Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
sinuhe

#26 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by sinuhe »

:D Begovi su bili najobrazovaniji Bosnjaci. Vecina nasih komunista su bili iz begovskih porodica.
Dovoljno je samo pogledati spisak ucenika iz tog vremena i vidjeti da je medju njima izuzetno malo Bosnjaka.
PM72

#27 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by PM72 »

begovi su placali srpskoj sirotinji da idu u skolu umjesto njihove djece.
Reci da se šališ...Beg neda svojoj kćeri Mirsadi ili sinu Enveru da ide u Beč ili Prag na "visoke" škole nego plati školovanje nekoj Mileni ,kćerci svog kmeta?
sinuhe

#28 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by sinuhe »

PM72 wrote:
Reci da se šališ...Beg neda svojoj kćeri Mirsadi ili sinu Enveru da ide u Beč ili Prag na "visoke" škole nego plati školovanje nekoj Mileni ,kćerci svog kmeta?
Ma prvi put cujem za to :lol:
A1fa

#29 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by A1fa »

PM72 wrote:
Ne pricam ti o visokom obrazovanju vec o adetu da se djeca salju samo u vjerske skole a ne u osnovne i srednje drzavne. Ne moze se iz Mekteba u kojem se cak nije ni izucavala latinica upisivati univerzitet u Becu.
graue_maus

#30 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by graue_maus »

jel ovo opet ponavljanje gradiva ............
PM72

#31 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by PM72 »

Ne pricam ti o visokom obrazovanju vec o adetu da se djeca salju samo u vjerske skole a ne u osnovne i srednje drzavne. Ne moze se iz Mekteba u kojem se cak nije ni izucavala latinica upisivati univerzitet u Becu.
Aha.To znači da su begovi školovali služinčad samo u osnovnoj i srednjoj školi...to je bio taj adet?
PM72

#32 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by PM72 »

Zajednička laž bošnjačih, hrvatskih i srpskih nacionalista je, da su Gavro i Mlada Bosna bili srpski nacionalisti. Po svim dostupnim dokumentima i relevantnim svjedočenjima, jasno je kao dan, da je Gavrilo bio Jugosloven, anarhista, a nikako Srbin, pravoslavac, monarhista.
On je bio budala ispranog mozga.Ionako mu je prijetila smrt od tuberkuloze pa su mu isprali mozak ,ko biva,inako ćeš riknuti a sa nama ćeš postati "legenda".To je bila uobičajena praksa velikosrpske šovinističke politike iz Beograda da zavali neukog i nepismenog seljačića radi svojih interesa.A kad su dobili po ... onda su bježali sve do Krfa i da im nije bilo engleza i francuza,i sad bi sadili masline.Tako su radili i u ovim našim "posljednjim" ratovima.Naloži Srbe po Krajini i ufuraj ih da su knindže a onda ih se otresi kao neželjenog tereta.
fantom slobode

#33 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by fantom slobode »

Ma neka je Hico dobio tablu na poklon. Trebali su mu poslati jos koju, da ne navraca sa trupama kod nas. Garant ju je objesio u svoju dnevnu sobu. :D
nosara

#34 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by nosara »

Nedobrovoljac wrote:Zajednička laž bošnjačih, hrvatskih i srpskih nacionalista je, da su Gavro i Mlada Bosna bili srpski nacionalisti. Po svim dostupnim dokumentima i relevantnim svjedočenjima, jasno je kao dan, da je Gavrilo bio Jugosloven, anarhista, a nikako Srbin, pravoslavac, monarhista.
To što ih je Crna Ruka zloubotrebljavala je normalna stvar. Koju iole ozbiljnu organizaciju nisu zloupotrebile razne tajne službe!? OZNA, UDBA, DB...
Potpuno tacno...
Biljana Srbljanović: O GAVRILU PRINCIPU I MLADOBOSANCIMA

Biljana Srbljanović je proteklih nekoliko meseci pisala dramu o sarajevskom atentatu, tačnije o Gavrilu Principu i Mladobosancima. Drama će biti izvedena u Beču na stogodišnjicu od početka Prvog svetskog rata.

