Njen film nije velicao fasisticki pokret koji je ubijao Srbe kao sto oni velicaju cetnike tako da to izjednacavanje svega i svacega i konstatacija "da smo u pet deka" nema veze sa vezom . Sto se tice Glogovca ne radi se o tome sto on glumi u toj seriji nego zbog izjava koje je davao i koje daje o Drazi u kojim ga predstavlja kao zrtvu propagande i kao dobrog covjeka koji se borio za narod i nije radio nista lose i nekog ko daje takve izjave naravno da ne treba ugostiti.samkoF wrote:Pa jel to nije zasluzio da ga ugostimo , samo zbog ove uloge u seriji koju jos nisi ni pogledaodječak sa šibicama wrote:Pregledao trejler... pa sta reci, kako su komunisti radili propagandu kroz film, tako danas rade ovi... drugi. Glogovac ko onomad Ricard Barton, kad se okrene, filharmonija pojaca.
A Glogovca obavezno opet ugostiti u nekom novom domacem serijalu ili filmu. Zasluzio je.i to zato sto je glumio drazu to jest cetnika.
Pa koliko je nasih bosanskih glumaca dosada prilicno uvjerljivo glumilo cetnike, pa sta?Trebam li ih nabrajati ali njih necemo ugostiti jer oni zive u BiH.
Nego odgleda li iko ovu prvu epizodu , da cujemo komentare.Mislim u redu je imati negativne reakcije al nesto o necemu unaprijed govoriti, zakljucivati il nedaj boze zabraniti da se gleda, pa isto onda zvucite kao rs-ovci kad su branili Angelinin film a onda smo im se cudili kako kakvi su , eto kao da smo mi sad mnogo bolji.Citam ove komentare dosad i bas jesmo vecinom svi u 5 deka po mentalitetu i nacinu razmisljanja.
p.s Sta bi onda cetnici trebali reci za Glogovca i ostale glumce koji su glumili u filmu Krugovi o Srdjanu Aleksicu?
Treba shvatiti i razgraniciti glumu od stvarnosti kao i druge stvari.
"Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja
Moderator: anex
- Havatar
#26 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja
-
samkoF
#27 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja
Prije nego dalje pricam o izjavama Glogovca volio bih prvo da ih pogledam jer ne mogu komentarisati nesto sto nisam ni vidio ni cuo.Drugo kako onda mozemo ugostiti sve one prekodrinske pjevace i jos im placati da dodju i dolaziti na njihove koncerte i puniti kafice, kafane , diskoteke , dvorane a isto tako znamo sta nam misle, kako mozemo svaki put dodika otvoreno ugostiti a znamo sta misli pa cak i govori , dalje kako mozemo pustiti da zive sa nama i uvijek ih biramo u vlast oni koji suruju zajedno s tim dodikom i odrzavaju se na vlasti, kako sve to????A ono u 5 deka sam rekao a evo i sad se potvrdjuje , zbog mentaliteta i mentalnog sklopa tu jesmo isti bas u 5 deka a upravo je i tvoja rekacija gdje reagujes a ne citas pazljivo sta pisem al vec reagujes na takav osudjujuci nacin a ja nisam nista lose rekao nego onako kako jest.Ja nisam zelio svojim komentarom niti pokusavam da izjednacim dzelata i zrtvu al samo ne mozes nikog ni nazvati unaprijed dzelatom dok se ne pokaze i ne dokaze da je to dzelat, to je sva poenta mog komentara.
P.S Sta je neki dan prekodrinski pjevac Aca Pejovic izjavio a koliko puta smo ga dosad ugostili i opet cemo i to ne samo njega, eto njega sam uzeo samo za primjer.I dobro se zna kakvu taj isti pjevac popularnost uziva na podrucju federacije BIH , dok tzv RS necu ni da pominjem.Al et nek ste se vi prihvatili Glogovca koji je odglumio Drazu M. al ste zaboravili koliko je dosad i drugih uloga razlicitih karaktera odigrao i odglumio pa medju njima sigurno i bosnjake glumio.
