gramatika bosanskog jezika - za sve koji zele znati vise

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
filio dei

Post by filio dei »

FortunaBela wrote:Velikim početnim slovima se pišu vlastita imena, i to:

- lična imena i prezimena
- nadimci i atributi ako se sami upotrebbljavaju ili su srasli s imenom i postali njegov sastavni dio
- imena božanstava
- imena životinja i građevina
- imena pripadnika naroda
- imena stanovnika gradova, pokrajina, zemalja, država, kontinenata
- imena nebeskih tijela
- imena kontinenata, država, naseljenih krajeva i mjesta
- imena mora, rijeka, jezera, planina i druga geografska imena
- imena ulica i trgova
- imena praznika
- nazivi ustanova, preduzeća, društava
- nazivi knjiga, časopisa, novina, književnih djela
- prisvojni pridjevi izvedeni od vlastittih imenica nastavcima: -ov, -ev, -in

- prva riječ u rečenici
- prva riječ poslije dvije tačke kada je upravni govor među navodnicima
- nastavak pisma iza naslova ako se pismmo nastavlja u novom redu, i to bez obzira da li se iza naslova stavlja zarez ili uskličnik
- Velikim početnim slovom pišu se zamjenice Vi i Vas iz poštovanja prema osobi kojoj se piše.
I kako je onda pravilno napisati ovu adresu:

ULICA 14. SREDNJOBOSANSKE BRIGADE 6

a kako

ULICA CETRNAESTE SREDNJOBOSANSKE BRIGADE

(kad je vec pravopis na tapetu)
FortunaBela

Post by FortunaBela »

filio dei wrote:
FortunaBela wrote:Velikim početnim slovima se pišu vlastita imena, i to:

- lična imena i prezimena
- nadimci i atributi ako se sami upotrebbljavaju ili su srasli s imenom i postali njegov sastavni dio
- imena božanstava
- imena životinja i građevina
- imena pripadnika naroda
- imena stanovnika gradova, pokrajina, zemalja, država, kontinenata
- imena nebeskih tijela
- imena kontinenata, država, naseljenih krajeva i mjesta
- imena mora, rijeka, jezera, planina i druga geografska imena
- imena ulica i trgova
- imena praznika
- nazivi ustanova, preduzeća, društava
- nazivi knjiga, časopisa, novina, književnih djela
- prisvojni pridjevi izvedeni od vlastittih imenica nastavcima: -ov, -ev, -in

- prva riječ u rečenici
- prva riječ poslije dvije tačke kada je upravni govor među navodnicima
- nastavak pisma iza naslova ako se pismmo nastavlja u novom redu, i to bez obzira da li se iza naslova stavlja zarez ili uskličnik
- Velikim početnim slovom pišu se zamjenice Vi i Vas iz poštovanja prema osobi kojoj se piše.
I kako je onda pravilno napisati ovu adresu:

ULICA 14. SREDNJOBOSANSKE BRIGADE 6

a kako

ULICA CETRNAESTE SREDNJOBOSANSKE BRIGADE

(kad je vec pravopis na tapetu)
Ulica 14. Srednjobosanske brigade br.6
Ulica četrneste Srednjobosanske brigade

Imena ulica i trgova pišu se: uvijek početno slovo velikim, a ostalo malim, s tim da se vlastita imena pišu velikim slovom...
filio dei

Post by filio dei »

A ja mislim da si pogresno napisala oba nacina i da je pravilno

Ulica 14. srednjobosanske brigade

ili

Ulica Cetrnaeste srednjobosanske brigade (iako nikada nisam vidio da neko koristi ovaj oblik)

Sta mislis ko je u pravu? Ti ili ja?

p.s. a ono sto si napisala 'cetrneste' nastojacu da previdim
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Imena kontinenata, država, naseljenih krajeva i mjesta, pišu se velikim slovom..Srednjabosna...
A za to dole, lapsus...
filio dei

Post by filio dei »

