Sta mislis kako GRAS jos uvijek radi a toliki gubitci ili Vodovod SarajevoDrinski wrote:Koriste se za plaće i operativne troškove pružalaca javnih usluga, odnosno onih bez kojih bi drzava stala, htjeli mi to priznati ili ne.sema911s wrote:a gdje idu ti silni euri,., za sta ih koriste,., jebte za te pare se mogu solidni projekti zavrsit,.
Opet zaduženje???
Moderator: anex
-
detroit-mercy
#26 Re: Opet zaduženje???
-
Drinski
#27 Re: Opet zaduženje???
Ok.Bodkin wrote:stala bi al u kurcu. koristi se lova za budzetske rupe. i to ne za socijalne projekte. ne za razvojne projekte. ne za edukacijske projekte ili lobiranja. nego za parazite kojih ima cca 30% viska po salterima i kancelarijama. ne znaju sami sta rade. jaranica radi na budzetu i pazi ovo, SJEDI NA SASTANCIMA I KUCA KONVERZACIJE. znaci nesto sto mozes uraditi obicnim jebenim telefonom ili diktafonom, ti placas osobu 1500 km mjesecno...takvih ima koliko hocesDrinski wrote:Koriste se za plaće i operativne troškove pružalaca javnih usluga, odnosno onih bez kojih bi drzava stala, htjeli mi to priznati ili ne.sema911s wrote:a gdje idu ti silni euri,., za sta ih koriste,., jebte za te pare se mogu solidni projekti zavrsit,.
Pa evo uradi kakvu doktorsku disertaciju na tu temu smanjenja administracije pa ćeš pomoći i sebi i drugima.
Lično mislim da je max 15-20 % nepotrebnih radnika, a što ne rješava problem pada prihoda niti njihovo otpuštanje vodi rastu efikasnosti.
tu treba drugačija vrsta zahvata, ali ovo je popularno, pa ti samo nastavi po svom.
Mozda za 10 godina skuzis napr. da treba eliminirati rad na crno, utaju poreza počev od pekara do Binga, da treba od malena učiti djecu da smo siromašni i da treba puno da radimo i štedimo, uvesti ECDL ispit kao dio formalnog obrazovanja i sl. reforme obrazovanja ili ono sto sam objasnjavao na ubrzavanju sud.postupaka i sl.
Last edited by Drinski on 02/07/2014 14:07, edited 1 time in total.
-
Bodkin
#28 Re: Opet zaduženje???
ne kontam, mislis da ako ne budemo vracali necemo proci kao cile? ili mislis da je MMF charity kao rotary pa ce nam oprostiti? nisam rekao da im je to cilj nego da je to kao kolateral. ako ne budemo mogli da vracamo lovu natjeracce nas da prodamo telekom da vratimo dug.detroit-mercy wrote:Jasta ce, zli MMF samo ceka da nam uzme vodu, zrak, sume, struju a mi dobrice to ko nako sa strane posmatramo i jos uvijek nedamoBodkin wrote:ne budi naivan. tih par milijardi je MMF-u nista. nece oni nas usloviti sa smanjivanjem administracije. sto ce oni nase probleme rjesavati. svi znamo da su stele u drzavnoj, da su paraziti i prekomjeran ih je broj, da se izmisljaju mjesta. pa opet niko nista ne pokusava nego 95% lljudi plati po 10-15k maraka da bi dobili taj neki drzavni posao od 1300km...O'zone wrote:Što se ne bi zaduživali?? Pa neće oni to vraćati. Ti ljudi apsolutno nemaju veze sa realnim sektorom koji će najviše da najebe kad se budu vraćale pare nazad.
Iskreno se nadam da će MMF kad zapne sa povratkom sredstava tražiti da se smanji adminstracija i primanja izbranih dužnosnika.
Isplatnije je bilo da smo kompletnu državu dali nekom pod koncesiju pod uslovom da nam obezbijedi posao, prosjek primanja recimo prema EU, zdravstveno i penziono i lagano arbajtovati.
Ovako će nam uzeti državu a okoristili se samo pojednici.
Letargija spas za svaki čas
nista oni nece mijenjati. samo ce nam uzeti telekom, EP,vodovod i ostalo profitabilno. i zdravo. a i ko nas jebe. i trebamo umrijeti u nacionalizmu i sovinizmu do grla. trebali bi nas u stvari pobiti sve fino iz zraka i zdravo. Inace ni sume, ni vode, ni zraka nema nigdje u svijetu
. Svi se nesto ko ibrete a svakome je cilj/san da zasjednu na drzavnu kasu
a onda kad zasjedne boli ga kurac i za MMFom i vodom i sumama i zrakom
.
a za boldirano pogledaj gore sta sam ja napisao
-
Bodkin
#29 Re: Opet zaduženje???
da ti budem iskren, razmisljam o temi za doktorat ali mrsko mi se peglati sa makroekonomijom. kazes 20% nije nistaDrinski wrote:
Ok.