P.S Sta je neki dan prekodrinski pjevac Aca Pejovic izjavio a koliko puta smo ga dosad ugostili i opet cemo i to ne samo njega, eto njega sam uzeo samo za primjer.I dobro se zna kakvu taj isti pjevac popularnost uziva na podrucju federacije BIH , dok tzv RS necu ni da pominjem.Al et nek ste se vi prihvatili Glogovca koji je odglumio Drazu M. al ste zaboravili koliko je dosad i drugih uloga razlicitih karaktera odigrao i odglumio pa medju njima sigurno i bosnjake glumio.
-
kakavdanakneiskustvu
#28 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja
samkoF wrote:Pa jel to nije zasluzio da ga ugostimo , samo zbog ove uloge u seriji koju jos nisi ni pogledaodječak sa šibicama wrote:Pregledao trejler... pa sta reci, kako su komunisti radili propagandu kroz film, tako danas rade ovi... drugi. Glogovac ko onomad Ricard Barton, kad se okrene, filharmonija pojaca.
A Glogovca obavezno opet ugostiti u nekom novom domacem serijalu ili filmu. Zasluzio je.i to zato sto je glumio drazu to jest cetnika.
Pa koliko je nasih bosanskih glumaca dosada prilicno uvjerljivo glumilo cetnike, pa sta?Trebam li ih nabrajati ali njih necemo ugostiti jer oni zive u BiH.
Nego odgleda li iko ovu prvu epizodu , da cujemo komentare.Mislim u redu je imati negativne reakcije al nesto o necemu unaprijed govoriti, zakljucivati il nedaj boze zabraniti da se gleda, pa isto onda zvucite kao rs-ovci kad su branili Angelinin film a onda smo im se cudili kako kakvi su , eto kao da smo mi sad mnogo bolji.Citam ove komentare dosad i bas jesmo vecinom svi u 5 deka po mentalitetu i nacinu razmisljanja.
p.s Sta bi onda cetnici trebali reci za Glogovca i ostale glumce koji su glumili u filmu Krugovi o Srdjanu Aleksicu?
slažem se,samo malo bode oči glogovčeva pohvalna priča o draži
-
Bodkin
#29 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja
malo marketinga za film. na kraju krajeva zna se ko je ciljna grupa koja ce gledati film. da su to bosnjaci ili hrvati izjavio bi otprilike kako mu je cast utjeloviti jenog od najvecih zlocinaca na nasim prostorima. perspektiva je cudokakavdanakneiskustvu wrote:samkoF wrote:Pa jel to nije zasluzio da ga ugostimo , samo zbog ove uloge u seriji koju jos nisi ni pogledaodječak sa šibicama wrote:Pregledao trejler... pa sta reci, kako su komunisti radili propagandu kroz film, tako danas rade ovi... drugi. Glogovac ko onomad Ricard Barton, kad se okrene, filharmonija pojaca.
- Suicidal Siberian
#30 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja
Pogledah prvi dio...sto se tice glumaca, muzike i ambijenta uradjeno je jako dobro. Srbi su uvijek znali napraviti dobar film/seriju...
E sad kad pricamo u okvirima historijskog konteksta, cinjenica je da su komunisti brutalno lagali i vecina ljudi na prostorima ex yu ima iskrivljenu sliku o proslosti. Druga strana medalje su zlocini cetnika ili ustasa u 2.sv. ratu...a naravno i komunista o cijim postratnim zlocinima ima najmanje informacija.
E sad kad pricamo u okvirima historijskog konteksta, cinjenica je da su komunisti brutalno lagali i vecina ljudi na prostorima ex yu ima iskrivljenu sliku o proslosti. Druga strana medalje su zlocini cetnika ili ustasa u 2.sv. ratu...a naravno i komunista o cijim postratnim zlocinima ima najmanje informacija.
