Zastita za auto

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Nermin_BH

#26 Re: Zastita za auto

Post by Nermin_BH »

Neodlucna 23 wrote:Da li mi mozete reci gdje mogu uraditi Defend lock zaštita i koliko kosta, kao i kobra alarm ?

P.s. moja drugarica hoce da kupi reno clio, kaze da se slabije krade, da li je to tacno ?
http://www.komel.ba/pocetna_s.html

Bolje ugradi hudiny umjesto defend-a.
citro

#27 Re: Zastita za auto

Post by citro »

Sve su te zastite bezveze kada ti par momchina pridju iz mraka sa utokama, a toga ce biti sve vise i vise u nasem lijepom drustvu koje je nazalost u mega krizi. Predas uredno sve kljuceve i saobracajnu (pa onda nema ni kaska). I onaj skriveni prekidac upalis, sa ljubaznim smijeskom.

Najrazboritije bi bilo, sto se straha od kradje tice, voziti neatraktivne aute sa bilo kakvim vidnim alarmom da se kokosari koji obijaju auta radi sadrzaja pretinca otjeraju. A takvih auta ima, i to kvalitetnih. Ne cuh nikada da se neka Toyota, Kia, Hyundai, Opel i slicno ukrao ili ukrala, a za Citroena C5 se iznenadih pravo. Peugeot-i isto nisu na meti, i ima jos tih marki.
colt

#28 Re: Zastita za auto

Post by colt »

citro wrote:Sve su te zastite bezveze kada ti par momchina pridju iz mraka sa utokama, a toga ce biti sve vise i vise u nasem lijepom drustvu koje je nazalost u mega krizi. Predas uredno sve kljuceve i saobracajnu (pa onda nema ni kaska). I onaj skriveni prekidac upalis, sa ljubaznim smijeskom.

Najrazboritije bi bilo, sto se straha od kradje tice, voziti neatraktivne aute sa bilo kakvim vidnim alarmom da se kokosari koji obijaju auta radi sadrzaja pretinca otjeraju. A takvih auta ima, i to kvalitetnih. Ne cuh nikada da se neka Toyota, Kia, Hyundai, Opel i slicno ukrao ili ukrala, a za Citroena C5 se iznenadih pravo. Peugeot-i isto nisu na meti, i ima jos tih marki.
Imaš kasko. To prema uslovima autokaska znači- razbojništvo.Samo u zapisniku policije treba tako da piše i nema problema.
citro

#29 Re: Zastita za auto

Post by citro »

Da, da....
Samo jos trebas dokazati da je razbojnistvo.

I, uopste, nije mi jasno zasto moras imati saobracajnu dozvolu uz sebe da bi ti kasko priznalo kradju ? Zar nije dovoljna vlasnicka knjizica koja bi trebala biti pravi dokaz vlasnistva a saobracajna samo dokaz da je auto uredno registrovano ?
Prosvijetlite me, please ! Nekim glupostima i nelogicnostima nigdje kraja .....

P.S. Ovo samo malo gundjam jer mi je mrsko nosati saobracajnu sa sobom :)
drndalo

#30 Re: Zastita za auto

Post by drndalo »

A nije ti mrsko nosati kljuceve sa sobom ? Saobracajna vise nije to nego potvrda o registraciji, ali to ne mijenja sustinu... Uslov za kasko je zato sto odavno postoje ljudi koji drze saobracajnu u sjenilu za sunce. Ja ukradem takav auto, i cak i kod rutinske kontrole me vjerovatno pustaju dalje jer auto jos nije prijavljen kao ukraden, dokumente imam, "dao mi jaran auto" na 2 dana da posjetim curu u Bos. Krupi... Dodaj tome prevare osiguranja, koja zele vidjeti da nisi dao kljuceve zetu da sakrije auto koje cete kasnije preprodati, i jos uzeti pare od njih... Klauzula o otmici uvijek postoji, ne znam kako se koristi jer nisam cuo za takav slucaj, ali pretpostavljam da se onda ispituju svjedoci, da se utvrdi jel to bas tako bilo...
colt

#31 Re: Zastita za auto

Post by colt »

citro wrote:Da, da....
Samo jos trebas dokazati da je razbojnistvo.

I, uopste, nije mi jasno zasto moras imati saobracajnu dozvolu uz sebe da bi ti kasko priznalo kradju ? Zar nije dovoljna vlasnicka knjizica koja bi trebala biti pravi dokaz vlasnistva a saobracajna samo dokaz da je auto uredno registrovano ?
Prosvijetlite me, please ! Nekim glupostima i nelogicnostima nigdje kraja .....

P.S. Ovo samo malo gundjam jer mi je mrsko nosati saobracajnu sa sobom :)
Jebiga, kako misliš policiji i osiguranju dokazati krađu (ključevi i saobraćajna kod tebe) tako ćeš i razbojništvo. I kod krađe postoje prevare kao i kod razbojništva. Sve to nosi istu težinu dokazivanja.
citro

#32 Re: Zastita za auto

Post by citro »

Vau ....
Od sada nosam i servisnu knjizicu sa sobom.

@Drndalo, zar ti imas curu u Bos. Krupi ? :)
drndalo

#33 Re: Zastita za auto

Post by drndalo »

Suti, da mi ne sazna zena... ;-)

Ima jadna procedura u policiji kada prijavljujes krivicno djelo kradje, pretpostavljam da je slicno i sa otmicom, ljudi ti napisu izjavu sa svim podacima koje si im dao, i pored toga sto to potpises, potpises i izjavu da si svjestan da je davanje laznog iskaza i/ili lazno prijavljivljivanje isto krivicno djelo. Te izjave idu u tuzilastvo koje pokrece istragu slucaja... Uopste ne sumnjam da unutar nje istrazuju i prijavioca stete, posebno ako je time navedenim pretrpljenim djelom mogao "profitirati"...

Prvo sto su moje starce pitali davno prije rata kada nam je zapaljena kamp prikolica bilo je da li je kasko osigurana... Kad su culi da nije, druga prica...
Post Reply