BIH pliva u novcu
Moderator: anex
- LeonardoAC
#26 Re: BIH pliva u novcu
Za očekivati je da tek osnuju d.o.o. ili poslovnu jedinicu, da budu oslobođeni svih poreza za godinu dana rada - koliko im je i dovoljno da iscrpe to malo jada od nafte koju eventualno imamo 
- korisnik.1
#27 Re: BIH pliva u novcu
Sigurno da bi imali koristi, sad koliko to je drugo pitanje.
Prvo što bih napomenuo, mi nemamo nikakve koristi od ove nafte dok je ona ispod zemlje, mi nemamo mogućnost da je crpamo sami, što znači da mi trenutno nemamo koristi od nje. Javlja se firma koja bi je iscrpala i koja bi imala korist od toga, a ujedno i mi uz nju. Dakle ljudi bi nam plaćali za to.
Drugo, oko profita bi se sigurno nagodili, evo skoro je bio članak kako Rusi uzimaju rude srebra iz Srebrenice i boksita mislim, zašto onda ne bi mogao i Shell.
Treće, oko zaposlenja, sigurno bi i tu imali koristi.
Evo Optimus Prime je na grubo izračunao ove "procjene" i kako i sam napisa, kada bi bilo ovoliko koliko se spominje to bi bio prevelik zalogaj da ga "političari i administracij" proguta i sigurno bi kantoni, entitet i država imali koristi, velike koristi.
Od nafte koja samo stoji pod zemljom nema niko koristi.
Prvo što bih napomenuo, mi nemamo nikakve koristi od ove nafte dok je ona ispod zemlje, mi nemamo mogućnost da je crpamo sami, što znači da mi trenutno nemamo koristi od nje. Javlja se firma koja bi je iscrpala i koja bi imala korist od toga, a ujedno i mi uz nju. Dakle ljudi bi nam plaćali za to.
Drugo, oko profita bi se sigurno nagodili, evo skoro je bio članak kako Rusi uzimaju rude srebra iz Srebrenice i boksita mislim, zašto onda ne bi mogao i Shell.
Evo Optimus Prime je na grubo izračunao ove "procjene" i kako i sam napisa, kada bi bilo ovoliko koliko se spominje to bi bio prevelik zalogaj da ga "političari i administracij" proguta i sigurno bi kantoni, entitet i država imali koristi, velike koristi.
- Optimus Prime
#28 Re: BIH pliva u novcu
Da!korisnik.1 wrote:Sigurno da bi imali koristi, sad koliko to je drugo pitanje.
Samo opet ponavljam da racunica pretpostavlja onaj najoptimisticniji scenarij koji vise spada u domen naucne fantastike.
Ako uopce nadju naftu, prije ce biti da se radi o rezervama slicnim onima u zemljama u okruzenju, dakle maksimalno nekih 300 do 500 milona barela.
Ja bi bio sasvim zadovoljan kada bi drzava mogla uzeti jedno milijardu $ godisnje. To bi bilo dovoljno da finansiramo glavne infrastrukturne projekte tipa koridor Vc, autoput Sarajevo- Tuzla- Orasje i sto je najvaznije da se ne zaduzujemo kao MMF-a.
- korisnik.1
#29 Re: BIH pliva u novcu
Pa da to je neka procjena koja bi bila naj naj, ali teško moguća naravno. Spominju se razne brojke, tako sjeveroistočna Bosna (Tuzla, Orašje, Bijeljina, Brčko, Zvornik, B.Brod..) oko 350 miliona barela. A ova područja Shell uopšte neće istraživati. Slušao sam predavanje jednom profesora sa tuzlanskog Univerziteta, koji navodi da nafta sa ovog područja SJ-IST Bosna nema kvaliteta uzimajući u obzir sastav zemljišta i dubinu na kojoj se nalazi nafta.Optimus Prime wrote:Da!
Samo opet ponavljam da racunica pretpostavlja onaj najoptimisticniji scenarij koji vise spada u domen naucne fantastike.
