Sjajna mala Estonija

Gojeni H

#26 Re: Sjajna mala Estonija

Post by Gojeni H »

agnostic_front wrote:Kako bih volio da postoji makar neka manjina koja kod nas razmišlja u ovom pravcu, da je slobodna trgovina spas, EU (sa svim svojim manama, nama je neophodna), privlačenje investitora kroz male poreze i što manje papirologija i birokratije. Ovako kad vidim Estoniju, drago mi što ljudi napreduju, a opet mi krivo što ne možemo i mi tako.
Postoji znacajan broj ljudi koji ovako razmisljaju. Manjina, ali znacajan broj. Vecinom ljudi koji putuju, citaju ...
Ja licno nisam nesto odusevljen EU. Kada si jak onda ti EU ni ne treba.
Island - zemlja sa 320 000 stanovnika. Ljudi rekli da bi usli, EU im dala do znanja da bi zavukla, i onda ljudi rekli da ih zaboli cosak za EU.
agnostic_front

#27 Re: Sjajna mala Estonija

Post by agnostic_front »

Eh, mi kad budemo Island, onda možemo o tome razmišljati :)
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#28 Re: Sjajna mala Estonija

Post by Entropio »

.
El_comadante

#29 Re: Sjajna mala Estonija

Post by El_comadante »

Estonija je mnogo toga napravila od 1992 pa na ovamo. oni zajendo sa Litvanijom i Latvijom svakako nisu ni željeli biti u SSSRu ali su morali jer su ih ovi pokolopili. ono što se ovde malo zna da su oni bili nezavisni dake sami za sebe prije drugog svjetskog rata i da su ih Rusi tek u tom ratu poklopili. ljudima svaka čast.
iz zadnje klupe

#30 Re: Sjajna mala Estonija

Post by iz zadnje klupe »

Koliko sam ja uspio skontati, etnički najblizi su im Finci, zapravo i jezik im je slican i mentalitet, a i imali su istih problema sa Rusima ( ko ne zna, Finska je dugo bila pod Rusima i tek su joj boljsevici dali nezavisnost)

Ukratko, mentalitet,mentalitet...

Nama sad da daju 10 milijardi USd, nasli bi nacina da ih sprzimo i da kroz 5 godina budemo ko da nam nisu dali

Uz Čehe, najateistički narod na planeti ( preko 2/3 se tako izjasnjavaju, to kao i u Ceskoj ima istorijske korijene, jer je svestvenstvo tamo bilo stranog porijekla sto je stvorilo otpor prema religiji
sinuhe

#31 Re: Sjajna mala Estonija

Post by sinuhe »

O grckim rezovima znamo stosta i Grcka nastavlja da tone dok se Estonija oporavlja, ali to se Krugmanu bas i ne svidja pa se predsjednik Ilves naljutio. :D
http://www.huffingtonpost.com/2012/06/0 ... 75937.html

http://www.oecd-ilibrary.org/economics/ ... -table-est
Havatar

#32 Re: Sjajna mala Estonija

Post by Havatar »

Mozes li da napises nesto vise o odnosu prema ruskoj manjini u Estoniji i kakav je njihov pravni polozaj :?:
svjezi_ustipak

#33 Re: Sjajna mala Estonija

Post by svjezi_ustipak »

agnostic_front wrote:Evo čitam na Wikipediji, nakon okupacije od stranje Njemačke, samo 500 ljudi se dobrovoljno prijavilo u njemačku vojsku, a 90% od tog broja su ljudi koji su izgubili članove porodice od strane SSSR-a i njihove okupacije. Ostalo je bila mobilizacija. Dok je 1000 Estonaca služilo u Britanskoj mornarici i mali broj u Britanskoj vojsci i Vojsci SAD-a.

Na osnovu čega se zaključuje da su skloni nacizmu, meni zaista ostaje nejasno.

vjerovatno je covjek pomjesao sa Latvijom gdje je krajem 1941 u danu ubijeno 24000 Jevreja iz Rige tokom masakra u Rumbuli
sinuhe

#34 Re: Sjajna mala Estonija

Post by sinuhe »

