da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
dustaban

#26 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!

Post by dustaban »

RELIGIJE SPAMAJU LJUDE !

:mrgreen:
PlayItCoolowski

#27 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!

Post by PlayItCoolowski »

Kakve gluposti pišete, nevjerovatno.
Da bismo vidjeli da li religija spaja ili razdvaja ljude, ona se najprije mora slijediti. Oni koji su najviše slijedili religije su bili ljudi koji su vremenski bili blizu objavi Božije knjige (nakon objave).
Islam u vrijeme Poslanika Muhammeda s.a.w.s. bila je daleko najtolerantnija religija. Hrišćani i Jevreji su imali sva prava u državama u kojima je vladao Islam. Uopšteno, Islam ima učenja o harmoničnom suživotu sa komšijama. O spajanju ljudi unutar Islama suvišno je govoriti.
Hrišćanstvo u vrijeme Isusa je bilo takođe respektabilno. Učenja poput voli svog neprijatelja ne mogu razdvajati ljude.
Za vjeru u vrijeme Mojsija važi isto.

Iz svega ovoga izuzamaju se neprijatelji ovih religija. Protiv njih su ratovali i to opravdano. Morate napraviti razliku između ljudi sa kojim je u redu imati prijateljske odnose i ljudi koji su vaši neprijatelji. Ne vidim zbog čega bi Palestinci danas imali prijateljske odnose sa Jevrejima koji ih svakodnevno bombarduju?

Moj zaključak, Islam je razumna vjera koja zna napraviti selekciju za vrstu odnosa sa ljudima. Uz to je i individualna vjera koja čovjeka čini nezavisnim od svih ljudi ali u isto vrijeme i da znaju za suživot sa drugima.
"Neće ući u Džennet onaj od čije zlobe (lošeg postupka) nije siguran njegov komšija" (Muslim)
fatamorgana

#29 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!

Post by fatamorgana »

Sudeći po ovom pdf- u i netrpeljivosti većine islamskih vjernika( jer je cijeli pdf dominantno islamski) očito je da religija razdvaja ljude koji bi možda bez postojanja iste lakše našli zajednički jezik ....

Kod ovakvih vjernika nažalost vrijedi pravilo " Ili si s nama ili si protiv nas".
PlayItCoolowski

#30 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!

fatamorgana wrote:Sudeći po ovom pdf- u i netrpeljivosti većine islamskih vjernika( jer je cijeli pdf dominantno islamski) očito je da religija razdvaja ljude koji bi možda bez postojanja iste lakše našli zajednički jezik ....

Kod ovakvih vjernika nažalost vrijedi pravilo " Ili si s nama ili si protiv nas".
Vječno za muslimane drugi odgovaraju. Daj jednom pitajte muslimane.
Nije tačno to što kažeš.

U Islamu važi:
1. Nema prisile u vjeri. (Ajet iz Kur'anas)
2. Muslimani moraju pozivati sve ljude u Islam (na najbolji mogući način).
2.1. Ako prihvate, bolje za njih.
2.2. Ako ne prihvate > ajet iz Kur'ana: Vama vaša vjera, a meni moja.

Ukratko, Islam nudi najbolje ljudima. Ako hoće da prihvate, okoristili su se, ako neće ne moraju.

Pretpostavljam kakvo će uslijediti pitanje.
Odgovor: Media brainwashing. Nije vam problem da slušate hiljade laži političara koji vam nude svoja rješenja (kao da nude religiju). Kod njih važi, ako nećeš teško tebi, ako hoćeš ko ti je kriv što si pristao.
fatamorgana

#31 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!

Post by fatamorgana »

PlayItCoolowski wrote:
fatamorgana wrote:Sudeći po ovom pdf- u i netrpeljivosti većine islamskih vjernika( jer je cijeli pdf dominantno islamski) očito je da religija razdvaja ljude koji bi možda bez postojanja iste lakše našli zajednički jezik ....

Nije tačno to što kažeš.

U Islamu važi:

Ukratko, Islam nudi najbolje ljudima. Ako hoće da prihvate, okoristili su se, ako neće ne moraju.

