Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
L u c i f e r

#26 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by L u c i f e r »

Jadno i bijedno.

I bolje ti je da ne radiš u takvoj sredini.

Glavu gore, biće nešto bolje, uvijek bude.
banjaluka078

#27 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by banjaluka078 »

Joj, Prizma! Pa ne tu, ali nikada!!! To je jedina firma za koju sam čula da su radnici sami sebi zvali inspekciju, jer su padali na nos od posla do neka doba noći, pa su se nadali da će ih inspekcija zatvoriti na par dana, samo da se malo odmore.
I koja radnici, samohranoj majci, koja kasni na posao čitavih 7 minuta jer joj je dijete noć prije primljeno u bolnicu pišu zabilješku za lični dosije i direktor je odmah poziva na raport s rečenicom: "Poredaj prioritete: dijete, Prizma, porodica". Ona stavi dijete na prvo mjesto i dobije otkaz.
I koja kandidatima kaže da su prva 3 mjeseca volonterska, mogu dobiti eventualno naknadu za prevoz, ali da će morati potpisati da će raditi barem 2 godine, u protivnom imaju platiti 2000 KM koje će biti uložene u njih u vidu seminara i edukacija. Taj "seminar" je ppt prezentacija o firmi, edukacija je jedan dan sa kolegom koji je tu duže, i to je to. Eh, da, i da će morati potpisati mjenicu i ostaviti je u firmi.
I slične nebuloze.
TheMule

#29 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by TheMule »

Ne kontam o cemu se radi, jel ovaj iz uvodnog posta reko da je rijec o toj Prizmi ili? O cemu se radi, kojem poslu, daj malo detalja

Inace, svi razgovori na kojima sam bio su sranje obicno, nabroj ovo, reci kad si imo ono, , koje su ti slabe strane, gluposti obicne, mrs stoko! Pitaj me da obrazlozim ono sto imam na CV-u, tj sta sam sve radio, i dovidjenja

karanana wrote:Image

fuck me
damn...
Last edited by TheMule on 18/12/2013 23:44, edited 1 time in total.
mali_balon

#30 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by mali_balon »

Vidi se da vas vecina nema, kako da ga nazovem "intervju za posao staza", ovim pitanjima sto kao "izvrijedjali" postavljaca teme se vidi kakv je kao osoba i prema odgovorima se on ocjenjuje.
Kao sto rekoh to su HR psiholoska pitanja. U normalnim velikim firmama gdje ne jebu preporeku pozninika, mame, tate, tetke i djadze i stele ide prvo matematicko logicki test (postavio sam temu na pdf ekonomija) pa ide razgovor sa ljudima iz HR medju kojima je i psiholog koji pita npr kako se opustate u slobodno vrijeme, cime se bavite, imate li hobi, sta radi mati otac djete zena itid itd, onda odjednom pitanje u vezi pranja auta, bureka, nelegalnih radji, svadje pritiska, stresa, a dok psiholog reseta, reseta i ova iz HR sa pitanjima vezanim za poziciju na koju ste konkurisali.
E onda ide i drugi krug razgovora direktno sa sefom i jos nekom iz te branse u kojoj bi kao trebali da radite.
Nema tu privatnosti, jera ako uletite onda ste njihovi i lagano vas cijede.
I ovo je sasvim normalno.

Problem nastaje kada ta pitanja postavlja neko ko ne zna tumaciti odgovore, neko ko je na internetu nasao i procitao da se to pita. E tu dolazimo do tog balkanskog gazde kojeg vi pljujete, i koji u pravilima ponasanja napise "nema kolutanja ocima"
dustaban

#31 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by dustaban »

Dead Man Walking wrote:
dustaban wrote:Nije ovdje rijec o postavljanju "licnih" pitanja radi boljeg upoznavanja kandidata, ovdje je rijec o PONIZENJU i VRIJEDJANJU.
Izvini, ja stvarno nisam vidio nikakvo ponizenje nego "takticka" pitanja...
dustaban wrote: Sto neko rece situacija intervjua za posao je situacija u kojoj ti profajes svoj RAD i svoje ZNANJE a ne svoj ponos i svoje tijelo.
Da, na prvom razgovoru koji je tehnicke prirode. Svi koji prodju taj IMAJU potrebne kvalifikacije, ali ne mogu ih sve zaposliti. Kako bi ti odabrao najboljeg kandidata od nekoliko koji ispunjavaju uslove, osim po osnovu ljudskih osobina koje ih razdvajaju?
Ti ili se zajebavas ili si jedan od ovih zlotvora.

