Asia vs. Europe

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

jefferson

#26 Re: Asia vs. Europe

Post by jefferson »

dinozzoM6 wrote:
jefferson wrote: To sam i ja ocekivao.
Ali, fakat ne kontam kako nisu planirali, posebno na USA trzistu gdje potrosnja nije problem, i gdje se takva auta prodaju ko halva.
Ova šasija nove šestice ima toliki potencijal, da je grijeh da je najjači motor u njoj ispod 200 KS.
Jedan MPS 2.5 četverocilindraš sa turbom i nekih 300 KS i integralnim pogonom bio bio pun pogodak :D
Apsolutno. Ovdje nude samo 2.5 I-4. I on je vise konstruisan kao dugohodni motor, za lijene amerikance koji obicno vozaju Toyotu Camry.
Ovaj auto ima ogroman potencijal, i fakat ne kontam sto ec nisu ponudili turbasa.
U SAD nude CAK i rucni mjenjac, kao sport opciju. Pa kad vec nude rucni, trebaju ponuditi i jak motor.
Da bar ubace taj 2.0 za Evropsko trziste sa turbinom.
jefferson

#27 Re: Asia vs. Europe

Post by jefferson »

dinozzoM6

#28 Re: Asia vs. Europe

Post by dinozzoM6 »

:-D

Last edited by dinozzoM6 on 18/01/2014 16:13, edited 1 time in total.
preludezalude

#29 Re: Asia vs. Europe

Post by preludezalude »

Definitivno Asia pravi bolje automobile.
E sad ce neko da usere temu sa prodajnim rezultatima.
jefferson

#30 Re: Asia vs. Europe

Post by jefferson »

preludezalude wrote:Definitivno Asia pravi bolje automobile.
E sad ce neko da usere temu sa prodajnim rezultatima.
Stvar je u tome sto je definicija boljeg za svakog razlicita.
Evo ovdje u SAD, Toyota Camry je No.1 po prodajnim rezultatima. Ono, svozi i sipaj auto.ALI, imao sam prilike to auto dosta puta voziti kao rent a car, od najsiromasnijih verzija, do XLE verzija. Ono, za zaspat auto dusu dalo. Nikakvog osjecaja u voznji.
Lexus je Toyotin pokusaj da se izbore sa njemcima, ali su tu poceli zaostajati pravo. Uopste nisu uhvatili voz kada je u pitanju downsizing, Infiniti svakih par godina mjenja imena modela, ne znas vise koji je model koja klasa. Acura (Honda) bi mgla i dizajnera da zaposli, a sve je to odraz problema da se jos uvijek traze na trzistu, tj. traze neki sebi svojstven imidz.
Od svih japanaca, nekako je Mazda najkarizmaticnija i najhrabrija.
Ridjobrki

#31 Re: Asia vs. Europe

Post by Ridjobrki »

jefferson wrote: Od svih japanaca, nekako je Mazda najkarizmaticnija i najhrabrija.
Uhhh, čekaj malo!!! A šta ćemo sa Subaruom i Mitsubishijem? :-D
jefferson

#32 Re: Asia vs. Europe

Post by jefferson »

Ridjobrki wrote:
jefferson wrote: Od svih japanaca, nekako je Mazda najkarizmaticnija i najhrabrija.
Osim WRX i Evo, imal i jedan auto koji je nadaleko poznat?
Mitsubishi se prema svemu povalci iz SAD, jer je u konstantnom padu.
Subaru? os malo pa ce i WRX biti karavan. SVako jebeno auto im izgleda sada karavan.
Uopste ne sporimda su kvalitetni, ali brate kada sjednes u Subarua, ona plastika, te prodaju terenca a nema pokazivaca temperature motora...
sema911s

