Od sad zatvorske kazne za odlazak na strana ratišta

Gojeni H

#26 Re: Od sad zatvorske kazne za odlazak na strana ratišta

Post by Gojeni H »

HM 2011 wrote:Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH predviđa:

Najmanje 5 godina zatvora ko protivno Zakonu o odbrani BiH ili Zakonu o OSBiH organizira, rukovodi, obučava ili mobilizira pojedince ili grupe s ciljem pridruživanja stranoj vojnoj, paravojnoj ili parapolicijskoj formaciji.

Najmanje 3 godine zatvora za one koji se pridruže stranoj vojnoj, paravojnoj ili parapolicijskoj formaciji.

Kazna zatvora od 1 do 10 godina za one koji nabavljaju ili osposobljavaju sredstva, uklanjaju prepreke, stvaraju planove ili vrbuju druge, čime se stvaraju uslovi za direktno počinjenje ovog krivičnog djela.

Kazna zatvora od 3 mjeseca do 3 godine ko javno, putem sredstava informisanja, distribuira ili na bilo koji drugi način uputi poruku javnosti, koja za cilj ima podsticanje drugog na izvršenje ovog krivičnog djela.

Kazna zatvora u trajanju od 6 mjeseci do 3 godine, a može se i osloboditi od kazne, za počinioca ovog krivičnog djela koji otkrivanjem grupe spriječi počinjenje krivičnog djela.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Što bi reko narod: Free Palestine....

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: (samo sam se šalio, na osnovu prijedloga ovog zakona ja imam neutralan stav prema pitanju Palestine., rohingi muslimana, pitanju sirije, irana, egipta, pitanjima Jasenovca, Srebrenice, Vukovara i svih mjesta gdje god i gdje kad je bio belaj itd... POTPUNO NEUTRALAN STAV)

Usput imam neutralan stav prema svim pitanjima ako se ovako nastavi - oslanjam se na naša ministarstva tj. oslanjam se i na zakonodavnu i na izvršnu vlast za svaki problem koji nastane bilo gdje na planeti. Tako me obavezuje važeći zakon izglasan od strane Većine u parlamentu.....

Usput, ovo ozbiljno govorim, ako ovako nastavi planiram tražiti azil u saudijskoj arabiji - jer je to jako liberalna zemlja u odnosu na ono što se želi postići ovim zakonom, (ako ne može sa porodicom idem sam)... i ne nisam nimalo blesav, niti ograničen, niti reagujem burno - vezano za ovo što sam napisao....

Prvi političar koji posjeti bilo koje mjesto, stratište ili bilo šta bi trebao biti uhapšen za podsticanje na sjećanje na ono što se dogodilo jer - da se to ne bi dogodilo nikad više treba biti svjestan o tome i spreman na to a pošto je to protivno protivno Zakonu o odbrani BiH ili Zakonu o OSBiH to je krivično djelo...
Mislim da si u pravu. Zlonamjernik bi ovaj zakon mogao protumaciti na 1000 raznih nacina. Neki bi da daju "opseg" slobodi govora. Vec vidjeno na Zapadu. Vidjela zaba da se konji potkivaju pa i ona digla nogu.

Obicnom covjeku ostaje da se i dalje bori da mu "dusebriznici" ne odredjuju sta je dobro za njega.
It_is_a_Leclerc

#27 Re: Od sad zatvorske kazne za odlazak na strana ratišta

Post by It_is_a_Leclerc »

Bilal Bosnić ne mora ići u Siriju da pogine. On je svoj dženet našao među nogama svoje tri žene.

A vi, nepismena, maloumna marvo, sa svojim kalašima budi pokretna meta za strahotno uvježbanu i utreniranu profesionalnu armiju Sirije.
Gojeni H

#28 Re: Od sad zatvorske kazne za odlazak na strana ratišta

Post by Gojeni H »

It_is_a_Leclerc wrote:Bilal Bosnić ne mora ići u Siriju da pogine. On je svoj dženet našao među nogama svoje tri žene.

A vi, nepismena, maloumna marvo, sa svojim kalašima budi pokretna meta za strahotno uvježbanu i utreniranu profesionalnu armiju Sirije.
Sve je udure osim ovoga "strahotno uvjezbanu i utreniranu profesionalnu armiju Sirije".
Nema uvjezbane i istrenirane armije u arapskom svijetu.
Avetinho

#29 Re: Od sad zatvorske kazne za odlazak na strana ratišta

Post by Avetinho »

Siguran sam da je Leclerc zaboravio sarkasticni smajli na kraju.
It_is_a_Leclerc

#30 Re: Od sad zatvorske kazne za odlazak na strana ratišta

Ja Sam Odavle wrote:Siguran sam da je Leclerc zaboravio sarkasticni smajli na kraju.
Nisam. Vojska Sirije je profesionalna vojska. Ovi pobunjenici su radnici, poljoprivrednici, koji su se dohvatili malokalibarskog oružja. Pomažu im naravno naši svršeni gimnazijalci, bivši narkomani i radnici Binga koji džihaduju po Siriji.
SkyLimit

