Jeben neki sok...Država wrote:Ja da se pitam, ja bih budžetlijama plaće isplaćivao u domaćim proizvodima. Recimo, pavlake 'Smajić' toliko i toliko, Kafe 'Zlatna Džezva' toliko i toliko, Klasovog hljeba toliko i toliko... Na taj način bi punio budžet iz kojeg se oni finansiraju.
Jednom prilikom sam sjedio u gostima kod žene kojoj su četnici ubili muža (prima šehidsku), srušili kuću, a sa njom živi i njen brat sa porodicom koji je RVI (prima invalidninu). Umalo nisam pao sa kauča kad me je 'ugostila' sa čašom soka 'La Vita'. Kulturno sam iskulirao situaciju i ne dirnuvši sok, otišao kući. Poslije je ona moju bivšu ženu pitala šta nije bilo u redu, zašto nisam popio sak. Uzeo sam slušalicu i rekao:'Taj sok ti je ubio muža, srušio kuću i napravio brata invalidom'.
Danas se ni ne družimo. Baš me briga...
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV?
-
salvatore paradise
#26 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
- uglavnomja
#27 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
2-3 puta jeftiniji, a bljak 
- O'zone
- Globalni moderator
#28 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
Rezerviši mi mjesto, ne bilo ti naređenoAlfons Kauders wrote:cekam taj dan i vec je dogovoreno s kolegama i dijelom rajom iz privatnog sektoraO'zone wrote:Kako je krenulo tražit će budžetlije posao u privatnom sektoru
janje se okrece, uzimamo slobodnu heftu ako treba, neplaceno
- rajvoSa0
#29 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
Sta god pricali, drzavni sektor ispred sebe ima jos bar 10 godina da ovo rade, odnosno da ne rade.. E nakon toga, neka nam je bog na pomoci. A vec do tada ce se promjeniti prioriteti, bicemo malo blize EU, pa onda idu rezovi, otpustanja i sve ostalo.
To ce biti. To mora biti. Pola moje porodice je zaposleno na budzetu, i ja vam kao takav to kazem. Samo je pitanje vremena kad ce to biti..
To ce biti. To mora biti. Pola moje porodice je zaposleno na budzetu, i ja vam kao takav to kazem. Samo je pitanje vremena kad ce to biti..
-
mavi
#30 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
I ja sam zaposlen u privatnom sektoru, radim crnački, plata nije neka, ali preživljava se. Nek vid satisfakcije mi je činjenica da nadređeni cijene to što radim (završavam poslove). Imam osjećaj da sam društveno koristan i ono, baš mi je godra što se ne uklapam u savremeno facebook - lezihljebevićko - zombijevsko - teletabis društvo.
Nadam se da će jednog dana svi besposleni, budžetski lelemudani svoj hljeb morati da zarađuju kod privatnika
Nadam se da će jednog dana svi besposleni, budžetski lelemudani svoj hljeb morati da zarađuju kod privatnika
- daxon
#31 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
Ma ništa od toga, kada se parazitska bajka na budžetu završi , oni su se već obezbjedili nekretninama koje će davati u zakup, a da ne pominjem otpremnine koje će dobivati, te nekakve zakone, koje će sigurno donijeti, o obavezi države da im isplati kredite i obezbjedi prijevremeno penzionisanje sa 35+ godina i sl. tako da im neće biti potreban posao u privatnom sektoru. Uostalom kao i sada i do sada, jednom parazit, uvijek parazit (čast malom broju vrijednih i poštenih izuzetaka)O'zone wrote:Rezerviši mi mjesto, ne bilo ti naređenoAlfons Kauders wrote:cekam taj dan i vec je dogovoreno s kolegama i dijelom rajom iz privatnog sektoraO'zone wrote:Kako je krenulo tražit će budžetlije posao u privatnom sektoru
janje se okrece, uzimamo slobodnu heftu ako treba, neplaceno
-
huone
#32 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
To je cinjenica na globalnom nivou a ne samo u Bosni.Samarana wrote:Pitao sam nekoliko ljudi da li bi zasnovali porodicu ako nemaju posao na budzetu, gotovo svi su rekli nema sanse.
