sljedeci put kad SDA i HDZ uzmu izbore vjeronauk se uvodi u inkubatoreNaslovnica wrote: Oduvijek?!
Hahaha.
Šalu na stranu, bar u nečemu FBiH kaska za fašistima iz RS, ali nema veze, progres je tu, sustižemo ih.
Tek odnedavno je uvedena vjeronauka u vrtiće (koja vjeronauka), ali ima još nade.
Trebali bi smo uvesti vjeronauke na sve fakultete, kao obaveznu, tako bi ih sustigli!
![]()
VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
- Alfons Kauders
#26 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
-
theTruePath
#27 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Fasisti su jer velicaju zlocine
radi vjeronauke nisu fasisti
- It_is_a_Leclerc
#28 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Netačno.theTruePath wrote:Fasisti su jer velicaju zlocine
Fašisti su se jer nauče djecu od malih nogu da su oni tamo zli, da ih ne vole, da ih tuku, mrze i da se slučajno ne druže s njima jer su prljavi i glupi.
Koliko to radimo i mi u F BiH, procijeni sam
-
Hafis
#29 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
S tim da je stvar više nego idealno rješena: u RS fercera isključivo pravoslavni vjeronauk, a u FBiH islamski i katolički (ovisno gdje se koja vojska zatekla 1995.).theTruePath wrote:Ima 4,5 godinaVjeronauka u vrticima?? To vi ozbiljno? Od kada to?
I još uvijek nije obvezan za djecu u vrtićima ni u jednom entitetu. Ali opet, gdje ćeš djecu odvajati u samom startu, a i roditelji se ne bi previše eksponirali, tako da je obuhvat djece u vrtićima koji imaju organiziran vjeronauk, stopostotan.
-
theTruePath
#30 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Mislis da se to uci na vjeronauci? od moje rodice sin na vjeronauci uci pjesmice neke,i kako treba sve poceti s bismilom i tako te glupostiIt_is_a_Leclerc wrote:Netačno.theTruePath wrote:Fasisti su jer velicaju zlocine
Fašisti su se jer nauče djecu od malih nogu da su oni tamo zli, da ih ne vole, da ih tuku, mrze i da se slučajno ne druže s njima jer su prljavi i glupi.
-
Naslovnica
#31 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Nema ništa važnije od rane indoktrinacije nevinih mozgova, najlakše se prima.swanfilter wrote:Vjeronauka u vrticima?? To vi ozbiljno? Od kada to?
itd...
- It_is_a_Leclerc
#32 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Nisam spoiminjao vjeronauku u svom postu.theTruePath wrote:Mislis da se to uci na vjeronauci? od moje rodice sin na vjeronauci uci pjesmice neke,i kako treba sve poceti s bismilom i tako te glupostiIt_is_a_Leclerc wrote:Netačno.theTruePath wrote:Fasisti su jer velicaju zlocine
Pročitaj opet.
-
swanfilter
#33 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Znaci, mi zakonom uzgajamo potencijalne buduce desnicare/fundamentaliste, politicke i vjerske. Plodno tlo su nasli ...
-
Hafis
#34 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Tako je. I normalno, naš je obrazovni sustav ''multi-kulti'', dok je u onih drugih ''fašistički''.
-
x_lecter
#35 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
i ja na svakakve teme zalutam ... odoh na kafu
-
theTruePath
#36 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
vjeronauka je u Italiji,Njemackoj,Poljskoj itdswanfilter wrote:Znaci, mi zakonom uzgajamo potencijalne buduce desnicare/fundamentaliste, politicke i vjerske. Plodno tlo su nasli ...
-
Hafis
#37 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Što znači da slijedimo europsku praksu.
-
Great Cornholio
#38 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Vjeronauka se treba vratiti u vjerske objekte, a škole i javne ustanove ne bi trebale imati krsne slave.
Znam da su to nerealna očekivanja, ali nije zabranjeno maštati
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#39 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Tačno. Krsne slave su jedan od pravoslavnih običaja i jedinstvene su za Srbe, ali njima je mjesto za trpezom porodice koja je slavi a ne po kakvim školama, ustanovama i šta ja znamGreat Cornholio wrote:Vjeronauka se treba vratiti u vjerske objekte, a škole i javne ustanove ne bi trebale imati krsne slave.
Vjeronauka u RS je poodavno obavezan predmet u školama, ali samo za pravoslavnu djecu, niko nikada nije tjerao katolike i muslimane bar koliko ja se sjećam
-
Bodkin
#40 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
izbi oci recenica u kojoj pise ako se roditelji izjasne ali i dalje je naslov "obavezan"
-
muzicar_iz_parka
#41 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Koja je tu konkretna razlika u odnosu do sada?
Šta se mjenja ovim zakonom?
- nosara
#42 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Koja idiotsko-debilno-kretenska tema... Ovaj kurcevi forum je sve vise nalik smetljarniku niskih strasti i neopjevane mrznje...

Dakako, vjeru, vjeronauk i sve religiozne manifestacije utjerat silom u "svoja cetiri zida", inace smo najebali... Vratit cemo se jos dalje u proslost... Ako, uopste, ima dalje...
Postavljac teme je zaslijepljen istim svinjarijama u federaciji, pa mu se muti pred ocima...Bodkin wrote:izbi oci recenica u kojoj pise ako se roditelji izjasne ali i dalje je naslov "obavezan"
Dakako, vjeru, vjeronauk i sve religiozne manifestacije utjerat silom u "svoja cetiri zida", inace smo najebali... Vratit cemo se jos dalje u proslost... Ako, uopste, ima dalje...
