ubijanje divljih životinja

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
BlackPool

#26 Re: ubijanje divljih životinja

Post by BlackPool »

A meni lik kada sam ga pitao jel to po zakonu da i djeca mogu nosit puske, odgovara kako je bolje da su sa njima (i ocevi su im tu) nego da su u kafani? :D
Nesto kontam bolje je djetetu i u kafani nego da ga neko nehotice rokne al' ajd nisam se htio ubijedjivat sa njim.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#27 Re: ubijanje divljih životinja

Post by stetoskop »

BlackPool wrote:
__Phoenix__ wrote:Neznanje uvijek vrijeđa.
Ajd kad smo kod neznanja da te onda pitam nesto?

Kako neko moze zamjeniti covjeka (PAZI COVJEKA) za medvjeda ili jos gore divljeg krmka i roknut tu osobu misleci da mu se priblizavao medvjed ili divlji krmak i pri tome niti jedan se ne oglasavaju kao COVJEK? :shock:

De mi taj fenomen onako na Bosanski jezik objasni. Nemoj filozofirat Tita ti!
Evo ja ču da ti objasnim :D
Vrlo lahko, imaš dosta ljudi među lovcima koji su veliki međedi, a imaš i onih koji su veliki krmci. Tako da...
dezurni_ucenik

#28 Re: ubijanje divljih životinja

Post by dezurni_ucenik »

akcid

#29 Re: ubijanje divljih životinja

Post by akcid »

Anestezija wrote:90% lovaca su pijandure i nepismene licnosti :)
Njihov procenat je mnogo manji. Iznenadila bi se kad bi pročitala neka imena strasnih lovaca, mnogi među takvim su visokoobrazovane osobe sa najvišim stepenom diploma, mnogi visokopozicionirane javne, političke i stručne osobe. Džaba, svima njima proradi nagon za ubijanjem :(
dezurni_ucenik

#30 Re: ubijanje divljih životinja

Post by dezurni_ucenik »

akcid wrote:
Anestezija wrote:90% lovaca su pijandure i nepismene licnosti :)
Njihov procenat je mnogo manji. Iznenadila bi se kad bi pročitala neka imena strasnih lovaca, mnogi među takvim su visokoobrazovane osobe sa najvišim stepenom diploma, mnogi visokopozicionirane javne, političke i stručne osobe. Džaba, svima njima proradi nagon za ubijanjem :(
Image
kombajn

#31 Re: ubijanje divljih životinja

Post by kombajn »

Koliko vidim, vecina ovdje misli da su lovci samo ubice zivotinja. Jedno su lovokradice, tj. ljudi koji samo ubijaju iz zabave ili iz nekih drugih razloga, a ne brinu o zivotinjama. Pravi lovci se uveliko brinu o zivotinjama i postuju etiku. Volio bih vidjeti koliko bi vas u zimskom periodu gazilo snijeg na planini dublji od metra, da bi odnijelo hranu za divljac, kako bi ista mogla prezivjeti...
akcid

#32 Re: ubijanje divljih životinja

Post by akcid »

kombajn wrote:Koliko vidim, vecina ovdje misli da su lovci samo ubice zivotinja. Jedno su lovokradice, tj. ljudi koji samo ubijaju iz zabave ili iz nekih drugih razloga, a ne brinu o zivotinjama. Pravi lovci se uveliko brinu o zivotinjama i postuju etiku. Volio bih vidjeti koliko bi vas u zimskom periodu gazilo snijeg na planini dublji od metra, da bi odnijelo hranu za divljac, kako bi ista mogla prezivjeti...
Da, i za nagradu - upucati kojeg medvjeda kapitalca, srndaća za privatnu pijanku, ili vuka za veličanje ega :-)
dezurni_ucenik

#33 Re: ubijanje divljih životinja

Post by dezurni_ucenik »

kombajn wrote:Koliko vidim, vecina ovdje misli da su lovci samo ubice zivotinja. Jedno su lovokradice, tj. ljudi koji samo ubijaju iz zabave ili iz nekih drugih razloga, a ne brinu o zivotinjama. Pravi lovci se uveliko brinu o zivotinjama i postuju etiku. Volio bih vidjeti koliko bi vas u zimskom periodu gazilo snijeg na planini dublji od metra, da bi odnijelo hranu za divljac, kako bi ista mogla prezivjeti...

