Cloud storage - all about
Moderator: Benq
- ExNihilo
#26 Re: Cloud storage - all about
Skydrive i Box.
-
Nikolini
#27 Re: Cloud storage - all about
Ko koristi gmail ne vidim nikakav razlog zasto ne koristiti Google drive.
-
Eborg
#28 Re: Cloud storage - all about
Pa Google se nije pokazao najbolji u zastiti privatnosti.
-
Gray
#29 Re: Cloud storage - all about
Imam i dropbox i box i gdrive, dropbox najbolji i najpraktičniji, bar meni. što se tiče zaštite privatnosti, osim ako si neki špijun mislim da nikoga ti fileovi ne zanimaju 
-
Nikolini
#30 Re: Cloud storage - all about
Bas sam se nasekirao sto mi americka vlada moze doci do slika.Eborg wrote:Pa Google se nije pokazao najbolji u zastiti privatnosti.
-
Eborg
#31 Re: Cloud storage - all about
Nije to glavni problem. Problem je kada ti je gotovo sve koncentrisano na Googleu, e-mailovi, passwordi, podaci, lokacije i poruke ako koristiš Android itd.
Na stranu mogućnost zloupotrebe ali zamisli izgubiš password za Gmail - ode haman sve.
Na stranu mogućnost zloupotrebe ali zamisli izgubiš password za Gmail - ode haman sve.
- escobar__
#32 Re: Cloud storage - all about
Dakle danas-sutra nek' ti u dnevni boravak postave kameru (za tvoju sigurnost, normalno) bolit će te k***c jer nemaš šta kriti?Nikolini wrote:Bas sam se nasekirao sto mi americka vlada moze doci do slika.Eborg wrote:Pa Google se nije pokazao najbolji u zastiti privatnosti.
-
Eborg
#33 Re: Cloud storage - all about
To vec ima - Xbox Kinect koji se nikad ne gasi.
HAL 9000
HAL 9000
-
Nikolini
#34 Re: Cloud storage - all about
Istina, ali i ako ne koristis gmail vjerovatno povezujes sve accounte koje imas sa jednim mailom i ako njega zijanis ode sve. I za dropbox ti trazi neki mail pa ti ustvari to dodje na isto.Eborg wrote:Nije to glavni problem. Problem je kada ti je gotovo sve koncentrisano na Googleu, e-mailovi, passwordi, podaci, lokacije i poruke ako koristiš Android itd.
-
Eborg
#35 Re: Cloud storage - all about
Probao Skydrive, tražio Microsoft Account osobama koje sam shareao link.
Doviđenja.
Probao Dropbox i pisalo da mogu zaraditi 150 Mb dodatnog prostora ako instaliram i na telefon i sl. Dobio 48 Gb.
Sad jesu li se oni zeznuli ne znam...
Probao Dropbox i pisalo da mogu zaraditi 150 Mb dodatnog prostora ako instaliram i na telefon i sl. Dobio 48 Gb.
- semirsar
#36 Re: Cloud storage - all about
Eborg wrote:Probao Skydrive, tražio Microsoft Account osobama koje sam shareao link.Doviđenja.
Probao Dropbox i pisalo da mogu zaraditi 150 Mb dodatnog prostora ako instaliram i na telefon i sl. Dobio 48 Gb.![]()
![]()
Sad jesu li se oni zeznuli ne znam...
-
Eborg
#37 Re: Cloud storage - all about
Izgleda da je do toga sto je Samsung telefon, 48 Gb na 2 godine.
- ExNihilo
#38 Re: Cloud storage - all about
Ma navlakuša, napunit ćeš te gige i onda za 2 godine ili plati ili briši. 
P.S. Što se skydrivea i dijeljenja tiče. Ako staviš share - link - public, ne moraju imati acc.
P.S. Što se skydrivea i dijeljenja tiče. Ako staviš share - link - public, ne moraju imati acc.