Odgovor: Media brainwashing. Nije vam problem da slušate hiljade laži političara koji vam nude svoja rješenja (kao da nude religiju). Kod njih važi, ako nećeš teško tebi, ako hoćeš ko ti je kriv što si pristao.
Ti si izgleda novi na forumu, to što gore navodiš lijepo zvuči no toga se u real life a pogotovo ovdje na forumu niko ne pridržava ....
Vitezanin

#32 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!

Post by Vitezanin »

Dovoljno je postaviti nešto fanatičnijim vjernicima dva-tri pitanja i dobije se odgovor na ovo pitanje: npr jedno može biti šta misle o vezi između dvoje ljudi koji nisu pripadnici iste religije. Ili npr, može se postaviti pitanje šta misle o nereligioznim ljudima.

Mislim, opet, sve je individualno. Činjenica je da sve knjige koje su ljudima svete zastupaju ljubav, pomaganje itd itd (da idem dalje), ali stvarnost na terenu je drukčija.

Ja poštujem ljudski izbor (i trebao bi svatko), ali kad čujem stavove nekoga tko ima 20ak godina i kaže da se ne želi družiti s nekim tko je druge vjere, a kamoli možda biti s tom osobom nešto više, dođe mi da plačem. Tvrdokornost stavova i krajnja netolerancija prema bilo čemu drukčijem mi nikad nije bila jasna obzirom da u istom trenutku te iste osobe govore o ljubavi, suživotu, toleranciji itd. Ali dobro, svi smo mi različiti i to je tako.

Ukratko: mislim da smo prilično licemjerni. A licemjerstvo s kojim sam susreo kod osoba koje kleče u prvim redovima u crkvi ili koji poste čitav Ramazan ne mogu mjeriti apsolutno ni s čim drugim.

Naravno, ne želim da budem pogrešno shvaćen, ali moja iskustva su takva. Prema takvim zastupnicima vjere nemam nikakav respekt. Možda sam i ja licemjeran?! :?
Vitezanin

#33 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!

Post by Vitezanin »

PlayItCoolowski wrote:

Nije tačno to što kažeš.

U Islamu važi:

Ukratko, svaki vjernik će ti to reći za svoju religiju, to što si ti napisao, samo umjesto "Islam" stavi bilo koju religiju i to je to.
PlayItCoolowski

#34 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!

fatamorgana, tacno je da sljedbenika mnogih vjera nema. I to je sa razlogom. Što je starija vjera to je manje praktikovana. Uostalom, nisu slučajno objavljivane Božije objave. Hinduisti, Budisti, Zoroastrianci i sl. svoju vjeru praktikuju strogo tradicionalno. Te vjere ne liče ni približno onome što je bilo u početku. Hinduisti danas imaju nekoliko stotina hiljada bogova a to nema utemeljenja u njihovim knjigama. Ukratko rečeno, ljudi su izmanipulisani i iskontrolisani takvim religijama. Od takvih religija nemaš nikakve koristi jer te zarobljavaju a ne oslobađaju.
Judaizam je već posebna priča. Malo ima onih koji praktikuju Toru. Mnogi praktikuju Talmud koji je nastao u Vavilonu. Dosta iskrivljena vjera. Originalna Tora ne postoji odavno, Talmud nije nikad ni bila Božija objava. Danas imaju, malo je reći, nekompletnu vjeru. Slično važi i za Hrišćanstvo. Isusa narod nije ni prihvatio pa Jevanđelje nije sačuvano. Štaviše na saboru u Niceji je donešena odluka da se svih 80 jevanđelja do tada spale i napišu 4 nova. Danas imaju Bibliju sa mnogo grešaka. Nekompletnu. Zato je i objavljen Kur'an.
Nije slucajnost da je najveci broj vjernika u Islamu. Formalno ima vise Hriscana, ali broj ljudi koji praktikuju vjeru je daleko najveci u Islamu. Zato se svi cude kada neko spominje umiranje za Islam i sl. Ta vremena su u svim religijama odavno prosla.

