Opet zaduženje???

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

detroit-mercy

#26 Re: Opet zaduženje???

Post by detroit-mercy »

Drinski wrote:
sema911s wrote:a gdje idu ti silni euri,., za sta ih koriste,., jebte za te pare se mogu solidni projekti zavrsit,.
Koriste se za plaće i operativne troškove pružalaca javnih usluga, odnosno onih bez kojih bi drzava stala, htjeli mi to priznati ili ne.
Sta mislis kako GRAS jos uvijek radi a toliki gubitci ili Vodovod Sarajevo :mrgreen: i ko zna koliko jos GRASOVA i Vodovoda :skoljka: .
Drinski

#27 Re: Opet zaduženje???

Post by Drinski »

Bodkin wrote:
Drinski wrote:
sema911s wrote:a gdje idu ti silni euri,., za sta ih koriste,., jebte za te pare se mogu solidni projekti zavrsit,.
Koriste se za plaće i operativne troškove pružalaca javnih usluga, odnosno onih bez kojih bi drzava stala, htjeli mi to priznati ili ne.
stala bi al u kurcu. koristi se lova za budzetske rupe. i to ne za socijalne projekte. ne za razvojne projekte. ne za edukacijske projekte ili lobiranja. nego za parazite kojih ima cca 30% viska po salterima i kancelarijama. ne znaju sami sta rade. jaranica radi na budzetu i pazi ovo, SJEDI NA SASTANCIMA I KUCA KONVERZACIJE. znaci nesto sto mozes uraditi obicnim jebenim telefonom ili diktafonom, ti placas osobu 1500 km mjesecno...takvih ima koliko hoces
Ok.
Pa evo uradi kakvu doktorsku disertaciju na tu temu smanjenja administracije pa ćeš pomoći i sebi i drugima.

Lično mislim da je max 15-20 % nepotrebnih radnika, a što ne rješava problem pada prihoda niti njihovo otpuštanje vodi rastu efikasnosti.

tu treba drugačija vrsta zahvata, ali ovo je popularno, pa ti samo nastavi po svom.
Mozda za 10 godina skuzis napr. da treba eliminirati rad na crno, utaju poreza počev od pekara do Binga, da treba od malena učiti djecu da smo siromašni i da treba puno da radimo i štedimo, uvesti ECDL ispit kao dio formalnog obrazovanja i sl. reforme obrazovanja ili ono sto sam objasnjavao na ubrzavanju sud.postupaka i sl.
Last edited by Drinski on 02/07/2014 14:07, edited 1 time in total.
Bodkin

#28 Re: Opet zaduženje???

Post by Bodkin »

detroit-mercy wrote:
Bodkin wrote:
O'zone wrote:Što se ne bi zaduživali?? Pa neće oni to vraćati. Ti ljudi apsolutno nemaju veze sa realnim sektorom koji će najviše da najebe kad se budu vraćale pare nazad.

Iskreno se nadam da će MMF kad zapne sa povratkom sredstava tražiti da se smanji adminstracija i primanja izbranih dužnosnika.

Isplatnije je bilo da smo kompletnu državu dali nekom pod koncesiju pod uslovom da nam obezbijedi posao, prosjek primanja recimo prema EU, zdravstveno i penziono i lagano arbajtovati.

Ovako će nam uzeti državu a okoristili se samo pojednici.

Letargija spas za svaki čas
ne budi naivan. tih par milijardi je MMF-u nista. nece oni nas usloviti sa smanjivanjem administracije. sto ce oni nase probleme rjesavati. svi znamo da su stele u drzavnoj, da su paraziti i prekomjeran ih je broj, da se izmisljaju mjesta. pa opet niko nista ne pokusava nego 95% lljudi plati po 10-15k maraka da bi dobili taj neki drzavni posao od 1300km...

nista oni nece mijenjati. samo ce nam uzeti telekom, EP,vodovod i ostalo profitabilno. i zdravo. a i ko nas jebe. i trebamo umrijeti u nacionalizmu i sovinizmu do grla. trebali bi nas u stvari pobiti sve fino iz zraka i zdravo
Jasta ce, zli MMF samo ceka da nam uzme vodu, zrak, sume, struju a mi dobrice to ko nako sa strane posmatramo i jos uvijek nedamo :mrgreen: . Inace ni sume, ni vode, ni zraka nema nigdje u svijetu :-) . Svi se nesto ko ibrete a svakome je cilj/san da zasjednu na drzavnu kasu :skoljka: a onda kad zasjedne boli ga kurac i za MMFom i vodom i sumama i zrakom :skoljka: .
ne kontam, mislis da ako ne budemo vracali necemo proci kao cile? ili mislis da je MMF charity kao rotary pa ce nam oprostiti? nisam rekao da im je to cilj nego da je to kao kolateral. ako ne budemo mogli da vracamo lovu natjeracce nas da prodamo telekom da vratimo dug.

a za boldirano pogledaj gore sta sam ja napisao :)
Bodkin

#29 Re: Opet zaduženje???