Poslednjih šest meseci i više, bavila sam se stogodišnjicom Prvog svetskog rata, Gavrilo Princip, Mlada Bosna, da li je to teroristički akt ili nije i uopšte samim fenomenom Mlade Bosne kao skupom angažovanih učenika. To su sve đaci, to su mahom sve maloletnici koji su se osvešćivali već od vrlo ranih razreda gimnazije i koji su imali svoja udruženja pre svega literarna, čitalačka. Gavrilo Princip je bio član tajnog tamburaškog orkestra u kome, by the way, su članovi i muslimani i Hrvati i Srbi i žene i muškarci. Znači, to su neki ljudi koji tada imaju 15, 16, 17 godina, žive u Bosni koja ima sve ukupno šest gimnazija na celu državu. I oni su dovoljno gladni znanja da se dovijaju za knjige, da se nalaze u đačkim menzama, u udruženjima, da se nalaze nedeljom po stanovima tako da napune stan stolicama, da se od vlage kreč odlepljuje sa zidova, gde govore, diskutuju koja vrsta bunta i protesta je potrebna. To su istorijske činjenice i to je jedno ponosno nasleđe koje Jugoslavija ima, insistiram baš na imenu Jugoslavija, a istovremeno sam sad malo pratila baš zbog toga što sam to pisala, pratila sam taj početak čitavog talasa, pošto se, kao što si rekla, završila godina Konstantina i kreće sada godina atentata.

Gavrilo Princip se izjašnjavao kao Jugosloven, on je na suđenju govorio ‘ja sam Srbo-Hrvat i govorim hrvatsko-srpski’; on je u poslednjim danima kada mu je ruka visila zakačena žicom za rame, koju nisu hteli da mu amputiraju u austrougarskoj bolnici, u zatvoru u Terezinu, poslednjih dana u potpunom ludilu i bunilu je govorio o tome kako se odlično seća da ni kao mali nije bio religiozan. Kada ga je sudija na suđenju pitao ‘da li verujete u Boga’ on se nasmejao.

Njega je sudija pitao ‘da li ste Vi ubili Franju Ferdinanda zato što je bio pobožan čovek’, on je rekao ‘meni je to potpuno nebitno’. Mlada Bosna je bila antiklerikalna, antišovinistička, jugoslovenska ideja sa velikim emancipatorskim idejama da modernizuje prostore bivše Jugoslavije. Oni su smatrali da su Srbi i Hrvati braća. Glavu mu je razbio austrougarski policajac u Sarajevu kada je išao na demonstracije podrške zagrebačkoj omladini, Luki Jukiću. Jeste da on ulazi u neko svoje polustasavanje, coming of age – ali vrlo rano, već sa 15 godina – kao osvešćeni Srbin. A onda polako i sam svedoči o tome i piše pisma kako sreće nekog Iva Kranjčevića i razgovaraju i kaže ‘mi mislimo sve isto, politički, filozofski, ljudski, mi se isto veselimo, delimo iste knjige, a on je Hrvat, a ja sam Srbin; pa, znači da ta neka vrsta podele ne postoji’. I oni su ljudi nekako srasli jedni sa drugima do te mere da su bili od radikalnih Srba i radikalnih Hrvata jako mnogo optuživani. Pa je on sam svedočio, a to ti ovi što pišu po Politici i Večernjim novostima o istoriji Mlade Bosne, nikad neće reći, neće spominjati njegova pisma gde on kaže kako ga napadaju srpski radikali. To je jedna vrsta ponovnog ubijanja jedne strašno važne ideje, a njihova ideja je bila republika, antiklerikalna, emancipacija žene, pravo glasa ženama, udruženje slovenskih naroda na kulturnom nivou, a zatim i na političkom, i pre svega oslobođenje od tiranije, odnosno okupacije.
Sve ostalo su seljacka naklapanja ljudi bez suvereniteta...
PM72

#35 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by PM72 »

Nisam ja tako nekulturan ali zar ovo nije istina? Uzmi sebe za primjer,ložili vas iz Beograda da u ime neke velike Srbije odete na brda i ubijate sve zajedničko.Vi poletjeli "ko pile pod halu" ; na kraju vas Slobo prekrižio i još vas nazivao divljacima što ste "rušili grad". :-) Šta bi sa Kosovom? Sveto Kosovo,kolijevka srpstva pa zarad priključenja EU od njega odustaše i slobini i vojnici pitomci.Tako je bilo i sa Dražom,sa kraljem,sa gavrilom...
glockov kolac

