Da, ja sam još prije par godina prodavao "Zlatnu džezvu" preko e-bay-a i još neke naše izvorne stvari.OldMayor wrote:Zlatna dzezva meni nije nesto, sto se tice brenda. Ajd vjerovatno ga kupuju ovi stariji, ali ja je rijetko kupim. I kupim je samo eto zato sto je domaca.
Dizajn pakovanja nikakav, onda ona dzezvetina sto je vucaraju tamo vamo, isfucani enis beslagic. Krenuli prodavati jel ono na amazonu i s tim se nesto kao hvalisaju, ej 21 vijek i oni uspjeli da stave proizvod da se prodaje preko interneta, i to kao sad neki ultra uspjeh, wtf?
Daleko je to od ozbiljnog brendiranja, ali u nedostatku konkurencije, jbg ide im nekako.
Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.
Moderator: anex
- Drvosjeca iz Dejcica
#26 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.
- zmajadaH
#27 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.
Ovdje ti jedino Zlatna Dzezva odudara.To je brend koji postoji dugi niz godina, skoro pa kao svi zajedno kad skupe svoje postojanje.Taj brend je nastao u legalno i tržišno-regulisano vrijeme.Kalajdzija wrote:Vec duze vrijeme zelim pokrenuti temu o tome kako je neko uspio pokrenuti novi brend u BiH. Nazalost, malo je uspjesnih primjera. Ipak tu su nasiroko poznati:
-Dr. Pasha
-Alma Ras
-Zlatna Dzezva
-Violeta
i mnogi drugi...
Mogli bi okupiti te uspjesne price kako su (uglavnom) pojedinci napravili uspjeh sa nekim svojim proizvodom. Cilj mi je da ulijemo inspiraciju i hrabrost u srca svih onih koji planiraju pokrenuti sopstveni projekat. A mozda je neko od vas i sam bio u prilici ucestvovati u jednoj od navedenih ili drugih kompanija u fazi dok su bile start-up firme. Pozeljni su prakticni savjeti, iskustva (dobra i losa) i naravno kontakti. Unaprijed hvala...
Ovo ostalo što je nastalo u ovo divlje vrijeme, nebih komentarisao.
NPr. nemam blage veze kako je nastao Dr. Pasha.Znam kako je nastala Violeta na sredstvima od ratnog i poslijeratnog šverca i to je sve fino i lijepo ukomponovano u jednu profitabilnu i sad legalnu domaću kompaniju.
Zato i nevidim svrhu komentarisanja istih kao uspješne....
Evo ti primjer kompanije OKI iz sarajeva koja je vjerovatno najveći upravitelj u KS.
Vlasnici SDA izdanka okerići i što je najsmješnije dobili su pare od KS za start.Sad su oni legalna i profitabilna kompanije.
I kako da kažem da su uspješni....Ako razumijete šta hoću reći.
-
Nikolini
#28 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.
Eh, kad bi sve kompanije bile poput Violete... Prave dosta kvalitetne proizvode i konstantno izbacuju nove, sve vise izvoze, otvaraju nove fabrike i nova radna mjesta... Ne znam kako je raditi za njih, ali nisam nesto cuo da im kasne plate i da su male.
Boli me briga kako su dosli do pocetnog kapitala dokle god uposljavaju nas narod i placaju porez.
Uostalom, ko je dosao posteno do pocetnog kapitala, da to mozda nije Ivica Todoric, haha.
Boli me briga kako su dosli do pocetnog kapitala dokle god uposljavaju nas narod i placaju porez.
Uostalom, ko je dosao posteno do pocetnog kapitala, da to mozda nije Ivica Todoric, haha.
-
suspect_zero
#29 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.
Vala meni je Alma Ras smeće pravo, nikakav kvalitet za visoku cijenu
crni veš opereš i dobiješ sivi 
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#30 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.
Ili onasis. U svakom slučaju odličan post, pa ga je vrijedilo ponoviti.Nikolini wrote:Eh, kad bi sve kompanije bile poput Violete... Prave dosta kvalitetne proizvode i konstantno izbacuju nove, sve vise izvoze, otvaraju nove fabrike i nova radna mjesta... Ne znam kako je raditi za njih, ali nisam nesto cuo da im kasne plate i da su male.