Nova godina, praznici, slavlje.. gledam malo ljude sta pisu na fb.. dabogda bio zdrav, odmah poslije toga uhljebio se i tako dalje i tako dalje..
Gdje god krenes, budzet, budzet, budzet, budzet.. da li je moguce da nam se ovoliko uvuklo pod kozu?
Mnogim ljudima nije san vise da jure novac citav zivot vec im je potrebna i sigurnost i mogucnost da dugorocno planiraju, nesto sto je danas i u zapadnim zemljama tesko ostvariti na trzistu.
- JThomas
#33 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
jašta je.
hajmo svi na budžet, ili barem 70%, a da ovih 30% u privatnom sektoru irgeti dan i noć i za sebe i za budžet, jelde?
hajmo svi na budžet, ili barem 70%, a da ovih 30% u privatnom sektoru irgeti dan i noć i za sebe i za budžet, jelde?
-
Bodkin
#34 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
ma pusti ga. na zapadu ljudi ne znaju za tu rijec. niko nece da radi za drzavu. cuj zapad i rad za drzavuJThomas wrote:jašta je.
-
x_lecter
#35 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
Jok nego mi je zivotni motiv sa zavrsenim faxom pun elana na biro i cekati da se korporacije otimaju oko mene ... Budzet nego sta 
-
bos92
#36 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
Mi ostali radnici smo ljudi drugog reda,ma ne jebu nas ni dva posto,hoces neki papir da zavrsis ne moze,hoces kredit u banci ne moze,kaze da si na budzetu ne bi bilo nikakvih problema
-
x_lecter
#37 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
i onda je ovaj pravi mudrac i pita nas zasto nam je budzet san?bos92 wrote:Mi ostali radnici smo ljudi drugog reda,ma ne jebu nas ni dva posto,hoces neki papir da zavrsis ne moze,hoces kredit u banci ne moze,kaze da si na budzetu ne bi bilo nikakvih problema
-
nelle_tz
#38 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
Sta bi tek ovaj covjek trebao reci http://www.youtube.com/watch?v=IpCc0YIoTmM
-
detroit-mercy
#39 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
Neko ti je napricao neistine o SvabamaDržava wrote:Stvar je mentaliteta. Jbg, kod nas je glavno 'da ne puca', 'da je plata sigurna', 'da imaš pravo na izmotavanje tipa beskrajno bolovanje i slično'...
Ja po pitanju posla imam mentalitet Švabe. Hoću da radim k'o konj i hoću da budem extremno plaćen za to. Ne interesuju me nikakvi slobodni dani, bolovanja, praznici i slično. Ipak, shvatam da je nekome opštinski šalter životni san. Jbg...
A glede budzeta, naravno da je velikom broju ljudi u BiH to san, razlozi poznati, ne tebam ponavljati.
-
detroit-mercy
#40 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
Sta smatras globalnim nivoomhuone wrote:To je cinjenica na globalnom nivou a ne samo u Bosni.Samarana wrote:Pitao sam nekoliko ljudi da li bi zasnovali porodicu ako nemaju posao na budzetu, gotovo svi su rekli nema sanse.
Nova godina, praznici, slavlje.. gledam malo ljude sta pisu na fb.. dabogda bio zdrav, odmah poslije toga uhljebio se i tako dalje i tako dalje..
Gdje god krenes, budzet, budzet, budzet, budzet.. da li je moguce da nam se ovoliko uvuklo pod kozu?
Mnogim ljudima nije san vise da jure novac citav zivot vec im je potrebna i sigurnost i mogucnost da dugorocno planiraju, nesto sto je danas i u zapadnim zemljama tesko ostvariti na trzistu.