... i da bi vec sutra bili predmet lova.
BlackPool

#34 Re: ubijanje divljih životinja

Post by BlackPool »

kombajn wrote:Volio bih vidjeti koliko bi vas u zimskom periodu gazilo snijeg na planini dublji od metra, da bi odnijelo hranu za divljac, kako bi ista mogla prezivjeti...
Gdje je u tome svemu poenta? Danas ga nahrani a sutra ubij! WTF?
Krizzia

#35 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Krizzia »

Meni je ona Melissa Bachman... Uff. Tocno bih uzivala gledajuci je kako pati!
Inace, kod lova su mi najdraze situacije tipa, lovac upucao lovca.
TheMule

#36 Re: ubijanje divljih životinja

Post by TheMule »

Nisam nikad shvaco lovce ni uzivanje u ubijanju. Ali ovi neki, ne samo da uzivaju, vec misle da postoji neka slava u svemu tome?!
fakat

#37 Re: AW: ubijanje divljih životinja

Post by fakat »

It_is_a_Leclerc wrote:
newlevel wrote:Ovi lovci su za mene najvece pičkurine koje postoji. Sta je svrha njihovog ajmo ga nazvati sporta. Sakrijes se negdje u kolibu, drzis pusku spremnu, par djukaca oko tebe, i ugledas divljac, prekidac potegnes i ti sad lovac. Meni bi ovo interesantnije puno puno bilo, da se ne koriste oruzjem, uzmi brate noz u ruke, pravi kojekakve zamke p**ke materine, pa onda rokaj ne ovako.
I jos se zna desit, da lovac lovca upuca, ajme mili...

Sent from my Nokia 3310
Evo ćemo se i mi danas složiti. :thumbup:

Lov je barbarstvo koje pripada plemenima koja od lova žive. Lov, kao "sport", u kome se iz super dobrih puškica uništavaju naše šume, naše ljepote i naše životinje, kad-tad, će biti zabranjen, a naši unuci će nas se sramiti zbog toga što to nismo ranije uradili.

Lov je, u zadnjih pola stoljeća, uzrokovao nestanak na stotine životinjskih vrsta, na hiljade genetskih šifri koje su mogle dati dugo tražene odgovore na neka pitanja, na hiljade biocenoza, ekosistema... Lov je brutalna praksa koje nisu pošteđene ni najljepše životinje na svijetu - kitovi, delfini, pingvini, žirafe, kondori, rode...

Duboko vjerujem da neko ko može pogledati životinju u oči i upucati je posred glave, ne bi imao većih problema da to danas-sutra uradi i čovjeku.

Da zaključim, lov je anti-civilizacijski, anti-ekološki, anti-sportski, anti-kulturni, pa ako hoćete i anti-islamski čin bestidnog ubijanja iz obijesti.
:thumbup:
kosava

#38 Re: ubijanje divljih životinja

Post by kosava »

casper_ wrote:postoji li neka kazna u nasoj zemlji za ubijanje divljih zivotinja?

Gledam ove grobare što su ulovili šakala kod Usore pa se zapitam da li je to ok ili možeš slobodno da ubijaš ove rijetke vrste....
http://www.avaz.ba/showbiz/kiosk/odstri ... nku-sakala
Ma svaka im cast :thumbup: znas li ti sta je sakal ? Nije to vuk nego pobije sve sto zivi na njegovom terenu prodje ko kuga kad nema divljih zivotinja eto ga ljudima u dvoriste , psi , macke , kokosi, ovce a hoce urgist i covjeka .
kosava

#39 Re: AW: ubijanje divljih životinja

Post by kosava »

newlevel wrote:Ovi lovci su za mene najvece pičkurine koje postoji. Sta je svrha njihovog ajmo ga nazvati sporta. Sakrijes se negdje u kolibu, drzis pusku spremnu, par djukaca oko tebe, i ugledas divljac, prekidac potegnes i ti sad lovac. Meni bi ovo interesantnije puno puno bilo, da se ne koriste oruzjem, uzmi brate noz u ruke, pravi kojekakve zamke p**ke materine, pa onda rokaj ne ovako.

