Polo 1,9 SDi ili TDI?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Bakir1
#26 Re: Polo 1,9 SDi ili TDI?
a2, vruce hladno, ono sto sam cuo ne preporucujem
-
anjaistkrank
#27 Re: Polo 1,9 SDi ili TDI?
forum i jeste da svasta procitasRahatHurmašica wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
svašta ću ovdje pročitati
garant nisi vozio golfa 4 sdi uz bradinu, ili isao sa njim na planinu ili tako nesto. ili mozda jesi, ali ti ne smeta buka. svi imamo razlicite granice tolerancije. za mene recimo nije ok da u jednoj cetvorci koja je 2001 godiste imas istu buku kao u golfu dvici.
-
RahatHurmašica
#28 Re: Polo 1,9 SDi ili TDI?
jesam fabiu, i od navedene buke nema ništa. a tek da se ne može pričati u auto, ma mislim stvarno....anjaistkrank wrote:forum i jeste da svasta procitasRahatHurmašica wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
svašta ću ovdje pročitati![]()
garant nisi vozio golfa 4 sdi uz bradinu, ili isao sa njim na planinu ili tako nesto. ili mozda jesi, ali ti ne smeta buka. svi imamo razlicite granice tolerancije. za mene recimo nije ok da u jednoj cetvorci koja je 2001 godiste imas istu buku kao u golfu dvici.
-
anjaistkrank
#29 Re: Polo 1,9 SDi ili TDI?
onda ti imas bubne opne od plutanih cepova ili sta ja znam... al nema veze. covjek je postavio pitanje i svi iznose svoje misljenje. ovo je moje, a to je tvoje. nema smisla sad da se natezemo oko tolerantne granice decibela za covjeka. Ja mislim da je SDI bezze, ti mislis da nije i super. ja sam mu napisao zasto je bolji TDI, a ti mu napisi zasto je bolji SDI, a covjek ce kupiti sta mu se svidja i cao.RahatHurmašica wrote:jesam fabiu, i od navedene buke nema ništa. a tek da se ne može pričati u auto, ma mislim stvarno....anjaistkrank wrote:forum i jeste da svasta procitasRahatHurmašica wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
svašta ću ovdje pročitati![]()
-
AdnanSA
#30 Re: Polo 1,9 SDi ili TDI?
Fabia SDI karavan vuče 4. brzinom 70 km/h uz famozni Ivan. 3. brzinom u višim obrtajima ide 85-90 km/h. Brže vala netreba. Istina je da je samo jedna osoba u autu. Sa 3-4 osobe se situacija drastično mijenja ali daleko od toga da nekome smetaš na cesti. Jedini pravi problem je preticanje kamiona uz planinske prevoje pri brzini od 50-60 km/h. Drugom brzinom ulijećeš u velike obrtaje a trećom nema snage da povuče uzbrdo pri 60 km/h. Obično krenem drugom pa prešaltam u treću pa se tu gubi nešto vremena. Što se tiče buke zar to nisu veoma slični motori, kako onda da je SDI baš toliko bučniji od TDI?
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#31 Re: Polo 1,9 SDi ili TDI?
I 124 je ista. Taj auto ne moze ici trecom uz Mojmilo,ali bukvalno,mora se saltati u drugu,jer autovu trecoj usporava.Bakir1 wrote:fabiju vozio sa sdi i ide pristojno, w123 sa 200d ne ide nikako
Kaze presao milion. Kako nece preci,kad on vozi kako on hoce,a ne kako ja hocu.
Hajmo podijeliti Ivan i Bradinu. Fabia SDI ce ici cetvrtom uz Ivan,uz Bradinu ne vjerujem,desiti ce se ista stvar kao sa Mercedesom uz Mojmilo,pocet ce usporavati,moras je vratiti u trecu da bi normalno vozio.
-
maxell_sarajevo
#32 Re: Polo 1,9 SDi ili TDI?
Vozio nekoliko dana Ibizu 2005 godiste, 1.9SDI, uz Bjelasnicu jedva ide 65km/h, doduse bilo nas je troje u autu.
Na pravcu imam osjecaj da joj treba vise vremena da pretkne nego mojoj 1.2Fabiji, ko hoce da ciganci na 1KM goriva nek onda kupuje SDI, ja ga nikad ne bih kupio.