Privatni sektor na zapadu je puno atraktivniji nego drzavni (veca lova, mogucnost napredovanja, iskustva koja stices, mogucnost promjene posla sa iskustvom i dr), tako je bilo prije a danas jos vise kada vecina drzava ima problema sa budzetskim deficitom tako da non stop smanjuju budzete. Pa vecina budzetlija ovdje nije dobila povisice vec par godina, bonusa nema niodakle, beneficije se redukuju i td
Razlika je cak raditi za privatnu kompaniju (u vlasnistvu jedne ili dvije osobe) i javnu korporaciju (dionicko drustvo u vlasnistvu akcionara). Obicno kada radis za privatnu kompaniju atmosfera je puno vise relaksirajuca
Ne zanosite se previse drzavnim poslovima, nekada bilo. Hebote, kad pogledas ove ovdje veci Marxisti od nas, oni su za sto manje drzave i uplitanja drzave, fakat ko Marx
- MedenoSrce
#41 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
meni te drzavne pozicije nisu nikad bile zanimljive, druga je stvar namjestenje u MVP
bila jednom na razgovoru u jednoj komori, puse njih troje, puna pepeljara ispred njih, drugu kafu saljevaju (prljave soljice od prve su jos uvijek na stolu) - kontam da nisam pogrijesila vrata.
Visina primanja, nova znanja i poznanstva su meni jedini motiv pri izboru zaposlenja i uvijek je tako bilo.
bila jednom na razgovoru u jednoj komori, puse njih troje, puna pepeljara ispred njih, drugu kafu saljevaju (prljave soljice od prve su jos uvijek na stolu) - kontam da nisam pogrijesila vrata.
Visina primanja, nova znanja i poznanstva su meni jedini motiv pri izboru zaposlenja i uvijek je tako bilo.
- Saian
#42 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
detroit-mercy wrote:oni su za sto manje drzave i uplitanja drzave, fakat ko Marxza odumiranje drzave
.

Ja sam miljama od struchnjaka za Marxa, al mislim da ne grijeshim puno, ako te ispravim. Mozda ti chak chinim uslugu, jer chini se da zivis u drzhavi u kojoj je vrlo korisno drzati ideje marksizma i libertarizma u glavi na sigurnoj udaljenosti jedne od drugih, te imati dobru predstavu o njihovim slichnostima i razlikama. Upucheniji su pozvani da me pouche boljem naravno. Dotad
http://en.wikipedia.org/wiki/H._L._Mencken
http://en.wikipedia.org/wiki/Ayn_Rand
http://en.wikipedia.org/wiki/Libertaria ... ted_States
- damskot
#43 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
Kad bih uporedili nas ljude sa necim to bi bilo RAK Karcinom planete . Množimo se uništavamo pa se opet množimo .
Kad to svatis zelis nesto značiti pa makar to bilo za lokalnu zajednicu .
Sta meni nije jasno kako mozes 45 godina provesti na poslu i sve sto si uradio je odhranio djecu tj potrosace tj pomnozio se .
Kako je pred smrt , kako se osjecas da si život potrošio da bi se razmnožio ? To mene zanima .
Naravno ne pričam o čistačicama koje nam lijepo očiste i operu da cijela kancelarija odmara mirisem . Ili kuharice za ciju hranu vozim s breke na vojničko . Ti ljudi žene su sa svojim postojanjem uljepšali nama zivot . Pricam o drugoj vrsti koja je postala većina u bih .
Kad to svatis zelis nesto značiti pa makar to bilo za lokalnu zajednicu .
Sta meni nije jasno kako mozes 45 godina provesti na poslu i sve sto si uradio je odhranio djecu tj potrosace tj pomnozio se .
Kako je pred smrt , kako se osjecas da si život potrošio da bi se razmnožio ? To mene zanima .
Naravno ne pričam o čistačicama koje nam lijepo očiste i operu da cijela kancelarija odmara mirisem . Ili kuharice za ciju hranu vozim s breke na vojničko . Ti ljudi žene su sa svojim postojanjem uljepšali nama zivot . Pricam o drugoj vrsti koja je postala većina u bih .
