Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
korisnik101

#26 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by korisnik101 »

fantom slobode wrote:Image

Zviz,, glavom i bradom !... :lol: :lol:
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#27 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by Zviz »

Ja nase uopste ne prijavljujem niti se bavim tim. Opstine su zaposlili nase ljude (lojalce Danskom sistemu) da spijuniraju nase na socijalama i penzijama! Isti onaj Sacir (o kojm sam u drugom postu spomenuo) radi takve stvari. Ako ko otrije nase da recimo ilegalno napusta Dansu i ide na odmor u BiH bez da prijavi odlazak u komunu to samo moze prijaviti neko od nasih ili pukom slucajnoscu da danci skontaju.

Ja sam iskljucivo imao posla oko penzija. I kako vi da ponasata kad vam preko puta sjedi momak mladji od vas 4 godine i trazi penziju. Izvodi budalu. A da nepricam o drugima!

Nisam se ja nasao da ja sudim nekome nego treba imati nekog obraza. Ako je drzava zbrinula tolike ljude i ponudila im mnogo sta za DZABA - jel ono das prst ode ruka - 99% nasih je doslo sa dva cekera. Drzava im dala stanove, pa poslove, pa pomagla da prlaca stanarinu, pa djeci dzaba skolu, dzaba prevoz u skolu (na pocetku) da nasi su imali takve privilegije koje nisu ni danci imali. Privatni taksi, mini bus do skole, da od vrata do vrata su ti taksiji vozili i kupili djecu i vozili u skolu i tako kuci. Dok su nasi ljudi bili po tim centrovima nisu truli i bili zatvoreni, hoce ljudi garaze da opravljau auta, opstina odmah daj garaze i sva alat evo vam, hoce za omladinu klub i sve sto ide uz to za zabavu, daj opstina odmah evo i klub, hoce svoj fubalski tim i pravo na posu igralista za trening, opstina dja odmah evo i klub i sve, i lopte , dresovi ma sve, hoce da idu na eskurzije daj i to. Redovno djeca isla u kino na racun opstine, u zabavne luna parkove sa roditeljima na racun opstine - jel malo macku teleci mozak pa bi jos. Da ljudi - nasi su, ne svi ali brate velika vecina je nezahvalna! Dodje mi zdrav ko mlado dren i u silu izvodu budalu. Krivi mu Danci sto nije u BiH, a kad mu ponude da se vrati pada u nesvjest i na nosilma ih iznose, onda pljuju po BiH - to je rupa to je ono to je ovo. Omladina se vecinom bori da radi i to je dobro! Pogotovo greneracija koja nije imala vise od 6-7 godina kad su dosli ti stvarno zive po danski nacin. Ovi izmedju 7-15 godina kako ko! Preko 15 godina pa nadalje kriza i to zesca. Ima i opravdanih slicaja i sami danci to vide, dodje covjek 54 godine 18 godina radio u mesari izlizan ima neke probleme sve se da dokazati i dobije penziju za 1,5 dana. Svak od nasih ko ceka po 3-4 godine na penziju nek zna da znaju da laze ali na kraju popuste - mada nasi su se upucali sa tim prijevremenskim penzijama jer kad predju na staracku onda ce biti jaooooo sta je ovo vako malo pa bolje onda ici i u BIH sa 650km mjesecno nego u danskoj sa 800€ gdje stan kosta najmanje 900€ Nije ni u danskoj isto ako si drzavljan ili ne ;-) vecini nasih je bilo mrsko savladati nekoliko rijeci jezika - doci u drzavu sa 25 godina i poslje 20 gdina zivota neznati beknut kako treba je SRAMOTA!

@uglavnomja @ keiko ... ja nekontam nase sa 40 godina a bjezi od posla - ima nasih rade ko konji i isto misljene imaju o drugima. Poznam par samo rade rade. Poznam jednu zenu 55 godina radi ko konj i nepada joj na pamet penzija. Poznam covjeka nema jedno oko i tri prsta za penzije 100% i opet ide radi.