Cim prodam Fabiju ide neki TFSI ili 2.0TDI, dosta vise patnje
Na pravcu imam osjecaj da joj treba vise vremena da pretkne nego mojoj 1.2Fabiji, ko hoce da ciganci na 1KM goriva nek onda kupuje SDI, ja ga nikad ne bih kupio.
Cim prodam Fabiju ide neki TFSI ili 2.0TDI, dosta vise patnje
-
AdnanSA
#33 Re: Polo 1,9 SDi ili TDI?
Vidi sve zavisi od zaleta. Sa hercegovačke strane uz Bradinu koristiš mahom treću brzinu i ide od 60-90 km/h. Istina 4. brzinom usporava mjestimično. Sa sarajevske strane uz Ivan možeš 4. brzinom držati 70-80 km/h kao od šale. 3. brzinom može i stoju hvatati. Da potsjetim nije trkač ali nije toliko ni sporo auto kao što pojedini tvrde. Mora se paziti u kojoj si brzini ako hoćeš da voziš malo življe. Vozi se kao benzinac bez turba.
-
ekseks
#34 Re: Polo 1,9 SDi ili TDI?
Hvala na komentarima, svi su dobrodošli, nego šta kažete na alternativu za Audi A2?
Načitao sam se na forumima komentara da su dijelovi nedostupni i bla bla, međutim vlasnik ovog mališana priča da ga redovno servisira dijelovima od Pola i Golfa i da nema nikakav problem?
Načitao sam se na forumima komentara da su dijelovi nedostupni i bla bla, međutim vlasnik ovog mališana priča da ga redovno servisira dijelovima od Pola i Golfa i da nema nikakav problem?
-
RahatHurmašica
#35 Re: Polo 1,9 SDi ili TDI?
i u čemu je tačno problem? imaljudi koji jednom godišnje pređem bradinu i sad bi zbog tog jednom trebali uzimati auto za brdo?mali_milojica wrote:I 124 je ista. Taj auto ne moze ici trecom uz Mojmilo,ali bukvalno,mora se saltati u drugu,jer autovu trecoj usporava.Bakir1 wrote:fabiju vozio sa sdi i ide pristojno, w123 sa 200d ne ide nikako
Kaze presao milion. Kako nece preci,kad on vozi kako on hoce,a ne kako ja hocu.
Hajmo podijeliti Ivan i Bradinu. Fabia SDI ce ici cetvrtom uz Ivan,uz Bradinu ne vjerujem,desiti ce se ista stvar kao sa Mercedesom uz Mojmilo,pocet ce usporavati,moras je vratiti u trecu da bi normalno vozio.
dakle zavisi za šta ko koristi auto, i da li živi na mojmilu ili negdje u ravnici. i šta je problem trećom preći par kilometara?
- klaki
#36 Re: Polo 1,9 SDi ili TDI?
Jao kretenluka koji se moze ovde procitati sunce ti ljubim
Ovde svi idu na one planinkse trke izgleda pa im je glavni argument kako auto pretice uz brdo...
TDI je TDI. Ima Oko 40-45 vise konja od SDI-a i to se bogami osjeti! Da ne govorimo sto ima dosta vise obrtnog momenta
Ali daleko od toga da je SDI sranje 65hp/160Nm. Fabia karavan sdi i auto ide super. Jedino kada covjek osjeti patnju je ako ides uz brdo a auto natovareno i puno raje, a kada si sam (barem meni) leti, ali 90% se jedna osoba vozi u toj Skodi. Doduse opet to zavisi od auta do auta. Neki motori su ocuvaniji neki nisu, neko zna vozit neko ne zna. Nekome auto sluzi za prevoz, nekome za trke i tako to.
Ovde svi idu na one planinkse trke izgleda pa im je glavni argument kako auto pretice uz brdo...