- damskot
#31 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.
To ti neko na pijaci prodao fush ..suspect_zero wrote:Vala meni je Alma Ras smeće pravo, nikakav kvalitet za visoku cijenu![]()
Jedinu gresku koju alma ras ima je sto svu zaradu investira ponovo u bih i lokalnu zajednicu . Umjesto fino na more ili u eu pa obezbjede sebe i svoje , oni po nakoj Srebrenici 600 radnika zaposle .. bezveze im je to .
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#32 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.
Mora se reći da mi stvarno imamo dobrih brendova. Nismo iz Jugoslavije naslijedili puno fabrika koje se bave proizvodnjom robe za svakodnevnu upotrebu kao npr. Hrvatska (Zvijezda, Podravka, Saponia i sl.), ali eto ima ovih što su se etablirale poslije rata. Violeta je stvarno extra. Alma Ras također. Čitam raja kaže smeće. Meni su baš ekstra proizvodi. Doduše nisu na nivou jednog Adriatica, ali kada su u pitanju podmajice, duge gaće, redovno kupujem Alma Ras. I imaju proizvodne pogone u dva vjerovatno najsiromašnija grada u tom dijelu države-Olovu i Varešu.
Zlatna džezva mi malo piči po živcima onim reklamama sa totalno isfuranim Enisom Bešlagićem, ali kafa ko kafa je moć. Naročito crvena-premium. Tu je negdje sa Franckovom. A nema gdje se ne izvozi od Evrope do Amerike. Zatim naši modni brendovi rade stvarno dobre stvari. Kula Gradačac, Emma Marinioni košulje također iz Gradačca, Borac, Granoff (na sniženju
). Iaoko ne preferiram paštete, kad sam prisiljen uzimam onu plavu ili lovačku Ovako. Zatim Plantago čajevi, Zenička industrija mlijeka skupa sa Milkosom i Megleom iz Bihaća.....Ne mogu mi sad svi naumpast', ali i mi konja za trku imamo 
Zlatna džezva mi malo piči po živcima onim reklamama sa totalno isfuranim Enisom Bešlagićem, ali kafa ko kafa je moć. Naročito crvena-premium. Tu je negdje sa Franckovom. A nema gdje se ne izvozi od Evrope do Amerike. Zatim naši modni brendovi rade stvarno dobre stvari. Kula Gradačac, Emma Marinioni košulje također iz Gradačca, Borac, Granoff (na sniženju
- strong69
#33 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.
Ti si jedini od kojeg sam to cuo. Kupujem njihov ves odavno i nikada nisam imao problem koji spominjes. A koji je to jeftiniji ves od njihovog?suspect_zero wrote:Vala meni je Alma Ras smeće pravo, nikakav kvalitet za visoku cijenu![]()
Ljudima svaka cast za zaposlene i prosirenje kapaciteta...
-
Nikolini
#34 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.
Ja mislim da je Mepas iz Sirokog Brijega vlasnik Saponije. Oni drze ako se ne varam i Koestlin i jos neke druge firme po Hrvatskoj. E sad cuo sam price da je kod njih klasicno izrabljivanje radnika, pogotovo komercijalista..._BataZiv_0809 wrote:Nismo iz Jugoslavije naslijedili puno fabrika koje se bave proizvodnjom robe za svakodnevnu upotrebu kao npr. Hrvatska (Zvijezda, Podravka, Saponia i sl.), ali eto ima ovih što su se etablirale poslije rata.
Meni je zao sto je propala LORA i sto je za sobom povukla Ditu i jos neke firme. Steta...
- vjesticanametli
#35 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.
+1 i meni su poceli fuseriti nazalost ............istina za crne potkosulje kod sina i muza, malcu uzimala duge gace i riknu po savustrong69 wrote:Ti si jedini od kojeg sam to cuo. Kupujem njihov ves odavno i nikada nisam imao problem koji spominjes. A koji je to jeftiniji ves od njihovog?suspect_zero wrote:Vala meni je Alma Ras smeće pravo, nikakav kvalitet za visoku cijenu![]()
Ljudima svaka cast za zaposlene i prosirenje kapaciteta...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#36 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.