Nikada nije bilo ovoliko vjera. Vjera Mojsija, Isusa i Muhammeda s.a.w.s. je ista. I sve knjige koje su njima objavljene su od Boga. Zar nije to univerzalna poruka koja ujedinjuje? Zbog ovoga, bez da se vrijedjaju drugi, nije problem u muslimanima, vec u drugima koji spore da je Muhammed Boziji poslanik i da su svi poslanici u istom "timu".
fatamorgana

#35 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!

Post by fatamorgana »

Playitcoolovski al' se ti ovdje nalupa o religijama koje aščare ne poznaješ ni rudimentalno. Pa zar te nije malo stid da se ovako blamiraš sa neoprostivim neznanjem kad već diskutuješ o drugim religijama? :roll:
dustaban

#36 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!

Post by dustaban »

Imas slucaj da unutar pravoslavne crkve koriste dva kalendara. Pravoslavci i katolici, ista im Knjiga, isti Isus, nece da se ujedine... sta's dalje?!
Da nije religija ljudi bi se opet nekako dijelili, ali bi sve bilo mnogo lakse. Uostalom, nemojte ici daleko - Albanci se ne dijele vjerom i jasno se vidi koliko su, upravo zbog toga, uspjesniji od, vjerom podijeljenih, Bosanaca.

Ali bez, obzira na sve ove argumente, vjernik ce vam opet reci da vjera ne razdvaja.
Argumenti i religija su nespojive stvare, imate poseban pdf koji vam to ilustruje.
salter071

#37 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!

Post by salter071 »

mahmoud a d wrote:
AleksoMKD wrote:Organizovane religije svakako razdvajaju ljude samom podjelom na vjernike/nevjernike/heretike i slicno. Pocevsi od zabrane braka izmedju drugacijih vjera pa na dalje.

Nije problem vjerovati sve dok mislis svojom glavom i izbjegavas ocigledno zaostale propise.
znam u pravu si! :(

evo sad ima neki pravac-zove se Ateizam 2.0 kao ne vjerujes u boga i nisi religiozan a slavis Bajram,pjevas bozicne pjesmice i sl
Ne zove se to Ateizam 2.0 nego dvolicnost, odnosno licemjerje.
angelo

#38 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!

Post by angelo »

ateizam nikako, prije bi rekao new age. :izet:
dustaban

#39 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!

Post by dustaban »

Eto, ako niste znali da vam uzmem mustuluk :mrgreen:
Image
PlayItCoolowski

#40 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!

fatamorgana wrote:Playitcoolovski al' se ti ovdje nalupa o religijama koje aščare ne poznaješ ni rudimentalno. Pa zar te nije malo stid da se ovako blamiraš sa neoprostivim neznanjem kad već diskutuješ o drugim religijama? :roll:
Slobodno reci sta sam pogresno napisao i pojasnicu ti kako nisam :-D

Znam druge religije vrlo dobro.
PlayItCoolowski

#41 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!

dustaban wrote:Eto, ako niste znali da vam uzmem mustuluk :mrgreen:
Image
Misli? Bas vjerodostojno...
dustaban

#42 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!

Post by dustaban »

Select your car:

Image
Image
Image
XeuX

#43 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!

Post by XeuX »

PlayItCoolowski wrote:Kakve gluposti pišete, nevjerovatno.
Da bismo vidjeli da li religija spaja ili razdvaja ljude, ona se najprije mora slijediti. Oni koji su najviše slijedili religije su bili ljudi koji su vremenski bili blizu objavi Božije knjige (nakon objave).
Islam u vrijeme Poslanika Muhammeda s.a.w.s. bila je daleko najtolerantnija religija. Hrišćani i Jevreji su imali sva prava u državama u kojima je vladao Islam. Uopšteno, Islam ima učenja o harmoničnom suživotu sa komšijama. O spajanju ljudi unutar Islama suvišno je govoriti.
Hrišćanstvo u vrijeme Isusa je bilo takođe respektabilno. Učenja poput voli svog neprijatelja ne mogu razdvajati ljude.
Za vjeru u vrijeme Mojsija važi isto.

