Nije šupljak, temperataura koja se oslobađa prilikom izgaranja smješe dizel goriva i zraka u cilndrima dizel motora je mnogo manja nego temperatura koja se oslobađa prilikom izgaranja smješe benzina i zraka u benzinskim motorima. Zbog toga benzinci prije "izgore".citroen xm wrote:To da je dizel dugotrajniji je običan šupljak koji ja nisam čuo nigdje prije ovog foruma.
Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Great Cornholio
#26 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem
-
SSemir
#27 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem
sta, ako covjek ima dobru platu onda ne smije pokusavati da ustedi i ne smije ni napisati na forumu da zeli nepotrebne troskove smanjiti sto vise?Optimist wrote:Sad mi zape za oko, zar je moguce da neko radi u posti i da mu je puno potrosnja od 7 litara koju sad ima sa Puntom, i to samo zimi. Kako rece ljeti se voza o trosku firme, na skuteru.
boze sacuvaj
ps, ugradi plin u tog punta i to je to. ne moze jeftinije i manje potrosnje
-
citroen xm
#28 Re: Odg: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanje
A šta je sa kompresijom koja je kod dizela mnogo veća. Evo uhvatimo se ovde najpopularnijeg G2. Svaki njegov 1.6 benzinac je trajao kao dva 1.6 dizela.Great Cornholio wrote:
Nije šupljak, temperataura koja se oslobađa prilikom izgaranja smješe dizel goriva i zraka u cilndrima dizel motora je mnogo manja nego temperatura koja se oslobađa prilikom izgaranja smješe benzina i zraka u benzinskim motorima. Zbog toga benzinci prije "izgore".
- Bakir1
#29 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem
a sta je sa radnim opsegom kod dizela koji je daleko manji nego kod benzinca?
-
Great Cornholio
#30 Re: Odg: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanje
citroen xm wrote:A šta je sa kompresijom koja je kod dizela mnogo veća. Evo uhvatimo se ovde najpopularnijeg G2. Svaki njegov 1.6 benzinac je trajao kao dva 1.6 dizela.Great Cornholio wrote:
Nije šupljak, temperataura koja se oslobađa prilikom izgaranja smješe dizel goriva i zraka u cilndrima dizel motora je mnogo manja nego temperatura koja se oslobađa prilikom izgaranja smješe benzina i zraka u benzinskim motorima. Zbog toga benzinci prije "izgore".
Da, stepen kompresije kod dizelskih motora je gotovo duplo veći nego kod benzinaca, i zbog toga su dizeli mnogo jači na manjem broju obrtaja, na manjem broju ubrtaja ostavaruju mnogo veći obrtni moment, i zbog toga su radne mašine ( kamioni, bageri, traktori...) uglavnom pokretani dizel motoprima.
Izgleda da su visoke temperature mnogo veći neprijatelj materijalu od kojeg su napravljeni cilindri motora, ne znam odakle ti taj podatak da su benzinci dugotrajniji od dizela, moj podatak da su dizel motori dugotrajniji ( mogu preći puno više kilometara Za radni vijek) je iz jednog priručnika za vozače i automehaničare kojeg je izdala bivša SFRJ.
I još jedna prednost dizelskih motora je ta što takvo auto možeš upaliti i bez akumulatora, na guranje, zato što dizel motori nemaju svjećice, nije potrebna iskra koju kod benzinaca "baca" svjećica, da bi se zapalila smješa zraka i goriva u cilindru, raspršeno dizel gorivo se pali kad se ubaci u cilindar sa sabijenim zrakom.
- Bakir1
#31 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem
+ na sve to bas zbog veceg omjera kompresije kod dizel motora isti su pravljeni od daleko masivnijih materijala nego benzinci
-
Great Cornholio
#32 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem
Benzinci mnogo brže dolaze do velikog broja obrtaja, a veći broj obrtaja znači i veću brzinu, dizeli to sporije rade ali veći obrtni momenat ostvaruju na manjem broju obrtaja.Bakir1 wrote:a sta je sa radnim opsegom kod dizela koji je daleko manji nego kod benzinca?
Benzinski "konji" su brži, al' su zato dizelski konji jači, benzinski su oni elegantni lipicaneri a dizelski su oni koji vuku balvane iz šume.
- Bakir1
#33 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem
veci broj obrtaja = vece trenje motora.
ko jos normalnom voznjom sa dizelom prelazi 4000 obrtaja?
kod benzinca je to mus
kod benzinca je to mus
-
Great Cornholio
#34 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem
Nova auta sa dizel motorima su skuplja od istih sa benzinskim motorima, i zato se oni koji se odluče za benzinca mogu neko vrijeme voziti "besplatno" za tu razliku, a dobiće brže, tiše, za odražavati jeftinije i ekološki prihvatljivije vozilo.Bakir1 wrote:+ na sve to bas zbog veceg omjera kompresije kod dizel motora isti su pravljeni od daleko masivnijih materijala nego benzinci
-
mirzet87sa
#35 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem
mercedes a klasa, 1.7 dizel 5-6l gradske 4otvorene.