Sta bolan pricas, koje jebeno takticko pitanje. Taktika bi bila kad bi ga kandidat poslao u PM a on rekao - bravo, vi ste nas kandidat!
Koja je to ljudska osobina kad kandidat za radno mjesto IT inzenjera, prihvati da ti ga popushi?!

O cemu ti pricas, jesi li ti zdrav?!
TheMule

#32 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by TheMule »

mali_balon wrote:Vidi se da vas vecina nema, kako da ga nazovem "intervju za posao staza", ovim pitanjima sto kao "izvrijedjali" postavljaca teme se vidi kakv je kao osoba i prema odgovorima se on ocjenjuje.
Kao sto rekoh to su HR psiholoska pitanja. U normalnim velikim firmama gdje ne jebu preporeku pozninika, mame, tate, tetke i djadze i stele ide prvo matematicko logicki test (postavio sam temu na pdf ekonomija) pa ide razgovor sa ljudima iz HR medju kojima je i psiholog koji pita npr kako se opustate u slobodno vrijeme, cime se bavite, imate li hobi, sta radi mati otac djete zena itid itd, onda odjednom pitanje u vezi pranja auta, bureka, nelegalnih radji, svadje pritiska, stresa, a dok psiholog reseta, reseta i ova iz HR sa pitanjima vezanim za poziciju na koju ste konkurisali.
E onda ide i drugi krug razgovora direktno sa sefom i jos nekom iz te branse u kojoj bi kao trebali da radite.

Problem nastaje kada ta pitanja postavlja neko ko ne zna tumaciti odgovore, neko ko je na internetu nasao i procitao da se to pita. E tu dolazimo do tog balkanskog gazde kojeg vi pljujete, i koji u pravilima ponasanja napise "nema kolutanja ocima"
To jest, 99% firmi sirom svijeta
Dead Man Walking

#33 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Dead Man Walking »

dustaban wrote:
Dead Man Walking wrote:
dustaban wrote:Nije ovdje rijec o postavljanju "licnih" pitanja radi boljeg upoznavanja kandidata, ovdje je rijec o PONIZENJU i VRIJEDJANJU.
Izvini, ja stvarno nisam vidio nikakvo ponizenje nego "takticka" pitanja...
dustaban wrote: Sto neko rece situacija intervjua za posao je situacija u kojoj ti profajes svoj RAD i svoje ZNANJE a ne svoj ponos i svoje tijelo.
Da, na prvom razgovoru koji je tehnicke prirode. Svi koji prodju taj IMAJU potrebne kvalifikacije, ali ne mogu ih sve zaposliti. Kako bi ti odabrao najboljeg kandidata od nekoliko koji ispunjavaju uslove, osim po osnovu ljudskih osobina koje ih razdvajaju?
Ti ili se zajebavas ili si jedan od ovih zlotvora.

Sta bolan pricas, koje jebeno takticko pitanje. Taktika bi bila kad bi ga kandidat poslao u PM a on rekao - bravo, vi ste nas kandidat!
Koja je to ljudska osobina kad kandidat za radno mjesto IT inzenjera, prihvati da ti ga popushi?!

Jeste, ja sam taj, kako si me samo provalio! Klap, klap. Iscitaj malo o razgovorima za posao na zapadu pa onda komentarisi.
L u c i f e r

#34 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by L u c i f e r »

mali_balon wrote:Vidi se da vas vecina nema, kako da ga nazovem "intervju za posao staza", ovim pitanjima sto kao "izvrijedjali" postavljaca teme se vidi kakv je kao osoba i prema odgovorima se on ocjenjuje.

Pričaš gluposti.

HR privatna pitanja su jedno, a nešto sasvim drugo je kad neko nekom kaže da treba da ga smatra ocem, da mu pere kola i ide po burek.

