Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post Reply
Alfons Kauders

#26 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Alfons Kauders »

Acerovac wrote:Sve propalo.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Kr ... 23383.html

Krajina: FBiH nema novca za plate

Srna - 22.12.2013 09:50

SARAJEVO - Ministar finansija Federacije BiH /FBiH/ Ante Krajina rekao je da federalna Vlada trenutno nema sredstava da isplati plate budžetskim korisnicima.

"U ovom momentu nema nikakvih isplata. Mi smo trenutno u takvoj situaciji da sakupljamo novac za plate, pa zaključite kako stvari stoje. Otplata duga ide, a sve ostalo biće u skladu sa raspoloživim sredstvima", rekao je Krajina.
U jednu ruku ovo je odlicna vijest - ne mogu povuci 62 miliona od IMF-a, ne mogu raskrcmiti 58 miliona od Elektroprenosa. :thumbup:

Stoga fino - nema plata, "nuzda zakon mijenja" kaze Krajina... Onda nema ni kolektivnih, ni regresa, ni ostalih sranja budzetlijama.
Alfons Kauders

#27 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Alfons Kauders »

matematicar_teski wrote:Alfonse varas se za bhtelecom i distribuciju BiH, veliki zalet je napravljen. 4G mreza nije mala stvar, distribucija najbolja godina, akumulacije pune, elektrane se vrte(osim u kaknju gdje bio generalni remont jednog bloka, bloka 7). Ove lokalne sarajevske firme u KS su najvveci lopovi i da propadnu ne bi se niko okrenuo,tipa vodovod, toplane, gas, gras je propao, zoi takodjer, sport je umro.
Pozitivna stvar je sto elektroprivreda šumske na koljenima, m tel propada kao i ubleha eronet, hzhbih je minorna.
Btw. Aluminij ocekujem da preuzmemo.
Za BH Telecom vrlo dobro znam sta pricam, i ne znam o kakvom zaletu pricas? Pada broj korisnika fiksnih telefona. Gube trzisni udjel u telefoniji i internetu, pada dobit... Sta je tu pozitivno? 4G?

Koliko ce im godina trebati da implementiraju 4G, da osiguraju dobru pokrivenost i da pocne generisati ikakve pare? S postojecim cijenama mobilnog neta - nikad... 4G nije zazivio ni u Evropi, u vecini zemalja ga nema nikako, a tamo gdje ga ima stvari ne stoje bas najbolje, jer i 3G mreza omogucava jebeno dobre brzine (21Mbps, vise nego sto vecina nas ima kuci)... Jednostavno nema trzista za 4G u Bosni, barem ne trenutno - i to se nece promijeniti u narednih nekoliko godina.

Telecom pisi propalo sefe, ja imam nesto malo dionica, halalio sam vec... Za max dvije godine dobit ce im pasti ispod 100m godisnje, a imali su skoro 150.

Ako je jedina pozitivna vijest iz EP to da nije bilo suse i da su akumulacije pune, onda stvarno ne znam sta reci? Koliko je izgradjeno novih elektrana od rata do danas? Imali smo veci instalirani kapacitet 1996 nego danas. :roll:

Aluminij bolje da ne preuzimamo, eto im ga, sami su trazili... Rupa bez dna, s trenutnim cijenama aluminija i energije jednostavno ne moze biti profitabilan.
starii

#28 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by starii »

dovoljno je da penzije ne isplate jedan mjesec eto ti kraha...zdravstevni sistem je pred bankrotom..
vidis kakvo je stanje sa grijanjem i plinom...ljudi misle da je problem sad sa ovom platom a ne vide problem u januaru koji je dug i kad je naplata svakako svih poreza i doprinosa mala...pa sve ce se to odraziti na dalje....i ono malo para sto dode od MMF nece nista pokriti...
Korisničkoime

#29 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Korisničkoime »

E hebiga što se tiče usluge BH Telecoma ja sam zadovoljan koristi istu i privatno i poslovni, net je vazda stabilan, konekcija koliko para toliko i muzike što je normalno. Ne kažem da je svugdje tako ali kod mene i općenito kod ljudi koje ja poznajem a koji su korisnici problema nema.
Veći su problemi sa strujom, vodom, odlaganjem smeća ali ima tu i lokalne problematike.
Uglavnom se slažem da nam dolazi na naplatu što ne zapošljavamo po struci i znanju nego po amidžama, dajdžama, stranci ili parama na kraju. Ovo što za sada funkcioniše, barem kod mene, moglo bi i bolje i prije svega za manje novca tj. mogli bi biti konkurentniji.
Acerovac