I ja mislim da je Mepas vlasnik Saponije, ali se moj komentar odnosio na činjenicu da za razliku od nas, Hrvatska takve brendove ima dugo.Nikolini wrote:Ja mislim da je Mepas iz Sirokog Brijega vlasnik Saponije. Oni drze ako se ne varam i Koestlin i jos neke druge firme po Hrvatskoj. E sad cuo sam price da je kod njih klasicno izrabljivanje radnika, pogotovo komercijalista..._BataZiv_0809 wrote:Nismo iz Jugoslavije naslijedili puno fabrika koje se bave proizvodnjom robe za svakodnevnu upotrebu kao npr. Hrvatska (Zvijezda, Podravka, Saponia i sl.), ali eto ima ovih što su se etablirale poslije rata.
Meni je zao sto je propala LORA i sto je za sobom povukla Ditu i jos neke firme. Steta...
- saiks
#37 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.
Plate ne kasne, ali ako na terenu,tj u trgovinama istekne rok robi koju radi violeta,tj kinder,pik vrbovec,goranovic,itd itd,onda sav trosak te robe snosi komercijalista. Na kraju ispadne da vozac koji dostavlja robu ima preko 200-300km vecu platu od komercijaliste.Nikolini wrote:Eh, kad bi sve kompanije bile poput Violete... Prave dosta kvalitetne proizvode i konstantno izbacuju nove, sve vise izvoze, otvaraju nove fabrike i nova radna mjesta... Ne znam kako je raditi za njih, ali nisam nesto cuo da im kasne plate i da su male.
-
suspect_zero
#38 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.
damskot wrote:To ti neko na pijaci prodao fush ..suspect_zero wrote:Vala meni je Alma Ras smeće pravo, nikakav kvalitet za visoku cijenu![]()
Jedinu gresku koju alma ras ima je sto svu zaradu investira ponovo u bih i lokalnu zajednicu . Umjesto fino na more ili u eu pa obezbjede sebe i svoje , oni po nakoj Srebrenici 600 radnika zaposle .. bezveze im je to .
Ja nisam viđala po pijaci njihov veš
Od kada se otvorila radnja kod Papagajke bila sam im stalna mušterija
Njihov odnos prema radnicima neću ni komentarisati
- cyprus
#39 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.
Čuh i ja svašta o tretmanu radnika u Alma Rasususpect_zero wrote:Njihov odnos prema radnicima neću ni komentarisatio tome se već pisalo dosta puta na forumu.
- OldMayor
#40 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.
Plantago cajevi
Vidi se da su angazovali profesinalca, veoma lijep i dosljedan, koncizan dizajn ambalaze, a okus caja je takodjer odlican. Svaka cast! Ne znam kako su nastali, ali opstati i boriti se na nasem trzistu, bez ikakve zastite drzave, sa stranim trznim centrima je uspjeh.

http://www.plantago.ba/
Vidi se da su angazovali profesinalca, veoma lijep i dosljedan, koncizan dizajn ambalaze, a okus caja je takodjer odlican. Svaka cast! Ne znam kako su nastali, ali opstati i boriti se na nasem trzistu, bez ikakve zastite drzave, sa stranim trznim centrima je uspjeh.

-
paladinka
#41 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.
super dizajnOldMayor wrote:Plantago cajevi![]()
- enko 1964
- Grijem se na: južnu interkonekciju
#42 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.
I veoma originalanpaladinka wrote:super dizajnOldMayor wrote:Plantago cajevi![]()

- Hajvan
#43 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.
kakva je situacija u Lisci, Rašici i ostalim firmama koje zasutpate??suspect_zero wrote:damskot wrote:To ti neko na pijaci prodao fush ..suspect_zero wrote:Vala meni je Alma Ras smeće pravo, nikakav kvalitet za visoku cijenu![]()
Ja nisam viđala po pijaci njihov veš![]()
Od kada se otvorila radnja kod Papagajke bila sam im stalna mušterijasve dok nisu počeli fušeriti....iz grudnjaka obavezno probiju žice, potkošulje i gaće su mi sve poprimili sivkastu nijansu, pidžame i spavaćice nema šanse da ispeglam ravnomjerno po šavu jer je sve heravo
![]()
![]()
Njihov odnos prema radnicima neću ni komentarisatio tome se već pisalo dosta puta na forumu.