Post by Bodkin »

Drinski wrote:
Ok.
Pa evo uradi kakvu doktorsku disertaciju na tu temu smanjenja administracije pa ćeš pomoći i sebi i drugima.

Lično mislim da je max 15-20 % nepotrebnih radnika, a što ne rješava problem pada prihoda niti njihovo otpuštanje vodi rastu efikasnosti.

tu treba drugačija vrsta zahvata, ali ovo je popularno, pa ti samo nastavi po svom.
Mozda za 10 godina skuzis napr. da treba eliminirati rad na crno, utaju poreza počev od pekara do Binga, uvesti ECDL ispit kao dio formalnog obrazovanja i sl. reforme obrazovanja ili ono sto sam objasnjavao na ubrzavanju sud.postupaka i sl.
da ti budem iskren, razmisljam o temi za doktorat ali mrsko mi se peglati sa makroekonomijom. kazes 20% nije nista :D otidji na finansijske izvjestaje i budzet pa pogledaj koliko je 20%.

to sto ti pricas sam ja odavno pisao. ali to sve nece pomoci jer ti treba duplo veca privredna aktivnost da podrzi sistem gdje je ovoliko ljudi nezaposleno, a drzava najveci poslodavac i ti ljudi ne stvaraju dodatnu vrijednost ;-)
Dr. Kuca

#30 Re: Opet zaduženje???

Post by Dr. Kuca »

Kad se ne pocne gulit murije za neplacanje poreza, od taxista, piljara do velikih kompanija sve nam biti vako. Sutra kad bi krenulo to bilo bi kuknjave sto mi, sto ovi. Al neko mora presjec.
Drinski

#31 Re: Opet zaduženje???

Post by Drinski »

Bodkin wrote:
Drinski wrote: Ok.

Mozda za 10 godina skuzis napr. da treba eliminirati rad na crno, utaju poreza počev od pekara do Binga, uvesti ECDL ispit kao dio formalnog obrazovanja i sl. reforme obrazovanja ili ono sto sam objasnjavao na ubrzavanju sud.postupaka i sl.
da ti budem iskren, razmisljam o temi za doktorat ali mrsko mi se peglati sa makroekonomijom. kazes 20% nije nista :D otidji na finansijske izvjestaje i budzet pa pogledaj koliko je 20%.

to sto ti pricas sam ja odavno pisao. ali to sve nece pomoci jer ti treba duplo veca privredna aktivnost da podrzi sistem gdje je ovoliko ljudi nezaposleno, a drzava najveci poslodavac i ti ljudi ne stvaraju dodatnu vrijednost ;-)
A gdje uprava ili policija ili sud stvara novu vrijednost?

I ovo sa transkriptima nisu u pravu, jer ako recimo prvostepeno suđenje traje napr. 100 sati onda moraju drugostepeno vijeće opet sjediti 100 sati samo da preslusa te snimke. ZNas li kolika je njihova satnica? Onda je naravno jeftinije da imas nekoga da to prekuca a ovaj da sve pročita za par sati.
Arata

#32 Re: Opet zaduženje???

Post by Arata »

Meni nikako ne ide u glavu kako je opravdano da Sarajevo gas digne kredit da bi vratio dug BH gasu. Dvije državne firme duguju jedna drugoj i mi zovemo nekog stranca da bi mu poklonili kamate...
Alfons Kauders

#33 Re: Opet zaduženje???

Post by Alfons Kauders »

a o kakvom se novom zaduzenju radi? nisam upratio
Bodkin

#34 Re: Opet zaduženje???

Post by Bodkin »

poredis policiju i sud sa administracijom :D nemoj me zajebavati svega ti. nisam raspolozen danas.

u pravu sam. ide cura na sastanak gdje se raspravlja hoce li zvati tbf ili letu stuke za novu godinu. ili hoce li staviti crvene ili plave ukrase. znas sta pricam. izmisljene pozicije koje samo trose lovu koju nemamo. samo lud covjek moze pravdati ovoliku administraciju
Bodkin

#35 Re: Opet zaduženje???

Post by Bodkin »

Alfons Kauders wrote:a o kakvom se novom zaduzenju radi? nisam upratio
o ovome valjda
http://www.klix.ba/vijesti/bih/niksic-d ... /131121072
Alfons Kauders

#36 Re: Opet zaduženje???

Post by Alfons Kauders »

Bodkin wrote:
o ovome valjda
pa ovo je iz 2013, ne kontam
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#37 Re: Opet zaduženje???

Post by Truba »

Bodkin wrote:
o ovome valjda
to je staro...
jučer sam čuo da će doći nekih 100 mil zbog poplava i 150 mil neke tranše odjednom dvije zbog poplava :D al nevezano za poplave i došle bi da nije bilo poplava
Bodkin

#38 Re: Opet zaduženje???