#30 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Acerovac »

Ne moze se naprijed, kad ne postoje prave privatne firme, a jedino sto ima novac su drzavne firme I institucije, a tu se zaposljavaju stranacki pripadnici kojih je 90 % kupilo diplome privatnih fakulteta I jedino sto znaju je lezati na poslu I krasti. I svalerisati se na poslu, jer ostalo ne znaju.
matematicar_teski

#31 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by matematicar_teski »

Alfons Kauders wrote:
matematicar_teski wrote:Alfonse varas se za bhtelecom i distribuciju BiH, veliki zalet je napravljen. 4G mreza nije mala stvar, distribucija najbolja godina, akumulacije pune, elektrane se vrte(osim u kaknju gdje bio generalni remont jednog bloka, bloka 7). Ove lokalne sarajevske firme u KS su najvveci lopovi i da propadnu ne bi se niko okrenuo,tipa vodovod, toplane, gas, gras je propao, zoi takodjer, sport je umro.
Pozitivna stvar je sto elektroprivreda šumske na koljenima, m tel propada kao i ubleha eronet, hzhbih je minorna.
Za BH Telecom vrlo dobro znam sta pricam, i ne znam o kakvom zaletu pricas? Pada broj korisnika fiksnih telefona. Gube trzisni udjel u telefoniji i internetu, pada dobit... Sta je tu pozitivno? 4G?

Koliko ce im godina trebati da implementiraju 4G, da osiguraju dobru pokrivenost i da pocne generisati ikakve pare? S postojecim cijenama mobilnog neta - nikad... 4G nije zazivio ni u Evropi, u vecini zemalja ga nema nikako, a tamo gdje ga ima stvari ne stoje bas najbolje, jer i 3G mreza omogucava jebeno dobre brzine (21Mbps, vise nego sto vecina nas ima kuci)... Jednostavno nema trzista za 4G u Bosni, barem ne trenutno - i to se nece promijeniti u narednih nekoliko godina.

Telecom pisi propalo sefe, ja imam nesto malo dionica, halalio sam vec... Za max dvije godine dobit ce im pasti ispod 100m godisnje, a imali su skoro 150.

Ako je jedina pozitivna vijest iz EP to da nije bilo suse i da su akumulacije pune, onda stvarno ne znam sta reci? Koliko je izgradjeno novih elektrana od rata do danas? Imali smo veci instalirani kapacitet 1996 nego danas. :roll:

Aluminij bolje da ne preuzimamo, eto im ga, sami su trazili... Rupa bez dna, s trenutnim cijenama aluminija i energije jednostavno ne moze biti profitabilan.
alfonse izvini ali mislim da nisi strucan u najmanju ruku za energetiku,halali, ali evo pokusat cu ti objasniti, zasto se ne grade nove centrale.
1. instalisana snaga je prevelika, industrija slabo trosi receno laicki (tek u zadnjih nekoliko godina se nesto malo oporavlja, mozda se sada vuce 3/4 snage prije rata)
2. veliki vodovi od 400 kv prave velike probleme kad su ukljuceni, a i kad su iskljuceni, tako da bi izgradnja istih za nova postrojenja dodatno zaljulja i onako zaljuljani sistem
3. uzeli su lekroprivradaa prenos enrgije, i nista ali bukvalno nista ni hebeni izolatori se ne mjenjaju od strane retardiranog elektroprenosa.
.
.
.
bujrum da diskutujemo, oko telekoma,jer vidim da si upuceniji od mene na tu temu :)
SmokingMan

#32 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by SmokingMan »

Uskoro sve na rasprodaju za 1KM,bujrum investitori,pomozite nama miskinima... :oops:
Alfons Kauders