Ako uopce nadju naftu, prije ce biti da se radi o rezervama slicnim onima u zemljama u okruzenju, dakle maksimalno nekih 300 do 500 milona barela.
Ja bi bio sasvim zadovoljan kada bi drzava mogla uzeti jedno milijardu KM godisnje. To bi bilo dovoljno da finansiramo glavne infrastrukturne projekte tipa koridor Vc, autoput Sarajevo- Tuzla- Orasje, i sto je najvaznije da se ne zaduzujemo kao MMF-a.
Kao što si i sam naveo, i ja se slažem sa tobom, kada bi godišnje imali milijardu KM profita to bi za naše prilike bilo nevjerovatno.
PS. Saudijska Arabija ima zalihe od oko 266 milijardi barela nafte
- Fabijo
#30 Re: BIH pliva u novcu
Pa Radeljas je se obogatio prosle godine.Država wrote:Salah ad-Din wrote:Daj batalite tu priču o krađi državnog novca od strane političara. U svakoj državi političari poližu med s prstiju, to je normalno kada radite s novcem,problem je u prevelikoj administraciji, socijalnoj politici kojoj nismo dorasli, tu odlazi novac, da se krade, krade se, ali sigurno 20 političara ne može pokupiti pola budžeta. Da mi dobijemo taj novac shvatio bi o ćemu ti govorim, da se malo preuredi sistem na državnom nivou bila bi druga priča.
Uopšte se (sada) ne krade koliko se priča i preuveličava. Kad je bilo vrijeme za krađu, krađa je i odrađena i to fantastično. Fol je u tome što se ne pokuša vratiti barem dio pokradenog novca. Ko će ba sada krasti i od čega. Nema više donacija...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#31 Re: BIH pliva u novcu
hoću da znam koliki je moj dio 
- Baby Jane
#32 Re: BIH pliva u novcu
Da ti ja kazem, iz prve ruke, da tu ima nesto. Istrazivanja traju vec neko vrijeme, i na nesto su nabasali. A, Vlada je izglasala ovaj zakon zbog lobija Shell-a, koji se bori za ovaj dio trzista, sa obzirom na to da je u RS-u sve otislo Rusima. Shell vec aktivno zadnje 3 godine obilazi oko Vlade, izvodi na ruckove, vecere, organizuje konferencije, sastanke, kumi, moli, i voila.Salah ad-Din wrote:http://www.haber.ba/biznis/energija/655 ... nafte.html
Shell završio istraživanja i zatražio koncesiju za eksploataciju nafte
Vlada FBiH donijela je jučer Odluku o proglašenju ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina od strateškog interesa na prostoru FBiH.
Ovom odlukom data je saglasnost Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije za pokretanje aktivnosti i pristupanju postupku dodjele ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina putem direktnog pregovaranja.
Resorno ministarstvo zaduženo je da pripremi rješenje o formiranju komisije za pripremu dokumentacije za raspisivanje javnog poziva za izbor stručnog konsultanta za pužanje konsultantskih usluga u postupku pregovaranja, vođenja pregovora i izradu ugovornog modaliteta koji će biti dostavljen Vladi FBiH.
U obrazloženju Odluke navodi se da je Naftna kompanija Shell Exploration Company B.V. potpisala 3. novembra 2011. godine Memorandum o razumijevanju sa Vladom FBiH. Glavni zadatak realizacije Memoranduma bio je izrada izvještaja "Procjena perspektivnosti Federacije Bosne i Hercegovine za istraživanje nafte i plina".
Izvještaj je urađen i prezentovan na tehničkom sastanku Koordinacionog odbora za praćenje realizacije Memoranduma, koji je održan 30. septembra 2013. godine u Sarajevu. Izvještaj sadrži osnovne podatke o naftnim sistemima koji ukazuju na opravdanost nastavka istraživanja nafte i plina u Federaciji Bosne i Hercegovine. Naftna kompanija Shell je 27. septembra 2013. godine uputila Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije dopis kojim izražava interes za otpočinjanje pregovora o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području Federacije BiH.
