Hemijski elementi u Kur'anu

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Vipera bosniensis

#26 Re: Hemijski elementi i ostala naucna cuda u Kur'anu

Post by Vipera bosniensis »

NIN wrote:
Vipera bosniensis wrote:znaci idemo istom logikom kao u drugim ajetima, brojimo ili slova ili rijeci od pocetka pa do oznake, koliko ima rijeci prije rijeci gdje se spominje prvi put nase H, ima jedan rijec a to je Sebeha , H(vodonik) je prvi element u sistemu i ima masu 1, 008.

razumijes li me sad?
Ma razumijem ja tebe ali ne razumijem kako ti ovo moze biti argument za bilo sta! Metoda kojom se odredjuje da li neko slovo arapskog predstavlja neki hemijski elemnt je nasumicna i bez ikakvog reda, ako znamo sta se podrazumjeva pod metodom. U jednom primjeru se uzima cijela rijec za odredjivanje atomskog broja, recimo, dok se u drugom to odlucuje brojem pojedinacnih slova; u jednom primjeru se ide od pocetka dok se u drugom ide od kraja, nekada se broje rijeci s pocetka, dok se u drugom primjeru broje slova s kraja.

Recimo, ovu igru brojki i slova si se odlucio staviti u kontekst sure koja se naziva Zeljezo radi simbolike. Ali, metali su samo jedan dio elemenata periodicnog sistema. Sada, kakve veze ima zeljezo sa, recimo, mineralima? Ako si vec odabrao suru s razlogom radi njenog naziva da bi ovu hipotezu stavio u kontekst, zasto se onda izbjegava kontekst samih ajeta unutar sure? Zar nema jos ajeta u ovoj suri gdje se upotrebljava nase h ali sa vise rijeci ispred ili iza, ili slova ispred ili iza?
evo slika za bolje razumijevanje
Image

Ali, metali su samo jedan dio elemenata periodicnog sistema. Sada, kakve veze ima zeljezo sa, recimo, mineralima?
ako imas periodicni sistem i vidis sve elemente, i kontas ako igdje Bog programirao atomsku masu i oznake elemenata u kojoj suri bi to uradio?

U jedinoj element suri ili recimo suri Marija(isusova majka) ili suri Muhammed, ili Suri razvod braka????

Ako si vec odabrao suru s razlogom radi njenog naziva da bi ovu hipotezu stavio u kontekst, zasto se onda izbjegava kontekst samih ajeta unutar sure?
pa zato sto sama sura je elemenat to jeste zeljezo, i nema potrebe da ima sadrzaj tekst ista zajednicko sa oznakama nego, je vazno samo da su oznake na tacnim pozicijaama kako bi se rijeci ili slova mogli brojati.

ali ako cemo kod sadrzaja, recimo Rijec Television/televizija u Kuranu se moze naci u jedinoj suri koja govori o prenosenju materije ili slike u jednoj sekundi na razdaljinu od 2000 km. ali o tome cemo drugom prilikom , daj da prvo ove elemente razrijesimo ;)

Zar nema jos ajeta u ovoj suri gdje se upotrebljava nase h ali sa vise rijeci ispred ili iza, ili slova ispred ili iza?
ima, ali opet si zaboravio vaznu stvar, nemozemo mi birati uzimati slova iz raznih ajeta, nego moramo uzeti prvo na koje naidjemo, naravno da H ima jos u suri na vise mjesta, ali pravilo je da se uvijek prva hemijska oznaka/slovo uzima u obzir, jedino je izuzetak element Astatin kao sto sa naveo gore.
Razumijes li sad?
Vipera bosniensis

#27 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

nemezis wrote:@Vipera, hajdi ti postavi tabelu sa svim elementima i za svaki napiši simbol, atomski broj i kratko objašnjenje. Recimo:

H, 1, 1 riječ ispred
F, 9, 9 slova ispred

I tako cijeli periodni sistem.
jeli to nisi razumio one slike gore sto jasno pokazuju kako je sve to izracunato i cak podvuceno crtom ispod sta se pobrojavalo?