- Adriatic
#31 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja
Nevjerovatno.
Nije ni čudo što svaka generacija na ovim prostorima mora da prođe najmanje 2 rata.
Ovdje je samo copy-paste.
Nikad pameti doći.
Nije ni čudo što svaka generacija na ovim prostorima mora da prođe najmanje 2 rata.
Ovdje je samo copy-paste.
Nikad pameti doći.
-
kakavdanakneiskustvu
#32 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja
malo marketinga za film. na kraju krajeva zna se ko je ciljna grupa koja ce gledati film. da su to bosnjaci ili hrvati izjavio bi otprilike kako mu je cast utjeloviti jenog od najvecih zlocinaca na nasim prostorima. perspektiva je cudokakavdanakneiskustvu wrote:samkoF wrote:Pa jel to nije zasluzio da ga ugostimo , samo zbog ove uloge u seriji koju jos nisi ni pogledaodječak sa šibicama wrote:Pregledao trejler... pa sta reci, kako su komunisti radili propagandu kroz film, tako danas rade ovi... drugi. Glogovac ko onomad Ricard Barton, kad se okrene, filharmonija pojaca.
koliko se ja sjećam ta izjava je nešto starija od ove serije
- dječak sa šibicama
#33 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja
Kuzim ja savrseno razliku izmedju glume i stvarnosti, ali postoje neki principi... recimo Rade Serbedzija je rekao da mu ne pada na pamet glumiti Antu Gotovinu, dok je ovaj jos bio lovina Haskog suda... danas bi se mozebitno i predomislio, ali eto, covjek ima stav, kakav je takav je, ne moram se ja sa njim slagati ali ima neke principe.
Ili onaj Herceg iz sapunica, sto je izjavio da nikada nebi mogao glumiti homoseksualca jer mu se gadi i pomisao da makar i filmski, ljubi muskarca... zbog cega je medijski razapet.
To su principi... ja recimo mislim da bi Emir Hadzihafizbegovic sutra odglumio Kalabica, kad bi mu producenti ove serije ponudili ulogu... to je jedan malo drugaciji primjer principa
Glogovca cijenim kao glumca, ali citao sam neke njegove izjave, i ne samo njegove, ok njihovo misljenje je da je Draza bio gud gaj, moje je pravo da se gnusam toga.
U Srbiji se vec dvadesetak godina stvara ta prica o Drazi kao prvom antifasisti Evrope, koji je ratovao protiv Nijemaca a ne sa njima, a da su sa Nijemcima surovali neki drugi cetnici, Ljoticevci i Nedicevci, a Draza je bio gerilac, borac za slobodu... e sad, nije ni to totalna neistina, kao sto i ono partizansko "Draza ultimativni izdajnik" tukne na propagandu. Oni su bili saveznici pocetkom rata, da ga jebes imali su neke zajednicke ciljeve, cim su usli u savez. Kao sto je i KPJ u vrijeme kraljevine Jugoslavije, usko saradjivao sa ustaskim pokretom, iz jednostavnog razloga sto su imali zajednickog neprijatelja, kralja odnosno Beograd.
I to bi bilo ok kad bi se islo nekim cinjenicama, medjutim ovo, ova serija, i citava ta prica oko rehabilitacije cetnika, to je vec histericni pokusaj glorificiranja jednog Draze, koji ako je i bio antifasist, bio je ubica, koljac, njegove su trupe napunile Drinu lesevima... o Sandzaku da ne govorim... pa i o Srbiji, cisto srpskas sela su njegovi cetnici poklali, samo iz razloga sto su seljaci bili osumnjiceni kao simpatizeri komunista... uostalom, gdje pise da antifasist ne moze biti i ratni zlocinac. Bomber Harrys je najbolji primjer, to sto nije osudjen, to je ona da pobjednici pisu istoriju. Ili taj nas velepostovani Tito.