-
detroit-mercy
#44 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
Ovo za drzavu je bio samo vrsta sarkazmaSaian wrote:detroit-mercy wrote:oni su za sto manje drzave i uplitanja drzave, fakat ko Marxza odumiranje drzave
.
![]()
Ja sam miljama od struchnjaka za Marxa, al mislim da ne grijeshim puno, ako te ispravim. Mozda ti chak chinim uslugu, jer chini se da zivis u drzhavi u kojoj je vrlo korisno drzati ideje marksizma i libertarizma u glavi na sigurnoj udaljenosti jedne od drugih, te imati dobru predstavu o njihovim slichnostima i razlikama. Upucheniji su pozvani da me pouche boljem naravno. Dotad
http://en.wikipedia.org/wiki/H._L._Mencken
http://en.wikipedia.org/wiki/Ayn_Rand
http://en.wikipedia.org/wiki/Libertaria ... ted_States
- Saian
#45 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
fala sto me navratidetroit-mercy wrote: Ovo za drzavu je bio samo vrsta sarkazmajer ovdje stalno kukaju kako imaju previse drzave i dzabojedaca
, pa sam to povezao sa Marxovim "Odumiranjem Drzave".
http://en.wikipedia.org/wiki/Libertarian_Marxism
-
NeenaSa
#46 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
Chast izuzetcima, (za)ostali, oli SHtela; jadni smo, koji se uhvate u koshtac.
Guraj dok ne ispravish nepravdu.
Tko prezhivi, prichat' tje.

Guraj dok ne ispravish nepravdu.
Tko prezhivi, prichat' tje.
- int21
#47 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
Neradnicki mentalitet od uvjek.
Parole "nek se ne puca", "sigurna plata", "a gdje sam ja tu" oslikavaju nas narod. Nije krivo 200-300 politicara sto 400.000 - 500.000 nece da radi. Nije se ni svabo preko noci naucio.
Ne stice se novac ili sta vec preko noci (ako posteno radite) nego radom....dugogodisnjim. A nas narod vidio u sapunicama da djeca 25 godina ne rade a sve imaju. Aha....samo nek gledaju sapunice i nek se ne puca.
Na kraju krajeva, budzetska plata prosjecnog cinovnika je oko 1000KM...sto se postenim radom i mozgom zaradi za mnogo manje od mjesec dana. To i jeste dream ako je minimalac za koji mnogi rade 350Km. Ali moze se postaviti i pitanje sta taj neko na minimalcu zna raditi da bi radio za 1500KM? Mi smo poznati da sve znamo dok ne dodje stani pani...
Parole "nek se ne puca", "sigurna plata", "a gdje sam ja tu" oslikavaju nas narod. Nije krivo 200-300 politicara sto 400.000 - 500.000 nece da radi. Nije se ni svabo preko noci naucio.
Ne stice se novac ili sta vec preko noci (ako posteno radite) nego radom....dugogodisnjim. A nas narod vidio u sapunicama da djeca 25 godina ne rade a sve imaju. Aha....samo nek gledaju sapunice i nek se ne puca.
Na kraju krajeva, budzetska plata prosjecnog cinovnika je oko 1000KM...sto se postenim radom i mozgom zaradi za mnogo manje od mjesec dana. To i jeste dream ako je minimalac za koji mnogi rade 350Km. Ali moze se postaviti i pitanje sta taj neko na minimalcu zna raditi da bi radio za 1500KM? Mi smo poznati da sve znamo dok ne dodje stani pani...
-
mali_balon
#48 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
Drevne mudre izreke koje nisam cuo nigdje osim u BiH a bilo me je svukuda.
1. Ne mogu oni mene platiti koliko ja mogu ne raditi
2. Bolje djaba sjediti nego djaba raditi
3. Lezi hljebe da te jedem
Eto nastavite niz. Ove izreke fino opisuju sto je motiv raditi na drzavnoj sisi. Mi Bosanci smo specificni necemo raditi ako nas bas nevolja ne natejra. Nesta se rugamo Crnogorcima a isti smo ko oni.