Iz svega ovoga izuzamaju se neprijatelji ovih religija. Protiv njih su ratovali i to opravdano. Morate napraviti razliku između ljudi sa kojim je u redu imati prijateljske odnose i ljudi koji su vaši neprijatelji. Ne vidim zbog čega bi Palestinci danas imali prijateljske odnose sa Jevrejima koji ih svakodnevno bombarduju?

Moj zaključak, Islam je razumna vjera koja zna napraviti selekciju za vrstu odnosa sa ljudima. Uz to je i individualna vjera koja čovjeka čini nezavisnim od svih ljudi ali u isto vrijeme i da znaju za suživot sa drugima.
"Neće ući u Džennet onaj od čije zlobe (lošeg postupka) nije siguran njegov komšija" (Muslim)
Ovaj čovjek je dokazao sve."Moja religija je najbolja na svijetu,sve ostale su sranje"Tako misli svaki vjernik i naravno da će doći do sukoba.
mahmoud a d

#44 !

Post by mahmoud a d »

Vitezanin wrote:Dovoljno je postaviti nešto fanatičnijim vjernicima dva-tri pitanja i dobije se odgovor na ovo pitanje: npr jedno može biti šta misle o vezi između dvoje ljudi koji nisu pripadnici iste religije. Ili npr, može se postaviti pitanje šta misle o nereligioznim ljudima.

Mislim, opet, sve je individualno. Činjenica je da sve knjige koje su ljudima svete zastupaju ljubav, pomaganje itd itd (da idem dalje), ali stvarnost na terenu je drukčija.

Ja poštujem ljudski izbor (i trebao bi svatko), ali kad čujem stavove nekoga tko ima 20ak godina i kaže da se ne želi družiti s nekim tko je druge vjere, a kamoli možda biti s tom osobom nešto više, dođe mi da plačem. Tvrdokornost stavova i krajnja netolerancija prema bilo čemu drukčijem mi nikad nije bila jasna obzirom da u istom trenutku te iste osobe govore o ljubavi, suživotu, toleranciji itd. Ali dobro, svi smo mi različiti i to je tako.

Ukratko: mislim da smo prilično licemjerni. A licemjerstvo s kojim sam susreo kod osoba koje kleče u prvim redovima u crkvi ili koji poste čitav Ramazan ne mogu mjeriti apsolutno ni s čim drugim.

Naravno, ne želim da budem pogrešno shvaćen, ali moja iskustva su takva. Prema takvim zastupnicima vjere nemam nikakav respekt. Možda sam i ja licemjeran?! :?
tema se lijepo razvija!ja je zaceo i pobjego ko neodgovoran otac :)

ZNAM OVDJE SI SE DIVNO DOTAKAO LICEMJERNOSTI

ono ko fol musliman a jedino cega se je odrekao je svinjsko meso.pije 11 mjeseci ko konj a onda za ramazan tekbira. :evil:

isto vazi i za krscane/krscanke pogotovo.u nedelju je u crkvi a u subotu su je trojica gengbengovala u golfu 3 :izet: :D

a sto se tice razdvajanja ljudi na religije i nacije to je potpuno druga tema-i po meni nije dovoljno cak s nekim biti jaran ili zivjeti pored nekoga vec je za mene lično bitno da li bi ti s tom osobom koja je druge vjere/nacije /politickog ubjedjenja, mogao biti pravi prijatelj,iskreni poslovni partner i na kraju krajeva da li bi ti sa tom osobom mogao stupiti u brak naravno uz pretpostavku da i ta osoba nije ekstremist :nindzastajl: )

slzio bih se sa tobom i jos bih dodao i to da je kod nas problem jos i to sto se vjera poitovjecuje s nacijom,nacija sa političkim pravcem-pa tako npr Dragan Covic ispad predstavnik svih hrvata i svih katolika :P hehehehehe

Ista mi je i glupost kad je neko npr izgubio u ratu nekog i sad automatizmom ne samo da mrzi one koji su mu to uradili vec i cijeli njihov narod,i onaj treci narod,i one u svom narodu koji nisu zatucana seljadija,strance ma sve.