Rusa najvise ima u Tallinnu i Narvi koja je na ruskoj granici i gdje su Rusi vecina. Rusa od ranije ima i na obalama Peips jezera. Rusi doseljeni, i njihovi potomci, nakon 1940 mogu dobiti drzavljanstvo nakon sto poloze ispit estonskog jezika i drustva. Drzava Estonija placa te kurseve i do danas oko 8% Rusa nisu drzavljani Estonije. Vjerujem da je rijec o starijim ljudima.
U Estoniji djeluju i drzavne skole na ruskom jeziku bas kao i na estonskom. U 20 godina nije zabiljezen neki incident vrijedan spomena.
Havatar

#35 Re: Sjajna mala Estonija

Post by Havatar »

sinuhe wrote:Rusa najvise ima u Tallinnu i Narvi koja je na ruskoj granici i gdje su Rusi vecina. Rusa od ranije ima i na obalama Peips jezera. Rusi doseljeni, i njihovi potomci, nakon 1940 mogu dobiti drzavljanstvo nakon sto poloze ispit estonskog jezika i drustva. Drzava Estonija placa te kurseve i do danas oko 8% Rusa nisu drzavljani Estonije. Vjerujem da je rijec o starijim ljudima.
U Estoniji djeluju i drzavne skole na ruskom jeziku bas kao i na estonskom. U 20 godina nije zabiljezen neki incident vrijedan spomena.
Bili su prije nekoliko godina nemiri u baltickim zemljama u kojima su ucestvovali Rusi ne znam da li je bilo toga i u Estoniji :?:
sinuhe

#36 Re: Sjajna mala Estonija

Post by sinuhe »

To je ono sto sam ranije spomenuo u vezi premjestanja spomenika Crvenoj Armiji i to se desilo u Estoniji.
Ali to je bilo vise kao neki protest i napad ruskih hakera na estonske stranice.
Salonski Kriticar

#37 Re: Sjajna mala Estonija

Post by Salonski Kriticar »

Koliko znam, u poredjenju sa ostalim pribaltickim republikama, ruskoj manjini je najbolje u Estoniji. Tamo imaju najmanje problema i mogu koristiti i ruski jezik. Litva i Letonija su nakon osamostaljenja bile puno surovije prema njima.

Sto se tice zivota u Sovjetskom Savezu, jedan Estonac mi je pricao mi da su oni bili ekonomski najrazvijenija sovjetska socijalisticka republika i kao takvi su imali privilegiju da direktno saradjuju sa inostranstvom. On kaze, ne znam da li je tacno, da su mogli sklapati trgovinske ugovore sa firmama iz drugih zemalja i mimo Moskve.
sinuhe

#38 Re: Sjajna mala Estonija

Post by sinuhe »

Imali su vezu sa Finskom do neke granice, ali npr. dok su Finci mogli putovati za Estoniju trajektom malo koji Estonac je mogao putovati u Finsku.
Stoji da su vjerovatno bili najobrazovaniji drzavljani Sovjetskog saveza pa su ucestvovali i u svemirskom programu sa razvijenim kompjuterskim sistemima. Oni cijene obrazovanje i visoku kulturu. Estonski kolhozi su bili najefikasniji u cijelom SSSR-u.
Ovi su radili na Lunohodu http://estel.ee/en/history
Svi su oni u evropskom dijelu bivseg SSSR-a obrazovani pa tako Litvanci prave vrhunske lasere, Bjelorusi imaju onaj wargaming, Ukrajinci i danas prave avione kao i Rusi... Ali nijedna ta zemlja nije tako otvorena globalizaciji kao Estonija.
sinuhe

#39 Re: Sjajna mala Estonija

Post by sinuhe »

Svjetski rekord:
Did you know?
In 2009, Estonia set a world record for the fastest online company registration:

18 minutes and 3 seconds.
Estonia's e-Business Register is an advanced and secured tool that allows entrepreneurs to register their new business online in just minutes, without ever having to go to a notary or government office.
All of the information is automatically sent to the courts and the Central Commercial Register, and a confirmation is received a few minutes later.
Thanks to the introduction of cross-border digital signatures, Portuguese, Finnish, Belgian and Lithuanian citizens can also register their companies in Estonia and vice-versa. Potential users are up to 20 million.
http://e-estonia.com/components/e-business-register

Za par godina ovi ce biti prvoligasi.
AliceInChains

#40 Re: Sjajna mala Estonija

Post by AliceInChains »

Šveđanin wrote:How klix Estonia stepped out of USSR's shadow to become an internet titan
http://www.theguardian.com/technology/2 ... rnet-titan
Šveđanin wrote:How klix Estonia stepped out of USSR's shadow to become an internet titan
http://www.theguardian.com/technology/2 ... rnet-titan
Vrlo fino, samo sto je broj zaposlenih u IT sektoru zanemariv.