#36 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by glockov kolac »

karanana wrote:jedan okupator ubio drugoga.

photoshop. a mozda i nije.
Nije onda bilo Photoshopa :D
CungaLunga

#37 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by CungaLunga »

glockov kolac wrote:
karanana wrote:jedan okupator ubio drugoga.

photoshop. a mozda i nije.
Nije onda bilo Photoshopa :D
Bilo je :D

Image
graue_maus

#38 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by graue_maus »

:D koga su ovdje izbrisali kao politicki nepodobnog .........
Gojeni H

#39 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Gojeni H »

Nedobrovoljac wrote:Zajednička laž bošnjačih, hrvatskih i srpskih nacionalista je, da su Gavro i Mlada Bosna bili srpski nacionalisti. Po svim dostupnim dokumentima i relevantnim svjedočenjima, jasno je kao dan, da je Gavrilo bio Jugosloven, anarhista, a nikako Srbin, pravoslavac, monarhista.
To što ih je Crna Ruka zloubotrebljavala je normalna stvar. Koju iole ozbiljnu organizaciju nisu zloupotrebile razne tajne službe!? OZNA, UDBA, DB...
Tema Hico i tabla, ali eto mi opet nekako svratimo do Principa.
Izgleda da ce ipak biti ponavljanje gradiva. Prema dostupnim podacima, samo jedan od urotnika je imao izrazena anarhisticka ubjedjenja ... nije Gavrilo.
Svi ostali su nastupali sa pozicija srpskog ultra-nacionalizma, tj. rasizma. Angazman nekih prije, a nekih kasnije to samo potvrdjuje.
Gojeni H

#40 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Gojeni H »

Nedobrovoljac wrote:
Gojeni H wrote:
Tema Hico i tabla, ali eto mi opet nekako svratimo do Principa.
Izgleda da ce ipak biti ponavljanje gradiva. Prema dostupnim podacima, samo jedan od urotnika je imao izrazena anarhisticka ubjedjenja ... nije Gavrilo.
Svi ostali su nastupali sa pozicija srpskog ultra-nacionalizma, tj. rasizma. Angazman nekih prije, a nekih kasnije to samo potvrdjuje.
Kako pričati o Gavrilovoj tabli, a ne pomenuti Principa?
Pruži bar jedan dokaz Gavrinog ultra nacionalizma.
Hocu, kad budem imao vremena. Koliko se sjecam vec sam o tome pisao.
PM72

#41 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by PM72 »

Njihove ideje su bile plemenite i suviše liberalne za ono vrijeme
aha...znaš ono,nismo krali,nismo srali - mi smo liberali. :D a to što su usput ubili trudnu ženu i što su zafrljacili bombu među običan narod (srećom nije pukla) je "kolateralna" šteta.Svugdje u svijetu takav čin smatra se terorizmom samo kod vas je to patriotski čin.Ubiješ Hakiju Turajlića pa onda Vasića zoveš legendom.Otmeš avion u namjeri da ubiješ Tita u posjeti USA je također patriotski čin srpskog "liberala" Kavaje.

Porediti Ćelino ubistvo srpskog svata sa ubistvom predstolonasljednika je ...smiješno.

P.S.razjasni ko se vratio iz Hrvatske,HOS-ovci ili ti? Nisi valjda bio sa brnetovim bilmezima?
Bodkin

#42 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Bodkin »

PM72 wrote:
aha...znaš ono,nismo krali,nismo srali - mi smo liberali. :D a to što su usput ubili trudnu ženu i što su zafrljacili bombu među običan narod (srećom nije pukla) je "kolateralna" šteta.Svugdje u svijetu takav čin smatra se terorizmom samo kod vas je to patriotski čin.Ubiješ Hakiju Turajlića pa onda Vasića zoveš legendom.Otmeš avion u namjeri da ubiješ Tita u posjeti USA je također patriotski čin srpskog "liberala" Kavaje.

Porediti Ćelino ubistvo srpskog svata sa ubistvom predstolonasljednika je ...smiješno.