Sent from my Nokia 3310
Je si li ti ikada lovio ? Nisi pusti prica i sto si vidjeo u filmovima , vecina lovaca ide u lov da sjedi cijeli vikend u lovackom domu i cuga sa rajom bez da ih zene bihuzure .

Cuj pravi zamke pa sutra ti krenes u setnju kroz prirodu i upadnes u tu zamku :roll:
Last edited by kosava on 16/12/2013 02:39, edited 1 time in total.
uglavnomja

#40 Re: ubijanje divljih životinja

Post by uglavnomja »

mrzin sportske lovce, one koji ubijaju iz obijesti i zbog trofeja i slika na fb ..

ali budimo realni, sidjite sa oblaka

svijet funkcionira na drugi naci

- od kad postoji covjek - ratuje sa grabljivcima, prvo da spasi sopstveni zivot, drugo da sacuva lovinu za sebe
-veliki grabljivci nemaju neprijatelja osim svoje vrste i covjeka
-covjek je zauzeo ogromna prostranstva na kojim su zivjele zivotinje
-smanjen zivotni prostor je doveo do smanjenja broja zivotinja
-lov je doveo do istrebljenja mnoge vrste
-lov je gotovo istrijebio mnoge vrste
-danas covjek mora kontrolisati broj zivotinja na odredjenom podrucju da bi se ocuvala prirodna ravnoteza (previse vukova ce istrijebiti sve biljojede na jednoj teritoriji i otici ce dalje ...)
-covjek mora ubijati prekobrojne ili preopasne zivotinje kad su ljudi i imovina u pitanju (ne mislim imovina kao komad necega, nego imovina koja omogucava opstanak ljudi, stoka, zivina, polja ...)

ovo su neke osnove za moje razmisljanje. ako se ne slazete, eno sjeverna koreja, iran ... imaju a-bombe, pobijete jedno 6 i po milijardi ljudi, oslobodite zivotni prostor :D i svi sretni :zzzz:
kosava

#41 Re: AW: ubijanje divljih životinja

Post by kosava »

It_is_a_Leclerc wrote:

Sent from my Nokia 3310
Evo ćemo se i mi danas složiti. :thumbup:

Lov je barbarstvo koje pripada plemenima koja od lova žive. Lov, kao "sport", u kome se iz super dobrih puškica uništavaju naše šume, naše ljepote i naše životinje, kad-tad, će biti zabranjen, a naši unuci će nas se sramiti zbog toga što to nismo ranije uradili.

Lov je, u zadnjih pola stoljeća, uzrokovao nestanak na stotine životinjskih vrsta, na hiljade genetskih šifri koje su mogle dati dugo tražene odgovore na neka pitanja, na hiljade biocenoza, ekosistema... Lov je brutalna praksa koje nisu pošteđene ni najljepše životinje na svijetu - kitovi, delfini, pingvini, žirafe, kondori, rode...

Duboko vjerujem da neko ko može pogledati životinju u oči i upucati je posred glave, ne bi imao većih problema da to danas-sutra uradi i čovjeku.

Da zaključim, lov je anti-civilizacijski, anti-ekološki, anti-sportski, anti-kulturni, pa ako hoćete i anti-islamski čin bestidnog ubijanja iz obijesti.
ali u slucaju slijedece agresije opet ce lovci da budu privi u odbrani i nauruzani to ti je ko vojni trening pucanje u pokretnu metu , tiho sunjanje
kosava

#42 Re: ubijanje divljih životinja

Post by kosava »

BlackPool wrote:
__Phoenix__ wrote:Neznanje uvijek vrijeđa.
Ajd kad smo kod neznanja da te onda pitam nesto?

Kako neko moze zamjeniti covjeka (PAZI COVJEKA) za medvjeda ili jos gore divljeg krmka i roknut tu osobu misleci da mu se priblizavao medvjed ili divlji krmak i pri tome niti jedan se ne oglasavaju kao COVJEK? :shock:

De mi taj fenomen onako na Bosanski jezik objasni. Nemoj filozofirat Tita ti!
Ma to je zakonit naci da ubijes nekog jedino ako si slijep pa mozes covjeka zamjeniti za medvjeda , postoji mogucnost da metak zaluta ali sve ostalo je suplja .

kosava

#43 Re: ubijanje divljih životinja

Post by kosava »

__Phoenix__ wrote:
BlackPool wrote:
__Phoenix__ wrote:

Blackpool, nemoj nasjedati na te patke, medvjed je izgovor za planirano ubistvo.
Druze i cemu onda prica sva?