#31 Re: Od sad zatvorske kazne za odlazak na strana ratišta

Post by SkyLimit »

Rasim Ljajić najavljuje sličan zakon i u Srbiji,Ramzan Kadyrov također nema lijepih riječi za Čečene koji su otišli u Siriju,na Kosovu povratnike iz Sirije hapse i vode na ispitivanja.
dezurni_ucenik

#32 Re: Od sad zatvorske kazne za odlazak na strana ratišta

Post by dezurni_ucenik »

Ne gotivim FahrA,ali svaka cast za ovo.
Avetinho

#33 Re: Od sad zatvorske kazne za odlazak na strana ratišta

Post by Avetinho »

It_is_a_Leclerc wrote:
Ja Sam Odavle wrote:Siguran sam da je Leclerc zaboravio sarkasticni smajli na kraju.
Nisam. Vojska Sirije je profesionalna vojska. Ovi pobunjenici su radnici, poljoprivrednici, koji su se dohvatili malokalibarskog oružja. Pomažu im naravno naši svršeni gimnazijalci, bivši narkomani i radnici Binga koji džihaduju po Siriji.
Nemoj da te cuje Celo. Za njega i ostale navijace, to su ljudozderi i bradonje.
HM 2011

#34 Re: Od sad zatvorske kazne za odlazak na strana ratišta

Post by HM 2011 »

Bio jedan indijanac hoće u Siriju - pa evo mu da čita....

A u koju ćeš se radnu grupu uključiti u siriji....

Kažu tamo se, za potrebe nezvanične Sirije, ide preko Pakistana (kažu malo teže pješačiti) ili preko Turske, a neki spominju i da posjeta Izraelu u svrhu prelaska u Siriju nije problem....

Sa druge strane ako želiš da se priključiš zvaničnoj Siriji - javi se u ambasadu i ako smatraju da si kvalitet te da možeš koristiti otporu biti ćeš primljen.... Ili recimo da dođeš direkt u siriju i kažeš nemam pametnija posla pa bih da budem topovsko meso - vjerovatno će te primiti - neki low level job ali eto....

Suština je da ideš u rat - da ratuješ - niti znaš protiv čega ratuješ niti znaš za koga i čije interese ratuješ - ali ideš da ratuješ.... KO god da "pobjedi" dobija pirovu pobjedu - ili zamlju punu mrtvih ili zemlju punu nezadovoljnih... U toj borbi ćeš ili ubiti ili biti ubijen, s tim da su jako rijetki oni koji samo ubijaju - jer kad tad svi koji su uključeni u akcije budu ubijeni ili iskasapljeni (amputirci) ili slično....

Ako te to loži to je tvoja stvar - ja nisam za diskriminaciju bilo kakve vrste....

Samo moram ti reći da je to glupa odluka....

Jer vojne opreacije su složena aktivnost koja podrazumjeva istovremeno djelovanje više faktora a to su :

Pješadija (dio koje želiš biti ti), oklopno mehanizovane grupe (specijalna obuka i oprema), - artiljerija, zračne snage i pomorske snage - ispod mora, na moru i iznad mora.... Sve to podrazumjeva logističku podršku kojoj je osnovni cilj da vojsci u napredovanju obezbjedi: Opremu, Ishranu, Gorivo, Municiju, kao i ostale vrste podrške - propagandnu, pishološku i slično...

Ako želiš da se priključiš nezvaničnoj Siriji moram te razočarati - nemaju nikakvu strukturu - jer da je imaju rat bi bio završen davno.. Većinom se radi o pješadiji praćenoj BOV-ovima i slično....

Kod zvanične Sirije radi se u mnogome o susprezanju od potpune mobilizacije.....

Vjerovatno je manijacima cilj da rat jako dugo potraje - sa ciljem stvaranja jake ratne zone.....