FortunaBela wrote:Imena kontinenata, država, naseljenih krajeva i mjesta, pišu se velikim slovom..Srednjabosna...
A za to dole, lapsus...
srednjobosanski se pise malim, kao i bosanski, jer je rijec o prisvojnom pridjevu (pretpostavljam) koji se kao takv pise malim slovom izuzev ako bi bio u sastavu nekog toponima. Zato mislim da bi tek kada bi se ulica zvala Ulica Srednjobosanske brigade, moglo upotrijebiti veliko slovo za srednjobosanski, jer je rijec o prvom slovu naziva jedinice. Mozda se ti ne slazes sa mnom, ali ja mislim da sam u pravu. Zar na ovom forumu nema niko drugi ko ZNA? HAlo, indeksasi, gdje ste sada kad je najteze :D
Last edited by filio dei on 11/03/2005 12:14, edited 1 time in total.
car-x

Post by car-x »

Velika i mala slova

Velikim pocetnim slovima se pisu vlastita imena, i to:

- licna imena i prezimena: Rifet, Samir,, Igor, Damir, Danijel, Nermina, Jelena, Bajric, Cavkic, Zulic, Ivusic, Kosic;

- nadimci i atributi ako se sami upotrebbljavaju ili su srasli s imenom i postali njegov sastavni dio: Lela, Doda, Huska, Huki, Kralj Tvrtko, Kulin Ban, Ricard Lavljeg Srca, Kralj Boduven, Karlo Veliki;

- imena bozanstava: Allah, Jahve, Jehovaa, Jupiter, Zeus, Posejdon, Afrodita, Apolon;

- imena zivotinja i gradjevina: Sarenka, Crvenka, Zelenka, Jablan, Aduna, Krivi toranj u Pizi; Ajfelov toranj u Parizu, Atomium u Briselu

- imena pripadnika naroda: Bosnjak, Madjar (tacno je i Madzar!), Nijemac, Francuz, Maltezanin;

- imena stanovnika gradova, pokrajina, zemalja, drzava, kontinenata: Biscanin, Travnicanin, Krajisnik, Bosanac, Amerikanac, Evropljanin, Australijanac;

- imena nebeskih tijela: Sunce, Zemlja, Mjesec, Mlijecni Put, Mars, Venera; Andromeda;

- imena kontinenata, drzava, naseljenih krajeva i mjesta (sve rijeci u njima osim veznika i priloga): Australija, Evropa, Dalmacija, Lika, Bosna i Hercegovina, Krajina, Brod na Kupi, Juzna Amerika, Dvor na Uni;

- imena mora, rijeka, jezera, planina i druga geografska imena: Una, Sana, Bosna, Drina, Boracko jezero, Grmec, Romanija, Jadransko more, Fruska gora; Plitvicka jezera, Balkansko poluostrvo;

- imena ulica i trgova, ako se sastoje iz vise rijeci samo se prva rijec: Zeljeznicka ulica, Zagrebacka ulica; pise velikim slovom, a ostale malim slovom izuzev vlastitih imena: Bulevar Mule Mustafe Baseskije, Ulica Mehmedalije Maka Dizdara;

- imena praznika: Bajram, Bozic, Uskrs, Djurdjevdan, Nova godina, Prvi maj;

- nazivi ustanova, preduzeca, drustava: Matica Bosnjaka, Merhamet, Osnovna skola "Mladost", Sarajevska banka, Kamerni Teatar, Sportsko drustvo "Zeljeznicar", Medicinski fakultet u Tuzli, Organizacija Ujedinjenih Nacija;

- nazivi knjiga, casopisa, novina, knjizevnih djela: Opsta enciklopedija, Nas jezik, Oslobodjenje, Prokleta avlija, Modra rijeka

- prisvojni pridjevi izvedeni od vlastittih imenica sufiksima (nastavcima): -ov, -ev, -in:
Fadilov sat. Bosancev majstorluk. Melihin kisobran. Danijelov sal.