Što je najgore nacionalizam i religijska segregacija nema mjesta ni u religijskim ni u kosmopolitskim teorijama ali haj ti sad otidji u neku selendru gdje niko nema vise od osnoven škole i objasni ti to tamosnjim primitivcima čije shvatanje religije i nacije se zasniva na tumačenju nepismene babe/nane i dnevno-političkog natezanje kome je cilj "Zavadi pa Vladaj" :)
fatamorgana

#45 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!

Post by fatamorgana »

inluster wrote:Da ti nije religija imao bi nacije kao glavni faktor razdvajanja ljudi.

Znaci umjesto tri cetiri velike religije koje su u stanju da ujedine vecinu covjecanstva imao bi samo na stotine nacija, kao sto je slucaj danas.

Cak i jezika imas nekoliko hiljada u svijetu.

Religije mnogo vise spajaju nego sto razdvajaju ljude.

Vi ateisti mislite da ako uklonite religiju da ce se covjecanstvo ujediniti ili sta vec... a zaboravljate da nakon religije glavna razlika izmedju ljudi koja izbija na povrsinu je nacionalna/etnicka.
Vidi se da putovao van Bosne te da ne vidiš dalje od vlastite avlije ....
fatamorgana

#46 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!

Post by fatamorgana »

PlayItCoolowski wrote:
fatamorgana wrote:Playitcoolovski al' se ti ovdje nalupa o religijama koje aščare ne poznaješ ni rudimentalno. Pa zar te nije malo stid da se ovako blamiraš sa neoprostivim neznanjem kad već diskutuješ o drugim religijama? :roll:
Slobodno reci sta sam pogresno napisao i pojasnicu ti kako nisam :-D

Znam druge religije vrlo dobro.
Pročitaj ponešto osim Kurana, upiši se u obližnju biblioteku, iznenadićeš se kad malo proširiš vidike, slobodno, ne boli, :)
Great Cornholio

#47 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!

Post by Great Cornholio »

Treba razdvojiti religijska učenja od religijskih zajednica koje se "kunu" u ta učenja, jer religijska učenja mogu biti i faktor koji bi spajao ljude, ali religijske zajednice, ove "mainstrem" to nisu, jer teško da bi u bivšoj SFRJ došlo do bratoubilačkog rata da nacionalističke ideologije nisu dobile "blagoslov" od odgovarajućih religijskih zajednica.
fatamorgana

#48 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:Treba razdvojiti religijska učenja od religijskih zajednica koje se "kunu" u ta učenja, jer religijska učenja mogu biti i faktor koji bi spajao ljude, ali religijske zajednice, ove "mainstrem" to nisu, jer teško da bi u bivšoj SFRJ došlo do bratoubilačkog rata da nacionalističke ideologije nisu dobile "blagoslov" od odgovarajućih religijskih zajednica.
I nažalost od tih vjerskih zločinaca koji su podržavali i gurali u rat niko nije odgovarao a isto su odgovorni kao i ideolozi i političari ....
mahmoud a d

#49 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!

Post by mahmoud a d »

Great Cornholio wrote:Treba razdvojiti religijska učenja od religijskih zajednica koje se "kunu" u ta učenja, jer religijska učenja mogu biti i faktor koji bi spajao ljude, ali religijske zajednice, ove "mainstrem" to nisu, jer teško da bi u bivšoj SFRJ došlo do bratoubilačkog rata da nacionalističke ideologije nisu dobile "blagoslov" od odgovarajućih religijskih zajednica.
tu imas pravo.tumačenje je čudo :)
fatamorgana

#50 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!

Post by fatamorgana »

Otrovni koktel religije, nacionalizma i zaostalosti (čitaj primitivizma) je doveo do rata kao i do ovakvog socijalnog, ekonomskog i kulturnog sunovrata kod nas.

Ipak pored kafe, najomiljnije piće kod domaćeg življa je slatka ovisnost.
Post Reply