Zdravo je raditi ako nista bar 4 sata dnevno! I to nude nasim flex-job ali dzaba peznija je zakon! :roll:

Ja se takvih ljudi stidim! A da budem iskren radim i placam 50% plate u za porez da bi takve izdrzavao. Na sljedecim izborim cu dat glas onoj najnajnacionalistickoj stranci - barem u programu pise ljeni stranci naposlje - radni nek ostanu. :D
fantom slobode

#28 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by fantom slobode »

Najlakse je po sirotinji...de se ti malo bori protiv onih sto te uzimaju lopatom u Danskoj. A samo glasaj za te ultra-desnicarske stranke...one ce ti donijeti pravu srecu...Licne frustracije i ljubomoru lijeci sam sa sobom, preko drugih ih nikad neces izlijeciti...

Klasicna suplja, stranci ne rade, a eto Danci se ubijaju od posla...kod njih niko nije pokupio penziju na lijepe oci. :lol: :lol: A onda ide ona druga obavezna, malo suprotna onoj gornjoj...stranci nama Dancima uzimaju posao...treba ih vratiti odakle su dosli...u tome je najljepse sto i ti spadas u tu kategoriju, koliko god mislis da si Danac i da si podoban :lol: :lol: :lol: samo neka dodje neko drugo vrijeme, pa ces se sjetiti svog izbora...

To ti je kao u drugim zemljama gdje desnica propagira borbu protiv kriminala zahtjevajuci vise plavog na ulici...obican drot hapsi sitne kriminalce ( i ne samo njih ako je potrebno, moze i da posluzi za gusenje socijalnih nemira), dok oni sto uzimaju lopatom lijepo uzivaju u miru i rahatluku.

Samo ti cinkaj...onako besplatno. Bolje bi bilo da opcis sa zenama.
Zviz

#29 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by Zviz »

Ima i ljenih danac daleko od tog ali kad bi bio isti % ljenih danac kao i % ljudi iz BiH nebi ovdje onda niko arbajtovo. Kad danac kaze stranac uzma posao nemisli na bosanca nego na poljaka! Nasi koji zele da reade dobro su primljeni na posli i rade dobro i dobro su placeni. Nebitno bio to socialni radnik u komuni, nastavnik u skoli, sofer kamiona ili mesar. I nelpupetaj - nasi koji nece da rade tjese tim da kao i kad bi radili ono ovo bla bla.

Ja sam danac bar po mentalitetu i parvno jbga nisam ja proveo 20 i kusur godina zivota u Spaniji pa da kazem za sebe da sam spanac, nego u Danskoj. Iz svoje koze nemogu a da sam 20 i kusur godina proveo u svoja cetri zida ko gluho krme, nisam!

Nego ko je naucio da bude vrijedan i radi taj ce i kad ode u staracku penziju raditi

topcam
Vozim: uzbrdo

#30 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by topcam »

Zviz wrote:
Ja se takvih ljudi stidim! A da budem iskren radim i placam 50% plate u za porez da bi takve izdrzavao. Na sljedecim izborim cu dat glas onoj najnajnacionalistickoj stranci - barem u programu pise ljeni stranci naposlje - radni nek ostanu. :D

Jakih mi nacionalista :mrgreen:

Ta stranka je nacionalna samo, ako nisi napisao slogan kompletno i da ga proizvoljno dopunim:

Lijeni stranci napolje - radni neka ostanu - svaki Danac treba da ima svog licnog stranca.

Potpuno te razumijem, distanciraj se od takvih, nek rade sta hoce, gledaj sebe. Ti radis za sebe,
poreze placas za sebe, ne zamaraj se time da ti nesto financiras nekome.

Ne znam radis li od prvog dana ili si i sam uzivao u danskim blagodatima socijalno nastrojene drzave,
pa umjesto sto mislis da placas za nekoga, misli da se posteno i na lijep nacin
oduzujes sistemu na datim mogucnostima.