#33 Re: Asia vs. Europe

Post by sema911s »

jel postavljac mislio da azijska vozila namjenja evropskom trzistu il sto oni prave za domace trziste,., neznate koliko tu ima razlike i modela koje nikada niste culi,.,

jeferson ti kudis imprezu,. reci jedno avto pored evo lancera koje mozes odvuc na reli stazu i bit konkurentan,.,za 30.000€,.,
il nesto slicno dal postoji u proidaji,., al da je legalno za cestu

impreza zadnjom generacijom pokusala uvuc evropljanima,., jbga svi smo navikli da je impreza relly avto,.sto je izgubila ovom generacijom,., a ta plastika,., jbga kada je vecina impreza zavrsavala sa skidanjem interijera,., a ta losa plastika,. jbga hoces super pogon, motor od kojeg ludis od srece, alu sasiju,.,i jos bi na to neki super interijer,.,nemoze druze,.,

imal i jedan poznat avto osim evo i sti,. jbga meni ima i onome ko zna malko vise o avtima,., (krenucemo od starijih sta mi padne napamet ,., skylini r33, r34,r35,2000gt, razne ipreze, starion, verzije lancera, galant, legacy, sx sasije, fto, gto, pa z serija, rx mazde, jesda da su dans usrali motku sa nekim ekoloskim vozilima al toje zbog zakona

onda pogledas cunere,., porsjecni japanac na razne dodatke avtu koji mu nisu potrebni potrosi od 5000-7000€,.,

eh dizajn jbga svako razlicito voli,., al pogledaj japanska vozila kako izgledaju, dosta vise odaju izgledom nego evropljani,., slabo koji evropski avtic na prvu se oda sta ima pod poklopcom motora,.
mayab

#34 Re: Asia vs. Europe

Post by mayab »

Jos jedna tema za duuuugoo prepucavanje nasih mediokriteta
almir90

#35 Re: Asia vs. Europe

Post by almir90 »

Ja bih jednog Nissan GTR-a :mrgreen:
sema911s

#36 Re: Asia vs. Europe

Post by sema911s »

almir90 wrote:Ja bih jednog Nissan GTR-a :mrgreen:
da ti nije to maloo
romeomoraprezivjeti

#37 Re: Asia vs. Europe

Post by romeomoraprezivjeti »

Nissan GT-R,no.1

poslano s moga Sonija Ze:-D
Ridjobrki

#38 Re: Asia vs. Europe

Post by Ridjobrki »

jefferson wrote:
Ridjobrki wrote:
Mitsubishi se prema svemu povalci iz SAD, jer je u konstantnom padu.
Subaru? os malo pa ce i WRX biti karavan. SVako jebeno auto im izgleda sada karavan.
Uopste ne sporimda su kvalitetni, ali brate kada sjednes u Subarua, ona plastika, te prodaju terenca a nema pokazivaca temperature motora...
Mazda se sad probudila i bilježi rast i tek sad stiče tu karizmu i hrabrost. Do sad je uvijek bila percipirana kao konfekcijsko solidno i pouzdano auto iz Japana i tek joj se valja riješiti tog imidža a na dobrom su putu. Koji je to model Mazde poznatiji, karizmatičniji i hrabriji od recimo Impreze i Lancera? A ima tu još modela koje je čini mi se Sema nabrojao, ja bih samo dodao npr Mitsubishi Colt koji je isto tako bio poznat i popularan model.

Mitsubishi i Subaru sada zaostaju u rastu za Mazdom ali zaslužuju poštovanje, tim prije što je (koliko znam) u samom Japanu Subaru kultni brand. I fakat, ono što sad rade sa dizajnom ni meni nije jasno. :-)

Mazda mi se sve više sviđa i pošto sam veliki ljubitelj tih malo "ljevljih" auta (zaboga, do juče sam planirao kupovinu SAAB-a 9-3 :roll: ) definitivno ću je nekad u životu pazariti. Mislim da od svih Japanaca sad ima najbolji personality koji paše i Europljanima. Toyotin dizajn mi je užas trenutno. Kad pogledam onog svemirca od Aurisa i kontam da se ono hoće tući sa Golfom za europske kupce... :roll: Nissan je isto cool i mislim da je pogodio žicu, ostalo sve zaostaje...

I da ispoštujem topic: u dilemi Europa vs. Azija kažem Europa pošto Azija podrazumijeva i Južnu Koreju i Indiju i Kinu. :) Sa samim Japanom bi, po meni, bilo neriješeno. :)
almir90

#39 Re: Asia vs. Europe

Post by almir90 »

sema911s wrote:da ti nije to maloo
Ma to je moja skromna želja :mrgreen:
sema911s