Evo:

H, 1, 1 riječ ispred, u ajetu 1
F, 9, 9 slovo u ajetu 1
O (Kisik)=Alif, 8, 8 slovo u ajetu 1
Bi (bismut) 83 element u periodicnom sistemu , izmedju prvog spominjanja Bi u drugog je 83 slova,
Ga (galium)atomska masa 69,7 ---> Od Ga pa do kraja ajeta 69 slova
K (kalium) atomska masa 39, od pocetka ajeta pa do K ima 39 slova
Kr (krypton) atomska masa 83, izmedju prvog puta Kr(krypton) i drugog je 83 rijeci
Li (Lithium) atomska masa 6,9---> od pocetka ajeta pa do Li ima 6 rijeci
Mg (magnesium) element u periodicnom sistemu 12, izmedju prvog Mg i drugog ima 12 rijeci
Na (Natrium) 11 element u periodicnom sistemu, od prvog Na do kraja ajeta ima 11 rijeci
Nd (Neodymium) 60 element u periodicnom sistemu, od prvog Nd do kraja ajeta 60 slova
Ni (Nickel) 58 atomska masa, od prvog Ni do kraja sure ima 58 rijeci
Nb (nioboium) 41 element u periodicnom sistemu, izmedju prvog Nb i drugog ima 41 rijec.
N (nitrogen) 7 element u periodicnom sistemu, ima atomsku masu 14, izmedju prvog N kraja ajeta ima 14 slova, izmedju drugog i treceg spominjanja slova N, ima 7 slova.
Rn (radon) 86 element u periodicnom sistemu, od pocetka ajeta do Rn ima 86 slova
Sm (samarium) 62 element u periodicnom sistemu, od pocetka ajeta pa do Sm ima 62 slova
Sr (strotonium) 87 atomska masa, od pocetka sure do prvog Sr ima 87 rijeci
S (sumpor/sulfur) 32 atomska masa, od pocetka ajeta do S ima 32 slova
Ta (tantalum) 73 element u periodicnom sistemu, od pocetka ajeta do Ta ima 73 slova
V (Vanadium) 23 element u periodicnom sistemu, od prvog V do kraja ajeta ima 23 slova
Zr (zyrkonium) 40 element u periodicnom sistemu, od pocetka ajeta do Zr ima 40 slova
Last edited by Vipera bosniensis on 14/11/2013 20:27, edited 1 time in total.
belfy

#28 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by belfy »

Vipera bosniensis wrote:Nin pogledaj Natrium

Image

prvi put kad se "Na" spominje je u ajetu 9 od te rijeci pa sve do kraja ima 11 rijeci, nema veze dali pocinjes od te rijeci gdje se oznaka spominje ili rijeci ispred , jer je jedno d drugog.

evo ti latinizirana transkripcija arapskog teksta iz tog ajeta gore

bayyinatin liyukhrijakum mina alththulumati ila alnnoori wainna Allaha bikum laraoofun raheem
vidis da ima 11 rijeci do kraja ajeta.

isto takom logikom idemo dekodirati prvi ajet, vidimo da prije prvog spominjanja naseg slova H (vodonik) ima jedna rijec, a H je prvi element sa masom 1,008.

razumijes li sad, vazno je samo brojati od prekida pa do oznake, ili rijeci ili slova
evo uzmimo natrijum.
zasto je kod natrijuma uzeto Na kada se moze koristiti i N, Ne, Ni, No, a svaki od njih je element koji se nece uklapati u shemu? isto vazi za svaki element koji sadrzi samoglasnik na drugom mjestu.
Vipera bosniensis