To su psihopatološke provokacije.

Njima ne treba zaposlenik već žrtva za sadizam, iživljavanje i exploataciju.
mali_balon

#35 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by mali_balon »

TheMule wrote:

To jest, 99% firmi sirom svijeta
Ne bih se slozio jer sam imao priliku vidjeti slicnu stvar ali se odgovora na kompjuteru imas ponudjene odgovore, ono ABC, mulitple choice pitanja, i ti kao ispitivac imas odgovore i tabelu sa procentima jesi li materijal za firme ili ludare :D, i pise kakvog si karaktera, e sad uz to ide i mali razgovor i dobiju pravu sliku o tebi.

@lucifere udahi koji put i smiri se, bilu tog ispitivaca kita hoce li on njega smatrai tatom mamo dedom ljubavnikom 5 10 on gleda NJEGOVU REAKCIJU na to ponizavajuce pitanje. I dobro si rekao njima treba zrtva za eksploataciju ali to nije nista nenormalno
kamen spoticanja

#36 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by kamen spoticanja »

Prizma je generalno cirkus...sav taj koncept je toliko kvaran
Jos kad dodas patologiju ambicioznog ministrovog malog dobijes otprilike ovo
L u c i f e r

#37 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by L u c i f e r »

Smiren sam. Bio sam na mnogim razgovorima i sa jedne i sa druge strane. I to ne u žlj firmama.

To ne smije biti normalno, jer prelazi u mobing.
dustaban

#38 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by dustaban »

Dead Man Walking wrote:
dustaban wrote: Ti ili se zajebavas ili si jedan od ovih zlotvora.

Jeste, ja sam taj, kako si me samo provalio! Klap, klap. Iscitaj malo o razgovorima za posao na zapadu pa onda komentarisi.
Ama veze ti nemas!

Postavljanje "tricky" pitanja je ok, ali se ona moraju pazljivo osmisliti. I NE SMIJU BITI UVREDLJIVA.
A tek tumacenje odgovora, za to treba zaista biti kvalifikovan.

Iz takvih pitanja se na INDIREKTAN nacin dobijaju bitni odgovori.

Sta je "tricky" u pitanju "hoces li mi oprati auto'". Jel to hoces reci da je dobitni odgovor - NECU ?!

De ba popusti sa svojim pravdanjem ove bagre. Ja u njima prepoznajem "fine komsije" u kojima su cucali ratni zlocinci.
Dakle, obicne psihopate.
cabej

#39 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by cabej »

ako će ti biti lakše, prije dvije sedmice sam slušao djevojku kojoj je u Prizmi isti opisani kreten postavljao vrlo slična pitanja:
zašto te je momak ostavio?
znaš ti da tebi treba biti cast ako te pošaljemo po burek?

itd itd.
da gospodin govedo to izvodi na malo suptilniji način, pomislio bih da se radi o:

..a ovako, ostaje zal gdje zivimo..
Not My Idea

#40 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Not My Idea »

nemam pojma sta je prizma ali ako je ova mrcina sa slika direktor, vjerujem ti svaku rijec da si to dozivio.

Dead Man Walking wrote:Mene su recimo pitali sta mi rade roditelji, sta radim u slobodno vrijeme, koga imam u porodici, s kakvim se ljduima druzim, bavim li se nekim sportom,
i tebi je to okej?
jel ti tolas ovu temu?
cabej wrote:ako će ti biti lakše, prije dvije sedmice sam slušao djevojku kojoj je u Prizmi isti opisani kreten postavljao vrlo slična pitanja:
mater hebo svoju, dabogda propao preko noci.
shin

#41 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by shin »

Ja bih na pola interviewa okrenuo na zajebanciju kada bi vidio sa kakvim likovima imam posla.
mali_balon

#42 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by mali_balon »

L u c i f e r wrote:Smiren sam. Bio sam na mnogim razgovorima i sa jedne i sa druge strane. I to ne u žlj firmama.