Pogledao prvu epizodu, nije losa produkcija, solidno uradjeno, gledajuci cisto kvalitetu uratka.
Ili onaj Herceg iz sapunica, sto je izjavio da nikada nebi mogao glumiti homoseksualca jer mu se gadi i pomisao da makar i filmski, ljubi muskarca... zbog cega je medijski razapet.
To su principi... ja recimo mislim da bi Emir Hadzihafizbegovic sutra odglumio Kalabica, kad bi mu producenti ove serije ponudili ulogu... to je jedan malo drugaciji primjer principa
Glogovca cijenim kao glumca, ali citao sam neke njegove izjave, i ne samo njegove, ok njihovo misljenje je da je Draza bio gud gaj, moje je pravo da se gnusam toga.
U Srbiji se vec dvadesetak godina stvara ta prica o Drazi kao prvom antifasisti Evrope, koji je ratovao protiv Nijemaca a ne sa njima, a da su sa Nijemcima surovali neki drugi cetnici, Ljoticevci i Nedicevci, a Draza je bio gerilac, borac za slobodu... e sad, nije ni to totalna neistina, kao sto i ono partizansko "Draza ultimativni izdajnik" tukne na propagandu. Oni su bili saveznici pocetkom rata, da ga jebes imali su neke zajednicke ciljeve, cim su usli u savez. Kao sto je i KPJ u vrijeme kraljevine Jugoslavije, usko saradjivao sa ustaskim pokretom, iz jednostavnog razloga sto su imali zajednickog neprijatelja, kralja odnosno Beograd.
I to bi bilo ok kad bi se islo nekim cinjenicama, medjutim ovo, ova serija, i citava ta prica oko rehabilitacije cetnika, to je vec histericni pokusaj glorificiranja jednog Draze, koji ako je i bio antifasist, bio je ubica, koljac, njegove su trupe napunile Drinu lesevima... o Sandzaku da ne govorim... pa i o Srbiji, cisto srpskas sela su njegovi cetnici poklali, samo iz razloga sto su seljaci bili osumnjiceni kao simpatizeri komunista... uostalom, gdje pise da antifasist ne moze biti i ratni zlocinac. Bomber Harrys je najbolji primjer, to sto nije osudjen, to je ona da pobjednici pisu istoriju. Ili taj nas velepostovani Tito.
Pogledao prvu epizodu, nije losa produkcija, solidno uradjeno, gledajuci cisto kvalitetu uratka.
- animals
#34 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja
Pa cetnici su bili aktuelni i u ovom ratu, i to su imali potporu JNA, tj. Srpski oficiri, aktuelni komunisti, su ih prihvatili, jer su imali zajednickog neprijatelja, Hrvate i Bosnjake..Draza i cetnici su ratni zlocinci, i bice uvijek..a u Srbiji ih mogu proglasavati i svecim, to je samo odraz njihove politike vec niz decenija..
-
Bodkin
#35 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja
ja mislim da je vec odluceno da ce on biti draza kad je davao taj intervjukakavdanakneiskustvu wrote:
-
kakavdanakneiskustvu
#36 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja
Bodkin wrote:ja mislim da je vec odluceno da ce on biti draza kad je davao taj intervjukakavdanakneiskustvu wrote:
kako god,nije dijdte pa da takve izjave daje samo zbog publiciteta
-
Bodkin
#37 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja
dio moje familije su u jednom selu u vojvodini izveli sve musko iz sela ( bez obzira na broj godina) i pobili. ova revizija historije da su oni branili srbe i borili se protiv okupatora je samo to, revizija. da, dijelom jesu u sta ne sumnjam ali su vise vremena provodili ubijajuci, tada, muslimane ili nepodobne srbe ( iz nekog razloga nepodobne).dječak sa šibicama wrote:
ovaj revizionizam usrani je posljedica nerijesenih ratova devedesetih. posljedica toga sto zlocine nad srpskim zrtvama malo ko spominje ili procesuira ( necu da ulazim u razloge jer nije tema). posljedica izludjenosti naroda siromastvom i losim odnosima gdje je nacionalizam drzavni sport broj 1 gdje je velicanje draze kao adut za olimpijadu...uglavnom ne sumnjam da ce produkcija biti dobra sa tehicke strane ali prica ce biti pokusaj hinjskog ili otvorenog provlacenja komunistickih zlocina i opravdavanja ili negiranja srpskih
i ustase su bile popularne u ovom ratu. jel i to odraz hrvatske politike vec niz decenija?animals wrote:Pa cetnici su bili aktuelni i u ovom ratu, i to su imali potporu JNA, tj. Srpski oficiri, aktuelni komunisti, su ih prihvatili, jer su imali zajednickog neprijatelja, Hrvate i Bosnjake..Draza i cetnici su ratni zlocinci, i bice uvijek..a u Srbiji ih mogu proglasavati i svecim, to je samo odraz njihove politike vec niz decenija..