-
casanova123
#39 Re: Cloud storage - all about
Koristim MEGAu i mislim da ima trenutno nema ravnih(osim mozda dropboxa).. na megi dobijes 50GB odmah na pocetku..
Koristim dropbox, iako se slomijem nekad zbog jebenih 300MB.. do sad sam napravio jedno 15 emailova da se mogu pozvati na dropbox i da dobijem 500MB.. sada koristim samo dva dropbox accounta i jedan MEGA i jos imam 4TB externih diskova, od kojih je 2.5 vec popunjeno
Koristim dropbox, iako se slomijem nekad zbog jebenih 300MB.. do sad sam napravio jedno 15 emailova da se mogu pozvati na dropbox i da dobijem 500MB.. sada koristim samo dva dropbox accounta i jedan MEGA i jos imam 4TB externih diskova, od kojih je 2.5 vec popunjeno
-
Nikolini
#40 Re: Cloud storage - all about
Ja se ne bih usudio nista stavljati na MEGU i slicne stranice. Ipak je mogucnost gasenja takve stranice preko noci poprilicno velika u odnosu na google i microsoft cloud.
Za neke stvari je ok, ali za pravi backup podataka ne hvala.
-
Eborg
#41 Re: Cloud storage - all about
Izgleda da se i sa Dropboxa mogu čitati PDF-ovi bez downloada.
Imam jedno pitanje. Naime, imam jedan folder sa fileovima u kojem redovno radim.
Šta je bolje:
1) prebaciti folder u Dropbox folder i staviti prečicu na desktop (da li se to sve "izjednači" kada radim offline pa se kasnije konektujem?);
2) ostaviti folder na desktopu pa svako malo stavljati .rar datoteku na Dropbox?
Imam jedno pitanje. Naime, imam jedan folder sa fileovima u kojem redovno radim.
Šta je bolje:
1) prebaciti folder u Dropbox folder i staviti prečicu na desktop (da li se to sve "izjednači" kada radim offline pa se kasnije konektujem?);
2) ostaviti folder na desktopu pa svako malo stavljati .rar datoteku na Dropbox?
- graue_maus
#42 Re: Cloud storage - all about
nemozes u drop box bez wi fi ........Eborg wrote:Izgleda da se i sa Dropboxa mogu čitati PDF-ovi bez downloada.
Šta je bolje:
-
Nikolini
#43 Re: Cloud storage - all about
Rucni backup je zakon. Ovako se zeznes i izbrises file/folder i automatski se brise i na backupu 
- escobar__
#44 Re: Cloud storage - all about
Za backup podataka se ni u snu ne bih oslanjao isključivo na cloud storage. Kao neka rezerva da, ali kao jedini backup ne. Svaki servis u ToS-u ima naveden dio u kom stoji da ti sa podataka mogu radit šta hoće ukoliko se ustanovi da krše Pravila korištenja. Odnosno, nekome se digne qratz, označi tvoj backup kao potencijalno opasan i doviđenja, pa bio to Google Drive, SkyDrive ili MEGA.Nikolini wrote:Ja se ne bih usudio nista stavljati na MEGU i slicne stranice. Ipak je mogucnost gasenja takve stranice preko noci poprilicno velika u odnosu na google i microsoft cloud.
-
Eborg
#45 Re: Cloud storage - all about
Koliko sam ja shvatio u Dropbox folderu su stvari pohranjene lokalno na računaru koje se syncaju sa Dropbox accountom kada je računar online.graue_maus wrote:nemozes u drop box bez wi fi ........
Dakle, postoji verzija na računaru i na serveru, koje su jednake kada je računar online.
Zar nije tako?
- ExNihilo
#46 Re: Cloud storage - all about
Tako je. To je i osnovni smisao clouda - sinhronizacija, a ne backup.