Pa evo uradi kakvu doktorsku disertaciju na tu temu smanjenja administracije pa ćeš pomoći i sebi i drugima.
Lično mislim da je max 15-20 % nepotrebnih radnika, a što ne rješava problem pada prihoda niti njihovo otpuštanje vodi rastu efikasnosti.
tu treba drugačija vrsta zahvata, ali ovo je popularno, pa ti samo nastavi po svom.
Mozda za 10 godina skuzis napr. da treba eliminirati rad na crno, utaju poreza počev od pekara do Binga, uvesti ECDL ispit kao dio formalnog obrazovanja i sl. reforme obrazovanja ili ono sto sam objasnjavao na ubrzavanju sud.postupaka i sl.
to sto ti pricas sam ja odavno pisao. ali to sve nece pomoci jer ti treba duplo veca privredna aktivnost da podrzi sistem gdje je ovoliko ljudi nezaposleno, a drzava najveci poslodavac i ti ljudi ne stvaraju dodatnu vrijednost
- Dr. Kuca
#30 Re: Opet zaduženje???
Kad se ne pocne gulit murije za neplacanje poreza, od taxista, piljara do velikih kompanija sve nam biti vako. Sutra kad bi krenulo to bilo bi kuknjave sto mi, sto ovi. Al neko mora presjec.
-
Drinski
#31 Re: Opet zaduženje???
A gdje uprava ili policija ili sud stvara novu vrijednost?Bodkin wrote:da ti budem iskren, razmisljam o temi za doktorat ali mrsko mi se peglati sa makroekonomijom. kazes 20% nije nistaDrinski wrote: Ok.
Mozda za 10 godina skuzis napr. da treba eliminirati rad na crno, utaju poreza počev od pekara do Binga, uvesti ECDL ispit kao dio formalnog obrazovanja i sl. reforme obrazovanja ili ono sto sam objasnjavao na ubrzavanju sud.postupaka i sl.otidji na finansijske izvjestaje i budzet pa pogledaj koliko je 20%.
to sto ti pricas sam ja odavno pisao. ali to sve nece pomoci jer ti treba duplo veca privredna aktivnost da podrzi sistem gdje je ovoliko ljudi nezaposleno, a drzava najveci poslodavac i ti ljudi ne stvaraju dodatnu vrijednost
I ovo sa transkriptima nisu u pravu, jer ako recimo prvostepeno suđenje traje napr. 100 sati onda moraju drugostepeno vijeće opet sjediti 100 sati samo da preslusa te snimke. ZNas li kolika je njihova satnica? Onda je naravno jeftinije da imas nekoga da to prekuca a ovaj da sve pročita za par sati.
- Arata
#32 Re: Opet zaduženje???
Meni nikako ne ide u glavu kako je opravdano da Sarajevo gas digne kredit da bi vratio dug BH gasu. Dvije državne firme duguju jedna drugoj i mi zovemo nekog stranca da bi mu poklonili kamate...
- Alfons Kauders
#33 Re: Opet zaduženje???
a o kakvom se novom zaduzenju radi? nisam upratio
-
Bodkin
#34 Re: Opet zaduženje???
poredis policiju i sud sa administracijom
nemoj me zajebavati svega ti. nisam raspolozen danas.
u pravu sam. ide cura na sastanak gdje se raspravlja hoce li zvati tbf ili letu stuke za novu godinu. ili hoce li staviti crvene ili plave ukrase. znas sta pricam. izmisljene pozicije koje samo trose lovu koju nemamo. samo lud covjek moze pravdati ovoliku administraciju
u pravu sam. ide cura na sastanak gdje se raspravlja hoce li zvati tbf ili letu stuke za novu godinu. ili hoce li staviti crvene ili plave ukrase. znas sta pricam. izmisljene pozicije koje samo trose lovu koju nemamo. samo lud covjek moze pravdati ovoliku administraciju
-
Bodkin
#35 Re: Opet zaduženje???
o ovome valjdaAlfons Kauders wrote:a o kakvom se novom zaduzenju radi? nisam upratio
http://www.klix.ba/vijesti/bih/niksic-d ... /131121072
- Alfons Kauders
#36 Re: Opet zaduženje???
pa ovo je iz 2013, ne kontamBodkin wrote:o ovome valjdaAlfons Kauders wrote:a o kakvom se novom zaduzenju radi? nisam upratio
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#37 Re: Opet zaduženje???
to je staro...Bodkin wrote:o ovome valjdaAlfons Kauders wrote:a o kakvom se novom zaduzenju radi? nisam upratio
jučer sam čuo da će doći nekih 100 mil zbog poplava i 150 mil neke tranše odjednom dvije zbog poplava
-
Bodkin
#38 Re: Opet zaduženje???
a ne kontam ni ja sad sebeAlfons Kauders wrote:pa ovo je iz 2013, ne kontamBodkin wrote:o ovome valjdaAlfons Kauders wrote:a o kakvom se novom zaduzenju radi? nisam upratio
- Alfons Kauders
#39 Re: Opet zaduženje???