#40 Re: Asia vs. Europe

Post by sema911s »

nissan-a koci reno i sto pokusavaju da ga evropizuju,., al tesko im ide,.,

mazda je od one zoom zoom stavke krenula nabolje,., al im fali jos malo ono nesto,., nemoze sa samo 2 il 3 motora nastupat,. imala je mazda i prije ludih(citaj dobrih) modela,., rx7 je derao sve redom u utrkama,. na ulici i dan dans je jedan od popilarnijih avuta,. pogledas mx 5,., kako su tu napravili uspjeh,. onda demio koji je dominirao azijskim trzistem malih avuta,. veliki broj mazdi postoji samo za japansko trziste koje nismo vidjeli,.,

al od svih japasnkih(jest tema aziski al nema niko da se prbio vise sa tog kontinenta) honda je po meni najvise usrala motku,., od onako lijepih accord, civic-a, nsx, crx, integra,s2000,prelude,. do trkace historije,. gotovo danas su otisli u zaborav,., meni ovaj novi civic kako da su ga crtali dok je woyager palio warp pogon,. accord izgubio ono svoje tcc,. previse su otisli u ekologiju,. nema nsx- ,.,. bice al ce da bude cijenom papren

toyota jbga ja je vise ne zovem tako vec prius,., ok imju ono druge modele al nema ono sto je nekada bilo,.,toyota je prodavala altezu u japanu a mi je nismo ni vidjeli tek pred kraj karijere je lexus uzeo ko ls al samo ko ls300,.,dok u japanu bilo vise motora,.,

dosta vas nije culo za daihatsu, al ti drze u japanu trziste malih i lahkih dostavnih vozila,., kod nas ih nema nit ce bit jer nema potrebe za tim

suzuki ima odvojen dio za aziju i japan,., (tu se vw pokusao ugurat),.,

u japanu je pocetkom 90 bilo popularno da karavanske izvedbe dobijaju sportske obrade,. pa su tako nastale impreze karavani, evo karavan,akord vagon sirt,(i mugen obradio) mitsu legnum(galant karavan) nissan stagea(nissmo se barako oko nje, imala cak i motor iz r34, ovo je dio koji mi pada napamet,.,)) ko je ikada upalio gran turismo zna sta smo mi u evropi fulili uu odnosu na ziju,., dok su evropljani sve prodavali na svim trzistima,.,
stakasa

#41 Re: Asia vs. Europe

Post by stakasa »

Ova zadnja sestica je ko bonbona. Vruca sam musterija
jefferson

#42 Re: Asia vs. Europe

Post by jefferson »

sema911s wrote:jel postavljac mislio da azijska vozila namjenja evropskom trzistu il sto oni prave za domace trziste,., neznate koliko tu ima razlike i modela koje nikada niste culi,.,

jeferson ti kudis imprezu,. reci jedno avto pored evo lancera koje mozes odvuc na reli stazu i bit konkurentan,.,za 30.000€,.,
il nesto slicno dal postoji u proidaji,., al da je legalno za cestu

impreza zadnjom generacijom pokusala uvuc evropljanima,., jbga svi smo navikli da je impreza relly avto,.sto je izgubila ovom generacijom,., a ta plastika,., jbga kada je vecina impreza zavrsavala sa skidanjem interijera,., a ta losa plastika,. jbga hoces super pogon, motor od kojeg ludis od srece, alu sasiju,.,i jos bi na to neki super interijer,.,nemoze druze,.,

imal i jedan poznat avto osim evo i sti,. jbga meni ima i onome ko zna malko vise o avtima,., (krenucemo od starijih sta mi padne napamet ,., skylini r33, r34,r35,2000gt, razne ipreze, starion, verzije lancera, galant, legacy, sx sasije, fto, gto, pa z serija, rx mazde, jesda da su dans usrali motku sa nekim ekoloskim vozilima al toje zbog zakona

onda pogledas cunere,., porsjecni japanac na razne dodatke avtu koji mu nisu potrebni potrosi od 5000-7000€,.,