Veoma je tanka linija izmedju sefovanja i mobingovanja. Ova tema se pretvara u pljuvanje na prizmu zbgo gazde. Ali ako se odovjim od toga, pitanja koja su postavljena su sasvim normalna psiholoska pitanja, i kao sto se vidi kandidat je popizdio i on nje materijal za firmu, sta bi bilo da ga prime i bude pod velikim pritiskom zbog nekog projekta (dakle ne piracom o prizmi) koji dodosi velike novce firmi a kandidat "pukne" i ode sve u MP3.
Firme na zaposljavaju radnike jer eto tako treab nago da bi ih iskoristili i to je ona bit i sustina svega. Nece njega zaposliti jer eto on je inzinjer pa po nekom automatizmu on ima posao, to so je on inzinjer je tek 1/3 puta do posla.
dustaban

#43 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by dustaban »

mali_balon wrote: Veoma je tanka linija izmedju sefovanja i mobingovanja. Ova tema se pretvara u pljuvanje na prizmu zbgo gazde. Ali ako se odovjim od toga, pitanja koja su postavljena su sasvim normalna psiholoska pitanja, i kao sto se vidi kandidat je popizdio i on nje materijal za firmu, sta bi bilo da ga prime i bude pod velikim pritiskom zbog nekog projekta (dakle ne piracom o prizmi) koji dodosi velike novce firmi a kandidat "pukne" i ode sve u MP3.
NE SERI !
L u c i f e r

#44 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by L u c i f e r »

mali_balon wrote:
L u c i f e r wrote:Smiren sam. Bio sam na mnogim razgovorima i sa jedne i sa druge strane. I to ne u žlj firmama.

Veoma je tanka linija izmedju sefovanja i mobingovanja. Ova tema se pretvara u pljuvanje na prizmu zbgo gazde. Ali ako se odovjim od toga, pitanja koja su postavljena su sasvim normalna psiholoska pitanja, i kao sto se vidi kandidat je popizdio i on nje materijal za firmu, sta bi bilo da ga prime i bude pod velikim pritiskom zbog nekog projekta (dakle ne piracom o prizmi) koji dodosi velike novce firmi a kandidat "pukne" i ode sve u MP3.
Firme na zaposljavaju radnike jer eto tako treab nago da bi ih iskoristili i to je ona bit i sustina svega. Nece njega zaposliti jer eto on je inzinjer pa po nekom automatizmu on ima posao, to so je on inzinjer je tek 1/3 puta do posla.
Lijepo ti taban gore reče.

Pitanja NE SMIJU BITI UVREDLJIVA.

Tačka.

Lucifer over and out.
emmir1

#45 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by emmir1 »

Ma brate ja bih uzeo i burek i jogurt i nabio mu u glavu.

Ma ok to su fazon psihološki testovi , ali ne kontam šta će mu onda ta šuplja mi smo ovdje svi kao porodica.

Kao malo je zapadnjak pa malo Bošnjo.

Ja radim hvala Bogu i da kažem da dobru poziciju imam ali Bogami sve radim , prvi na posao dođem zadnji odem.

Recimo snijeg zavalio treba očistit .
Kada treba da lopatam ne pravim se pametan nego lopatam ne gledam jesam li u hijerarhiji viši i slično.

Treba oprat auto.
Nije problem,treba li ti doći i kuću usisat.

Naravno govorim o stavu kakav treba da ima dobar radnik , mlad čovjek .
Kakav cilj treba da ima.

Na kraju krajeva bitan je taj cilj .
Cilj opravdava sredstva mnogi bi rekli.

Meni je žao druže što nisi prošao , al ti sad sjedi kući i kukaj po forumu iako ti nije u opisu posla i neka ti bude škola za ubuduće.
Sretno.
uglavnomja

#46 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by uglavnomja »

Not My Idea wrote:nemam pojma sta je prizma ali ako je ova mrcina sa slika direktor, vjerujem ti svaku rijec da si to dozivio.