- graue_maus
#47 Re: Cloud storage - all about
ja mislim na mobilni ,moj racunar je i tako uvijek online ........ ja sam neke slike stavila, da pokazem prijateljima, na drop box, odnosno prvi mjesec mi je mobilni bio tako podesen sve memorisanje ide automatski na drop box ........... nema wi fi nema pristupa slikama na drop boxu ............Eborg wrote:Koliko sam ja shvatio u Dropbox folderu su stvari pohranjene lokalno na računaru koje se syncaju sa Dropbox accountom kada je računar online.graue_maus wrote:nemozes u drop box bez wi fi ........
Dakle, postoji verzija na računaru i na serveru, koje su jednake kada je računar online.
Zar nije tako?
ja imam lose iskustvo sa ovom vrstom memorisanja , davno sam od email proveidera dobila mogucnost da koristim 200 mb online memory .......kad sam otkazala usluge odmah su i zatvorili moj account na online memory
- MeanMachine
#48 Re: Cloud storage - all about
Skydrive, GDrive i Dropbox su sasvim dovoljni i imaju zadovoljavajuću sigurnost i pouzdanost jer nisu usluge od nekog "žljfljklj" providera. Neko je ranije napisao da je osnovni princip cloud storage-a sinhronizacija što je potpuno tačno i predstavlja veoma moćan alat sa velikim brojem mogućnosti. Automatic upload za fotografije je odličan, rad sa office dokumentima i share-ovanje istih je veoma koristan (privatno, ali i na poslu), a ko je u fazonu društvenih mreža može najčešće direktno iz cloud-a share-ovati sadržaj na facebook, twitter, google+ i sl. 48 GB koje vlasnici određenih Samsung smartphone-a dobijaju od Dropboxa na period od 2 godine ne znači brisanje svih podataka kji se na taj način upload-uju nakon što istekne promotivni period. Ono što se desi nakon isteka te 2 godine je prestanak sinhornizacije sa accountom i gubitak mogućnosti daljnjeg upload-a na Dropbox sve dok se količina podataka ne svede u (najčešće) 2,5 GB raspoloživog free prostora. Do tada kompletan sadržaj (pa bio on i punih 50 GB) ostaje dostupan korisniku, ali kako sam već naveo bez daljnjeg upload-a i sinhronizacije. GDrive je isto tako odličan, a 25 GB koliko je bilo moguće dobiti free je sasvim dovoljno za većinu korisnika sve i da se koristi kao jedini cloud servis. Skydrive je odličan, 7 GB nije pretjerano puno besplatnog storage-a (pretpostavljam da vlasnici WP-a dobijaju i više), međutim ipak je i to pristojna količina prostora, ali je u svemu tome bitno da iza samog servisa stoji Microsoft što govori dovoljno o kvalitetu usluge.
Ko želi da u cloud-u drži ogromne količine podataka ima na rasplaganju kineskog providera Tencent koji nudi čak 10 TB besplatnog prostora.
Yahoo preko Flickr nudi 1 TB free storage-a za svakog korisnika (mislim da se samo fotografije mogu čuvati na Flickr, ali 1 TB nije zanemarivo).
Dakle, ponuda je velika tako da je sve stvar ličnog ukusa i potreba
Ko želi da u cloud-u drži ogromne količine podataka ima na rasplaganju kineskog providera Tencent koji nudi čak 10 TB besplatnog prostora.
Yahoo preko Flickr nudi 1 TB free storage-a za svakog korisnika (mislim da se samo fotografije mogu čuvati na Flickr, ali 1 TB nije zanemarivo).
Dakle, ponuda je velika tako da je sve stvar ličnog ukusa i potreba
- ExNihilo
#49 Re: Cloud storage - all about
Fotografije i videi na Flickr, ali ima finta da možeš upload šta hoćeš. Ali, ne vrijedi se zamarati time.
-
Spartanovski
#50 Re: Cloud storage - all about
Treba li na cloud serveru Mega aktivirati encription key ili može i bez njega?