#29 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

belfy wrote:
Vipera bosniensis wrote:Nin pogledaj Natrium

Image

prvi put kad se "Na" spominje je u ajetu 9 od te rijeci pa sve do kraja ima 11 rijeci, nema veze dali pocinjes od te rijeci gdje se oznaka spominje ili rijeci ispred , jer je jedno d drugog.

evo ti latinizirana transkripcija arapskog teksta iz tog ajeta gore

bayyinatin liyukhrijakum mina alththulumati ila alnnoori wainna Allaha bikum laraoofun raheem
vidis da ima 11 rijeci do kraja ajeta.

isto takom logikom idemo dekodirati prvi ajet, vidimo da prije prvog spominjanja naseg slova H (vodonik) ima jedna rijec, a H je prvi element sa masom 1,008.

razumijes li sad, vazno je samo brojati od prekida pa do oznake, ili rijeci ili slova
evo uzmimo natrijum.
zasto je kod natrijuma uzeto Na kada se moze koristiti i N, Ne, Ni, No, a svaki od njih je element koji se nece uklapati u shemu? isto vazi za svaki element koji sadrzi samoglasnik na drugom mjestu.
zato sto je u svakoj periodicnoj tabeli elemenata natriujum oznacen kao Na. pogledaj tabele

Image

Hemijski element Natrij, Simbol Na, Atomski broj 11
http://bs.wikipedia.org/wiki/Natrij

zato nemozes koristiti N kad vec ima hemijski element N(nitrogen) i kako onda N moze biti Natrijum da mi je znati??????
belfy

#30 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by belfy »

izgleda da me nisi shvatio. zasto je izvadjeno Na, a ne bilo sta od predlozenog, jer se iz teksta sure se moze dato slovo izvuci kao samostalno, te kao kombinacija Ne, Ni i No (moze i Nu, ali ono nista ne bi znacilo). dakle zasto bas Na?
Vipera bosniensis

#31 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

belfy wrote:izgleda da me nisi shvatio. zasto je izvadjeno Na, a ne bilo sta od predlozenog, jer se iz teksta sure se moze dato slovo izvuci kao samostalno, te kao kombinacija Ne, Ni i No (moze i Nu, ali ono nista ne bi znacilo). dakle zasto bas Na?
zato sto prvo gledamo kako se izgovara kako je u rijeci, ako je A u rijeci onda ga uzimamo kao A. Prvo vidis kako arapi izgovaraju tu rijec , zato sto taj elif izgoavarju kao A, uzimamo to kao Na.

kao sto sam gore prilozio transkripciju latiniziranog ajeta odakle se to izvuklo.

ovo je kako se izgovara
i ovo je prvi put kad se "Na" izgovara.
NIN

#32 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by NIN »

Koliko se hemijskih elemenata spominje u datoj suri?
Vipera bosniensis

#33 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

NIN wrote:Koliko se hemijskih elemenata spominje u datoj suri?
ja sto sam licno potvrdio je 22 elementa, nije za ocekivati da svi elementi budu spomenuto sobzirom da arapski jezik nema nekih slova sto se koriste kao oznake

Kao Xe( Xenon) , nemaju C itd
NIN

#34 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by NIN »

Vipera bosniensis wrote:
ja sto sam licno potvrdio je 22 elementa, nije za ocekivati da svi elementi budu spomenuto sobzirom da arapski jezik nema nekih slova sto se koriste kao oznake

Aha, dobro. A mozes li nabrojati pomenute elemente?
XXS

#35 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by XXS »

Jedno pitanje?
Kakav je status arapskog jezika?
Jel' se arapski smatra kao neki uzviseni, bozanski jezik ili je to samo jedan od obicnih jezika koji je izabran slucajno u svrhu objave?
Vipera bosniensis

#36 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

NIN wrote:
Vipera bosniensis wrote:

Aha, dobro. A mozes li nabrojati pomenute elemente?
pa jarane nabrojao sam evo nekolika posta gore

ali evo opet da ih ponovim

Evo:

H, 1, 1 riječ ispred, u ajetu 1
F, 9, 9 slovo u ajetu 1
O (Kisik)=Alif, 8, 8 slovo u ajetu 1
Bi (bismut) 83 element u periodicnom sistemu , izmedju prvog spominjanja Bi u drugog je 83 slova,
Ga (galium)atomska masa 69,7 ---> Od Ga pa do kraja ajeta 69 slova
K (kalium) atomska masa 39, od pocetka ajeta pa do K ima 39 slova
Kr (krypton) atomska masa 83, izmedju prvog puta Kr(krypton) i drugog je 83 rijeci
Li (Lithium) atomska masa 6,9---> od pocetka ajeta pa do Li ima 6 rijeci
Mg (magnesium) element u periodicnom sistemu 12, izmedju prvog Mg i drugog ima 12 rijeci
Na (Natrium) 11 element u periodicnom sistemu, od prvog Na do kraja ajeta ima 11 rijeci
Nd (Neodymium) 60 element u periodicnom sistemu, od prvog Nd do kraja ajeta 60 slova
Ni (Nickel) 58 atomska masa, od prvog Ni do kraja sure ima 58 rijeci
Nb (nioboium) 41 element u periodicnom sistemu, izmedju prvog Nb i drugog ima 41 rijec.
N (nitrogen) 7 element u periodicnom sistemu, ima atomsku masu 14, izmedju prvog N kraja ajeta ima 14 slova, izmedju drugog i treceg spominjanja slova N, ima 7 slova.
Rn (radon) 86 element u periodicnom sistemu, od pocetka ajeta do Rn ima 86 slova
Sm (samarium) 62 element u periodicnom sistemu, od pocetka ajeta pa do Sm ima 62 slova
Sr (strotonium) 87 atomska masa, od pocetka sure do prvog Sr ima 87 rijeci
S (sumpor/sulfur) 32 atomska masa, od pocetka ajeta do S ima 32 slova
Ta (tantalum) 73 element u periodicnom sistemu, od pocetka ajeta do Ta ima 73 slova
V (Vanadium) 23 element u periodicnom sistemu, od prvog V do kraja ajeta ima 23 slova
Zr (zyrkonium) 40 element u periodicnom sistemu, od pocetka ajeta do Zr ima 40 slova
At (astatin) 85 element u periodicnom sistemu, ovo je jedini izuzetak kod brojanja elementa, tek se dobije 85 slova izmedju 3 i 2 puta , zzasto nije od prvog do drugog kao svi ostali elementi u ovoj suri? pa dali zato sto je Astatin pronadjen 1940 godine od 3 naucnika, pa zato oznaku At povezuje sa trecim spominjanjem astatina.
Vipera bosniensis

#37 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

XXS wrote:Jedno pitanje?
Kakav je status arapskog jezika?
Jel' se arapski smatra kao neki uzviseni, bozanski jezik ili je to samo jedan od obicnih jezika koji je izabran slucajno u svrhu objave?
nije nista slucajno kod Boga, sa ciljem ga je izabrao da bude jezik njegove zadnje objave Kuran, zato sto arapski omogucuje komprimiranje ogromna znacenja u malo teksta, i jos kad pridodamo da se koriste konsonanti kad se pisu slova nemoraju pisati vokali.

znaci drugim rijecima svako sad pokusava da USB memoriju smanji da bude sto manja a da moze sadrzavati stto vise informacija, isto tako Allah je suzio Kuran da nebude velika knjiga koja ce biti monotona citati, ali da bude puno sadrzajna.
XXS

#38 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by XXS »

Jel' onda svi Muslimani, van arapskog govornog podrucija, treba da nauce arapski jer nema smisla ovako nesto objasnjavati nekome ko ne valda arapskim.