Njima na "obraz" kad tad ce ih to stici u zivotu. Rijetko, ali nekada se desi.
amidzazeher

#31 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by amidzazeher »

Samo cekajte kad opet dodje vrijeme kada su mjerili glave i noseve i kastrirali psihicki labilne,a o Tatarima da ne govorim sta su dozivljavali! Na kraju kad skontas da si Dancu, Svedi, Norvezaninu itd. itd stranac svejedno radio posteno ili ih varao onda ce biti najgore. Ni tamo ni 'vamo! Ustvari dok valjas dobar si kad vise nisi potreban zgazi te kao opusak, ali to je isto za sve, valjda ta ljudska losa osobina! A @zviz nije jedini cinkaros, on se samo prezentirao, davno je nestao taj osjecaj da je drzava/firma na prvom mjestu, sada svi gledaju samo sebe i sebe pa dokle izguraju!
Definitivno zemlju puca depresija. Apoteke nicu kao gljive poslije kise, otpustaju radnike na sve strane i to u trocifrenim brojkama, sve su vece i vece razlike izmedju srednje klase i klase bogatih, banke ih zaklase, a na tv-u ne prestaju sa emisijama o renoviranju kuhinja, kuca i stanova! Kupuju trenutnu srecu na kile od telefona, auta, krpa kako je ko "sposoban"
A i sam procvat desnicarskih partija govori u kakvom stanju je svijest gradjana.
Mada sve je to daleko od "pucanja po savovima" poslusan je to narod da bi tek tako "puk'o"
fantom slobode

#32 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by fantom slobode »

amidzazeher wrote:Samo cekajte kad opet dodje vrijeme kada su mjerili glave i noseve i kastrirali psihicki labilne,a o Tatarima da ne govorim sta su dozivljavali! Na kraju kad skontas da si Dancu, Svedi, Norvezaninu itd. itd stranac svejedno radio posteno ili ih varao onda ce biti najgore. Ni tamo ni 'vamo! Ustvari dok valjas dobar si kad vise nisi potreban zgazi te kao opusak, ali to je isto za sve, valjda ta ljudska losa osobina! A @zviz nije jedini cinkaros, on se samo prezentirao, davno je nestao taj osjecaj da je drzava/firma na prvom mjestu, sada svi gledaju samo sebe i sebe pa dokle izguraju!
Definitivno zemlju puca depresija. Apoteke nicu kao gljive poslije kise, otpustaju radnike na sve strane i to u trocifrenim brojkama, sve su vece i vece razlike izmedju srednje klase i klase bogatih, banke ih zaklase, a na tv-u ne prestaju sa emisijama o renoviranju kuhinja, kuca i stanova! Kupuju trenutnu srecu na kile od telefona, auta, krpa kako je ko "sposoban"
A i sam procvat desnicarskih partija govori u kakvom stanju je svijest gradjana.
Mada sve je to daleko od "pucanja po savovima" poslusan je to narod da bi tek tako "puk'o"
:thumbup: ljudi traze na pogresnom mjestu srecu i unutarnje zadovoljstvo...i kod nas je to itekako prisutno...to je globalni trend. Makar u ovom dijelu svijeta koji se smatra naprednom civilizacijom.
Zviz

#33 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by Zviz »

Ocemu vi ljudi laprdate... ??? Treba ziviti 20 i kusur godina u jednoj drzavi, u mom slucaju manje vise jedina, nije meni bilo 20 kad sam dosao '90te! Koliko od vas razmislja svaki dan (u BiH) -"kako vam idu kinezi, sirijci na zivice?" Jel vi stvarno mislite da prosjecan danac trosi vrijeme da razmislje o nekom Bosncu? Daj ljudi nebudite toliko naivni. Ima drzava koja brine za te probleme. 1/8 danaca mozda ima skroz na skroz protiv stanca nesto, ali sta sa drugih 7/8! Nasi dolsli 1993 (primjer) i odmah djeci utfili nemoj se druziti sa dancom oni nama samo zlo misle :roll: I nije istina da na poslu gledaju negativno na strance! Radi svoj posao kako treba i nema nikakve frke.