TDI je TDI. Ima Oko 40-45 vise konja od SDI-a i to se bogami osjeti! Da ne govorimo sto ima dosta vise obrtnog momenta
Ali daleko od toga da je SDI sranje 65hp/160Nm. Fabia karavan sdi i auto ide super. Jedino kada covjek osjeti patnju je ako ides uz brdo a auto natovareno i puno raje, a kada si sam (barem meni) leti, ali 90% se jedna osoba vozi u toj Skodi. Doduse opet to zavisi od auta do auta. Neki motori su ocuvaniji neki nisu, neko zna vozit neko ne zna. Nekome auto sluzi za prevoz, nekome za trke i tako to.
- sparky
#37 Re: Polo 1,9 SDi ili TDI?
sta je ovo sve trkaci, sdi smece, trom, glasan, a na forumu 457 tema o potrosnji.
nego vidim, leti se uz bradinu, karaulu, pa ako neko zeli moze probati upratiti tim strasnim tdijevima 1.1 uz neko od tih brda.
onT
covjek je pitao za vozilo koje ce biti ekonomicno i pouzdano.
dakle, pouzdaniji od tdija je sdi 99%. servis je jeftiniji za sdija.
potrosnja ce biti tu negdje. ne znam o kakvoj buci pricate jer u gradskim uslovima (sarajevo) to su potpuno ista vozila. osim ako ne mislite tog tdija voziti prvom na tri hiljade.

nego vidim, leti se uz bradinu, karaulu, pa ako neko zeli moze probati upratiti tim strasnim tdijevima 1.1 uz neko od tih brda.
onT
covjek je pitao za vozilo koje ce biti ekonomicno i pouzdano.
dakle, pouzdaniji od tdija je sdi 99%. servis je jeftiniji za sdija.
potrosnja ce biti tu negdje. ne znam o kakvoj buci pricate jer u gradskim uslovima (sarajevo) to su potpuno ista vozila. osim ako ne mislite tog tdija voziti prvom na tri hiljade.
- Bakir1
#38 Re: Polo 1,9 SDi ili TDI?
ma dobro inace u bosni nema nikako apsurda vidi se po ovoj temi najbolje

-
ado-šampion
#39 Re: Polo 1,9 SDi ili TDI?
Nije tacno ovo boldirano. Na istoj platformi jesu, istina manja je razlika izmedju Pola i Fabije nego izmedju Fabije i Ibize, ali ima razlike.sparky wrote:Samo Da Ide
Od prije par dana ponosni vlasnik skode sa tim motorom. Jos trosim tudje gorivo.
Cini mi se da bi jeftinije prosao ukoliko kupis skodu jer za vw prvo platis porez na ime a potpuno isti auto.
Na Fabiji recimo dosta cesto zadnja vrata propustaju vodu, sto je Skodina zaostavstina iz proslosti, kod VW se to bukvalno nikad nije desavalo. Isto tako, iza Fabijine table cesto se cuje orkestar zvukova, sto se kod Pola ne desava.
Dodatno ta to, Polo kao VW puno bolje drzi cijenu.
Nisu neke drasticne razlike, i Fabija je pravo dobra za svoju klasu, ali ima ih. Kome je svaki dinar bitan u pocetku, nista nece faliti ni s Fabijom.
Sto se tice motora, polagao na Fabiji SDI prije nekih 11-12 godina, za grada je dovoljno snazna. I nije uopste toliko glasna. Istina motor je uvijek akusticki prisutan u kabini, ali realno koji PD TDI nije. I ne moze se porediti Mercedesov D 75 KS motor po performansama, to je bukvalno mrtav konj i u gradu bez obzira bio u 190 ili 200.
Sto se tice argumenta "uglavnom je ogranicenje 60 kod nas", "nemamo autoputa", itd, to su po meni gluposti. Bas zbog nasih puteva treba jaci motor. Evo kreni iz Sarajeva do Konjica, koliko imas mjesta za preticanje? Ili jos gore, kreni iz Sarajeva prema Kladnju. Vuci ces se za kamionom 10-20 kilometara i gdje god da ga prelazis bukvalno je na rizik. A upravo se tako gine i desavaju nesrece, sto covjeku dosadi cekati iza kamiona da bi naisao na mjesto gdje ga sa svojim motorcicem moze prestici, pa krene u riskantno preticanje.