#33 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Alfons Kauders »

matematicar_teski wrote:
Alfons Kauders wrote:

alfonse izvini ali mislim da nisi strucan u najmanju ruku za energetiku,halali, ali evo pokusat cu ti objasniti, zasto se ne grade nove centrale.
1. instalisana snaga je prevelika, industrija slabo trosi receno laicki (tek u zadnjih nekoliko godina se nesto malo oporavlja, mozda se sada vuce 3/4 snage prije rata)
2. veliki vodovi od 400 kv prave velike probleme kad su ukljuceni, a i kad su iskljuceni, tako da bi izgradnja istih za nova postrojenja dodatno zaljulja i onako zaljuljani sistem
3. uzeli su lekroprivradaa prenos enrgije, i nista ali bukvalno nista ni hebeni izolatori se ne mjenjaju od strane retardiranog elektroprenosa.
.
.
.
bujrum da diskutujemo, oko telekoma,jer vidim da si upuceniji od mene na tu temu :)

dakle instalirana snaga je prevelika... zato jer nemamo moderne 400kV dalekovode... tako da nam ne treba viska struje jer se istu ne isplati izvoziti?

jbg, hamo onda porusiti fino sve 400kV dalekovode i "visak" postrojenja, daju braca romi dobru cijenu za metal...

i kad je bilo industrije imali smo visak, imali smo u tuzli dva bloka od 200 i kusur megavata izgradjene hrvatskim i slovenackim parama... al eto, jbg, to smo imali i radili prije 40 godina... energoinvest pravio dalekovode, prekidace i trafoe sirom svijeta, parirao evropskim i americkim kompanijama... 40 godina kasnije ne znamo ni odrzavati ono sto je tada napravljeno...

to mi ne ide u glavu druze... dakle dolazimo u situaciju da se ne mogu koristiti dalekovodi od 400kV... padne snijeg i u mostaru heftu nema struje, kao da je podno mont everesta... neum takodjer... i gle cuda... pogledaju dalekovode - skidala raja profile s njih i prodavala na otpad.... niko nista nije primjetio

e upravo to mi ide na kurac

"sve nam je palo ne znamo ni mi sta je"
matematicar_teski

#34 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by matematicar_teski »

alfons znas li ti da su pokrali sve refernce energoinvestu? tako da nake javorke imaju reference za s sve ?
Alfons Kauders

#35 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Alfons Kauders »

matematicar_teski wrote:alfons znas li ti da su pokrali sve refernce energoinvestu? tako da nake javorke imaju reference za s sve ?
Ne znam detalje, al znam da je bilo svega...
Alfons Kauders

#36 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Alfons Kauders »

Korisničkoime wrote:E hebiga što se tiče usluge BH Telecoma ja sam zadovoljan koristi istu i privatno i poslovni, net je vazda stabilan, konekcija koliko para toliko i muzike što je normalno. Ne kažem da je svugdje tako ali kod mene i općenito kod ljudi koje ja poznajem a koji su korisnici problema nema.
Veći su problemi sa strujom, vodom, odlaganjem smeća ali ima tu i lokalne problematike.
Uglavnom se slažem da nam dolazi na naplatu što ne zapošljavamo po struci i znanju nego po amidžama, dajdžama, stranci ili parama na kraju. Ovo što za sada funkcioniše, barem kod mene, moglo bi i bolje i prije svega za manje novca tj. mogli bi biti konkurentniji.
Zavisi sve od lokacije... Tuzla je npr. prije 10 godina imala strasnih problema s vodom, a danas ih ima Sarajevo. S druge strane Tuzla danas ima problema s telekomom, a Sarajevo ih ima nesto manje...

Najjaci primjer mi je bila mobilna telefonija u TZ prije desetak godina. Svaki petak i subota navece, kad raja planira izlaske, padne mreza. Praznicima nikako nije ni radila, svaki Bajram, Novu i sl... I to ne par sati, vec dan-dva... Genijalci bili kratki, trebali prosiriti kapacitete... I to je trajalo dvije godine, dok su raspisali tender, pa zalba, pa kurci palci...
megaman4

#37 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by megaman4 »

koliko nam je ostalo do konačnog kraha?

nimalo! već smo krahirali, samo nam ne smiju da kažu, jer se boje reakcije onih na budžetu, koji su im biračko tijelo, jer ako bi im rekli istinu, onda bi izgubili svoje biračko tijelo.