P.S.razjasni ko se vratio iz Hrvatske,HOS-ovci ili ti? Nisi valjda bio sa brnetovim bilmezima?
naravno da je smijesno. strani okupator ubijen na paradi 1914 godine ne moze biti terorizam. danas ne postoji slican primjer. gavrilo je terorista samo zato sto je srbin. isto tako je gavrilo heroj i liberal samo zato sto je srbin. sao dvije strane iste medalje
kike-tike

#43 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by kike-tike »

Ne znam da li je heroj ili zločinac ali da bi mogli na njemu uzeti pare to je sigurno.
Jbte, da je recimo u Pragu ubijen Franz Ferdinand i da je tu "počeo" I. svjetski rat, ljudi bi dosada milijardu na tome uzeli od turista.
PM72

#44 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by PM72 »

strani okupator ubijen na paradi 1914 godine ne moze biti terorizam. danas ne postoji slican primjer. gavrilo je terorista samo zato sto je srbin. isto tako je gavrilo heroj i liberal samo zato sto je srbin. sao dvije strane iste medalje
Čuj "strani okupator". :D A AU monarhija bila duže vremena na vlasti u BiH nego što je Gavrilo imao godina.Taj "okupator" je napravio i izgradio sve što valja u ovoj zemlji,od pruga,fabrika,vodovoda,centrala,puteva,zgrada a onda je "strani okupator" iz Beograda sve sjebao sa svojim terorističkim aktivnostima.kad su došli "oni",sve su preuzeli i prisvojili i jedino što su napravili do II svjetskog rata jeste agrarna reforma i naseljavanje srpske i crnogorske fukare po Bosni.Nijednu zgradu,fabriku ili put ta ista kraljevina nije napravila.NIJEDNU.

Kavaja je terorista kao i Gavrilo,za ista govna su se borili.Za Veliku Srbiju.

A treba vratiti stope i tablu kao i spomenik Ferdinandu.Pa neka dolaze i jedni i drugi i neka se dive.Po potrebi ćemo pričati da je Gavrilo heroj ili terorista.Samo neka ostave pare.
LBVIEW

#45 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by LBVIEW »

Nedobrovoljac wrote:
PM72 wrote:

Kako dalje pričati sa tobom, kad Gavrila upoređuješ sa Kavajom. Gavro je terorista koliko i Che Guevara. Najveće zlo sa kraja 19. i početka 20. vijeka je imperijalizam. Oni su bili borci protiv tog zla.
Nijedno ubistvo nije lijep čin, ali ubistvo predstavnika okupatora ne može biti terorizam.
I nisam ja uporedio Gavrila i Ćelu, Ferdinanda i INikolu, već sam uporedio tebe sa onima koji tvrde da rata u Bih ne bi bilo da Ramiz ne ubi Nikolu.

P.S. zadnji put sam bio u Hrvatskoj u ljeto 90. u Kaštel Starom.
Daj bolan, mani se patetike o borbi protiv "zlih imperijalista" u reziji Apisa i Crne Ruke. :-)
K'o biva, mladi revolucionar Gavro iz Grahova s drugovima obracunava se sa zlim imperijalistima na svoju ruku, bez suflera i manipulatora s one strane Drine koji ganjaju neke svoje interese. :D .
Hebo te, kad vas covjek slusa ima utisak da se ovdje ne radi o Srbiji koja se jos od sticanja nezavisnosti ma Berlinskom Kongresu ,sve u duhu Nacertanija, nastojala prosiriti na racun drugih,nerijetko se koristeci i etnickim ciscenjem nad kojim su se zgrazavali i njihovi nominalni saveznici(vidjeti pod Balkanski ratovi), vec o nekoj hippie komuni .
Last edited by LBVIEW on 06/11/2013 13:21, edited 2 times in total.
salvatore paradise

#46 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by salvatore paradise »

Nase ce sjene hodati po Becu, lutati po dvoru, plasiti gospodu 8-)
PM72

#47 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by PM72 »

Nedobrovoljac wrote:Ne vrijedi! Ali pokušao sam.