-
Bodkin
#38 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja
vidi, nemoj misliti da se slazem sa tim ali ni prvi ni zadnji koji "nabija" atmosferu pred neki uradak. kako rekoh, klasicni marketingkakavdanakneiskustvu wrote:Bodkin wrote:ja mislim da je vec odluceno da ce on biti draza kad je davao taj intervjukakavdanakneiskustvu wrote:
kako god,nije dijdte pa da takve izjave daje samo zbog publiciteta
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#39 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja
Kako dobra tema za svakog salonca da skine svoju šubaru 
- CSKA
#40 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja
Treba samo pratiti radnju i vidjeti kako ce se u seriji pokazati odnos ravnogoraca prema Albancima,Bosnjacima,Hrvatima...ako se to precuti,ili bude po principu "oni su nas prvi" znacemo koliko je sati.Razumijem ja sta pokusava Rados Bajic i ekipa,imaju neku potrebu kao "mirenje" dvije Srbije,sagledavanje druge istine,itd,itd...ali bez istine o zlocinima nad drugim i svojim narodom,serija pada odmah.
Mada citao sam intervju Bajica,on je vec okarakterisao ravnogorce kao antifasiticki pokret.Tako da vec slutim kako ce ici dalje serija.
Mada citao sam intervju Bajica,on je vec okarakterisao ravnogorce kao antifasiticki pokret.Tako da vec slutim kako ce ici dalje serija.
-
Bodkin
#41 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja
da se kaze prava istina njihovog odnosa prema bosnjacima, hrvatima i albancima, ova se serija ne bi ni snimala. pa nije joj sigurno za cilj da snime historijski tacnu seriju...CSKA wrote:Treba samo pratiti radnju i vidjeti kako ce se u seriji pokazati odnos ravnogoraca prema Albancima,Bosnjacima,Hrvatima...ako se to precuti,ili bude po principu "oni su nas prvi" znacemo koliko je sati.Razumijem ja sta pokusava Rados Bajic i ekipa,imaju neku potrebu kao "mirenje" dvije Srbije,sagledavanje druge istine,itd,itd...ali bez istine o zlocinima nad drugim i svojim narodom,serija pada odmah.
-
Bodkin
#42 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja
de ti imenuj ili daj doprinos temiKatarinaKosaca wrote:Kako dobra tema za svakog salonca da skine svoju šubaru
- animals
#43 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja
A gdje si to vidio ustaske uniforme u Hrvatskoj vojsci, i ustaske postrojbe..i gdje je Hrvatska politika pokusala rehalibitirati Antu Pavelica ..kad lupas, onda pokusaj dokaze postaviti..Bodkin wrote:i ustase su bile popularne u ovom ratu. jel i to odraz hrvatske politike vec niz decenija?animals wrote:Pa cetnici su bili aktuelni i u ovom ratu, i to su imali potporu JNA, tj. Srpski oficiri, aktuelni komunisti, su ih prihvatili, jer su imali zajednickog neprijatelja, Hrvate i Bosnjake..Draza i cetnici su ratni zlocinci, i bice uvijek..a u Srbiji ih mogu proglasavati i svecim, to je samo odraz njihove politike vec niz decenija..