Imajući to u vidu, za istraživanje i eskploataciju predloženi su blokovi Slunj, Bihać, Bosanska Krupa, Prijedor, Drvar, Ključ, Knin, Glamoč, Bugojno, Sinj, Livno, Prozor, Imotski, Mostar, Kalinovik, Ploče, Metković, Ston i Dubrovnik.
Imajući u vidu jasno opredjeljenje kompanije Shell za otpočinjanje pregovora, ali i veliko iskustvo ove kompanije na istraživanju ovog resursa i raspolaganje finansijskim sredstvima za ova rizična i veoma skupa geološka istraživanja, Vlada FBiH je jučer donijela ovu odluku, a sve u pravcu dodjele koncesije, saopšteno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.
Šta mislite je li ovo tačno???
Ono sto ja vec vidim da ce se desiti jeste to da ce Shell vrlo dobro da prodje, uzece naftu i milione, par ljudi na busotinama placati po BAM 500, a nasi kreteni/hrkljusi/debili (ne znam vise ni kako da ih nazovem) ce fino da sute i da se naguze jer ce svi dobiti po koju hiljadarku mita, a drzava sto osta bez poreza i raznoraznih ekoloskih naknada, koga briga. I onako njihova djeca vani zive/studiraju.
Prodace i nas i vas i one i sami sebe za sitnu paru.
-
tranticicak
#33 Re: BIH pliva u novcu
Nase najvece bogatstvo je VODA!!! Ako oni pocnu busit i pocnu vadit onda smo ga tek najebali, jer mi nismo ni svjesni koliko vrijedi ova voda koju pijemo... Imamo vodu a ako budemo busili onda cemo unistiti i to malo sto vrijedi,onda smo tek naje4%&li.
-
mali_balon
#34 Re: BIH pliva u novcu
Ne daje nama MMF novce tek tako
, kad dodje vrijeme za naplatu oni fino kazu dedera te koncesije rasprodajete.
- Fabijo
#35 Re: BIH pliva u novcu
Koju bodu pijemo? Pa mi ubozimo Janu.tranticicak wrote:Nase najvece bogatstvo je VODA!!! Ako oni pocnu busit i pocnu vadit onda smo ga tek najebali, jer mi nismo ni svjesni koliko vrijedi ova voda koju pijemo... Imamo vodu a ako budemo busili onda cemo unistiti i to malo sto vrijedi,onda smo tek naje4%&li.
-
__Phoenix__
#36 Re: BIH pliva u novcu
Ne vjerujem vladajućim strukturama da su sposobne i marke zaraditi od potencijala ove zemlje.
-
detroit-mercy
#37 Re: BIH pliva u novcu
Mozda onda ne bude redukcija vode u Rajvusatranticicak wrote:Nase najvece bogatstvo je VODA!!! Ako oni pocnu busit i pocnu vadit onda smo ga tek najebali, jer mi nismo ni svjesni koliko vrijedi ova voda koju pijemo... Imamo vodu a ako budemo busili onda cemo unistiti i to malo sto vrijedi,onda smo tek naje4%&li.
-
ludacha
#38 Re: BIH pliva u novcu
Mislim da plivamo u necem drugom
-
VjecitiStudent
#39 Re: BIH pliva u novcu
Ako se i pronađe nafta nas prije čeka nigerijski nego norveški scenarij.
Neće moći Shell toliko ispumpati koliko naši mogu ukrasti.
- Optimus Prime
#40 Re: BIH pliva u novcu
Odakle toliki pesimizam?VjecitiStudent wrote:Ako se i pronađe nafta nas prije čeka nigerijski nego norveški scenarij.
Mi smo sigurno jedan od koruptnijih drzava u Evropi, ali uporedjivanje sa africkim drzavama i pogotovo sa Nigerijom je pretjerano.
-
gilla
#41 Re: BIH pliva u novcu
Pesimizima je ispravan.
Ako i bude to sto se suska, mislite da ce narod imati neke koristi? Govorim generalno.