Ne znaš ti ništa o Gavri i Mladoj Bosni, ako misliš da se borio za VS.
Nedobrovoljac,

Mlada Bosna zalagala se za nacionalno, političko, socijalno i kulturno oslobođenje Srba koji su na ovim srpskim etničkim prostorima predstavljali većinski narod. Tako piše istorija ali ćirilićno izdanje.Pod "srpskim etničkim prostorima" smatra se sve do linije "Kavlovac-Kavlobag-Vivovotica".Ako ovo nije zalaganje za Veliku Srbiju. :wink: Pod tim "oslobođenjem" podrazumjevalo se protjerivanje nesrpskog stanovništva,oduzimanje zemlje i imanja nesrbima,rušenje nepravoslavnih vjerskih objekata itd...Trebaš li dokaza? Koliko je Užice ili Beograd imao Muslimana i džamija? Koliko su naselili šatro dobrovoljaca i koliko su zemlje samo oko Sarajeva oteli/prisvojili? Što tu agrarnu reformu ne provedoše oko Novog Sada,Čačka ili Podgorice?

Znam ja mnogo više nego što ti misliš.
Last edited by PM72 on 06/11/2013 13:55, edited 1 time in total.
LBVIEW

#48 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by LBVIEW »

Nedobrovoljac wrote:
LBVIEW wrote: Daj bolan, mani se patetike o borbi protiv "zlih imperijalista" u reziji Apisa i Crne Ruke. :-)
K'o biva, mladi revolucionar Gavro iz Grahova s drugovima obracunava se sa zlim imperijalistima na svoju ruku, bez suflera i manipulatora s one strane Drine koji ganjaju neke svoje interese. :D .
Hebo te, kad vas covjek slusa ima utisak da se ovdje ne radi o Srbiji koja se jos od sticanja nezavisnosti ma Berlinskom Kongresu ,sve u duhu Nacertanija, nastojala prosiriti na racun drugih,nerijetko se koristeci i etnickim ciscenjem nad kojim su se zgrazavali i njihovi nominalni saveznici(vidjeti pod Balkanski ratovi), vec o nekoj hippie komuni .
Jesi li ti Goranov dvojnik ili trojnik?
Sto ne priupitas moderaciju, mozda oni znaju. :D
Nego,u cemu je problem, da nije mozda u tome sto nikome ne mozete prodati te vase bajke? :D
K'o sto ste 92-e osvanuli ukopani na brdima oko BiH gradova, onako slucajno,bez priprema zadnjih par godina- Boze sacuvaj i pomislili a kamoli uradili, posli ljudi u gljive, kad ono ukopano orude, a oruzja i municije k'o u prici, tako ni prije stotinjak godina "nit luk jeli nit luk mirisali", a kamoli u reziji Crne Ruke i Apisa indoktrinirali i obucili teroristicku grupu koja ce izvrsiti atentat na Franju i zenu mu, vec se onaj jado i seljo iz Grahova odlucio igrati Robin Hood-a po Sarajevu. :lol: :lol: Sinko dragi, vama su izgleda vrane-caca nacije &co mozak popile cim mozete i pomisliti kako bilo koga mozete ubijediti u te vase nainve price. :-)
zeko071

#49 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by zeko071 »

skinuto sa linka
http://www.akademediasrbija.com/index.p ... &Itemid=54

jer su Gavrilo Princip, Nedeljko Čabrinović i Trifko Grabež primljeni u maju 1914. u organizaciju „Crna ruka“ položivši zakletvu pred Apisom i drugim vodjama.

Inače zakletva se polagala tako, što su u tajnoj sobi ove organizacije negde u Topčideru, bez ikakvog nameštaja osim jednog stola na sredini, gde su sa jedne strane stola stajale vodje „Crne ruke“ sa maskama i u crnim kabanicama, dok su sa druge bili kandidati. Na stolu koji je bio prekriven crnom tkaninom sa izvezenom mrtvačkom glavom i parolom „Ujedinjenje ili smrt“, sa jedne strane je bio vojnički nož, sa druge lobanja.

na sta li ovo podsjeca...
PM72

#50 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by PM72 »

Umjesto "ajd vozdra" ubjedi nas kakvim činjenicama,nemoj bježati ko čkapi.Ti ko biva pametan i načitan a mi nepismene balije ispranog mozga pa te ne možemo pratiti.Ljudi ti navedoše razloge zbog čega se Mlada Bosna smatra terorističkom i nacionalističkom organizacijom kojoj je cilj jednak onom čemu se zalagao psihopata Vojo ili mrcina Đujić.

Doduše,s obzirom na argumentaciju kojom raspolažeš,možda ti je i bolje da zdušiš.
Post Reply