Post by Bodkin »

Alfons Kauders wrote:
Bodkin wrote:
o ovome valjda
pa ovo je iz 2013, ne kontam
a ne kontam ni ja sad sebe :zid: ocigledno nije moj dan danas :)
Alfons Kauders

#39 Re: Opet zaduženje???

Post by Alfons Kauders »

Black swan wrote:
Bodkin wrote:
o ovome valjda
to je staro...
jučer sam čuo da će doći nekih 100 mil zbog poplava i 150 mil neke tranše odjednom dvije zbog poplava :D al nevezano za poplave i došle bi da nije bilo poplava
ok al sta je tu novo? to je isti aranzman, a ne novo zaduzenje... to su transe istog zaduzenja, a ne novo zaduzenje
Truba

#40 Re: Opet zaduženje???

Post by Truba »

pa novo je tih 100 milijuna zbog poplava

i dvije odjednom... dakle
umjesto da bude u jednom danu 75 milijuna eura :D pa onda kasnije 75 :D

nekako puno u jednom danu 500 mil maraka...
puno je stoci love toliko dati odjednom
pogotovo pred izbore
Alfons Kauders

#41 Re: Opet zaduženje???

Post by Alfons Kauders »

Black swan wrote:pa novo je tih 100 milijuna zbog poplava

i dvije odjednom... dakle
umjesto da bude u jednom danu 75 milijuna eura :D pa onda kasnije 75 :D

nekako puno u jednom danu 500 mil maraka...
puno je stoci love toliko dati odjednom
pogotovo pred izbore
ne kontam... dakle 100m pomoci... i 300m od mmf-a (dvije transe)...

sta je tu "puno" imajuci u vidu obim stete? to nije ni 10% stete pricinjene u poplavama
Truba

#42 Re: Opet zaduženje???

Post by Truba »

ok šefe tebi nije meni je
i nije pomoć nego kredit od svjetske banke + mmf
Alfons Kauders

#43 Re: Opet zaduženje???

Post by Alfons Kauders »

Black swan wrote:ok šefe tebi nije meni je
ok, pa sta predlazes? da se povucemo iz aranzmana?
m a c a n

#44 Re: Opet zaduženje???

Post by m a c a n »

Alfons Kauders wrote:

da...otpustimo 20% nepotrebne administracije i budžetskih parazita i to je ta tranša koja se podiže za njihove plate
a to će i biti, kad tad...onako kako u Grčkoj sada MORAJU da rade
Drinski

#45 Re: Opet zaduženje???

Post by Drinski »

m a c a n wrote:
Alfons Kauders wrote:

da...otpustimo 20% nepotrebne administracije i budžetskih parazita i to je ta tranša koja se podiže za njihove plate
OK. I sta onda?
Mislim, ima li ko kakav prijedlog da mi povecamo stvaranje nove vrijednosti?
Bodkin

#46 Re: Opet zaduženje???

Post by Bodkin »

Drinski wrote:
m a c a n wrote:
OK. I sta onda?
Mislim, ima li ko kakav prijedlog da mi povecamo stvaranje nove vrijednosti?
a kako bi bilo da ovih 100 ili 200 miliona gurnemo u recimo beskamatne kredite kao poticaje malim i srednjim preduzecima? ili smanjimo poreze pa da poslodavci pocnu prijavljivati ljude?(skupa sa malo jacom inspekcijom). ili da ulozimo u top tehnologiju? ili da ulozimo tu lovu i napravimo jedan poslovni kompleks kod gracanice i da pokusamo dovesti investitore?
sema911s

#47 Re: Opet zaduženje???

Post by sema911s »

koliko skontah ta pomoc nece stic gdje treba,., ovih miliona sto dolaze ide za 13 platu, regres, i neke bonuse i neke sto su udaljeni od porodica,.,

jbte samo se kod nas dizu krediti za plate
Alfons Kauders

#48 Re: Opet zaduženje???

Post by Alfons Kauders »

m a c a n wrote:
Alfons Kauders wrote:

nikakav problem, evo daj da ukinemo 40% umjesto 20%

ali to jednostavno nije dovoljno
m a c a n

#49 Re: Opet zaduženje???

Post by m a c a n »

Alfons Kauders wrote:
za šta ?
pa to su te tranše koje moraš dizat da bi toj bandi isplatio plate
naravno i preostalim treba skresat
Alfons Kauders

#50 Re: Opet zaduženje???

Post by Alfons Kauders »

m a c a n wrote:
Alfons Kauders wrote:
za šta ?
pa to su te tranše koje moraš dizat da bi toj bandi isplatio plate
naravno i preostalim treba skresat
ne bas - morali bi ih dizati i kad bi administracije imali 20% manje, sa 30% manjim platama... nije da ih branim, ali problem je u cijelom javnom sektoru i socijali, ne samo u relativno malom broju radnika u cistoj administraciji...

da ih se sutra kutarisemo, opet bi bili u minusu
Post Reply