Pa nasi ljudi sta mogu smisliti i kakve prevare, cosa nostra treba dolaziti vamo na instrukcije.
Igrom slucaja poznajem "poduzetnika", neke i funkcionere i kakvi se dealovi dogovaraju neformalno to ej da ti treba 10 minuta da sve skontas.
U naj slucaju shell ce obrlatiti nasu bagru u foteljama dati im mrvice, konacno dati neki procenat od 20%, i izvlaciti tih 500 miliona barela u extra, extra slucaju. MOguce da odredjeni broj ljudi i zaradi nesto naravno.
Mozda za 15,20 godina kada dodju potpuno druge strukture i psihe politicara, kada eu bude nadgledala, onda bude moguc norveski scenarij.
Nadam se da sam u krivu.
Ako i bude to sto se suska, mislite da ce narod imati neke koristi? Govorim generalno.
Pa nasi ljudi sta mogu smisliti i kakve prevare, cosa nostra treba dolaziti vamo na instrukcije.
Igrom slucaja poznajem "poduzetnika", neke i funkcionere i kakvi se dealovi dogovaraju neformalno to ej da ti treba 10 minuta da sve skontas.
U naj slucaju shell ce obrlatiti nasu bagru u foteljama dati im mrvice, konacno dati neki procenat od 20%, i izvlaciti tih 500 miliona barela u extra, extra slucaju. MOguce da odredjeni broj ljudi i zaradi nesto naravno.
Mozda za 15,20 godina kada dodju potpuno druge strukture i psihe politicara, kada eu bude nadgledala, onda bude moguc norveski scenarij.
Nadam se da sam u krivu.
- Fabijo
#42 Re: BIH pliva u novcu
Nebi reko. Mislim ni da u africkim drzavama razni Radeljasi ili Ali-beg Budnje (poznat kao graditelj dzamija) nebi uspili kao ovdje. Pa mi zivimo u drzavi gdje nam se politicari javno progase bozijem poslanicima i begovimaOptimus Prime wrote:Odakle toliki pesimizam?VjecitiStudent wrote:Ako se i pronađe nafta nas prije čeka nigerijski nego norveški scenarij.
Mi smo sigurno jedan od koruptnijih drzava u Evropi, ali uporedjivanje sa africkim drzavama i pogotovo sa Nigerijom je pretjerano.
- Josip321
#43 Re: BIH pliva u novcu
Ako je nafta novac, onda BH pliva na novcu a ne u novcu! 
- ovo_malo_duse
#44 Re: BIH pliva u novcu
Ma vjeciti je poznati negativacOptimus Prime wrote:Odakle toliki pesimizam?VjecitiStudent wrote:Ako se i pronađe nafta nas prije čeka nigerijski nego norveški scenarij.
Ove trunke svjetlosti i optimizma, da nekazem nade da moze nesto da se popravi da moze bolje privlace ga. Cim neko sta optimisticno napise eto ga ko muha...
- korisnik.1
#45 Re: BIH pliva u novcu
Nema tu pesimizam-optimizam, tu je prosta računica. Eto pogledajte termoelektrane, rudnike uglja, srebra, boksita i čega još imamo, koncesije na vodu i nedavno ukinuta odredba u TK koncesija na sunce. Isto bi bilo i sa ovom naftom, dobijaju koncesiju na vađenje nafte, pa brate mili ako nas vlast krade na struji, vodi, uglju, srebru, neka nas onda krade i na nafti, jer od ovog gore pobrojanog itekako imamo koristi.
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#46 Re: BIH pliva u novcu
Prodali Shellu dokumentaciju za 1 KM ... sve sto je bivsa drzava istrazivala i radila je prodato za 1 KM ...
Ako pronadju vece zalihe nafte, pa nas ovde ce biti puno lakse zavaditi nego Libijice ili Iracane tako da smo najebali ...
Po meni, trebalo bi usvojiti zakon koji vodu, naftu i druge vrijedne rude proglasava NACIONALNIM interesom i vlasnistvom svih ghradjana BiH i da ni u kom slucaju ne moze nikada biti privatizovan. To je prvi korak pa onda dalje.
