Pogresno gorivo !

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Neodlucna 23

#26 Re: Pogresno gorivo !

Post by Neodlucna 23 »

daxon wrote:
Neodlucna 23 wrote:Molim te koje mi je najbolje rijesenjaa sta da radim da punim ili da ne punim ???
Parkiraj auto, nazovi bihamk ili nekog majstora da dođe i ispita u čemu je stvar, a to je jednostavno. Rekao bih ti šta možeš i sama uraditi, koje crijevo skinuti i kako, ali vidim da o tome ništa ne znaš pa neću gubiti vrijeme. Uglavnom, nije neki problem, samo nazovi bilo koga, svaki drugi muškarac koji ima auto duže od godinu dana znat će riješiti taj problem. Ili, naspi pun rezervoar i pravi se da ništa nije... pa kako bude, najvjerovatnije će motor kroz benzin prožvakati i tih 8l diesela ukojiko je stvarno nasut diesel.
Aha... Hvala !
punta

#27 Re: Pogresno gorivo !

Post by punta »

a rece li mu ti sta da naspe ili je li on upito tebe
ili ste se samo gledali
Antifriz+

#28 Re: Pogresno gorivo !

Post by Antifriz+ »

Neodlucna 23 wrote:Vozim benzinca, i gorivo mi je bezolovno., mislim da mi je sad na pumpi nasuo DIZEL gorivo.. Kakve su posljediceee ??? Ugl.u pitanju je EP pumpa na vracama :((((
Na vecini pumpi je pistolj od dizela deblji nego od benzina pa je veca vjerovatnoca da ce neko nasuti greskom benzin u rezervoar sa dizelom nego obratno... a kako je vecina EP pumpi skoro renovirana cisto sumnjam da se to desilo, prije ce biti da je nasuo EUROCLASS benzin koji je skuplji od "obicnog"...
Qler

#29 Re: Pogresno gorivo !

Post by Qler »

Mojoj svastiki,su,nedavno nasuli benzin u dizela... Otisao ja reko u sta si gledao majke ti kad si sipao, veca rupa, crna, auto drnda... Kaze sto nije naglasila.. Uredno je platio gorivo.

Sent from my Lumia 920 using Tapatalk
punta

#30 Re: Pogresno gorivo !

Post by punta »

na renoviranoj valjda se placa na kasi
nema placanja kod onog sto sipa
Antifriz+

#31 Re: Pogresno gorivo !

Post by Antifriz+ »

punta wrote:na renoviranoj valjda se placa na kasi
nema placanja kod onog sto sipa
Nije tacno, provjereno!
punta

#32 Re: Pogresno gorivo !

Post by punta »

ja sipam na istoj nikad dosad nisam platio pumpađiji
prvi put kad su je napravili i htio sam platit pumpađiji on mi je reko placa se unutra

4 puta mjesecno sipam na toj pumpi i uvjek placam na kasi i nikad nisam vidio da je neko platio pumpađiji
nookey

#33 Re: Pogresno gorivo !

Post by nookey »

Samo da se nadovežem na ovo da pošto je benzinac ne bi trebalo biti problema...

NIJE TAČNO! Benzinac ne može 'potrošiti' naftu jer svjećice ne mogu upaliti dizel, može samo napraviti havariju ako bude tako vozila.

Kad se u dizela naspe benzin onda nije strašno, jer se u naftu i sipa na rezervoar 1-2 litra benzina da ne zaledi na velikim minusima...

To se pod hitno treba izvući ako je nasut dizel, a vrlo je moguća opcija da je to ipak euroclass benzin ;)
Gray

#34 Re: Pogresno gorivo !

Post by Gray »

Ako je clio 3 na njemu ima naljepnica sa unutrašnje strane poklopca gdje piše koje gorivo ide tako da bi vjerojatno vidio to da je krenuo nasuti dizel. Jesi li sigurna da nije nasuo euroclass? Koliko je goriva bilo prije nego si nasula, je li bio prazan rezervoar?
gidra

#35 Re: Pogresno gorivo !

Post by gidra »

Otišla joj bobina/e pa zato trza u vožnji vjerovatno, standardan problem na Cliu.
sLLayer

#36 Re: Pogresno gorivo !

Post by sLLayer »

Qler wrote:Mojoj svastiki,su,nedavno nasuli benzin u dizela... Otisao ja reko u sta si gledao majke ti kad si sipao, veca rupa, crna, auto drnda... Kaze sto nije naglasila.. Uredno je platio gorivo.

Sent from my Lumia 920 using Tapatalk
realno nije covjek kriv ako mu se ne kaze sta ce nasuti, treba on da procjenjuje kako auto radi jel dizel il ben, ja uvijek gledam dok ne uzme onaj pistolj jer ne znam kako bi kasnije dokazao i da sam rekao benzin a da dizel naspe..
Nermin_BH

#37 Re: Pogresno gorivo !

Post by Nermin_BH »

Kakvo dosipanje benzina pusti te price. Odmah kod majstora i nek ti isprazni rezervarr i ocisti crijeva, da ti ne platis bezveze pun rezervar i napravis veliku stetu. Procitaj ovaj clanak

http://www.automehanicar-za-svakog.blog ... 21125.aspx
Better Man

#38 Re: Pogresno gorivo !