I kakav je argument autoput? Na autoputu je uglavnom ogranicenje 130, uhvatis brzinu jednom i drzis sve do sljedece naplatne kucice, osim ako bas nije guzva. A svaki pa i SDI moze ubrzati do 130. Treba li mu 20 ili 15 sekundi i nije neka razlika u tom slucaju. I cak i da moze vise, i 130 je na duze puteve zamorno i u Audiju A3 recimo a kamoli u Fabiji.
Fabija je teska oko 1100 kg. Znaci za svoju klasu nije bas lagana. Svako zna koje su mu potrebe, ako ces ga voziti po gradu dovoljno je jak. Ali taj argument ogranicenje 60 je nidje veze. Bas za nase ceste sto jace to bolje.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#40 Re: Polo 1,9 SDi ili TDI?
Vozim SDI, mala potrošnja, fino vuče, jedina mana je što je malo auto.
-
530i
#41 Re: Polo 1,9 SDi ili TDI?
AdnanSA wrote:Vozi se kao benzinac bez turba.
Vozi se tako da pritisneš gas do kraja i kuliraš....i po ravnom ako hoćeš ubrzati, a i uz bilo kakvo brdo.... SDI naprosto nema prednosti u odnosu na TDI, a usto i zna im zveknuti diferencijal. Nazvati par otpada i pitati koliko košta mjenjač za SDI i da li isti imaju na stanju i hoće li imati sutra
- Bakir1
#42 Re: Polo 1,9 SDi ili TDI?
dobro si rekao treba naci odrzavan auto, ali isto tako ne mozes biti siguran hoce li se preko tvojih ledja slomiti, turbina, set kvacila, dizna....
sdi poslije 2003 godine nema problema sa mjenjacem posebno ne u polu o kojem je rijec.
svi motori tdi su PD pa prema tome
sdi poslije 2003 godine nema problema sa mjenjacem posebno ne u polu o kojem je rijec.
svi motori tdi su PD pa prema tome
- klaki
#43 Re: Polo 1,9 SDi ili TDI?
>jeftiniji
>manje trosi
>manje stvari koje se mogu pokvariti
Kako nema prednosti?
>manje trosi
>manje stvari koje se mogu pokvariti
Kako nema prednosti?
- Optimist
#44 Re: Polo 1,9 SDi ili TDI?
Sa Fabijom SDI sam isao Sarajevo-Zagreb-Sarajevo i prosjek potrosnje je bio 4,6 litara. Auto fino ide, ali naravno da se sa ovim motorom mogu zaboraviti neka preticanja.
Prijatelj ima Fabiu TDI 101 KS i to auto ide vise nego odlicno. Sar-Mo-Sar prosjek potrosnje bude 4 litra, mozda mrvu vise ako se ne pazi. Dosad je presao 300 hiljada sa njom i nije imao vanrednih kvarova.
Moja preporuka bi ipak bila TDI zbog opceg uzitka i lakse kasnije prodaje. Ali ako naletis na bolje ocuvan SDI kupuj, neces se pokajati.
Prijatelj ima Fabiu TDI 101 KS i to auto ide vise nego odlicno. Sar-Mo-Sar prosjek potrosnje bude 4 litra, mozda mrvu vise ako se ne pazi. Dosad je presao 300 hiljada sa njom i nije imao vanrednih kvarova.
Moja preporuka bi ipak bila TDI zbog opceg uzitka i lakse kasnije prodaje. Ali ako naletis na bolje ocuvan SDI kupuj, neces se pokajati.
- sparky
#45 Re: Polo 1,9 SDi ili TDI?
posto imam i pola isto godiste kao i fabiu mogu ti samo reci da ti ta prica bas i ne pije vode.ado-šampion wrote:Nije tacno ovo boldirano. Na istoj platformi jesu, istina manja je razlika izmedju Pola i Fabije nego izmedju Fabije i Ibize, ali ima razlike.sparky wrote:Samo Da Ide
Od prije par dana ponosni vlasnik skode sa tim motorom. Jos trosim tudje gorivo.
Cini mi se da bi jeftinije prosao ukoliko kupis skodu jer za vw prvo platis porez na ime a potpuno isti auto.