Mali citat iz njemacke Wikipedije, koj ifali u engleskoj verziji:
Nach der Überwindung der Russlandkrise (ab 2000) weist die Wirtschaft aller drei baltischen Staaten ein hohes Wachstum auf, allerdings ausgehend von einem niedrigen Ausgangszustand nach der Krise. In Estland lag der Zuwachs des Bruttoinlandsproduktes (BIP) (real) seither bei jährlich mindestens 5 %. 2006 war Estland mit einem Zuwachs der Wirtschaftsleistung von 10,8 % der Spitzenreiter der Europäischen Union.
Die Finanzkrise machte sich in Estland bereits zum Jahresbeginn 2008 bemerkbar, ab dem zweiten Quartal lagen die BIP-Werte inflationsbereinigt unter denen des Vorjahres. Für das Gesamtjahr stand ein Rückgang um 2 % zu erwarten. Hauptgrund war vor allem die stark zurückgegangene Inlandsnachfrage (Bausektor, Einzelhandel).[28]
Kratko prevedeno: Nakon zavrsetka ruske ekonomske krize 2000-te godine u Esoniji, kao i u drugom Baltijskim drzavama je poceo bum.

Moze se zakljuciti, da su u izvozu industrijskih pordukta (najvise zaposlenih u tom sektoru) ovisni o Rusima kao i sve druge EX-Sovjetske Republike i Finska.

(Mala sitnica, onako: Finskoj je danas, sta se izvoza tice, Rusija postala bitnija od EU)

Idemo dalje (engleska vezija wikipedije-cisto da ostanemo na istom izvoru):
In 2007, however, a large current account deficit and rising inflation put pressure on Estonia's currency, which was pegged to the Euro, highlighting the need for growth in export-generating industries. Estonia exports mainly machinery and equipment, wood and paper, textiles, food products, furniture, and metals and chemical products.[177] Estonia also exports 1.562 billion kilowatt hours of electricity annually.[177] At the same time Estonia imports machinery and equipment, chemical products, textiles, food products and transportation equipment.[177] Estonia imports 200 million kilowatt hours of electricity annually.[177]
Kriza, tamo, vamo. Jaki indeksi u ekonomskom zargonu su ipak bili za q. , jer su na kraju ipak prepoznali, da zec lezi u exportu (Zivjela Jugosalvija). U EU? :mrgreen: ....mozda sirovina (kao drvo za IKEA-u, itd.) i elektricna energija.

Da bi nastavili dalje:
Between 2007 and 2013, Estonia receives 53.3 billion kroons (3.4 billion euros) from various European Union Structural Funds as direct supports by creating the largest foreign investments into Estonia ever.[178] Majority of the European Union financial aid will be invested into to the following fields: energy economies, entrepreneurship, administrative capability, education, information society, environment protection, regional and local development, research and development activities, healthcare and welfare, transportation and labour market.[179]
Jerbo sve, ako nisam noramalan. Pogledajte, molim vas, za sta dobivaju lovu. Slucajno ne za ublazenje krize? "entrepreneurship" ekonomski u zdrav mozak :mrgreen:

Tigerski

Kad bi Bosna imala finansijsku potporu kao Estonija preko 11 godina, i uz to tradicionalni ekonomski savez sa Rusijom (koja je jako ovisna od importa....a za to ima i lovu.....mislim ovi Ex-SSSR-ovci su jos gluplji od nasih plemena, iako je to kod nas vec fantasticna nauka), mi bi postali Svica, i pored nase korupcije.
sinuhe

#41 Re: Sjajna mala Estonija

Post by sinuhe »

NIje rijec o Svicarskoj vec o Estoniji. I Ukrajini je partner Rusija pa eno Ruslana hoce da se zapali na trgu.
I najvise izvoza ide za Skandinaviju, ne za Rusiju. Rusija je prisutna u Latviji.

Evo presjeka proizvodnje u Estoniji.
http://www.teknologiateollisuus.fi/file ... 5.pdf.html . U proizvodnji je 2008 bilo zaposleno 132000 radnika. 10% ukupne populacije.