-
safran
#44 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.
Iz Liscinih grudnjaka ne ispadaju žice.
Nego, listam temu i taman hoću da napišem za Plantago čajeve kad me neko preduhitri. Dizajn manje-više, bitan jeste za privuć pažnju ali na kraju kutiju uvijek bacim. Međutim, mješavine čajeva su famozne. Imam osjećaj da su prošle godine samo iskočili na tržište. Zna li neko - ko stoji iza Plantago, od kada postoje i sl.
Nego, listam temu i taman hoću da napišem za Plantago čajeve kad me neko preduhitri. Dizajn manje-više, bitan jeste za privuć pažnju ali na kraju kutiju uvijek bacim. Međutim, mješavine čajeva su famozne. Imam osjećaj da su prošle godine samo iskočili na tržište. Zna li neko - ko stoji iza Plantago, od kada postoje i sl.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#45 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.
Stvarno me iznenađuje ovo što pišete. Ne sumnjam da govorite istinu, jer zaboga ne vjerujem da je iko na ovoj temi zaposlenik alma rasa ili konkurentne im firme. Ja uzimam njihove potkošulje, a gaće Adriatic jer im stvarno nema premca. Uzimam također i podmajice i duge gaće alma ras i to dugo vremena. Sve je kako treba izuzev etikete koja je malo izgubila bojususpect_zero wrote:damskot wrote:To ti neko na pijaci prodao fush ..suspect_zero wrote:Vala meni je Alma Ras smeće pravo, nikakav kvalitet za visoku cijenu![]()
Ja nisam viđala po pijaci njihov veš![]()
Od kada se otvorila radnja kod Papagajke bila sam im stalna mušterijasve dok nisu počeli fušeriti....iz grudnjaka obavezno probiju žice, potkošulje i gaće su mi sve poprimili sivkastu nijansu, pidžame i spavaćice nema šanse da ispeglam ravnomjerno po šavu jer je sve heravo
![]()
![]()
Njihov odnos prema radnicima neću ni komentarisatio tome se već pisalo dosta puta na forumu.
- strong69
#46 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.
Ja nisam cuo nista negativno... Cesto prolazim kroz Olovo, svratim na kafu, popricam sa ljudima ali zaista nisam cuo nijednu ruznu rijec o odnosu prema radnicima.cyprus wrote:Čuh i ja svašta o tretmanu radnika u Alma Rasususpect_zero wrote:Njihov odnos prema radnicima neću ni komentarisatio tome se već pisalo dosta puta na forumu.
- JohnnyS
#47 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.
Možda ja nisam bio pažljiv na satovima "Prirode i društva" ili "Zemljopisa", ali gdje to u Bosni i Hercegovini ima plantaža kaf/h/v/e pa da pojedine uvoznike ubrajate u domaće proizvođače?
-
julisiz es grant
#48 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.
A jeste znali odakle ime firme? Iz pouzdanog izvora: od skraćenih imena gazde i žene mu-Almasa i Rasimcyprus wrote:Čuh i ja svašta o tretmanu radnika u Alma Rasususpect_zero wrote:Njihov odnos prema radnicima neću ni komentarisatio tome se već pisalo dosta puta na forumu.
A ja sve konto nešto na latinskom
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#49 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.
Vispak je inače kompanija sa sjedištem u Sijera LeoneuJohnnyS wrote:Možda ja nisam bio pažljiv na satovima "Prirode i društva" ili "Zemljopisa", ali gdje to u Bosni i Hercegovini ima plantaža kaf/h/v/e pa da pojedine uvoznike ubrajate u domaće proizvođače?
- JohnnyS
#50 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.
_BataZiv_0809 wrote:Vispak je inače kompanija sa sjedištem u Sijera LeoneuJohnnyS wrote:Možda ja nisam bio pažljiv na satovima "Prirode i društva" ili "Zemljopisa", ali gdje to u Bosni i Hercegovini ima plantaža kaf/h/v/e pa da pojedine uvoznike ubrajate u domaće proizvođače?
Pa koja je razlika između toga i neke firme koja uvozi banane? Po kojoj logici je jedna firma domaći proizvođač, a druga samo uvoznik?