BiH kao država nikada nije ni profunkcionisala u pravom smislu, niti će.
Vasco da Gama

#38 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Vasco da Gama »

Alfons Kauders wrote:Da razjasnim u startu - ne mislim na ekonomsku ili politicku propast, vec na infrastrukturu. Snaci ce se gamad, u to sam barem siguran. :D

Voda - u Sarajevu od rata do danas situacija sa snabdijevanjem vodom nije bila gora, a nece se ni popraviti u narednih nekoliko godina. ViK je fakticki ljustura, sve oguljeno, zaposleno metar ljudi, para za investicije nema niti ce ih biti. Gubitke na mrezi komotno mogu prestati i mjeriti jer vec godinama vise vode ide u zemlju nego u pipu.

Javni saobracaj - GRAS je propao i mora se ugasiti, samo sto to jos niko ne smije javno reci. Firma se mora likvidirati i alternative jednostavno nema. Cak i kada stoka ne strajkuje, usluga je za kurac. Ulaganja odavno nema, tehnicki problemi su sve cesci, od sudara tramvaja do pokvarenih autobusa koje ne mogu popraviti. Uposlenici su s pravom omrazeni od strane gradjana.

Struja - lova iz Elektroprenosa ce se ocito trositi na neke druge stvari, a ne na mrezu. Resursi na mnogim postrojenjima isticu, ukljucujuci proizvodna postrojenja koja necemo biti u stanju zamijeniti na vrijeme (prije svega pojedini blokovi u TE Tuzla i Kakanj). Stanje u rudnicima i povrsinskim kopovima je smijesno, mada ima rijetkih izuzetaka. Do kraja decenije struju cemo po svemu sudeci morati uvoziti.

Putna infrastruktura - sarajevsku zaobilaznicu gradimo vise od decenije, a kraca je od 10 kilometara. Dodatni argumenti su suvisni, jer je stanje u gradu haman isto, u prigradskim naseljima jos gore.

Telekomunikacije - BH Telecom polako ali sigurno propada. Nije konkurentan ni na jednom trzistu. Internet jeftiniji kod svih konkurenata, mobilni su tu negdje, fiksne raja masovno odjavljuje. Efekti su vidljivi vec od prosle godine, a ove godine pad dobiti ce biti dvocifren i u procentima i milionima. Ukratko, unistena stranacka firma koju za par godina necemo moci ni prodati. Stanje ADSL i mobilnih mreza je katastrofalno, a podrska korisnicima jos gora. Svako ko ima alternativu treba se kutarisati stoke. Sanse za oporavak minimalne.

Plin - cijena plina na medjunarodnom trzistu ce nastaviti da raste. Potrosaci koji se griju kod toplana placaju "tri ruke" od prelaska energenta preko granice do placanja usluge. Cijena grijanja na toplanama je haman ista kao u Sloveniji. Cijena grijanja na plin u vlastitoj reziji je podjednako nekonkuretna i ljudi masovno prelaze na cvrsta goriva, sto potvrdjuju i istrazivanja i zrak koji disemo. Masovni prelazak na alternativne energente ce u narednih par godina dovesti do jos vecih problema, jer su ti korisnici placali punu cijenu plina i zajedno s vladom subvencionirali korisnike toplana. Nece vise biti para da se servisiraju obaveze, subvencije i cijene ce ici gore, ali sve ima svoje granice.

E sad... Moje pitanje je koliko ce nam fakat trebati da pocne dolaziti do nekih vecih drustvenih i ekonomskih poremecaja prouzrokovanih ovim problemima? Godina? Dvije, tri? Pet?

Ja u zadnje vrijeme gledam i kod sebe, i kod raje, i po raznim firmama kako ljudi pocinju imati zestokih problema... Od kasnjena radnika na posao radi jebenog GRAS-a, do sve ucestalijih prekida u isporuci struje, vode, padovima telekomunikacijske mreze itd. Jednostavno cini mi se da sve brze dolazimo do granice kada se vise nece biti moguce oslanjati na infrastrukturu, kada ce ovi problemi postati toliko ucestali i izrazeni da ce normalan zivot i poslovanje postati nemoguci... Jedino pitanje je kad? Ovim tempom do kraja decenije cemo ostati manje vise bez svega nabrojanog.
pa sve je to posljedica ekonomske i politicke propasti... postoje objektivni razlozi kao sto su lose politike i krpljenje rupa bez dna parama iz budzeta da bi se kupio socijalni mir umjesto investiranja u infrastrukturu i rekonstrukciju energetskog sistema i primjenu novih tehnologija i sl., sto opet pravi potres na trzistu i izbija iz igre neke privredne subjekte koji ne mogu da se takmice u neravnopravnim uslovima, sto opet odbija nove investitore, pa na kraju ugrozava i sam budzet za i to krpljenje rupa i kupovanje socijalnog mira, sto dalje poskupljuje kredit itd, ali...