Velikim pocetnim slovom se pise:

- prva rijec u recenici:
Spusta se noc. Gdje su ljudi? Nema zive duse! Ulice su puste.;
- prva rijec poslije dvije tacke kada jee upravni govor medju navodnicima:
Al' govori Musa Arbanasa:
"Pridji, Marko, ne zameci kavge, il' odjasi da pijemo vino...";

- nastavak pisma iza naslova ako se pismmo nastavlja u novom redu, i to bez obzira da li se iza naslova stavlja zarez ili usklicnik:
Draga mama,
Tvoje pismo sam primio tek juce iako...
Ili:
Draga Aida!
Molim te, nemoj se ljutiti sto se rijetko javljam...

Velikim pocetnim slovom pisu se zamjenice Vi i Vas iz postovanja prema osobi kojoj se pise:
Dragi nastavnice, Javljamo Vam se odmah po dolasku u ljetovaliste. Na putu smo se drzali Vasih preporuka...

U kompjuterskoj komunikaciji:
Pogresno: "Dobili ste E-Mail preko Interneta."
Ispravno: "Dobili ste e-mail preko Interneta."

Malim slovom se pise:

- nastavak upravnog govora ako je bio prrekinut umetnutom recenicom radi nekog objasnjenja; na primjer:
"Hoce li svi", pitao je direktor na zboru ucenika, "pomoci u uredjenju okoline skole?";

- nastavak recenice poslije upravnog govvora, na primjer:
"Hocemo!" - odgovorili su svi prisutni ucenici.
"Krenimo na posao, onda, odmah poslije sastanka" - povikase neki ucenici.;

- prisvojni pridjevi izvedeni od vlastittih imenica sufiksima -ski, -ski, -cki, npr.: bosanski jezik americki, pariski ucenik, Bio sam u banjaluckom Kastelu

- zamjenice vi i vas kad se u pismu ne oobraca samo jednoj osobi vec grupi ili kad se pise dopis nekoj ustanovi, firmi, drustvu; npr.:
Osnovnoj skoli "Dr.Irfan Ljubijankic", Bihac
Cjenjeni,
Obavjestavamo vas da je...

elem, po ovom bi bilo da je ispravno:

Ulica 14. srednjobosanske brigade

ili

Ulica Cetrnaeste srednjobosanske brigade

kako je filio vec i napiso
filio dei

Post by filio dei »

car-x wrote:
kako je filio vec i napiso
i Mudrijasem, prstenom pecatnjakom ovjerio :D
FortunaBela

Post by FortunaBela »

filio dei wrote:
FortunaBela wrote:Imena kontinenata, država, naseljenih krajeva i mjesta, pišu se velikim slovom..Srednjabosna...
A za to dole, lapsus...
srednjobosanski se pise malim, kao i bosanski, jer je rijec o prisvojnom pridjevu (pretpostavljam) koji se kao takv pise malim slovom izuzev ako bi bio u sastavu nekog toponima. Zato mislim da bi tek kada bi se ulica zvala Ulica Srednjobosanske brigade, moglo upotrijebiti veliko slovo za srednjobosanski, jer je rijec o prvom slovu naziva jedinice. Mozda se ti ne slazes sa mnom, ali ja mislim da sam u pravu. Zar na ovom forumu nema niko drugi ko ZNA? HAlo, indeksasi, gdje ste sada kad je najteze :D
Nema se ja šta slagati, kad si mi nacrtao, kako je pravilno....Helem ja sam bila ubjeđena da se piše velikim slovom...Hvala na ispravci... :)
manijak1

Post by manijak1 »

nazivi ustanova...............
...........jel' Kanton :D :D u toj kategoriji :D
filio dei

Post by filio dei »

FortunaBela wrote: Nema se ja šta slagati, kad si mi nacrtao, kako je pravilno....Helem ja sam bila ubjeđena da se piše velikim slovom...Hvala na ispravci... :)
nema na cemu, vise sam ti zelio skrenuti paznju na to da ti je slaba vajda od ispisivanja silnih pravila ako ih ne razumijes i ne znas ih primjeniti u praksi.
filio dei

Post by filio dei »

car-x wrote: - nastavak pisma iza naslova ako se pismmo nastavlja u novom redu, i to bez obzira da li se iza naslova stavlja zarez ili usklicnik:
Draga mama,
Tvoje pismo sam primio tek juce iako...
ne bih se slozio sa ovim carekse.