pogledajte ovo!!!!!
muminovic

#34 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by muminovic »

od cega Svedska puca po savovima, da nije od prebogatosti ? :-)
Keiko

#35 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by Keiko »

Rata u BiH ce opet biti, samo je pitanje vremena. Samo gledajte koliko ce Njemacka, Danska, Svedska, itd biti poletne da prime izbjeglice nakon ovolikih muka sa raznoraznim socijalcima, lazovima i kriminalcima.

Do sad sam platila stotine hiljada poreza od kojih mi niko nije vratio ni centa i muka mi je sto moj porez izdrzava hiljade onih koji su lijeni da se uklope kroz ucenje jezika i obrazovanje, ili lazu ili izmisljaju razloge sto smo mi ostali duzni da ih zbrinemo 'na guzove', bez obzira jesu li isti domicilni, Nigerijci, Rumuni ili bilo koji drugi.
sinuhe

#36 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by sinuhe »

Svedska i ne prima ljude da bi radili vec iz humanitarnih razloga. Vec su rekli da ce primiti sve Sirijce koji nekako dodju do Svedske. Iz razloga ovog ili onog vode takvu politiku.
Šveđanin

#37 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by Šveđanin »

Većina naših ljudi u Švedskoj radi normalne poslove, žive normalne živote, ono regular life. Ovi stariji su malo distanciraniji, ovi mlađi upisuju fakultete, rade, žive sa domaćim narodom, ništa neobično niti da puno odskačemo od ostalih.

Bože dragi u BIH imaš situaciju da u glavnom gradu javni prevoz malo radi malo ne, zavisi jel ustanu na lijevu nogu, i neko iz tog okruženja našao pričati gdje je propast. :oops: :cry:

Det där är bara rent skitsnack! :thumbup:
amidzazeher

#38 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by amidzazeher »

Pa ne odbija se porez samo vama koji radite sta vam je!! A i te silne stotine hiljade ne idu samo na socijalu strancima jeste uski jebote! Vama su mrski ljudi koji u svom citavom zivotnom vijeku zajebu drzavu za pisljivu socijalu a nisu vam mrski oni koji premjeste pare u tzv. "Tax Haven" zemlje i NIKADA ne plate ni dinara poreza? Sada cete reci sta je pa zaradio je, jest al' u qurcu milijarde zaradio a da ga nije drzava pomogla! Volvo oslobodjen poreza dok je EU u recesiji ali kad zaradi od predvidjenih 5 milijardi "samo" 3 onda naravno mora otpustiti 2000 radnika.
Jebote ovdje sve neki ultradesnicar izdrzavaju strance i eto uzese vam stranci poslove a da mu kazes evo ti posao da cistis ulicu ili peres prozore na neboderima kazu nisam blesav nek' im stranci to rade! Jebiga ne mogu svi biti inzinjeri i doktori sta vam je.

Covjek sve rekao!

topcam

#39 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by topcam »

Uvod ili prvi post na ovoj temi je karikirana stvarnost, ja sam par puta bio cisto turisticki u
SWE i sasvim normalna drzava i narod. Daju i zauzvrat traze od svog stanovnistva rezultate.
Doduse nisam ni jednog naseg upoznao ili sreo da ne radi i ima sredjen zivot.
Jasno je da je vecinom sve placeno kreditima (kuce, stanovi, auta), ali i to treba zasluziti
i ne razlikuju se od prosjecnih sveda nikako. Prva generacija vise gleda da vozi vece i bolje
auto.

Smijesno mi je sto u bosnu idu u kolonama, pa ako prvi zaluta svi za njim voze, cak i ako bi
sami znali pravi put :). Izabrati rutu pa se dogovoriti naci cemo se na mjestu X prvi put,
sljedeci stop na Y toga nema.