U Estoniji zivi i par stotina Italijana, Britanaca, Francuza, Holandjana. Ti ljudi tamo ne idu na ljetovanje.
Last edited by sinuhe on 13/12/2013 22:58, edited 1 time in total.
AliceInChains

#42 Re: Sjajna mala Estonija

Post by AliceInChains »

sinuhe wrote:NIje rijec o Svicarskoj vec o Estoniji. I Ukrajini je partner Rusija pa eno Ruslana hoce da se zapali na trgu.
I najvise izvoza ide za Skandinaviju, ne za Rusiju. Rusija je snazno prisutna u Latviji.

Evo presjeka proizvodnje u Estoniji.
http://www.teknologiateollisuus.fi/file ... 5.pdf.html . U proizvodnji je zaposleno 132000 radnika. 10% ukupne populacije.

U Estoniji zivi i par stotina Italijana, Britanaca, Francuza, Holandjana. Ti ljudi tamo ne idu na ljetovanje.
Between 2007 and 2013, Estonia receives 53.3 billion kroons (3.4 billion euros) from various European Union Structural Funds as direct supports by creating the largest foreign investments into Estonia ever.[178] Majority of the European Union financial aid will be invested into to the following fields: energy economies, entrepreneurship, administrative capability, education, information society, environment protection, regional and local development, research and development activities, healthcare and welfare, transportation and labour market.[179]
Znaci, jos jednom: 3,4 milijardi eura im dadose za cisti qrac, izmedu 2007-2013, za populaciju od milion i tirstohiljada (1.300.000) :lol:

Sta EU ublehasi htjedose dati Ukrajini? 1 miliijardu, da stignu EU standard u proizvodima :lol: Na sta je cekao taj Ruslan? Trbao se odmah nakon ove ponude zapaliti.
Last edited by AliceInChains on 13/12/2013 20:03, edited 1 time in total.
muzicar_iz_parka

#43 Re: Sjajna mala Estonija

Post by muzicar_iz_parka »

Nije Ruslan nego Ruslana (pjevačica), nekadašnja pobjednica Evrovizije.
Ako se zapali biće barem onaj dim, zadnji put takav doživljaj je bio kad se zapalila Indira Gandi.
agnostic_front

#44 Re: Sjajna mala Estonija

Post by agnostic_front »

Meni nije jasan taj rezon, "Rusija im je bitna za eksport" Šta to znači? Da tu samo Estonija ima dobit, a Rusija nema? Da Rusija uvozi estonske proizvode jer je merhametli, ili zato jer su estonski proizvodi dobri? Trgovina ne poznaje jezik, boju kože, religiju, nego samo pare. Tako da je taj estonski eksport koristan za obje strane, ne samo za jednu.
I Kina i SAD su ovisne jedna o drugoj, pa to ne znači da su slabi.
A opet, ista ta wikipedija kaže da Šveđanima i Fincima izvoze više nego Rusima.
A što se uvoza tiče, Rusija im je tu još manje bitna. Međutim, najbitnija je trgovina. Podatak da Estonija izvozi skoro 20 miliijardi godišnje sa brojem stanovnika od nešto više od milion je bitan.
Sve relevantne studije i organizacija govore da će Estonija u narednom vremenu postati jedna od najproduktvinijih evropskih zemalja.
A High-tech industrija iznosi 15% BDP-a (BDP je skoro 30 milijardi), pa ne znam da li je to baš zanemarivo.

I na kraju samouvjeren zaključak da kad bismo mi dobijali koliko su oni dobili, da bismo bili Švica. Pa mi ne znamo da uzmemo ono što su nam ljudi već halalili, a kamoli da uzmemo lovu za neke projekte.
sinuhe

#45 Re: Sjajna mala Estonija

Post by sinuhe »

3 milijarde u 7 godina. Naravno da clanstvo u EU donosi i prednosti i novac. U sedam godina tri milijarde i nisu neke pare cak ni za naciju od 1.3 miliona.
agnostic_front

#46 Re: Sjajna mala Estonija

Post by agnostic_front »

"Education is important, too: last year, in a public-private partnership, a programme called ProgeTiiger (“Programming Tiger”) was announced, to teach five-year-olds the basics of coding. “In the 80s every boy in high-school wanted to be a rock star,” says Mr Hinrikus. “Now everybody in high-school wants to be an entrepreneur.”"
AliceInChains