Dead Man Walking wrote:Mene su recimo pitali sta mi rade roditelji, sta radim u slobodno vrijeme, koga imam u porodici, s kakvim se ljduima druzim, bavim li se nekim sportom,
i tebi je to okej?
jel ti tolas ovu temu?
cabej wrote:ako će ti biti lakše, prije dvije sedmice sam slušao djevojku kojoj je u Prizmi isti opisani kreten postavljao vrlo slična pitanja:
mater hebo svoju, dabogda propao preko noci.
ne kontam u cemu je problem?

hocete da cujete za slucaj uciteljice u jednoj osnovnoj skoli u centru sarajeva kojoj je mama polupismena? bez uvrede, mozda je najbolja mama na svijetu, ali nije mogla dati svojoj kcerci potrebno dodatno obrazovanje, jer skola daje samo osnovu, vecina ostalog se nauci kuci, od kulture, ponasanja, knjiga koje nisu u lektiri, poezije, filmova, umjetnosti ... itd ..

na zapadu je jako bitno da li se neko bavi sportom, to je plus kao kuca, a mislim da je i u sarajevu, znaci zdrav zivot, forma i kondinicija = manje bolovanja :D
isto je i sa hobijima, ko nista ne radi, ne razvija se kreativno na bilo koji nacin, to je minus
koliko vas je u porodici - znaci koliko djece = koliko ptencijalnih bolovanja
za zene pogotovo, jos ako su mlade, planiraju li bebu ...
s kim se druzis je isto bitno, imas li stabilno drustvo, znaci da si socijalan lik, pozitiva ... ako nemas, onda ti nesto fali ...

svako pitanje ima svoju svrhu, a nacin na koje je postavljeno samo pojacava reakciju :D
azurna_obala

#47 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by azurna_obala »

mali_balon wrote:
da doživiš, sigurno ne bi ovakve gluposti pisao, a kamoli odobravao :roll:

gdje je profesionalnost tog poslodavca, gdje je njegova kultura i granica? Ako je on glavni u toj firmi, ne znači da smije gaziti, pljuvati, provocirati, ponižavati potencijalne uposlenike, da već uposlene i ne spominjem...

za plakati samo
mali_balon

#48 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by mali_balon »

Ako ste bez posla, zao mi vas je jer cete se kad tad sresti sa ovakim pitanjima i bit ce belaja, mislim mozete vi njih poslati u 3 ljepe ali vama treba posao a iza vas je najmanje njih 30 koji cekaju.
Ako radite molite Bog da ne dobijete otkaz jer ako budete ovako reagovali .....

Pitanje smiju biti kakva oni hoce da budu sto prije to prihvatet bit ce lakse ici na buduce intervjue,

A evo fino kolega emmir objasni situaciju
MrShadow

#49 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by MrShadow »

emmir1 wrote: Meni je žao druže što nisi prošao , al ti sad sjedi kući i kukaj po forumu iako ti nije u opisu posla i neka ti bude škola za ubuduće.
Sretno.
Meni nije zao, iskreno k**** me zaboli kad sam vidio s kakvim budalama imam posla, jer sam vec radio na zapadu i vratio sam se jer volim svoju zemlju, ali cu isto tako opet otici ako ne nadjem ovdje nista i ako zagusti, vjerovatno cu sledeci put manje patiti za kucom jer imam iskustvo vise. Snalazio sam se do sad i snaci cu se opet, ali nedam da me iko jebe.
Vi koji tvrdite da su ovakva pitanja na zapadu normalna, veze nemate ( izvor: licno iskustvo - bio, prolazio, radio! ).

Zao mi je jedino djevojke koja je bila prije mene na razgovoru i koja kaze, citiram " Radila bih bilo sta samo da me prime ".
Zato sto nam je drzava puna ovakvih nazalost, koji ocajnicki trebaju posao, poslodavci sebi i uzimaju za pravo da se ovako ponasaju.
mali_balon

#50 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by mali_balon »

azurna_obala wrote:
mali_balon wrote:
da doživiš, sigurno ne bi ovakve gluposti pisao, a kamoli odobravao :roll:

gdje je profesionalnost tog poslodavca, gdje je njegova kultura i granica? Ako je on glavni u toj firmi, ne znači da smije gaziti, pljuvati, provocirati, ponižavati potencijalne uposlenike, da već uposlene i ne spominjem...

za plakati samo
O cemu mi pricamo, gdje smo mi.....
...Naime, u septembru ove godine u BiH je nezaposlenost iznosila 44,8 posto, odnosno nezaposleno je bilo 554.929 lica...
Post Reply