Znaci, ja pitam ima'l ikakav dokaz u Kuranu da je arapski specijalan jezik, da ga svi trebaju razumjeti i da mimo elementarnog znacenja rijeci i recenica u Kuranu imamo i sifrirane, tajne poruke za kojima treba tragati?
NIN

#39 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by NIN »

Ako nije problem, mozes li mi pojedinacno i kratko odgovoriti na sljedeca pitanja?

1. Gdje je zeljezo (Fe) po kojem je nazvana sura?
2. Zasto nije sura 26. ili zasto Fe nije na 57. mjestu periodicnog sistema - zar ne bi ovo bilo kudikamo uvjerljivije?
3. Ili recimo ugljik (C) na kojem se sav zivot kojeg znamo zapravo bazira?
4. Ili recimo, zasto nema helij (He) koji je jedan od najboljih primjera geneze novog elementa u prirodi - nase Sunce?
5. Zasto nema aluminija (Al) ako u obzir uzmemo ime boga - Alah?
6. Otkud to da nije pomenut kalcij (Ca) koji je najzastupljeniji metal u nasem tijelu i bez kojeg ne bi mogli zivjeti?

Dakle, navodim gorepostavljena pitanja s razlogom jer su elementi koji se ne spominju mnogo, mnogo bitniji po zivot od ovih sto su pak spomenuti:

7. Sto je to toliko bitno u elemntu kriptonu (Kr) da se spomene u suri ako znamo da se radi o plemenitom plinu kojeg danas koristimo za rasvjetu?

8. Recimo, otkud radioaktivni plin radon (Rn) u Kuranu koji je prvobitno bio nazvan niton pa kasnije preimenovan u radon, naravno, opasan po zivot?

...ne da mi se dalje ali od ovih pobrojanih velika vecina su u mnogo cemu nebitni ili manje bitni od onih koji su izostavljeni.
Vipera bosniensis

#40 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

XXS wrote:Jel' onda svi Muslimani, van arapskog govornog podrucija, treba da nauce arapski jer nema smisla ovako nesto objasnjavati nekome ko ne valda arapskim.

Znaci, ja pitam ima'l ikakav dokaz u Kuranu da je arapski specijalan jezik, da ga svi trebaju razumjeti i da mimo elementarnog znacenja rijeci i recenica u Kuranu imamo i sifrirane, tajne poruke za kojima treba tragati?
Jel' onda svi Muslimani, van arapskog govornog podrucija, treba da nauce arapski jer nema smisla ovako nesto objasnjavati nekome ko ne valda arapskim.
pa ako si zainteresovan za ove stvari nemoras znati arapski, dovolnjo ti je uzeti arapsku abecedu koju sam na pocetku prilozio i prati slova i preboj ih ako znas brojati, ako neznas pitaj nekog ko zna, evo recimo ja znam brojati i licno sam ih sve gore navedene elemente prebrojao u jedinoj element suri u Kuranu.

Znaci, ja pitam ima'l ikakav dokaz u Kuranu da je arapski specijalan jezik
da bi dokucio cuda Kurana nemoras znati arapski moze ti neko objasniti, ali ako hoces sam da istrazujes onda moras znati.

kako da nebude specijalan jezik a Bog ga odabrao da bude njegova objava na tom jeziku. Ali zasto bas arapski osim sto je moguce smanjati obim knjige a povecati sadrzaj. Arapski jezik je bogat jezik, recimo samo za jednu stvar mozes da imas 50 razlicitih rijeci ako ne i vise.

i recenica u Kuranu imamo i sifrirane, tajne poruke za kojima treba tragati?
evo ti netrebas znati nista od arapskog mogu ti pokazati kako autor Kurana zna buducnost i stvari na mikroskali