@sinuhe
To su na prvu humanitarni i jesu, ne osporavam. Dugorocno je to popunjavanje
zemlje radnom snagom i osiguravanje buducnosti. Jer je vec druga generacija kroz skolski
odgoj (evolucija :oops: :skoljka: :mrgreen: ) buducnost te drzave. Ko ce osim prve generacije obnavljati kuce i sl. u bih.
Ovi "druga generacija" ce se stopiti sa okolinom pratiti neke tradicije, okupljat nekad uz domacu muziku
i to je to.

@Keiko nisi jedina koja placa porez, pitanje je i kako si se ti nasla u Irskoj, jesi li
donjela milion € (kompletan startni kapital) i krenula sa biznisom ili je odgovor ne!.

Svaka EU drzava kalkulise sa ljudima koje ti spominjes, potrebni su svakoj drzavi,
zvuci smijesno ali tako je. Pogledaj samo koliki je (i drzavni) aparat onih koji se
brinu o ljudima o kojima pises. Sad zamisli da to od jednom sve postane suvisno.
(ne trebamo sada diskutovati o stvarnim i fiktivnim slucajevima).

Evo i ja placam zdravstveno, nikad nisam bolestan, nekad me ko Jeremiju sve boli,
pa opet ne govorim da one koji cesto idu doktoru treba ignorisati i da su simulanti.
Da i diminjam, i tu sam se na stotine stotina hiljada naplacao poreza (samo na cigare)
pa opet sutim.

Nek´smo zivi i zdravi, i imamo od cega i zasto placati porez.
muha_sa

#40 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by muha_sa »

topcam

#41 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by topcam »

Šveđanin wrote:Većina naših ljudi u Švedskoj radi normalne poslove, žive normalne živote, ono regular life. Ovi stariji su malo distanciraniji, ovi mlađi upisuju fakultete, rade, žive sa domaćim narodom, ništa neobično niti da puno odskačemo od ostalih.

Bože dragi u BIH imaš situaciju da u glavnom gradu javni prevoz malo radi malo ne, zavisi jel ustanu na lijevu nogu, i neko iz tog okruženja našao pričati gdje je propast. :oops: :cry:

Det där är bara rent skitsnack! :thumbup:
nej det är sanningen.
malsal

#42 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by malsal »

amidzazeher wrote:Pa ne odbija se porez samo vama koji radite sta vam je!! A i te silne stotine hiljade ne idu samo na socijalu strancima jeste uski jebote! Vama su mrski ljudi koji u svom citavom zivotnom vijeku zajebu drzavu za pisljivu socijalu a nisu vam mrski oni koji premjeste pare u tzv. "Tax Haven" zemlje i NIKADA ne plate ni dinara poreza? Sada cete reci sta je pa zaradio je, jest al' u qurcu milijarde zaradio a da ga nije drzava pomogla! Volvo oslobodjen poreza dok je EU u recesiji ali kad zaradi od predvidjenih 5 milijardi "samo" 3 onda naravno mora otpustiti 2000 radnika.
Jebote ovdje sve neki ultradesnicar izdrzavaju strance i eto uzese vam stranci poslove a da mu kazes evo ti posao da cistis ulicu ili peres prozore na neboderima kazu nisam blesav nek' im stranci to rade! Jebiga ne mogu svi biti inzinjeri i doktori sta vam je.

Covjek sve rekao!

-------------
Bravo majstore :thumbup:
Svakom zao svog poreza, svakom novodosli imigranti na neku stvar idu i svi ignorisu osnovu problema - divlji kapitalizam.
fantom slobode

#43 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by fantom slobode »

malsal wrote: -------------
Bravo majstore :thumbup:
Svakom zao svog poreza, svakom novodosli imigranti na neku stvar idu i svi ignorisu osnovu problema - divlji kapitalizam.
:thumbup: koka popila mozak, pa to ti je...
nOrMaLaC

#44 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by nOrMaLaC »