eh dizajn jbga svako razlicito voli,., al pogledaj japanska vozila kako izgledaju, dosta vise odaju izgledom nego evropljani,., slabo koji evropski avtic na prvu se oda sta ima pod poklopcom motora,.
I kao sto sam rekao, apsolutno se slazem, WRX i lancer EVO su fenomenalna auta.
ALI, veliko ALI, jesil ti imao priliku voziti ili se voziti u novim Mitshubishijima ili Subaru?
Subaru biljezi ogroman uspjeh na trzistu SAD, jer su se orijentisali na mame sa troje djece i slicno. Outback? S obzirom gdje zivim za mene se to auto ubilo, jer skijam bar dva puta sedmicno i sl. Ali, prvo, iz Outbacka su izbacili turbo motor. Ej, Subaru nema turbo motor u Outbacku. Imaju 2.5i i 3.6R i to ej to. 3.6 R mozes samo dobiti sa CVT mjenjacem (ne znam koja budala izmisli taj mjenjac). Ista situacija je i sa Foresterom.
Ja sam kontao uzeti Forestera (uzeo Tiguana). Mozes birati 2.5i, st je slabo za to auto, ili 2.5T koji dolazi samo sa 4-brzinskim mjenjacem. Novi Forester isto NEMA turbinu, a isto je opremljen sa CVT mejenjacem.
Subaru je sito promjenio filozofiju. Ni WRX nije sto je nekad bio, i slazem se, bruka japanskih auta iz proslosti su dobra, NSX, Mazda Miata, Skyline itd. Medjutim, toga vise nema, Honda je skroz motku usrala, Nissan se nekako drzi jer imaju GT-R, ali nemaju niti jedno auto koje ima sportsku notu za obicnog covjeka, jer slabo ko moze priustiti Nissan GT-R.
Zato kazem Mazda je nekako najkarizmaticnija, jer nudi stvarno extra dizajn za svaciji dzep.
Ono gdje japanci siju evropljane je pouzdanost, tj. jednostavnost s kojom naprave auto. Evropljani moraju vazda da zakomikuju auto, ubijaju sa cijenama (u SAD opet moraju da se takmice sa japancima pa su i cijene evropskih auta dosta nize). Iskreno, pored onakve Mazde 6 kupiti Passata ili Opea i sl, je fakat glupost. Ali opet, to ej nas mentalitet.
Kada bi Mazda 6 dolazila sa motorom koji meni odgovara, bez razmisljanja bi je uzeo.
sema911s

#43 Re: Asia vs. Europe

Post by sema911s »

precednice u pravu si.,., al u bih kupit mazdu i da ti f autocentar je servisira,.,to je ravno vjesanju,., mi na poslu imamo sa njima dobro iskustvo da nekazem,.,.

vozio gc8a,. 22b,. gd(ej25) evo sada skupljam hhrabrosti da odem po jednu u De,., al se neckam izmedju Nje i legacy bp., spec b
preludezalude

#44 Re: Asia vs. Europe

Post by preludezalude »

uskrsno_respo wrote:zavisi sta se gleda ako cemo pojedinacno segment po segment onda ce biti svakakvih rezultata zavisi kako ko sta gleda i simpatise

ajmo prvo dizajn jer on prva upada u oci posebno vazan zenskom rodu

tu prednost dajem europljanima jer vise razlicitih zemalja vise dizajnerskih pravaca znaci vise raznolikosti za svaciji ukus
francuzi furaju jedno svabe drugo talijani trece englezi onda istocni blok da ne pominjem egzoticne i nisko produktivne proizvodjace

dok je u aziji samo 1 igrac japan i tu uticaj ima samo jedna filozofija japanska i u biti ide se na isti fazon naravno sa razlicitim izmjenama zavisno od proizvodjaca i dizajnera

znaci tu je ociti pobjednik europa

e sada kako idemo na ostale segmente sve vise i vise su diskutabilni jer svako drugacije gleda na to jer su rjesenja u biti razlicita za nijansu koja donosi licnu prevagu zavisno od ukusa zelja potreba itd

motori
uglavnom rijec vode europski proizvodjaci naravno jer je nastao u europi posebno klasicni motori benzin dizel i to sus sa cilindrima
ovo vazi uopsteno za te motore nikako pojedinacna rijesenja
ako odemo dalje tu je vec prica drugacija i raznovrsnija pa tu dospjevamo do prica v6 v12 8v 16v onda wankel ovakvi onakvi koliko bregastih kakav je zamajac mjenjaci itd
za to se vec moze otvoriti posebna tema koja bi takodjer bila mala
i u tu mozemo oderedjivati "pobjednike" pojedinacno po svakoj stavci