Naravno da nisam nasjeo..... samo budala i sudija u sudnici mogu nasjesti na takvu laz!

Dalje da te pitam!

Jesi li kad bio svjedok da u lovu dijete koje nema ni 16 godina nosi pusku ravnopravno sa drugim lovcima? Ja nisam lovac, ali sam to vidio na slikama!
Da li je to kaznjivo po zakonu? Ja unaprijed znam odgovor al' de mi ga i ti reci, ako nije problem?!
Djetetu nije mjesto na lovištu, ne moramo dalje od tog ići...
Zasto ? u Americi puna lovista dijece i love bez problema
kosava

#44 Re: ubijanje divljih životinja

Post by kosava »

:thumbup:
kosava

#45 Re: ubijanje divljih životinja

Post by kosava »

akcid wrote:
Da, i za nagradu - upucati kojeg medvjeda kapitalca, srndaća za privatnu pijanku, ili vuka za veličanje ega :-)
Ma ja samo odes u sumu i srndac , medvjed , vuk padne dok si rekao keks :lol: pa nisu to golubovi
kosava

#46 Re: ubijanje divljih životinja

Post by kosava »

Krizzia wrote:Meni je ona Melissa Bachman... Uff. Tocno bih uzivala gledajuci je kako pati!
Inace, kod lova su mi najdraze situacije tipa, lovac upucao lovca.
Vidis ti si gora od nje , ona lovi zivotinje ti bi mucila ljude jos uzivas kada posten covjek nastrada :evil:
kosava

#47 Re: ubijanje divljih životinja

Post by kosava »

TheMule wrote:Nisam nikad shvaco lovce ni uzivanje u ubijanju. Ali ovi neki, ne samo da uzivaju, vec misle da postoji neka slava u svemu tome?!
Nemas sta kontati , nebavis se lovom i neintresuje te ,
kritichar

#48 Re: ubijanje divljih životinja

Post by kritichar »

razlozi zašto lovci love jesu: povod za druženje i pijenje, i uživanje u lovu
priče oko kontrolisanja divljači je šuplja, ko se kod nas ozbiljno bavi brojenjem divljači i procjenom max. broja za određen prostor, pa gdje je tu prelazak divljači u susjedna lovišta, nije to tako jednostavno
svaki lovac bi volio ubiti što više, da bi se moglo reći kako je dobar i uspješan, a jedini razlog zašto ne bi pobio sve životinje je da ostavi nešto za sutra
x_lecter

#49 Re: ubijanje divljih životinja

Post by x_lecter »

Rjesenje problema divljaci DA, ubijanje NE ...

HAjmo sutra proteste za fazane, prepelice i međede.
spreca

#50 Re: ubijanje divljih životinja

Post by spreca »

90% lovaca su cugeri.......ja sam jednom se zakacio sa jednom grupom lovaca u mom selu.......bila je jedna kuca u kojoj posle rata niko nije zivio,pa su na dozvolu gazde se tu sakupljali u subotu popdne da bi izvrsili pripreme za nedeljni lov.Ali....pripreme su bile da se je tu noc pilo i senlucilo uz muziku ko na vasaru........sutradan bi onako pijani ili polupijani hodali kroz selo i okolo sela i pucali zavisi sta se u to vrijeme moglo loviti........dolazilo mi je da tu noc odem da zapalim tu kucu zajedno sa njima......na primjedbe da ne galame i da ne uznemiravaju su odgovarali da im nemogu nista kao oni su lovci......zalio sam se i u lovackom drustvu ali oni samo kazu provjrit cemo......nuzda je natjerala da pocnem izucavati ta njihova pravila........npr.lovac mora kroz selo ici preklopljene puske (npr.dvocijevka)ukoliko je nosi u rukama itd......sve je se zavrsilo tako sto sad zaobilaze selo i ne smetaju bas toliko.......uglavnom hebes covjeka koji je kreno za psecom(lovacki kerovi)pamecu
Post Reply