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#44 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja
Ma, nije bilo, ali on voli da izjednačava sve...animals wrote:A gdje si to vidio ustaske uniforme u Hrvatskoj vojsci, i ustaske postrojbe..i gdje je Hrvatska politika pokusala rehalibitirati Antu Pavelica ..kad lupas, onda pokusaj dokaze postaviti..
- CSKA
#45 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja
Da....bice kao mirenje Srba medjusobno,a nece se spominjati jedan veliki ruzicasti slon u radnji sa ogledalimaBodkin wrote:da se kaze prava istina njihovog odnosa prema bosnjacima, hrvatima i albancima, ova se serija ne bi ni snimala. pa nije joj sigurno za cilj da snime historijski tacnu seriju...CSKA wrote:Treba samo pratiti radnju i vidjeti kako ce se u seriji pokazati odnos ravnogoraca prema Albancima,Bosnjacima,Hrvatima...ako se to precuti,ili bude po principu "oni su nas prvi" znacemo koliko je sati.Razumijem ja sta pokusava Rados Bajic i ekipa,imaju neku potrebu kao "mirenje" dvije Srbije,sagledavanje druge istine,itd,itd...ali bez istine o zlocinima nad drugim i svojim narodom,serija pada odmah.
-
Bodkin
#46 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja
salis se? ili se pikaju samo hrvati u hrvatskojanimals wrote:A gdje si to vidio ustaske uniforme u Hrvatskoj vojsci, i ustaske postrojbe..i gdje je Hrvatska politika pokusala rehalibitirati Antu Pavelica ..kad lupas, onda pokusaj dokaze postaviti..Bodkin wrote:i ustase su bile popularne u ovom ratu. jel i to odraz hrvatske politike vec niz decenija?animals wrote:Pa cetnici su bili aktuelni i u ovom ratu, i to su imali potporu JNA, tj. Srpski oficiri, aktuelni komunisti, su ih prihvatili, jer su imali zajednickog neprijatelja, Hrvate i Bosnjake..Draza i cetnici su ratni zlocinci, i bice uvijek..a u Srbiji ih mogu proglasavati i svecim, to je samo odraz njihove politike vec niz decenija..
-
detroit-mercy
#47 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja
Ona ravnogorka nema losu sisuuzgajivac wrote:jedan od ciljeva je svakako da se isprovocira kontra i da se okuraze ravnogorci po republici.tvsabina wrote:Sama ova tema je nepotrebna...čuj "Ravna gora" , kakva ba Ravna gora koga boli neka stvar za Ravnom gorom i za ravnogorsko viđenje historije........-LIBERO- wrote:Sad' ocekujem da im kontru opale Bosnjaci i Hrvati, sa rehabilitacijom i revizionizmom, spram "junackih" ustasa i handzar divizije.
Hebeni Balkan...
Jedan Maršal je nažalost bio nedovoljan.
-
Bodkin
#48 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja
ma smijesno. takmice se ko ce veci otklon napraviti od perioda 45-90...detroit-mercy wrote: Ona ravnogorka nema losu sisu. A glede serije, pokenjam se i na nju i na ono sumadijsko seljace Radosa Bajica
.
- animals
#49 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja
Izgleda da se salis ti..hoces da kazes da su ustase dio sluzbene politike Hrvata u BIHBodkin wrote:
salis se? ili se pikaju samo hrvati u hrvatskoj
- dječak sa šibicama
#50 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja
Rados Bajic, kad i kako je on od minornog glumca kojem je vrhunac karijere bila uloga seljacica u partizanskoj eskadrili, postao tako uticajan, jak, politika stoji iza njega?