Danci, budite ponosni na Dansku 8) :D

A za Šveđane :-D
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#45 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by Matijevic_Vlado »

nek neko otvori drugu Zvizu temu pod nazivom Danska :mrgreen: :mrgreen:
malsal

#46 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by malsal »

Jesi gledao kad americke politicke reklame na tv ?
Ili zamisli sad da SDS pravi video reklame, na sta bi to licilo?
Ali si u pravu, i Svedi i Danci imaju razloga da se ponose svojim drzavama, svojom socijalnom demoktratijom i tolerancijom, dostignicima na polju ljudski prava i jos mnogim drugim sitnicama do kojih mi jos nismo dosli.
A to sto imaju ove idiote poput Sverigedemokratene i DFP, jebi ga niko nije savrsen.
insomnia78

#47 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by insomnia78 »

Pa normala da mi je zao mog poreza.
Nema to veze sa novopridoslim.
Ja kad sam tek dos'o i sad is'o na kurs jezika.
Sa mnom jedna grupa cecena koji su vec sedam godina tu, znaju reci dobar dan i vise ih ne zanima, presiso ih za sedam dana u "znanju".
I sto bi bilo ko, pa i ja, posmatrao isto njih i mene.
Oni od drzave imaju stanove, skoro pa dzaba, djecije doplatke, placaju manje racune, kamaru nekih pomoci a ne doprinose nista, vise odmazu jer muljaju, svercaju cigare i duhan...
A npr. ja ima ugovor na neodredjeno, imam nekretninu,placam tri nekakva poreza, nisam ni jednog eura pomoci uzeo nit mi treba...
I kako to posmatrati na isti nacin?
pearlica

#48 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by pearlica »

Da u pravu ste ima stranaca (u svim soc. demokratskim drzavama) koji iskoristavaju drzavu u kojoj zive maksimalno. Ali isto tako imaju i oni svojih domacih koji to isto rade. Mislim da to nema veze koje o kojoj e naciji ljudi rade svugdje ima svakakvog svijeta.

Mislim da su Bosanci u manjini sto se toga tice i zaista ne mogu da vjerujem zvizu i slicnima koji nase ljude tako predstavljaju jer kako to da ja znam 90% samo pozitivne price tj ljudi koji su se snasli, rade, placaju poreze, djeca studiraju itd. Nikako mi nije logicno to sve. Uvijek ima budala ali zasto tu neku manjinu izdizati i kroz tolike teme na ovom forumu provlaciti. Pomislio bi neko da su svi takvi.

Ali da ce saka takvih stranaca unistiti jendnu Svedsku ili Dansku je jako malo vjerovatno. Nisu oni ni naivni ni budale :zjev:
malsal

#49 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by malsal »

Recimo da znam par stotina nasi u Norveskoj.
Od njih je jedan za koga znam da je lopov, dvoje koji su izganjali ranu penziju (ne znam je li opravdano ili ne) dok svi drugi imaju sasvim normalnu furku sa skolom poslom porodicom i svim drugim obiljezljima jednog sasvim normalnog zivota.
Micaha

#50 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by Micaha »

amidzazeher wrote:Samo cekajte kad opet dodje vrijeme kada su mjerili glave i noseve i kastrirali psihicki labilne,a o Tatarima da ne govorim sta su dozivljavali! Na kraju kad skontas da si Dancu, Svedi, Norvezaninu itd. itd stranac svejedno radio posteno ili ih varao onda ce biti najgore. Ni tamo ni 'vamo! Ustvari dok valjas dobar si kad vise nisi potreban zgazi te kao opusak, ali to je isto za sve, valjda ta ljudska losa osobina! A @zviz nije jedini cinkaros, on se samo prezentirao, davno je nestao taj osjecaj da je drzava/firma na prvom mjestu, sada svi gledaju samo sebe i sebe pa dokle izguraju!
Na koliko im izade nezaposlenost nakon svih tih otpustanja? Otvori li se koje radno mjesto u meduvremenu :D
Post Reply