Ako pronadju vece zalihe nafte, pa nas ovde ce biti puno lakse zavaditi nego Libijice ili Iracane tako da smo najebali ...
Po meni, trebalo bi usvojiti zakon koji vodu, naftu i druge vrijedne rude proglasava NACIONALNIM interesom i vlasnistvom svih ghradjana BiH i da ni u kom slucaju ne moze nikada biti privatizovan. To je prvi korak pa onda dalje.
-
jahh
#47 Re: BIH pliva u novcu
Valjda Shell pliva u novcu. Ako i bude ista od tog, vlast ce dobivati mrvice, a narod nista izuzev mogućih ratova, ubistava, proglašavanjem terorista ko bude protiv shella i slično.
- Optimus Prime
#48 Re: BIH pliva u novcu
Ja ne znam sta bi vi?UnscarD wrote:Prodali Shellu dokumentaciju za 1 KM ... sve sto je bivsa drzava istrazivala i radila je prodato za 1 KM ...
Meni se cini da mislite da bi najpametnije bilo da tu naftu niko ne dira sljedecih sto godina, dok drzava ne bude imala dovoljno novca da moze riskirati da joj propadne 700 miliona $ ukoliko ne nadju naftu. U svijetu je normalna praksa da drzave koje si ne mogu priustiti exploraciju i exploataciju, to prepuste stranim naftnim kompanijam uz odredjenu nadoknadu koja zavisi od cijene vadjenja nafte u odredjenom podrucju.
-
shoT
#49 Re: BIH pliva u novcu
Godina 2025, Šejh Dodik kupio Real Madrid za 5 milijardi €, Šejh Sulejman Tihić treci najbogatiji čovjek na svijetu 
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#50 Re: BIH pliva u novcu
Daj primjer tih zemalja ?Optimus Prime wrote:Ja ne znam sta bi vi?UnscarD wrote:Prodali Shellu dokumentaciju za 1 KM ... sve sto je bivsa drzava istrazivala i radila je prodato za 1 KM ...
Meni se cini da mislite da bi najpametnije bilo da tu naftu niko ne dira sljedecih sto godina, dok drzava ne bude imala dovoljno novca da moze riskirati da joj propadne 700 miliona $ ukoliko ne nadju naftu. U svijetu je normalna praksa da drzave koje si ne mogu priustiti exploraciju i exploataciju, to prepuste stranim naftnim kompanijam uz odredjenu nadoknadu koja zavisi od cijene vadjenja nafte u odredjenom podrucju.
Da li je Norveska tamo 60-tih bila bogata zemlja kada su skontali da imaju naftu?
Ovo sto je sada na stolu, iz ovo sturih informacija iz medija meni izgleda ovako :
Shell ce da ulozi 700 Miliona u SVOJA POSTROJENJA I INFRASTRUKTURU u zamjeno za 25 godina exploatacije nafte.
Sta tacno, osim po kojeg asfaltiranog puta koji ce biti potreban Shellu od toga ima drzava i njeni gradjani posto je meni promaklo?
Za pocetak bih transparentnije informacije.
Hajde da slozimo sta je to sto do sada znamo.
Ja cu poceti niz a vi me ispravite i dopunite :
- Shell zainteresovan za istrazivanje naftnih nalazista u BiH
- Shell kupio svu dokumentaciju o istrazivanjima uradjenu do sada od strane prosle i ove drzave za jednu jebenu marku.
- Shell nudi da investira 700Miliona u zamjenu za koncesije na 25 godina
- sta tacno podrazumijevaju ove koncesije?
- U sta tacno se ulaze ovih 700 milion i pod kojim uslovima?
-Ocekivana nalazista nafte u BiH se ocekuje da mogu da podmire potrebe BiH narednih 30 godina.
- dakle uz malo srece i pod predpostavkom da Shell ne uzme bas sve, mogli bi za 25 godina vidjeti nekog hajra od te nafte .