99god pa nadalje
99god pa nadalje
- Bakir1
#36 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem
zato se to sve fino iznivelise kada dodje do prodaje tog istog vozila kao rabljenog.Great Cornholio wrote:Nova auta sa dizel motorima su skuplja od istih sa benzinskim motorima, i zato se oni koji se odluče za benzinca mogu neko vrijeme voziti "besplatno" za tu razliku, a dobiće brže, tiše, za odražavati jeftinije i ekološki prihvatljivije vozilo.Bakir1 wrote:+ na sve to bas zbog veceg omjera kompresije kod dizel motora isti su pravljeni od daleko masivnijih materijala nego benzinci
-
Great Cornholio
#37 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem
Zaključak je da je dizel vozilo za onoga ko namjerava preći tim autom mnogo stotina hiljada kilometara, za one koji ne namjeravaju isto auto voziti čitav život, i koji svakodnevno ne prelaze veliki broj kilometra, mudrija odluka je benzinac.Bakir1 wrote:veci broj obrtaja = vece trenje motora.
kod benzinca je to mus
- Bakir1
#38 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem
zato je 80% taxi vozila u eu dizel sto opet govori u prilog dizel motorima kao dugotrajnijim
-
Great Cornholio
#39 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem
Da, tako Nijemci rade, voze nekog golfa pet godina, naprave njime 200 hiljada kilometra, i onda ga nama prodaju za pola cijene za koju su ga kupili. A za tu cijenu možeš kupiti npr. novu daciu logan, sa kombinacijom benzin/plin, jer koliko god golsf da je kvalitetniji ipak je novo auto najbolje.Bakir1 wrote:zato se to sve fino iznivelise kada dodje do prodaje tog istog vozila kao rabljenog.Great Cornholio wrote:Nova auta sa dizel motorima su skuplja od istih sa benzinskim motorima, i zato se oni koji se odluče za benzinca mogu neko vrijeme voziti "besplatno" za tu razliku, a dobiće brže, tiše, za odražavati jeftinije i ekološki prihvatljivije vozilo.Bakir1 wrote:+ na sve to bas zbog veceg omjera kompresije kod dizel motora isti su pravljeni od daleko masivnijih materijala nego benzinci
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#40 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem
ma pusti te egzotikeQler wrote:Clio 1,5dci, Corsa ili Panda 1.3 jtd, to bi bilo to ja mislim.. nema da manje trosi...
-
Great Cornholio
#41 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem
Zašto ne Dacia logan ( novi model) sa 1, 2 benzincem ( fabrička kombinacija benzin /plin) sa 75 ks? Renov je motor, a imaš puno više prostora u unutrašnjosti i mnogo veći gepek.Bobi wrote:ma pusti te egzotikeQler wrote:Clio 1,5dci, Corsa ili Panda 1.3 jtd, to bi bilo to ja mislim.. nema da manje trosi......fabia 1.4 tdi i to je to
a to sto neki govore "ima tri cilindra i bucan je"...mislim...ono...
-
Great Cornholio
#42 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem
Nije uopšte loša ova Dacia, ne izgleda loše, ima solidan motor koji malo troši ( 1,2 benzinac sa 75 Ks), fina unutrašnjost, dovoljno prostora za 4 odrasle osobe, veliki gepek, a 15 hiljada nova.
-
citroen xm
#43 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem
Do sad sam vidio daleko veći postotak duvanja dizelskih motora nego benzinskih. Kod putničkih auta benzinac je za mene neprikosnoven.
Za 15000 ovaj novi Logan je odličan.
-
Great Cornholio
#44 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem
Benzince vozi gospoda,oni voze polako i po asfaltu, dizele voze seljaci koji u gepeku prevoze ovce, cement, veso peći itd., i to po makadamu i još brzocitroen xm wrote:Do sad sam vidio daleko veći postotak duvanja dizelskih motora nego benzinskih. Kod putničkih auta benzinac je za mene neprikosnoven.
-
Great Cornholio
#45 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem
http://www.klix.ba/auto/testovi/testira ... 0408144#22
Evo i "naši" su rekli se trenutno ne može kupiti bolje auto, za manje para, a da je novo.
Evo i "naši" su rekli se trenutno ne može kupiti bolje auto, za manje para, a da je novo.
-
citroen xm
#46 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem
Pa ne znam ni šta ima za tih 15000 KM. Skoro ništa. Kome je dovoljan taj 1.2 motor u osnovi ima sve od opreme što mu treba sem radija. Ima 4 zvjezdice na testu sigurnosti. Ima 5 godina garancije....
- Qler
#47 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem
Ja sam vozao benzinca, sad sam kupio dizela, 6 godina mladji, otprilike isto presao kao benzin kojeg sam prodao...