ok al sta je tu novo? to je isti aranzman, a ne novo zaduzenje... to su transe istog zaduzenja, a ne novo zaduzenjeBlack swan wrote:to je staro...Bodkin wrote:o ovome valjdaAlfons Kauders wrote:a o kakvom se novom zaduzenju radi? nisam upratio
jučer sam čuo da će doći nekih 100 mil zbog poplava i 150 mil neke tranše odjednom dvije zbog poplavaal nevezano za poplave i došle bi da nije bilo poplava
- Truba
#40 Re: Opet zaduženje???
pa novo je tih 100 milijuna zbog poplava
i dvije odjednom... dakle
umjesto da bude u jednom danu 75 milijuna eura
pa onda kasnije 75
nekako puno u jednom danu 500 mil maraka...
puno je stoci love toliko dati odjednom
pogotovo pred izbore
umjesto da bude u jednom danu 75 milijuna eura
pogotovo pred izbore
- Alfons Kauders
#41 Re: Opet zaduženje???
ne kontam... dakle 100m pomoci... i 300m od mmf-a (dvije transe)...Black swan wrote:pa novo je tih 100 milijuna zbog poplava
umjesto da bude u jednom danu 75 milijuna eurapa onda kasnije 75
![]()
pogotovo pred izbore
sta je tu "puno" imajuci u vidu obim stete? to nije ni 10% stete pricinjene u poplavama
- Truba
#42 Re: Opet zaduženje???
ok šefe tebi nije meni je
i nije pomoć nego kredit od svjetske banke + mmf
- Alfons Kauders
#43 Re: Opet zaduženje???
ok, pa sta predlazes? da se povucemo iz aranzmana?Black swan wrote:ok šefe tebi nije meni je
-
m a c a n
#44 Re: Opet zaduženje???
da...otpustimo 20% nepotrebne administracije i budžetskih parazita i to je ta tranša koja se podiže za njihove plateAlfons Kauders wrote:Black swan wrote:ok šefe tebi nije meni je
ok, pa sta predlazes? da se povucemo iz aranzmana?
a to će i biti, kad tad...onako kako u Grčkoj sada MORAJU da rade
-
Drinski
#45 Re: Opet zaduženje???
OK. I sta onda?m a c a n wrote:da...otpustimo 20% nepotrebne administracije i budžetskih parazita i to je ta tranša koja se podiže za njihove plateAlfons Kauders wrote:Black swan wrote:ok šefe tebi nije meni je
Mislim, ima li ko kakav prijedlog da mi povecamo stvaranje nove vrijednosti?
-
Bodkin
#46 Re: Opet zaduženje???
a kako bi bilo da ovih 100 ili 200 miliona gurnemo u recimo beskamatne kredite kao poticaje malim i srednjim preduzecima? ili smanjimo poreze pa da poslodavci pocnu prijavljivati ljude?(skupa sa malo jacom inspekcijom). ili da ulozimo u top tehnologiju? ili da ulozimo tu lovu i napravimo jedan poslovni kompleks kod gracanice i da pokusamo dovesti investitore?Drinski wrote:OK. I sta onda?m a c a n wrote:
da...otpustimo 20% nepotrebne administracije i budžetskih parazita i to je ta tranša koja se podiže za njihove plate
Mislim, ima li ko kakav prijedlog da mi povecamo stvaranje nove vrijednosti?
- sema911s
#47 Re: Opet zaduženje???
koliko skontah ta pomoc nece stic gdje treba,., ovih miliona sto dolaze ide za 13 platu, regres, i neke bonuse i neke sto su udaljeni od porodica,.,
jbte samo se kod nas dizu krediti za plate
jbte samo se kod nas dizu krediti za plate
- Alfons Kauders
#48 Re: Opet zaduženje???
nikakav problem, evo daj da ukinemo 40% umjesto 20%m a c a n wrote:da...otpustimo 20% nepotrebne administracije i budžetskih parazita i to je ta tranša koja se podiže za njihove plateAlfons Kauders wrote:Black swan wrote:ok šefe tebi nije meni je
ali to jednostavno nije dovoljno
-
m a c a n
#49 Re: Opet zaduženje???
za šta ?Alfons Kauders wrote:
pa to su te tranše koje moraš dizat da bi toj bandi isplatio plate
naravno i preostalim treba skresat
- Alfons Kauders
#50 Re: Opet zaduženje???
ne bas - morali bi ih dizati i kad bi administracije imali 20% manje, sa 30% manjim platama... nije da ih branim, ali problem je u cijelom javnom sektoru i socijali, ne samo u relativno malom broju radnika u cistoj administraciji...m a c a n wrote:za šta ?Alfons Kauders wrote:
pa to su te tranše koje moraš dizat da bi toj bandi isplatio plate
naravno i preostalim treba skresat
da ih se sutra kutarisemo, opet bi bili u minusu