Na Fabiji recimo dosta cesto zadnja vrata propustaju vodu, sto je Skodina zaostavstina iz proslosti, kod VW se to bukvalno nikad nije desavalo. Isto tako, iza Fabijine table cesto se cuje orkestar zvukova, sto se kod Pola ne desava.
Dodatno ta to, Polo kao VW puno bolje drzi cijenu.
Nisu neke drasticne razlike, i Fabija je pravo dobra za svoju klasu, ali ima ih. Kome je svaki dinar bitan u pocetku, nista nece faliti ni s Fabijom.
ako su auta odrzavana onda nema tih problema.
- klaki
#47 Re: Polo 1,9 SDi ili TDI?
Optimist wrote:Sa Fabijom SDI sam isao Sarajevo-Zagreb-Sarajevo i prosjek potrosnje je bio 4,6 litara. Auto fino ide, ali naravno da se sa ovim motorom mogu zaboraviti neka preticanja.
Gradska u mene voznja 4.5-5l na SDI. Na otvorenom spustim na 3.5 i nize (bez klime ide i na 3). Audi 110 konja tdi je trosio blizu 7 gradske, otvorene oko 5vettel wrote:Sve zavisi za sta ti treba auto,, za gradsku voznju ce ti i SDI dostatan bit, jeftinije odrzavanje, ne turba, dosta trom, rastrosniji od tdi-ja, i bucniji naravno, dok TDI manje trosi, ima veci obrtni moment, fino vuce, skuplji potencijalni kvarovi, ali ces s njim bezbrizno preticat. Savjetujem ti tdi al izhaani su vecina njih, ali ako nisi zahtjevan vozac (koliko sam uspio procitat), dostatan ce ti i SDI biti sasvim. Probaj oba - pa odluci. U svakom slucaju sretno s kupnjom
Ko ovdje koga laže
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#48 Re: Polo 1,9 SDi ili TDI?
U kojem to gradu bilo koje auto trosi 5 lit. U Sarajevu sigurno ne.klaki wrote:
Gradska u mene voznja 4.5-5l na SDI. Na otvorenom spustim na 3.5 i nize (bez klime ide i na 3). Audi 110 konja tdi je trosio blizu 7 gradske, otvorene oko 5
Ko ovdje koga lažeJednostavno je ne moguce da turbo motor trosi manje od atmosferskog (kada su u pitanju dizeli). Jedino ako ste vi vozali motore koje su kilometri pregazili, ili ih je neko silovao
Nemoj mi gradsku raciunati tipa "Zivim u Zivinicama,a posao mi u Tuzli i auto mi gradske trosi 5 lit".
To ne postoji. I to nije gradska
-
530i
#49 Re: Polo 1,9 SDi ili TDI?
Potrošnja se računa na 100 kilometara, uvijek bilo. Ne na 50 ili 70.
-
ado-šampion
#50 Re: Polo 1,9 SDi ili TDI?
Na cemu bazirano ne pije vode? Na jednom tvom primjerku?sparky wrote:
posto imam i pola isto godiste kao i fabiu mogu ti samo reci da ti ta prica bas i ne pije vode.
ako su auta odrzavana onda nema tih problema.
I sta konkretno? To da Polo bolje drzi cijenu je cinjenica, ne misljenje.
Kolega je na moju preporuku uzeo Fabiju, kad god je pljusak bude mu lokva kod straznjih desnih vrata. Surfajuci skonta covjek da je to cest problem kod Fabije. Ne znam kako je rijesio i je li uopste.
Sto se tice klepetanja iza table, isto opstepoznato, bilo je i na obje Fabije SDI na kojim sam tad imao obuku a imale su 50 k na satu.
I kako mislis odrzavano, ne kontam, sta treba odrzavati da vrata ne propustaju vodu ili da ne klepece iza table, i zar to uopste spada u odrzavanje?
Da se razumijemo Fabia I je po meni uzevsi u obzir cijenu tad bila broj 1 izbor u klasi kao nova, ali treba biti realan.
Fazon je sto ljudi kod nas obicno ne mogu podnijeti sto nesto ne mogu priustiti, pa onda to nazivaju porezom na budale. Tipa Stilo isti Golf samo 7 milja jeftiniji. Isti al u qrcu.
Primjer je sasvim slucajan da se ko ne uvrijedi.