- Domaci izdajnik
#43 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Nikakva samo formalnost nečega što odavno postoji glupo raspravljati....muzicar_iz_parka wrote:Koja je tu konkretna razlika u odnosu do sada?
I to je bilo, pa su uveli obavezno pohađanje ali za, podvlačim, pravoslavnu djecu.Bodkin wrote:izbi oci recenica u kojoj pise ako se roditelji izjasne ali i dalje je naslov "obavezan"
Tako je druže Nosaranosara wrote:Dakako, vjeru, vjeronauk i sve religiozne manifestacije utjerat silom u "svoja cetiri zida", inace smo najebali... Vratit cemo se jos dalje u proslost... Ako, uopste, ima dalje...
- GAU8
#44 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Ne kontam u cemu je problem, dok god svako ima mogucnost da uci/pohadja vlastitu religiju, odnosno dok god ateisti imaju pravo na zamjenski predmet. Tako slicno je u mnogim drugim zemljama EU.
- Domaci izdajnik
#45 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Problem je što religiji nije mjesto u svjetovnom obrazovanju, da li ćeš se ti krstiti ili klanjati u svojoj kući i bogomolji u svoje slobodno vrijeme je tvoja privatna stvar....to ne treba da se nameće nikome! Sve drugo je recept za propast 
- GAU8
#46 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Nije toliko ni problem u religiji koliko u gladnim ustima.Lajavikrelac wrote:Problem je što religiji nije mjesto u svjetovnom obrazovanju, da li ćeš se ti krstiti ili klanjati u svojoj kući i bogomolji u svoje slobodno vrijeme je tvoja privatna stvar....to ne treba da se nameće nikome! Sve drugo je recept za propast
Sto je narod zadovoljniji i standard visi, religija ga manje zanima.
- Domaci izdajnik
#47 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Onda smo prdnuli u čabar...i to svi kolektivno 
- GAU8
#48 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Yup!Lajavikrelac wrote:Onda smo prdnuli u čabar...i to svi kolektivno
-
Great Cornholio
#49 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Radio sam ja jednu školsku godinu u jednoj specijalnoj školi u RS, i organizovalo se neko druženje svih nastavnika, iz svih škola, a ta manifestacija nosila ime " Svetosavski bal", i pozvali i mene, ja rekao " Doći ću, al' ako će na tom balu biti Ajvaz Dedo i Gospa iz MeđugorjaLajavikrelac wrote:Tačno. Krsne slave su jedan od pravoslavnih običaja i jedinstvene su za Srbe, ali njima je mjesto za trpezom porodice koja je slavi a ne po kakvim školama, ustanovama i šta ja znamGreat Cornholio wrote:Vjeronauka se treba vratiti u vjerske objekte, a škole i javne ustanove ne bi trebale imati krsne slave.
Znam da su to nerealna očekivanja, ali nije zabranjeno maštatiDouše katolici i pravoslavci kod više naroda nemaju krsne slave ali imaju svece zaštitnike npr. Sv. Vlaho je svetac zaštitnik grada Dubrovnika, i to već vjekovima i ne znam šta da o tome kažem, iako kao socijalista nisam pristalica nikakvih svetaca zaštitnika
![]()
Vjeronauka u RS je poodavno obavezan predmet u školama, ali samo za pravoslavnu djecu, niko nikada nije tjerao katolike i muslimane bar koliko ja se sjećamPo mom mišljenju vjera je privatna stvar pojedinaca nije joj mjesto u školi, u mnogim zemljama na vjeronauku roditelji šalju djecu u vjerske objekte, nevezano za školu. Po meni sasvim dovoljno....
Šalim se, nisam tad bio nešto dobar, nakakva me gripa bila ufatila, da nije otišao bih ja na to slavlje, jer Isus je rekao da nije grijeh gostiti se na nekoj idolopokloničkoj slavi ( a oni koji vjeruju u svece jesu idolopoklonici).
Ali, pošto je RS, na papiru, dio BiH u kojem su sva tri naroda ravnopravna, a znamo da mi u BiH imamo tri naroda prvenstveno zbog toga što imamo tri vjerske zajednice kojima pripadnici tih naroda pripadaju, onda je protivustavno da javne ustanove ( a to škole jesu) budu u "vlasništvu" samo jedne vjerske zajednice, protivustavno je da samo Sveti Savo bude zaštitnik škola, a i nije pošteno da ih samo Sveti Savo štiti, kad mi imamo još čudotvoraca, npr. Ajvaz dedu i Gospu iz Međugorja
"Caru carevo, Bogu Božije" - škole nek budu rezervisane za svjetovne nauke, a vjerske institucije nek provode vjeronauku.
- Paranoid
#50 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Nisi ti ni pročitao uvod u temu..kao i obično. Da si kopirao tekst i provjerio izvor, vidio bi da se tema veže sa komentarom čovjeka koji se izjašnjava kao Srbin iz RS-a, a koji se na ovaj način pokušava izborit za pravo izbora. Naravno, tebi je bitno ispljunut nešto, jer kako inače preživjet sa tolikim nagomilanim sekretom...ali nije ti prvi put..nosara wrote:Koja idiotsko-debilno-kretenska tema... Ovaj kurcevi forum je sve vise nalik smetljarniku niskih strasti i neopjevane mrznje...![]()
Postavljac teme je zaslijepljen istim svinjarijama u federaciji, pa mu se muti pred ocima...Bodkin wrote:izbi oci recenica u kojoj pise ako se roditelji izjasne ali i dalje je naslov "obavezan"
Naveo si da sam "zaslijepljen" istim dešavanjima na forumu pa te molim da navedeš bar jedan post u kojem podržavam vjeronauku u osnovnom obrazovanju u FBiH..ili bilo gdje..