Ako se drzimo pravopisnih pravila onda bismo trebali napisati

Draga mama,
tvoje pismo sam primio tek juce iako...

jer iza zareza se veliko slovo ne pise osim ako za to ne postoji neki valjan razlog, a novi red to nije. U ovom slucaju, veliko slovo nije napisano zbog novog reda (nonsens), vec zbog izrazavanja postivanja prema majci, dakle kao prilikom persiranja (Vi, Vas, Vama itd).

POnekad, iako smo sa doticnom osobom na pertú, dakle u veoma bliskim relacijama, pisemo 'TI' velikim slovom. Npr.

Draga mama,
tek danas sam primio Tvoje pismo ...

NA taj nacin zelimo da ukazemo ekstra postovanje, mada je nerijetko u pitanju cista kurtoazija.

Dakle, rijec je o istom pravilu kao kada persiramo i nema nista sa novim ili prvim redom u pismu. Ipak, nije zgoreg naglasiti da su sva ova pravila za koristenje velikog slova pri pisanju licnih zamjenica vise etickog nego pravopisnog karaktera. Dakle, time ne pokazujemo svoju pismenost, nego vaspitanje. Veliko slovo se ne koristi samo za TI i VI. Moze se sresti i u trecem licu jednine kao On, Njegov itd., a koristi se najcesce kada se u tekstu pominju ili opisuju bozanstva ili suvereni.

.
FortunaBela

Post by FortunaBela »

filio dei wrote:
FortunaBela wrote: Nema se ja šta slagati, kad si mi nacrtao, kako je pravilno....Helem ja sam bila ubjeđena da se piše velikim slovom...Hvala na ispravci... :)
nema na cemu, vise sam ti zelio skrenuti paznju na to da ti je slaba vajda od ispisivanja silnih pravila ako ih ne razumijes i ne znas ih primjeniti u praksi.
Ja nemam problema, u razumijevanju, ako nešto ne znam vjerovatno ću vremenom naučiti, jer učimo se dok smo živi.... :)
8. sekretar SKOJ-a

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

..........................Pravilno - nepravilno:
Vezano za problem? ili U vezi sa problemom?
U povodu Uskrsa? ili Povodom Uskrsa?
Obzirom? ili S obzirom?
Psihološke pripreme nogometaša/fudbalera? ili Psihičke pripreme fudbalera/nogometaša?
Genetski modifikovani organizmi (GMO)?ili Genski modifikovani organizmi?
Ispred UNICEF-a sam putovala po BiH? ili U ime UNICEF-a sam putovala po BiH.
Govorio je ispred Stranke crvenih podvezica? ili Govorio je u ime Stranke crvenih podvezica?
U zadnje vrijeme puno spavam? ili U posljednje vrijeme puno spavam?
Zadnjih 15 godina su mi najteže? ili Posljednjih 15 godina su mi najteže?

Šta je ispravno? Desno sam postavio ono što ja mislim da je ispravno.
Last edited by 8. sekretar SKOJ-a on 27/03/2005 18:53, edited 1 time in total.
zlata

Post by zlata »

Zasto fudbaler...kad nogom udara u loptu?
Ipsus

Post by Ipsus »

jah..mece nogu

loptas :oops:

prvi red, drugi red, prvi red, treci red... :zzzz:
8. sekretar SKOJ-a

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

zlata wrote:Zasto fudbaler...kad nogom udara u loptu?
Popravio sam!
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Valjda zato što ta noga udara u fudbalku (Loptu).... :) :) :)
Oficir s puzom

Post by Oficir s puzom »

Oficir s' puzem?

da li je tako pravilinije u instrumentalu?

mislim da je...
hmmm
digger

Post by digger »

Daj da se dotaknemo pravopisnih sitnica koje su ceste na forumu:

(a) Iza zapete, treba dodati prazan prostor ("space") pa onda slijedecu rijec;

(b) Iza tacke isto. Tacka.

(c) Zapeta dozvoljena unutar navodnog znaka: "xyz," blah blah

(d) Tacka ili drugi znaci punktuacije na kraju recenice (? ili !) su izvan znakova navoda: ..."xyz"!