DNA (na nas DNK) i RNA molekule u Kuranu

Image
Image

Slova DNA(DNK na bosanski) jedno do drugog se najvise puta spominju u cijelom Kur’anu u suri 18 ajetu 65. Gregor Mendel je prvi pronasao DNA i publicirao svoj rad 1865 godine na zasjedanju Prirodno-historijskog naučnog društva u Brnu. 1865 godina pocetka nauke o DNA se podudara sa brojem sure i ajeta 18:65.
Jos jedna interesantna stvar da slova RNA jedna do drugog se spominju 7 puta u suri 18 isto toliko se puta spominje DNA u istoj suri. Vidimo da DNA i RNA prati jedna drugu kao isto kao sto ostale rijeci u Kur’anu prate izmedju sebe kao covjek-zena, dunjaluk-ahiret, itd.

evo ti licno provjeri, mozes da pretrazic DNA slova kroz cijeli Kuran sa

DNA ( arapski )
kopiraj دنا

i stavi u pretrazivac
http://www.answering-christianity.com/c ... &B1=Search

vidjet ces svojim ocima kako 3 puta se spominje DNA jedino u ajetu 18:65 i nigdje vise toliko puta.

mozete svi da opipate cuda Kurana i vidite svojim ocima kako autor Kurana zna buducnost i stvari na atomskom nivou i kako ce se zvati u buducnosti kad ih ljudi otkriju pa ih progrmira u svoju knjigu kao dokaz da je to od njega knjiga.
Vipera bosniensis

#41 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

NIN wrote:Ako nije problem, mozes li mi pojedinacno i kratko odgovoriti na sljedeca pitanja?

2. Zasto nije sura 26. ili zasto Fe nije na 57. mjestu periodicnog sistema - zar ne bi ovo bilo kudikamo uvjerljivije?
4. Ili recimo, zasto nema helij (He) koji je jedan od najboljih primjera geneze novog elementa u prirodi - nase Sunce?
6. Otkud to da nije pomenut kalcij (Ca) koji je najzastupljeniji metal u nasem tijelu i bez kojeg ne bi mogli zivjeti?

Dakle, navodim gorepostavljena pitanja s razlogom jer su elementi koji se ne spominju mnogo, mnogo bitniji po zivot od ovih sto su pak spomenuti:

7. Sto je to toliko bitno u elemntu kriptonu (Kr) da se spomene u suri ako znamo da se radi o plemenitom plinu kojeg danas koristimo za rasvjetu?

8. Recimo, otkud radioaktivni plin radon (Rn) u Kuranu koji je prvobitno bio nazvan niton pa kasnije preimenovan u radon, naravno, opasan po zivot?

...ne da mi se dalje ali od ovih pobrojanih velika vecina su u mnogo cemu nebitni ili manje bitni od onih koji su izostavljeni.
nisam ga nasao u tekstu
zato sto je progrmirao na drugi nacin zeljezo

Sura zeljezo je 57 sura, a zeljezo ima 57 isotopa, ima prije toga 54, 55 , 56 isotopa, isto tako poslije ima 58, 59, 60 isotopa, neki su stabilni neki nestabilni.

a gdje je tu onda 26 element sure, rijec zeljezo Hadid ima brojcanu vrijednost u arapskom jeziku 26

Image

The numerological value of the word "hadid" حديد alone is 26. And 26 is the atomic number of iron.

ح is equal to 8.

د is equal to 4.

ي is equal to 10.

د is equal to 4.

8 + 4 + 10 + 4 = 26

arapi nemaju slovo C
naravno da ima, samo sto ga je allah programirao u suri Sunce

Sura Sunce, jedina sura u Kuranu koja zavrasava svaki ajet sa He, koristi nase H, i elif
Image
neznam
kad mi nadjes slovo C u arapskom onda cemo potraziti :D
Last edited by Vipera bosniensis on 14/11/2013 22:12, edited 1 time in total.
nemezis

#42 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by nemezis »

@Vipera, zašto negdje koristiš redni broj a negdje atomsku masu?
NIN

#43 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by NIN »