interijer i prostor unutra opcenito
tu je prica slicna dizajnu al s malo vise elemenata nego eksterijer
tu dolazimo do odabira naravno po licnom ukusu kako je rijesena komandna tabla kako je rijesen centralni greben kompletan prednji dio koji su sve materijali koristeni
sveopsta rjesenja itd itd
takodje se moze nova tema otvoriti kao i sa motorima pa bi imali rezultate u rezultatu

jedna stavka po mom misljenju je i noviteti i kakvi su koncepti kod jednih i kod drugih takodje dosta otkriva ko je u prednosti
doduse posto slabo pratim japance rekao bih da su europljani u prednosti al ko zna sta japanac ima na umu i sta su sve napravili a da mi ne znamo i slicno

uglavnom presiroka tema gdje jedino kristalno jasno imamo pobjednika samo u jednom a to je dizajn i tu su europljani po mom misljenju u prednosti
1. Dizajn: slazem se da evropljani prednjace, ali to ne znaci da azija nema lijepo dizajniranih automobila. Da li je evropa pobjednik ili ima veci izbor...
2. Motori: definitivno bolje motore pravi azija.
3. Interijer: slazem se da je ljepota u oku posmatraca
4. Sigurnost putnika: definitivno prednjaci azija
5. Pouzdanost: definitivno prednjaci azija
6. Cijena: mislim da i ovdje je azija u prednosti
direstraits0078

#45 Re: Asia vs. Europe

Post by direstraits0078 »

uskrsno_respo wrote:pa nisam ni rekao da nema lijepih azijata samo govorim da je europa ispred sto se tice dizajna al opet to je licni ukus
Daj molim te, pogledaj samo novu Mazdu 6. Nema Audija ili bilo kojeg europskog automobila koji joj moze parirati.

Pa se vrati malo na Hondu Civic prethodne generacije. Strava dobar dizajn. A kupujes pouzdano vozilo.
Qler

#46 Re: Asia vs. Europe

Post by Qler »

Nova mazda 6 je lijepa pravo, ali nedavno sam bio u FAC salonu, dok su jos mazde bile kod njih, i reko da vidim auto, sjednem, nepregledna katastrofa. Haj nazad, ali naprijed ti veze nemas gdje ti je auto. I vidio sam ih po gradu par, svi imaju prednje parking senzore.. vjerovatno ljudi skontali da bez njih je zajebano pravo. Inace je lijepa, samo kazem, koliko sam ja vidio, strasno nepregledna...
direstraits0078

#47 Re: Asia vs. Europe

Post by direstraits0078 »

To je stvar navikavanja. A imaju i senzori, pa se ljudi ne sekiraju. Ipak, radi se o vozilu koje je nekih 5.8m. :thumbup:
Bakir1

#48 Re: Asia vs. Europe

Post by Bakir1 »

jefferson wrote:
Ridjobrki wrote:
Pajero? montero shogun....
Mitsubishi ce uvijek imati klijentelu za 4x4 segment, tu su ime, od evolutiona prave nakaradu raznim konceptim vizijama, citavu kicmu mitsubishija u ovom dijelu svijeta (EU) kao i rusiji cini iskljucivo Pajero.
Na ovu temu, globalizacija je ucinila svoje, nema vise dosadnih i dosadno pouzdanih automobila, a posebno ne dosadno pouzdanih Japanaca.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#49 Re: Asia vs. Europe

Post by arman1 »

Asia vs. Europe vs America

Sve je povezano. Daewo je gigant koji se ne spominje. Postao Ševrolet. Veze nema sa USA vozilima. U Usa postoji par sitnijih proizvođaća čiji modeli su više evropski nego USA(kubikaže, mjenjači, perfomanse).
Revolver

#50 Re: Asia vs. Europe

Post by Revolver »

arman1 wrote:Asia vs. Europe vs America

Sve je povezano. Daewo je gigant koji se ne spominje. Postao Ševrolet. Veze nema sa USA vozilima. U Usa postoji par sitnijih proizvođaća čiji modeli su više evropski nego USA(kubikaže, mjenjači, perfomanse).
izvini, ali kakav Daewoo??? ljudi propali 1999. godine. GM preuzeo automobilski dio i prodaje ih pod Chrevrolet brandom.

od ovih azijskih ili japanskih proizvođača meni nekako najviše žao Honde. nekada su važili za najoriginalnijeg i najhrabrijeg japanskog proizvođača. sada ne liče ni na šta. nije mi jasno kako su se pogubili.
Post Reply