1. Ne mogu oni mene platiti koliko ja mogu ne raditi
2. Bolje djaba sjediti nego djaba raditi
3. Lezi hljebe da te jedem
Eto nastavite niz. Ove izreke fino opisuju sto je motiv raditi na drzavnoj sisi. Mi Bosanci smo specificni necemo raditi ako nas bas nevolja ne natejra. Nesta se rugamo Crnogorcima a isti smo ko oni.
-
almir90
#49 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
Što se mene tiče, više bi volio neki privatni posao imati nego se nakačit na budžet, mene to više privlači od pomijanja po kancelariji čitav dan. Jedino za šta bi iskoristio kad bih dobio neki budžetski posao je to da radim godinu-dvije, uštedim lovu, upoznam korisne ljude koji bi mi kasnije kroz razvoj privatnog posla mogli biti od pomoći, to bi bio jedini razlog. A, ovako da ostatak života provedem u nekoj kancelariji ili šalteru ne bi volio, barem je to moje mišljenje.
-
SSemir
#50 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
nije to do nas nego do situacije u drzavi. koliku ti sigurnost nudi rad u privatnom sektoru? gdje mozes sa 25 godina, prvo zaposlenje imati sa platom od 1200-1300 KM ? ko ti daje garanciju da mozes podici sebi kredit za auto, za stan? koliko takvih privatnih firmi u drzavi ima? a sve ovo dobijes na budzetu.
nisam ni ja ljencuga, teglim i radim od djetinjstva sve i svasta, pa da sanjam o budzetu samo zbog toga jer se tamo nista ne radi. a niti mastam da sa diplomom od faksa u jeku mladosti budem nekakav kancelarijski radnik, zatvoren u 4 zida 8 sati dnevno bez ikakve dinamike i motivacije. niti se zelim zadovoljiti sa platom od 1200 KM, naravno da zelim vise.
grebem i trazim da se ubacim na budzet, da imam stabilnost neku za pocetak, da mogu trositi i hodati, kupiti sebi auto, putovati. onda poslije privatno uporedo poceti raditi, i stvarati i zaradjivati za sebe. ne jebu te na budzetu sa prekovremenim i ostalim stvarima. u 4 izadji iz kancelarije, ideri do pola noci svoj neki biznis, pa i ako ne uspijes, imas idalje sigurnost na tom svom poslu.
da je uredjena i normalna drzava, radnici na budzetu bi bili oni koji nisu uspjeli sa karijerom.
a manite se price o bankrotu drzave, drzava ce zadnja bankrotirati, kada do toga dodje nece ni radnici iz privatnog sektora uzivati.
nisam ni ja ljencuga, teglim i radim od djetinjstva sve i svasta, pa da sanjam o budzetu samo zbog toga jer se tamo nista ne radi. a niti mastam da sa diplomom od faksa u jeku mladosti budem nekakav kancelarijski radnik, zatvoren u 4 zida 8 sati dnevno bez ikakve dinamike i motivacije. niti se zelim zadovoljiti sa platom od 1200 KM, naravno da zelim vise.
grebem i trazim da se ubacim na budzet, da imam stabilnost neku za pocetak, da mogu trositi i hodati, kupiti sebi auto, putovati. onda poslije privatno uporedo poceti raditi, i stvarati i zaradjivati za sebe. ne jebu te na budzetu sa prekovremenim i ostalim stvarima. u 4 izadji iz kancelarije, ideri do pola noci svoj neki biznis, pa i ako ne uspijes, imas idalje sigurnost na tom svom poslu.
da je uredjena i normalna drzava, radnici na budzetu bi bili oni koji nisu uspjeli sa karijerom.
a manite se price o bankrotu drzave, drzava ce zadnja bankrotirati, kada do toga dodje nece ni radnici iz privatnog sektora uzivati.