Vipera bosniensis wrote:kad mi nadjes slovo C u arapskom onda cemo potraziti :D
hehe... pa sta cemo sad s ovim? :D

Nego, sta bi sa prijasnjih nekoliko nikova? :D
Vipera bosniensis

#44 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

nemezis wrote:@Vipera, zašto negdje koristiš redni broj a negdje atomsku masu?
zato sto su elementi tako programirani u suri Zeljezo. varira, nekad je masa nekad redni broj
NIN

#45 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by NIN »

...a negdje izotope, a posto ih vecina elemenata ima vise u tom bolje jer ima veci izbor. :D
nemezis

#46 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by nemezis »

Vipera bosniensis wrote:
zato sto su elementi tako programirani u suri Zeljezo. varira, nekad je masa nekad redni broj
A, je li? A kako znaš da su programirani? Valjda nećemo u krug?
XXS

#47 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by XXS »

@Vipera bosniensis

Ovo o cemu ti pricas je jako, jako daleko od uobicajene fraze koja kaze da je Islam jednostavan i da je za svakoga.

Cak i danas, otidji u sela iza Bjelasnice (i jos jedno milion slicnih lokacija sirom svijeta) pa im pokusaj objasniti ovo.
Ljudi pojma nemaju sta je DNK, sta je periodni sistem, a arapski je misaona imenica jer jedva citaju i pisu maternji jezik.

Znaci trebaju vjerovati tebi?
Vjeruj ti meni da sam cuo poruku sa nebesa da mi trebas pokloniti $1000, a da ce ti to biti vraceno na sudnjem danu.

Jel' bas jednostavan i je'l bas za svakoga???
Vipera bosniensis

#48 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Hajde kako vi tumacite ovo, recimo

Radon (Rn) se jedino spominje u ajetu 20 suri zeljezo, nakon 86 slova, a radon(Rn) je 86 element u periodicnom sistemu

jeli ovo za vas slucajno ili smisljeno programirano u tekstu?
Last edited by Vipera bosniensis on 14/11/2013 22:31, edited 1 time in total.
Vipera bosniensis

#49 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

nemezis wrote:
Vipera bosniensis wrote:
A, je li? A kako znaš da su programirani? Valjda nećemo u krug?
pa da si pratio ovu temu od pocetka valjda bi shvatio.
Vipera bosniensis

#50 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

XXS wrote:@Vipera bosniensis

Ovo o cemu ti pricas je jako, jako daleko od uobicajene fraze koja kaze da je Islam jednostavan i da je za svakoga.

Cak i danas, otidji u sela iza Bjelasnice (i jos jedno milion slicnih lokacija sirom svijeta) pa im pokusaj objasniti ovo.
Ljudi pojma nemaju sta je DNK, sta je periodni sistem, a arapski je misaona imenica jer jedva citaju i pisu maternji jezik.

Znaci trebaju vjerovati tebi?
Vjeruj ti meni da sam cuo poruku sa nebesa da mi trebas pokloniti $1000, a da ce ti to biti vraceno na sudnjem danu.

Jel' bas jednostavan i je'l bas za svakoga???
pa cak i Allah kaze u Kuranu da svako ne razumije cijeli Kuran, neki su jasni ajeti neki nejasni ali ih samo oni koji se razumiju u nauku razumiju.

Allah kaze u Kuranu:

3:7. On tebi objavljuje Knjigu, u njoj su ajeti jasni, oni su glavnina Knjige, a drugi su manje jasni. Oni čija su srca pokvarena - željni smutnje i svog tumačenja - slijede one što su manje jasni. A tumačenje njihovo zna samo Allah. Oni koji su dobro u nauku upućeni govore: "Mi vjerujemo u njih, sve je od Gospodara našeg!" - A samo razumom obdareni shvaćaju.

ove stvari nisu za ljude koji nerazumiju ovo, ove stvari su za ljude od nauke i razuma.
Locked