SUština je da ako želiš da ideš tamo nećeš doživjeti nikakvu slavu, nikakve lovorike, neće te niko dočekati sa zastavicama poredan u redu, nema svečane povorke... Dolaziš u meat grinder (mašinu za mljevenje mesa) i spremno skačeš u isti na koju god stranu.
hAZNADAR

#35 Re: Od sad zatvorske kazne za odlazak na strana ratišta

Post by hAZNADAR »

Zabrinjava me javno mijenje Bosnjaka konto ovoga. Ako je sudeci po komentarima na sve vijesti o ovome i opcenito o domacim ekstremistima,.. komentari obicnih ljudi ispod su zastrasujuci. Cini mi se da bosnjacko javno mijenje sve vise skrece udesno i otvoreno podrzava fasizam, netoleranciju, ekstremizam,.. kod nas. Pocnite od svih vijesti od najnovije u Avazu, pa kritike Alispahicu, pa pismo onog kladuskog muftije,.. na svim portalima,.. ljudi obicnog izgleda i obicnog facebook profila daju otvorenu podrsku ekstremizmu.
HM 2011

#36 Re: Od sad zatvorske kazne za odlazak na strana ratišta

Post by HM 2011 »

hAZNADAR wrote:Zabrinjava me javno mijenje Bosnjaka konto ovoga. Ako je sudeci po komentarima na sve vijesti o ovome i opcenito o domacim ekstremistima,.. komentari obicnih ljudi ispod su zastrasujuci. Cini mi se da bosnjacko javno mijenje sve vise skrece udesno i otvoreno podrzava fasizam, netoleranciju, ekstremizam,.. kod nas. Pocnite od svih vijesti od najnovije u Avazu, pa kritike Alispahicu, pa pismo onog kladuskog muftije,.. na svim portalima,.. ljudi obicnog izgleda i obicnog facebook profila daju otvorenu podrsku ekstremizmu.
daj te linkove da vidimo te dašiste, ekstremiste i tu netolernaciju.....

Ne tolerišem ni ja štošta - a vrlo sam tolerantan (šta ti je paradox)
Kikibombona

#37 Re: Od sad zatvorske kazne za odlazak na strana ratišta

Post by Kikibombona »

hAZNADAR wrote:Zabrinjava me javno mijenje Bosnjaka konto ovoga. Ako je sudeci po komentarima na sve vijesti o ovome i opcenito o domacim ekstremistima,.. komentari obicnih ljudi ispod su zastrasujuci. Cini mi se da bosnjacko javno mijenje sve vise skrece udesno i otvoreno podrzava fasizam, netoleranciju, ekstremizam,.. kod nas. Pocnite od svih vijesti od najnovije u Avazu, pa kritike Alispahicu, pa pismo onog kladuskog muftije,.. na svim portalima,.. ljudi obicnog izgleda i obicnog facebook profila daju otvorenu podrsku ekstremizmu.
Komentari su gnusni nevezano za tematiku. Ta omladina u svakodnevnim kontaktima izgleda koliko-toliko normalno, ali se evidentno povampiri kada je ispred kompjutera zasticena anonimnim nadimkom.

Ratovi poput ovog u Siriji su plodonosni za vodje radikalnih skupina. Omladina se lozi na radikale gledajuci facebook i youtube, te tako dolazi u kontakt sa organizovanim skupinama.

Otac poginulog mladica Vernesa Vehabovica je izjavio da je njegov sin nekoliko mjeseci bio 'stranac u kuci', totalno ospjednut radikalnim tumacenjima islama. Porodica na njega vise nije mogla uticati. Zao mi njegove ocigledno cestite i normalne porodice, a i njega koji je ocigledno zrtva manipulatora.

Sve one koji idu ratovati u strane zemlje treba ostro sankcionisati po povratku u BiH.
jahh

#38 Re: Od sad zatvorske kazne za odlazak na strana ratišta

Post by jahh »

Kikibombona wrote:
Sve one koji idu ratovati u strane zemlje treba ostro sankcionisati po povratku u BiH.
Ako je već tako, nek bude za sve jednako. Ali ovo opet važi samo za muslimane, a oni što idu pomagati "širenju demokratije" u Afganistanu će i dalje uredno i zakonski raditi. Njih nisu ni planirali dirati, sve i da jesu ne da ujka Sam.

A otac od tog Vernesa na tom portalu izjavio da slijedi bosanski islam. Kakav je to islam?
Cherry-Cherry

#39 Re: Od sad zatvorske kazne za odlazak na strana ratišta

Post by Cherry-Cherry »

Treba država da napravi organizovani put u Siriju, za sve one koji žele da odu. Izdvojiti finansijska sredstva za to, skupiti ih sve, platiti im avionske karte i nek odu. Neka odjednom odu svi, koji hoće. I onda lijepo donijeti zakon, da se ne mogu vratiti. :-D
semirizsvemira

#40 Re: Od sad zatvorske kazne za odlazak na strana ratišta

Post by semirizsvemira »

Ne sjecam se da je Kraljevina Jugoslavije kaznjavala komunjare koji su isli u Spaniju i da su bravar Joza i ostali crvendaci kaznjavani zbog vrbovanja naivnih i mladih komunista da ginu tamo za neku Spaniju dok su se kolovodje sepiurili po svjetskim metropolama
It_is_a_Leclerc