#47 Re: Sjajna mala Estonija

Post by AliceInChains »

agnostic_front wrote:Meni nije jasan taj rezon, "Rusija im je bitna za eksport" Šta to znači? Da tu samo Estonija ima dobit, a Rusija nema? Da Rusija uvozi estonske proizvode jer je merhametli, ili zato jer su estonski proizvodi dobri? Trgovina ne poznaje jezik, boju kože, religiju, nego samo pare. Tako da je taj estonski eksport koristan za obje strane, ne samo za jednu.
I Kina i SAD su ovisne jedna o drugoj, pa to ne znači da su slabi.
A opet, ista ta wikipedija kaže da Šveđanima i Fincima izvoze više nego Rusima.
A što se uvoza tiče, Rusija im je tu još manje bitna. Međutim, najbitnija je trgovina. Podatak da Estonija izvozi skoro 20 miliijardi godišnje sa brojem stanovnika od nešto više od milion je bitan.
Sve relevantne studije i organizacija govore da će Estonija u narednom vremenu postati jedna od najproduktvinijih evropskih zemalja.
A High-tech industrija iznosi 15% BDP-a (BDP je skoro 30 milijardi), pa ne znam da li je to baš zanemarivo.

I na kraju samouvjeren zaključak da kad bismo mi dobijali koliko su oni dobili, da bismo bili Švica. Pa mi ne znamo da uzmemo ono što su nam ljudi već halalili, a kamoli da uzmemo lovu za neke projekte.
Naravno nije zanemarivo, ali je zanemarivo, sta se tice radne snage. Koliko ljudi radi u tom sektoru?
Meni nije jasan taj rezon, "Rusija im je bitna za eksport" Šta to znači? Da tu samo Estonija ima dobit, a Rusija nema? Da Rusija uvozi estonske proizvode jer je merhametli, ili zato jer su estonski proizvodi dobri?
Ne. Opet, to sto Estonija eksportuje u Rusiju, tesko eksportuje u EU. Sa druge strane dobivaju dosta love od EU, da usavrsavaju svoje proizvode. Nije Rusija merhametli, ali tesko bi im bilo, kad nebi bilo Ruskog trzista. I to je fakt, pogotovo za vrijeme Evropske krize. Glupo je, pogotovo za malu drzavu, kad politicki pokaze misice prema jednoj, za sopstvenu ekonomiju tako bitnoj drzavi. Mislim, prije mjesec dana ili stosta, su im zaprijetili npr. Litvanci, ili Estonci (ko ce ga znati) uvezi Ukrajine, i bum carinska inspekcija. Cviljenje za par dana...i ok odnosi. Mislim, kad ekonomski ovisis od nekoga, onda ne moze tako arogantno, kao sto se inace cijela EU banda navikla za stara dobra vremena.
sinuhe

#48 Re: Sjajna mala Estonija

Post by sinuhe »

Estonija od EU je od 2007 do 2013 dobila 2615 eura po stanovniku dok je Madjarska nesto manje 2262 eura.
http://www.inforse.org/europe/Structura ... _07-13.htm
A opet vidimo da su Madjari na ratnoj nozi sa EU dok su Estonci primjerni ucenici. Sad kad kaze da je to zbog tih 400 eura :D
I otkud sad Rusija. Da Estonija granici sa Rusijom i vidi cuda izvozi tamo poslije Skandinavije i Njemacke. :-)
Last edited by sinuhe on 13/12/2013 22:57, edited 1 time in total.
agnostic_front

#49 Re: Sjajna mala Estonija

Post by agnostic_front »

@Alice,

Pa meni iskreno nije bitan broj radnika. A i nekako mi je logično da ta IT industrija ne zahtijeva broj radnika kao npr. proizvodnja.

Naravno da im ne bi valjalo. Ali to tržište je tu, i tako je kako je. To pokazivanje mišića je već domen politike. Estonska ekonomija je zdrava i ide u pravom smjeru, to je ono što je činjenica.
AliceInChains

#50 Re: Sjajna mala Estonija

Post by AliceInChains »

agnostic_front wrote:@Alice,

Pa meni iskreno nije bitan broj radnika. A i nekako mi je logično da ta IT industrija ne zahtijeva broj radnika kao npr. proizvodnja.

Naravno da im ne bi valjalo. Ali to tržište je tu, i tako je kako je. To pokazivanje mišića je već domen politike. Estonska ekonomija je zdrava i ide u pravom smjeru, to je ono što je činjenica.
I neka je tako. Zelim im puno uspjeha. Valjda ce moci tako dalje, samo se bojim da nece.
Post Reply