Post by Better Man »

Gray wrote:Ako je clio 3 na njemu ima naljepnica sa unutrašnje strane poklopca gdje piše koje gorivo ide tako da bi vjerojatno vidio to da je krenuo nasuti dizel. Jesi li sigurna da nije nasuo euroclass? Koliko je goriva bilo prije nego si nasula, je li bio prazan rezervoar?
Obzirom da je rekla da joj je rezervoar 45 litara, onda se radi o Cliu 2, jer trojka ima rezervoar od 55 litara.
Googlerica

#39 Re: Pogresno gorivo !

Post by Googlerica »

obavezno isprazniti rezevoar !!!
smasma

#40 Re: Pogresno gorivo !

Post by smasma »

imao sam isti problem. Umjesto dizela natocio benzin za 20 km. Auto trza, nece pa nece :D Otisho na pumpu, natocio dizela 50, i rijesen problem.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#41 Re: Pogresno gorivo !

Post by Matijevic_Vlado »

nemoj jebat :mrgreen: ?
Dendrlix

#42 Re: Pogresno gorivo !

Post by Dendrlix »

Mitbastersi (ili je top gear bio) su sipali dizel u benzinca i benzin u dizelasa, vozili dok auto nije stalo. Ponovo nasuli ispravno gorivo i poslije duzeg verglanaja upalili i nastavili voziti....

@neodlucna

Ako auto pali, ide itd, slobodno dospi benzina do cepa i vozi. Bezveze ce ti uzeti pare u servisu da ti ociste rezervoar.
sorcerer

#43 Re: Pogresno gorivo !

Post by sorcerer »

kad naspes dizel u benzinca obicno pukne glava ,tako da ti ta teorija mitbastersa pada u vodu......
obrnuto se nece nista desiti ako su manje kolicine progutace dizelcina al se nece ugasiti....
hopi

#44 Re: Pogresno gorivo !

Post by hopi »

da čak znam da neki u starije dizel aute (a vjeroatno i malo lošije motore) sipaju malo benzina valjda radi lakšeg paljenja ili da ne ledi goirvo, mislim 5 do 10% benzina i da to ne šteti motoru
sorcerer

#45 Re: Pogresno gorivo !

Post by sorcerer »

benzin sprjecava stvaranje parafina u dizel gorivu...
mahalas505

#46 Re: Pogresno gorivo !

Post by mahalas505 »

Po meni veca steta moze nastupiti kad se naspe benzin u vozilo koje ide na dizel. Dizel sluzi za podmazivanje pumpe za gorivo, dok benzin ima sasvim druga svojstva. Tako da je velika vjeravatnoca da ce doci to ostecenja pumpe. Takodjer, zbog vece kompresije unutar dizel motora, moze doci i do nepravilnog paljenja smjese, pa i samim tim to ostecenje motora. Pogotovo su osjetljivi ovi CR, HDI motori. Naravno ovdje govorim kad se naspu malo vece kolicine.
peli

#47 Re: Pogresno gorivo !

Post by peli »

definitivno je Euroclass u pitanju a ne dizel
Bullet Tooth Tony

#48 Re: Pogresno gorivo !

Post by Bullet Tooth Tony »

drndalo wrote:Mislis nisi ga uzela, jer nisi usla unutra da platis na kasi, nego si dala "malom" na pumpi u ruke ? Ne samo zbog ovoga, uvijek udjem i platim gorivo na kasi, i uzmem racun... Mozda ti nisu pogrijesili, ali da imas racun, mogla bi njih ganjati za troskove opravke auta, ovako ti ostaje da se nadas da ti se samo cini da stuca, i da pokusas naci nekoga ko ce provjeriti jel pogresno nasuto, ili nasuti do vrha benzin, boga moliti da to bude dovoljno da sta ne zjbes... *ebiga, desava se, moras nauciti da pazis...
Kako da ih ganja ? .... Jel duznost onog koji toci gorivo da pogleda na poklopcu koje gorivo trosi automobil ?

Mislim moguca situacija je, da je ona uzela racun na kojem pise dizel a onaj sto toci hladno kaze "Pa rekla mi ona da naspem dizel" ?
Qler

#49 Re: Pogresno gorivo !

Post by Qler »

Duznost je, jer mu je to i posao. Da sipa odgovarajuce gorivo. Zamisli na sta bi to ličilo kad bi avi radili strogo kako kupac kaže bez provjere. Ili bas banalan primjer, kazes zubaru da te boli trica da je vadi, i kasnije skontas da mozda bila cetvorka, a on kaže, ti rekao to ja uradio, nisam pogledao...
lajkujMe

#50 Re: Pogresno gorivo !

Post by lajkujMe »

Ja uvijek naglasim koje gorivo, ja otvaram cep od rezervara i lijepo gledam ciku dok sipa benzin sve dok ne zavrsi ja zatvorim dzep i odem unutra da platim to je jedini ispravan nacin da se to radi.
Post Reply