#41 Re: Od sad zatvorske kazne za odlazak na strana ratišta

semirizsvemira wrote:Ne sjecam se da je Kraljevina Jugoslavije kaznjavala komunjare koji su isli u Spaniju i da su bravar Joza i ostali crvendaci kaznjavani zbog vrbovanja naivnih i mladih komunista da ginu tamo za neku Spaniju dok su se kolovodje sepiurili po svjetskim metropolama
Komunistička partija je bila zabranjena 1921. Zakonom o zaštiti države koji je za svakog za koga se utvrdi da je bio pripadnik komunističke partije predlagao streljanje.
Tako da nije tačna nijedna jedina riječ koju si napisao. Ali baš nijedna.
uglavnomja

#42 Re: Od sad zatvorske kazne za odlazak na strana ratišta

Post by uglavnomja »

semirizsvemira wrote:Ne sjecam se da je Kraljevina Jugoslavije kaznjavala komunjare koji su isli u Spaniju i da su bravar Joza i ostali crvendaci kaznjavani zbog vrbovanja naivnih i mladih komunista da ginu tamo za neku Spaniju dok su se kolovodje sepiurili po svjetskim metropolama

:roll:

dijete, jos se ti pure trebas najesti ...

evo ti tiletovih metroploa, od finskih i ruskih zatvora, do domacih ,.... pritvor, bez posla ... 'nako bas se spurio :roll:

http://sh.wikipedia.org/wiki/Josip_Broz_Tito

sorry na off, ali bilo je za ocekivati da ce ovaj semir (i jos par likova) baljezgati o necemu pedesetom samo ne o svojoj braci koja idu kao muhe bez glave, a pojma nemaju gdje idu. spanci nisu isli da poginu i da odu u raj, nego da postignu konkretan cilj, bolje uslove za radnike itd ...
Cherry-Cherry

#43 Re: Od sad zatvorske kazne za odlazak na strana ratišta

Post by Cherry-Cherry »

Samo sam čekala da se javi ovaj iz svemira. :D
dezurni_ucenik

#44 Re: Od sad zatvorske kazne za odlazak na strana ratišta

Post by dezurni_ucenik »

HM 2011 wrote:
daj te linkove da vidimo te dašiste, ekstremiste i tu netolernaciju.....

Ne tolerišem ni ja štošta - a vrlo sam tolerantan (šta ti je paradox)
Citaj komentare na Klix facebook profilu.
Vasco da Gama

#45 Re: Od sad zatvorske kazne za odlazak na strana ratišta

Post by Vasco da Gama »

ja debilnog zakona. spreman si da odeš u siriju gdje živim ljudima jedu organe na youtube, al ćeš se prepast kpd zenica.
uglavnomja

#46 Re: Od sad zatvorske kazne za odlazak na strana ratišta

Post by uglavnomja »

Vasco da Gama wrote:ja debilnog zakona. spreman si da odeš u siriju gdje živim ljudima jedu organe na youtube, al ćeš se prepast kpd zenica.

vaznije je zatvoriti idiote koji salju momke tamo, koji sjede u svojim kucama sa svoje 3-4 zene i uzivaju, i jos uzimaju pare, a salju u smrt one koji se jos ni brijati nisu poceli.
_majevica_

#47 Re: Od sad zatvorske kazne za odlazak na strana ratišta

Post by _majevica_ »

Ovo od sada se primjenjuje Zakon..
Sta sa ovim sto su vec otisli na ratista u Siriju? Il recimo ove zene sto su u Siriji?
akcid

#48 Re: Od sad zatvorske kazne za odlazak na strana ratišta

Post by akcid »

piplica666 wrote:...Zakon o dopuni krivičnog zakona Bosne i Hercegovine

"Član 162b.

(4) Ko javno, putem sredstava informiranja, distribuira ili na bilo koji drugi način uputi poruku javnosti, koja za cilj ima podsticanje drugog na izvršenje ovog krivičnog djela, kaznit će se kaznom zatvora u trajanju od tri mjeseca do tri godine..
Važi li ovaj član krivičnog zakona i za web portale, npr. "Put vjernika" i slične?
muzicar_iz_parka

#49 Re: Od sad zatvorske kazne za odlazak na strana ratišta

Post by muzicar_iz_parka »

Nemojte kritikovati Bilala Bosnića, nije njemu lako sa četiri žene, ja sa jednom teško ponekad izađem na kraj, iako većinom bude kako ona kaže, on jadan ima 4 puta veću muku a i 16 djece, meni mojih dvoje ponekad dovodi do ludila a on ima 8 puta teže.
:D
aldinjo

#50 Re: Od sad zatvorske kazne za odlazak na strana ratišta

Post by aldinjo »

A šta će biti sa ovim bošnjacima što ratuju u Afganistanu na strani okupatorske vojske i koja ubija muslimane već više od deceniju?
Post Reply