E sad, onaj je trosio u gradu oko 10-11l, ovaj sad mjerio strogo gradske 8l okruglo. A jaci 15KS. I tu zavrsava prednost. Trebam mijenjati crijevo od turba 250KM, benzinac to nema. Kad dodje set kvacila na red (iako imam srecu nedavno je mijenjan, prije manje od 5k km), duplo je skuplji nego za benzinca, one dizne ako odu, tu mogu samo sjesti pored auta i plakati, o ugladjenosti i ugodnosti u voznji nema smisla raspravljati....
Jedini razlog sto sam uzeo dizela je taj sto nisam mogao naci benzinca za pare koje sam imao u stanju kakvom sam htio.. Bio jedan godinu mladji, puno manje presao, ali zato bio i skup. I vise ni jedan nije bio...
U glavnom, ako bude zdravlja i para, bit ce sljedece benzin pa nek trosi ko' lada
Sent from my Lumia 920 using Tapatalk
E sad, onaj je trosio u gradu oko 10-11l, ovaj sad mjerio strogo gradske 8l okruglo. A jaci 15KS. I tu zavrsava prednost. Trebam mijenjati crijevo od turba 250KM, benzinac to nema. Kad dodje set kvacila na red (iako imam srecu nedavno je mijenjan, prije manje od 5k km), duplo je skuplji nego za benzinca, one dizne ako odu, tu mogu samo sjesti pored auta i plakati, o ugladjenosti i ugodnosti u voznji nema smisla raspravljati....
Jedini razlog sto sam uzeo dizela je taj sto nisam mogao naci benzinca za pare koje sam imao u stanju kakvom sam htio.. Bio jedan godinu mladji, puno manje presao, ali zato bio i skup. I vise ni jedan nije bio...
U glavnom, ako bude zdravlja i para, bit ce sljedece benzin pa nek trosi ko' lada
Sent from my Lumia 920 using Tapatalk
-
AdnanSA
#48 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem
Po mom nekom ličnom sudu uopšte nema smisla kupiti dizel kao polovni. Mislim naravno na moderni dizel.
Ko vozi do 10-15 hiljada godišnje i to po gradu nema smisla. Ipak sam uzeo dizela 1,6 HDI 110 konja. Prije sam vozio benzin-plin kombinaciju i nema bolje i jeftinije vožnje pa neka prića ko god šta hoće. Dizel mi troši 6,5 lita po gradu i ne može mrvu manje. Plina i benzina sam trošio 12-13 litara u istim uslovima i još na benzincu se nije imalo šta pokvariti a na dizelu evo prešao 10 hiljada kako sam ga uzeo već neki aditiv moram sipati 300 maraka košta. Sve što nazovi uštediš na gorivu ima da ode kroz skupocjene popravke. Vrlo vjerovatno auto uskoro ide na PIK a kupim sebi nekog manjeg benzica roknem mu plin i to bi bilo to. Prst u uho i vozi Miško.
Ko vozi do 10-15 hiljada godišnje i to po gradu nema smisla. Ipak sam uzeo dizela 1,6 HDI 110 konja. Prije sam vozio benzin-plin kombinaciju i nema bolje i jeftinije vožnje pa neka prića ko god šta hoće. Dizel mi troši 6,5 lita po gradu i ne može mrvu manje. Plina i benzina sam trošio 12-13 litara u istim uslovima i još na benzincu se nije imalo šta pokvariti a na dizelu evo prešao 10 hiljada kako sam ga uzeo već neki aditiv moram sipati 300 maraka košta. Sve što nazovi uštediš na gorivu ima da ode kroz skupocjene popravke. Vrlo vjerovatno auto uskoro ide na PIK a kupim sebi nekog manjeg benzica roknem mu plin i to bi bilo to. Prst u uho i vozi Miško.
-
AdnanSA
#49 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem
Dan danas jedina prednost dizela nad benzincom je manja potrošnja goriva i ništa drugo. Ostalo je sve na strani benzinca.
Benzinac bez turba ide sasvim ok. Dizel bez turba je davna prošlost. Toliko je dobar da ga više niko ne pravi.
Benzinac bez turba ide sasvim ok. Dizel bez turba je davna prošlost. Toliko je dobar da ga više niko ne pravi.
- EddyGarrero
#50 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem
Nekima hvala na odgovorima a nekima samo da kazem da dnevno trosim 10 KM goriva pa nek uzmu kalkulator u ruke pa nek racunaju radim svaki dan osim nedjelje,temu sam napisao iz tog razloga sto neznam sta da kupim mislim nemogu da se odlucim sta da kupim od ovih auta jer sve je tu u istu cijenu otrilike kao i potrosnja jer sve mi igra ulogu...a usputi nekom drugom cu pomoci pri kupovini jer danas je gorivo preskupo gdje radio da radio,a u Bh Posti nije kao sto je nekad bilo,baksisa ne penzijama skoro i da nema ljudi imaju kredite preko penzija i dobije 100 KM penzije sta ce meni dati ili imaju ratu od drva tako da momci grijesite,a Bh Telecom je druga firma,druga plata....tako da prvo ipecite pa recite....