina sa "uobicajnim" brigam I "normalnim" odgovorom ako nesto pozelis"Poklonio sam ti za 8 mart?!"Kako se tada izvuci iz vrtloga koji negira bilo kakav zenski identitet I pravo na zivot ,slobodu,odlucivanje u svoje ime?Zasto nikoga ne cudi sto je toliko malo zena u javnom I politickom zivotu CG?Da li iko pomislja "na putu ka Evropi"da u CG treba konacno oformiti MINISTARSTVO ZA ZENE,ili treba I dalje nastaviti sa marginalizacijom zenske poulacije koje u CG ima 51/4% ?
Postovani muskarci…nebitno da li ste radnici,direktori,politicari,profesori,uzmite u obzir da mi zene postojimo,vaspitavamo djecu,radimo svakoga dana I da isto tako zasluzujemo paznju svakoga dana.U protivnom morate racunati na to da se nezadovoljstvo zena visestruko odrazava na ukupan drustveni I politicki zivot I napredak svakog drustva.
Zene, u ostvarivanju svojih prava I lakseg zivota nailazi cete na predrasude I otpore.Neka vas to ne obeshrabri.Trazite svoja ljudska zenska prava jer vm ih niko nece pokloniti!!!
a ja večeras idem sa svojim dragim na večeru