1. svijet propada globalno a razlog za to su limiti kapitalizma kao sistema. zagađenje, finansijska kriza, velike razlike između bogatih i siromasnih i rasno-etnicko-ekstremisticki antagonizmi koji se desavaju u svijetu nisu anomalija nekih lose vođenih drustava i korumpiranih sistema koji ne znaju/ne zele da primjene trzisne modele i demokratiju, vec integrativni dio kapitalizma. njegov sastavni dio kao sto su vodik i oksigen sastavni dio h2o.

2. mi vec imamo ozbiljne posljedice zbog tog kraha. jel mislis da je sarajevo slucajno ili samo zbog geografije najzagadjeniji grad?
Danguba

#39 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Danguba »

cim prije tim bolje...
VjecitiStudent

#40 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by VjecitiStudent »

Zapošljavanje neukih amidžića na svakom mogućem mjestu kad tad mora doći na naplatu.
belfy

#41 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by belfy »

ja bih samo volio znati odakle cudjenje alfonse? i kakav odgovor ocekujes koji vec ne znasi sam?
newlevel

#42 Re: AW: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by newlevel »

Tajo strah me !

Sent from my Nokia 3310
vivaldi

#43 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by vivaldi »

belfy wrote:ja bih samo volio znati odakle cudjenje alfonse? i kakav odgovor ocekujes koji vec ne znasi sam?
pa ne cudi se covjek, vec se pita koliko jos
Krushna mrva

#44 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Krushna mrva »

matematicar_teski wrote: 2. veliki vodovi od 400 kv prave velike probleme kad su ukljuceni, a i kad su iskljuceni, tako da bi izgradnja istih za nova postrojenja dodatno zaljulja i onako zaljuljani sistem
:lol: umirem :lol:
Krushna mrva

#45 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Krushna mrva »

Hajmo onda sto nizi napon, hajmo 12V, mozda to ustabili sistem, jer ovo br'te previse ljulja :lol:
area51

#46 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by area51 »

Kemal Malovčić wrote:Dvije godine najviše, onda smo down.
Kako koji grad,biće ih i prije down :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#47 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Truba »

ja mislim da svi pretjerujete
situacija je loša
veoma
međutim prostora za krpljenje i dobivanje donacija još uvijek ima
ovako može za naših života
rajvoSa0

#48 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by rajvoSa0 »

Jedna interna informacija iz telekoma, od nekoga ko tamo odlucuje i pita se nesto:

Sistem puca na sve strane, para je sve manje, ovo funkcionisanje je moguce odrzati jos maksimalno 5-7 godina. Ne brinu se oni sto je sve manji broj pretplatnika, nego se trenutno igranka vodi, znate oko cega?

Izbacena je kvota koliko ce se radnika zaposliti sljedece godine, pa sad svako lobira za svoje da ih ubaci.. to se rijesi unaprijed godinu dana i onda samo zaposljavaju kako koji konkurs dodje.

Sto se GRASa tice, to je puklo odavno, samo se ceka neko sa mudima da proglasi stecaj, radnike istjera iz firme i zdravo.
rajvoSa0

#49 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by rajvoSa0 »

Black swan wrote:ja mislim da svi pretjerujete
situacija je loša
veoma
međutim prostora za krpljenje i dobivanje donacija još uvijek ima
ovako može za naših života
To je nase razmisljanje, taj sadaka mentalitet. DONACIJA i PARA OD DIJASPORE ce biti sve manje, razloge valjda znate.

Mene samo zanima sta ce biti kad MMF kaze, vise niste sigurni, ne mozete dobiti kredit, a mi sve ostalo prodali..

E onda, ja bi volio da dodje neko sa mudima, da nas vise ne zamajava, da kaze drzava je pukla, para nema za budzetske pijavice.. snalazite se sami.
Vasco da Gama

#50 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Vasco da Gama »

kolko gras, vodovod, telekom i elektroprivreda imaju zaposlenih zna li to neko? ako onoliko ljudi radi u zoi 84, mogu mislit u ovim kompanijama.
Post Reply