(e) Kao sto se nikada ne postavljaju dvije zapete ili tacke jedna iza druge, to isto vazi i za sve one koji vole da upotrebljavaju !!!!!!!!!! ili ????????

Ovo mi slicno izgleda kao ono "110%"!?!
Panta Rei

Post by Panta Rei »

digger wrote:Daj da se dotaknemo pravopisnih sitnica koje su ceste na forumu:

(d) Tacka ili drugi znaci punktuacije na kraju recenice (? ili !) su izvan znakova navoda: ..."xyz"!

(e) Kao sto se nikada ne postavljaju dvije zapete ili tacke jedna iza druge, to isto vazi i za sve one koji vole da upotrebljavaju !!!!!!!!!! ili ????????

Ovo mi slicno izgleda kao ono "110%"!?!
E ovo dvoje cu ti ispraviti, jer nisi u pravu.
Prvo: Znakovi interpunkcije mogu biti i unutar navodnika. Ako navodis neku cijelu recenicu, onda na njenom kraju logicno dolazi tacka (ili neki drugi znak), pa tek iza tacke navodnik.
Npr. citiram: "Tacka ili drugi znaci punktuacije na kraju recenice (? ili !) su izvan znakova navoda: ..."xyz"!"
Zar nije logicno da na kraju dodju navodnici IZA tvog usklicnika?
Drugo: Dvije ili vise zapeta se zaista nikad ne stavlja, ali se mogu gomilati tacke, upitnici i usklicnici. Ako neka recenica nije zavrsena, stavljaju se tri tacke, zar ne?
Ako nesto posebno naglasavas, ili vices na nekoga, pa to treba predstaviti nekim znakom, stavljas tri usklicnika. Dalje, mozes staviti !? ako se cudis necemu i slicno. Dakle, neki se znakovi ipak mogu gomilati, ali do tri znaka. Preko toga ne moze. :)
Panta Rei

Post by Panta Rei »

8. sekretar SKOJ-a wrote:..........................Pravilno - nepravilno:
Vezano za problem? ili U vezi sa problemom?
U povodu Uskrsa? ili Povodom Uskrsa?
Obzirom? ili S obzirom?
Psihološke pripreme nogometaša/fudbalera? ili Psihičke pripreme fudbalera/nogometaša?
Genetski modifikovani organizmi (GMO)?ili Genski modifikovani organizmi?
Ispred UNICEF-a sam putovala po BiH? ili U ime UNICEF-a sam putovala po BiH.
Govorio je ispred Stranke crvenih podvezica? ili Govorio je u ime Stranke crvenih podvezica?
U zadnje vrijeme puno spavam? ili U posljednje vrijeme puno spavam?
Zadnjih 15 godina su mi najteže? ili Posljednjih 15 godina su mi najteže?

Šta je ispravno? Desno sam postavio ono što ja mislim da je ispravno.
Pravilno mislis, samo ti moram dopuniti nesto: s obzirom NA.
Tu si zaboravio taj bitan prijedlog iza kojeg dolazi supstantivna rijec (imenica ili zamjenica i uz nju eventualno neki adjektiv) obavezno u akuzativu.
Npr. "S obzirom na cinjenicu..."
Ostalo je OK. :-D
BECHO

Post by BECHO »

Zasto obljetnica umjesto godisnjica...kad godina nije isto kao jedno godisnje doba (ljeto)? :)
Panta Rei

Post by Panta Rei »

Ljeto kao godisnje doba se cesto uzima kao termin koji oznacava cijelu godinu, to nije pogresno reci. Otuda je onda uredu reci i obljetnica umjesto godisnjica. Mada je u Bosni nekako obicnije reci godisnjica, ali nista ne fali ni obljetnici. :)
verbal

Post by verbal »

jel se ti zajebavas il to ozbiljno pitas?
verbal

Post by verbal »

FortunaBela wrote:
Valjda zato što ta noga udara u fudbalku (Loptu).... :) :) :)
a zasto se ta lopta zove fudbal? zasto ne maskenbal?

sad me vec pocinje nagrizati crv sumnje.
Post Reply